Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις για τη νοθεία στη Χειμάρρα
  • [02] Αναστάτωση στη ΝΔ από τις δηλώσεις Πολύδωρα
  • [03] Επίσκεψη Αγγελοπούλου - Ευθυμίου στο Χωριό Τύπου
  • [04] Διαξιφισμοί στη Βουλή για τα Ναυπηγεία
  • [05] Εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΑΕΚΑ
  • [06] Επίσκεψη Σημίτη στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών
  • [07] Απεργιών συνέχεια...
  • [08] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κροατίας
  • [09] Την Πέμπτη απολογείται ο Νταγκουνάκης
  • [10] Ικανοποιημένη η FIBA για το Ελληνικό
  • [11] Νέο λογότυπο για το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''
  • [12] ΗΣΑΠ: Αλλαγή δρομολογίων την Πέμπτη λόγω έργων
  • [13] Συλλήψεις για εμπορία ναρκωτικών
  • [14] Σε καλή κατάσταση το Κοζλοντούι
  • [15] Επαφές Πάουελ με τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
  • [16] Στοπ στο φράχτη ασφαλείας θέτει η Ε.Ε.
  • [17] Τουρκία: Απελευθερώθηκαν οι δικαστές
  • [18] Κατάρρευση κτιρίου στο Πακιστάν - 6 νεκροί
  • [19] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
  • [20] Συνεχίζονται οι έρευνες για τις επιθέσεις στην Πόλη
  • [21] Ταλιμπάν πίσω από το θάνατο εργαζόμενης στον ΟΗΕ
  • [22] Κηδεύτηκαν οι 19 καραμπινιέροι
  • [23] Γερμανία:προειδοποίηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [24] Καναδάς: Στις 12 Δεκεμβρίου παραιτείται ο Κρετιέν
  • [25] Ισχυρές εκρήξεις στο Κιρκούκ
  • [26] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2004
  • [27] Ο Βασσάρας σφυρίζει το ντέρμπι
  • [28] Έφυγε η ψυχή του ''Διαβάζω''
  • [29] Γέφυρα ζωής στο Ωνάσειο
  • [30] Eμβόλιο για την ηπατίτιδα C
  • [31] Ευάλωτο στους hackers τo Bluetooth
  • [32] ΗΠΑ: Προς αναγνώριση οι γάμοι ομοφυλοφίλων

    [01] Αντιδράσεις για τη νοθεία στη Χειμάρρα

    18/11/2003 7:35:00 μμ

    Την εντονότατη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσαν τα απαράδεκτα επεισόδια κατά τη διάρκεια των επαναληπτικών εκλογών της Χειμάρρας, τα οποία ο υπουργός έθεσε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα γεγονότα στη Χειμάρρα καταδίκασε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση για καθυστερημένη αντίδραση. Στο μεταξύ, αργά το βράδυ Δευτέρας, κορυφώθηκε η προσπάθεια νοθείας των εκλογών με την αλλοίωση των αποτελεσμάτων στο εκλογικό τμήμα των Δρυμάδων.

    Ενημέρωση Ε.Ε. από Γ. Παπανδρέου

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να καταγράψει τα τελευταία γεγονότα νοθείας στη Χειμάρρα και να είναι αυστηρή στην αξιολόγηση της αλβανικής συμπεριφοράς.

    Ζήτησε επίσης από την Ιταλική Προεδρία και τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου Χαβιέ Σολάνα, να στείλουν σαφές μήνυμα προς την αλβανική πλευρά, κάνοντας λόγο για σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, σε μια χώρα που επιθυμεί να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τις εξελίξεις στη Χειμάρρα καταδίκασε και η ΝΔ, κάνοντας λόγο για φαινόμενα που προσβάλλουν κάθε έννοια ευνομούμενης και δημοκρατικής πολιτείας.

    "Πληροφορίες από ανεξάρτητους διεθνείς παρατηρητές, καθιστούν προφανές ότι τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η κρατική Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Χειμάρρας, είναι προϊόν εκτεταμένων παράνομων παρεμβάσεων " αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν αντέδρασε έγκαιρα προκειμένου να αποφευχθεί η προαναγγελθείσα νοθεία.

    Πρωτοφανής αλλοίωση αποτελεσμάτων

    Στο μεταξύ, μετά από μία 24ωρη καθυστέρηση βγήκε τελικά το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στο εκλογικό τμήμα των Δρυμάδων της Αλβανίας,

    Όπως απεφάνθη η κάλπη, 478 ψηφοδέλτια συγκέντρωσε ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γιώργος Γκόρος ενώ 46 ο συμπατριώτης του Βασίλης Μπολάνος, υποψήφιος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Το περίεργο της υπόθεσης είναι πως τη Δευτέρα, την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες, είχαν ψηφίσει στο συγκεκριμένο τμήμα μόνο 111 ψηφοφόροι!

    Βία και νοθεία

    Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, Λευτέρης Παπάς, και εκπρόσωπος του "Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι την τελευταία στιγμή μέσα στο εκλογικό τμήμα άνθρωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του αφαίρεσαν το κινητό και τον ξυλοκόπησαν.

    Ταυτοχρόνως γέμισαν την κάλπη με έτοιμα ψηφοδέλτια.

    Στη συνέχεια του ζήτησαν να υπογράψει το πρακτικό, κάτι που ο κ. Παπάς δε δέχτηκε να κάνει, ενώ δεν του επέτρεψαν να κάνει ένσταση.

    Αμέσως μετά, οι αυτουργοί της πρωτοφανούς αυτής νοθείας πήραν την κάλπη ανα..χείρας και την μετέφεραν, με την συνοδεία της αστυνομίας, στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Δήμου της Χειμάρρας, όπου έγινε η καταμέτρηση.

    Όλα αυτά συνέβησαν παρουσία ξένων παρατηρητών οι οποίοι δεν παρενέβησαν στο ελάχιστο, όπως ανέφερε ο κ. Παπάς

    Αποφεύχθηκαν τα επεισόδια

    Στο κέντρο της πόλης της Χειμάρρας η ανακοίνωση του αποτελέσματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων.

    Αποφεύχθηκαν όμως, τα επεισόδια μετά από παρέμβαση του υποψηφίου δημάρχου του Κόμματος "Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" Βασίλη Μπολάνου, ο οποίος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να ακολουθήσουν τη νομική οδό.

    Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα αποτελέσματα όπως διαμορφώθηκαν στα τέσσερα εκλογικά τμήματα όπου επαναλήφθηκαν οι δημοτικές εκλογές στο Δήμο της Χειμάρρας, αναδεικνύουν νικητή το Γιώργο Γκόρο, υποψήφιο του "Σοσιαλιστικού Κόμματος", παρά το γεγονός ότι ο Βασίλης Μπολάνος προηγούνταν, στον πρώτο γύρο της 12ης Οκτωβρίου, με 480 ψήφους.

    [02] Αναστάτωση στη ΝΔ από τις δηλώσεις Πολύδωρα

    18/11/2003 6:47:00 μμ

    Προβληματισμό προκάλεσαν στο εσωτερικό της ΝΔ, οι δηλώσεις του βουλευτή Βύρωνα Πολύδωρα για το ενδεχόμενο επιστροφής του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο κόμμα. " Το 2000 οι κύριοι Αβραμόπουλος και Σουφλιάς ήταν εκτός του κόμματος και έκαναν διάφορες επιδείξεις αναλυτικής ικανότητας περί των γιγνομένων και των μελλούμενων" είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας σαφείς αιχμές ότι και οι δυο φέρουν ευθύνη για την εκλογική ήττα της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές. Αργά το απόγευμα, ο Βύρων Πολύδωρας, προχώρησε σε διορθωτική δήλωση. "Τιμώ τον Γ. Σουφλιά για το έργο του στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος" είπε και έκανε λόγο για παρερμήνευση των δηλώσεων του. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι ο Γιώργος Σουφλιάς αποτελεί πολιτικό κεφάλαιο για την Παράταξή της ΝΔ και τη χώρα.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες για επιστροφή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Νέα Δημοκρατία πήρε τη Δευτέρα ο Βύρων Πολύδωρας αφήνοντας αιχμές και εναντίον του Γιώργου Σουφλιά.

    Ο κ. Πολύδωρας, εμμέσως πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι και οι δυο φέρουν ευθύνη για την ήττα της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, " τα σταθερά στελέχη της ΝΔ, έφεραν το κόμμα σε πλεονεκτική θέση νίκης με 7-10 μονάδες διαφορά"

    Οι δηλώσεις Πολύδωρα, προκάλεσαν προβληματισμό στη ΝΔ, ενώ κύκλοι της Ρηγίλλης, ανέφεραν ότι οι θέσεις του δεν απηχούν τις θέσεις του κόμματος.

    Πλήρη στήριξη στο Γ. Σουφλιά, προσέφερε το απόγευμα ο Θ. Ρουσόπουλος.

    "Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως έχει συμβάλλει τα μέγιστα, ως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, στην πορεία νίκης του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Νέες δηλώσεις Πολύδωρα

    Αργά το απόγευμα, ο Βύρων Πολύδωρας, προχώρησε σε διορθωτική δήλωση.

    "Τιμώ τον Γ. Σουφλιά για το έργο του στη διαμόρφωση του προγράμματος του κόμματος" δήλωσε τονίζοντας ότι τα λεγόμενα του δεν υπαγόρευσε κανείς άλλος πέρα από τη συνείδηση του.

    Παράλληλα, έκανε λόγο και παρερμήνευση των δηλώσεων του.

    [03] Επίσκεψη Αγγελοπούλου - Ευθυμίου στο Χωριό Τύπου

    18/11/2003 5:31:00 μμ

    Το Χωριό Τύπου που κατασκευάζεται στη ΣΕΛΕΤΕ, στο Μαρούσι, επισκέφθηκαν τη Τρίτη, ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "ΑΘΗΝΑ 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου. Μετά την περιήγησή τους στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Χωριού, ενός από τα επτά Χωριά Τύπου, που θα φιλοξενήσουν εκπροσώπους του Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κα Αγγελοπούλου και ο κ.Ευθυμίου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του έργου. Το Χωριό Τύπου θα φιλοξενήσει 1.000 εκπροσώπους ΜΜΕ. Κατασκευάζεται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

    Ευθυμίου: ''Το Υπουργείο Παιδείας αποκτά ενιαία στέγη''

    Στη σημασία της φιλοξενίας των εκπροσώπων του Τύπου, οι οποίοι ανέρχονται σε 22.000 συνολικά, αναφέρθηκε η πρόεδρος της "ΑΘΗΝΑ 2004".

    ''Μέσα από τα μάτια των δημοσιογράφων θα δει ο κόσμος τη ζωή μας κατά τη διάρκεια των Αγώνων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα οργάνωσε τους Αγώνες'', τόνισε η κα Αγγελοπούλου.

    "Το Χωριό Τύπου στη ΣΕΛΕΤΕ, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, καθώς απέχει λίγα λεπτά από το Βασικό Κέντρο Τύπου και το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, ενώ μετά τους Αγώνες θα στεγάσει το υπουργείο Παιδείας", δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι ''το έργο αυτό μας εμπνέει τη βεβαιότητα, ότι θα έχουμε μια άρτια διοργάνωση.

    "Το υπουργείο Παιδείας, υπηρετώντας αυτή τη μεγάλη διοργάνωση, αποκτά και ενιαία στέγη. Σ' αυτό το κτίριο θα στεγαστεί η "καρδιά" του Υπουργείου Παιδείας, στο οποίο, όπως θα συμβεί την περίοδο των Αγώνων, εξίσου υψηλή θα είναι στη συνέχεια και η λειτουργία των υπηρεσιών. Θα διαθέτει βιβλιοθήκες, νηπιακούς σταθμούς για τα παιδιά των εργαζομένων, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα σεμιναρίων, αλλά και γυμναστήριο'', τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    [04] Διαξιφισμοί στη Βουλή για τα Ναυπηγεία

    18/11/2003 4:56:00 μμ

    Καμία απαλλαγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τις ρήτρες των συμφωνιών που έχει υπογράψει με τον ΟΣΕ, δεν πρόκειται να υπάρξει, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ενημερώνοντας τη Βουλή για την πορεία των ναυπηγείων, κατόπιν αιτήματος της ΝΔ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης των συμβάσεων της ιδιωτικοποιημένης πλέον επιχείρησης. «Η απλή λύση θα ήταν να τους κηρύξουμε έκπτωτους και να οδηγήσουμε σε διάλυση τα ναυπηγεία. Η δική μας επιλογή, είναι να βρεθεί λύση ώστε να μπορέσει η επιχείρηση να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της χωρίς να χάσει ο ΟΣΕ τα δικαιώματά του».

    Στα 18,6 εκατ. ευρώ οι ρήτρες για τις καθυστερήσεις

    Προς την κατεύθυνση αυτή, διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της δωρεάν παράδοσης τροχαίου υλικού εκ μέρους των ναυπηγείων, στον ΟΣΕ, μέχρις ότου μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Περαιτέρω διευκρινίσεις έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και πρόεδρος της «Προαστιακός Α.Ε.» Κωνσταντίνος Γιαννακός, ο οποίος ανέφερε ότι η τελευταία αξιολογεί και διαπραγματεύεται για τη μελλοντική χρήση του υλικού που παρέλαβε από τα ναυπηγεία. Οι ρήτρες, τόνισε ο κ. Γιαννακός, μαζί με τους τόκους υπερημερίας, έχουν ανέλθει στα 18,6 εκατ. ευρώ - κάτι για το οποίο έχουν ήδη ενημερωθεί τα ναυπηγεία με επιστολή του ΟΣΕ. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπ όψιν ότι και ο ΟΣΕ ενεργοποίησε τη σύμβαση το 1999 με δύο χρόνια καθυστέρηση, συμπλήρωσε. Ο κ. Γιαννακός, δεσμεύθηκε τέλος, ότι ο προαστιακός σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τροχιές που θα ξεκινούν από τον Αερολιμένα Αθηνών και θα καταλήγουν στη λεωφόρο Αχαρνών.

    Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά λειτουργούν μόνο με κρατικές προμήθειες και με δουλειές του Δημοσίου (ΟΣΕ, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, υπουργείο Αμυνας) σε πάρα πολύ μεγάλες τιμές.

    «Πρόκειται για μια καθαρά κρατικοδίαιτη επιχείρηση. Παίρνει δουλειές του Δημοσίου, χωρίς να καταθέτει εγγυητικές επιστολές», σχολίασε ο Γιώργος Σαλαγκούδης, ενώ ο Βασίλης Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν έχει τηρηθεί ούτε ένα άρθρο των συμβάσεων».

    Ο Σταύρος Καλογιάννης δε, χαρακτήρισε «εμπαιγμό» τις κυβερνητικές υποσχέσεις για Δυτικό Σιδηροδρομικό Αξονα που θα ενώνει τη δυτική Ελλάδα με την Ε.Ε., όταν, όπως ανέφερε, «η κυβέρνηση αδυνατεί να παραδώσει επί 6 χρόνια το τροχαίο υλικό που είναι αναγκαίο στον προαστιακό σιδηρόδρομο και περιμένουμε την παράδοσή του το 2006 - δέκα χρόνια δηλαδή μετά την αρχική σύμβαση».

    Για «πορεία συρρίκνωσης των ναυπηγείων» έκανε λόγο ο Σταύρος Σκοπελίτης (ΚΚΕ), ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στην προοπτική δημιουργίας ιδιωτικού λιμανιού στο χώρο των ναυπηγείων, εμμένοντας στον ισχυρισμό περί «χαρίσματος» της επιχείρησης στους Γερμανούς ιδιοκτήτες της.

    Απαντώντας στις επικρίσεις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξανδρος Καλαφάτης, τόνισε ότι οι αρχικοί στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση (εκσυγχρονισμός, διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας) έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό - ενώ για τα περί «ξεπουλήματος» της επιχείρησης, υπενθύμισε ότι η εταιρεία που ανέλαβε τα ναυπηγεία, ανέλαβε και τις ζημιές όλων των παρελθουσών χρήσεων μέχρι το 2001.

    [05] Εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΑΕΚΑ

    18/11/2003 3:09:00 μμ

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Κ) -Nίκος Μπίστης (Δ)

    Κώστας Γείτονας (Α)

    Επισημοποιήθηκε τη Τρίτη το μεσημέρι η εκλογική συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΑΕΚΑ. Η συνεργασία συνοδεύτηκε με μια κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αμέσως μετά τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, που είχαν ως επικεφαλής τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, επικεφαλής της κίνησης, Νίκο Μπίστη. Η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς θα εκπροσωπείται στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην Εκλογική Επιτροπή, καθώς και στην Επιτροπή προγράμματος του κόμματος, ενώ μακροπρόθεσμος στόχος είναι η συγκρότηση μετά τις εκλογες μιας ενιαίας κεντροαριστεράς. Οι κ. Χρυσοχοϊδης και Μπίστης απηύθυναν προσκλητήριο συμπόρευσης και συμμετοχής στον αγώνα για τη νίκη, σε όλους τους προοδευτικόύς πολίτες.

    ''Η ΑΕΚΑ συμμετέχει με καθαρούς όρους στην εκλογική μάχη''

    "Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα νέο ιστορικό κύκλο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΑΕΚΑ, καλούν σε συστράτευση δυνάμεις, κινήσεις και πρόσωπα του χώρου της προόδου και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της ευρύτερης αριστεράς και κεντροαριστεράς να συμμετάσχουν παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, τις κριτικές παρατηρήσεις και τις επιμέρους διαφωνίες σε μια ευρύτατη εκλογική συσπείρωση με όποια μορφή επιλέξουν και στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πλειοψηφικού ρεύματος", αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δυο πλευρών.

    Επίσης, συμφώνησαν ότι στην κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα θα συμμετάσχουν εκ μέρους της ΑΕΚΑ οι Σπύρος Καβουνίδης, Φωτεινή Σιάνου και Θόδωρος Τσίκας, στην επιτροπή προγράμματος οι Κώστας Μπιζάνης, Βασίλης Σπυρόπουλος και Κώστας Χλωμούδης, ενώ στελέχη της κίνησης θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια με το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη σημερινή εξέλιξη και ταυτόχρονα απηύθυνε ''προσκλητήριο προς κάθε πολίτη, προς κάθε φορέα να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και καιρό η ΑΕΚΑ''.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπίστης είπε ότι η ΑΕΚΑ με καθαρούς όρους συμμετέχει στην εκλογική μάχη, διατηρεί την αυτονομία της, θα υπάρχει και μετά τις εκλογές και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμπόρευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την προεκλογική περίοδο είπε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είναι μέλος της εκλογικής επιτροπής, ενώ ο Θόδωρος Πάγκαλος έχει μια συγκεκριμένη ευθύνη.

    Αυτό δεν σημαίνει πρόσθεσε, ότι ο Ε. Βενιζέλος δεν θα αξιοποιηθεί ως ένα πολύ χρήσιμο στέλεχος στην εκλογική μάχη.

    Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αποφάσεις ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να μη θέσουν και πάλι υποψηφιότητα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο καθένας από τους συναδέλφους που αποχωρεί έχει τους δικούς του ατομικούς και προσωπικούς λόγους.

    "Τιμούμε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την προσφορά τους στο Κίνημα και τη χώρα, όπως τα τιμούμε για τη διαδρομή τους μέχρι σήμερα. Από κει και πέρα κατέληξε, όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε", κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    [06] Επίσκεψη Σημίτη στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών

    18/11/2003 12:55:00 μμ

    Τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στην Καλλιθέα επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλο και τον υφυπουργό Τύπου Τηλέμαχο Χυτήρη. Το Κέντρο αυτό είναι μια από τις πιο σημαντικές προνοιακές μονάδες της χώρας και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (Β΄ ΚΠΣ) και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, καταλαμβάνει δε έκταση 4.500 τετραγωνικών μέτρων.

    Εποπτικό υλικό και βοήθεια

    Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε τους περισσότερους χώρους του Κέντρου και συνομίλησε με παιδιά, καθώς και με το εξειδικευμένο επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Το ΚΕΑΤ, στο οποίο λειτουργούν δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, διαθέτει εργαστήρια για την κατάρτιση, την ψυχολογική στήριξη, την κοινωνική ένταξη και την αποκατάσταση, σε κάθε επίπεδο, των ατόμων με προβλήματα όρασης. Προσφέρεται ακόμη φροντιστηριακή εκπαίδευση σε παιδιά που φοιτούν κανονικά σε δημόσια σχολεία. Το ΚΕΑΤ διαθέτει, επίσης, κοινωνική υπηρεσία, οικοτροφείο για παιδιά από την επαρχία, βιβλιοθήκη και τυπογραφείο για βιβλία με το σύστημα BRAILLE, ψυχολογική υπηρεσία και εργαστήριο ειδικού εποπτικού υλικού. Από φέτος λειτουργεί στο Κέντρο ΙΕΚ, το οποίο εκπαιδεύει τυφλούς για θέσεις χειριστών τηλεφωνικού κέντρου, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

    Οχι στην περιθωριοποίηση

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το έργο, την αποστολή και τις ποικίλες δραστηριότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο βλέπουμε σήμερα εδώ, αποτελεί συνέχεια του παλαιού Οίκου Τυφλών που υπήρχε εδώ στην Καλλιθέα, αλλά είναι πια ένα πολύ εξειδικευμένο Ίδρυμα, το οποίο εξυπηρετεί τρεις κύριους στόχους:

    - Πρώτα απ' όλα να μαθαίνει τα τυφλά παιδιά να εξυπηρετούνται τα ίδια, να φροντίζουν τον εαυτό τους.

    - Δεύτερον, να έχουν μια απασχόληση στη ζωή τους, ώστε να μη μένουν στο περιθώριο.

    - Και τρίτον, ένας πολύ σημαντικός στόχος, να μην είναι περιθωριοποιημένα, αλλά να μπορούν να παρακολουθούν το σχολείο, όπως όλα τα άλλα παιδιά. Με δυο λόγια να εντάσσονται στην κοινωνία. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο κεντρικός στόχος μας σε σχέση με τα παιδιά με προβλήματα αναπηρίας. Δεν θέλουμε ανθρώπους έξω από τη συνηθισμένη κοινωνική ζωή. Θέλουμε ανθρώπους κανονικά ενταγμένους στην κοινωνία. Γι' αυτό και προχωρήσαμε σε μια σημαντική επένδυση, προσδίδοντας την ενδεδειγμένη μορφή σ' αυτό το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προνοιακές μονάδες στη χώρα μας.

    Και η προσπάθειά μας σ' αυτόν τον τομέα δεν εξαντλείται μόνο στην Αθήνα, αλλά επεκτείνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα. Παντού στην Ελλάδα δημιουργούμε - και πιστεύω, έχουμε δημιουργήσει - μια νέα κατάσταση για τα παιδιά με αναπηρίες.

    Θέλω, τέλος, να συγχαρώ όλους όσοι εργάζονται εδώ σ' αυτό το Κέντρο. Επιτελούν όντως ένα πολύ αξιόλογο έργο και η αποστολή τους καταδεικνύει ότι στην κοινωνία μας υπάρχουν άνθρωποι με εξειδικευμένες γνώσεις, οι οποίοι μπορούν να φροντίζουν τον συνάνθρωπό τους με αγάπη».

    Στον Πρωθυπουργό προσφέρθηκε από τους υπευθύνους του Ιδρύματος το Σύνταγμα της Ελλάδας τυπωμένο στο τυπογραφείο του ΚΕΑΤ σε γραφή BRAILLE.

    [07] Απεργιών συνέχεια...

    18/11/2003 12:01:00 μμ

    Πλούσιο και την Τρίτη το απεργιακό δελτίο, με την ΔΕΗ να έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ζητώντας την ακύρωση διαγωνισμού για την κατασκευή μιας ιδιωτικής μονάδας ηλεκτρισμού στη Βοιωτία. Νέα διήμερη πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποιούν από σήμερα και οι δικηγόροι, διεκδικώντας από το Δημόσιο, το ποσό των 120 δισεκατομμυρίων δραχμών για το Ταμείο Νομικών. Στην αποχή συμμετέχουν οι συμβολαιογράφοι, οι άμισθοι υποθηκοφύλακές και οι δικαστικοί επιμελητές. Στη δεύτερη ημέρα απεργίας βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση τους και καταγγέλλοντας "δρομολογούμενες προσλήψεις". Στο μεταξύ, νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία προανήγγειλε για την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

    Συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Η AΔΕΔΥ, καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 20 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Κοραή, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και άλλες μεγάλες πόλεις. Αιχμή της κινητοποίησης είναι το νέο μισθολόγιο και η επίλυση οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στις 21 του μηνός, θα επαναλάβουν την δεύτερη προειδοποιητική απεργία τους οι εργαζόμενοι στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΜΟΔ.ΑΕ). Αίτημα τους η μετατροπή των διετών διαδοχικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

    Σε 24ωρη απεργία, κατέρχονται οι ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, καθώς θεωρούν ως ανέφικτη την προθεσμία που έχει τεθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τις παραγγελίες των ταμειακών μηχανών.

    Τριήμερη προειδοποιητική απεργία από τα χαράματα της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου, αποφάσισαν και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού, της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Πούλμαν και της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος που εκπροσωπούν περίπου 5.000 τουριστικά λεωφορεία.

    [08] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κροατίας

    18/11/2003 3:02:00 μμ

    Τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από σήμερα Τρίτη ο Πρόεδρος της Κροατίας Στέπαν Μέσιτς, που συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Μετά τη συνάντηση, ο κύριος Στεφανόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας μας για την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, ενώ και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τις αρμονικές διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων της Κροατίας με την Σερβία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και στην ανάγκη σταθεροποίησης του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα της Ιονίου Διαδρομής, η οποία θα ενώσει την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Από την πλευρά του ο κ. Μέσιτς, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την στήριξη που παρέχει στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια εναρμόνισης προς την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Μέσιτς, επισήμανε μεταξύ άλλων και την ανάγκη επιστροφής των Κροατών στη χώρα τους, η οποία όπως τόνισε, έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας και μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και την επιστροφή των περιουσιών τους.

    [09] Την Πέμπτη απολογείται ο Νταγκουνάκης

    18/11/2003 2:31:00 μμ

    Προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη, ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή Χανίων, ο ποδοσφαιριστής Αναστάσιος Νταγκουνάκης που κατηγορείται για συμμετοχή στην ανθρωποκτονία του Δημήτρη Καρινάκη τα ξημερώματα της 12ης Νοεμβρίου στη Σούδα των Χανίων. Ο κατηγορούμενος νωρίτερα το πρωί οδηγήθηκε από αστυνομικούς στο λιμάνι της Σούδας, προκειμένου να υποδείξει το σημείο που, όπως είχε ισχυρίζεται, είχε πετάξει το όπλο του εγκλήματος, το οποίο και δεν έχει ακόμα βρεθεί. Εναντίον του 22χρονου ποδοσφαιριστή ο εισαγγελέας, έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από κοινού, παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή και κατοχή πυρομαχικών. Προφυλακισμένος για την ίδια υπόθεση βρίσκεται και ο 22χρονος Χρήστος Λεφάκης που ήδη ομολόγησε πως πυροβόλησε και σκότωσε το θύμα, βρισκόμενος, όπως υποστηρίζει, σε άμυνα.

    [10] Ικανοποιημένη η FIBA για το Ελληνικό

    18/11/2003 6:31:00 μμ

    Την ικανοποίησή της FIBA για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο υπό κατασκευή κλειστό γυμναστήριο του Ελληνικού, όπου θα διεξαχθεί το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, εξέφρασε ο τεχνικός επιτετραμμένος της διεθνούς ομοσπονδίας, Λιούμπομιρ Κοτλέμπα. Ο κ. Κοτλέμπα δήλωσε βέβαιος πως το έργο θα παραδοθεί στις 31 Μαΐου και έτσι θα ξεκινήσει έγκαιρα η δοκιμαστική διοργάνωση του μπάσκετ. Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της FIBA, το γυμναστήριο "είναι σε καλό δρόμο", αν και "απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά".

    [11] Νέο λογότυπο για το ''Ελευθέριος Βενιζέλος''

    18/11/2003 5:56:00 μμ

    Νέο λογότυπο, με πολλαπλές έννοιες απέκτησε το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος". Πρόκειται για το μικρό άλφα της ελληνικής αλφαβήτου, η μία άκρη του οποίου συνεχίζει με ένα αεροσκάφος που απογειώνεται. Το νέο λογότυπο παραπέμπει άμεσα στις έννοιες "Αθήνα", "Αεροδρόμιο" και "Αεροπλοΐα". Τα ελληνικά χρώματα του προηγούμενου λογότυπου, μπλε, άσπρο και κίτρινο διατηρούνται, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μέσω του νέου λογοτύπου εκφράζονται η ευελιξία της λειτουργίας και ο δυναμισμός του αεροδρομίου, καθώς και η σταθερή πορεία επιχειρηματικής ανάπτυξής του.

    [12] ΗΣΑΠ: Αλλαγή δρομολογίων την Πέμπτη λόγω έργων

    18/11/2003 5:43:00 μμ

    Περίπου μια ώρα νωρίτερα από τη λήξη της κανονικής βάρδιας, θα σταματήσει την Πέμπτη, 20 του μηνός, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος.

    Συγκεκριμένα ο τελευταίος συρμός από Πειραιά για Κηφισιά θα αναχωρήσει στις 11 το βράδυ, ενώ ο τελευταίος συρμός από Ομόνοια με προορισμό πάλι την Κηφισιά θα αναχωρήσει στις 11:18.

    Η διακοπή αυτή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κρίθηκε αναγκαία, καθώς πρέπει να γίνουν προγραμματισμένες εργασίες στον βόρειο άξονα των γραμμών του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου.

    [13] Συλλήψεις για εμπορία ναρκωτικών

    18/11/2003 4:34:00 μμ

    φώτο αρχείου

    Στα ίχνη κυκλώματος εμπορίας κοκαΐνης στο Ηράκλειο Κρήτης βρίσκεται η αστυνομία, μετά τη σύλληψη ενός ατόμου την ώρα που με τον συνεργό του πήγαν να πάρουν ποσότητες κοκαΐνης, οι οποίες ήταν κρυμμένες στο χώμα και επιμελώς συσκευασμένες σε χειρουργικά γάντια. Επίσης, στη Μυτιλήνη άνδρες του λιμεναρχείου συνέλαβαν έναν ομογενή από τη Ρωσία, που είχε κρύψει στο αυτοκίνητό του ποσότητα ηρωίνης.

    Κύκλωμα στο Ηράκλειο Κρήτης

    Συγκεκριμένα, το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ηρακλείου είχε πληροφορίες ότι, ένα άτομο κατέχει και εμπορεύεται μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην περιοχή Ηρακλείου. Έτσι, το άτομο τέθηκε υπό παρακολούθηση και στο 4ο χλμ. της επαρχιακής Οδού Ελιάς- Κοκκίνη Χάνι, κατελήφθη να αποβιβάζεται από ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ως συνεπιβάτης και επιχείρησε να πάρει τα κρυμμένα ναρκωτικά.

    Ο ύποπτος αντελήφθη τους αστυνομικούς και τράπηκε σε φυγή με τα πόδια, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον πεζό, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των διακοσίων ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα ως προϊόντα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών. Μετά από έρευνα στο χώρο απόκρυψης, κατασχέθηκε ένα νάιλον σακουλάκι που περιείχε δέκα βόλους κοκαΐνης, βάρους 0,7 γραμμαρίων έκαστο.

    Στον εισαγγελέα ο συλληφθείς στη Μυτιλήνη

    Εν τω μεταξύ, στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί ο οδηγός του αυτοκινήτου που συνελήφθη στη Μυτιλήνη, αφού είχε κρύψει επιμελώς στα ηχεία του αυτοκινήτου του 2.711 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης.

    Η σύλληψη έγινε όταν οι άνδρες του τοπικού λιμεναρχείου έφθασαν κατά τον κατάπλου του πλοίου "Μυτιλήνη" και προέβηκαν σε έλεγχο ρουτίνας στα εξερχόμενα από το γκαράζ του πλοίου αυτοκίνητα. Αρχικά εντόπισαν δυο ζεύγη κλεμμένων πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ενώ στη συνέχεια, με τη βοήθεια ειδικού σκύλου, ανακάλυψαν μέσα σε ένα από τα τρία ηχεία 2.711 γραμμάρια καθαρής ηρωίνης, τα οποία κατασχέθηκαν.

    [14] Σε καλή κατάσταση το Κοζλοντούι

    18/11/2003 7:08:00 μμ

    Η ασφάλεια στο Κοζλοντούι είναι σε καλύτερα επίπεδα από πριν, δήλωσε το μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), Γεώργιος Γιαδικιάρογλου, που μετείχε στην ενδεκαμελή αποστολή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, η οποία επιθεώρησε το βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο. Ωστόσο, ο κ. Γιαδικιάρογλου αρνήθηκε να δεσμευτεί με κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα, αν είναι απόλυτα ασφαλής ή όχι ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας. Ικανοποιημένος από τους ελέγχους εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Μαντόνα. Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να θέσει σύντομα τα συμπεράσματα της για την ασφάλεια του Κοζλοντούι στο Συμβούλιο των αρμόδιων Ευρωπαίων υπουργών.

    Ακίνδυνοι, προς το παρόν, οι επίμαχοι αντιδραστήρες

    Οι αντιδραστήρες 3 και 4 του Κοζλοντούι είναι ακίνδυνοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, ο κ. Μαντόνα αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το αν οι δυο επίμαχες μονάδες μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια μετά το 2006 ή πρέπει να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας τότε, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, σε συνάντηση που είχε με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, Μεγκλένα Κούνεβα, συνέστησε στους Βούλγαρους "να μην περιμένουν θαύματα", αφού μια αποστολή εμπειρογνωμόνων δεν μπορεί να ακυρώσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί πριν από δώδεκα χρόνια.

    Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ, δήλωσε πως η Βουλγαρία δεν έχει σκοπό να αθετήσει τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε πως "είναι στο χέρι των Βρυξελλών" να αποφασίσει την αναθεώρηση ή μη της απόφασης να τεθούν οριστικά εκτός λειτουργίας το 2006 οι δυο επίμαχες πυρηνικές μονάδες.

    Σχετικές ειδήσεις

    Επιθεωρούν το Κοζλοντούι οι Ευρωπαίοι

    Διαμάχη για το Κοζλοντούι

    [15] Επαφές Πάουελ με τους ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

    18/11/2003 7:01:00 μμ

    Με τον Αμερικανό ομόλογο τους, Κόλιν Πάουελ, συναντήθηκαν οι 25 υπουργοί Εξωτερικών της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, κυριάρχησε η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας. Σε δηλώσεις του, ο Κόλιν Πάουελ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνούν πάντοτε σε όλα, ωστόσο συνεχίζουν να αποτελούν μία κοινότητα ελευθέρων εθνών που τα ενώνει η ιστορία, το εμπόριο και η επιλογή ενός συστήματος κοινών αξιών, που τις τιμούν. "Ξεχάστε τις αντιρρήσεις σας και βοηθήστε μας στην ανοικοδόμηση του Ιράκ", ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά το Ιράν, ο Πάουελ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τη θετική κατεύθυνσή του ως προς τα πυρηνικά, διατηρεί όμως επιφυλάξεις. Επιπλέον, ο Πάουελ δήλωσε ότι "έλαβε το μήνυμα" της Ε.Ε. όσον αφορά τους κρατούμενους στη βάση του Γκουαντάναμο.

    ''Θα διευθετήσουμε την υπόθεση των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο''

    "Με την ξεκάθαρη αντίληψη" των σοβαρών επιφυλάξεων των Ευρωπαίων όσον αφορά την τύχη των κρατουμένων στη βάση του Γκουαντάναμο, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Κόλιν Πάουελ.

    Σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση των κρατουμένων, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ ''θα ενεργήσουν ώστε να διευθετηθεί αυτή η υπόθεση των κρατουμένων το συντομότερο δυνατόν''.

    Σημειώνεται ότι περίπου 650 άνθρωποι από 42 χώρες κρατούνται στο Γκουαντάναμο στο πλαίσιο ''του αγώνα κατά της τρομοκρατίας'' που έχει εξαγγείλει η Ουάσινγκτον μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

    [16] Στοπ στο φράχτη ασφαλείας θέτει η Ε.Ε.

    18/11/2003 12:52:00 μμ

    Να σταματήσει την κατασκευή του ''φράχτη ασφαλείας'', κάλεσε εκ νέου την Τρίτη το Τελ Αβίβ η Ευρωπαϊκή Ενωση, με την ευκαιρία της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες του συμβουλίου σύνδεσης. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας ήταν ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ, ο οποίος κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι ακόμα υπό μελέτη το σχέδιο για μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και του Παλαιστινίου ομολόγου του Αχμεντ Κορέι. ''Οι δυο πλευρές εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό θα πάρει ακόμα μερικές ημέρες'', τόνισε ο Σαλόμ.

    Την ΕΕ εκπροσώπησαν στη συνάντηση των Βρυξελλών ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα και ο ευρωπαίος Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν.

    Στην ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ζητήματα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ με την ισραηλινή αντιπροσωπεία, διατυπώνεται η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει την κατασκευή του ''φράχτη ασφαλείας'', ο οποίος είναι πιθανό να καταστήσει ''αδύνατη'' μια λύση του Μεσανατολικού που θα βασίζεται στη συνύπαρξη δυο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού.

    Ο ''φράχτης'' αυτός, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, έχει ως αποτέλεσμα, ''χιλιάδες Παλαιστίνιοι'' που κατοικούν δυτικά του να στερούνται ''σημαντικών υπηρεσιών'' στη Δυτική Οχθη και οι Παλαιστίνιοι που κατοικούν ανατολικά να μην έχουν πλέον πρόσβαση ''σε υδάτινους πόρους και εδάφη''.

    [17] Τουρκία: Απελευθερώθηκαν οι δικαστές

    18/11/2003 12:15:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Απελευθερώθηκαν πριν λίγη ώρα οι δύο δικαστές που συνελήφθησαν όμηροι από περίπου είκοσι Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Τρίτη το πρωί. Οι δικαστές απελευθερώθηκαν μετά από έφοδο των τουρκικών ειδικών δυνάμεν στο δικαστικό μέγαρο στο κέντρο της πόλης. Οι Κούρδοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του ηγέτη τους, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, και είχαν αναρτήσει σημαίες στα παράθυρα του κτιρίου.

    [18] Κατάρρευση κτιρίου στο Πακιστάν - 6 νεκροί

    18/11/2003 6:12:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Τουλάχιστον έξι γυναίκες σκοτώθηκαν και πάνω από 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, τραυματίστηκαν από την κατάρρευση κτιρίου την Τρίτη, στην πόλη Πακ Πατάν, στο κεντρικό Πακιστάν (περίπου 400 χιλιόμετρα νοτιανατολικά του Ισλαμαμπάντ), ανέφεραν επίσημα μέσα ενημέρωσης. Περίπου 200 γυναικόπαιδα συμμετείχαν σε τελετή στην ταράτσα του κτιρίου στη μνήμη ενός συγγενούς που είχε πεθάνει πριν από μερικές ημέρες όταν κατέρρευσε το κτίριο. Δεν έγινε γνωστό πότε σημειώθηκε το περιστατικό. Πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ μία ακόμη υπέκυψε στα τραύματά της στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε. Τέσσερις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [19] Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο

    18/11/2003 1:01:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και με 100.000 διαδηλωτές να ετοιμάζουν "θερμή υποδοχή", αναμένεται στο Λονδίνο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους. Επίκεντρο των κινητοποιήσεων που θα οργανωθούν την Πέμπτη θα είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου διαδηλωτές από όλη την Ευρώπη θα ανατρέψουν συμβολικά ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Μπους, όπως είχε γκρεμιστεί και το άγαλμα του Σαντάμ Χουσεΐν κατά την κατάληψη της Βαγδάτης. Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή σε 14.000, ενώ στο Λονδίνο έχουν φτάσει και Αμερικανοί πράκτορες.

    Πρωτότυπη διαμαρτυρία στο Μπάκιγχαμ

    Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πάντως, μία Βρετανίδα γιαγιά, η 61χρονη Λίντις Πέρσι, κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην κεντρική πύλη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κρατώντας ανάποδα μια αμερικανική σημαία στην οποία έγραφε ότι "ο Μπους δεν είναι καλοδεχούμενος". Η Πέρσι κατέβηκε μόνη της δύο ώρες αργότερα και εναντίον της ασκήθηκε δίωξη. "Ο στόχος μου ήταν ειρηνικός, αλλά ο κόσμος είναι σε τέτοια κατάσταση που όλα μπορούν να συμβούν. Αυτό αφορά όλους μας", δήλωσε η Πέρσι.

    Και Αμερικανοί πράκτορες στο Λονδίνο

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύει, πάντως, η εφημερίδα Γκάρντιαν δείχνει ότι το 43% των Βρετανών θεωρεί τον Μπους καλοδεχούμενο στο Λονδίνο, ενώ το 36% απορρίπτει την επίσκεψη.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα φιλοξενηθεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ για λόγους ασφαλείας δε θα οργανωθούν οι παραδοσιακές τελετές που συνηθίζονται για τους υψηλούς προσκεκλημένους, όπως η μετάβαση στο κέντρο της πόλης με τη βασιλική άμαξα στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Αν και οι Βρετανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η επίσκεψη Μπους δε θα είναι και τόσο άνετη για τον Τόνι Μπλερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι "για τους Βρετανούς είναι η κατάλληλη στιγμή να συμπαρασταθούν στους Αμερικανούς".

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να συναντηθεί με συγγενείς Bρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει και την οργή τους.

    ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

    "Στο πόδι" η Βρετανία για την επίσκεψη Μπους

    ''Ο Μπους είναι η μεγαλύτερη απειλή του πλανήτη''

    [20] Συνεχίζονται οι έρευνες για τις επιθέσεις στην Πόλη

    18/11/2003 12:18:00 μμ

    Τις φωτογραφίες των τεσσάρων Τούρκων ισλαμιστών που είναι ύποπτοι για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στις δύο εβραϊκές συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, που στοίχισαν τη ζωή 25 ανθρώπων, έδωσαν την Τρίτη οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, οι τρεις από τους τέσσερις είναι νεκροί που βρέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, ενώ ο τέταρτος θεωρείται αγνοούμενος. Γι΄αυτό το λόγο, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν κάνει επίσημες ανακοινώσεις, μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών DNA για την εξακρίβωση των ταυτοτήτων τους.

    Στο εξωτερικό η εκπαίδευση των υπόπτων

    Σε πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ τους οι μεγάλες εφημερίδες της Τουρκίας γράφουν, ότι οι τέσσερις ύποπτοι είναι Τούρκοι, από την πόλη Μπινγκόλ της ανατολικής Τουρκίας και έχουν εκπαιδευθεί στο εξωτερικό. Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται συνάγεται ότι πρόκειται για άτομα ηλικίας 20-30 ετών.

    Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, πρόκειται για μέλη της οργάνωσης ''Ισλαμικό Κίνημα'', ή της οργάνωσης ''Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής'' (IBDA-C).

    Οι δύο από τους υπόπτους ονομάζονται Μεσούτ Τσαμπούκ και Γκοκχάν Ελάλτουντας, ενώ τα δύο φορτηγά που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιθέσεις ανήκαν στους Αζάντ Εκνιντσί και Φεριντούν Ουγκουρλού, που πιστεύεται ότι διέφυγαν στο Ντουμπάι περίπου δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μακρά συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, άφησε να εννοηθεί ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά σε απαντήσεις για το μακελειό, λέγοντας ότι δέρμα από τις σορούς των καμικάζι έχει εντοπισθεί και έχει σταλεί για έλεγχο DNA.

    O υπουργός Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν κατευθυνόμενες από το εξωτερικό. ''Δεν υπάρχει καμία οργάνωση στην Τουρκία που θα μπορούσε να κάνει μόνη της τέτοιες ενέργειες'', δήλωσε στην εφημερίδα Βατάν.

    Το ίδιο πιστεύει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, που δήλωσε ότι οι δράστες είχαν διασυνδέσεις με μία οργάνωση στο Αφγανιστάν.

    [21] Ταλιμπάν πίσω από το θάνατο εργαζόμενης στον ΟΗΕ

    18/11/2003 5:13:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για τη δολοφονία της Γαλλίδας εργαζόμενης στην Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Πρόκειται για την 29χρονη Μπετίνα Γκουασλάρ, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο από σφαίρες ενόπλων, την περασμένη Κυριακή, στο Αφγανιστάν. Ο θάνατος της έγινε αιτία να αποσυρθεί το προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας του ΟΗΕ από το ανατολικό και νότιο Αφγανιστάν και να ενταθούν οι πιέσεις προς τη διεθνή κοινότητα να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στις επαρχίες όπου υπάρχει αναζωπύρωση της δράσης ισλαμιστών.

    Γενικευμένες απειλές προς τους ξένους πολίτες

    Αναφερόμενος στη δολοφονία της Γαλλίδας, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Μουλάς Αμπντούλ Σαμάντ παραδέχθηκε ότι έγινε από αντάρτες του κινήματος, ενώ διατύπωσε απειλές και για άλλους ξένους πολίτες.

    ''Έχουμε επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι οι περισσότεροι από τους ξένους που εργάζονται στη χώρα μας είναι Αμερικανοί πράκτορες και δεν τρέφουν συμπάθεια προς το Αφγανιστάν. Δεν θα τους λυπηθούμε. Δεν κάνουν τίποτα για τους απλούς Αφγανούς από το να κηρύσσουν τον Χριστιανισμό στο Αφγανιστάν ή να κατασκοπεύουν τους Ταλιμπάν" πρόσθεσε.

    Παρά το ότι μια άλλη εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διέψευσε ανάμειξη των ανταρτών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κάτοικοι της περιοχής και πηγές των Ηνωμένων Εθνών κατήγγειλαν επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον ''εύκολων στόχων'' όπως οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής.

    Η Γκουασλάρ θα ταφεί στο Αφγανιστάν σύμφωνα με την επιθυμία της.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Αφγανιστάν: Δολοφονία εργαζόμενης στον ΟΗΕ

    [22] Κηδεύτηκαν οι 19 καραμπινιέροι

    18/11/2003 4:30:00 μμ

    Ημέρα πένθους για την Ιταλία η Τρίτη, καθώς, το μεσημέρι κηδεύτηκαν στη Ρώμη οι 19 καραμπινιέροι θύματα της επίθεσης στη Νασιρίγια την περασμένη Τετάρτη. Τις τελετές παρακολούθησαν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι, παίρνοντας μέρος σε μία σεμνή και φορτισμένη συναισθηματικά τελετή που ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή. Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική του Αγίου Παύλου της Ρώμης, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρλο Ατζέλιο Τσάμπι.

    Στην εκκλησία, χωρητικότητας 4.000 θέσεων, επικρατούσε το αδιαχώρητο. ''Δεν θα τραπούμε σε φυγή μπροστά στους τρομοκράτες, θα τους πολεμήσουμε με όλο μας το θάρρος, την ενέργεια και την αποφασιστικότητα που διαθέτουμε'', είπε ο καρδινάλιος Καμίλο Ρουίνι, πρόεδρος της επισκοπικής συνόδου της Ιταλίας, περιστοιχισμένος από τρεις ακόμα καρδιναλίους, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός Μπέρναρντ Φράνσις Λο.

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, ο οποίος πραγματοποιεί στη Ρώμη επίσημη επίσκεψη, έστειλε στεφάνι αλλά δεν παρέστη στην τελετή για λόγους ασφαλείας.

    [23] Γερμανία:προειδοποίηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα

    18/11/2003 7:40:00 μμ

    Χανς Αϊχελ

    "Απτά αποτελέσματα" στην μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μέσα στο 2004 ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποίηση στη γερμανική κυβέρνηση, στη διάρκεια του έτους 2005, τα δημοσιονομικά της ελλείμματα να έχουν εναρμονιστεί πλήρως με ό,τι ισχύει στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας.

    ''Ανεπαρκή'' τα αποτελέσματα του Βερολίνου

    Τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Γερμανίας το 2004 θα παρατείνονται για τρίτη διαδοχική χρονιά άνω του 3% του ΑΕΠ, που ορίζεται από το Σύμφωνο της Σταθερότητας. Σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής των Βρυξελλών τα ως τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών της Γερμανίας χαρακτηρίζονται "ανεπαρκή" και τα αναμενόμενα ελλείμματα που θα μετακυληθούν, αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, μέσα στο 2004 χαρακτηρίζονται "υπερβολικά".

    Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι, η κυβέρνηση Σρέντερ θα προσπαθήσει να επιλύσει το θέμα αυτό "σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες", ενώ παράλληλα εκφράζεται κι η επιδίωξη η γερμανική οικονομία να μην βρεθεί "αντιμέτωπη με διαδοχικές κυρωτικές διαδικασίες" εκ μέρους της Επιτροπής. Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή προειδοποίηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχελ, δήλωσε πως, μέλημα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι οι οδηγίες της ΕΕ με οικονομικό περιεχόμενο "να ακολουθούνται όλες".

    [24] Καναδάς: Στις 12 Δεκεμβρίου παραιτείται ο Κρετιέν

    18/11/2003 7:19:00 μμ

    Ζαν Κρετιέν

    Ο Καναδός πρωθυπουργός Ζαν Κρετιέν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του στις 12 Δεκεμβρίου, μετά από μια δεκαετία στην εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος για το διάδοχό του και κυριότερο αντίπαλό του στο κόμμα τους, Πόλ Μάρτιν. Ο 69χρονος Ζαν Κρετιέν έκανε την ανακοίνωση αυτή από την Οτάβα, μετά από το τέλος της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Μάρτιν, ο οποίος είχε παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών τον Ιούνιο του 2002, ενώ, την περασμένη εβδομάδα εξελέγη στην ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος. Ο Κρετιέν δήλωσε ότι επέλεξε την 12η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία παραίτησής του, καθώς επιθυμεί να μετάσχει στη σύνοδο της Κοινοπολιτείας, που θα γίνει στη Νιγηρία από τις 5 έως και τις 8 του Δεκεμβρίου, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Νέος πρωθυπουργός στον Καναδά

    [25] Ισχυρές εκρήξεις στο Κιρκούκ

    18/11/2003 6:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δυο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην ιρακινή πόλη του Κιρκούκ τη Τρίτη το απόγευμα και στήλες καπνού υψώθηκαν στον ουρανό απο διαφορετικά σημεία της πόλης, δήλωσε ο ανταποκριτής του Ρόιτερ. Οι εκρήξεις, που μπορεί να προκλήθηκαν από βλήματα όλμου, έγιναν γύρω στις 16.05 ώρα Ελλάδας, όταν οι δρόμοι της πόλης ήταν σε μεγάλο βαθμό άδειοι. Το βόρειο Ιράκ ήταν σχετικά ήρεμο αφότου ανατράπηκε ο Σαντάμ Χουσέιν από τις αμερικανικές δυνάμεις τον Απρίλιο, σε αντίθεση με την Βαγδάτη και περιοχές βόρεια και δυτικά της όπου συχνά γίνονται βίαιες επιθέσεις κατά των δυνάμεων κατοχής, των διεθνών οργανισμών και των Ιρακινών που συνεργάζονται μαζί τους.

    [26] Στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2004

    18/11/2003 7:15:00 μμ

    Ο νέος προϋπολογισμός κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Με γνώμονα το τρίπτυχο ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,2%, μείωση της ανεργίας στο 8% και αύξηση της παραγωγικότητας στο 2,5%. Περιλαμβάνει επίσης, συγκράτηση ελλειμμάτων στο 1,2%, μείωση του δημοσίου χρέους στο 98,5% του ΑΕΠ και διαμόρφωση του πληθωρισμού κάτω από 3,5%. Ταυτόχρονα, οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα αυξηθούν κατά 7,7% και 5,8% αντίστοιχα, ενώ θα "παγώσουν" τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Αυξημένο κατά 7,6% θα είναι και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η αντιπολίτευση, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας, αλλά, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση θα δώσει την μάχη της, αναδεικνύοντας το θετικό κλίμα στην οικονομία.

    Χριστοδουλάκης: Η ανάπτυξη δεν έχει ημερομηνία λήξης

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο το οποίο έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης την έγκριση του, τόνισε πως πρόκειται για ένα βήμα μιας πολυετούς προσπάθειας που ανατρέπει τη ''μόδα'', που έχει πάρει διαστάσεις τώρα τελευταία, ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έχει ημερομηνία λήξης στους Ολυμπιακούς αγώνες.

    "Οι επενδύσεις όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα κατευθυνθούν ενδεχομένως και σε πιο παραγωγικούς τομείς ανατρέποντας έτσι τον ισχυρισμό ότι η ανάπτυξη έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης", σημείωσε.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή μιας μετριοπαθούς δημοσιονομικής πολιτικής για το 2004, αλλά και τα επόμενα χρόνια προκειμένου να ικανοποιηθούν ειδικές απαιτήσεις της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για επενδύσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες και Γ'ΚΠΣ), αλλά και να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική.

    Υπάρχουν και άλλες πολιτικές, δήλωσε ο Υπουργός, που προβλέπουν ριζικές περικοπές δαπανών και ακρωτηριασμό του κοινωνικού κράτους για τη ραγδαία μείωση των ελλειμμάτων, τις οποίες όμως, όπως είπε, τις απορρίπτει η κυβέρνηση.

    Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, το 2004 η πραγματική αύξηση των μισθών -πάνω από τον πληθωρισμό- θα είναι 3,4%, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 0,4%.

    Επίσης προβλέπεται ότι θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός το 2004, θα "παγώσουν" τα τιμολόγια όλων των ΔΕΚΟ τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

    Επίσης είπε ότι η πρώτη δόση των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος στο Δημόσιο θα δοθεί στις αρχές του 2004, ενώ σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις του Δημοσίου το επόμενο έτος, είπε ότι το ακριβές ποσοστό που θα καθορίσει η κυβέρνηση στο επόμενο διάστημα.

    Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχουν οι φορολογούμενοι το 2004 από τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι 1.100.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, ενώ το όφελος ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους το 2004 από τις αυξήσεις στα αφορολόγητα ποσά και τις άλλες φοροαπαλλαγές θα ανέλθει συνολικά σε 500 εκατ. ευρώ.

    Οσον αφορά τις διαφορές μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι όποιος θέλει να κάνει κριτική, να την κάνει με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στον Προϋπολογισμό.

    Πριν μερικούς μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% και εμείς υποστηρίζαμε ότι θα αυξηθεί κατά 3,8%. Τελικά πηγαίνουμε στο 4%, κατέληξε ο Υπουργός.

    Δαπάνες και έσοδα που προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού

    Περίπου 1,8 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τα έργα που έχουν να κάνουν με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη στο Δημόσιο αναμένεται να αυξηθούν συνολικά κατά 9,3%.

    Ομως μειωμένες κατά 9,7%, σε σχέση με φέτος, θα είναι οι δαπάνες περίθαλψης σε αντίθεση με τις δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης που αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.

    Ετσι, συνολικά οι επιχορηγήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 12,7%.

    Ειδικότερα, οι επιχορηγήσεις στον ΟΓΑ θα είναι αυξημένες κατά 16,6%, στο ΙΚΑ κατά 5,6%, στο ΝΑΤ κατά 4,9% και στο ΤΕΒΕ κατά 4%, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τη χορήγηση του αυξημένου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, οι σχετικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 31,3%.

    Αλλα 360 εκατ. θα δαπανηθούν για την αποκατάσταση ζημιών από σεισμούς και θεομηνίες, ενώ το ποσό των 140 εκατ. θα ενισχύσει τους αναπτυξιακούς νόμους.

    Οι επιχορηγήσεις των συγκοινωνιακών φορέων θα αυξηθούν κατά 2,5% και για τους λοιπούς φορείς κατά 11,6%, ενώ μειωμένες κατά 2,8% θα είναι συνολικά οι δαπάνες για μετακινήσεις, προμήθειες και διάφορες άλλες καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου για το νέο έτος.

    Επίσης προβλέπεται ότι θα διατεθούν αυξημένες δαπάνες για τους τόκους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους κατά 4,3%.

    Ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα αυξηθεί κατά 7,7% το 2004 έναντι 7,6% φέτος.

    Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,2% και θα ανέλθουν στα 41.420 εκατ. ευρώ έναντι 39.000 εκατ. ευρώ φέτος.

    Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα είναι αυξημένο κατά 7% σε σχέση με φέτος και θα ανέλθει σε 40.726 εκατ. ευρώ έναντι 38.065 εκατ. ευρώ φέτος.

    [27] Ο Βασσάρας σφυρίζει το ντέρμπι

    18/11/2003 2:06:00 μμ

    Και το όνομα αυτού... Κύρος Βασσάρας. Ο διαιτητής του συνδέσμου Θεσσαλονίκης, θα είναι ο άρχοντας του ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο πλαίσιο της 11ης ημέρας που θα διεξαχθεί το Σάββατο στο γήπεδο της Ριζούπολης (19:00). Αρχικά από την κληρωτίδα βγήκε το όνομα του Ζωγράφου, όμως λόγω εντοπιότητας (Σύνδεσμος Αθηνών), κληρώθηκε να σφυρίξει το ντέρμπι της συμπρωτεύουσας μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή. Πρώτος βοηθός του Κύρου Βασσάρα στο ντέρμπι θα είναι ο Γαλανός του συνδέσμου Ηρακλείου και δεύτερος ο Δραγάτης του συνδέσμου Ηπείρου. Η ΚΕΔ πρότεινε να διαλέξουν διαιτητή κοινής αποδοχής, οι δύο αντίπαλοι, όμως οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού δεν δέχτηκαν και απάντησαν να ακολουθηθεί η προγραμματισμένη διαδικασία.

    Ικκανοποίηση Λιάνη για τα εισιτήρια

    Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης εξέφραζε την ικανοποίησή του για την θετική εξέλιξη στο πολύκροτο θέμα των εισιτηρίων του ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, τονίζοντας ότι οι δύο ιστορικές ομάδες μπορούν να δείξουν τον δρόμο για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

    "Πιστεύω, ότι δεν θα συμβούν απαράδεκτα γεγονότα στο ντέρμπι", πρόσθεσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, ενώ άφησε αιχμές κατά της ΕΠΑΕ, σχετικά με το θέμα των εισιτηρίων των φιλοξενούμενων, εφιστώντας την προσοχή της , όταν παίρνει αποφάσεις.

    [28] Έφυγε η ψυχή του ''Διαβάζω''

    18/11/2003 6:24:00 μμ

    Έσβησε αιφνίδια τα ξημερώματα της Τρίτης, σε ηλικία 52 ετών, ο Ηρακλής Παπαλέξης, ψυχή του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω". Ο Παπαλέξης υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αρχισυντάκτης του περιοδικού για πολλά χρόνια και έγινε διευθυντής του από το 1994. Ακόμα ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και θεσμοθέτησε τα λογοτεχνικά βραβεία του "Διαβάζω" από το 1996. Γεννήθηκε το 1951 στον Πειραιά, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνεργάστηκε ως κριτικός βιβλίου στις εφημερίδες ''Μεσημβρινή'', ''Αυγή'' και'' 24 ώρες'', ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό '' 7 Ημέρες'' της "Κυριακάτικης Καθημερινής". Τέλος, από το 2000, είχε αναλάβει υπεύθυνος του περιοδικού ITHACA του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη, στις 3:30 στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.

    [29] Γέφυρα ζωής στο Ωνάσειο

    18/11/2003 6:39:00 μμ

    Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα επέμβαση ματαμόσχευσης καρδιάς, βασιζόμενη στην αρχή της «γέφυρας προς μεταμόσχευση», την προσωρινή δηλαδή χρήση μηχανικής υποστήριξης, μέχρι να ανακάμψει η κατάσταση του λήπτη και να είναι δυνατή η επέμβαση. Η επέμβαση έγινε στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο και λήπτης ήταν 63χρονος ασθενής από τη Λαμία που πήρε μηχάνημα υποστήριξης της αριστερής κοιλίας (μηχανική καρδιά) τον περασμένο Φεβρουάριο. Το δέ καρδιακό μόσχευμα προσέφερε η οικογένεια 53χρονου, που νοσηλευόταν άνδρα με εγκεφαλική αιμορραγία στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών "Υγεία".

    Ικανοποιητική η πορεία του ασθενή

    Ο 63χρονος είχε εισαχθεί στο Ωνάσειο με πολυοργανική ανεπάρκεια, λόγω καρδιακής κάμψης, γεγονός που τότε απέκλειε τη μεταμόσχευση. Ύστερα από 9 μήνες μηχανικής υποστήριξης, όμως ανέκαμψε τελείως και προστέθηκε στη λίστα υποψηφίων του Ωνάσειου. Το μηχάνημα υποστήριξης αφαιρέθηκε και ο ασθενής ζει με τη νέα του καρδιά και η μέχρι τώρα πορεία του είναι εξαιρετικά ικανοποιητική.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την 30η μεταμόσχευση καρδιάς που πραγματοποιείται στο Ωνάσειο. Από τους εγχειρησθέντες οι 25 βρίσκονται στη ζωή, γεγονός που καθιερώνει το πρόγραμμα σαν ένα από τα επιτυχέστερα στον κόσμο.

    [30] Eμβόλιο για την ηπατίτιδα C

    18/11/2003 12:13:00 μμ

    Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C πρόκειται να δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Οι δοκιμές θα γίνουν στο Πανεπιστήμιο του Σάιντ Λιούις και προκειμένου να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, σε τρία διαφορετικά στάδια. Εκτιμάται ότι 170 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την ασθένεια, ενώ, πολλοί άλλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από αυτή. Ο ιός, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής, είναι πιθανό να προκαλέσει σημαντικότατα προβλήματα στο ήπαρ και εν τέλει οι φορείς του ίσως χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος.

    Το πρώτο βήμα βρίσκεται εν εξελίξει

    Εμβόλιο για την ηπατίτιδα C μέχρι τώρα δεν χορηγείται και η συγκεκριμένη ασθένεια είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας, παγκοσμίως. Ένα τέτοιο εμβόλιο θα αποτελούσε μία σημαντική ανακάλυψη στον έλεγχο του ιού. Το εμβόλιο ναι μεν αποτελεί ένα σοβαρό βήμα στην καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά δεν πρέπει να επιδρά καθησυχαστικά. Η χωρίς προφυλάξεις σεξουαλική επαφή ή η ανταλλαγή χρησιμοποιημένων συριγγών, ανάμεσα σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, μπορεί να αποβούν μοιραία όσον αφορά την ηπατίτιδα C (ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που παραμονεύουν). Το εμβόλιο δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά ούτε και διασφαλίζει την αποφυγή της ασθένειας γιατί ο ιός της ηπατίτιδας C είναι πολυεπίπεδος.

    Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

    Ο Καθηγητής Γκράχαμ Φόστερ, ιατρικός σύμβουλος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Λονδίνου παραδέχεται ότι ένα τέτοιο εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Ο ιός περιέχει πολλά διαφορετικά στελέχη και παραλλαγές των στελεχών αυτών, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να αισθάνονται πως "χτυπούν ένα κινούμενο στόχο" όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κος Γκράχαμ. Επίσης, προσθέτει πως οι επιστήμονες έχουν θέσει αρκετές ελπίδες στο συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά δεν είναι πολύ αισιόδοξοι. Τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά. Σίγουρα πάντως, αποτελεί μία πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα αρχή.

    [31] Ευάλωτο στους hackers τo Bluetooth

    18/11/2003 2:05:00 μμ

    Τον τρόπο να κλέβουν στοιχεία κινητού, βρήκαν οι ηλεκτρονικοί πορτοφολάδες. Συγκεκριμένα οι hackers μπορούν πλέον να διαβάσουν τον κατάλογο του κινητού σας και να κλέψουν φωτογραφίες του αρχείου σας χωρίς καν να το καταλάβετε, απλά εκμεταλλευόμενοι την ραδιοφωνική τεχνολογία χαμηλής συχνότητας, Bluetooth. Το λογισμικό αυτό, δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την επικοινωνία των ηλεκτρονικών συσκευών, καθιστώντας δυνατή τη μεταφορά αρχείων και άλλων δεδομένων μεταξύ κινητών, εκτυπωτών, MP3 players, ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και ρομπότ. Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως για το ευάλωτο του Bluetooth και εφιστούν την προσοχή στους κατόχους τέτοιων κινητών.

    Το αθώο; λογισμικό

    Κάθε εβδομάδα, βέβαια, παράγονται πάνω από ένα εκατομμύριο συσκευές με ενσωματωμένο το Bluetooth. Η δέ δυνατότητα αποστολής ανώνυμων μηνυμάτων και μεταβίβασης δεδομένων χωρίς τη χρήση καλωδίων έχει ενθουσιάσει το αγοραστικό κοινό που όλο και περισσότερο φαίνεται το εμπιστεύεται.

    Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όσο ρόδινα μοιάζουν. Μπορεί η νέα τεχνολογία να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, μπορεί όμως να γίνει εξίσου επικίνδυνη. Μέχρι τώρα η υποκλοπή στοιχείων από κινητά τηλέφωνα ήταν εξαιρετικά περιορισμένη εξαιτίας της αυτονομίας τους.Η εισαγωγή του μυστικού κωδικού pin ήταν αρκετή για σταματήσει τους επιτήδειους υποκλοπείς.

    Η διασύνδεσή τους όμως, μέσω του καινούριου συστήματος σε δίκτυα δίνει τη δυνατότητα στους επιδέξιους hackers μπορεί να εισέλθουν και να αποσπάσουν τα στοιχεία που επιθυμούν.

    Καθησυχαστικοί οι κατασκευαστές

    O Βρετανός Ανταμ Λώρι, ενδιαφερόμενος ιδιαίτερα για τους κινδύνους που ενέχει η νέα τεχνολογία, άρχισε προσωπικές έρευνες και δοκιμές πάνω στο θέμα και ήταν ο πρώτος που βρήκε την αχίλλειο πτέρνα του Bluetooth. Συγκεκριμένα, αξιοποιώντας τη δουλειά που είχε ήδη γίνει από άλλους ερευνητές την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και διαπίστωσε ποιες είναι η μεγαλύτερης επικινδυνότητας συσκευές.

    Πιο ευάλωτα, όπως φάνηκε, σε επίθεση των ηλεκτρονικών πορτοφολάδων είναι τα κινητά: Sony Erricson T68i, Τ610 και το Nokia 6310 και 7650. Ο Λώρι στη συνέχεια παρουσίασε τα πορίσματά του στις κατασκευάστριες εταιρίες οι οποίες άρχισαν ήδη να ερευνούν το θέμα. Προς το παρόν, πάντως δεν έχουν καταλήξει στα εργαλεία ή στον τρόπο που οι hackers χρησιμοποιούν γι' αυτές τις εισβολές.

    Παρόλα αυτά πολλοί τεχνικοί και κατασκευαστές του εν λόγω λογισμικού καθησυχάζουν το κοινό. Υποστηρίζουν μάλιστα πως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προβλήματα ασφάλειας. Ταυτόχρονα διαβεβαιώνουν για την ορθή κατασκευή του και προσθέτουν πως μόνο εφόσον υπάρξουν σαφή δείγματα και στοιχεία θα πρέπει ν' ανησυχούμε.

    Ο Νικ Χαν τεχνικός της TDK, δήλωσε μάλιστα πως αν κάποιος θέλει να υποκλέψει στοιχεία από το κινητό κάποιου σίγουρα θα του είναι πιο εύκολο να το κάνει με άλλες παραδοσιακές μεθόδους παρά να προσπαθήσει ηλεκτρονικά.

    [32] ΗΠΑ: Προς αναγνώριση οι γάμοι ομοφυλοφίλων

    18/11/2003 5:42:00 μμ

    Το πράσινο φως για την αναγνώριση των γάμων ομοφυλοφίλων δίνει αμερικανικό δικαστήριο. Σύμφωνα με απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Μασαχουσέτης, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα σε άτομα του ίδιου φύλλου να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Μέχρι σήμερα στις ΗΠΑ -με εξαίρεση την πολιτεία του Βέρμοντ - οι γάμοι ομοφυλοφίλων ήταν απαγορευμένοι από το νόμο.

    Πηγή: Reuters


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 17:56:01 UTC