Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Κουνήθηκε'' η Κρήτη
  • [02] Σύγκρουση λεωφορείου με μπετονιέρα στην Εύβοια
  • [03] Αρνητικό κλίμα στο Φανάρι
  • [04] Συνελήφθη 23χρονος για τον ''ΖΗΤΑ''
  • [05] Επίσκεψη Δρυ στη Λάρισα - Πορεία αγροτών στην Πάτρα
  • [06] Ο Μητσοτάκης για τον Σαμαρά
  • [07] Καμιά ανησυχία για την ασφάλεια του 2004
  • [08] Από ανάφλεξη χημικών η πυρκαγιά στο ''Κνωσός Παλάς''
  • [09] Προς απεργία προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων
  • [10] Σε κρίσιμη κατάσταση οι συλληφθέντες Θεσ/νικης
  • [11] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
  • [12] Αρχισαν οι ακροάσεις των εθελοντών για το 2004
  • [13] Σκληρή απάντηση Βερελή στον πρόεδρο του ΟΤΕ
  • [14] Αποκλεισμός του κέντρου Αρσης Βαρών
  • [15] ECOFIN: Συζήτηση των ελλειμμάτων Γαλλίας-Γερμανίας
  • [16] Έκκληση από την ΕΕ για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη Γεωργία
  • [17] Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος
  • [18] Μένει στη Γεωργία ο Σεβαρντνάντζε- Προς εκλογές οδεύει η χώρα
  • [19] Θανατική ποινή στον ελεύθερο σκοπευτή
  • [20] Επίσκεψη του Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα
  • [21] Γαλλο-Βρετανική Διάσκεψη Κορυφής
  • [22] Σταματάει να εκπέμπει από το Ιράκ το Αλ Αραμπίγια
  • [23] Σχέδιο κατά της τρομοκρατίας
  • [24] Παλάθιο:''Η ζωή στη Βαγδάτη είναι χειρότερη απ΄ό,τι επί Σαντάμ''
  • [25] Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου
  • [26] Προτεραιότητα η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων
  • [27] Κουλούρης: ''Δεν υπάρχουν αυξήσεις''
  • [28] Σύντομα η έκδοση της πρώτης επιχειρηματικής βίζας
  • [29] ''Τέλος'' ο Σούμποτιτς από τον Ολυμπιακό
  • [30] Τον πρόδωσε η καρδιά του στο γήπεδο
  • [31] ''Online γραφείο Τύπου'' από τον Μάικλ Τζάκσον
  • [32] Έκλειψη ηλίου στην Ανταρκτική
  • [33] Χριστούγεννα στην Αθήνα!
  • [34] Το χαρτζιλίκι υπεύθυνο για πρώιμη επαφή με αλκοόλ-τσιγάρο
  • [35] Το αλκοόλ σκοτώνει τους Αυστραλούς
  • [36] Παρέμβαση εισαγγελέα για την τίγρη του ''Σιλό''

    [01] ''Κουνήθηκε'' η Κρήτη

    24/11/2003 7:00:00 μμ

    Σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στις 17:52 στο νομό Ηρακλείου. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 364 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης. Η δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή του Τυμπακίου και της νότιας Κρήτης, καθώς επίσης και στο Ηράκλειο.

    [02] Σύγκρουση λεωφορείου με μπετονιέρα στην Εύβοια

    24/11/2003 3:27:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Δεκατρείς τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά είναι ο απολογισμός τροχαίου ατυχήματος που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας στο 3ο χλμ. της επαρχιακής οδού Λεπούρων-Κύμης λίγο έξω από το Νεοχώρι, όταν μπετονιέρα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με λεωφορείο του ΚΤΕΛ της περιοχής που μετέφερε 35 επιβάτες. Στη συνέχεια, η μπετονιέρα συγκρούστηκε με ένα διερχόμενο Ι.Χ. Οι τραυματίες επέστρεψαν σπίτια τους μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών ενώ ο οδηγός και ο συνοδηγός του λεωφορείου που είναι σοβαρά τραυματισμένοι, παρέμειναν στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Για τα αίτια του δυστυχήματος γίνονται έρευνες από την Τροχαία Καρύστου ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος.

    [03] Αρνητικό κλίμα στο Φανάρι

    24/11/2003 6:32:00 μμ

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Φανάρι για το κείμενο της απάντησης που θα δώσει στην Εκκλησία της Ελλάδος, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό ενώ επίσημη απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν από την Πέμπτη. Το Πατριαρχείο δεν επιθυμεί τίποτα περισσότερο από αυτό που του ανήκει", δήλωσε την Κυριακή ο κ. Βαρθολομαίος και τόνισε ότι το Φανάρι δεν θα παύσει να θεωρεί τις Μητροπόλεις των νέων χωρών, Μητροπόλεις του Θρόνου.

    Αμετακίνητο το Φανάρι

    Δώδεκα ημέρες μετά την επίδοση στον οικουμενικό Πατριάρχη της απόφασης της Ιεραρχίας από τους Μητροπολίτες Σπάρτης και Ξάνθης, στο Φανάρι γίνονται διαβουλεύσεις για το ποια θα είναι η απάντηση του Πατριαρχείου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στο Φανάρι επαναβεβαιώθηκε, η θέση του Πατριαρχείου ότι η πράξη του 1928 πρέπει να γίνει δεκτή στο σύνολο της και όχι όπως έχει τροποποιηθεί θέση που υποστηρίζει η εκκλησία της Ελλάδος βασιζόμενη στον, μεταγενέστερο, καταστατικό της χάρτη και στο ελληνικό Σύνταγμα.

    Ιεράρχες του Θρόνου εκτιμούν ότι η απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν κομίζει τίποτα καινούριο σε σχέση με όσα έχει ήδη απορρίψει το Πατριαρχείο κατά τις άτυπες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.

    ''Δεν θα συναντηθούν''

    Επίσημη απάντηση ωστόσο δεν αναμένεται πριν από την Πέμπτη όταν θα συγκληθεί εκ νέου η Ιερά Σύνοδος με την συμμετοχή και των Μητροπολιτών Περγάμου και Τυρολόης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται θέμα συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στη Θεσσαλονίκη, στις εργασίες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Πληροφορίες, φέρουν τον κ. Βαρθομαίο να μην παρευρεθεί στη Θεσσαλονίκη και να στέλνει εκπρόσωπο του.

    [04] Συνελήφθη 23χρονος για τον ''ΖΗΤΑ''

    24/11/2003 5:32:00 μμ

    Η μοτοσυκλέτα μάρκας YAMAHA

    Τύπου ΧΤ, παρκαρισμένη έξω από τη ΓΑΔΑ.

    Συνελήφθη 23χρονος που κατοικεί στην περιοχή Ζωγράφου και κατηγορείται για το θάνατο του 33χρονου αστυφύλακα της ομάδας ''Ζ'', το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου, κοντά στο άγαλμα του Τρούμαν. Πρόκειται για το Χρήστο Δημόπουλο, του Χρήστου, ο οποίος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον της 9ης τακτικής ανακρίτριας την Πέμπτη. Σε βάρος του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όπως έγινε γνωστό απο την Αστυνομία, ο 33χρονος αστυφύλακας Παναγιώτης Δήμου, μαζί με έναν συνάδελφό του, είχαν καταδιώξει το Δημόπουλο, ο οποίος οδηγούσε τη μοτοσικλέτα του μάρκας Γιαμάχα τύπου XT, από την περιοχή Ζωγράφου, γιατί δε σταμάτησε σε σήμα τους. Ο 23χρονος θα κρατείται μέχρι να οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτικού γραφείου.

    Μαρτυρίες και στοιχεία ''καίνε'' το Δημόπουλο

    Στη Λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου ο νεαρός κλώτσησε τον Δήμου, ο οποίος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και έπεσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Ο Δημόπουλος ανακρινόμενος παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός τον οποίο καταδίωκαν οι δύο αστυνομικοί, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν έσπρωξε τον Δήμου, ούτε υπήρξε καμία επαφή μεταξύ τους.

    Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Ταξίαρχος Βασίλης Τσιατούρας, υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία που αποδεικνύουν αυτό το γεγονός.

    Ο κ. Τσιατούρας ευχαρίστησε θερμά όλους τους πολίτες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί, όπως είπε, η συμβολή τους συνετέλεσε στο να εξιχνιαστεί η υπόθεση.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι αμέσως μετά το συμβάν στο οποίο δόθηκε μεγάλη έμφαση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δεκάδες πολίτες επικοινώνησαν με τις αστυνομικές Αρχές και έδωσαν σημαντικές πληροφορίες, η αξιολόγηση των οποίων συνέβαλε στον εντοπισμό του δράστη.

    [05] Επίσκεψη Δρυ στη Λάρισα - Πορεία αγροτών στην Πάτρα

    24/11/2003 5:06:00 μμ

    ''Οι επιδοτήσεις και οι χρηματοδοτήσεις για τα αγροτικά προϊόντα είναι διασφαλισμένες μέχρι και το 2013'', δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, από τη Λάρισα, προς όλους τους αγροτοσυνδικαλιστές. Ο κ. Δρυς περιοδεύει σήμερα στο νομό συνοδευόμενος από τον υφυπουργός Φώτη Χατζημιχάλη. Στο μεταξύ, πορεία προς την Πάτρα και συγκέντρωση με τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους, έξω από τη νομαρχία Αχαΐας, πραγματοποίησαν την Δευτέρα το μεσημέρι, αγρότες από την περιοχή του Αιγίου και του δήμου Ωλενίας. Οι αγρότες έριξαν έξω από τη Νομαρχία ποσότητες ελαιοκάρπου. Οι αγρότες ζητούν άμεση καταβολή της επιδότησης για το ελαιόλαδο στο σύνολο της παραγωγής, με βάση τις δηλώσεις που υποβάλουν. Επίσης, ζητούν κατάργηση της διατίμησης στην τιμή της πατάτας και αναγνώριση του κόστους παραγωγής του προϊόντος.

    Δηλώσεις Υπουργού Γεωργίας

    Ο κ.Δρυς ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτικών φορέων και οργανώσεων του νομού, βρέθηκε αντιμέτωπος με την έντονη κριτική που του άσκησαν αγροτοσυνδικαλιστές, κυρίως προερχόμενοι από τη ΝΔ.

    Επίσης, ο Υπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ διασφαλίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ενώ με την ευκαιρία υπενθύμισε ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ έγινε ομόφωνα και ότι προ ημερών οι υπουργοί Γεωργίας των Μεσογειακών χωρών παραδέχθηκαν ότι η αναθεώρηση διασφαλίζει τα μεσογειακά προϊόντα.

    "Οι αγροτοσυνδικαλιστές επιμένουν και σκόπιμα παραπλανούν τους αγρότες με θέσεις που αφορούν προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζοντάς ως αποφάσεις", τόνισε ο κ. Δρυς.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Γεωργίας μίλησε αναλυτικά σχετικά με τους σχεδιασμούς του Yπουργείου για την ξεχωριστή διαπραγμάτευση του καθενός από τα αγροτικά προϊόντα (καπνό-λάδι-βαμβάκι) που θα γίνουν.

    Το κλίμα που επικράτησε στη διάρκεια της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα έντονο.

    Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας-Τυρνάβου Θαν. Κοκκινούλης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι ''ο κ.Δρυς με την πολιτική του χαντάκωσε την ελληνική γεωργία''.

    Ο κ. Δρυς τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει την αυστηρότερη νομοθεσία σχετικά με το ζήτημα αυτό σε σχέση με τις λοιπές χώρες της ΕΕ.

    "Ως χώρα εφαρμόζουμε το κοινοτικό κατακτημένο αν και δεν έχει τεθεί προς το παρών στην Ευρώπη θέμα γενετικώς τροποποιημένων. Σε κάθε περίπτωση υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική η σήμανση στα προϊόντα που διαθέτουν πάνω από 0,9% μεταλλαγμένα", δήλωσε ο κ. Δρυς.

    Ο υπουργός Γεωργίας επισκέφθηκε διαδοχικά το Οινοποιείο Τυρνάβου, το δημαρχείο Τυρνάβου, ενώ μετέβη και στην Ελασσόνα όπου το απόγευμα πρόκειται να ανακηρυχθεί και επίτιμος δημότης του Δήμου Καλλιθέας, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψη του στο νομό Λάρισας.

    [06] Ο Μητσοτάκης για τον Σαμαρά

    24/11/2003 4:00:00 μμ

    "Δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ η άποψή μου για τη μη επιστροφή Σαμαρά", είπε τη Δευτέρα σε δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι η θέση του δεν είναι δεσμευτική για το κόμμα καθώς στο παρελθόν είχε υποστηρίξει ότι τυχόν επιστροφή του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, θα αποτελούσε αιτία πολέμου. O πρώην Πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι είναι υπέρ της επιστροφής των κυρίων Μάνου, Ανδριανόπουλου, Αβραμόπουλου και Κάκκαλου.

    ''Ο Σαμαράς άλλαξε το ρου των γεγονότων''

    "Η άποψή μου δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ και έχει όσο βάρος έχει η δική μου γνώμη και θέση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να παραβλέπει την ηθική και "ανήθικο κόμμα δεν μπορεί να διεκδικεί την εξουσία".

    Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη τόνιζαν ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι "το να ρίξεις μια κυβέρνηση είναι κάτι πολύ βαρύ και το να τη ρίξεις για να εξυπηρετήσεις οικονομικά συμφέροντα είναι ακόμα πιο βαρύ. Αλλαξε το ρου των γεγονότων ο Αντώνης Σαμαράς και για μένα είναι κάτι που δεν ξεχνιέται".

    Η Ρηγίλλης δεν έκανε κανένα σχόλιο, ενώ και ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

    Εναντίον της επιστροφής και η Ντόρα

    Η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ρωτήθηκε παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις της στις οποίες είχε ταχθεί εναντίον της επιστροφής του προέδρου της ΠΟΛΑΝ. Αντιθέτως, θύμισε ότι για τον κ. Αβραμόπουλο έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής του.

    Υπέρ της επιστροφής του κ. Σαμαρά τάσσονται πολλά στελέχη. Ωστόσο, ο Θόδωρος Κασίμης, τονίζει με νόημα ότι ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ και δεν είναι προσωπικό θέμα του κ. Μητσοτάκη. "Για το θέμα", είπε ο κ. Κασσίμης, "θα πρέπει να λάβει αποφάσεις ο Πρόεδρος του κόμματος αφού συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα".

    [07] Καμιά ανησυχία για την ασφάλεια του 2004

    24/11/2003 3:20:00 μμ

    Προβληματισμό προκαλούν στα στελέχη που ασχολούνται με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τα δραματικά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ενταθούν τα μέτρα φύλαξης στα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων και δεν αποκλείεται να γίνει έλεγχος των σπιτιών που νοικιάζονται, γύρω από τα στάδια. Ωστόσο, ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, διέψευσε τα σενάρια εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Φλωρίδης, δήλωσε πως κανένα σχέδιο ασφάλειας δεν θα αναθεωρηθεί. Επίσης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε πλήρες το σχέδιο που έχει δημιουργηθεί για την ασφάλεια των Αγώνων.

    Δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ

    Ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε πως "δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής νατοϊκών δυνάμεων στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων". Ωστόσο, υπογράμμισε πως οι ελληνικές αρχές θα συνεργαστούν με ξένες υπηρεσίες και ξένες δυνάμεις, ώστε να υπάρχει μία ροή πληροφόρησης, "που να είναι σε θέση να μας προστατεύσει από οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή".

    Χαρακτηρίζοντας τη διεθνή τρομοκρατία "απρόβλεπτη", ο υπουργός είπε πως, "είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη όλα τα ενδεχόμενα και να προετοιμαζόμαστε για τα πάντα". Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα δυνατά μέτρα, και στόχος της είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 να είναι οι ασφαλέστεροι αγώνες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία.

    Πρωτόπαπας: ''Πλήρες το σύστημα ασφάλειας''

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα σχέδια ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων "πλήρη" και "επαρκή". Διευκρίνισε επίσης πως, η Ελλάδα συνεργάζεται με έξι χώρες στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά "η ευθύνη επί ελληνικού εδάφους ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία".

    Τέλος, ο κ. Πρωτόπαπας παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημοσίας Τάξης, Γιώργου Φλωρίδη, στην ΕΡΤ 3 την Κυριακή, ο οποίος δήλωσε ότι, δεν θα γίνει καμιά αλλαγή στα σχέδια ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σχετικές ειδήσεις

    Απάντηση Φλωρίδη στα δημοσιεύματα

    [08] Από ανάφλεξη χημικών η πυρκαγιά στο ''Κνωσός Παλάς''

    24/11/2003 1:20:00 μμ

    Από διαρροή και ανάφλεξη ασετόν που μετέφερε φορτηγό, προκλήθηκε η φωτιά στο γκαράζ του πλοίου ''Κνωσός Παλάς'', από την οποία κινδύνευσαν οι 1200 επιβάτες του, την περασμένη εβδομάδα. Αυτό προέκυψε από το πόρισμα της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Λιμενικού Σώματος που ανέλαβε να διερευνήσει τα αίτια, αμέσως μετά το ατύχημα. Σύμφωνα με την έκθεση από την πυρκαγιά προκλήθηκαν ζημιές στις καλωδιώσεις, στην οροφή του γκαράζ και διακοπή του υδραυλικού δικτύου χειρισμού ανοίγματος των καταπελτών του πλοίου. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, ζήτησε περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο του όλου περιστατικού έμφαση, καθώς και μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους φορτηγών αυτοκινήτων που διακινούνται με επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία.

    Εκδόθηκε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής

    Σύμφωνα με το πόρισμα η πυρκαγιά προκλήθηκε πιθανότατα από ανάφλεξη του ασετόν λόγω κάποιου σπινθήρα ή στατικού ηλεκτρισμού, ενώ προς αποφυγή αναζωπύρωσής της φωτιάς, ήταν αναγκαία η διατήρηση ερμητικά κλειστού του χώρου του γκαράζ και κατά συνέπεια η εκκένωση του πλοίου με εξωτερική κλίμακα στον λιμένα Ηρακλείου.

    Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας επισκέφθηκε σήμερα τη ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος όπου εξέτασε επί τόπου την κατάσταση του πλοίου το οποίο βρίσκεται εκεί για τις απαραίτητες επισκευές.

    Με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά τρομοκρατικών ενεργειών στο διεθνή χώρο, ο κ. Πασχαλίδης έδωσε εντολή για λήψη αυξημένων μέτρων ετοιμότητας και συνεχή επαγρύπνηση του προσωπικού των Λιμενικών Αρχών και των εποπτευομένων από το ΥΕΝ οργανισμών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

    Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου του ερχόμενου έτους θα εφαρμοστεί ο Διεθνής Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει:

    Ελέγχους στις προσβάσεις των λιμενικών εγκαταστάσεων Καθορισμό ζωνών περιορισμένης πρόσβασης εντός των λιμενικών εγκαταστάσεων Λήψη μέτρων ασφάλειας κατά την φορτοεκφόρτωση των φορτίων Λήψη μέτρων κατά των εφοδιασμό των πλοίων Αναθεώρηση της υφιστάμενης σχεδίασης για τη συνεργασία των Λιμενικών Αρχών με τους συναρμοδίους φορείς στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων και τον προσδιορισμό τυχόν απαιτήσεων σε πρόσθετα υλικοτεχνικά μέσα.

    [09] Προς απεργία προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

    Πηγή: ΑΠΕ 24/11/2003 7:25:00 μμ

    'Ακαρπη απέβη η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Ακης Τσοχατζόπουλος, με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, σχετικά με την εξαγγελθείσα από τις 26 Νοεμβρίου τριήμερη απεργία του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός χαρακτήρισε δίκαιο το κύριο αίτημα του κλάδου, δηλαδή την επιδότηση για την αντικατάσταση του "στόλου" των παλαιών τουριστικών πούλμαν, ενόψει και των Ολυμπιακών αγώνων, και έκανε γνωστό ότι αύριο Τρίτη θα συζητήσει το ζήτημα καταβολής της επιδότησης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη. Όσον αφορά το έτερο αίτημα του κλάδου, να δηλαδή ξεκαθαριστεί αν θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης ή στο Μεταφορών (σήμερα βρίσκεται και στα δύο), ο υπουργός εξέφρασε την επιθυμία τα τουριστικά λεωφορεία να "στεγαστούν" στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για αύριο Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου με τον υπουργό Μεταφορών, Χρ.Βερελή.

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

    Αποφασισμένες να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, εφόσον "δεν υπάρξει λύση στα δίκαια αιτήματα τους", δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι τρεις συνεργαζόμενες ομοσπονδίες του τουριστικού χώρου (ΠΟΕΤ, ΓΠΟΠ, ΟΤΟΒΕ).

    Οι επικεφαλής των ομοσπονδιών έκαναν λόγο για ανεκπλήρωτες προφορικές και γραπτές υποσχέσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση και δεν υλοποιήθηκαν, με κυριότερη αυτή της επιδότησης για την αντικατάσταση των δημόσιας χρήσης τουριστικών λεωφορείων με τους ίδιους ακριβώς όρους που αυτό γίνεται και με τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ.

    Τα ΚΤΕΛ, που εμφανίζονται ως η ''πέτρα του σκανδάλου'', απολαμβάνουν επιδότηση που φτάνει μέχρι και το 50%, ενώ όπως είπαν, βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης ακόμα και η υποβαθμισμένη πρόταση για επιδότηση των τουριστικών λεωφορείων κατά μόνο 20%.

    Οι ομοσπονδίες στάθηκαν επικριτικές για το γεγονός ότι το ΔΧ πούλμαν παραμένει επί χρόνια "άστεγο", καθώς δεν ανήκει κατά 100% ούτε στο υπουργείο Μεταφορών ούτε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται τελικά από κανένα κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ε.Ε.

    Εξάλλου, κατήγγειλαν ότι το τουριστικό λεωφορείο έχει χάσει μερίδιο αγοράς από τα σχολικά λεωφορεία που πραγματοποιούν εκδρομές παράνομα, αλλά και από άλλους φορείς (δήμους κ.ά).

    Όσον αφορά την εξαγγελθείσα ακινητοποίηση των περίπου 5.000 τουριστικών πούλμαν της χώρας, υπογράμμισαν ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα από τις συνεργαζόμενες ομοσπονδίες ώστε να μην προκληθεί πρόβλημα στην κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των πολιτών.

    [10] Σε κρίσιμη κατάσταση οι συλληφθέντες Θεσ/νικης

    24/11/2003 7:21:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας των πέντε από τους επτά κρατουμένους στις φυλακές Κορυδαλλού, που συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούνιο. Οι κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας περισσότερο από δύο μήνες. Στο μεταξύ, εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παραπομπή σε δίκη 27 συλληφθέντων για τα συγκεκριμένα επεισόδια, προτείνοντας, επίσης, να απορριφθούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των 7 προφυλακισμένων. Μέλη της Ομάδας Αλληλεγγύης προς τους επτά συλληφθέντες κατέλαβαν το πρωί της Δευτέρας το δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, με αίτημα να γίνει δεκτή η αίτησή τους για αποφυλάκιση. Αυτή την ώρα, πορεία αλληλεγγύης για τους επτά συλληφθέντες βρίσκεται στη λεωφόρο Μεσογείων, ενώ, κλειστό παραμένει το τμήμα ανόδου έξω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Εντός των ημερών το τελικό βούλευμα

    Εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το τελικό βούλευμα του αρμοδίου δικαστικού συμβουλίου για παραπομπή ή όχι σε δίκη των 7 συλληφθέντων κατά τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο, καθώς και για την αίτηση αποφυλάκισής τους, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπενθύμισε σχετικά πως, ενώ η δικονομία ορίζει 18μηνο ως ανώτατο όριο προφυλάκισης, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουν κλείσει καν πέντε μήνες και ολοκληρώνεται η διαδικασία.

    Επίσης, ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε πως το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και ότι πρέπει ''να σεβόμαστε το Σύνταγμα'', υπενθύμισε δε πως η προφυλάκιση έγινε με εντολή εισαγγελέα και πως ο εισαγγελέας επιλαμβάνεται των υποθέσεων της φυλακής.

    Στο μεταξύ, πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παραπομπή σε δίκη 27 συλληφθέντων για τα επεισόδια του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε τη Δευτέρα εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης, προτείνοντας, επίσης, να απορριφθούν οι αιτήσεις αποφυλάκισης των 7 προφυλακισμένων που βαρύνονται με διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

    Στην εισαγγελική πρόταση προτείνεται η παραπομπή σε δίκη για τους 27, εκ των οποίων οι δύο είναι ανήλικοι.

    Εξάλλου, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κακομεταχείριση κατέθεσε στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο συνήγορος του Ισπανού κρατουμένου Carlos Martin Martinez, ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 5 Οκτωβρίου.

    [11] Εορταστικό ωράριο καταστημάτων

    24/11/2003 7:04:00 μμ

    Από τις 12 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου θα λειτουργούν στους ρυθμούς των εορτών τα εμπορικά καταστήματα. O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ότι: από τα Σάββατα 13, 20 και 27 Δεκεμβρίου, καθώς 3 και 6 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα. Κλειστά θα μείνουν την Πέμπτη 25, την Παρασκευή 26 και την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου, καθώς την Πέμπτη 1 και την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου. H ώρα έναρξης του ωραρίου είναι θέμα που θα αποφασίσει κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, ενώ τις υπόλοιπες μέρες τα καταστήματα δεν θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μετά τις 8 το βράδυ.

    [12] Αρχισαν οι ακροάσεις των εθελοντών για το 2004

    24/11/2003 6:29:00 μμ

    Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που έχει αναλάβει ο καλλιτέχνης Δημήτρης Παπαϊωάννου και η ομάδα του, καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι ακροάσεις των εθελοντών που θα συμμετάσχουν στις Τελετές. Ο κ. Παπαϊωάννου απευθύνει πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Τελετές να σπεύσουν άμεσα για να συμπληρώσουν την αίτηση εθελοντισμού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. "Η ενέργεια των ανθρώπων που έρχονται, που είναι οι πρώτοι πραγματικοί μας συνεργάτες, μας έχει αφήσει όλους άναυδους", τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

    Πρόσκληση σε όλον τον κόσμο

    Δημήτρης Παπαϊωάννου

    Ο κ. Παπαϊωάννου, έχει υποσχεθεί κάτι διαφορετικό απ΄ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα και έχει τονίσει ότι πρωταγωνιστές θα είναι τόσο οι εθελοντές όσο και οι θεατές που θα βρίσκονται στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Το εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο, απαιτεί 10.000 εθελοντές, από τους οποίους οι 8.000 θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται πάνω στην εξέδρα.

    "Αυτό που ετοιμάζουμε θέλουμε να είναι το πρόσωπο και η ενέργεια της νέας Ελλάδας", δηλώνει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής των Τελετών και επισημαίνει: "Αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με τους νέους ανθρώπους. Θέλουμε αυτούς για συνεργάτες μας. Τέσσερα δισεκατομμύρια μάτια σε ολόκληρο τον κόσμο θα μας κοιτάνε. Πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή εκδοχή. Πρέπει να είμαστε εμείς, πρέπει να είναι οι πολύ νεότεροι από εμάς".

    "Είμαστε όλοι τρομερά συγκινημένοι", είπε ο κ. Παπαϊωάννου, μετά το πέρας μιας από τις ακροάσεις, που διεξάγονται στο Κέντρο Δαΐς, στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

    Η χορογράφος των Τελετών, Αγγελική Στελλάτου, προσθέτει: "Απευθυνόμαστε σε επαγγελματίες χορευτές, σε μη χορευτές, σε αθλητές, σε ανθρώπους που έχουν καλή φυσική κατάσταση, σε ανθρώπους που κάνουν παραδοσιακούς χορούς. Όσοι καλοί και διαθέσιμοι τους χρειαζόμαστε. Είναι απερίγραπτο αυτό που φέρνουν αυτοί οι άνθρωποι. Έρχονται με σεβασμό, έρχονται με σοβαρότητα , έρχονται με κέφι, με ενθουσιασμό".

    Απλή η διαδικασία συμμετοχής

    Η διαδικασία για όσους θέλουν να λάβουν μέρος στις ακροάσεις είναι πολύ απλή. Ανθρωποι της παραγωγής υποδέχονται όσους έχουν συμπληρώσει την αίτηση εθελοντισμού και το έντυπο συμμετοχής στις ακροάσεις, ενώ επισημαίνεται ότι ο δεύτερος και τελευταίος γύρος των ακροάσεων θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004.

    Οι πρόβες των 8.000 εθελοντών Ερμηνευτών των Τελετών Έναρξης και Λήξης και των 2.000 εθελοντών Καλλιτεχνικής και Τεχνικής Υποστήριξης, θα αρχίσουν σταδιακά από το Μάιο του 2004.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο www.athens2004.com ή στην τηλεφωνική γραμμή χωρίς χρέωση 800 11 2004 1 καλώντας το 2 για τις Τελετές Έναρξης και Λήξης.

    [13] Σκληρή απάντηση Βερελή στον πρόεδρο του ΟΤΕ

    24/11/2003 5:33:00 μμ

    Την άμεση αντίδραση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Λευτέρη Αντωνακόπουλου, ότι ανάγκη περικοπής κατά 4.000 ατόμων του προσωπικού του ΟΤΕ. Ο κ. Βερελής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο ήταν εισηγητής, τόνισε ότι ο ΟΤΕ δεν κινδυνεύει από το προσωπικό του, αλλά από άστοχες κινήσεις και διοικήσεις του. Οι απολύσεις δεν βοηθούν τον Οργανισμό, πρόσθεσε ο υπουργός.

    Αντιδράσεις και από τον Συνασπισμό

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν από τον διευθύνοντα σύμβουλο, ενόσω βρισκόταν στην Ισπανία.

    Την σφοδρή αντίθεση του εξέφρασε και ο ΣΥΝ δια στόματος Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Αντωνακόπουλος δεν μπορεί και δεν πρέπει να μιλά για συρρίκνωση του ΟΤΕ, όταν η επιχείρηση αυτή έχει κάνει τα τελευταία 4 χρόνια επενδύσεις 1 τρις δρχ στα Βαλκάνια και 2 τρις δρχ στην Ελλάδα.

    "Θα έπρεπε να μιλά για ανάπτυξη του ΟΤΕ με αύξηση της απασχόλησης, εκτός εάν τον κατέστησε επί των ημερών του προβληματική επιχείρηση, γεγονός αδιανόητο για τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα επιχείρηση σήμερα της χώρας" κατέληξε.

    Για εθελούσια έξοδο κάνει λόγο ο ΟΤΕ

    Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΟΤΕ επισημαίνει πως, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, επιδιώκει την αύξηση των γραμμών ανά εργαζόμενο ώστε να επιτευχθεί σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στην προσπάθεια αυτή η εταιρεία επεξεργάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το οποίο, όπως και τα προηγούμενα έτη, θα γίνει σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

    [14] Αποκλεισμός του κέντρου Αρσης Βαρών

    24/11/2003 5:24:00 μμ

    Στον αποκλεισμό των δρόμων πρόσβασης στο σπίτι της Αρσης Βαρών στη Νίκαια, προχώρησε η Τοπική Δημοτική Αρχή εμποδίζοντας έτσι τις εργασίες στους χώρους γύρω από το Στάδιο. Η διακοπή των ολυμπιακών έργων έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου ο οποίος ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ο αποκλεισμός που έγινε από περίπου 50 διαδηλωτές και μαθητές σχολείων διήρκησε περίπου 4 ώρες, ωστόσο, οι κάτοικοι προειδοποιούν για περαιτέρω κινητοποιήσεις πριν από τις δοκιμαστικές διοργανώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    [15] ECOFIN: Συζήτηση των ελλειμμάτων Γαλλίας-Γερμανίας

    24/11/2003 2:24:00 μμ

    Οι οικονομικές εξελίξεις και οι μακροοικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητηθούν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN, στο οποίο θα συμμετάσχει υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης. Στη συνεδρίαση θα τεθεί και το μείζον ζήτημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας και η σύσταση που πρόκειται να απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δύο χώρες. Κατά τη σχετική συζήτηση η ελληνική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού όσον αφορά στην επιβολή κυρώσεων στη Γερμανία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη.

    Θα εξεταστούν προτάσεις που ζητούν από τις δύο χώρες λήψη περαιτέρω οικονομικών μέτρων

    "Και η Γερμανία έχει τα επιχειρήματά της. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αντιπαραθέσεις, αλλά σε μια μορφή συμβιβασμού", είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε ακροατήριο επιχειρηματιών και διπλωματών για το Ελληνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, στη Θεσσαλονίκη.

    Στη σημερινή συνεδρίαση τα κράτη-μέλη του Eurogroup θα θέσουν επί τάπητος σειρά σημαντικών ζητημάτων, μεταξύ αυτών οι οικονομικές εξελίξεις και οι μακροοικονομικές πολιτικές, η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βρυξελλών, ενώ θα εξεταστεί και το θέμα της χρηματοδότησης των έργων που εντάσσονται στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα μεταφορών, ενέργειας και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Το κεφάλαιο που απασχολήσει εντονότερα τις εργασίες θα είναι το θέμα των συστάσεων που έχει καταθέσει η Επιτροπή στη Γαλλία και την Γερμανία, σχετικά με τις υπερβάσεις του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η Επιτροπή θα θέσει προς έγκριση αποφάσεις που διαπιστώνουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις δύο χώρες προς συμμόρφωση με τις Συστάσεις αποδείχθηκαν ανεπαρκή, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη κατάλληλων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσμενή δημοσιονομική κατάσταση.

    [16] Έκκληση από την ΕΕ για διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών στη Γεωργία

    24/11/2003 7:26:00 μμ

    Κρις Πάτεν

    Η Επιτροπή των Βρυξελλών απηύθυνε τη Δευτέρα έκκληση για να γίνουν "δημοκρατικές εκλογές" διεθνών προδιαγραφών στο άμεσο μέλλον στη Γεωργία και με ανακοίνωσή της τόνισε ότι "όλες οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να συντελέσουν στη διεξαγωγή αυτών των εκλογών", που όμως πρέπει να αντιστοιχούν σε όλες τις διεθνείς προδιαγραφές. Ειδικά ο Επίτροπος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Κρις Πάτεν, ευχήθηκε οι εκλογές αυτές να γίνουν "μέσα σε λίγες εβδομάδες".

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Μένει στη Γεωργία ο Σεβαρντνάντζε- Προς εκλογές οδεύει η χώρα

    [17] Ευρωπαϊκή Υπηρεσία κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος

    24/11/2003 5:35:00 μμ

    Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (European Network and Information Security Agency- ENISA) θα αναλάβει να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα ηλεκτρονικού εγκλήματος. Αρχικά, η ENISA θα βοηθήσει στην εκπαίδευση του κοινού σε θέματα αντιμετώπισης ηλεκτρονικών ιών, επιθέσεων από χάκερ και άλλων προβλημάτων ασφάλειας. Επιπλέον, θα αποκτήσει ρόλο συντονιστή σε πανευρωπαϊκές έρευνες, σχετικά με τη μαζική εξάπλωση ηλεκτρονικών ιών ή τις ηλεκτρονικές επιθέσεις. Ακόμα, η ENISA θα δημιουργήσει μια διαδικτυακή τράπεζα δεδομένων στην οποία θα έχει πρόσβαση κάθε χρήστης, ενώ ταυτόχρονα θα αναθέτει έρευνες για την ασφάλεια των υπολογιστών.

    Σημαντική βοήθεια για τις χώρες- μέλη

    Η νέα υπηρεσία της ΕΕ δεν θα έχει ρόλο "αστυνομίας", αλλά θα βοηθά τις μονάδες καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος των χωρών- μελών να συντονιστούν και να πράξουν από κοινού. Επίσης, θα συλλέγει και θα διανέμει πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατεύσουν τα δίκτυα, αλλά και το προσωπικό τους, από κάθε είδους απειλή για την ασφάλεια των υπολογιστών.

    Ο Erkki Liikanen, Επίτροπος της ΕE για θέματα πληροφοριών, δήλωσε πως "η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια είναι κρίσιμα συστατικά στην κοινωνία των πληροφοριών". Στόχος της ENISA, συνέχισε ο Επίτροπος, είναι η δημιουργία του "πολιτισμού της ασφάλειας".

    O Graham Cluley, αναλυτής ασφάλειας σε εταιρία παραγωγής αντιβιοτικών προγραμμάτων (antivirus), είπε πως η ENISA θα επιτύχει θεαματικά αποτελέσματα αν λειτουργήσει "ως ενιαίο σημείο επαφής για τις πανευρωπαϊκές εργασίες, με στόχο την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ηλεκτρονικών ιών και των ηλεκτρονικών εγκλημάτων". Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε και την ανάγκη συνεργασίας της ENISA με σχετικές επιτροπές άλλων χωρών. Συγκεκριμένα είπε πως, "το Διαδίκτυο είναι παγκόσμιο και ένα μεγάλο μέρος του ηλεκτρονικού εγκλήματος πραγματοποιείται έξω από την ΕΕ".

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός της ENISA ανέρχεται σε 24.300.000 ευρώ, ενώ η λειτουργία της θα ξεκινήσει το 2004. Βάση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα είναι οι Βρυξέλλες. Μέχρι στιγμής, υπάρχει πρόβλεψη μόνο για τετραετή λειτουργία της υπηρεσίας και, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, ο ρόλος της θα επαναξιολογηθεί.

    [18] Μένει στη Γεωργία ο Σεβαρντνάντζε- Προς εκλογές οδεύει η χώρα

    24/11/2003 7:29:00 μμ

    Στιγμιότυπο από τους χθεσινούς

    πανηγυρισμούς

    Για νέες προεδρικές εκλογές ετοιμάζεται πλέον η Γεωργία, μετά την παραίτηση του προέδρου Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, αφού, σύμφωνα με το σύνταγμα, η διεξαγωγή τους πρέπει να γίνει εντός 45 ημερών. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στο θέμα της διαδοχής στην εξουσία. Η προσωρινή πρόεδρος Νίνο Μπουρτζανάντζε άφησε να εννοηθεί ότι δε σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τον "εκλεκτό" των ΗΠΑ, ηγέτη της αντιπολίτευσης, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Πάντως στην Τιφλίδα επικρατεί πια ηρεμία, μετά τις ταραχές και τους πανηγυρισμούς του Σαββατοκύριακου. Ο πρώην Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να παραμείνει στη Γεωργία, ενώ ευχαρίστησε τη Γερμανία που προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει σύντομα η χώρα στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας.

    Δυσαρέσκεια και ικανοποίηση από το εξωτερικό

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Το δεύτερο επικρατέστερο όνομα για τον προεδρικό θώκο είναι ο έτερος εκ των αντιπολιτευόμενων ηγετών ο Ζουράμπ Σβάνια.

    Μετά τις προεδρικές εκλογές, η νέα ηγεσία της Γεωργίας θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα της Βουλής που προέκυψε μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, που θεωρείται μη νόμιμο από την αντιπολίτευση λόγω της καταγγελθείσας νοθείας.

    Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την ακύρωση των εκλογών αυτών και το θέμα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

    Στην Τιφλίδα επικρατεί πάντως ηρεμία. Μπροστά στην έδρα της Βουλής, όπου χτες εκτυλίχθηκαν πανηγυρικές εκδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σεβαρντνάντζε από την προεδρία, οι δημοτικοί υπάλληλοι ολοκλήρωσαν το πρωί τον καθαρισμό της πλατείας.

    Στο κτίριο της προεδρίας οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά σήμερα στις δουλειές τους και μόνο ένα πράγμα φαίνεται να δείχνει προς το παρόν την αλλαγή στη Γεωργία: το προγραμματισμένο για σήμερα τακτικό εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμα του Σεβαρντνάντζε, στη θέση του οποίου θα μεταδοθεί μουσική.

    Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η προοπτική ανόδου στην εξουσία του Σαακασβίλι ίσως να αποτελέσει πλήγμα για τη Μόσχα, η οποία κινδυνεύει να απωλέσει τις θέσεις της στον Καύκασο, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κασπίας.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε σήμερα τη λύπη του επειδή η καθεστωτική αλλαγή στη Γεωργία πραγματοποιήθηκε ''σε ένα υπόβαθρο ισχυρής φυσικής πίεσης'', μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

    Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως σέβεται ''την επιλογή του γεωργιανού λαού'' μετά την παραίτηση του προέδρου Σεβαρντνάντζε και ότι θα στηρίξει όπως και στο παρελθόν την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας με τη χώρα.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, από την πλευρά του, καλωσόρισε τις ειρηνικές εξελίξεις στην πολιτική κρίση στη Γεωργία, λέγοντας πως η απόφαση του Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε να παραιτηθεί από την προεδρία δημιούργησε τις συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα.

    ''Με αυτό το πρέπον και υπεύθυνο βήμα, ο βετεράνος Γεωργιανός αρχηγός του κράτους προστάτευσε τη χώρα από περαιτέρω διχασμό, από τη βία και την αιματοχυσία'', δήλωσε ο Φίσερ.

    "Είναι τώρα σημαντικό για τη Γεωργία ''να βρει γρήγορα μια δημοκρατική και συνταγματική διέξοδο από την κρίση προς το συμφέρον και την ευημερία όλων των πολιτών της Γεωργίας'', πρόσθεσε.

    Η Αγκυρα με κυβερνητικό ανακοινωθέν εκφράζεται την ικανοποίηση της τουρκικής κυβέρνησης που η κυβερνητική μεταβολή στην Τιφλίδα συντελέστηκε με τρόπο αναίμακτο και τονίζεται ότι θα συνεχιστεί η "στενή συνεργασία" με το γειτονικό κράτος.

    Τουρκία και Γεωργία διατηρούσαν στενές διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις πριν καν η Γεωργία αποσχιστεί από την ΕΣΣΔ.

    Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για διεξαγωγή "δημοκρατικών εκλογών".

    Το Παρίσι, δια της εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η γαλλική διπλωματία θα ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να υποστηριχθεί η μεταβατική πρόεδρος, Νίνο Μπουρτζανάντζε, διαβεβαιώνοντας ότι η Πρόεδρος θα έχει όλη την υποστήριξη της Γαλλίας.

    "Χαιρετίζουμε το πνεύμα υπευθυνότητας που επέδειξε η Πρόεδρος, όπως και αυτό όλων των πολιτικών πρωταγωνιστών" τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου.

    ''Επιθυμώ να μείνω στη Γεωργία''

    Ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε

    Σε δηλώσεις του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε είπε: ''Παρά το γεγονός ότι αγαπώ πολύ τη Γερμανία, το σπίτι μου είναι στη Γεωργία και επιθυμώ να μείνω εδώ'', και πρόσθεσε: "Δε σκέφτομαι να έρθω στη Γερμανία, αλλά πρέπει να σας πω ότι ευχαριστώ πολύ τη χώρα σας για την πρόσκληση''.

    Νωρίτερα είχε επικρατήσει σύγχυση ως προς το πού βρισκόταν ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας. Γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδόσει ότι ο Σεβαρντνάντζε αφίχθη με αεροπλάνο στο Μπάντεν - Μπάντεν, της νοτιοδυτικής Γερμανίας, γεγονός το οποίο διέψευσαν λίγο αργότερα οι γερμανικές μεθοριακές αρχές

    Στην Τιφλίδα, ο εκπρόσωπος του Σεβαρντνάντζε είχε διαψεύσει επισήμως ότι ο πρώην Πρόεδρος μετέβη στη Γερμανία.

    ''Ο Σεβαρντνάντζε βρίσκεται στη Γεωργία, στο Κρτσάνισι'', την προεδρική κατοικία απ' όπου ανακοίνωσε χτες την απόφασή του να παραιτηθεί, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάχα Ιμντάτζε, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Σεβαρντνάντζε.

    Ωστόσο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας ''Μπιλντ'', μια πολυτελής βίλα περιμένει τον πρώην ηγέτη της Γεωργίας, Έντβαρντ Σεβαρντνάντζε, στη γερμανική λουτρόπολη Μπάντεν - Μπάντεν, σε περίπτωση που επιλέξει να εξοριστεί στη Γερμανία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο 75χρονος Σεβαρντνάντζε φέρεται να αγόρασε αυτή την ιδιοκτησία, η οποία βρίσκεται σε ένα κτήμα 30.000 τετραγωνικών μέτρων στην κορυφή ενός λόφου, έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ από τη χήρα του μεγιστάνα των ηλεκτρονικών συσκευών Μαξ Γκρούντιχ.

    Μετά τη χθεσινοβραδινή παραίτηση του Γεωργιανού προέδρου, ο Μπέλα Αντα, εκπρόσωπος του καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε πως ο Σεβαρντνάντζε θα ήταν ευπρόσδεκτος στη Γερμανία, λόγω της βοήθειας που προσέφερε ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ για την ενοποίηση της Γερμανίας.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Νέα σελίδα ''γύρισε'' η Γεωργία

    [19] Θανατική ποινή στον ελεύθερο σκοπευτή

    24/11/2003 7:46:00 μμ

    Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών είναι ο ένας από τους δυο ελεύθερους σκοπευτές της Ουάσινγκτον, καθώς το σώμα ενόρκων του δικαστηρίου της Βιρτζίνια, τον έκρινε ένοχο για έναν από τους δέκα φόνους που έγιναν το 2002. Ο βετεράνος του πολέμου του Κόλπου κρίθηκε ένοχος για μία δολοφονία, για τρομοκρατική δράση και παράνομη οπλοκατοχή. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση για το δεύτερο κατηγορούμενο, τον Τζον Λι Μάλβο, ο οποίος δικάζεται σε άλλο δικαστήριο της Βιρτζίνια.

    Διαβάστε ακόμη: Ένοχος ο ελεύθερος σκοπευτής της Ουάσινγκτον

    [20] Επίσκεψη του Γιόσκα Φίσερ στην Αγκυρα

    24/11/2003 6:47:00 μμ

    Έφτασε τη Δευτέρα στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόσκα Φίσερ, για συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με θέμα τις βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη. Σχετικά με την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk μετέδωσε πως ο κ. Γκιούλ θα ζητήσει από τη Γερμανία να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να σταματήσουν οι δραστηριότητες των Κούρδων οπαδών του ΡΚΚ που ζουν στη Γερμανία. Ο κ. Φίσερ κάλεσε τις αρχές να επιταχύνουν τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθεί παράλληλα και η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ''Πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων''

    "Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να επιταχυνθεί", τόνισε ο κ. Φίσερ μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, αλλά επισήμανε ότι "διάκειται ευνοϊκά στο να προχωρήσει" το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο κ. Φίσερ, που αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιούλ, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, τόνισε ακόμα ότι η χώρα του θα συνεργάζεται και στο μέλλον πολύ στενά με την Τουρκία στο σοβαρό ζήτημα της πάταξης της τρομοκρατίας.

    "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι πολύ σημαντικός. Και είναι σημαντικό το ότι συνεργάζονται για την πάταξή της η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες μαζί", κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο κ. Φίσερ θα συναντηθεί, επίσης, με το διπλωματικό προσωπικό της γερμανικής πρεσβείας στην Αγκυρα και των γερμανικών προξενείων στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και θα συζητήσει τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις.

    Στο μεταξύ, εισαγγελείς του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να ανακρίνουν τους 18 συλληφθέντες μετά τις δύο επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο και στην τράπεζα ΗSBC. Εναντίον τους αναμένεται να απαγγελθούν μέσα στην ημέρα κατηγορίες για παροχή βοήθειας στους δράστες των επιθέσεων.

    [21] Γαλλο-Βρετανική Διάσκεψη Κορυφής

    24/11/2003 7:40:00 μμ

    Η Βρετανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι η αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αναπτυχθεί με έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, δήλωσε τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, κατά το τέλος της Γαλλο-βρετανικής Διάσκεψης Κορυφής στο Λονδίνο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε ότι η Γαλλία "δεν έχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ", που βρίσκεται στην "καρδιά" του αμυντικού συστήματος της Ευρώπης.

    Σιράκ: ''Πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ''

    "Πρέπει να είμαστε σίγουροι οτι θα έχουμε το σωστό αποτέλεσμα στη διακυβερνητική διάσκεψη, να επιτρέψουμε η Ευρωπαϊκή άμυνα να αναπτυχθεί με έναν τέτοιον τρόπο που θα είναι πλήρως σύμφωνος με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο Μπλέρ.

    "Η αποψή μας για την ευρωπαική άμυνα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να βρίσκεται σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στην καρδιά του αμυντικού μας συστήματος, και δεν μπορούμε να πλήξουμε την καρδιά του", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    "Αυτό που θα θέλαμε είναι μια άμυνα όσο το δυνατόν πιό αποτελεσματική, να υπάρχει μια οργάνωση, μια εναρμόνιση και όχι διπλή δουλειά", σημείωσε ο κ. Σιράκ.

    "Αυτό λοιπόν που συζητάμε με τη Βρετανία είναι ένα σύστημα που θα έχει πλήρη συνοχή με το ΝΑΤΟ, που θα δίνει όμως ένα πλεόνασμα αποτελεσματικότητας και προσωπικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε ο Ζακ Σιράκ.

    [22] Σταματάει να εκπέμπει από το Ιράκ το Αλ Αραμπίγια

    24/11/2003 5:46:00 μμ

    Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η ιρακινή αστυνομία έκλεισε το γραφείο του στη Βαγδάτη έπειτα από απόφαση του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, το οποίο κατηγορεί το δίκτυο για εξώθηση στη βία. "Η ιρακινή αστυνομία έκανε έρευνες στα γραφεία του Αλ Αραμπίγια μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου να κλείσει το γραφείο και να κατασχεθεί ο εξοπλισμός μέχρι το κανάλι να παρουσιάσει γραπτή δέσμευση ότι δε θα ακολουθεί πλέον αυτή την τακτική", ανακοινώθηκε από την έδρα του δικτύου, στο Ντουμπάι. Με δήλωσή του που έδωσε στην ιρακινή αστυνομία, ο τηλεοπτικός σταθμός δεσμεύτηκε να μην εκπέμπει από το Ιράκ μέχρι να επιλυθεί η υπόθεση δικαστικά. Το συμβούλιο ανακοίνωσε νωρίτερα πως απαγορεύει στο Αλ Αραμπίγια να εργάζεται στο Ιράκ κατηγορώντας το για προτροπή στη βία μετά τη μετάδοση μηνύματος που αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος καλεί τους οπαδούς του να επιτίθενται σε μέλη του συμβουλίου.

    [23] Σχέδιο κατά της τρομοκρατίας

    24/11/2003 4:07:00 μμ

    "Συνολικό σχέδιο" για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαγδάτη, ο Ταλαμπανί διευκρίνισε πως το σχέδιο περιλαμβάνει στρατιωτικά μέτρα και μέτρα αυτοάμυνας, "που αφορούν, όχι μόνο τις στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και τα πολιτικά κόμματα". Επίσης, το σχέδιο προβλέπει "λαϊκή κινητοποίηση μεγάλης κλίμακας", που θα αρχίσει τον επόμενο μήνα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από την πόλη Ζάκχο στα σύνορα με την Τουρκία ως τη Βασόρα στο νότιο Ιράκ. Τέλος, ο Ταλαμπανί ανέφερε πως, "μόνο το 10% των ιρανικών εδαφών πλήττεται από την τρομοκρατία".

    [24] Παλάθιο:''Η ζωή στη Βαγδάτη είναι χειρότερη απ΄ό,τι επί Σαντάμ''

    24/11/2003 3:55:00 μμ

    Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, δήλωσε τη Δευτέρα πως η καθημερινή ζωή στη Βαγδάτη είναι χειρότερη σήμερα σε σχέση με την εποχή του Σαντάμ εξαιτίας της ανασφάλειας. Σε δηλώσεις της στην ισπανική κρατική τηλεόραση TVE η Υπουργός επισήμανε πως "υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας" στο Ιράκ και πως "η καθημερινή ζωή, ειδικά στη Βαγδάτη, βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με την εποχή του Σαντάμ" και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί την προσωρινή διοίκηση της συμμαχίας στο Ιράκ, αλλά και την ιρακινή κυβέρνηση. Η κ. Παλάθιο τόνισε πως σε άλλες περιοχές του Ιράκ, συγκεκριμένα στο νότο που είχε δοκιμαστεί σκληρά από το καθεστώς του Σαντάμ, η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

    [25] Πυρκαγιά σε αγωγό πετρελαίου

    24/11/2003 11:48:00 πμ

    Στις φλόγες έχει τυλιχτεί αγωγός πετρελαίου κοντά στο διϋλιστήριο πετρελαίου του Μπάιτζι, στο βόρειο Ιράκ, αλλά μέχρι στιγμής δεν διεκυκρινιστεί αν πρόκειται για σαμποτάζ, δήλωσαν Ιρακινοί αξιωματούχοι. Από τον αγωγό ξεπηδούν φλόγες ύψους επτά μέτρων προκαλώντας ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που είναι ορατό από μεγάλη απόσταση. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το Μπάιτζι.

    Χθες είχε πληγεί με δύο ρουκέτες ένα κτήριο στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας Πετρελαίων του Βορρά, το οποίο χρησιμοποιούν ως καντίνα οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί εργαζόμενοι στην εταιρεία. Από την επίθεση αυτή τραυματίστηκαν επτά άτομα, εκ των οποίων τέσσερις Αμερικανοί. Τα πετρέλαια του ιρακινού βορρά εκμεταλλεύεται αμερικανική εταιρεία που είναι θυγατρική της Χάλιμπαρτον.

    [26] Προτεραιότητα η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων

    24/11/2003 4:40:00 μμ

    Η ανασυγκρότηση των Βαλκανίων είναι προτεραιότητα για την ευρύτερη περιοχή, ώστε να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, από τη Θεσσαλονίκη, σε ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Η ισχυρή Ελλάδα του 21ου αιώνα, τόνισε ο κ. Σημίτης, έχει αναπτυχθεί και έχει ισχυροποιηθεί και τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνάμεις της και μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση των βαλκανικών χωρών. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η άριστη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών και εκτίμησε ότι η παρουσία 3.000 ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε καλύτερα τους πολίτες.

    Φιλόδοξο το ελληνικό σχέδιο για τα Βαλκάνια

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αξιοποιεί τις δυνάμεις της για να εμπεδωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια, για να σταματήσουν οι διεθνοτικές συγκρούσεις, να περιοριστεί το οργανωμένο έγκλημα, να λειτουργήσουν οι οικονομίες της περιοχής και να πραγματοποιηθεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε, εξάλλου, ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών και υπενθύμισε ότι το Μάρτιο του 2002 η Βουλή ψήφισε με τριτοκομματική συναίνεση το σχετικό νόμο για το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πενταετές σχέδιο 550 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά έξι χώρες. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, για τη βοήθεια στους ανθρώπους, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την υγεία και τις υποδομές.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πορεία των έργων αυτών καθώς και στον πανευρωπαϊκό οδικό άξονα, που θα συνδέει την κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και τη Φλώρινα.

    Ικανοποίηση από την πορεία του ΕΣΟΑΒ

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) και αναφέρθηκε εκτενώς στην πορεία του ΕΣΟΑΒ κατά τον ενάμιση χρόνο της υλοποίησής του στις έξι επωφελούμενες χώρες: Σερβία - Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    "Η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους", τόνισε ο Πρωθυπουργός, και χαρακτηρίζοντας ταχεία και αποτελεσματική την εξέλιξη του Προγράμματος, πρόσθεσε: "Σήμερα διανύουμε τον 18ο μήνα του Προγράμματος, 29 ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και 29 μικρά έργα ήδη υλοποιούνται, ενώ από τα 23 μεγάλα έργα υποδομής που έχουν προταθεί από τα βαλκανικά κράτη και εγκριθεί από την Ελλάδα, τα έξι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης".

    Υπέρ του συμβιβασμού στο ΕΚΟΦΙΝ η Ελλάδα

    Σε εκτός κειμένου παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα διεξαχθεί απόψε στο ΕΚΟΦΙΝ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Γερμανία για την υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    "Και η Γερμανία έχει τα επιχειρήματά της. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει οτι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αντιπαραθέσεις, αλλά σε μια μορφή συμβιβασμού", είπε και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ταχθεί υπέρ του συμβιβασμού.

    [27] Κουλούρης: ''Δεν υπάρχουν αυξήσεις''

    24/11/2003 5:07:00 μμ

    Σταθερότητα τιμών και πτώση σε ορισμένα είδη διαπιστώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες των συνεργείων του υπουργείου κατά την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις τιμοληψίες σε 32 προϊόντα σημειώνεται μείωση τιμών έως και 5%, σε 47 προϊόντα έχουμε σταθερότητα τιμών, σε 11 προϊόντα ελάχιστη αύξηση μέχρι 1% και σε 16 προϊόντα η αύξηση ξεπερνά το 1%. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η αύξηση αυτή είναι κατά πολύ μικρότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, ενώ χαρακτήρισε εξωπραγματικό το κλίμα περί αυξήσεων που διαμορφώνεται από ορισμένα ΜΜΕ και τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από βιομηχανία για έγκριση της αύξησης των τιμολογίων της.

    Δημοσιεύματα μιλούν για μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τον Ιανουάριο

    Ο κ. Κουλούρης πρόσθεσε επίσης, ότι ακόμα και αν υποβληθούν τέτοιου είδους αιτήματα, θα εξεταστούν από την αρμόδια επιτροπή κοστολόγησης και ανάλυσης του υπουργείου, προκειμένου να εξεταστεί αν είναι δικαιολογημένη.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός "θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που μιλάνε για αυξήσεις από την αρχή τους έτους".

    Ωστόσο, πληροφορίες αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι θα γίνουν σημαντικές αυξήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα, οι παραγωγοί και οι χονδρέμποροι, οι οποίοι πραγματοποιούν παραλλήλως και εισαγωγές, ετοιμάζονται να στείλουν την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Ανάπτυξης καταλόγους με τις νέες, αναθεωρημένες τιμές προϊόντων, οι οποίες θα παρουσιάζουν αύξηση από 7-12%.

    Αρση παλαιότερων προστίμων σε ιδιωτικά σχολεία εν όψει εφαρμογής του πλαφόν για τις αυξήσεις

    Στο μεταξύ, την άρση των προστίμων στα ιδιωτικά σχολεία και σχολές για την είσπραξη διδάκτρων υψηλότερων του νόμου, κατά τη διάρκεια της προπέρσινης σχολικής χρονιάς, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους επιχειρηματίες για την συμμόρφωση τους στην αύξηση μέχρι 3,8% για την φετινή σχολική χρονιά.

    Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, ο οποίος σήμερα σε συνέντευξη Τύπου και μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα περισσότερα από τα "τιμωρημένα" σχολεία είναι ιστορικές ελληνογαλλικές σχολές, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, που μετά βίας επιβιώνουν καθώς δεν παρέχουν προαιρετικά μαθήματα.

    "Για αυτά, η άρση των προστίμων ήταν ζήτημα επιβίωσης", είπε ο υφυπουργός διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για μια ηθελημένη χειρονομία καλής θέλησης εν όψει των αυστηρών ελέγχων για την τήρηση των συμφωνηθέντων για το 2003-2004.

    "Γενικότερα, η Πολιτεία πρέπει να ξέρει να είναι και επιεικής, όπου συντρέχουν λόγοι ουσιαστικής δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο κ. Κουλούρης.

    Εν συνεχεία απαντώντας σε δημοσιεύματα του τύπου που τον κατηγορούν ότι σε αντιστάθμισμα του χαμηλού πλαφόν για τα υποχρεωτικά μαθήματα, επέτρεψε την ελεύθερη διαμόρφωση του κόστους των προαιρετικών απασχολήσεων, απάντησε χαριτολογώντας ότι δεν γίνεται να υπάρξει διατίμηση και στο μπαλέτο, την ιππασία, την κολύμβηση, την ξένη γλώσσα.

    "Ιδιωτική παιδεία είναι, στο κάτω-κάτω, δεν είναι δωρεάν παιδεία! Δωρεάν παιδεία είναι η δημόσια" τόνισε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης.

    [28] Σύντομα η έκδοση της πρώτης επιχειρηματικής βίζας

    24/11/2003 2:39:00 μμ

    Λύση σε ένα χρόνιο αίτημα εμπορικών και εξαγωγικών δυνάμεων της χώρας που αφορά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη συχνά χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης βίζας από τα ελληνικά προξενεία, προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών, με την καθιέρωση της λεγόμενης επιχειρηματικής βίζας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Λοβέρδο, η σύνταξη της σχετικής εγκυκλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί, εντός των επόμενων ημερών και στη συνέχεια θα αποσταλεί προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Με εξάμηνη, ετήσια ή διετή διάρκεια

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Συνθήκης Σέγκεν υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης επιχειρηματικής βίζας μεγάλης διάρκειας (εξάμηνης, ετήσιας, διετούς) με ισχύ για πολλαπλές εισόδους στη χώρα δίχως την ανάγκη ανανέωσης.

    Την εν λόγω βίζα θα μπορούν να προμηθεύονται επιχειρηματίες που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας και για τους οποίους επιβεβαιώνεται η σοβαρότητα και η επιχειρηματική τους δυνατότητα, από τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας (Συνδέσμους Εξαγωγέων, Επιμελητήρια κ.α.).

    [29] ''Τέλος'' ο Σούμποτιτς από τον Ολυμπιακό

    Πηγή: ΑΠΕ 24/11/2003 3:42:00 μμ

    Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, αποτελεί ο Σλόμπονταν Σούμποτιτς. Ο "Πίξι", είδε την. . . πόρτα της εξόδου από τον "ερυθρόλευκο" σύλλογο, πληρώνοντας το "μάρμαρο" για τη μέτρια πορεία του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ήττα από τον Ηρακλή στο Ιβανόφειο για την 9η ημέρα της Α1. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πιθανότερος αντικαταστάτης του Σούμποτιτς στην τεχνική ηγεσία του Πειραϊκού συλλόγου φέρεται ο Ντράγκαν Σάκοτα.

    [30] Τον πρόδωσε η καρδιά του στο γήπεδο

    24/11/2003 5:33:00 μμ

    Σε βαριά καρδιοπάθεια απέδωσε ο ιατροδικαστής, Μανώλης Φραγκούλης, το θάνατο του 17χρονου ποδοσφαιριστή του ΑΟ Πλατανιά, Δημήτρη Μαυρομμάτη που άφησε την τελευταία του πνοή χτες στο γήπεδο. Ο κ. Φραγκούλης το πρωί διενήργησε νεκροψία και νεκροτομή στον άτυχο ποδοσφαιριστή, και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Η αιτία του θανάτου είναι βαριά καρδιοπάθεια. Το άτομο έπασχε από υπερτροφική καρδιοπάθεια, η καρδιά του είχε βάρος 600 γραμμάρια, δηλαδή διπλάσιο από το κανονικό και οφείλεται στο ότι είχε εκ γενετής στένωση της αορτής, η οποία είχε μια διάμετρο μόλις ένα εκατοστό. Δηλαδή η καρδιά, βρίσκοντας μπροστά της το εμπόδιο της στενωμένης αορτής, υπερτράφηκε και τελικά υπέστη καρδιακή κάμψη, με αποτέλεσμα το θάνατο. Η πάθηση ήταν διαγνώσιμη. Με υπερηχογράφημα και με απλή ακτινογραφία θώρακος η μεγαλο-καρδία μπορεί να διαγνωστεί".

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Θάνατος σε γήπεδο

    [31] ''Online γραφείο Τύπου'' από τον Μάικλ Τζάκσον

    Αννίτα Πασχαλινού 24/11/2003 5:43:00 μμ

    Τη δύναμη του Internet, αποφάσισε να αξιοποιήσει ο Μάικλ Τζάκσον για να επικοινωνήσει με τους θαυμαστές του από όλον τον κόσμο. Ο βασιλιάς της pop, δημιούργησε ένα δικτυακό τόπο στον οποίο θα δίδονται στη δημοσιότητα όλες οι επίσημες θέσεις του για την υπόθεση παρενόχλησης ενός 12χρονου παιδιού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οποιαδήποτε δήλωση, που δεν υπάρχει στο online γραφείο Τύπου του, δεν φέρει την εξουσιοδότηση του και επομένως δεν είναι ακριβής.

    ''Θα λάμψει η αλήθεια''

    Στο δικτυακό τόπο mjnews.us ο Μαίκλ Τζάκσον, ξεκαθαρίζει προκαταβολικά στους θαυμαστές του ότι δεν θα μπορεί να τους ενημερώνει καθημερινά για όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που όπως υπογραμμίζει θα κριθεί στην αίθουσα του δικαστηρίου.

    Παράλληλα, ευχαριστεί όλους όσοι στέκονται στο πλευρό του τις τελευταίες μέρες εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα λάμψει η αλήθεια.

    Το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες θαυμαστές του, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις υποστήριξης, εντός αλλά και εκτός των αμερικανικών συνόρων.

    Με το σύνθημα " ο Μάικλ είναι αθώος μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί το αντίθετο" χιλιάδες Γάλλοι φίλοι του βγήκαν στους παριζιάνικους δρόμους για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο αγαπημένο τους μουσικό είδωλο.

    Στο Λος Αντζελες, Αμερικανοί fan του αγρύπνησαν δίπλα από το "αστέρι" του ειδώλου τους στην περίφημη Λεωφόρο της Δόξας.

    Στο πλευρό του η Ελίζαμπεθ Τέιλορ

    Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό του, η φίλη του Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

    "Είναι 100% αθώος" τόνισε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στον Τύπο που όπως είπε χαρακτηριστικά, προδικάζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    " Νόμιζα ότι το δικαστήριο ήταν αυτό που θα αποφανθεί για κάτι τέτοιο".

    Η εκδίκαση της υπόθεσης Τζάκσον, θα γίνει στις 9 Ιανουαρίου του 2004. Ο Μάικλ Τζάκσον αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος την περασμένη βδομάδα, καταβάλλοντας εγγύηση 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [32] Έκλειψη ηλίου στην Ανταρκτική

    24/11/2003 4:56:00 μμ

    Έκλειψη ηλίου πάνω από την Ανταρκτική έγινε τα χαράματα της Δευτέρας. Είναι πρώτη φορά που το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σ' αυτή τη γεωγραφική περιοχή και η τρίτη φορά που συμβαίνει από ενάρξεως του 21ου αιώνα. Η έκλειψη στο σύνολό της διήρκησε 45 λεπτά, με δυο μόνο από αυτά ν' αντιστοιχούν στην τελική της φάση. Το φαινόμενο έσπευσαν να παρακολουθήσουν άνθρωποι από κάθε μεριά του πλανήτη. Ειδικότερα υπήρξαν τουρίστες από τη Νότια Αφρική που ταξίδεψαν μέσα σε ένα παγοθραυστικό έναντι του αστρονομικού ποσού των 16.000 δολαρίων. Αλλοι 300 περίπου, μεταξύ των οποίων απλοί παρατηρητές, "κυνηγοί" εκλείψεων και επιστήμονες, παρακολούθησαν το μοναδικό θέαμα επιβιβασμένοι σε Μπόινγκ 747, σε ύψος 2.240 πόδών, ενώ η δική τους βόλτα τους κόστισε περίπου 5096 ευρώ. Βέβαια δεν έλειψαν και οι γενναίοι που αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες τόλμησαν να απολαύσουν το σπάνιο φαινόμενο καθήμενοι επί πάγου.

    Ανέπαφοι οι πιγκουίνοι

    Ο αστρονόμος, Μπράιαν Κάρτερ του Παρατηρητηρίου Κάρτερ της Νέας Ζηλανδίας, μέτρησε ένα τόξο της έκλειψης πλάτους 700 χλμ και μήκους 5000.την ίδια ώρα η Ναταλί Κέιντχεντ, εκπρόσωπος τύπου της χώρας, δήλωσε πως το προσωπικό της Βάσης Σκοτ, χρησιμοποίησε μάσκες συγκόλλησης προκειμένου να προστατεύσουν τις φωτογραφικές τους μηχανές στην προσπάθειά τους να καταγράψουν την έκλειψη.

    Το φαινόμενο πάντως δεν επηρρέασε, καθόλου την άγρια πανίδα της περιοχής, καθώς, όπως δήλωσε και κτηνίατρος της περιοχής ακόμη και οι πιγκουΐνοι εξακολούθησαν φυσιολογικά την επώαση των αυγών τους.

    Η κορύφωση του φαινομένου έγινες στο Γουίλκες Λαντ και ο ήλιος του μεσονυκτίου εξαφανίστηκε πλήρως για 55 δευτερόλεπτα. Ωστόσο μερικές εκλείψεις έγιναν και σε άλλες γωνιές του κόσμου όπως η Αυστραλία, Η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και η Κίνα.

    Η επόμενη ολική έκλειψη προβλέπεται για τον Απρίλιο του 2005 και αναμένεται να γίνει ορατή μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στο κέντρο του Ειρηνικού Ωκεανού

    [33] Χριστούγεννα στην Αθήνα!

    Aννα Κούρτη 24/11/2003 5:10:00 μμ

    Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ετοιμάζονται για φέτος από το δήμο Αθηναίων, σε ολόκληρη την πόλη της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη παρουσιάζοντας τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα τόνισε πως για 26 ημέρες σε 12 διαφορετικά σημεία της πόλης, από το Σύνταγμα και την Ομόνοια, μέχρι την Κυψέλη και το Γκύζη, οι Αθηναίοι θα μπορούν να ζήσουν σε μια χριστουγεννιάτικη γιορτινή ατμόσφαιρα, ανανεώνοντας τον μέχρι πρότινος θεσμό.

    ''Μια πόλη από ζάχαρη''

    ''Μια πόλη από ζάχαρη'', θα στηθεί στην πλατεία Συντάγματος.

    Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάζουν χριστουγεννιάτικα υλικά από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, κάτω από το Χριστουγεννιάτικο, φυσικής όψης, δέντρο της πόλης, ύψους 13 μέτρων.

    Στην πλατεία Κοτζιά στις 14 Δεκεμβρίου ανοίγει η "Χριστουγεννιάτικη Αγορά", όπου ο δήμος της Αθήνας οργανώνει προς τιμήν των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας, ένα μεγάλο παζάρι, μια πολυεθνική χριστουγεννιάτικη αγορά, με 40 σημεία που θα πωλούν είδη λαϊκής τέχνης διαφορετικών λαών.

    Στις 18 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής θα πραγματοποιηθεί φιλανθρωπικό γκαλά για τη στήριξη της δημιουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης και Θεραπευτικής Αγωγής του δήμου Αθηναίων, "Επιλογή", ενώ έχουν ήδη ανοιχθεί σχετικοί λογαριασμοί σε πέντε τράπεζες.

    Πρόκειται για ένα σχέδιο του δήμου Αθηναίων σε συνεννόηση με το ΚΕΘΕΑ και το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης θεραπευτικής κοινότητας για τους ανθρώπους που έχουν εθιστεί σε ουσίες.

    Επίσης, θα αναζητηθεί χώρος 30 στρεμμάτων στα όρια της πόλης και οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενούν έως 300 άτομα.

    Στις 20 Δεκεμβρίου, στο Ζάππειο στήνεται ένας "Μαγικός Κόσμος" για τους μικρούς Αθηναίους όπου θα μπορούν στις εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν να ζωγραφίζουν, να φτιάχνουν χριστουγεννιάτικα στολίδια, να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις κλπ.

    Σε πολλές γειτονιές της Αθήνας θα οργανωθούν "υπαίθρια πάρτι" με μουσική, χορό και δώρα.

    [34] Το χαρτζιλίκι υπεύθυνο για πρώιμη επαφή με αλκοόλ-τσιγάρο

    24/11/2003 4:59:00 μμ

    Το μεγάλο χαρτζιλίκι των παιδιών έχει τεράστια ευθύνη στο πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνού, πέραν της κακής διατροφικής συμπεριφοράς παιδιών και νέων. Αυτό επισημαίνει το ΙΝΚΑ, τα στοιχεία έρευνας του οποίου δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων αρχίζει, οριακά τόσο στα αγόρια, όσο και τα κορίτσια από την ηλικία 7-9 ετών, γίνεται ανησυχητική στα 10-12 και κορυφώνεται στα 13-15 και 16-18.

    Τα Ελληνόπουλα στην 1η θέση στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΚΑ, τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 1η θέση στην κατανάλωση προϊόντων καπνού και αλκοόλ, σε σχέση με τους νέους της υπόλοιπης Ευρώπης, ενώ η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ και προϊόντων καπνού είναι συνδεδεμένη σε ποσοστό το οποίο υπερβαίνει το 70%, ενώ η δυνατότητα συχνής επισκεψιμότητας σε καφετέριες, μπαρ κλπ., συνδέεται άμεσα με τη μεγιστοποίηση αυτών των συνηθειών.

    Ενδιαφέρον είναι, τέλος, το γεγονός ότι το ποσοστό των νέων που ασχολούνται με κάποιο σπορ συστηματικά και καπνίζουν είναι πολύ μικρότερο, ενώ αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με την κατανάλωση αλκοόλ.

    [35] Το αλκοόλ σκοτώνει τους Αυστραλούς

    24/11/2003 11:54:00 πμ

    Πάνω από 31.000 Αυστραλοί πέθαναν την τελευταία δεκαετία από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με έγκυρη έρευνα. Όπως, ανέφερε η ομοσπονδιακή γραμματέας σε θέματα υγείας, Τρις Γουόρθ, οι περισσότεροι θάνατοι προήλθαν από κίρρωση του ήπατος, τροχαία ατυχήματα, καρκίνο και αυτοκτονίες με το 75% των νεκρών να είναι άντρες. Σύμφωνα με την έρευνα δέ, το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική χρήση αλκοόλ, αυξάνεται κάθετα, ιδιαίτερα στην Τασμανία, ενώ ανησυχητική είναι η νέα τάση των κοριτσιών, εφηβικής ηλικίας, να πίνουν υπερβολικά, γεγονός που όχι μόνο τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγεία, αλλά απειλεί και τη ζωή τους.

    Το πρόβλημα είναι πως η πλειοψηφία διατηρεί την εντύπωση, ότι μόνο οι αλκοολικοί διατρέχουν πρόβλημα υγείας και αγνοεί ότι και μια φορά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

    Ωφέλιμα στην υγεία είναι ένα με δυο ποτήρια κρασί τη μέρα, για τους άντρες και μισό με ένα για τις γυναίκες.

    [36] Παρέμβαση εισαγγελέα για την τίγρη του ''Σιλό''

    24/11/2003 7:42:00 μμ

    Την παρέμβαση της εισαγγελίας Πειραιά, προκάλεσε η ύπαρξη και αιχμαλωσία άγριου ζώου μέσα σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Πειραιά, το οποίο μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά και Νήσων. Την τίγρη έφερε στο κέντρο "Σιλό" ο επιχειρηματίας του καταστήματος με σκοπό να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, ενώ διαφήμισε την ύπαρξη του άγριου ζώωου και μέσω τηλεοπτικών σταθμών. Η προβολή όμως της αιχμαλωσίας του ζώου, κινητοποίησε την Αστυνομία, άνδρες της οποίας μετέβησαν στο Σιλό, όπου και διαπίστωσαν ιδίοις όμασι ότι καταπατώνται οι νόμοι περί αγρίων ζώων και σχημάτισαν δικογραφία. Τη Δευτέρα, ο εισαγγελέας Παν. Μπρακουμάτσος ζήτησε με επείγον έγγραφό του από την Αστυνομία τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει διαπράξει αδικήματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 November 2003 - 17:57:04 UTC