Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομπρέλα ασφαλείας για το 2004
  • [02] Επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου
  • [03] Περί αποπομπής Κυριάκου Σπυριούνη
  • [04] Πέντε μήνες φυλάκιση στον υιό Κατσίκη
  • [05] Αναστολή απεργίας των τουριστικών λεωφορείων
  • [06] Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τους προφυλακισμένους της Θεσ/νικης
  • [07] ''Οχι'' από την Μπακογιάννη για επιστροφή Σαμαρά
  • [08] Και πέμπτος σεισμός σε ένα 24ωρο νότια της Κρήτης
  • [09] Οδηγός ταξί συνελήφθη για ληστείες πελατών
  • [10] Συνταγματική η ρύθμιση για συμβάσεις ιπταμένων-φροντιστών
  • [11] Στην Τουρκία επέστρεψαν οι 70 λαθρομετανάστες
  • [12] Νικητής στη μάχη κατά των ναρκωτικών ο ΟΚΑΝΑ
  • [13] ''Οχι'' του Αρείου Πάγου στην Κάτια Γιαννακοπούλου
  • [14] Υπέρ της ΕΕ αλλά απαισιόδοξοι οι Τούρκοι
  • [15] Έκτακτα μέτρα και κλίμα φόβου στην Ιταλία
  • [16] Τον Ιανουάριο οι εκλογές στη Γεωργία
  • [17] Κροατία: Η εθνικιστική δεξιά κέρδισε τις εκλογές
  • [18] Το ΔΝΤ λύνει τα ''δεσμά'' της Βουλγαρίας
  • [19] Νέες επιθέσεις στην Τουρκία βλέπει η Βρετανία
  • [20] Κατάπαυση πυρός στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν
  • [21] Εκτός Συνόδου Κορυφής ο Μουγκάμπε
  • [22] Νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [23] Εκρήξεις στο στρατηγείο των Αμερικανών
  • [24] ''Διόρθωσε'' την Παλάθιο ο Αθνάρ
  • [25] Έρευνα Αμερικανών για κλεμμένο κοβάλτιο
  • [26] Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας ο Γκαργκάνας
  • [27] Νέα αναβολή για το παιχνίδι Μακάμπι Χάιφα-Βαλένθια
  • [28] Δύο συναυλίες από το συγκρότημα ''Εκτός Σχεδίου''
  • [29] Επαναπατρισμός αρχαίων αγγείων από τη Γερμανία
  • [30] Ανακάμπτει απειλητικά η πείνα
  • [31] Το τακτικό βάδισμα φέρνει μακροζωία

    [01] Ομπρέλα ασφαλείας για το 2004

    25/11/2003 5:01:00 μμ

    Η συνδρομή του ΝΑΤΟ, κατά την ευαίσθητη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αφορά μόνο σε τεχνικά μέσα και σε ανταλλαγή πληροφοριών. Αυτό επιβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών και υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη συνάντησή τους, εξετάστηκαν οι σχέσεις Ε.Ε. - ΝΑΤΟ, αναφορικά με τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, ενόψει και της τριήμερης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες από 30 Νοεμβρίου. Επίσης, έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων στα εθνικά θέματα, με αιχμή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Η Ελλάδα θα είναι μέσα στο μικρό πυρήνα των πρώτων χωρών που μετέχουν στο ξεκίνημα της ευρωάμυνας, δήλωσαν οι κ.κ. Παπανδρέου και Παπαντωνίου.

    Συνεργασία με ΝΑΤΟ μόνο σε επίπεδο τεχνικό και πληροφοριών

    Δεν θα εμπλακεί το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων διευκρινίζει η κυβέρνηση.

    Τον έλεγχο και την εφαρμογή του συστήματος ασφαλείας θα έχει η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές αρχές ασφάλειας δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαπας, προσθέτοντας ότι υπάρχει συνεργασία με αρχές και υπηρεσίες άλλων χωρών.

    Ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής συνάντησης, καθώς σ' αυτή δεν συμμετείχε ο αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμμετοχής ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, παρά μόνο συνεργασία με ξένες υπηρεσίες στον τομέα των Πληροφοριών, ώστε να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη απειλή.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, μέσω της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί, θα δοθεί μια ευκαιρία να μείνει στην Ελλάδα σημαντική υποδομή για την ασφάλειά της.

    Οι δύο υπουργοί αρνήθηκαν ότι υπάρχουν πιέσεις από την πλευρά του ΝΑΤΟ για συμμετοχή του στα ζητήματα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τη βεβαιότητα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι τα πληρέστερα εξέφρασε ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη μεγάλη δοκιμή του ηλεκτρονικού συστήματος θωράκισης των Ολυμπιακών αγώνων, ενώ για τον Φεβρουάριο προσδιορίστηκε τελικά η δεύτερη διεθνής άσκηση-τεστ, με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών.

    Ιπτάμενα ραντάρ, γνωστότερα ως awacs, θα πετούν πάνω από την Αθήνα το καλοκαίρι του 2004 ενώ θα υπάρξει και μετακίνηση συστοιχιών πάτριοτ με στόχο την θωράκιση της Αττικής.

    Δείτε ακόμη:

    Στην Ελλάδα η ευθύνη της Ασφάλειας το 2004

    Αναγκαία η αυτόνομη λειτουργία του ευρωστρατού

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, η ανάπτυξη της αυτόνομης δράσης του ευρωστρατού συναρτάται με πολιτική αυτονομία και ολοκλήρωση της Ε.Ε. και, πάντως, συνδέεται με τρόπο συμπληρωματικό με το ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε την ανάγκη αυτόνομης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, υπενθυμίζοντας τους δύο καθοριστικούς λόγους.

    Πρώτον, το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή άμυνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεύτερον το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θίγονται τα συμφέροντα της Ε.Ε., η οποία καλείται να κρίνει και να δράσει ανάλογα σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το θέμα των σχέσεων Ε.Ε. και ΝΑΤΟ αποτέλεσε αντικείμενο ουσιαστικών συζητήσεων και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, και επανέλαβε τη θέση της Ένωσης για εμβάθυνσή της σε θέματα άμυνας.

    [02] Επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

    25/11/2003 4:31:00 μμ

    Εξήντα ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ιστορική μέρα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις ενωμένες και σε συνεργασία με Αγγλους δολιοφθορείς προέβησαν στην πιο σημαντική αντιστασιακή πράξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός της ανατίναξης της σιδηροδρομικής γέφυρας ήταν η διακοπή της συγκοινωνιακής επικοινωνίας των δυνάμεων κατοχής με απώτερο σκοπό την επιβράδυνση του ανεφοδιασμού του Ρόμελ τη στιγμή που οι Γερμανοί ανασυγκροτούσαν τις δυνάμεις τους για να καταλάβουν την Αίγυπτο και τη διώρυγα του Σουέζ γεγονός το οποίο θα τους επέτρεπε να ελέγξουν την ευρύτερη περιοχή.

    ''Χωρίς το Ζέρβα δε θα γινόταν και χωρίς τον Αρη δε θα πετύχαινε''

    Κρις Γούντχαουζ

    Το κλειδί της επιτυχίας ήταν η συνεργασία των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ οι οποία επιτεύχθηκε παρά τις όποιες δυσκολίες. Ο Αρης Βελουχιώτης, αρχηγός του ΕΛΑΣ, ο Ναπολέων Ζέρβας, αρχηγός του ΕΔΕΣ, ο Αγγλος συνταγματάρχης Έντυ Μάγιερ και ο ταγματάρχης Κρις Μόνταγκιου Γουντχάουζ ήταν οι πρωταγωνιστές της συντονισμένης και επιτυχημένης επιχείρησης. Ο τελευταίος, μάλιστα, είπε τη φράση που εσωκλείει το λόγο της επιτυχίας αυτής της τόσο ροψοκίνδυνης επιχείρησης: "Ο Γοργοπόταμος χωρίς το Ζέρβα δε θα γινόταν και χωρίς τον Αρη δε θα πετύχαινε".

    Καλά συντονισμένη επιχείρηση

    Αρης Βελουχιώτης

    Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου στις 23:00 δόθηκε το σήμα για την εκκίνηση της επιχείρησης. Μετά από τις επιτυχείς καταλήψεις των ιταλικών φυλακίων και παρά τις αλλαγές που έγιναν αναγκαστικά την τελευταία στιγμή στο αρχικό σχέδιο, οι Αγγλοι σαμποτέρ υπονομεύουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου κολλώντας τα εκρηκτικά στη βάση της γέφυρας.

    Σε λιγότερο από τρεις ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης, γύρω στη 1:30 τα ξημερώματα της 26ης Νοεμβρίου, δύο απανωτές εκρήξεις θα γκρεμίσουν τη γέφυρα συμπαρασύροντας ένα τρένο με ιταλικές ενισχύσεις. Οι απώλειες των Ιταλών ανήλθαν σε 7 νεκρούς, 5 τραυματίες και 2 αιχμαλώτους.

    Αντίποινα των Ιταλών

    Ναπολέων Ζέρβας

    Τα αντίποινα των κατοχικών δυνάμεων ήταν σκληρά. Οι Ιταλοί προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις 14 πολιτών στις 9 Δεκεμβρίου του 1942, στη θέση Μακραίικα. Στον τόπο της εκτέλεσης στήθηκε μνημείο και κάθε δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου τελείται μνημόσυνο.

    Η επέτειος της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου αμαυρώθηκε 22 χρόνια μετά την ηρωική πράξη των ελληνικών και αγγλικών δυνάμεων. Το Νοέμβριο του 1964 κατά τη διάρκεια του εορτασμού στην ιστορική γέφυρα, μία έκρηξη σκότωσε 13 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα.

    [03] Περί αποπομπής Κυριάκου Σπυριούνη

    25/11/2003 3:15:00 μμ

    Στα χέρια του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη βρίσκεται η επιστολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με την οποία γνωστοποιείται ότι ο βουλευτής Κυριάκος Σπυριούνης τίθεται εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή θα αναγνωσθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αναφερόμενος στο θέμα της οριστικής διαγραφής του βουλευτή Θεσσαλονίκης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας χαρακτήρισε βαριά την επιλογή του κ. Σπυριούνη, "να στηρίξει μια υποκριτική και προεκλογική πρόταση άλλου κόμματος που απέβλεπε στην υπονόμευση μιας σειράς θετικών μέτρων που έχει προωθήσει το ΠΑΣΟΚ".

    Πρωτόπαπας : ''Πρέπει να λειτουργεί η συνείδηση των βουλευτών''

    ''Η απόφαση αποπομπής του Κυριάκου Σπυριούνη υπαγορεύθηκε από τη γενικότερη κοινοβουλευτική στάση του βουλευτή Θεσσαλονίκης, η οποία κλιμακώθηκε χθες, καθώς έλαβε μια ακόμη πρωτοβουλία τασσόμενος υπέρ τροπολογίας της ΝΔ'' είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, προσθέτοντας ότι πως ακόμη και όταν δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας ''πρέπει να λειτουργεί η συνείδηση των βουλευτών".

    Ο κ. Πρωτόπαπας υπογράμμισε ακόμη πως η απόφαση αποπομπής Σπυριούνη "καμία σχέση δεν έχει με την επικείμενη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό'' και τόνισε πως ο Πρωθυπουργός ''ποτέ δεν κρίνει προσωπικά, αλλά συνεκτιμά πολλές παραμέτρους''.

    Ως προς την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα ο οποίος επέκρινε εντόνως την απόφαση του πρωθυπουργού, ο κ. Πρωτόπαπας παρατήρησε πως ''ο κ. Πολύδωρας προφανώς θα έλειπε από τη Βουλή την ημέρα που ο πρόεδρος του κόμματός του είχε διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τέσσερις βουλευτές της ΝΔ γιατί είχαν αναπτύξει διαφοροποιημένη θέση. Τι διαφορετικό είχε κάνει τότε ο Κώστας Καραμανλής;''.

    [04] Πέντε μήνες φυλάκιση στον υιό Κατσίκη

    Πηγή: ΝΕΤ 25/11/2003 2:12:00 μμ

    Σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο ο γιος του βουλευτή Θεόδωρου Κατσίκη, Σόλων. Είχε συλληφθεί στις 12 Νοεμβρίου, όταν μαζί με φίλους του σταματούσε διερχόμενα οχήματα στη Λ. Μεσογείων και ζητούσαν τα στοιχεία από τους οδηγούς, παριστάνοντας τους άνδρες της Ε.Υ.Π. Ο Σόλων Κατσίκης είχε συλληφθεί και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, μέσα στο βουλευτικό αυτοκίνητο του πατέρα του με άλλους δύο φίλους του, εκ των οποίων ο ένας οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και στην κατοχή του άλλου βρέθηκε μικροποσότητα χασίς. Τότε το Αυτόφωρο Τριμελές τον είχε αθωώσει.

    ''Δεν θέλαμε να βλάψουμε κανέναν''

    Αμίλητος βγήκε το μεσημέρι από τα δικαστήρια ο Σόλων Κατσίκης. Το αστείο που θέλησε να κάνει με τους φίλους του, ελέγχοντας ανύποπτους πολίτες, παριστάνοντας τους αστυνομικούς της ΕΥΠ, του στοίχισε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

    Ο γιος του βουλευτή Θεόδωρου Κατσίκη, ο οποίος μετά το περιστατικό παραιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., επέρριψε όλες τις ευθύνες για όσα έγιναν στο φίλο του γιου του Σταμάτη Κοκκινάκη.

    "Είχαμε βγει επειδή γιόρταζαν δύο φίλοι μου. Εγώ δεν ήπια γιατί οδηγούσα... Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να παραστήσουμε τους αστυνομικούς. Δεν είχαμε πρόθεση να βλάψουμε ή να απειλήσουμε κανένα" είπε στους αστυνομικούς ο Σόλων Κατσίκης.

    Το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση επτά μηνών με τριετή αναστολή και τον συγκατηγορούμενο του Σταμάτη Κοκκινάκη, ενώ αθώωσε τους άλλους τρεις που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του Σόλωνα Κατσίκη, τη βραδιά που έγινε το περιστατικό, στη Λεωφόρο Μεσογείων.

    [05] Αναστολή απεργίας των τουριστικών λεωφορείων

    25/11/2003 5:32:00 μμ

    Αναστέλλεται τελικά η εξαγγελθείσα για την Τετάρτη τριήμερη προειδοποιητική απεργία των περίπου 5.000 τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ) και η Ομοσπονδία Τουρισμού Β. Ελλάδος στον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο. Οι ομοσπονδίες αναφέρουν ότι "ως ένδειξη καλής θέλησης" αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αναστολή της απεργίας προκειμένου να δοθεί πίστωση χρόνου στο αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης να ενεργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επίλυση των αιτημάτων του κλάδου. Την Τρίτη το πρωί είχε προηγηθεί συνάντηση με το συναρμόδιο υπουργό Μεταφορών, Χρίστο Βερελή. Το βασικό αίτημα του κλάδου για επιδότηση, ώστε να υπάρξει ανανέωση του "στόλου" των παλαιών λεωφορείων, βρίσκεται υπό εξέταση από την κυβέρνηση.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Προς απεργία προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων

    [06] Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ για τους προφυλακισμένους της Θεσ/νικης

    25/11/2003 4:57:00 μμ

    Δημόσια παρέμβαση για την άμεση αποφυλάκιση των διαδηλωτών, οι οποίοι συνελήφθησαν τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη και έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας, έκανε την Τρίτη η ΕΣΗΕΑ. "Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θεωρώντας ότι πλέον η ζωή των πέντε νέων διαδηλωτών, απεργών πείνας, κινδυνεύει, ενώνουν τη φωνή τους με όλες τις πολιτικές, κοινωνικές, συνδικαλιστικές, σπουδαστικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις και ζητούν την άμεση αποφυλάκισή τους", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Δεν πρόκειται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι πέντε απεργοί πείνας συνελήφθησαν κατά τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση της 21ης Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και μαζί με άλλους δύο διαδηλωτές παραμένουν προφυλακισμένοι, σαν να πρόκειται για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η δίκη τους.

    Ακόμη, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "όπως η δημοσιογραφική έρευνα και πολλοί έγκριτοι νομικοί έχουν αποδείξει, το κατηγορητήριο σε βάρος των προσωρινώς επτά συγκεκριμένων κρατουμένων πέρα απο υπερβολικό είναι σε πολλά σημεία του έωλο" και επισημαίνεται ότι "όλα τα παραπάνω δημιουργούν εύλογη ανησυχία για πολλαπλή παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Εισαγγελική πρόταση για παράταση της προφυλάκισης των 7

    Παράταση της προφυλάκισης τους ως τη δίκη, πρότεινε για τους επτά συλληφθέντες στα επεισόδια στη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και πέντε απεργοί πείνας, η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης Σοφία Πετράκη, στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. Στην πρόταση της, η αντεισαγγελέας ζητά επίσης την παραπομπή στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο και των άλλων συλληφθέντων στα επεισόδια του περασμένου Ιουνίου. Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρίες πάντως για την αποφυλάκιση των επτά συνεχίζονται με πορείες, συγκεντρώσεις και καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

    [07] ''Οχι'' από την Μπακογιάννη για επιστροφή Σαμαρά

    25/11/2003 3:36:00 μμ

    Η Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει στις απόψεις της για τον Αντώνη Σαμαρά και θεωρεί ότι ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ δεν πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ. Η δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη που ερμηνεύτηκαν ως μια χαραμάδα για την επιστροφή του κ. Σαμαρά, εξήγησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει θέσεις και πρόσθεσε "φαντάζεστε να έλεγε ο Κ. Μητσοτάκης δεν επιτρέπω στη ΝΔ να κάνει αυτό ή εκείνο, τι θα γινόταν;". Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να διαταραχθεί η περίοδος ηρεμίας και η ανοδική περίοδος που διαθέτει το κόμμα και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να πληγωθεί ένα ποσοστό ψηφοφόρων της παράταξης που ενοχλήθηκε από τη στάση του κ. Σαμαρά.

    ''Δύο φορές ο Σαμαράς σταμάτησε την προοπτική της ΝΔ''

    Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως "δεν είναι προσωπικό το θέμα, έχουν περάσει το χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και υπάρχει ένας κόσμος που είδε δυο φορές την προοπτική του να σταματά απότομα και τις δυο φορές υπήρχε κάποιος που έκανε κάποιες πολιτικές κινήσεις που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα".

    Η δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ότι πέρα από την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την άλλη φορά (1995) "όταν η ΝΔ είχε ζητήσει εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας ήρθε η πρώτη πρόταση του κ. Σαμαρά για τον κ. Στεφανόπουλο και την υπερψήφισε το ΠΑΣΟΚ και δεν έγιναν εκλογές".

    Σε ερώτηση αν και ο κ. Στεφανόπουλος εμπόδισε την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία, η κ. Μπακογιάννη ήταν κατηγορηματική "όχι προς Θεού, μη μου βάζετε λόγια στο στόμα τα οποία ποτέ δεν είπα. Ουδέποτε έκανα κριτική στον κ. Στεφανόπουλο. Είπα για την πολιτική πράξη εκείνης της εποχής να δώσει ο κ. Σαμαράς διέξοδο την ώρα που οι εκλογές θα έδιναν τη νίκη στη ΝΔ όπως ήταν το σκηνικό εκείνη την εποχή και δεν υπάρχει κανένας να με διαψεύσει για αυτό σήμερα".

    Διίστανται οι απόψεις στη Ν.Δ.

    Πάντως, πολλά στελέχη της ΝΔ τάσσονται υπέρ της επιστροφής του προέδρου της ΠΟΛΑΝ και άλλοι εναντίον.

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι γι' αυτό το θέμα θα πρέπει να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης τάχθηκε υπέρ της επιστροφής όλων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Πάντως, η Ρηγίλλης δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για ενδεχόμενο επιστροφής του κ. Σαμαρά είτε προεκλογικά είτε μετεκλογικά και επιμένει ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Alco το 2002 το 76,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ βλέπουν θετικά την επανένταξη του κ. Σαμαρά στη ΝΔ, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 20,1% των οπαδών του κόμματος.

    Επίσης ένας στους δύο ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει εκλογικά τη ΝΔ.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ δεν κάνει δηλώσεις αλλά στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά υπενθυμίζουν ότι στις προηγούμενες εκλογές χωρίς όρους ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ στήριξε τη ΝΔ στην εκλογική μάχη που έδινε και το κόμμα του δεν κατήλθε στις εκλογές.

    Σχετική Είδηση: Ο Μητσοτάκης για τον Σαμαρά

    [08] Και πέμπτος σεισμός σε ένα 24ωρο νότια της Κρήτης

    Πηγή: ΑΠΕ 25/11/2003 2:21:00 μμ

    Νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 4,5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.50 τα ξημερώματα με το ίδιο επίκεντρο των προηγούμενων σεισμών, 364 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Τυμπακίου Κρήτης. Οι σεισμολόγοι εντάσσουν τη δόνηση σε μετασεισμό και θεωρούν φυσιολογική την εξέλιξη μετά τα 5,2 Ρίχτερ που έδωσε χθες το απόγευμα το ίδιο εστιακό σημείο. Υπενθυμίζεται ότι σε ένα περίπου 24ωρο σημειώθηκαν πέντε δονήσεις. Η 1η δόνηση σημειώθηκε στις 2.36 τα ξημερώματα της Δευτέρας κι είχε ένταση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η 2η στις 5.57 κι είχε ένταση 3,8 βαθμών, η 3η οκτώ λεπτά μετά τις 7 χθες το πρωί κι είχε ένταση 4 Ρίχτερ η τέταρτη στις 17.52 με ένταση 5,2 Ρίχτερ και η πέμπτη στις 3.50 σήμερα τα ξημερώματα με ένταση 4,5 Ρίχτερ.

    Δεν χρειάζεται πανικός, συμβουλεύουν οι ειδικοί

    Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία και όπως φαίνεται, η σεισμική διέγερση που καταγράφεται στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκει εκτόνωση από τις συνεχείς δονήσεις, ωστόσο εμφανίζονται επιφυλακτικοί και παρακολουθούν το φαινόμενο, τονίζοντας ότι "είναι νωρίς να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα".

    Πάντως, θεωρούν ότι η τελευταία δόνηση εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζεται πανικός αφού στην συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχουμε τακτικά δονήσεις.

    [09] Οδηγός ταξί συνελήφθη για ληστείες πελατών

    25/11/2003 2:14:00 μμ

    Συνελήφθη οδηγός-συνιδιοκτήτης ταξί, γιατί με την απειλή ψεύτικου πιστολιού διέπραξε τρεις ληστείες σε βάρος ισάριθμων επιβατών του ταξί του, ενώ στην υπόθεση ενέχεται και ένας συνεργός του τα στοιχεία του οποίου δεν αποκάλυψε στην Αστυνομία. Πρόκειται για τον Ιωάννη Σούλη, 23 ετών, που συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας μετά απο αστυνομικές έρευνες στα βόρεια προάστια, ενώ όπως- διαπιστώθηκε- το πρωί της ίδιας ημέρας είχε αφαιρέσει με την απειλή ψεύτικου πιστολιού από γυναίκα επιβάτη που ζήτησε να την μεταφέρει στην Αθήνα από τη Δροσιά 300 ευρώ και το κινητό της.

    Ομολόγησε την ενοχή του

    Ανακρινόμενος ομολόγησε ότι στις 8 και στις 13 του μηνός διέπραξε άλλες δύο ληστείες στο Ηράκλειο Αττικής και το Μαρούσι αντίστοιχα σε βάρος δυο επιβατών όπου με τη βοήθεια συνεργού του που παρίστανε τον επιβάτη με τον ίδιο τρόπο τούς λήστεψαν.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθεί αν ο Σούλης ενέχεται και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, αλλά και για να εξακριβωθούν τα στοιχεία του συνεργού του και να επιτευχθεί ο εντοπισμός και η σύλληψή του.

    [10] Συνταγματική η ρύθμιση για συμβάσεις ιπταμένων-φροντιστών

    25/11/2003 5:17:00 μμ

    Νόμιμη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών η κατάργηση των παλιών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για τους ιπταμένους συνοδούς- φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η διοίκηση της Ένωσης Ιπταμένων Συνοδών Φροντιστών είχε καταθέσει προσφυγή στη δικαιοσύνη, θεωρώντας παράνομη την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη δημιουργία ατομικών συμβάσεων για τους εργαζόμενους στη νέα Ολυμπιακή.

    Εξάλλου, η διοίκηση της Ολυμπιακής κατέθεσε προσφυγή ζητώντας να χαρακτηριστούν παράνομες οι δύο 48ωρες απεργίες του κλάδου από την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

    [11] Στην Τουρκία επέστρεψαν οι 70 λαθρομετανάστες

    25/11/2003 4:51:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια περίπου 70 λαθρομεταναστών που εντοπίστηκαν το πρωί σε ξύλινο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Φαρμακονήσι κοντά στη Λέρο στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Μετά από συντονισμένη επιχείρηση του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των τουρκικών αρχών, τους λαθρομετανάστες παρέλαβε τουρκική ακταιωρός και τους μετέφερε στην Τουρκία.

    [12] Νικητής στη μάχη κατά των ναρκωτικών ο ΟΚΑΝΑ

    25/11/2003 4:23:00 μμ

    Θετικός είναι ο απολογισμός του έργου του ΟΚΑΝΑ την τελευταία τριετία για την καταπολέμηση της τοξικομανίας και την υποβοήθηση των εξαρτημένων ατόμων, σύμφωνα με ενημερωτικό υπόμνημα που κατέθεσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η επικεφαλής του Οργανισμού, κ. Κοκέβη. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε η κ. Κοκέβη, ο αριθμός των θεραπευόμενων στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2000 έως το 2003, από 697 σε 1.469, ενώ παρατηρείται επίσης μείωση των θανάτων από χρήση ναρκωτικών, κατά 34% στην Αθήνα και 31% στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την έκθεση, τα δύο φαινόμενα συνδέονται. Ταυτόχρονα, η κ. Κοκέβη μίλησε και για τα μελλοντικά σχέδια του Οργανισμού.

    Αισιοδοξία για το μέλλον

    Η επικεφαλής του ΟΚΑΝΑ εμφανίστηκε αισόδοξη για την πορεία του Οργανισμού στο μέλλον και ικανοποιημένη από τη συνεργασία με άλλους οργανισμούς.

    Συγκεκριμένα, δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2003 και τις αρχές του 2004, αναμένεται να λειτουργήσουν τέσσερις νέες θεραπευτικές μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), στην Αθήνα, τα Χανιά, τη Ρόδο και τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, θα δημιουργηθούν πέντε επιπλέον εξωτερικά ιατρεία για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από τοξικές ουσίες, στην Πάτρα, τον Πύργο, την Κέρκυρα, το Αργος και τη Θήβα.

    Ωστόσο, η κ. Κοκέβη δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την καθυστέρηση που σημειώνεται στη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ με το υπουργείο Παιδείας, καθώς και για το γεγονός ότι "ο εσωτερικός κανονισμός μας υπογράφηκε με μεγάλη καθυστέρηση". Εντούτοις, δήλωσε πως ελπίζει "μέσα σε τέσσερις μήνες να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε σε νέα βάση, πιο αποτελεσματική".

    Τέλος, η κ. Κοκέβη ανακοίνωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ανατεθεί το 2005 σε ιδιώτες ιατρούς ο έλεγχος της αποθεραπείας ναρκομανών, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους μέσα στο υφιστάμενο θεραπευτικό πλαίσιο.

    [13] ''Οχι'' του Αρείου Πάγου στην Κάτια Γιαννακοπούλου

    25/11/2003 4:18:00 μμ

    Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2292/2003 απόφασή του απέρριψε την αίτηση της Κάτιας Γιαννακοπούλου με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. Με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού καταδικάστηκε η Γιαννακοπούλου σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τον Ιούλιο του 1997 του Αρχιμανδρίτη Ανθιμου Ελευθεριάδη στη Νέα Σμύρνη. Παράλληλα, της είχε επιβληθεί και ποινή τρίχρονης φυλάκισης για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και παράνομη οπλοφορία και χρηματική ποινή 300.000. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και καλώς αρνήθηκε τα ελαφρυντικά του έντιμου πρότερου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

    Παραμένουν τα ισόβια

    Η Γιαννακοπούλου με την αναίρεσή της έπληττε το σκέλος της εφετειακής απόφασης που είχε δεχθεί ότι τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι σε βρασμό ψυχικής ορμής, καθώς και το σκέλος που δεν δέχθηκε το μειωμένο καταλογισμό και τις αιτιάσεις της ότι το θύμα την είχε παρασύρει στον ερωτικό τους δεσμό και την είχε εκμεταλλευτεί παίρνοντας από αυτήν και χρηματικό ποσό.

    Οι τελευταίοι ισχυρισμοί της Γιαννακοπούλου απορρίφθηκαν και αυτοί από τον Αρειο Πάγο.

    [14] Υπέρ της ΕΕ αλλά απαισιόδοξοι οι Τούρκοι

    25/11/2003 12:26:00 μμ

    Περισσότεροι από τους μισούς Τούρκους πιστεύουν ότι, η συνεργασία με την ΕΕ είναι ο καλύτερος δρόμος για το μέλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Pollmark με δείγμα 2.138 άτομα από όλη την Τουρκία. Το 78% των Τούρκων θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, εάν γινόταν δημοψήφισμα, ωστόσο, μόνο το 30% πιστεύει ότι η Τουρκία θα γίνει τελικά μέλος της Ένωσης. Τα τρία τέταρτα των Τούρκων (75,4% ) συμφωνούν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ μόνο το ένα πέμπτο (19,6%) πιστεύει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την Ευρωπαϊκή πρόκληση. Ταυτόχρονα, η τουρκική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ φαίνεται κλονισμένη, αφού μόνο το 6,2% πιστεύει πλέον στη συνεργασία με τον παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας του.

    Αποστροφή για τις ΗΠΑ

    Εκτός από την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι εμφανίζονται υπέρ για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, το 55,5% των ερωτηθέντων εκφράσθηκε θετικά για τις επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών, ενώ 37,1% εκφράσθηκε αρνητικά. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία (81,2%) πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και την τάξη την τάξη στο Ιράκ.

    ''Απειλή'' οι γείτονες

    Παρά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κοινής γνώμης, διατηρούνται οι φόβοι απέναντι στην Ελλάδα. Η χώρα μας, το Ιράκ και το Ισραήλ θεωρούνται από τους Τούρκους ως οι μεγαλύτερες απειλές. Μάλιστα, μόνο το 20% δηλώνει ότι οι γείτονες δεν έχουν εδαφικές βλέψεις εναντίον της Τουρκίας. Λιγότερο απειλητικά βλέπουν οι ερωτηθέντες την Αρμενία, το Ιράν, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και τη Γεωργία.

    Ακόμα, στο Κυπριακό, το 54% απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, ενώ 30% αρνούνται να απαντήσουν στην ερώτηση. Τέλος, το 60,9% υποστηρίζει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού.

    [15] Έκτακτα μέτρα και κλίμα φόβου στην Ιταλία

    25/11/2003 1:47:00 μμ

    Δραστικά μέτρα ασφαλείας έλαβε η ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, που συνεργάζονται με εκείνες των ΗΠΑ και Βρετανίας, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τρομοκρατικά χτυπήματα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου, σε έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, το διοικητή της αστυνομίας και τους διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση σχετικά με την κατάσταση είπε πως είναι καθήκον να υπογραμμιστεί κάθε πιθανό ρίσκο. "Όταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι υπερβολή η επιφύλαξη και για αυτό θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας" είπε χαρακτηριστικά.

    Τι μέτρα θα ληφθούν

    Ο κ. Πιζάνου δεν διευκρίνισε ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα, αλλά, ήδη έχει ζητηθεί από την Επιτροπή Πρόληψης Τρομοκρατικών Ενεργειών η χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων, για την φύλαξη δημόσιων χώρων, οι οποίες θα ενισχύσουν την αστυνομία.

    Επίσης, εξετάσθηκε και η δυνατότητα να αναβληθούν οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις, σε περίπτωση που κριθούν επικίνδυνες. Ακόμα, είναι έτοιμο το σχέδιο για την τοποθέτηση μηχανημάτων ανακάλυψης εκρηκτικών υλών στις εισόδους σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων.

    Αν κριθεί σκόπιμο θα κλείσουν δρόμοι κοντά, σε επικίνδυνους στόχους, και θα απομονωθούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, η πρόσβαση στα οποία θα γίνεται κατόπιν ελέγχου.

    Επιφυλάξεις και ασκήσεις εκτάκτου ανάγκης

    Χθες, Δευτέρα, στην περιφέρεια της Ρώμης έγιναν ασκήσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θα προέκυπταν από ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση με χημικά όπλα, ανατίναξη κτιρίων, αεροπειρατείες και άλλες ενέργειες.

    Οι ιταλικές Αρχές φοβούνται τρομοκρατική ενέργεια από καμικάζι, καθώς επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα είναι δύσκολο να γίνει σε μια πόλη, όπου κινούνται πολλά οχήματα και υπάρχει έντονη η παρουσία των αρχών.

    [16] Τον Ιανουάριο οι εκλογές στη Γεωργία

    25/11/2003 7:30:00 μμ

    Στις 4 Ιανουαρίου του 2004 θα διεξαχθούν οι νέες προεδρικές εκλογές στη Γεωργία. Σε μία κρίσιμη συνεδρίαση της, η Βουλή της χώρας, ενέκρινε ομόφωνα, την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες σε μια προσπάθεια για όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση σε κατάσταση πολιτικής σταθερότητας. Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προχώρησε στην ακύρωση των εκλογών της 2ας Νοεμβρίου, με το αιτιολογικό της νοθείας. Την ίδια ώρα, ένας μετά τον άλλον, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Σεβαρνάντζε, υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους από τα υπουργικά τους αξιώματα.

    Παραιτήσεις

    Την Τρίτη, την παραίτηση του υπέβαλε ο Αβνταντίλ Ντζορμπενάντζε, υπουργός Προεδρίας, κύριος συντονιστής των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης Σεβαρντνάντζε.

    ''Επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν αλλάζει τις αρχές του, παραιτούμαι'', δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν για την ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας.

    Νωρίτερα, την παραίτηση του υπέβαλε και ο υπουργός Εσωτερικών της επί προεδρίας Σεβαρντνάντζε, Κόμπα Ναρτσεμασβίλι.

    Δυσαρέσκεια από τη Ρωσία

    Την "ανάμειξη ορισμένων χωρών" στην ανατροπή του Σεβαρντνάντζε υπό την πίεση των διαδηλώσεων και της αντιπολίτευσης καταδίκασε την Τρίτη από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, σε υπαινιγμό του για τις ΗΠΑ.

    "Είναι απόλυτα προφανές ότι στην περίπτωση της Γεωργίας υπήρξε μια πίεση από το εξωτερικό, μια ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις από την πλευρά ορισμένων χωρών", δήλωσε ο Ιβανόφ έπειτα από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του ή τους αναπληρωτές τους της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών στο Κίεβο.

    Καμπανάκια για την οικονομία

    Νωρίτερα, η υπηρεσιακή προέδρος της χώρας, Νίνο Μπουρντζανάτζε, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην υπουργού Προεδρίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

    "Η οικονομία της χώρας είναι πολύ χειρότερη από ότι πιστεύαμε" δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι η Γεωργία βρίσκεται πρακτικά αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης.

    Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν εξέφρασε ανησυχία για το εξωτερικό χρέος της Γεωργίας, που φθάνει στα 2 δις δολάρια και αποτελεί περίπου το 60% του ΑΕΠ.

    [17] Κροατία: Η εθνικιστική δεξιά κέρδισε τις εκλογές

    25/11/2003 7:47:00 μμ

    Η Δημοκρατική Κροατική Ένωση, το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, είναι ο μεγάλος νικητής των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κροατία αφού καταλαμβάνει 66 έδρες από τις 152 του νέου κροατικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα μετά το τέλος της καταμέτρησης όλων των ψήφων. Σημειώνεται ότι, τέσσερις από τους βουλευτές του κόμματος αυτού εξελέγησαν από Κροάτες της διασποράς.

    Αποτελέσματα εκλογών

    Τρεις άλλοι σχηματισμοί της Δεξιάς, το κροατικό Κόμμα του Δικαίου, το Σοσιαλ-φιλελεύθερο Κόμμα και το Δημοκρατικό Κέντρο εξέλεξαν αντίστοιχα οκτώ, δύο και έναν βουλευτές. Το μικρό Δημοκρατικό Κόμμα των Αγροτών (κεντροδεξιά) εξέλεξε επίσης ένα βουλευτή.

    Από το χώρο της Αριστεράς, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού, Ίβιτσα Ράτσαν κατέλαβε 34 έδρες ενώ οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση, το Λαϊκό Κόμμα της Κροατίας, το Κροατικό Κόμμα των Αγροτών, το Φιλελεύθερο Κόμμα και η Λίμπρα κατέλαβαν αντίστοιχα δέκα, εννέα, δύο και τρεις έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

    Οι περιφερειακοί σχηματισμοί, Δημοκρατικό Κόμμα της Ίστρια και το Κόμμα του Πρίμοργιε, κατέλαβαν αντίστοιχα τέσσερις και μία έδρες ενώ το Κόμμα των Συνταξιούχων εξέλεξε τρεις βουλευτές και εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή. Οκτώ άλλοι κομματικοί σχηματισμοί δεν κατάφεραν να εκλέξουν εκπροσώπους τους.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Κροατία: Εθνικιστική δεξιά ανέδειξαν οι κάλπες

    [18] Το ΔΝΤ λύνει τα ''δεσμά'' της Βουλγαρίας

    25/11/2003 7:27:00 μμ

    Μιλέν Βέλτσεφ

    Ύστερα από πενταετή "γάμο" υπό τη μορφή δύο συμφωνιών με τις οποίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέβαλε στη Βουλγαρία αυστηρό "σφίξιμο των ζωναριών" με γνώμονα τη σταθεροποίηση ύστερα από μια σειρά οικονομικών κρίσεων που κλυδώνισαν τη χώρα από το 1989 έως το 1997, σήμερα η Σόφια και το Ταμείο ανήγγειλαν επίσημα το "διαζύγιό" τους. Η Βουλγαρία και το ΔΝΤ "χωρίζουν" με πολιτισμένο τρόπο, ευχαριστημένοι από την πολυετή συνεργασία τους, σαν συνέπεια της οποίας κατά τα τελευταία χρόνια στη χώρα παρατηρείται σταθερή αύξηση του ΑΕΠ με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,5% - 4%, ο πληθωρισμός συγκρατείται σε μονοψήφιους αριθμούς, ενώ μειώνεται και η ανεργία.

    Τη θετική επίδραση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής επισήμαναν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Μιλέν Βέλτσεφ, και ο αρμόδιος για τη Βουλγαρία απεσταλμένος του ΔΝΤ, Τζέραλντ Σιφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αφιερωμένη στην τελευταία επιθεώρηση της βουλγαρικής οικονομίας από την αποστολή του Ταμείου πριν λήξει η διετής συμφωνία της Σόφιας με το ΔΝΤ.

    Σε περίπτωση επιτυχίας των σχετικών διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν το Φεβρουάριο του 2004, η Βουλγαρία θα αναλάβει και πάλι ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν κυρίως τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας αλλά θα ζητάει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο σε περίπτωση ανάγκης. "Το γεγονός αυτό θα στείλει νέο σαφές μήνυμα στους επενδυτές πως η χώρα περνάει πια σε άλλη κατηγορία κρατών με μακροοικονομική σταθερότητα και προβλέψιμες οικονομικές εξελίξεις", δήλωσε ο κ. Βέλτσεφ.

    Ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, Σόφια και ΔΝΤ κατάφεραν "να τα βρουν" για το μέγεθος του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2004 που θα παραμένει στο 0,7%, όπως προβλέπει η βουλγαρική κυβέρνηση στη σχετική πρόταση της, ενώ το Ταμείο ζητούσε ουσιαστική μείωση της "τρύπας", προειδοποιώντας πως υπάρχει κίνδυνος δυσμενών συνεπειών για την οικονομία.

    Ο συμβιβασμός είναι η Σόφια να εκμηδενίσει το προβλεπόμενο για φέτος έλλειμμα σαν τίμημα για τη μεγαλύτερη γενναιοδωρία του Δημοσίου του χρόνου (ένα χρόνο πριν τις κανονικές βουλευτικές εκλογές). Ταυτόχρονα, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις των κ.κ. Βέλτσεφ και Σιφ, ύστερα από έντονες αντιρρήσεις του ΔΝΤ παγώνουν επ΄ αόριστον οι ιδέες για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις για κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και άλλα μεγάλα έργα υποδομής, τις οποίες προωθούσε ο αρχηγός του συγκυβερνώντος Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμετ Δογκάν σε περιοχές με πολυάριθμο μουσουλμανικό πληθυσμό.

    Φέτος η αύξηση του ΑΕΠ στη Βουλγαρία μπορεί να ξεπεράσει το 5% ενώ οι προοπτικές για το 2004 είναι ακόμα καλύτερες σε περίπτωση που σημειωθεί η αναμενόμενη ανάκαμψη στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα πάντως με τους οικονομικούς παρατηρητές, η μεγάλη αποτυχία του ΔΝΤ στη Βουλγαρία είναι η φτώχεια, αφού το εισόδημα του μέσου Βούλγαρου εργαζόμενου παραμένει 17 φορές χαμηλότερο από εκείνο στην ΕΕ, όπως τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου της Βουλγαρίας ΚΝΣΒ, Ζελιάσκο Χρίστοφ.

    Με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4%, η Βουλγαρία θα φτάσει την Ευρώπη στον τομέα αυτό σε 63 χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνα του βρετανικού περιοδικού "Εκόνομιστ", στην οποία δίνει πλατειά δημοσιότητα ο βουλγαρικός Τύπος.

    [19] Νέες επιθέσεις στην Τουρκία βλέπει η Βρετανία

    25/11/2003 6:04:00 μμ

    Νέες τρομοκρατικές επιθέσεις εκτιμά ότι θα πραγματοποιηθούν στην Κωσταντινούπολη και την Αγκυρα το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωσή του, το βρετανικό Υπουργείο αναφέρει: "Έχουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και άλλες επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. Συνιστούμε (στους Βρετανούς) να είναι προσεκτικοί σε όλες τις περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά σε πιθανούς τρομοκρατικούς στόχους". Η ανακοίνωση αυτή πυροδοτεί νέες ανησυχίες ιδίως μετά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση κατόπιν πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών της για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα και στο ιταλικό έδαφος.

    [20] Κατάπαυση πυρός στα σύνορα Ινδίας - Πακιστάν

    25/11/2003 2:51:00 μμ

    Εκεχειρία κατά μήκος των κοινών τους συνόρων αποφάσισαν να εφαρμόσουν η Ινδία και το Πακιστάν, από απόψε τα μεσάνυχτα, ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή ακολουθεί την πακιστανική πρωτοβουλία μονομερούς κήρυξης της εκεχειρίας την Κυριακή. Ανταποκρινόμενη στην ενέργεια καλής θέλησης της Ισλαμαμπάντ, η Ινδία ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε εκεχειρία και στην περιοχή του παγετώνα Σιατσέν, το πιο δύσβατο εδαφικό σύνορο στο Κασμίρ, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων. ''Οι στρατηγοί που ηγούνται των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν στην εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός από απόψε τα μεσάνυχτα κατά μήκος των συνόρων'', τονίζεται στην ανακοίνωση του ινδικού υπουργείου. Σημειώνεται ότι πριν από 18 μήνες η αντιδικία στο Κασμίρ έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα ένοπλης σύρραξης.

    [21] Εκτός Συνόδου Κορυφής ο Μουγκάμπε

    25/11/2003 5:39:00 μμ

    Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, δεν προσκλήθηκε και δεν θα λάβει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, από τις 5 έως τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο, προσθέτοντας ότι 52 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να λάβουν μέρος στην σύνοδο κορυφής.Ο Μουγκάμπε και ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, δεν θα λάβουν μέρος, επειδή η συμμετοχή των χωρών τους στα συμβούλια της Κοινοπολιτείας έχει ανασταλεί. Ο πρόεδρος της Νιγηρίας δεν είχε αποκλείσει μέχρι σήμερα το ενδεχόμενο μίας πρόσκλησης την τελευταία στιγμή προς τον Μουγκάμπε, παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών του οργανισμού, στον οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων η Αυστραλία και η Μ. Βρετανία. Η συμμετοχή της Ζιμπάμπουε είχε ανασταλεί τον Μάρτιο του 2002 μετά τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Μουγκάμπε, στις οποίες, όμως, διεθνείς παρατηρητές κατήγγειλαν νοθεία.

    [22] Νέος γύρος συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    25/11/2003 5:03:00 μμ

    Η Ρωσία αναμένει πως ο νέος γύρος των συνομιλιών για να πεισθεί η Β. Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 17 ή στις 19 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, κάτι που θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα πάνε οι προετοιμασίες. Αυτό τόνισε ο Λοσιούκοφ στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο οποίος - όπως ο Λοσιούκοφ - ήταν παρών στον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Πεκίνο τον Αύγουστο. Ο Λοσιούκοφ τόνισε, επίσης, πως η Μόσχα ευνοεί τις εγγυήσεις που προτίθεται να παραχωρήσει η Ουάσιγκτον στην Πιονγιάνγκ, προκειμένου να την πείσει να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Γιονχάπ μετέδωσε την Κυριακή πως κι η Ν. Κορέα αναμένει να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, στον οποίο εξόν από τις ΗΠΑ και Ρωσία συμμετέχουν η Κίνα, η Ιαπωνία, η Βόρειος και η Νότιος Κορέα, περί τις 17 με 19 Δεκεμβρίου στο Πεκίνο.

    [23] Εκρήξεις στο στρατηγείο των Αμερικανών

    25/11/2003 7:35:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δυνατές εκρήξεις έγιναν πριν λίγη ώρα στο κέντρο της Βαγδάτης προερχόμενες από το στρατηγείο των Αμερικανών στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ακούστηκαν οι σειρήνες του αρχηγείου καθώς και οδηγίες από τα μεγάφωνα που ενημέρωναν τους στρατιώτες ότι δεν ήταν άσκηση αλλά επίθεση και τους καλούσαν να προστατευτούν.

    [24] ''Διόρθωσε'' την Παλάθιο ο Αθνάρ

    25/11/2003 3:51:00 μμ

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, υποστήριξε πως "η ζωή, η κατάσταση στο Ιράκ είναι αναμφίβολα καλύτερη από εκείνη που υπήρχε πριν από την (αγγλο-αμερικανική) επέμβαση". Με τις δηλώσεις του, διόρθωσε την υπουργό Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, που υποστήριξε τη Δευτέρα πως, "η ζωή στη Βαγδάτη είναι χειρότερη απ' ότι επί Σαντάμ".

    ''Δεν υπάρχει τύραννος''

    Ο Αθνάρ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του Λέζεκ Μίλερ, τόνισε πως η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώθηκε μετά την εκδίωξη του Σαντάμ, αφού "δεν υπάρχουν πια στρατόπεδα εξόντωσης στο Ιράκ, επειδή ένα πολύ μεγάλο μέρος του ιρακινού πληθυσμού δεν διώκεται πια ούτε καθυποτάσσεται".

    Για τον Ισπανό πρωθυπουργό, πρόβλημα ασφάλειας εντοπίζεται μόνο στη Βαγδάτη. Ταυτόχρονα, ο κ. Αθνάρ κατηγόρησε όσους δεν θέλουν ένα "σταθερό και δημοκρατικό" Ιράκ, χαρακτηρίζοντάς τους "υπολείμματα του παλιού καθεστώτος και τρομοκράτες που ήρθαν από το εξωτερικό".

    Σχετική Είδηση:

    Παλάθιο: "Η ζωή στη Βαγδάτη είναι χειρότερη απ' ότι επί Σαντάμ"

    [25] Έρευνα Αμερικανών για κλεμμένο κοβάλτιο

    25/11/2003 1:37:00 μμ

    Εντατικές έρευνες διεξάγει ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ, προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες, που έκλεψαν δύο κιβώτια με ραδιενεργό κοβάλτιο-60, από ένα σημείο δοκιμών κοντά στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", τα κιβώτια βρέθηκαν 15 ημέρες αργότερα σε χωριά κοντά στην τοποθεσία αυτή, ενώ ένας 30χρονος άνδρας και ένα αγοράκι τεσσάρων ετών, παρουσίασαν συμπτώματα ακτινοβολίας.

    Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η κλοπή από τη θέση αυτή, που είχε τεθεί υπό επιτήρηση από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ, οφείλεται σε χωρικούς που έψαχναν να βρουν μέταλλο προς εκμετάλλευση και δεν οργανώθηκε με σκοπό την κλοπή ραδιενεργών υλικών. Το κοβάλτιο-60 μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των λεγόμενων "βρώμικων βομβών", που μολύνονται με ραδιενεργά προϊόντα.

    Ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει πως η θέση αυτή χρησίμευε επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσέιν στη μελέτη των επιπτώσεων της ακτινοβολίας στα ζώα, ενδεχομένως και στον άνθρωπο. Η έρευνα των Αμερικανών αφορά κυρίως την έλλειψη ασφάλειας γύρω από την εγκατάσταση αυτή, αφού το κλεμμένο υλικό έχει βρεθεί.

    [26] Υπέρ του Συμφώνου Σταθερότητας ο Γκαργκάνας

    25/11/2003 7:32:00 μμ

    Την ανάγκη τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, υπογράμμισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας. "Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μέχρι τέλους" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι εάν οι μεγάλες χώρες αυξάνουν ανεξέλεγκτα τα ελλείμματα, τότε θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων. Υπέρ της τήρησης του Συμφώνου, τάχθηκε και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε νωρίτερα, ότι η στάση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα, παραμένει σταθερή.

    Φόβοι για την ευρωπαϊκή οικονομία

    Όπως είπε ο Διοικητής της ΤτΕ μία ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων και η αποδυνάμωση του Ευρώ, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα, να υπάρχει συμβιβαστική λύση.

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατέστησε σαφές ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης για το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν έχει αλλάξει αλλά και τόνισε ότι χρειάζεται "να δείξουμε κατανόηση απέναντι σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δύο χώρες".

    Ρυθμός ανάπτυξης

    Στο μεταξύ, στο 4% θα κυμανθεί ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με την εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Όπως είπε ο κ. Γκαργκάνας, λιγότερο από το 1% του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, το μισό του ρυθμού οφείλεται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και το άλλο μισό στην αύξηση των επενδύσεων.

    Παράλληλα, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, επεσήμανε ότι το 70% της ελληνικής οικονομίας κινείται πλέον στον τομέα των υπηρεσιών.

    [27] Νέα αναβολή για το παιχνίδι Μακάμπι Χάιφα-Βαλένθια

    25/11/2003 5:42:00 μμ

    Αναβλήθηκε και πάλι ο επαναληπτικός αγώνας του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ μεταξύ της Μακάμπι Χάιφα και της Βαλένθια, όπως ανακοίνωσε ο Ισραηλινός σύλλογος. Αρχικά το παιχνίδι ήταν να γίνει αυτή την εβδομάδα στη Σμύρνη, αλλά αναβλήθηκε για μία εβδομάδα λόγω των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Ομως η UEFA αποφάσισε να το αναβάλει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ώστε να αναζητηθούν άλλες χώρες για να φιλοξενήσουν τη συνάντηση σε περίπτωση που απορριφθεί οριστικά η διεξαγωγή του στη Σμύρνη. Η UEFA ανακοίνωσε ότι εξετάζονται ως έδρα, γήπεδα στην Κύπρο, την Αγγλία και την Ολλανδία. Η εθνική ομάδα καθώς και οι σύλλογοι του Ισραήλ δίνουν τους εντός έδρας διεθνείς αγώνες τους σε ουδέτερες έδρες, αφού η χώρα θεωρείται από την UEFA ως μή ασφαλής.

    [28] Δύο συναυλίες από το συγκρότημα ''Εκτός Σχεδίου''

    25/11/2003 5:35:00 μμ

    Οι "ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ", ένα μικρό αλλά θαυματουργό μουσικό γκρουπ νέων καλλιτεχνών που αγαπούν την μουσική και ψάχνουν για όμορφα τραγούδια σε κάθε γωνιά του κόσμου- αλλά και του χρόνου-, δίνει μια μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 29 Νοέμβρη, στον Τεχνοχώρο "Μουσικό Κουτί", στο Αργος. Με μπαλάντες και ακουστικές αναφορές σε Χατζιδάκι, Πλέσσα, Beatles και Τσιτσάνη οι "Εκτός Σχεδίου" υπόσχονται μαγικές ζεστές στιγμές, μόλις δύο μέρες πριν καλωσορίσουμε επίσημα τον Χειμώνα. Η ίδια συναυλία θα επαναληφθεί και το Σάββατο 13 Δεκέμβρη- για να μην ξεχνιόμαστε...

    [29] Επαναπατρισμός αρχαίων αγγείων από τη Γερμανία

    25/11/2003 4:37:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Δέκα πήλινα αγγεία και δυο πήλινα ειδώλια της μυκηναϊκής εποχής, καθώς και ένα χάλκινο αγγείο των βυζαντινών χρόνων, όλα προϊόντα λαθρανασκαφής από νεκροταφείο της περιοχής των Αθικίων της Κορινθίας, πρόκειται να επιστραφούν στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Τα έργα είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα και είχαν κατασχεθεί στο σιδηροδρομικό σταθμό Maching-Ingolstand του Μονάχου, τον Απρίλιο του 1999. Τα αρχαία ευρήματα χρονολογούνται στο 13ο αιώνα π.Χ. και διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ χαρακτηρίζονται από τους αρχαιολόγους ιδιαίτερα σημαντικά για τη γνώση της κορινθιακής κεραμικής της εποχής.

    Ιδιαίτερης σημασίας το βυζαντινό αγγείο

    Το αγγείο της βυζαντινής εποχής αποτελεί μοναδικό δείγμα της εποχής, καθώς μαρτυρείται μόνο ως παράσταση σε τοιχογραφίες. Και το αγγείο αυτό φαίνεται ότι προέρχεται από την ίδια περιοχή όπως υποδεικνύουν τα κατάλοιπα του ιδίου χώματος στην επιφάνειά του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, "με την επιστροφή των 13 αρχαίων έργων τέχνης, αποκαθίσταται ένα μέρος της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορινθίας η οποία έχει πληγεί από την παράνομη απομάκρυνση πολύτιμων στοιχείων για την αρχαιολογική έρευνα της περιοχής".

    [30] Ανακάμπτει απειλητικά η πείνα

    25/11/2003 4:15:00 μμ

    Σε μείζον πρόβλημα του πλανήτη αναδεικνύεται και πάλι πείνα, καθώς 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο λιμοκτονούν, βρισκόμενοι εν αναμονή της υλοποίησης των υποσχέσεων βοήθειας, που έχουν δώσει οι πλούσιες χώρες. Τον αριθμό αυτό των λιμοκτονούντων, που θα μπορούσαν δυνητικά ν' αποτελούν μια ήπειρο, δίνουν στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τη Διατροφή και προέκυψαν από έκθεση που αφορά την παγκόσμια κατάσταση της διατροφής ανασφάλειας για το 2003. Η έκθεση αποκαλύπτει πως, ενώ η πείνα μειωθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από λιμό είναι και πάλι σε ''άνθιση''.

    Στα 800 εκατομμύρια οι λιμοκτονούντες

    Σύμφωνα με τη FAO o αριθμός των υποσιτισμένων που είχε μειωθεί στα 37 εκατομμύρια ανθρώπους κατά το πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 1990, αυξήθηκε κατά 18 εκατομμύρια κατά το δεύτερο. Ακόμη εκτιμήσεις για την περίοδο, 1999-2001, κάνουν λόγο για 842 εκατομμύρια υποσιτισμένων, από τα οποία 798 ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, 34 στις πρώην κομμουνιστικές και άλλα 10 εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες.

    Την ίδια ώρα παρουσιάζεται αύξηση των υποσιτιζόμενων σε αρκετές χώρες της δυτικής και κεντρικής Αφρικής γεγονός που οφείλεται στις ένοπλες συγκρούσεις, την ξηρασία αλλά και το AIDS.

    Η FAO, πάντως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας πως αν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα κάνει το στόχο της Παγκόσμια Συνόδου Κορυφής για τη Διατροφή, να μείωσει στο μισό τον αριθμό των λιμοκτονούντων έως το 2015, να μοιάζει μάλλον ανέφικτος.

    Η θέση του ΟΗΕ

    Ο Ζακ Ντιούφ Γενικός Γραμματέας της FAO, πάντως, προειδοποίησε πως τα δεινά των 800 εκατομμυρίων πεινασμένων δεν είναι μόνο μια τραγωδία αλλά και μια απειλή απέναντι στην οικονομική ανάπτυξη και σταθερότητα σε όλο τον πλανήτη υπογραμμίζοντας, ότι η στιγμή έφθασε για τη διεθνή κοινότητα να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά τη Παγκόσμια Σύνοδο για τη Διατροφή.

    Τέλος, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αναγνώρισε ως πηγή του προβλήματος την απροθυμία πραγματικής πολιτικής βούλησης και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ''διεθνούς συμμαχίας κατά της φτώχειας'' με τη συμμετοχή τόσο κυβερνήσεων και κοινωνικών οργανώσεων όσο και του ιδιωτικού τομέα.

    [31] Το τακτικό βάδισμα φέρνει μακροζωία

    25/11/2003 12:09:00 μμ

    Γυναίκες προχωρημένης ηλικίας, που υιοθετούν το τακτικό βάδισμα ως επιβεβλημένη σωματική άσκηση, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν τα γεράματά τους χωρίς προβλήματα υγείας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Αμερικανοί επιστήμονες, ύστερα μελέτη που έγινε σε δείγμα 171 γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη. Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύεται στα "Αρχεία Παθολογίας", ξεκίνησε το 1985 και διήρκησε 14 χρόνια. Μάλιστα, περιγράφεται ως η πρώτη μακρόχρονη έρευνα για τη φυσική δραστηριότητα και τη λειτουργική ικανότητα του ατόμου στα γεράματα.

    Βελτιώνει την ποιότητα ζωής

    Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Τζένιφερ Μπραντς της πανεπιστημιακής Σχολής Υγείας και Επιστημών Αποκατάστασης του Πίτσμπουργκ (Πενσυλβάνια), η τακτική σωματική άσκηση, που μπορεί να είναι απλώς το βάδην βοηθά τον κόσμο "να ζει περισσότερο και πιο υγιεινά, αλλά και με λιγότερους περιορισμούς και με καλύτερη ποιότητα ζωής".

    Οι γυναίκες που μετείχαν στη μελέτη, ελέγχονταν κατά περιόδους με ερωτηματολόγιο που συμπλήρωναν και με τεστ, στα οποία καταμετρούνταν τα σπορ που έκαναν, οι δραστηριότητές τους στις ελεύθερες ώρες τους και άλλες φυσικές ασκήσεις.

    Οι ερευνητές βρήκαν ότι, οι γυναίκες που ήταν οι πλέον ενεργές και πιο συνεπείς στη σωματική τους άσκηση, ήταν αυτές που παρέμειναν σε καλή υγεία 14 χρόνια αργότερα.

    Αντίθετα, οι γυναίκες που παρέμεναν αδρανείς, είχαν δύσκολα γηρατειά. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, η μελέτη τονίζει πως, "κάθε άνθρωπος, νέος ή ηλικιωμένος πρέπει να ασκείται σωματικά".

    Υπερτερούν οι λευκές και ευκατάστατες γυναίκες

    Παράλληλη μελέτη, που είχε ως αντικείμενο τις ευκατάστατες και μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, έδειξε ότι οι πιο ενεργές μεταξύ αυτών και σε προχωρημένη ηλικία, είναι εκείνες που έχουν τα λιγότερα προβλήματα υγείας.

    Οι ερευνητές που παρακολούθησαν επί 14 χρόνια ομάδα 229 λευκών γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 74 χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, το επίπεδο δραστηριότητάς τους στην αρχή της μελέτης επέτρεψε να προβλεφθεί η ταχύτητα στο βάδισμά τους κατά το τέλος της έρευνας. Η τακτικότητα της σωματικής άσκησης στην αρχή της μελέτης είχε άμεση σχέση με τη γενική κατάσταση της υγείας τους, στο τέλος της έρευνας.

    Οι μελετητές κατέληξαν πως η καλή κατάσταση του οργανισμού εξαρτάται από τη σωματική άσκηση. Μάλιστα, η σωματική άσκηση μπορεί να διατηρήσει την κατάσταση αυτή, καταλήγουν οι συντάκτες της μελέτης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 25 November 2003 - 17:57:46 UTC