Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβλήθηκε η απόφαση για τη Λοϊζίδου
  • [02] Επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια από οπαδούς της ΑΕΚ
  • [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραια λόγω έργων
  • [04] Διεθνής ανησυχία για την τρομοκρατία
  • [05] Νέα δύναμη αντιμετώπισης απειλών από το ΝΑΤΟ
  • [06] Το Λονδίνο ετοιμάζεται για την Ολυμπιακή Φλόγα
  • [07] Τουρκία: Νέες συλλήψεις για τις βομβιστικές επιθέσεις
  • [08] Χριστοδουλάκης: Καμιά παρέκκλιση στη δημοσιονομική πολιτική
  • [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
  • [10] Σε ελληνικά χέρια επιστρέφονται λαθραία αρχαία
  • [11] Ζητούνται εθελόντριες... για σεξομηχανή
  • [12] Στερνό αντίο στο Κονκόρντ

    [01] Αναβλήθηκε η απόφαση για τη Λοϊζίδου

    26/11/2003 8:53:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αύριο απόγευμα θα γίνει η τελική συζήτηση για την υπόθεση Λοϊζίδου από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την αναβολή αποφάσισε ο Ολλανδός πρέσβης, που προήδρευε της σημερινής συνεδρίασης. Παρατηρητές υποστηρίζουν πως, αιτία της αναβολής είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο για την καταβολή η μη της αποζημίωσης από την Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι φήμες που ήθελαν την Τουρκία να έχει καταβάλλει την αποζημίωση, διαψεύστηκαν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Νουμάν Χαζάρ.

    Σχετικές ειδήσεις: Δεν αποζημίωσε τη Λοϊζίδου η Τουρκία

    [02] Επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια από οπαδούς της ΑΕΚ

    26/11/2003 9:13:00 μμ

    Εκτεταμένα επεισόδια έγιναν αργά το απόγευμα έξω από το δημαρχείο της Νέας Φιλαδέλφειας μεταξύ οπαδών της ΑΕΚ και αστυνομικών δυνάμεων. Οι περίπου 500 φίλοι της ΑΕΚ είχαν οργανώσει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, για την καθυστέρηση κατασκευής του γηπέδου της ομάδας τους. Ωστόσο, μια ομάδα 20-30 ατόμων, φωνάζοντας συνθήματα κατά του δημάρχου, άρχισαν ξαφνικά να εκσφενδονίζουν κατά του κτιρίου πέτρες, καδρόνια και τούβλα, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Οι δυνάμεις της αστυνομίας επενέβησαν, ακολούθησε "κυνηγητό" στους γύρω δρόμους και τελικά οι οπαδοί της ΑΕΚ αποχώρησαν.

    Δακρυγόνα και ''κλεφτοπόλεμος'' στα στενά της περιοχής

    Ειδικότερα, ήταν περίπου επτά το απόγευμα όταν από τους συγκεντρωμένους φιλάθλους ακούστηκε το σύνθημα "φωτιά στο δημαρχείο". '

    Ηταν το σημάδι εκκίνησης για ορισμένους "θερμόαιμους" που άρχισαν να πετούν ότι έβρισκαν μπροστά τους, με στόχο την πρόσοψη του κτιρίου. Αρκετές τζαμαρίες έσπασαν. Η οδός Δεκελείας, που περνά μπροστά από το δημαρχείο, έκλεισε και οι δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

    Ακολούθησε "κλεφτοπόλεμος" στα στενά της περιοχής, ενώ έγιναν και αρκετές προσαγωγές, χωρίς να έχει γίνει γνωστό, αν θα κρατηθούν και ποιοι για συμμετοχή στα επεισόδια.

    Οι οπαδοί της ΑΕΚ συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο ύψος του γηπέδου, αλλά μετά από λίγο αποχώρησαν και αποκαταστάθηκε σταδιακά η κυκλοφορία.

    Να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επρόκειτο να ασχοληθεί με το ζήτημα του γηπέδου, αναβλήθηκε, όπως κατήγγειλε ο Δήμαρχος, υπό το φόβο των επεισοδίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα συνέλευση αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα στις 8 το πρωί.

    [03] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραια λόγω έργων

    26/11/2003 9:55:00 μμ

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για έξι μήνες σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά αρχίζουν από το πρωί της Πέμπτης λόγω έργων. Οπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν:

    απαγόρευση της κίνησης κάθε οχήματος από τις γέφυρες του Σταδίου Καραϊσκάκη, μεταξύ των οδών Καραολή Δημητρίου και λεωφόρου Ποσειδώνος Εκτροπή της λεωφόρου Ποσειδώνος μέσω παρακαμπτήριας οδού απαγόρευση της αριστερής στροφής από Εθνάρχου Μακαρίου προς Καραολή Δημητρίου και υποχρεωτική πορεία αριστερά στον άξονα που συνδέει τη νέα παραλιακή λεωφόρο με την Εθνάρχου Μακαρίου στη συμβολή του με την οδό Εθνάρχου Μακαρίου.

    Η τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται στην υπάρχουσα σήμανση και τις υποδείξεις των τροχονόμων. Σημειώνεται ότι το ανώτατο όριο ταχύτητας στο σημείο που γίνονται τα έργα είναι 30 χλμ την ώρα.

    [04] Διεθνής ανησυχία για την τρομοκρατία

    26/11/2003 10:06:00 μμ

    Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές πολλών χωρών του κόσμου, για το φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Στις ΗΠΑ, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι αρχές συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους καθώς υπάρχουν φόβοι για πιθανά χτυπήματα. Την ίδια ώρα, Βρετανία Ιταλία, αλλά και Αλβανία είναι μερικές από τις χώρες που λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ενώ η Αυστραλία, προειδοποιεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία. Φόβοι για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, υπάρχουν και στην Αργεντινή.

    Δυσφορία Αγκυρας

    "Καθώς πλησιάζουμε προς τις εορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζουμε να λαμβάνουμε και να αξιολογούμε τις πληροφορίες που μας φθάνουν από τις μυστικές υπηρεσίες και μιλούν για πιθανά χτυπήματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων" δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής ασφάλειας Τομ Ρίντζε.

    Την ίδια ώρα, στην Τουρκία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε σε επτά νέες συλλήψεις για τις επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    Νωρίτερα, δριμύτατη επίθεση εναντίον του Λονδίνου, για τις τελευταίες ταξιδιωτικές οδηγίες εξαπέλυσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως είπε, η Βρετανία, εφόσον έχει στη διάθεση της μυστικές πληροφορίες για επικείμενα χτυπήματα για μία χώρα καλά θα κάνει να τις μοιράζεται με τη χώρα αυτή".

    Φόβοι και στην Αργεντινή

    Από την πλευρά της, η Αυστραλία εξέδωσε την Τετάρτη ταξιδιωτική οδηγία για τους υπηκόους της, καλώντας τους να αποφεύγουν τα άσκοπα ταξίδια στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν φόβοι για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Αγκυρα.

    Την ίδια ώρα, τρομοκρατικό χτύπημα φοβούνται και στην Αργεντινή.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χοσέ Παμπούρο, οι μυστικές υπηρεσίες δυο ξένων χωρών, έχουν ενημερώσει την Αργεντινή για πιθανό χτύπημα, εναντίον αμερικανικών, βρετανικών, ισραηλινών και ιταλικών στόχων.

    Δημοσίευμα Wall Street Journal

    Στο μεταξύ για την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, κάνει λόγο στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

    H εφημερίδα, επικαλείται τις εκτιμήσεις του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης του State Department. (Overseas Security Advisory Council / OSAC)

    Όπως υποστηρίζεται από την OSAC, υπάρχει κίνδυνος για τους λεγόμενους χαλαρούς στόχους (πολυεθνικές επιχειρήσεις και θρησκευτικές οργανώσεις).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία, συγκροτείται από στελέχη της κυβέρνησης αλλά και επιχειρηματίες.

    [05] Νέα δύναμη αντιμετώπισης απειλών από το ΝΑΤΟ

    26/11/2003 9:00:00 μμ

    Νέο πολυεθνές τάγμα για την αντιμετώπιση απειλών με πυρηνικά, ραδιενεργά, βακτηριολογικά και χημικά όπλα ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ ότι θα θέσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τη Δευτέρα. Η μονάδα αυτή, τη διοίκηση της οποίας θα αναλάβει για έξι μήνες η Τσεχία, θα απαρτίζεται από στρατιωτικούς από 13 από τα 19 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τη Ρουμανία, μία από τις επτά χώρες που έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στον Οργανισμό το 2004. Τη Δευτέρα θα γίνει επίσημη τελετή για την έναρξη λειτουργίας της δύναμης αυτής στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ενώ, την Τετάρτη θα γίνει μια δεύτερη τελετή στο Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, όπου θα βρίσκεται το γενικό επιτελείο της δύναμης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου του 2002 στην Πράγα, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνά του απέναντι στα όπλα μαζικής καταστροφής αυτού του τύπου και επιφόρτισε τους Τσέχους με τη συγκρότηση της ειδικής αυτής μονάδας, η οποία θα μπορεί επίσης να επιχειρεί προς όφελος της νέας Δύναμης Αντίδρασης της Συμμαχίας (NRF).

    Το τάγμα θα απαρτίζεται από εκατοντάδες στρατιώτες με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας θα έχει επίσης κινητό εργαστήριο για την αντιμετώπιση των όπλων αυτού του τύπου καθώς και ομάδα ταχείας επέμβασης.

    Μετά την Τσεχία, τη διοίκηση της δύναμης για τους επόμενους έξι μήνες θα αναλάβει η Γερμανία.

    [06] Το Λονδίνο ετοιμάζεται για την Ολυμπιακή Φλόγα

    26/11/2003 8:43:00 μμ

    Κεν Λίβινγκστον

    Ειδική εκδήλωση για την Ολυμπιακή Φλόγα έγινε εκτός από την Αθήνα και στο Λονδίνο από το δήμαρχο Κεν Λίβινγκστον, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αγγλική πρωτεύουσα που θα γίνει στις 26 Ιουνίου. Στην εκδήλωση που έγινε στην πλατεία Τραφάλγκαρ ο Λίβινγκστον τόνισε ότι είναι πρώτη φορά που η Ολυμπιακή φλόγα θα διασχίσει την αγγλική πρωτεύουσα από το 1948, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ο Δήμαρχος του Λονδίνου εξέφρασε την επιθυμία την ημέρα εκείνη να στηθεί, με τη συμβολή όλων των κοινοτήτων της πόλης, ένα μεγάλο ελληνικό πανηγύρι με ελληνικά φαγητά, ελληνική μουσική και ελληνικές τέχνες, ώστε να προβληθεί και η πολιτιστική πλευρά της Ελλάδας, παράλληλα, με την πλευρά του αθλητισμού της.

    ''Θέλω η Τραφάλγκαρ να φιλοξενήσει ένα ελληνικό πανηγύρι''

    "Κάθε χώρα έχει και τη δική της κοινότητα στο Λονδίνο και επιθυμούμε", είπε ο Κεν Λίβινγκστον, "η μεγάλη διαδρομή της φλόγας να αγγίξει όλες αυτές τις διαφορετικές κοινότητες και επειδή ακριβώς πρόκειται για την Αθήνα, αυτό που θέλω είναι η πλατεία Τραφάλγκαρ να φιλοξενήσει ένα μεγάλο ελληνικό πανηγύρι και οι Λονδρέζοι να ζήσουν μια θαυμάσια μέρα".

    Το Δήμαρχο του Λονδίνου πλαισίωναν στην πλατφόρμα της εκδήλωσης οι Ολυμπιονίκες Σερ Στιβ Ρέγκρεϊβ και Ντόνα Φρέιζερ, ενώ, παρών ήταν ο γενικός πρόξενος κ. Χατζημιχάλης καθώς και μαθητές από αγγλικά σχολεία και από το ελληνικό σχολείο του Λονδίνου. Μετά από σύντομη ομιλία του Κεν Λίβινγκτστον δύο μικροί μαθητές μαζί με τον σερ Στιβ Ρέγκρεϊβ ύψωσαν τη σημαία της Ολυμπιάδας της Αθήνας και ταυτόχρονα οι υπόλοιποι μαθητές σκόρπισαν στον αέρα δεκάδες άσπρα και μπλε μπαλόνια.

    ''Η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα προσφέρει μοναδικούς αγώνες''

    Ο Στιβ Ρέγκρεϊβ είπε ότι προσβλέπει πολύ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας στην οποία θα παρευρεθεί με την ιδιότητα του σχολιαστή του BBC, ενώ είπε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας θα είναι πολύ ξεχωριστοί. "Πολλοί λένε ότι η Αθήνα δεν θα είναι έτοιμη για τους αγώνες, νομίζω ότι αυτό είναι πλεονέκτημα για την Αθήνα γιατί καθώς όλοι περιμένουν να μην είναι έτοιμη είμαι σίγουρος ότι η Ολυμπιάδα της Αθήνας θα προσφέρει μοναδικούς αγώνες. Η επιστροφή των Ολυμπιακών αγώνων στη χώρα τους θα δημιουργήσουν ένα πραγματικά ξεχωριστό γεγονός και είμαι βέβαιος ότι οι αθλητές θα γνωρίσουν μια μοναδική εμπειρία, το ίδιο και για όσους θεατές θα παρευρεθούν στην Ολυμπιάδα της Αθήνας'', κατέληξε.

    [07] Τουρκία: Νέες συλλήψεις για τις βομβιστικές επιθέσεις

    26/11/2003 11:41:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Αλλοι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν σήμερα από τις τουρκικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον βρετανικών στόχων την περασμένη εβδομάδα, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 30 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Μάλιστα, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Μουαμέρ Γκιουλέρ δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ότι αναμένεται να γίνουν κι άλλες συλλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ασκήθηκαν διώξεις για συμμετοχή ή παροχή βοήθειας σε παράνομη οργάνωση εναντίον εννέα ατόμων που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τις επιθέσεις στο βρετανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και στην τράπεζα HSBC.

    Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες από τις τουρκικές αρχές

    Ο δικηγόρος των τριών νέων συλληφθέντων, Σελαχατίν Καραχάν δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές ποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πελάτες του.

    Το κρατικό δικαστήριο ασφάλειας αποφάσισε παράλληλα την απελευθέρωση 15 άλλων, που είχαν συλληφθεί ως ύποπτοι για τις επιθέσεις.

    Εναντίον άλλων οκτώ ατόμων έχουν ασκηθεί κατηγορίες για εμπλοκή στις βομβιστικές επιθέσεις σε δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης, που είχαν γίνει πέντε ημέρες πριν από τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον βρετανικών στόχων.

    Στο μεταξύ η διοίκηση της HSBC ανακοίνωσε ότι μεταξύ των 32 νεκρών από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι και άλλος ένας υπάλληλός της, ανεβάζοντας έτσι σε τρεις τους εργαζόμενους στην τράπεζα που έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση.

    [08] Χριστοδουλάκης: Καμιά παρέκκλιση στη δημοσιονομική πολιτική

    26/11/2003 11:33:00 μμ

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ παράλληλα εμμένει στην τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε και στις ευνοϊκές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής. Ο κ. Χριστοδουλάκης συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με αντικείμενο την προετοιμασία της τακτικής που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την οικονομία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

    ''Υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας''

    "Η συζήτηση η οποία γίνεται για άλλες χώρες της ΕΕ για την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αφορά την Ελλάδα. Εμείς θα συνεχίσουμε με σταθερότητα την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής και το επόμενο διάστημα που έχει στόχο την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη και τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, Νίκο Γκαργκάνα.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας ο κ. Χριστοδουλάκης είπε ότι η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο απέναντι σε αυτό το ζήτημα.

    "Εμείς υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η απασχόληση αυξάνεται σημαντικά τον τελευταίο χρόνο και θα συνεχιστεί έτσι και τα επόμενα χρόνια. Βρίσκουν δουλειά όλο και περισσότεροι άνθρωποι και επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μικρότερα ελλείμματα", υπογράμμισε ο Υπουργός.

    [09] Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

    26/11/2003 11:06:00 μμ

    Υψηλοί τόνοι και έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ επικράτησαν κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2004 στην επιτροπή της Βουλής. Οξύτατη επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος την κατηγόρησε ότι επιδιώκει συστηματικά την καταστροφολογία για την πορεία της οικονομίας μόνο και μόνο για να εμφανίσει αναπόφευκτη την πολιτική που η ίδια ακολούθησε την περίοδο 1990-1993. Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι "εάν η σημερινή πολιτική αντικατασταθεί από τις αδιέξοδες και καταστροφικές πολιτικές της περασμένης δεκαετίας, το αποτέλεσμα θα είναι εκ νέου οδυνηρό και για την οικονομία και για τους έλληνες πολίτες".

    Ανέβηκαν οι τόνοι

    Ο εισηγητής της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπετενιώτης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναπτυξιακό, κοινωνικό και υπέρ της απασχόλησης και σημείωσε ότι στοχεύει στη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Ο κ. Μπετενιώτης ανέφερε ότι το 2004 ο μισθός του Έλληνα θα φτάσει στο 84% του μέσου όρου του Ευρωπαίου πολίτη.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης βρίσκεται στον αέρα και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως τον πιο αναξιόπιστο των τελευταίων ετών που αποτυπώνει την αναξιοπιστία και την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

    Αντιλαϊκό, φορομπηχτικό και ταξικό τον χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ενώ από τον ΣΥΝ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον χαρακτήρισε αντικοινωνικό, εικονικό και πλασματικό.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, άρχισε την ομιλία του κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι στα επιχειρήματά της "οχυρώνεται πίσω από το παρελθόν" αγνοώντας την θετική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

    Κατά τα άλλα, ο κ. Χριστοδουλάκης υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις ελάχιστες χώρες στην Ε.Ε., που μείωσε τα ελλείμματά της.

    Παράλληλα, απέρριψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης οφείλονται σχεδόν αποκλειστικά στα ολυμπιακά έργα, σημειώνοντας ότι υψηλού επιπέδου αθλητικές διοργανώσεις έχει αναλάβει και η Πορτογαλία, έχοντας όμως αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Τέλος, αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η πρόσφατη συναίνεση της Ελλάδας, στις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας, συνεπεία των αιτιάσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης εξήγησε ότι, παρότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίζει σθεναρά το Σύμφωνο, μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας πολιτικού κενού στην Ε.Ε. και ριζικής αμφισβήτησης και αβεβαιότητας, δέχθηκε μια λύση που "διασφαλίζει το Σύμφωνο και από την άλλη, δίνει έναν προσανατολισμό στις δημοσιονομικές πολιτικές Γερμανίας και Γαλλίας".

    Απεναντίας, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, είχε μια διαφορετική ανάγνωση των συμβάντων: "Η θέση μου είναι πάγια: Έπρεπε το Σύμφωνο Σταθερότητας να έχει περισσότερα στοιχεία ευελιξίας και να λαμβάνει υπόψη του τη φάση του οικονομικού κύκλου και άλλες ιδιαιτερότητες των οικονομιών των χωρών-μελών. Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λεονταρισμούς επί πολλά χρόνια αλλά την κρίσιμη στιγμή ψήφισε ό,τι του είπαν οι Γερμανοί, ή μάλλον, ό,τι είπε ο Σρέντερ στον κ. Σημίτη".

    [10] Σε ελληνικά χέρια επιστρέφονται λαθραία αρχαία

    26/11/2003 8:37:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Στα χέρια του εφόρου Αρχαιοτήτων Κορίνθου κ. Αλέξανδρου Μάντη βρίσκονται από σήμερα τα δεκατρία αρχαία ελληνικά έργα τα οποία είχαν κατασχεθεί από τις γερμανικές αρχές, το 1999, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ingoldtadt της Βαυαρίας. Τα δέκα πήλινα αγγεία και τα δυο πήλινα ειδώλια της Μυκηναϊκής εποχής, καθώς και το χάλκινο αγγείο των Βυζαντινών χρόνων, παραδόθηκαν από τον γενικό εισαγγελέα της πόλης. Τα έργα, που θα πάρουν τη θέση που τους αρμόζει ανάμεσα στα άλλα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου, ήταν προϊόντα λαθρανασκαφής στην περιοχή Αθικίων Κορινθίας και είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα από αρχαιοκάπηλους, οι οποίοι δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστούν.

    Τα ευρήματα αυτά, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση, θεωρήθηκαν από τους αρχαιολόγους που έκαναν το 2000 πραγματογνωμοσύνη στη Γερμανία, ως ιδιαίτερα σημαντικά.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ: Επαναπατρισμός αρχαίων αγγείων από τη Γερμανία

    [11] Ζητούνται εθελόντριες... για σεξομηχανή

    26/11/2003 10:57:00 μμ

    Εμφανίστηκαν σαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε ταινίες την δεκαετία του ΄70. Πρώτη και καλύτερη η Τζέιν Φόντα στην Μπαρμπαρέλα, χρησιμοποίησε τη μηχανή του σεξ για να έλθει σε επαφή, με εκπρόσωπο κατώτερου πολιτισμού που ακόμα πίστευε στην αμεσότητα της σχέσης. Λίγο αργότερα τη δικιά του σεξομηχανή λάνσαρε και ο Γούντι Αλεν. Το 2003, η φαντασία των σεναριογράφων παίρνει σάρκα και οστά. Ο Αμερικανός χειρουργός, Στούαρτ Μελόι από το Συμβουλευτικό Κέντρο Αναισθησιολογίας και Πόνου Πιεμόντ, στο Ουίνστον-Σάλεμ, της Βόρειας Καρολίνας, ανακοίνωσε πως κατασκεύασε μια συσκευή η οποία προκαλεί οργασμούς σε γυναίκες. Το μόνο που μένει είναι η πρακτική δοκιμή της, και γι΄αυτό αναζητά εθελόντριες.

    Η συσκευή έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αλλά μέχρι σήμερα μόνο μια γυναίκα έχει ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο των δοκιμών και άλλη μια έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση.

    Ο Στούαρτ Μελόι, τόνισε στην επιθεώρηση New Scientist πως αναζητά άλλες οκτώ γυναίκες που θα δεχτούν να τοποθετήσουν την συσκευή μεγέθους βηματοδότη, κάτω από το δέρμα τους.

    Η γυναίκα που δοκίμασε τη συσκευή είναι παντρεμένη και δεν είχε οργασμό τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια των εννέα ημερών που δοκίμασε τη συσκευή είχε αρκετούς οργασμούς και μάλιστα πολλαπλούς, για πρώτη φορά στη ζωή της.

    Ο Μελόι, ''ανακάλυψε'' τη συσκευή αυτή τυχαία πριν από λίγα χρόνια, όταν στην προσπάθεια του να ανακουφίσει μια ασθενή που έπασχε από δισκοπάθεια χρησιμοποίησε μια συσκευή διέγερσης της σπονδυλικής στήλης. Καθώς μετακινούσε τα ηλεκτρόδια η γυναίκα άρχισε να βγάζει κραυγές ικανοποίησης.

    Αν και πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την όλη διαδικασία και επισημαίνουν πως ένας δονητής έχει τα ίδια αποτελέσματα, ο Μελόι πιστεύει ότι η συσκευή του μπορεί να βοηθήσει τις ανοργασμικές γυναίκες, αλλά και τους άντρες.

    Μια πλήρης συσκευή μαζί με την εμφύτευσή της κοστίζει περίπου 22.000 δολάρια.

    [12] Στερνό αντίο στο Κονκόρντ

    26/11/2003 7:57:00 μμ

    Η τελευταία απογείωση του υπερηχητικό επιβατικού αεροσκάφους Κονκόρντ έγινε την Τετάρτη, από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου στο Φίλτον της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Στο αεροδρόμιο αυτό, το Κονκόρντ θα εκτίθεται σε ειδικό στεγασμένο χώρο, από την Aνοιξη του 2004. Υπενθυμίζεται πως, στα τέλη Μαϊου έγινε η τελευταία εμπορική πτήση του γαλλικού Κονκόρντ, ενώ η τελευταία εμπορική πτήση του αγγλικού υπερηχητικού έγινε μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου στις 24 Οκτωβρίου. Σε πολλά αεροδρόμια έχουν ήδη "καθηλωθεί" άλλα τέσσερα παρόμοια αεροσκάφη, ενώ αναμένεται δημοπρασία με εξαρτήματα από αυτά.

    Επιστροφή στις ρίζες

    Η αποχαιρετιστήρια πτήση, με επιβάτες 100 εργαζόμενους στην "British Airways", περιελάμβανε σύντομο κυκλικό πέρασμα πάνω από τον Ατλαντικό, τα νησιά Σόρλινγκ και κάποια νησιά στο στενό της Μάγχης, ενώ το "τεράστιο πουλί" προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Φίλντον στις 13:00 τοπική ώρα, όπου το περίμεναν 15.000 θαυμαστές του.

    Στο Φίλντον εδρεύει το βρετανικό τμήμα της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας "Airbus", της κατασκευάστριας εταιρίας του Κονκόρντ. Επίσης, στο αεροδρόμιό της έγινε, στις αρχές της δεκαετίας του '70, η πρώτη δοκιμαστική πτήση του βρετανικού αεροπλάνου.

    ''Μουσεία'' σε όλο τον κόσμο

    Σήμερα, είναι καθηλωμένα στο έδαφος άλλα πέντε βρετανικά αεροσκάφη Κονκόρντ, σε διάφορα αεροδρόμια του κόσμου. Εκτός από το Φίλντον, οι θαυμαστές τους μπορούν να τα δουν στο Μπριτζτάουν (Μπαρμπάντος), στο Σιάτλ , στο "Μουσείο Αεροδιαστημικής και Θάλασσας", κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, και στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ.

    Επίσης, ένα έβδομο βρετανικό Κονκόρντ, που θα μεταφερθεί είτε δια θαλάσσης είτε οδικώς, θα εκτίθεται προσεχώς στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

    Ταυτόχρονα, την Δευτέρα στο Λονδίνο, πολλά εξαρτήματα και αξεσουάρ των Κονκόρντ θα δημοπρατηθούν και οι τιμές τους αναμένεται να εκτιναχθούν στα ύψη.

    Το 1996, έγινε με Κονκόρντ η ταχύτερη αεροπορική υπερατλαντική διαδρομή. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τη Νέα Υόρκη και προσγειώθηκε στο Χίθροου του Λονδίνου σε δύο ώρες, 52 λεπτά και 59 δεύτερα.

    "Μαύρη" σελίδα στην ιστορία του τεράστιου αεροσκάφους είναι η συντριβή ενός γαλλικού Κονκόρντ στις 2 Ιουλίου 2000, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το παρισινό αεροδρόμιο "Ντε Γκολ", που παρέσυρε στο θάνατο 113 ανθρώπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 November 2003 - 21:54:36 UTC