Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκλεισαν οι εργασίες της ΚΕΔΚΕ με κοινή απόφαση
  • [02] Νεονάκης: ''Παρών στη μάχη των εκλογών''
  • [03] Καραμανλής: ''Ένα κράτος πραγματικά ανθρώπινο''
  • [04] Επεισόδια στη Φιλοσοφική Σχολή στην Θεσσαλονίκη
  • [05] Κηδεία Γιάγκου Πεσματζόγλου
  • [06] Τσοβόλας: Αυτόνομο το ΔΗΚΚΙ στις εκλογές
  • [07] ΑΕΚΑ: Κάλεσμα στον κόσμο του ΣΥΝ
  • [08] Εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου
  • [09] Μεγάλο ''αγκάθι'' το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [10] Πάτεν: Καταστροφικές οι συνέπειες της αταξίας στο Ιράκ
  • [11] Τουρκία: Συνελήφθη ο ''εγκεφάλος'' των επιθέσεων κατά των συναγωγών
  • [12] Ασυλο στον Ζακάγεφ έδωσε η Βρετανία
  • [13] Συνεργασία με την ΙΑΕΑ υπόσχεται το Ιράν
  • [14] Σρι Λάνκα: Απερρίφθη συμβιβαστική πρόταση της Προέδρου
  • [15] Νεκρός αντικυβερνητικός διοικητής στο Αφγανιστάν
  • [16] Βόμβα στην έδρα του κόμματος που στηρίζει τον Σεβαρντνάτζε
  • [17] Επίθεση δέχτηκαν Ισπανοί πράκτορες στην Βαγδάτη
  • [18] Σύσκεψη του προσωρινού Συμβουλίου για τη μεταβίβαση εξουσιών
  • [19] Μπάσκετ 10η ημέρα: Θριάμβευσε ο ΠΑΟΚ
  • [20] Ποδόσφαιρο: (Α' Εθνική): Αιγάλεω - ΟΦΗ 1-1
  • [21] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο γυναικών
  • [22] Σπουδαιότερος Γερμανός όλων των εποχών ο Αντενάουερ

    [01] Έκλεισαν οι εργασίες της ΚΕΔΚΕ με κοινή απόφαση

    29/11/2003 6:41:00 μμ

    Με την κοινή απόφαση να παραστεί "όλη η Αυτοδιοίκηση" μέσα και έξω από τη Βουλή στις 18 Δεκεμβρίου, ημέρα έναρξης της συζήτησης του προϋπολογισμού, έκλεισαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Το σχέδιο απόφασης της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ έγινε σχεδόν ομόφωνα δεκτό, πλην των τριών συνέδρων του ΚΚΕ που το καταψήφισαν. Οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Ν.Δ αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας για τον Κώδικα, καθώς όπως ισχυρίστηκαν πρέπει πρώτα να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια να προχωρήσουν στα θεσμικά.

    Μεγαλύτερη εξουσία στα δημοτικά συμβούλια

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ

    Παρις Κουκουλόπουλος

    Ειδικότερα, όσον αφορά την περιφερειακή συγκρότηση, η απόφαση της ΚΕΔΚΕ συμφωνεί με τη θεσμοθέτηση του β' βαθμού αυτοδιοίκησης σε επίπεδο περιφέρειας, με αιρετό περιφερειάρχη και περιφερειακό συμβούλιο και προτείνει στις εκλογές του 2006 να γίνει η εκλογή των πρώτων αιρετών οργάνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

    Για τις Μητροπολιτικές Περιοχές αποφασίστηκε να καθιερωθεί η κατάλληλη δομή αυτοδιοίκησης που θα αντιμετωπίζει τα υπερτοπικά προβλήματα για ολόκληρα αστικά συγκροτήματα με την υποχρεωτική συνένωση μικρότερων Δήμων.

    Για το θέμα των οικονομικών των Δήμων κρίθηκε αναγκαία η οργάνωση διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και την αυτοδιοίκηση.

    Η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί την απόδοση 50 εκ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) του 2003, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2003, την ορθή εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2004 των πόρων που αναλογούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση το νόμο 1828/89.

    Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2002, την απόδοση των παρακρατηθέντων των παρελθόντων οικονομικών ετών για τα περασμένα πέντε χρόνια και τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής της ΚΕΔΚΕ στις διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

    Σχετικά με τον Κώδικα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο οποίος διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΚΕ εκτιμά πως αποτελεί ικανοποιητική βάση για την περαιτέρω μετεξέλιξη του θεσμού, αλλά απέχει ωστόσο από τις προσδοκίες των αιρετών.

    Ο Κώδικας προβλέπει μεγαλύτερη εξουσία στα δημοτικά συμβούλια, μειώνοντας αντιστοίχως το δημαρχοκεντρικό σύστημα, αλλαγές στη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και των ΟΤΑ κλπ.

    Αίτημα από τους συνέδρους του ΚΚΕ και ΣΥΝ υπήρξε και η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων, ωστόσο δεν υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων.

    [02] Νεονάκης: ''Παρών στη μάχη των εκλογών''

    29/11/2003 6:53:00 μμ

    ''Παρών'' στη μάχη των εθνικών εκλογών, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Νεονάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το Σάββατο στο Ρέθυμνο, χαρακτηρίζοντας άδικο τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος και αφήνοντας αιχμές κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Νεονάκης στράφηκε κατά του Yπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για τους χειρισμούς του στο θέμα των χρηματιστηριακών του συναλλαγών.

    Στράφηκε κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

    "Ο αρμόδιος υπουργός με ποιο τρόπο ανέλαβε τις ευθύνες των χειρισμών του; Ακόμα και στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προτίμησε τη σιωπή. Μια σιωπή ιδιαίτερα εύγλωττη", είπε ο Μ. Νεονάκης.

    Ο βουλευτής στράφηκε και κατά του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το γεγονός ότι έμεινε εκτός ψηφοδελτίων.

    "Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να εκλάβω ως δικαιολογία για την αδικία, την παρατήρηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, ότι η τιμή και η υπόληψη του κόμματος είναι πάνω από την τιμή και την υπόληψη των στελεχών'', τόνισε ο κ. Νεονάκης.

    "Η άποψη αυτή είναι ηθικά και πολιτικά διάτρητη και θυμίζει έντονα παλαιότερες εποχές κομματικών εκκαθαρίσεων, εντός και εκτός Ελλάδας", κατέληξε.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ''παρών'' στη μάχη των εκλογών και κάλεσε τους πολιτικούς του φίλους να πράξουν το ίδιο.

    [03] Καραμανλής: ''Ένα κράτος πραγματικά ανθρώπινο''

    29/11/2003 5:50:00 μμ

    Ένα "κράτος πραγματικά ανθρώπινο", είναι ο απώτερος στόχος της Ν.Δ, τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Κοινωνική Πρόνοια - Ατομα με ειδικές ανάγκες", που διεξήχθη το Σάββατο, υπό τη διοργάνωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και της ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ χαρακτήρισε το σημερινό σύστημα της κοινωνικής προστασίας χαώδες και παρακμιακό με αποτέλεσμα οι σχετικοί πόροι που εγγράφονται να καταλήγουν στους διαχειριστές αλλά να μη φθάνουν στον προορισμό τους, σε αυτούς που έχουν ανάγκη, επισήμανε την αναγκαιότητα να γίνουν ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα.

    ''Βασικός στόχος η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία''

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ με την

    σύζυγο του Νατάσα και ένα

    παιδάκι της Εθνικής ομάδας Special Olympic

    "Βασική καινοτομία στο πρόγραμμά μας για την επανίδρυση του κράτους, είπε ο ίδιος, είναι η συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Μέριμνας που θα έχει την ευθύνη για την καταγραφή, την ενίσχυση και την κοινωνική προστασία όλων των πραγματικά κοινωνικά αδύναμων και οικονομικά ασθενέστερων, ιδίως μάλιστα των ατόμων με αναπηρία", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    "Δημιουργούμε το θεσμό του Συνηγόρου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Θεσμό και μηχανισμό στην υπηρεσία του κάθε πολίτη, Θεσμό και μηχανισμό αρωγής του πολίτη που έχει οποιαδήποτε ανάγκη σε θέματα υγείας και κοινωνικής Προστασίας. Σκοπός μας είναι η ουσιαστική, αποτελεσματική και άμεση κοινωνική μέριμνα και βασικός μας στόχος η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    Η χώρα μας, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, είναι η λιγότερο φιλική από άποψη προσβασιμότητας στην ΕΕ αναφέροντας και στοιχεία σχετικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Σύμπραξης "Πρωτέας".

    Σύμφωνα με αυτά, μόνο ένα στα δέκα άτομα με αναπηρία (13,3%) χρησιμοποιεί συστηματικά τα μέσα μεταφοράς.

    Το 22% τα χρησιμοποιεί αραιά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ.

    Σχετικά με το δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το τείχος του αποκλεισμού είναι υψηλότερο και επισήμανε τη σημασία της ισότιμης προς όλους εκπαίδευσης που απαιτεί και την αναβάθμισή της, ιδίως με τις δυνατότητες που δίνουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες.

    Απευθυνόμενος, στους ανθρώπους, τους νέους και τα παιδιά με αναπηρίες, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα συμμετέχουν στις αποφάσεις που τους αφορούν.

    "Ο πολιτισμός που οραματιζόμαστε, ως πυλώνας της Νέας Διακυβέρνησης, σημαίνει καταπολέμηση των κοινωνικών προκαταλήψεων και βαθιά συνειδητοποίηση της ιδέας ότι όλοι είμαστε ίσοι", επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    "Οραματιζόμαστε και σχεδιάζουμε ένα κράτος φιλικό σε όλους τους πολίτες, χωρίς προκαταλήψεις και αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ότι εάν το κράτος λειτουργεί καλά για τους ανθρώπους με αναπηρία, τότε είναι βέβαιο ότι θα λειτουργεί πολύ καλά για όλους. Οραματιζόμαστε μία δυναμική Ελλάδα με ανοικτή και ελεύθερη κοινωνία, πιο δίκαιη και πιο ευαίσθητη", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [04] Επεισόδια στη Φιλοσοφική Σχολή στην Θεσσαλονίκη

    29/11/2003 4:39:00 μμ

    Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στους χώρους του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένα άτομο. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε τα ξημερώματα στο χώρο όπου τα μέλη φοιτητικής παράταξης προσκείμενης στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά είχαν οργανώσει γλέντι. Ακολούθησαν συμπλοκές κατά τις οποίες οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποίησαν ξύλα και μπουκάλια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άτομο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο και να προκληθούν μικροζημιές στο κτίριο.

    Εκδηλώσεις που καταλήγουν σε επεισόδια

    Πριν από λίγες μέρες σ' ένα άλλο πάρτι που είχε οργανωθεί στην Φυσικομαθηματική Σχολή αυτή τη φορά, οι συμμετέχοντες είχαν προκαλέσει μεγάλες ζημιές και είχαν προβεί σε κλοπές σημαντικών αρχείων της σχολής, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κ.α.

    Με αφορμή τα τελευταία αυτά κρούσματα, η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι οι ανεξέλεγκτες αυτές εκδηλώσεις που καταλήγουν σε επεισόδια και βανδαλισμούς είναι αντίθετες με κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να βρουν απο κοινού τρόπους να περιφρουρήσουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

    [05] Κηδεία Γιάγκου Πεσματζόγλου

    29/11/2003 5:11:00 μμ

    Κηδεύτηκε στις 11.30 το πρωί από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, προσωπικότητα με πολύχρονη και σημαντική παρουσία στην πολιτική ζωή της χώρας. Τον ακαδημαϊκό συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και πλήθος συγγενών και φίλων. Ο Γιάγκος Πεσματζόγλου γεννήθηκε στη Χίο το 1918. Σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών, διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος και μετέπειτα διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, βουλευτής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και βουλευτής Αθηνών. Υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Με το έργο του συνετέλεσε στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην ευρωπαϊκή της πορεία. Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου πέθανε την Πέμπτη το απόγευμα σε ηλικία 86 χρόνων, στην κατοικία του.

    Σχετική είδηση: ''Έφυγε'' ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου

    [06] Τσοβόλας: Αυτόνομο το ΔΗΚΚΙ στις εκλογές

    Πηγή: ΑΠΕ 29/11/2003 4:02:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Την αυτόνομη κάθοδο του ΔΗΚΚΙ στις ερχόμενες εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε το Σάββατο από τη Λάρισα ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στο νομό. Παράλληλα, κατήγγειλε τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τους δύο ''μονομάχους'' ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., για εφαρμογή φιλελεύθερης συντηρητικής πολιτικής, ενώ στα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΝ, απέδωσε ευθύνες για το ναυάγιο των πρωτοβουλιών που αφορούσαν τη συγκρότηση του τρίτου πόλου προοδευτικής εξουσίας.

    Στόχος, ο τρίτος πόλος εξουσίας

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε ο κ. Τσοβόλας, αιτιολογώντας την απόφαση αυτόνομης καθόδου του ΔΗΚΚΙ, υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη μετά την ομιλία της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και την οριστική άρνηση του ΣΥΝ για συνεργασία.

    Υπογράμμισε δε, ότι στρατηγικός στόχος για το ΔΗΚΚΙ παραμένει η δημιουργία του τρίτου προοδευτικού πόλου εξουσίας για την επίτευξη του οποίου θα αναλάβει νέες πρωτοβουλίες αμέσως μετά τις εκλογές.

    Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική συνεργασίας του Στ. Παπαθεμελή με το ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε τις φήμες περί ενδεχόμενης συνεργασίας στα εκδοτικά "διαπλεκόμενα συμφέροντα".

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά το ενδεχόμενο καθόδου Γιάννη Δημαρά με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.

    [07] ΑΕΚΑ: Κάλεσμα στον κόσμο του ΣΥΝ

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/11/2003 3:47:00 μμ

    Νίκος Μπίστης

    Κάλεσμα στον κόσμο του Συνασπισμού να μελετήσει την κοινή δήλωση ΠΑΣΟΚ-Ανεξάρτητης Εκσυγχρονιστικής Κίνησης για την Αριστερά, και να αποφασίσει εάν τον αντιπροσωπεύει περισσότερο από τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματός του, απηύθυνε το Σάββατο ο επικεφαλής της Κίνησης, υφυπουργός Εσωτερικών, Νίκος Μπίστης. Ο κ. Μπίστης μιλώντας στην κεντρική συντονιστική επιτροπή της ΑΕΚΑ, που συνεδρίασε με θέμα την έγκριση της εκλογικής τακτικής της κίνησης και την προετοιμασία για τις εκλογές, τόνισε ότι κυρίαρχοι στόχοι της Κίνησης είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και η ταυτόχρονη κοινοβουλευτική εκπροσώπησή της. Η νίκη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα με νέα ορμή και νέες δυνάμεις, τόνισε ο κ. Μπίστης, επισημαίνοντας ότι μία ενδεχόμενη ήττα θα ανακόψει την ανοδική πορεία της χώρας.

    [08] Εγκαίνια του νέου Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου

    29/11/2003 12:34:00 μμ

    Τις νέες εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου εγκαινίασε την Παρασκευή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Κωστής Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο άπειρο των επιστημών και στην πολιτιστική πρόοδο καθώς και στην επιστημονική προσφορά του Κέντρου, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει ιδιαίτερες ανάγκες στον τομέα του δημοσίου δικαίου. Το σύγχρονο οίκημα, που αποτελείται από δύο κτίρια βρίσκεται στον Δήμο Λαυρεωτικής. ''Η συνταγματική μας κατάσταση είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής της, όπως εξάλλου και της δημοκρατίας'', επισήμανε ο κ. Στεφανόπουλος.

    Μεγάλη η σημασία του Κέντρου

    Κατά τα εγκαίνια της νέας στέγης, ο κ. Στεφανόπουλος αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό στην είσοδο του κτιρίου, που απεικονίζει ένα κλαδί ελιάς με το σήμα του Κέντρου.

    Η νέα στέγη, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ναό του Απόλλωνα, αποτελείται από δύο κτιριακά συγκροτήματα και περιλαμβάνει 4 αίθουσες σεμιναρίων, χώρους διαμονής και χώρους εργασίας καθώς και μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη.

    Ο Δήμος Λεγραινών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου δώρισαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ξύλινη κατασκευή από κλαδί ελιάς, εναρμονισμένο με το σήμα του κέντρου.

    Οικοδεσπότης της τελετής ήταν ο διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Σπυρίδων Φλογαΐτης, τον οποίο όλοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν ως ψυχή του Κέντρου, καθώς αν δεν δραστηριοποιείτο, Κέντρο δεν θα υπήρχε ή δεν θα ήταν στην Ελλάδα.

    Τη μεγάλη σημασία του Κέντρου, καθώς και την προσφορά τεχνογνωσίας σε όσες χώρες του το ζήτησαν στα οχτώ χρόνια λειτουργίας του, εξήρε με γραπτό μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην τεχνογνωσία που προσεφέρθη στο υπουργείο Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, με μήνυμά του ο υφυπουργός, Νίκος Μπίστης.

    Στο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συμβούλιο του Κέντρου συμμετέχουν 130 επιστήμονες από 50 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ενώ ήδη 18 πανεπιστήμια απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο, εκ των οποίων το ένα είναι από την Αργεντινή.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελείται από τις εξής χώρες: Ιταλία, Κύπρο, Γαλλία, Εσθονία και Σερβία - Μαυροβούνιο. Πρόεδρος του Επιστημονικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο καθηγητής Γκί Μπρεμπάν.

    [09] Μεγάλο ''αγκάθι'' το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    29/11/2003 7:19:00 μμ

    Έντονες διεργασίες και παρασκήνιο είναι σε εξέλιξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ιταλικής προεδρίας από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Το μεγάλο αγκάθι στις συνομιλίες για το ευρωσύνταγμα παραμένει το θέμα των πλειοψηφιών, ενώ κατά τη διάρκεια της Ατυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Ε.Ε, συμφωνήθηκε να εκπροσωπείται η κάθε χώρα από έναν επίτροπο. Στο μεταξύ αναταράξεις προκάλεσε η κοινή πρόταση Βρετανίας - Γερμανίας - Γαλλίας για την ανάπτυξη ευρωπαϊκής δύναμης.

    Φίσερ: ''Φεύγω από τη Νάπολη πιο ανήσυχος''

    ''Μια αποτυχία μπορεί να εξασθενίσει οριστικά την Ε.Ε'', προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν, εκτιμώντας ότι καθήκον όλων είναι εις το εξής ''να βοηθήσουν την ιταλική προεδρία να καταλήξει σε μια κοινή επιτυχία'', στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ προειδοποίησε και αυτός για το ενδεχόμενο αποτυχίας των δύσκολων διαπραγματεύσεων για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι είναι ''βαθιά ανήσυχος''.

    ''Φεύγω από τη Νάπολη πιο ανήσυχος απ' ότι ήρθα'', δήλωσε ο Φίσερ στο τέλος των διήμερων διαβουλεύσεων με τους ομολόγους του της ΕΕ και των δέκα μελλοντικών μελών.

    Ο Φίσερ είπε καθαρά ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη μετάθεση σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία των μεταρρυθμίσεων που αποτελούν κατ' αυτόν ένα από τα σημεία-κλειδιά της διαπραγμάτευσης, και κυρίως την ψηφοφορία ενισχυμένης πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ.

    ''Ήμασταν στη Νάπολη και όχι στη Ρώμη και δεν πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε 'λευκό καπνό' σήμερα'', δήλωσε ο Επίτροπος Μισέρ Μπαρνιέ, που εκπροσωπεί την Επιτροπή στο Συνταγματικό.

    Αναφερόμενος στα ''δύσκολα σημεία'', ο Μπαρνιέ μίλησε για τον κίνδυνο ''να ξηλωθεί'' το κείμενο του σχεδίου Συντάγματος, για να προσθέσει όμως ότι ''έχουμε εμπιστοσύνη στην ιταλική προεδρία προκειμένου να αντισταθεί''.

    Αυτή η έκκληση αφορά κυρίως την άρνηση της Ισπανίας και της Πολωνίας να συζητήσουν ένα νέο σύστημα ψηφοφοριών στα συμβούλια υπουργών, εμμένοντας στο υπάρχον που είναι πολύ ευνοϊκό και το οποίο οι δύο αυτές ''μεσαίες'' χώρες πέτυχαν στη σύνοδο κορυφής της Νίκαιας το 2000.

    ''Η προεδρία πρότεινε μια λύση επινοητική, την οποία στηρίζω: να παραμείνει το σύστημα της Νίκαιας ως το 2009'', χρονιά κατά την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύνταγμα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Θα υπάρξει μια πρόβλεψη για συνάντηση πριν την ημερομηνία αυτή προκειμένου να αποφασίσουν οριστικά για το ζήτημα, το οποίο είναι προφανώς το πιο δύσκολο.

    Αλλά ακόμη κι αν γίνει δεκτή αυτή ''η φυγή προς τα εμπρός'', θα παραμείνουν σοβαρά εμπόδια, για την επίτευξη μιας συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να είναι περιορισμένης σύνθεσης, προκειμένου να διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ενός εκτελεστικού οργάνου και θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 25 και 31 μελών.

    Διάψευση Φράνκο Φρατίνι

    Η ιταλική προεδρία διέψευσε ότι έχει την πρόθεση να προτείνει "μια ρήτρα μελλοντικής συνάντησης", για την αναβολή ως το 2009 της απόφασης ως προς το σύστημα ψηφοφοριών.

    "Η προεδρία δεν μίλησε ποτέ για 'ρήτρα ραντεβού'. Το να αναφερθούμε σε τέτοια ρήτρα θα ήταν λάθος από την πλευρά της προεδρίας", δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής προεδρίας Φράνκο Φρατίνι, στο τέλος της συνάντησης της Νάπολης, διαψεύδοντας έτσι τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Ο Στρο είχε δηλώσει νωρίτερα, ότι "η προεδρία πρότεινε μια ευρηματική λύση την οποία στηρίζω: να παραμείνει το σύστημα που προβλέπεται από τη συμφωνία της Νίκαιας ως το 2009".

    [10] Πάτεν: Καταστροφικές οι συνέπειες της αταξίας στο Ιράκ

    29/11/2003 1:35:00 μμ

    Ο επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε., Κρις Πάτεν, απευθύνει προειδοποίηση για τις καταστροφικές συνέπειες, ακόμη και για την Ευρώπη, της διαρκούσης αστάθειας στο Ιράκ, και για τους κινδύνους που ενέχει μία απομόνωση του Ιράν και της Συρίας από το σώμα της διεθνούς κοινότητας. Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται το Σάββατο στην ινδική εφημερίδα "Χίντου", ο Πάτεν που βρίσκεται στο Νέο Δελχί πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, δηλώνει πως είναι προς το γενικό συμφέρον να συνεργασθούν όλοι για ένα "ειρηνικό, σταθερό, ακμαίο κι, ελπίζω, δημοκρατικό Ιράκ".

    Πολιτική προσέγγιση και ασφάλεια

    "Εάν κυριαρχεί αταξία στο Ιράκ, η χώρα γίνεται μαγνήτης για τους τρομοκράτες. Εάν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων, το αποτέλεσμα για όλους εμάς θα είναι καταστροφικό", τονίζει ο Πάτεν.

    Ο ίδιος υπογραμμίζει πως στους κόλπους της Ε.Ε. δεν υπάρχει καμία διαφωνία όσον αφορά τη διαπίστωση πως η σταθερότητα στο Ιράκ αποτελεί πλέον την απόλυτη προτεραιότητα μετά την αμερικανική επέμβαση.

    Αναφορικά προς το Ιράν και τη Συρία, ο Πάτεν εκτιμά πως η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι η καλύτερη, καθώς συνίσταται στην θέση πως αξίζει περισσότερο να βρισκόμαστε σε καλούς όρους διαλόγου με αυτές τις χώρες, "παρά να γυρεύουμε να τις απομονώσουμε ή να τις καταδυναστεύουμε".

    Τέλος, όσον αφορά την τρομοκρατία, ο Ευρωπαίος επίτροπος δηλώνει πως θα πρέπει να συνδυασθούν η πολιτική προσέγγιση και η ασφάλεια.

    [11] Τουρκία: Συνελήφθη ο ''εγκεφάλος'' των επιθέσεων κατά των συναγωγών

    29/11/2003 3:25:00 μμ

    Συνελήφθη ο "εγκέφαλος" της βομβιστικής επίθεσης κατά των δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Νοεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας, ο άνδρας συνελήφθη την Τρίτη, στην προσπάθεια του να διαφύγει από τη χώρα προς το Ιράν. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του υπόπτου, ούτε του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης επιβεβαίωσε ότι οι εισαγγελείς του δικαστηρίου ασφαλείας τον πήγαν στον τόπο των επιθέσεων.

    [12] Ασυλο στον Ζακάγεφ έδωσε η Βρετανία

    29/11/2003 6:08:00 μμ

    Η Βρετανία έδωσε πολιτικό άσυλο στον ηγέτη των τσετσένων ανταρτών Αχμέντ Ζακάγεφ, ο οποίος κατηγορείται για φόνους και απαγωγές από τη Ρωσία. Την είδηση επιβεβαίωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας. Η Ρωσία, η οποία θεωρεί ότι η σύγκρουση με τους τσετσένους αντάρτες εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", έχει επικρίνει τη Βρετανία επειδή δεν εξέδωσε τον Ζακάγεφ, λέγοντας ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η ΕΕ από την άλλη πλευρά, έχει επικρίνει τη Ρωσία για καταχρήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία. Ο Ζακάγεφ βρίσκεται στη Βρετανία από τον περασμένο Δεκέμβριο και ζήτησε άσυλο από τις πρώτες μέρες της άφιξής του.

    [13] Συνεργασία με την ΙΑΕΑ υπόσχεται το Ιράν

    29/11/2003 2:51:00 μμ

    Το Ιράν θα διαθέσει στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται έως τον Φεβρουάριο και θα υπογράψει εντός ολίγου το συμπληρωματικό πρωτόκολλο, όμως εξακολουθεί να αρνείται να σταματήσει οριστικά τον εμπλουτισμό ουρανίου, τόνισε το Σάββατο ο επικεφαλής του ιρανικού φακέλου, Χασάν Ροντανί. "Η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει την έγκριση στον εκπρόσωπό της στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για να υπογράψει. Δεν πρόκειται να αργήσει", τόνισε ο Ροντανί σε συνέντευξη Τύπου. "Ο Γ.Γ. της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, θα πρέπει να παρουσιάσει τη νέα έκθεσή του τον Φεβρουάριο. Θα θέσουμε στη διάθεση της Υπηρεσίας όλα τα μέσα ώστε να κατορθώσει να επαληθεύσει τις πληροφορίες που της έχουμε διαθέσει", πρόσθεσε.

    [14] Σρι Λάνκα: Απερρίφθη συμβιβαστική πρόταση της Προέδρου

    29/11/2003 2:34:00 μμ

    Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε

    Ρυθμίσεις στο υπουργείο Αμυνας πρότεινε η πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα, στον πρωθυπουργό της χώρας, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, όπως μετέδωσαν το Σάββατο τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ωστόσο, η κυβέρνηση τόνισε πως η προσφορά αυτή το μόνο που έκανε είναι να περιπλέξει τις προσπάθειες για να επιλυθεί η πολιτική κρίση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δεν θα κάνει δεκτή την πρόταση. Από την πλευρά του, ο Βικρεμεσίνγκε διατείνεται πως δεν θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες εάν δεν έχει τον έλεγχο των υπουργείων. Η πρόταση της Καμαρατούνγκα αναφέρει, επίσης, πως ο Πρωθυπουργός θα παραμείνει επικεφαλής της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία έχει τεθεί στις καλένδες εξαιτίας της πολιτικής κρίσης, όμως περιλαμβάνει ένα Κοινό Ειρηνευτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμπροεδρεύουν αμφότεροι και το οποίο "θα επιβλέπει και θα διαχειρίζεται την όλη ειρηνευτική διαδικασία".

    Συνεχίζεται η κρίση

    "Ο Πρωθυπουργός θα διορίσει παρά τω προέδρω έναν κατάλληλο υποψήφιο, ο οποίος θα μπορεί να συνεργασθεί εγκάρδια με την προεδρία για τη θέση του υπουργού Αμύνης", τονίζεται στην πρόταση της Κουμαρατούνγκα, που δημοσιεύεται στην κρατική εφημερίδα "Ντέιλι Νιους".

    Εντούτοις, στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στην επιτροπή που έχει συσταθεί από τις δύο ανταγωνίστριες πλευρές για να ξεπερασθεί η μεταξύ τους κρίση, εξέφρασε την σύγχυσή του όσον αφορά την πρόταση.

    "Εμείς στην επιτροπή έχουμε συμφωνήσει σε μία διαφορετική λύση, στην οποία αμφότεροι η Πρόεδρος κι ο Πρωθυπουργός έχουν συμφωνήσει. Προσδοκούμε να υπάρξει πρόοδος με αυτό - απλώς πρέπει να επεξεργασθούμε τις λεπτομέρειες. Όμως, αυτό το τελευταίο είναι κάτι ολότελα καινούργιο", τόνισε το ίδιο στέλεχος, αρνούμενο, ωστόσο, να αναφερθεί λεπτομερώς στη λύση στην οποία έχει καταλήξει η επιτροπή.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος είχε αποπέμψει τους υπουργούς Αμύνης, Εσωτερικών και Τύπου, κατηγορώντας συνάμα τον πρωθυπουργό Βικρεμεσίνγκε πως κάνει υπερβολικές, κι ως εκ τούτου επικίνδυνες, παραχωρήσεις στους αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    [15] Νεκρός αντικυβερνητικός διοικητής στο Αφγανιστάν

    29/11/2003 1:54:00 μμ

    Ένας διοικητής προσκείμενος στον αποστάτη πολέμαρχο, Γκιουλμπαντίν Χεκματιάρ, βρήκε τον θάνατο σε μία στρατιωτική επιχείρηση στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Σάββατο ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουνάρ. Ο κυβερνήτης Σαγιέντ Φαζάλ Ακμπερ ενημέρωσε πως ο διοικητής Γκιουλάμ Σαχί σκοτώθηκε στη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στην επαρχία του. Όπως τόνισε, ο Σαχί έχασε τη ζωή του κατά την προσπάθειά του να διαφύγει. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν επιχειρήσεις στις επαρχίες Κουνάρ και Νουριστάν εναντίον αντικυβερνητικών ομάδων και των υπολειμμάτων του στρατού των Ταλιμπάν, που έχουν κηρύξει "ιερό πόλεμο" κατά των ξένων δυνάμεων και του εκλεκτού τους προέδρου, Χαμίντ Καρζάι. Ο Χεκματιάρ, πρώην πρωθυπουργός, βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων από τις αμερικανικές δυνάμεις και οι οπαδοί του θεωρούνται υπεύθυνοι για σειρά επιθέσεων εναντίον μονάδων του συμμαχικού και του αφγανικού στρατού.

    [16] Βόμβα στην έδρα του κόμματος που στηρίζει τον Σεβαρντνάτζε

    29/11/2003 12:43:00 μμ

    Βόμβα εξερράγη το πρωί του Σαββάτου στην Τιφλίδα, μπροστά από την έδρα του Εργατικού Κόμματος που αντίκειται στην αποχώρηση του πρώην προέδρου Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε από την εξουσία, τόνισε εκπρόσωπος του. ''Σήμερα στις 05.30 ένα αυτοκίνητο στάθμευσε κοντά στο κτήριό μας. Μία έκρηξη προκλήθηκε μόλις το αυτοκίνητο ξεκίνησε. Δόξα τω θεώ, κανείς δεν έπαθε τίποτε'', τόνισε ο Τζέλα Ντανελίγια, ένας από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Σήμερα το Εργατικό Κόμμα είναι στην αντιπολίτευση του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος ήταν επικεφαλής του λαϊκού κινήματος που στάθηκε η αφορμή για την ανατροπή του Σεβαρντνάτζε.

    [17] Επίθεση δέχτηκαν Ισπανοί πράκτορες στην Βαγδάτη

    29/11/2003 7:07:00 μμ

    Μια ομάδα απο 8 Ισπανούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών δέχθηκε επίθεση νότια της Βαγδάτης κατά την επιστροφή της από μια αποστολή, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας της Ισπανίας. Όπως δήλωσε ο Ισπανός εκπρόσωπος τρία μέλη από το πλήρωμα ισπανικού ελικοπτέρου μετέβησαν στο σημείο της επίθεσης όπου είδαν δύο άτομα να είναι ξαπλωμένα πάνω στο οδόστωμα, αλλά δεν είναι σαφές εάν ήταν νεκροί ή τραυματίες. Τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν οι ισπανοί πράκτορες φλέγονται. Στο μεταξύ το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SKY επικαλούμενο ιρακινούς αξιωματούχους μετέδωσε ότι και οι οκτώ Ισπανοί είναι νεκροί, ενώ άλλοι δύο έχουν συλληφθεί απο Ιρακινούς.

    [18] Σύσκεψη του προσωρινού Συμβουλίου για τη μεταβίβαση εξουσιών

    29/11/2003 1:49:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Το Συμβούλιο προσωρινής διακυβέρνησης του Ιράκ ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, τη σύσκεψη στην οποία θα εξετασθούν οι τρόποι για την μεταβίβαση των εξουσιών, που προβλέπεται από τη συμφωνία που υπεγράφη στις 15 Νοεμβρίου με τις συμμαχικές δυνάμεις, και ιδίως για το κρίσιμο ζήτημα της δυνατότητας εκλογής μίας προσωρινής εθνοσυνέλευσης. "Η σύσκεψη, η πρώτη από την έναρξη της εορτής του Ραμαζανιού, ξεκίνησε στις 10.00, τοπική ώρα", τόνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, τονίζοντας πως το σώμα δεν είναι εν πλήρει συνθέσει. Ορισμένα μέλη του, όπως ο Αντνάν Πασάσι κι ο Ιμπαραχίμ Τζααφάρι, πραγματοποιούν επισκέψεις στο εξωτερικό, κι ως εκ τούτου δεν παρίστανται στη σύσκεψη, εξήγησε.

    [19] Μπάσκετ 10η ημέρα: Θριάμβευσε ο ΠΑΟΚ

    29/11/2003 7:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο ΠΑΟΚ ήταν ο θριαμβευτής στο μεγάλο μπασκετικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ο "Δικέφαλος" επιβλήθηκε σχετικά εύκολα του κακού Αρη στο κλειστό της Πυλαίας 73-57 και δεν επέτρεψε στον Τσαρλς Μπάρτον να πανηγυρίσει τη νίκη στο ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τα δεκάλεπτα: 19-16, 38-24, 50-38, 73-57.

    Το ντέρμπι ήταν αμφίρροπο στο ξεκίνημά του, με το κεντρικό πρόσωπο αυτού, τον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ και νυν του Αρη, Νέστορα Κόμματο, να είναι εντυπωσιακός στα πρώτα λεπτά, δίνοντας ένα μικρό προβάδισμα στην ομάδα του. Μετά το όγδοο λεπτό όμως, η εικόνα του αγώνα άλλαξε τελείως.

    Ο "Δικέφαλος" αξιοποίησε την υπεροχή του στα ριμπάουντ και τα πολλά λάθη των φιλοξενουμένων και άρχισε να ξεφεύγει στο σκορ.

    Οι "κίτρινοι" έβλεπαν το καλάθι σαν δαχτυλήθρα, με συνέπεια η ομάδα του Μπάνε Πρέλεβιτς να προηγηθεί ακόμα και με 17 πόντους (37-20 στο 18') και να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη 38-24.

    Οι 4.000 φίλαθλοι που βρέθηκαν στο κλειστό της Πυλαίας παρακολούθησαν ένα κακό και νευρικό παιχνίδι, όπου τα λάθη είχαν τον πρώτο λόγο και στο δεύτερο ημίχρονο.

    Οι "κίτρινοι" προσπάθησαν να ανακάμψουν και εν μέρει το κατόρθωσαν, κατεβάζοντας τη διαφορά κάτω από τους δέκα πόντους, όμως όταν τα καλάθια μπαίνουν με το σταγονόμετρο, η ομάδα που κυνηγάει στο σκορ ποτέ δεν ευνοείται.

    Έτσι έγινε και στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, όπου ο ΠΑΟΚ διατήρησε σχετικά εύκολα μια διαφορά ασφαλείας (το προβάδισμά του δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους επτά πόντους) και έφτασε χωρίς άγχος στο τελικό 73-57, που του επιτρέπει να ανέβει (έστω και προσωρινά) στην κορυφή της βαθμολογίας.

    Διαιτητές: Κορομηλάς, Παπαδημητρίου

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΠΑΟΚ: Μουλαομέροβιτς 19, Βασιλειάδης 12, Βασιλόπουλος 13, Πάουελ 4, Μαυροκεφαλίδης 6, Γιούρκοβιτς 14, Ραντόγεβιτς 5

    ΑΡΗΣ: Τζάκσον 4, Ραϊσεβιτς 8, Λάππας 2, Κυρίτσης 2, Κόμματος 17, Βετούλας 8, Μπέιλι 8, Στακ 4, Νίκιλα 4.

    Ηράκλειο-Μακεδονικός 86-84

    Με ηγέτη έναν εκπληκτικό Κέντρικ Τζόνσον, το Ηράκλειο επικράτησε στο "Λίντο" 86-84 του Μακεδονικού σε αγώνα για τη 10η ημέρα της Α1 μπάσκετ.

    Η κρητική ομάδα πέτυχε την πέμπτη νίκη της στο πρωτάθλημα και απομακρύνθηκε από τη διακεκαυμένη ζώνη, αφήνοντας ένα βαθμό πίσω της το συγκρότημα της Κοζάνης.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 34-38, 63-63, 86-84 Οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν χωρίς τον Τζέιμς Φόρεστ, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αποτελέσματα του ελέγχου ντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκε ο Αμερικανός και οι παράγοιντες των Κρητικών δεν θέλουν να ρισκάρουν να τον δηλώσουν, αφού δεν έχουν δικαίωμα νέας αλλαγής.

    Παρ΄όλα αυτά, με τον Κέντρικ Τζόνσον να μοιάζει ασταμάτητος (11 πόντοι στο πρώτο δεκάλεπτο), το Ηράκλειο κατάφερε να προηγηθεί 20-16 στο 10'.

    Η συνέχεια όμως ήταν διαφορετική.

    Η ομάδα του Παναγιώτη Ζωντού περιόρισε τα λάθη της, βρήκε λύσεις στο μαρκάρισμα του Αμερικανού γκαρντ χάρη στο Μπουντούρη και εμφάνισε αξιοζήλευτη επιθετική πολυφωνία, με αποτέλεσμα να πάρει τα ηνία του αγώνα και να κλείσει το ημίχρονο προηγούμενη με 38-34.

    Καθοδηγούμενος από τον Σέιν Χιλ που σήμερα έκανε ντεμπούτο με τους

    "πράσινους", ο Μακεδονικός κατάφερε να ξεφύγει ακόμα και με δέκα πόντους (50-40).

    Οι γηπεδούχοι δεν είχαν διάθεση να παρατήσουν το παιχνίδι. Με τον Μπάτσικ να κάνει σπουδαία εμφάνιση και τον Τζόνσον να ξεσπάει με 13 συνεχόμενους πόντους, πέρασε μπροστά 65-63 στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

    Το συγκρότημα του Γιώργου Μακράκη προηγήθηκε 84-78 2΄15" πριν τη λήξη, αλλά οι φιλοξενούμενοι απάντησαν με ένα 6-0 και ισοφάρισαν με κάρφωμα του Κλαρκ 25 δεύτερα πριν τη λήξη.

    Την ευθύνη του τελευταίου σουτ πήρε (φυσικά) ο Κέντρικ Τζόνσον, αστόχησε, Μπατής και Κλαρκ διεκδίκησαν το ριμπάουντ και η μπάλα κατέληξε στο καλάθι, χαρίζοντας στο Ηράκλειο μια πολύ σημαντική νίκη.

    Διαιτητές: Σχινάς, Αναστόπουλος

    Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τζόνσον 31, Παπαδάτος 5, Μπατής 9, Πέττας 6, Τσιριγωτάκης 6, Βαρδαβάς 4, Λίγγος, Μπάτσικ 16, Λάτοβιτς 1

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Καυκής 2, Μπεχλιβάνης, Μπουντούρης 7, Μοργκούνοφ, Σιγάλας 10, Κολώκας, Πανταζόπουλος 14, Χιλ 24, Κλαρκ 19, Δέσπος, Μεσεριάκοφ 8

    Ηρακλής-Ηλυσιακός 72-62

    Ο Ηρακλής επιβλήθηκε στο Ιβανώφειο του Ηλυσιακού με 72-62, για την 10η ημέρα της Α1 μπάσκετ των ανδρών.

    Τα δεκάλεπτα: 25-9, 39-28, 50-47, 72-62

    Καταιγιστικός στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ο "Γηραιός", έπαιξε ασφυκτική άμυνα και έδωσε πολύ γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι του, τον οποίο οι παίκτες του Μέμου Ιωάννου δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν.

    Το σκορ πήρε από τα πρώτα λεπτά μεγάλες διαστάσεις (10-2, 21-5) και η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 21 πόντους μόλις στο 14΄ (34-13). Κάπου εκεί οι φιλοξενούμενοι συνήλθαν κάπως και κατάφεραν να μειώσουν στους έντεκα (39-28) στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

    Αν όμως οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση πίστεψαν ότι η σημερινή αποστολή τους είχε τελειώσει, έκαναν λάθος.

    Οι φιλοξενούμενοι βελτίωσαν αισθητά την απόδοσή τους, εκμεταλλεύθηκαν τη χαλάρωση των "κυανόλευκων" και μείωσαν στον ένα πόντο (54-53), λίγο μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου, με κορυφαίους τους δύο Αμερικανούς, Ντιν και Λονγκ.

    Διαμαντίδης και Ηλιάδης, που ως τότε οδηγούσαν επιθετικά την ομάδα τους, εμφάνισαν στο διάστημα αυτό μια προσωρινή αφλογιστία, στο κρίσιμο σημείο όμως πήρε μπρος ο Λάζαρος Παπαδόπουλος.

    Ο διεθνής σέντερ δεν είχε αντίπαλο στα μέτρα του και βοήθησε τον "Γηραιό" να ξαναχτίσει μια σημαντική διαφορά και τελικά να φτάσει στη νίκη με 72-62.

    Διαιτητές: Μαχαιριανάκης, Καρακατσούνης

    Οι συνθέσεις: των δυο ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μιλόσεβιτς, Καλαϊτζίδης, Ιλιάδης 14, Σφέικος 1, Δέδας 10, Αποστολίδης, Παυλίδης 3, Διαμαντίδης 18, Παπαδόπουλος 22, Κούβελας 4

    ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ: Ντιν 12, Μακρής 3, Κακιούζης 4, Λονγκ 17, Αγγελόπουλος 4, Τσουκ 2, Περπέρογλου, Μασκολιούνας 9, Πέτρουλας 11.

    [20] Ποδόσφαιρο: (Α' Εθνική): Αιγάλεω - ΟΦΗ 1-1

    29/11/2003 7:31:00 μμ

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το παιχνίδι του Ηρακλείου μεταξύ του ΟΦΗ και του Αιγάλεω το οποίο άνοιξε την αυλαία της 12ης ημέρας για το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής κατηγορίας. Ο ΟΦΗ, με τον Γιώργο Φοιρό για πρώτη φορά στον πάγκο του, ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και προηγήθηκε στο 74' με τον Αδάμο, αλλά το Αιγάλεω ισοφάρισε στο 81' με τον Χλωρό.

    Τα αποτελέσματα συνοπτικά:

    ΟΦΗ-Αιγάλεω 1-1

    Κυριακή 30/11

    Ηρακλής-Ακράτητος Ξάνθη-Καλλιθέα Προοδευτική-Ιωνικός Χαλκηδόνα-Αρης Πανηλειακός-ΑΕΚ Πανιώνιος-Ολυμπιακός Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ

    Βαθμολογία σε 11 αγώνες:

    Ολυμπιακός 26 Παναθηναϊκός 24 Αιγάλεω 24 (12 αγ) ΠΑΟΚ 23 ΑΕΚ 21 Πανιώνιος 15 ΟΦΗ 15 (12αγ) Χαλκηδόνα 14 Αρης 12 Ξάνθη 12 Πανηλειακός 11 Ηρακλής 10 Καλλιθέα 9 Προοδευτική 8 Ιωνικός 8 Ακράτητος 6

    [21] Παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο γυναικών

    Πηγή: ΑΠΕ 29/11/2003 2:01:00 μμ

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ. πρόσθιο, σε μικρή πισίνα, πέτυχε η Αυστραλή Λέισελ Τζόουνς. Σε αγώνα που έγινε στη Μελβούρνη, η 18χρονη πρωταθλήτρια κάλυψε την απόσταση σε 2.17.75, βελτιώνοντας το παλιό ρεκόρ που ανήκε από τον Δεκέμβριο του 2002 στην Κινέζα Κι Χούι, με 2.18.86. Είναι το δεύτερο ρεκόρ που καταρρίπτει μέσα σε 24 ώρες η εκπληκτική Τζόουνς, καθώς την Παρασκευή είχε πετύχει την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στα 100μ. πρόσθιο, με 1.05.00.

    [22] Σπουδαιότερος Γερμανός όλων των εποχών ο Αντενάουερ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/11/2003 2:51:00 μμ

    Κόνραντ Αντενάουερ

    Ο... "Ψυχρός Πόλεμος" ξέσπασε και πάλι στη Γερμανία την Παρασκευή, όταν η πρώην Ανατολική Γερμανία επέλεξε τον Καρλ Μαρξ και η πρώην Δυτική τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ ως τον "καλύτερο Γερμανό" όλων των εποχών, σε τηλεοπτικό διαγωνισμό. Στον συναισθηματικά φορτισμένο τελικό, οι περισσότερες ψήφοι των πρώην Δυτικών έφεραν στην πρώτη θέση τον Αντενάουερ, μπροστά από το Μαρτίνο Λούθηρο και τον Μαρξ. Παρά την υποστήριξη που προσέφερε στον Μαρξ η πρώην Ανατολική Γερμανία, ο συγγραφέας του Κομμουνιστικού Μανιφέστου δεν κατάφερε να φτάσει τον Αντενάουερ, τον πολιτικό που έβγαλε τη Δυτική Γερμανία από τη ναζιστική εποχή και τη μεταπολεμική ύφεση. Στο διαγωνισμό, που βασίστηκε σε μια βρετανική τηλεοπτική εκπομπή, οι τηλεθεατές κλήθηκαν να ψηφίσουν αρχικά τους 100 "καλύτερους Γερμανούς" από έναν κατάλογο 1.300 υποψηφίων.

    Δέκατος ο Αϊνστάιν

    Καρλ Μαρξ

    "Ούτε στα όνειρά μου δεν θα πίστευα ότι ο Καρλ Μαρξ θα έμπαινε στην τριάδα της ενωμένης Γερμανίας" είπε ο ηγέτης του πρώην κομμουνιστικού κόμματος (PDS), Γκρέγκορ Γκίζι.

    "Ο Μαρξ είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο άνθρωπος που επιζητούσε μια πιο ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία και κάποτε στο μέλλον το όραμά του θα πραγματοποιηθεί. Σε δέκα χρόνια ο Μαρξ θα ψηφιστεί δεύτερος καλύτερος Γερμανός και κάποια μέρα αργότερα θα είναι πρώτος", πρόσθεσε.

    Ο Μαρξ κέρδισε πάνω από το 40% των ψήφων στα πέντε ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας αλλά μόλις το 3% στη δύση.

    Ο Αντενάουερ πήρε ελάχιστες ψήφους στα ανατολικά της χώρας αλλά κυριάρχησε στα δυτικά.

    "Ο Αντενάουερ μας έβαλε στο δρόμο για την πιο ευτυχισμένη και ειρηνική εποχή στη γερμανική ιστορία. Οδήγησε τη Γερμανία στη δημοκρατία" τόνισε ο υποστηρικτής του, ιστορικός Γκουίντο Κνοπ.

    Το PDS έκανε εκστρατεία μέσω του διαδικτύου για να πείσει τους ανατολικογερμανούς να ψηφίσουν τον Μαρξ ενώ το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (από το οποίο προερχόταν ο Αντενάουερ) έκανε και αυτό το δικό του αγώνα.

    Την πρώτη δεκάδα των "καλύτερων Γερμανών" συμπληρώνουν τα αδέλφια Σόφι και ο Χανς Σολ (4οι) που εκτελέστηκαν από τους Ναζί, ο πρώην καγκελάριος Βίλι Μπραντ (5ος), ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (6ος), ο εφευρέτης της τυπογραφίας Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ (8ος), ο καγκελάριος του 19ου αιώνα Οτο φον Μπίσμαρκ (9ος) και ο Αλμπερτ Αϊνστάιν (10ος).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 November 2003 - 17:56:56 UTC