Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς ειδήσεις σήμερα ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και ΕΡΤonline
  • [02] Πολιτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής
  • [03] ''Παγώνουν'' τα πρόστιμα για αυθαίρετα σε δάση
  • [04] Η πρωτοβουλία της Γενεύης γεννά ελπίδες
  • [05] Αναδίπλωση Ράμσφελντ για την Ευρωπαϊκή Αμυνα
  • [06] Νεκρός φρουρός στα γραφεία του ΟΗΕ
  • [07] Τι προβλέπει η Συμφωνία της Γενεύης;
  • [08] Ένα παιδί νεκρό σε νέες ισραηλινές επιχειρήσεις
  • [09] Λιάνης: ''Σε δύο μήνες θα εξοφληθούν οι οφειλές''

    [01] Χωρίς ειδήσεις σήμερα ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3 και ΕΡΤonline

    2/12/2003 1:21:00 πμ

    Χωρίς δελτία ειδήσεων θα είναι από σήμερα Τρίτη, στις 6 το πρωί μέχρι αύριο στις 6 π.μ. η Τηλεόραση της ΝΕΤ, η ΕΤ1, η ΕΤ3 ενώ δεν θα ενημερώνεται ο δικτυακός τόπος ΕΡΤonline λόγω της εικοσιτετράωρης προειδοποιητικής απεργίας με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα που πραγματοποιούν οι δημοσιογράφοι. Η απεργία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 26/11 στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, την επομένη στα ιδιωτικά ραδιόφωνα και οι κινητοποίηση συνεχίστηκε με 24 ωρη απεργία τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου στην ΕΡΑ. Την απεργία οργανώνει η ΠΟΕΣΥ σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες δημοσιογραφικές Ενώσεις όλης της χώρας.

    Ευρεία σύσκεψη σήμερα στην ΕΣΗΕΑ

    Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

    Η ΕΣΗΕΑ συγκαλεί για σήμερα Τρίτη, 2/12, σύσκεψη όλων των Ενώσεων εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ με στόχο το συντονισμό δράσης για την από κοινού αντιμετώπιση, με διεκδικητικούς αγώνες και κινητοποιήσεις, της επίθεσης των εργοδοτών κατά του κλάδου.Τα αιτήματα της απεργίας και οι ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ στο δικτυακό τόπο της Ενωσης.

    [02] Πολιτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής

    1/12/2003 10:36:00 μμ

    Εγκαινιάστηκε το απόγευμα το νέο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στο Μέγαρο Μουσικής, ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα του είδους διεθνώς, παρουσία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του Βέλγου ομολόγου του Γκυ Φέρχοφσταντ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε πολιτική εκδήλωση με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης". Ο Βέλγος πρωθυπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την ''ανησυχία'' του πως με τα έργα που εγκαινιάζονται στην Ελλάδα η έδρα της Ευρώπης θα μεταφερθεί από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, επίσης μνημόνευσε το κέντρο μιλώντας για ένα ''νέο Παρθενώνα'', για ένα τέλειο συνδυασμό ''θεάτρου και αγοράς, διαλόγου και μουσικής''.

    Σημαντικό έργο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι εκθείασε ''την πραγματικότητα της σύγχρονης Ελλάδας'', αναφερόμενος στο συνεδριακό κέντρο που εγκαινιάστηκε.

    Αναφορικά με τις επικείμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις ο κ. Πρόντι ζήτησε ''αισιοδοξία και φιλοδοξία'', καθώς η επιτυχία στην υιοθέτηση ενός συντάγματος ''θα μας κάνει περήφανους και τόνισε πως η σύγχρονη Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα των εξελίξεων και δεν φοβάται να παλέψει για τις ιδέες της και τα ιδεώδη της''.

    Ο Πρωθυπουργός παίρνοντας τέλος το λόγο τόνισε πως η Ευρώπη ''ως πολιτικό εγχείρημα κατάφερε να συγκεράσει ειρήνη, δημοκρατία, ελευθερία, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη και πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί''. Παράλληλα, τόνισε πως στο δρόμο για την ''εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες, διότι η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα συγκροτείται επειδή το θέλουν οι πολίτες.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη ''ενίσχυσης της κοινωνικής φυσιογνωμίας της Ε.Ε, της δημοκρατικής της φυσιογνωμίας'' και ζήτησε αποτελεσματικότερη εφαρμογή των κοινοτικών πολιτισμών και ενίσχυση της Ευρώπης στο διεθνές σύστημα. Γιατί όπως είπε "το κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι είναι επιλογή μας. Δεν μας κληροδοτήθηκε, δεν μας παραδόθηκε, γεννήθηκε μέσω δημοκρατικών διαδικασιών και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν συζητάμε το ευρωπαϊκό σύνταγμα με στόχο να επιδείξουμε δάφνες νίκης στο εσωτερικό των χωρών μας. Το συζητάμε για να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο αποτελεσματικό για τα προβλήματα του αύριο".

    [03] ''Παγώνουν'' τα πρόστιμα για αυθαίρετα σε δάση

    1/12/2003 10:41:00 μμ

    Όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για ανέγερση κτισμάτων σε δάση, παγώνουν, με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή. Η αναστολή της εκτέλεσης των προστίμων θα διαρκέσει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι νέοι δασικοί χάρτες της χώρας και γίνει αποχαρακτηρισμός κάποιων εκτάσεων.

    Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά γραφεία ερευνών προβλέπεται η πρόσληψη στην αστυνομία, το ναυτικό ή το πυροσβεστικό σώμα όσων πολιτών έχουν μείνει ανάπηροι σε ποσοστό 50% μετά από τραυματισμό τους από αστυνομικούς, λιμενικούς ή πυροσβέστες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    [04] Η πρωτοβουλία της Γενεύης γεννά ελπίδες

    2/12/2003 1:03:00 πμ

    Ένα εναλλακτικό ειρηνευτικό κείμενο για τη Μέση Ανατολή, συζητάται στη Γενεύη. Η πρωτοβουλία, που ανήκει σε αριστερούς Ισραηλινούς πολιτικούς και Παλαιστινίους, προβλέπει από κοινού κυριαρχία της Ιερουσαλήμ και παραίτηση του δικαιώματος των Παλαιστινίων για επιστροφή στο Ισραήλ περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων. Το σχέδιο θεωρείται από το Ισραήλ ως προσπάθεια υπονόμευσης των ισραηλινών δικαιωμάτων, ενώ ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφάτ έχει αρνηθεί τη δημόσια υποστήριξη του. Από την πλευρά της, η Χαμάς, καταγγέλει το σχέδιο και ζητά από τον Παλαιστίνιο ηγέτη, να τοποθετηθεί ξεκάθαρα επί αυτού.

    ''Ο χρόνος πιέζει''

    Το κείμενο 50 σελίδων της συμφωνίας, είναι το αποτέλεσμα των μυστικών διαπραγματεύσεων που είχαν για περισσότερα από δυο χρόνια ο πρώην Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπειλιν και ο πρώην Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο.

    Μιλώντας νωρίτερα στις εργασίες της Γενεύης, οι δυο πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, τόνισαν ότι αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι αποδεχθούν το κείμενο, τότε θα έχουν υλοποιηθεί οι δυο πρώτες φάσεις του Οδικού Χάρτη.

    ''Ας συνεργαστούμε, ας αδράξουμε την ευκαιρία, έχουμε εδώ μία διατύπωση που επιτρέπει μία ιστορική επίλυση του Μεσανατολικού" δήλωσε νωρίτερα ο Αμπέντ Ράμπο.

    Στήριξη από Ε.Ε και ΟΗΕ

    Την πρωτοβουλία της Γενεύης, στηρίζει η Ε.Ε. ενώ προφορικά τη στήριξη του προσέφερε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Τη συνάντηση της Γενεύης, χαιρέτισε και ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, αποδεικνύουν ότι υπάρχει λύση και τίποτα δεν έχει χαθεί όταν οι λαοί κινητοποιούνται ενάντια σε παγιωμένες αντιλήψεις και συμφέροντα.

    Νωρίτερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία συνέχεια του Οδικού Χάρτη.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι πρωτεργάτες του σχεδίου, να έχουν συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ, όταν επισκεφθούν την Ουάσινγκτον.

    Σχετικές ειδήσεις: Τι προβλέπει η Συμφωνία της Γενεύης;

    Ένα παιδί νεκρό σε νέες ισραηλινές επιχειρήσεις

    [05] Αναδίπλωση Ράμσφελντ για την Ευρωπαϊκή Αμυνα

    2/12/2003 1:02:00 πμ

    Πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα κάνει τίποτα στα θέματα της άμυνας που να ανταγωνίζεται ή να αντιγράφει το ΝΑΤΟ, δήλωσε μιλώντας στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Νωρίτερα ωστόσο, κατά την άφιξη του, στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, είχε δηλώσει ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άμυνα ήταν ακατανόητη και ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να προβάλουν ισχυρές αντιδράσεις και υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση μία τέτοια πρωτοβουλία σε θέματα Αμυνας είναι μονόδρομος.

    Καθησυχαστικοί οι Ευρωπαίου υπ. Αμυνας

    ''Εμείς οι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε προχθές μεταξύ Γαλλίας, Αγγλίας και Γερμανίας για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας θα προχωρήσει ικανοποιητικά και κυρίως θετικά σε ότι αφορά τη σχέση με το ΝΑΤΟ " τόνισε ο Γιάννος Παπαντωνίου.

    Ανέφερε επίσης ότι οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και να διευκρινισθούν στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας τον προσεχή Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ, είπε ότι η Γαλλο -Γερμανο-Βρετανική συμφωνία για θέματα άμυνας, θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή πτέρυγα του ΝΑΤΟ κι αυτό είναι προς όφελος των αμερικανών φίλων μας'' ενώ ο Βέλγος ομόλογός του έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ.

    Αφγανιστάν - Βαλκάνια

    Οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν επίσης στη συνεισφορά των κρατών μελών στις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και το Αφγανιστάν.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Λόρδος Ρόμπερτσον, κάλεσε τις χώρες μέλη να προσφέρουν περισσότερες δυνάμεις για την ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι για την παρούσα φάση, η Ελλάδα, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό.

    Νωρίτερα, οι υπουργοί Αμυνας, συμφώνησαν στη μείωση των στρατευμάτων τους στη Βοσνία από 12.000 στις 7.000 μέχρι το Μάρτιο του 2004.

    [06] Νεκρός φρουρός στα γραφεία του ΟΗΕ

    2/12/2003 12:16:00 πμ

    Νεκρός βρέθηκε το απόγευμα στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ένας άνδρας των υπηρεσιών ασφαλείας. Ως πιθανότερη αιτία θανάτου του σύμφωνα με την αστυνομία, θεωρείται η αυτοκτονία. Το πτώμα του εντοπίστηκε στον τρίτο όροφο του κτιρίου του ΟΗΕ, όπου εργάζονται πολλοί δημοσιογράφοι. Έρευνα για την υπόθεση, διενεργεί η αστυνομία της Ν. Υόρκης.

    [07] Τι προβλέπει η Συμφωνία της Γενεύης;

    1/12/2003 11:56:00 μμ

    Η συμφωνία της Γενεύης, είναι ένα εναλλακτικό ανεπίσημο κείμενο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποτέλεσμα των μυστικών διαπραγματεύσεων που είχαν για περισσότερα από δυο χρόνια αριστεροί Ισραηλινοί πολιτικοί και εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι δύο βασικοί συντάκτες του κειμένου της πρωτοβουλίας, είναι οι πρώην διαπραγματευτές για την Ειρήνη, ο Ισραηλινός πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γιόσι Μπεϊλίν και ο Παλαιστίνιος πρώην υπουργός Πληροφόρησης Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο. Η συμφωνία, φέρει την ονομασία Πρωτοβουλία της Γενεύης επειδή υποστηρίζεται από Ελβετούς διπλωμάτες.

    Βασικά σημεία

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Παλαιστίνιοι παραιτούνται από το δικαίωμα επιστροφής στο Ισραήλ περίπου 3,8 εκατομμυρίων προσφύγων τους. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούν να επιστρέψουν μόνο μετά από συμφωνία με τους ισραηλινούς ενώ άλλοι θα μπορούν να επιστρέψουν στο παλαιστινιακό κράτος, στη Δ. Όχθη και στη Γάζα. Κάποιοι άλλοι θα μπορούν να εγκατασταθούν μόνιμα σε χώρες όπως η Ιορδανία, η Συρία και ο Λίβανος.

    Ως αντάλλαγμα οι Παλαιστίνοι θα πάρουν πίσω το 97,5% των εδαφών που έχασαν από το Ισραήλ στον πόλεμο του 67. Οι περισσότεροι από τους οικισμούς στη Δ. Όχθη και τη Γάζα θα κατεδαφιστούν. Ωστόσο το Ισραήλ θα προσαρτήσει δυο μεγάλους οικισμούς νότια και ανατολικά της Ιερουσαλήμ

    Η Ιερουσαλήμ θα είναι διαιρεμένη διοικητικά. Θα είναι η πρωτεύουσα δυο κρατών. Το ιερό τέμενος των μουσουλμάνων θα είναι κάτω από την παλαιστινιακή κυριαρχία. Την είσοδο των επισκεπτών θα επιβλέπει μία διεθνής δύναμη.

    Πηγή: BBC

    [08] Ένα παιδί νεκρό σε νέες ισραηλινές επιχειρήσεις

    1/12/2003 12:56:00 μμ

    Νέες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις πραγματοποίησε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός στρατός, στη Ραμάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι, (μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονοπαιδί) και να συλληφθούν τριάντα μέλη της Χαμάς. Την ίδια ώρα οι Παλαιστινιακές οργανώσεις, (Τζιχάντ, Χαμάς), που ήταν έτοιμες να αρχίσουν διάλογο με την ηγεσία της Παλαιστινιακής κυβέρνησης για να καταλήξουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας, ανέβαλαν την συνάντηση που ήταν να γίνει την Τρίτη στο Κάιρο, για την Πέμπτη. Ο λόγος της αναβολής δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι οργανώσεις των Παλαιστινίων, δεν θέλησαν να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του εναλλακτικού ισραηλινο-παλαιστινιακού σχεδίου, Πρωτοβουλία της Γενεύης, που παρουσιάζεται τη Δευτέρα στην ομώνυμη ελβετική πόλη.

    [09] Λιάνης: ''Σε δύο μήνες θα εξοφληθούν οι οφειλές''

    1/12/2003 11:48:00 μμ

    Τη διαβεβαίωσή του, ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν εξοφληθεί όλες οι οφειλές προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, οι αντίστοιχες προς τους αθλητές και τους προπονητές τους, έδωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές της ΝΔ, υποστήριξαν ότι η κατάσταση του ελληνικού αθλητισμού είναι οικτρή και πως το επίπεδο της οικονομικής ενίσχυσης της Πολιτείας ενόψει της Ολυμπιάδας, είναι τουλάχιστον αναντίστοιχο με τις ανάγκες.

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε Ομίλους και Ομοσπονδίες

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Λιάνης, παραδέχθηκε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού υποχρηματοδοτείται και πως φέτος, λόγω αυξημένων αναγκών ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν κενά και καθυστερήσεις στις πληρωμές.

    Αναφερόμενος στο επιχείρημα των επερωτούντων, ότι δεν γίνονται έλεγχοι στη διαχείριση των οικονομικών των αθλητικών Ομίλων και Ομοσπονδιών, ο Γ. Λιάνης, απάντησε ότι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί ήδη στον ΠΑΟ, στην ΕΠΟ, στον "Εθνικό", στην Ελληνική Ομοσπονδία Παγοδρομιών και σε 14 σωματεία που υπάγονται σ' αυτήν, στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, στο Παμπελοποννησιακό Αθλητικό Κέντρο, στο Εθνικό Αθλητικό Γυμναστήριο Πατρών, τον Γυμναστικό Σύλλογο "Απόλλων" Σμύρνης, στο Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, στην Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας, στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης και στην Ομοσπονδία Τάε Κβο Ντο.

    Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάνης, σε έλεγχο που υπήρξε στην τελευταία, για τη διοργάνωση παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης, σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες.

    Όσο για τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, ο κ. Λιάνης διευκρίνισε ότι το εστιατόριο δεν λειτουργεί, επειδή το υπουργείο πρόκειται να διενεργήσει σχετικό διαγωνισμό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 December 2003 - 10:03:29 UTC