Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέλος στη διαδοχολογία
  • [02] Κανονικά οι πτήσεις-Ξυλοδαρμός εργαζόμενης Ο.Α.
  • [03] Δέσμη μέτρων για τη ναυτιλία από το υπουργικό
  • [04] Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Χριστόδουλος
  • [05] Τα ΕΛΤΑ έγιναν 175 ετών
  • [06] Εκδικάστηκε η αγωγή Πρωτόπαπα κατά Κουρή
  • [07] Ψηφίστηκε το δασικό νομοσχέδιο
  • [08] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία - Σώοι οι ένοικοι
  • [09] Μερική άρση απαγορευτικού απόπλου
  • [10] ΕΛΚ: Ευρωπαϊκό σύνταγμα και Διακυβερνητική
  • [11] Προς αναζήτηση λύσεων για το Μεσανατολικό
  • [12] Ακριβά κοστίζει στη Βρετανία ο πόλεμος
  • [13] Οικογενειακή τραγωδία στην Ελβετία
  • [14] Μπροστά οι εθνικιστές στην Ινδία
  • [15] Βολές Πάουελ κατά του Ευρωστρατού
  • [16] Πιέζει για ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ ο Πάουελ
  • [17] ''Το 2004 δεν θα αποτελέσει ευκαιρία κερδοσκοπίας''
  • [18] Νέο ιστορικό ρεκόρ για το ευρώ
  • [19] Στην Αρχαία Ολυμπία η σφαιροβολία
  • [20] Οι διαιτητές που θα ''σφυρίξουν'' στο EURO 2004
  • [21] ''Αντίπαλο''... βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!
  • [22] Έτοιμη η Κίνα να επενδύσει στον ...πιγκουΐνο!
  • [23] Νυμφίος οσονούπω ο Σουηδός πρωθυπουργός
  • [24] Ατύχησε στα δικαστήρια η Στρέιζαντ

    [01] Τέλος στη διαδοχολογία

    Πηγή: ΝΕΤ 4/12/2003 6:04:00 μμ

    Αποφασισμένος να μην επανέλθει στα σενάρια περί διαδοχής του εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά η χθεσινή του συνέντευξη στην οποία τόνισε ότι θα είναι παρών στις επόμενες εκλογές με στόχο τη νίκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας υπογράμμισε, σήμερα, πως ο κ. Σημίτης διεκδικεί να λάβει τη λαϊκή εντολή και για την επόμενη τετραετία, και απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τη Ν.Δ., τις προσπάθειες για συντήρηση της διαδοχολογίας.

    Ο Κ. Σημίτης επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές

    Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε συνεργάτες του σήμερα, ξεκαθάρισε ότι θα είναι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, τόνισε πως δεν πρόκειται να επανέλθει στο θέμα της διαδοχολογίας, ενώ δεν θα απαντά στη ΝΔ όταν εγείρει θέματα που έχουν πολιτικές σκοπιμότητες.

    Ενδεικτική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου. ''Ο Πρωθυπουργός ήταν χθες απόλυτα σαφής και έκλεισε τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οσο και αν επιμένει η ΝΔ δεν θα επανέλθουμε''. Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα της διαδοχής Σημίτη, ενώ απαντώντας σε ερώτηση (επί της αναφοράς του πρωθυπουργού, σε απάντηση ερώτησης, πως ''εμείς μπορούμε καλύτερα''), ο κ. Πρωτόπαπας διευκρίνισε πως ο κ. Σημίτης εννοούσε τις αλλαγές που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ σε πρόσωπα, σε τακτικές, σε προτεραιότητες, αλλά όχι σε στρατηγικές.

    Στελέχη, πάντως, της ΝΔ επιμένουν ότι το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ παραμένει ανοιχτό και δεν απέκλειαν πολιτικές εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο και εκλογές τον Φεβρουάριο.

    [02] Κανονικά οι πτήσεις-Ξυλοδαρμός εργαζόμενης Ο.Α.

    4/12/2003 5:33:00 μμ

    Δύο ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές της Ολυμπιακής Αεροπορίας απολύθηκαν, χθες το βράδυ, κατηγορούμενοι ότι προπηλάκισαν γυναίκα συνάδελφό τους που εργαζόταν κανονικά. Την ίδια ώρα, στο διεθνές αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", κανονικά διεξάγονται όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια της Ολυμπιακής Αεροπορίας, παρά τις νέες απεργίες που πραγματοποιούν οι ιπτάμενοι συνοδοί φροντιστές έως και την Παρασκευή. Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις έχουν κριθεί από το δικαστήριο παράνομες και καταχρηστικές.

    Ποιες πτήσεις συγχωνεύονται την Παρασκευή

    Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος 108 προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ υπήρξαν συγχωνεύσεις σε έξι.

    Την Παρασκευή, με έξι συγχωνεύσεις δρομολογίων θα κυλήσει το πρόγραμμα πτήσεων. Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται οι πτήσεις:

    α) η 145 με την 147 Αθήνα-Βρυξέλλες-Αθήνα,

    β) η 329 με την 337 Αθήνα-Λάρνακα-Αθήνα,

    γ) η 115 με την 117 Αθήνα-Τίρανα-Αθήνα,

    δ) η 506 με την 510

    ε) η 514 με την 518 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα, καθώς και

    ζ) η 570 με την 572 Αθήνα-Μυτιλήνη-Αθήνα.

    Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, την Παρασκευή θα εκτελεστούν κανονικά και οι 110 προγραμματισμένες πτήσεις του Ομίλου από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Απεργοί εναντίον εργαζόμενης

    Ένα πρωτοφανές επεισόδιο, που συνέβη στο αεροδρόμιο του Τορόντο, πριν από δυο ημέρες, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην Ολυμπιακή, αλλά και αλγεινές εντυπώσεις. Δύο ιπτάμενοι φροντιστές προπηλάκισαν μία αεροσυνοδό και αποπειράθηκαν να χειροδικήσουν, επειδή δεν συμμετείχε στην απεργία. Το περιστατικό συνέβη στην αίθουσα του διεθνούς αεροδρομίου του Τορόντο, μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων επιβατών.

    Μετά την αναφορά της αεροσυνοδού και τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στην απόλυση των δύο φροντιστών.

    Σχετικές ειδήσεις

    [03] Δέσμη μέτρων για τη ναυτιλία από το υπουργικό

    4/12/2003 3:52:00 μμ

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την τετραετία 2004-2008 στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η εμπορική ναυτιλία αποτελεί ένα σημαντικό τομέα στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτή την περίοδο απαιτείται η αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της ποντοπόρου ναυτιλίας και της προστασίας των καταναλωτών στον τομέα της Ακτοπλοΐας. Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδης σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ναυτοσύνη αποτελεί μέρος της εθνικής στρατηγικής που έχει χαράξει το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι με τη δέσμη μέτρων που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο για την επόμενη τετραετία διασφαλίζονται η ασφάλεια και η ποιότητα στα λιμάνια και τα πλοία.

    Εθνική στρατηγική

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή της ρύθμισης που προώθησε η ελληνική προεδρία στην ΕΕ και αφορά την απόσυρση των μονοπύθμενων πλοίων.

    Από την πλευρά ο κ. Πρωτόπαπας πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό υπάρχουν δύο διαφορετικές πολιτικές, η μία που θέλει την προστασία του περιβάλλοντος με σκοπό να ενισχυθεί το κύρος και η αξιοπιστία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και η δεύτερη η νεοφιλελεύθερη άποψη που θέλει τα μονοπύθμενα πλοία.

    Ο κ. Πασχαλίδης κατηγόρησε τη ΝΔ για αποσπασματικό και αντιφατικό λόγο στα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας και υπογράμμισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέσα από την πολιτική που ακολουθεί στον τομέα αυτό είναι η προστασία του περιβάλλοντος, ο εκσυγχρονισμός των πλοίων των λιμένων και του λιμενικού σώματος.

    Ειδικότερα, ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι από την μέχρι τώρα ασκούμενη πολιτική:

    διπλασιάστηκαν οι εισροές ναυτιλιακού συναλλάγματος και έφτασαν τα 9 δισ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός των λιμένων σε υποδομές φτάνει τα 620 εκ. ευρώ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, την ασφάλεια στα οκτώ ολυμπιακά λιμάνια και τη μαρίνα του Φλοίσβου θα επιτηρούν 4.000 άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος η ανεργία μειώθηκε στο 4,3% από 7,9% που ήταν το 2000 υποτριπλασιάστηκαν οι συλλήψεις λαθρομεταναστών, καθώς το 2003 έχουν συλληφθεί 2.200 έναντι 6.800 που ήταν το 2001

    Πασχαλίδης: ''Η Ελληνική Ναυτιλία είναι εθνική υπόθεση''

    Οι προτάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Πασχαλίδη για τη ναυτιλιακή πολιτική, εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Πασχαλίδης κατηγόρησε την Ν.Δ ότι επιμένει σε ένα λόγο αποσπασματικό και αντιφατικό.

    "Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλίες και μέτρα, εφάρμοσε πολιτικές, έπαιξε ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ενισχύοντας την παρουσία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και την ανταγωνιστικότητά της. Ενώ διασφάλισε παράλληλα τη ναυτική εργασία, αναβάθμισε τη ναυτική εκπαίδευση, ανέδειξε την ποιότητα, ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος", τόνισε ο Υπουργός.

    "Η Ελληνική Ναυτιλία είναι εθνική υπόθεση. Το κάνουμε πράξη με τη συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον ναυτιλιακό κόσμο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση", υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης.

    Παράλληλα, πρόσθεσε επιδιώκεται η αύξηση της απασχόλησης των Ελλήνων ναυτικών με την ενίσχυση των προγραμμάτων προσέλκυσης στο ναυτικό επάγγελμα με ταυτόχρονη αναβάθμιση της εκπαίδευσης, επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των λιμανιών της Ελλάδας με την υλοποίηση ενός προγράμματος 620 εκτ ευρώ στις λιμενικές υποδομές.

    "Μεγάλη σημασία έχει και η αναβάθμιση και ανάδειξη του διεθνή ρόλου των δώδεκα μεγάλων λιμανιών εθνικής σημασίας αλλά και η ανάδειξη του Πειραιά σε ευρωπαϊκή μητρόπολη ναυτιλίας με έργα ολυμπιακής και μεταολυμπιακής χρήσης", τόνισε ο κ. Υπουργός.

    Σε αυτή την κατεύθυνση:

    Ενισχύουμε την ελληνική παρουσία στους διεθνείς οργανισμούς, στον ΙΜΟ και στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα Διεκδικούμε την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Πειραιά Αρχίζουμε την εφαρμογή του κώδικα ασφάλειας πλοίων και λιμένων σε πρώτη φάση μέχρι 1 Ιουλίου 2004 για τους διεθνείς πλόες και σε σταδιακά σε όλα τα πλοία και σε όλα τα λιμάνια Προχωράμε το πρόγραμμα Ολυμπιακής προετοιμασίας σε 8 λιμάνια και την μαρίνα του Φλοίσβου Εξοπλίζουμε με νέα συστήματα ασφαλείας τα Ολυμπιακά λιμάνια, ενώ μία συνολική δύναμη 4000 ανδρών θα επιτηρεί τα μέτρα ασφαλείας στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Μείωση της φορολογίας στα νεότευκτα και μικρής ηλικίας πλοία, επιδότηση των εκπαιδευτικών ταξιδιών των σπουδαστών της Α.Ε.Ν., ένταξη των μεσογειακών φορτηγών πλοίων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ρύθμιση για αναπροσαρμογή της αξίας των πλοίων της ακτοπλοΐας, νέο θεσμικό πλαίσιο για εγγραφή ενοικιαζόμενων πλοίων με ειδικό μητρώο είναι, ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης, τα βήματα ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας των πλοίων μας.

    Σχετικά με την απασχόληση, είπε ο υπουργός, με το σύνολο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης αποκλιμακώθηκε την τελευταία 4ετία η ανεργία των ναυτικών από το 7,9% στο 4,3%, ενώ αποδείχτηκε η κυβερνητική μέριμνα έμπρακτα με την αύξηση των συντάξεων από το 60% του βασικού μισθού το 2002 ως το 70% του πραγματικού μισθού το 2006.

    Με την ενίσχυση της στελέχωσης του Λιμενικού Σώματος, αυτό θα ξεπεράσει, τόνισε ο ίδιος, το 2006 τους 10.000 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και λιμενοφύλακες.

    Ενισχύθηκαν τα εξοπλιστικά προγράμματα για την έρευνα και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ στην Αλεξανδρούπολη προχωρά η κατασκευή Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, καθώς δημιουργείται και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης στον Πειραιά.

    Οι συστηματικοί έλεγχοι αποδίδουν, καθώς μεταξύ 2001 και 2003 σημειώνεται υποτριπλασιασμός των εισόδων λαθρομεταναστών στη χώρα μας από τα θαλάσσια σύνορα: από 6.800 σε 2.200, επεσήμανε ο Υπουργός.

    "Εμείς, κρατήσαμε ψηλά την Ελληνική Ναυτιλία και είμαστε εμείς που έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και το πρόγραμμα να συνεχίσουμε να την κρατάμε ψηλά στην πρωτοπορία της Ευρώπης και του κόσμου", κατέληξε.

    [04] Κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Χριστόδουλος

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2003 2:14:00 μμ

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος καταφέρθηκε το πρωί εναντίον της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας, σε κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, στα Πατήσια. Αναφέρθηκε στη ζωή του Οσίου Σεραφείμ, ο οποίος μαρτύρησε, όπως είπε, για την πίστη του και σουβλίστηκε από τους Τούρκους. Αυτοί πρόσθεσε, θέλουν να μπουν τώρα στην ΕΕ. Ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ότι δεν μπορούν οι βάρβαροι να έρθουν μέσα στην οικογένεια των χριστιανών και δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Σημείωσε, ακόμα, ότι δεν πρέπει να τα χάσουμε όλα εν ονόματι της διπλωματίας. Καλή, είπε, είναι η διπλωματία, αλλά δεν πρέπει να λησμονούμε την ιστορία μας. Χαρακτήρισε ανιστόρητους όσους έχουν διαφορετική άποψη. Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε λέγοντας, ότι δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε όλα και να προδώσουμε τους αγώνες των πατέρων μας. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι όλα αυτά λέγονται μόλις μία ημέρα μετά την αρνητική απάντηση που έλαβε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την απόφαση της Ιεραρχίας σχετικά με τις λεγόμενες Νέες Χώρες.

    Σχόλιο Πρωτόπαπα

    Στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, τονίζοντας πως "κάθε εποχή θέλει τον τρόπο της στην προώθηση των εκάστοτε συμφερόντων. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, την ασφάλεια στην περιοχή και την οικονομική ανάπτυξη".

    [05] Τα ΕΛΤΑ έγιναν 175 ετών

    4/12/2003 1:13:00 μμ

    Τα 175 χρόνια από την ίδρυσή τους, γιορτάζουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Η μεγάλη προσφορά του Ταχυδρομείου στην οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη σε τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ιδρύθηκαν το 1828 με διάταγμα από τον Ιωάννη Καποδίστρια, τον πρώτο κυβερνήτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους με την ονομασία "Γενικό Ταχυδρομείο".

    Από την ταχυδρομική άμαξα στο Internet

    Τα πρώτα γραφεία της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας ανοίγουν στο Ναύπλιο (τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας), στην Τρίπολη, στην Επίδαυρο και στο νησί της Σύρου. Η οργάνωση της νεοσύστατης ελληνικής πολιτείας ήταν ακόμη στα σπάργανα και η ανάπτυξή της επέβαλε την καθιέρωση κάποιων βασικών διοδίων σε προσωρινά ευάριθμους, αλλά γεωγραφικά σημαντικούς κόμβους της ελληνικής επικράτειας.

    Οι πληροφορίες μεταφέρονται το ταχύτερο δυνατό με έφιππους και πεζούς ταχυδρόμους, με την ταχυδρομική άμαξα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και εποχές και με την παντελή έλλειψη τακτικής θαλάσσιας συγκοινωνίας. Μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας, είναι ο ταχυδρόμος.

    Από τις αρχές του 1900 αρχίζει να οργανώνεται συστηματικά η Ταχυδρομική Υπηρεσία, η οποία μέχρι το 1949 συμβάδιζε με την Τηλεγραφική και Τηλεφωνική Υπηρεσία (Τ.Τ.Τ.) υπαγόμενη μέχρι το 1914 στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετέπειτα στο Υπουργείο Μεταφορών.

    Το 1949 δημιουργήθηκε ο ΟΤΕ με τη μορφή Α.Ε, οπότε οι λειτουργικοί προσανατολισμοί των δύο οργανισμών διαφοροποιήθηκαν, εντασσόμενοι πλέον στις εξειδικευμένες επιχειρησιακές και κοινωνικές τους αποστολές.

    Δίκτυο σε όλη την επικράτεια

    Από το 1970 η Ταχυδρομική Υπηρεσία μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με την επωνυμία "Ελληνικά Ταχυδρομεία" (ΕΛΤΑ), ενώ από το 1996 λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία.

    Η κοινωνική αναγνώριση του ΕΛΤΑ κατά την διάρκεια της ευρείας ιστορικής του διαδρομής αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του λειτουργικού του ρόλου και την καθιέρωση των νέων επιχειρησιακών του στόχων. Με τον Ν. 2628 / 1998 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) είναι φορέας παροχής καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

    Οι νέες τεχνολογίες υποκαθιστούν γρήγορα τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας. Στην εποχή όμως του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας, τα ΕΛΤΑ ακολουθούν τις εξελίξεις και εκσυγχρονίζονται, συνεχίζοντας να προσφέρουν σε όλους τους τομείς. Περισσότερα από 850 καταστήματα και πάνω από 2000 σημεία εξυπηρέτησης, βρίσκονται σε όλη την επικράτεια. Αναβαθμίζονται και επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων πολιτών της χώρας μας που τα επισκέπτονται καθημερινά.

    [06] Εκδικάστηκε η αγωγή Πρωτόπαπα κατά Κουρή

    Πηγή: ΑΠΕ 4/12/2003 1:04:00 μμ

    Συζητήθηκε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου η αγωγή του υπουργού Τύπου Χρήστου Πρωτόπαπα κατά του εκδότη της εφημερίδας ''Αυριανή'' Γιώργου Κουρή, με την οποία διεκδικεί ποσό αποζημίωσης 1,5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη που υπέστη από δημοσίευμα της εφημερίδας τον περασμένο Απρίλιο. Στο επίμαχο δημοσίευμα αναφερόταν ότι ο κ. Πρωτόπαπας είναι ιδιοκτήτης ''ανακτόρου'' στα Βριλήσσια του οποίου η αξία φθάνει το 1 δισ. δραχμές. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πρωτόπαπας έχει καταθέσει σε βάρος του κ. Κουρή άλλες τρεις αγωγές για δημοσιεύματα της ''Αυριανής'' την περασμένη άνοιξη, οι οποίες εκκρεμούν προς συζήτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

    Toυς επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση

    Γιώργος Κουρής

    Από την πλευρά του ενάγοντος, κατέθεσε ο κατασκευαστής οικοδομών Μανώλης Πετρόπουλος, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι η συνολική αξία του επίμαχου ακινήτου δεν υπερβαίνει τα 150 εκατ. δραχμές. Ο κ. Πετρόπουλος κατέθεσε ότι το κόστος κατασκευής του οικήματος, επιφάνειας 182 τμ, έφθασε τα 80 εκατ. δραχμές, ενώ τόνισε ότι η ανέγερση έχει ξεκινήσει από το 1998 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο μάρτυρας είπε επίσης ότι το οικόπεδο, επιφάνειας 238 τμ, αγοράστηκε από τον κ. Πρωτόπαπα το 1995, μέσω δανείου και των εισοδημάτων του ιδίου και της συζύγου του.

    Από την πλευρά του εκδότη, δεν εξετάστηκε μάρτυρας αλλά κατατέθηκαν στο δικαστήριο έγγραφα. Ο κ. Κουρής, δια του συνηγόρου του, επιμένει ότι η αξία του ακινήτου υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν που επικαλείται ο υπουργός.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του τους επόμενους μήνες.

    [07] Ψηφίστηκε το δασικό νομοσχέδιο

    4/12/2003 12:51:00 μμ

    Με ψήφους 151 υπέρ, έναντι 134 κατά και ένα παρών από τον Στέλιο Παπαθεμελή, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα δάση, στο οποίο εντάσσεται και η τροπολογία με την οποία παγώνουν τα πρόστιμα για τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων. Η ΝΔ αποδέχθηκε την τροπολογία της κυβέρνησης, έως ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, ωστόσο, σύσσωμη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε δασοκτόνο, προεκλογικό και αποσπασματικό το νομοσχέδιο.

    [08] Πυρκαγιά σε πολυκατοικία - Σώοι οι ένοικοι

    4/12/2003 6:25:00 μμ

    Αναστάτωση προκλήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από φωτιά που ξέσπασε στον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οδό Αγγελάκη 11. Η φωτιά, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεκίνησε από το σαλόνι διαμερίσματος του 5ου ορόφου, στο οποίο μένει μία φοιτήτρια και εικάζεται ότι προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε θερμοσυσσωρευτή. Οι ένοικοι της πολυκατοικίας με το που αντιλήφθηκαν τη φωτιά βγήκαν έντρομοι στο δρόμο, καθώς ο κίνδυνος να εξαπλωθεί και σε άλλα διαμερίσματα ήταν ορατός. Ωστόσο, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Στο σημείο της φωτιάς έφτασαν 5 οχήματα της πυροσβεστικής με 20 άνδρες. Από την πυροσβεστική διενεργείται έρευνα για την εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν τη φωτιά, ενώ ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς που προκλήθηκε στο διαμέρισμα.

    [09] Μερική άρση απαγορευτικού απόπλου

    4/12/2003 5:48:00 μμ

    Λόγω καλυτέρευσης των καιρικών συνθηκών, από το λιμάνι του Πειραιά αποπλέουν κανονικά τα πλοία που προορισμό έχουν τα Χανιά, τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία για τις Κυκλάδες. Το απαγορευτικό απόπλου ισχύει και για τα πλοία από το λιμάνι της Ραφήνας, τα οποία φθάνουν μέχρι την Ανδρο.

    [10] ΕΛΚ: Ευρωπαϊκό σύνταγμα και Διακυβερνητική

    4/12/2003 5:38:00 μμ

    Την πολιτική τους βούληση να υπάρξει συμφωνία για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα στη Διακυβερνητική Σύνοδο στις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα, εξέφρασαν την Πέμπτη μετά τη συνεδρίασή τους στο Παρίσι οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Η Γαλλία θέλει να υπάρξει συμφωνία. Μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο σχέδιο του Συντάγματος, αλλά θα πρέπει να είναι περιορισμένες", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν. Στη Σύνοδο παίρνει μέρος και ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής ο οποίος στην τοποθέτησή του θα υποστηρίξει την πάγια θέση του κόμματός του για την αναλογία ένα προς ένα στους κοινοτικούς επιτρόπους κάθε χώρας και για την ευρωπαϊκή άμυνα θα ζητήσει να επεκταθεί όχι μόνο σε θέματα τρομοκρατίας, αλλά και σε περίπτωση απειλής χώρας-μέλους από άλλη χώρα.

    Αισιοδοξία Μπερλουσκόνι

    Επίσης, ο Γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό το σχέδιο του Συντάγματος που κατατέθηκε και σημείωσε ότι επιδιώκεται να διαμορφωθούν δυνατοί, σταθεροί και λειτουργικοί θεσμοί για την Ευρώπη των 25.

    Ο προεδρεύων της Ε.Ε Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα.

    "Θα συνεχιστούν οι συζητήσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Διαφωνίες υπάρχουν στα θέματα της στάθμισης της ψήφου της Ευρωπαϊκής Αμυνας και της σύνθεσης της Επιτροπής", τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός.

    ''Δεν είναι εύκολο αλλά ούτε είναι πολύ δύσκολο'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπερλουσκόνι.

    Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μάρτενς υπογράμμισε ότι όλοι έχουν τη βούληση να υπάρξει συμφωνία για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν.

    Κρίσιμο στοιχείο

    Συνάντηση με το Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιέρ Ραφαρέν είχε ο Κώστας Καραμανλής μετά το τέλος της Συνόδου των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στο Παρίσι.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κρίσιμο στοιχείο είναι να προχωρήσει η Ευρώπη και να πάει μπροστά και επέμεινε ότι θα πρέπει κάθε κράτος-μέλος να έχει έναν Επίτροπο με πλήρη δικαιώματα.

    "Υπάρχει πρόοδος στην κοινή άμυνα και ασφάλεια. Θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που χώρα-μέλος δεχθεί επίθεση, κάτι που είναι σημαντικό για τη χώρα μας", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Στη συνάντησή του με το Γάλλο πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής συζήτησε ιδιαίτερα για το Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Η Σύνοδος πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Προέδρου του ΕΛΚ Β. Μάρτενς και του Πρωθυπουργού της Γαλλικής Δημοκρατίας Π. Ραφαρέν.

    Τον κ. Καραμανλή συνοδεύουν ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής Γ. Βαληνάκης και ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ρουσόπουλος.

    [11] Προς αναζήτηση λύσεων για το Μεσανατολικό

    4/12/2003 10:23:00 πμ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η ειρηνευτική πρωτοβουλία της Γενεύης των δύο πρώην υπουργών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, Γιόσι Μπέιλιν και Αμπεντ Ράμπο για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω αντιδράσεων. Την Παρασκευή οι κ.κ. Μπέλιν και Ράμπο θα έχουν στην Ουάσινγκτον συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει δικαίωμα να συναντηθεί με όποιον εκτιμά πως έχει νέες ιδέες για την ειρήνευση στην περιοχή. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι επρόκειτο να συναντηθούν και με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς, ωστόσο η συνάντηση ματαιώθηκε, καθώς όπως ανακοινώθηκε υπήρχε πρόβλημα στο πρόγραμμα του κ. Γούλφοβιτς. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ είναι έτοιμο να αποδεχτεί τον υπό όρους περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Υπό όρους ο περιορισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζέεφ Μπόιμ, εάν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις συμφωνήσουν να υπάρξει εκεχειρία και με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις, τότε μπορούν και οι ισραηλινές δυνάμεις να περιορίσουν την ένταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Ζέεφ Μπόιφ, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Αχμέντ Κορέι, προσθέντοντας όμως ότι οι πιθανότητες επίτευξης ανακωχής είναι μικρές.

    Σήμερα, συναντώνται στο Κάιρο δώδεκα παλαιστινιακές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ και οι ισλαμιστές της Χαμάς και της Τζιχάντ, για να εξετάσουν το ενδεχόμενο διακοπής των επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Η σύναψη ανακωχής αποτελεί προτεραιότητα για τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό που θέλει να διαπραγματευτεί μία συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Αριέλ Σαρόν.

    Απέλαση Αραφάτ, η απάντηση του Ισραήλ στην περίπτωση ''μεγάλης επίθεσης''

    Από την άλλη, ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση "μεγάλης επίθεσης" όπως εκείνης που επιχειρήθηκε την Τετάρτη σε σχολείο στο βόρειο Ισραήλ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Γιάσερ Αραφάτ θα απελαθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε την Τετάρτη κοντά στην Τζενίν δύο Παλαιστινίους της Ισλαμικής Τζιχάντ που προετοίμαζαν επίθεση αυτοκτονίας με στόχο ένα σχολείο στο Γιόκνιμ, μία πόλη στο βόρειο Ισραήλ. Οι δύο Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν καθώς ετοιμάζονταν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος μεταφέροντας 10 κιλά εκρηκτικών υλών, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.

    Ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ζέεφ Μπόιμ υποστήριξε ότι η διαταγή για την εκτέλεση αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας δόθηκε "από το γενικό αρχηγείο της Ισλαμικής Τζιχάντ, στη Δαμασκό". "Οι διαταγές δόθηκαν στη Δαμασκό, τα χρήματα από το Ιράν και η εκπαίδευση έγινε από την Χεζμπολάχ " υποστήριξε ο Μπόιμ.

    Ο Τζάχι Χανέγκμπι προειδοποίησε από την πλευρά του ότι μία τέτοια μεγάλη επίθεση θα οδηγούσε στην "ανατροπή του συνόλου των στρατηγικών δεδομένων".

    [12] Ακριβά κοστίζει στη Βρετανία ο πόλεμος

    4/12/2003 7:01:00 μμ

    Σε 5,5 δισεκατομμύρια λίρες (7,92 δισ ευρώ) ανέρχονται, μέχρι στιγμής, τα έξοδα της Βρετανίας για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, μιλώντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, δαπάνησε περίπου 2 δισ. λίρες για το Αφγανιστάν και άλλα 3 δισ. για τον πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μπράουν, η Βρετανία θα διαθέσει άλλα 550 δισ. λίρες για την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Σχολιάζοντας το κόστος των πολέμων, ο υπουργός δήλωσε ότι, "αυτό ήταν το καλύτερο" που μπορούσε να κάνει η χώρα του.

    [13] Οικογενειακή τραγωδία στην Ελβετία

    4/12/2003 6:14:00 μμ

    Ένα ζευγάρι σκότωσε τα δύο ανήλικα παιδιά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε μέσα στο διαμέρισμά του, στη Ζυρίχη. Η τραγωδία αποκαλύφθηκε όταν η αστυνομία εισέβαλλε στο διαμέρισμα της οικογένειας, για να της κάνει έξωση. Έκπληκτοι οι αστυνομικοί αντίκρισαν τέσσερα πτώματα, που έφεραν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

    Αιτία, το οικονομικό αδιέξοδο

    Οι αρχές έχουν αποκλείσει την πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας, αφού όλα τα στοιχεία φωτογραφίζουν το ζεύγος ως το δράστη αυτής της απίστευτης υπόθεσης. Σε σημείωμα που άφησε πίσω της η οικογένεια, αναφέρεται ότι, "όλα ήταν προσχεδιασμένα". Τα χρέη της οικογένειας ήταν πολλά και τα έσοδα από τη διαχείριση του ταξί δεν επαρκούσαν.

    Ο 57χρονος Μάνφρεντ και η 53χρονη συζυγός του Ιρέν, όπως αναγνωρίστηκαν από την ελβετική εφημερίδα "Μπλικ", σκότωσαν τα δυο παιδιά τους, 17 και 14 χρόνων αντίστοιχα, και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Μάλιστα, νεκρά από σφαίρες βρέθηκαν και τα δυο σκυλιά της οικογένειας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    [14] Μπροστά οι εθνικιστές στην Ινδία

    4/12/2003 3:29:00 μμ

    Ατάλ Βασπαγί

    Το κυβερνών εθνικιστικό ινδουιστικό Κόμμα, Μπαρατίγια Τζανάτα, εξασφαλίζει την πλειοψηφία σε τρία από τα τέσσερα ινδικά κρατίδια, όπου διεξήχθησαν τη Δευτέρα τοπικές εκλογές. Το Μπαρατίγια Τζανάτα του Ατάλ Βασπαγί, επικράτησε του Κόμματος του Κογκρέσου της Σόνια Γκάντι, στα κρατίδια Μάντια Πραντές, Ρατζαστάν και Σατισγκάρ. Αντίθετα, το Κόμμα της κ. Γκάντι διατηρεί τον έλεγχο μόνο στην ινδική πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί.

    Πηγές: ΑΠΕ,BBC

    [15] Βολές Πάουελ κατά του Ευρωστρατού

    4/12/2003 3:03:00 μμ

    Τις επιφυλάξεις της Ουάσινγκτον για τον Ευρωστρατό, μετέφερε στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, ο Κόλιν Πάουελ. Μιλώντας στις Βρυξέλλες, στη διάσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο κ. Πάουελ είπε πως, οι ΗΠΑ "δεν μπορούν να δεχθούν μια ανεξάρτητη δομή της ΕΕ για τον επιχειρησιακό στρατιωτικό σχεδιασμό, που να επικαλύπτει το ΝΑΤΟ". Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι, οι ΗΠΑ στηρίζουν τον Ευρωστρατό, μόνο εάν αυτός είναι απόλυτα συντονισμένος με τη Συμμαχία. Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα αυτό είχαν ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ. Ταυτόχρονα, ο κ. Πάουελ δήλωσε πως, η χώρα του επανεξετάζει τη στρατιωτική της παρουσία στην Ευρώπη.

    Φόβοι για αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ

    Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αποδυνάμωση του ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, από τη δημιουργία του Ευρωστρατού. Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όμως, κάθε τέτοια πρωτοβουλία πρέπει "να αναπτύσσεται με τρόπο συντονισμένο, συμβατό και διάφανο με το ΝΑΤΟ".

    "Τούτου δοθέντος, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχθούν ανεξάρτητες δομές της ΕΕ, που επικαλύπτουν δυνατότητες, που ήδη υπάρχουν στους κόλπους του ΝΑΤΟ", κατέληξε ο κ. Πάουελ.

    Μπους:''όχι στην συγκάληψη του ΝΑΤΟ''

    Στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τόνι Μπλερ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε την αμερικανική θέση, σύμφωνα με την οποία ο Ευρωστρατός "δεν θα πρέπει να υπονομεύσει το ΝΑΤΟ".

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε το κοινό αμερικανο-βρετανικό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε πρίν απο δυο εβδομάδες, κατα την επίσκεψη του Τζόρτζ Μπούς στη Βρετανία, στο οποίο υπογραμμιζόταν οτι, το ΝΑΤΟ θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας ασφάλειας.

    Υπενθυμίζεται πως, την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κατέληξαν σε κατ' αρχήν συμβιβασμό, που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα ευρωπαικό κέντρο επιχειρησιακού προγραμματισμού αυτόνομου απέναντι στο ΝΑΤΟ.

    Μένουν οι βάσεις στην Ευρώπη

    Στις Βρυξέλλες, ο κ. Πάουελ ανέφερε πως, οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Γηραιά Ήπειρο, ιδίως μετά την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας. Τόνισε πως, οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη θα διατηρηθούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.

    Ο υπουργός υπογραμμίζει ότι, οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη αντανακλούν παλιές απειλές του Ψυχρού Πολέμου και συνιστούν "μια εξαιρετικά στατική αμυντική στάση". Ο κ. Πάουελ δήλωσε πως, η μάχη των ΗΠΑ κατά της διεθνούς τρομοκρατίας απαιτεί την προσαρμογή των αμερικανικών βάσεων στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και στις νέες τεχνολογίες.

    Ωστόσο, ο κ. Πάουελ διευκρίνισε πως, δεν έχει ληφθεί καμιά οριστική απόφαση ακόμα και οι ΗΠΑ θα έχουν "πλήρεις και σε βάθος διαβουλεύσεις" με το ΝΑΤΟ, πριν από οποιαδήποτε τροποποίηση.

    Σχετική είδηση: Πιέζει για ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ ο Πάουελ

    [16] Πιέζει για ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ ο Πάουελ

    4/12/2003 1:09:00 μμ

    Την ευκαιρία της διήμερης συνεδρίασης, που άρχισε σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με κεντρικά ζητήματα το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άδραξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να επαναφέρει το αίτημα του για μεγαλύτερη εμπλοκή των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Ιράκ. Στόχος η σταθεροποίηση της χώρας έπειτα από την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν. Η πρόταση αυτή έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, από τον Ιρακινό υπουργό Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι.

    Υπενθυμίζει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

    "Προτρέπουμε τη Συμμαχία να εξετάσει με ποιόν τρόπο θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Ιράκ (...) διακείμεθα ευνοϊκά απέναντι σε έναν ενισχυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ'', είπε ο Κόλιν Πάουελ από το βήμα της συνεδρίασης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

    Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βλοτζιμίερτζ Τσιμότσεβιτς ήταν ο πρώτος που υπεραμύνθηκε της προοπτικής ενός ενισχυμένου ρόλου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στην περιοχή. "Θεωρούμε ότι είναι σώφρον για το ΝΑΤΟ να εμπλακεί περισσότερο στο Ιράκ στο μέλλον", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε εξάλλου ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ενθάρρυνε, με την απόφαση 1511, που υιοθέτησε τον περασμένο Οκτώβριο, τους περιφερειακούς και πολυμερείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στις προσπάθειες σταθεροποίησης του Ιράκ.

    Ικανοποίηση στο Ιράκ

    Την ικανοποίηση του Ιράκ για έναν διευρυμένο ρόλο του ΝΑΤΟ με στόχο τη βοήθεια της χώρας, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιγιάρ Ζεμπάρι, μιλώντας στο δίκτυο CNN.

    Ο Ιρακινός υπουργός πρόσθεσε ότι, "οι προσπάθειες αυτές, θα μας βοηθήσουν στην περιόδο αυτή της μετάβασης" και κατέληξε πως, ο ιρακινός λαός πρέπει "να αποκτήσει την ευθύνη της δικής του ασφάλειας".

    [17] ''Το 2004 δεν θα αποτελέσει ευκαιρία κερδοσκοπίας''

    4/12/2003 6:40:00 μμ

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αποτελέσουν εργαλείο εκμετάλλευσης για κερδοσκοπία από ορισμένους ούτε και αλλοίωσης της εσωτερικής αγοράς της χώρας, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, στα γραφεία του ΕΟΤ, με παρούσα τη νέα πολιτική ηγεσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού. "Πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρξει ένα ''καθαρό πλαίσιο'' που θα εμποδίσει ή θα περιορίσει την κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσπάθεια εκμετάλλευσης των Ολυμπιακών Αγώνων", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Ένα από τα ''όπλα'' του Υπουργείου είναι η διαφήμιση

    "Το Υπουργείο κινείται πρωτίστως για την εδραίωση σταθερών τιμών στην εγχώρια αγορά, δεδομένου του γεγονότος ότι οι τιμολογήσεις που πραγματοποιούνται στην Γερμανία για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να ελεγχθούν", τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης.

    Παράλληλα θα υπάρξει συνεργασία τόσο με τον ''Αθήνα 2004'', όσο με τους τουρ οπερέϊτορς προκειμένου να ελεγχθεί η συγκεκριμένη διαδικασία.

    Ένα από τα ''όπλα'' του Υπουργείου απέναντι σε αυτήν την κατάσταση είναι η διαφήμιση, η οποία θα ενημερώνει τις αλλοδαπές αγορές και για τις τιμές που διατίθενται οι υπηρεσίες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όσον αφορά τα προσφερόμενα δωμάτια ιδιωτών ''Ολυμπιακές μισθώσεις'', τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της φιλοξενίας, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι διαπιστώνεται μια καθυστέρηση αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου από τον ΕΟΤ.

    Αιτία αποτελεί η καθυστέρηση από πλευράς της Κοινοπραξίας, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των σπιτιών, να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς στη διαδικασία υποβολής των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι ενδιαφερόμενοι εκμισθωτές-ιδιοκτήτες (νέα καταληκτική ημερομηνία για την κοινοπραξία ορίστηκε η 14η Φεβρουαρίου 2004).

    Αναφερόμενος στα τουριστικά πράγματα της χώρας, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι με την αναθεώρηση του ΕΠΑΝ ο τουρισμός παίρνει 40 εκατ. ευρώ επιπλέον.

    Συνολικά στον τουρισμό διατίθενται 2 δισ. ευρώ, ενώ τα στοιχεία υλοποίησης του προγράμματος (Μέτρο 2.2.2), αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί συνολικά 2.333 τουριστικές επιχειρήσεις καταλυμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 104,8 εκατ. ευρώ και συνολικής δημόσιας δαπάνης 40,1 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά τις λοιπές τουριστικές επενδύσεις και εκείνες με υψηλό προϋπολογισμό που ενισχύονται βάσει των διατάξεων του αναπτυξιακού νόμου 2601/98, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ, από τον Μάϊο του 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2003 έχουν ενταχθεί στις διατάξεις του συνολικά 787 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 752 εκατ. ευρώ και συνολικής επιχορήγησης 207 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 5.411 θέσεις εργασίας.

    Συνολικά, ενεργοποιήθηκε το 92% από το σύνολο του προγράμματος τουρισμού, συμβασιοποιήθηκε το 47%, ενώ επιταχύνεται η απορρόφηση με σκοπό μέχρι το τέλος του χρόνου να ξεπεραστεί το 10% σε απορρόφηση.

    Με αισιοδοξία ξεκινάει το 2004 ο ελληνικός τουρισμός, αφού όπως τόνισε ο κ.Τσοχατζόπουλος, τον Ιανουάριο 2004 θα τρέξει για πρώτη φορά η διαφημιστική καμπάνια για το νέο έτος.

    Για την διαφήμιση της περιόδου 2004-2008 έχει ήδη αποφασιστεί ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης του ελληνικού τουρισμού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χρονιά 2004 θα απορροφηθούν 45 εκατ. ευρώ για την προβολή και διαφήμιση.

    Επιπροσθέτως για το 2004 προβλέπονται ακόμα 15 εκατ. ευρώ για τα γραφεία του ΕΟΤ εξωτερικού, ενώ με άλλα 15 εκατ. ευρώ επιδοτείται η υλοποίηση του προγράμματος των ''λευκών νυχτών'' (μαθητές για μια βδομάδα θα κάνουν επίσκεψη σε χιονοδρομικά κέντρα).

    Η ανάθεση του σχεδιασμού και της παραγωγής του δημιουργικού μέρους της διαφημιστικής εκστρατείας του ΕΟΤ κατακυρώθηκε στην εταιρία ΑΔΕΛ Εταιρία Ολοκληρωμένης Επικοινωνίας.

    Η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Στην τελική ευθεία της υλοποίησης εισέρχονται και τα νέα θεσμικά εργαλεία που έχουν εξαγγελθεί.

    Το ένα αφορά την λειτουργία κλιμακίου ελέγχου της τουριστικής αγοράς και το άλλο την ''αστεροποίηση'' των ξενοδοχείων στη θέση της σημερινής κατηγοριοποίησης.

    Αύξηση τουριστικής κίνησης μέχρι και 5%

    Για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2004, ο υπουργός σημείωσε ότι, σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, εκτιμάται για την Ελλάδα αύξηση της τουριστικής κίνησης μέχρι και 5% λόγω και των Ολυμπιακών αγώνων.

    Για το 2003 ο υπουργός επανέλαβε ότι αναμένεται ελαφρά υποχώρηση από 1% έως 2,5% σε σχέση με το 2002.

    Τα πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός, αναφέρουν ότι η Ελλάδα το 2002 κατέλαβε την 13η θέση στην παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τον αριθμό αφίξεων αλλοδαπών τουριστών και την όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

    Το 2002 η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση 0,9% της τουριστικής κίνησης σε σχέση με το 2001, παρά το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί περί του αντιθέτου.

    Στις εισπράξεις από τον τουρισμό την πρώτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 10η θέση με 9,7 δισ. δολάρια.

    [18] Νέο ιστορικό ρεκόρ για το ευρώ

    4/12/2003 4:57:00 μμ

    Και νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε νωρίτερα από το ευρώ, που έφθασε τα 1,2146 δολάρια, δίνοντας έτσι συνέχεια στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης του δολαρίου. Στις 12.25 ώρα Ελλάδος, στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ υποχώρησε - στα 1,2060 δολάρια από τα 1,2112 δολάρια την Τετάρτη στη Ν. Υόρκη - μετά από υπαινιγμούς για για ενδεχόμενη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος, με στόχο την ανακοπή του ράλι του κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Κάιο Κοχ-Βέζερ, παραμένει ''πάντα πιθανό'' να προχωρήσει η ΕΚΤ σε πωλήσεις ευρώ για να συγκρατήσει την ενίσχυση του κοινού νομίσματος έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

    Έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία

    ''Οι παρεμβάσεις είναι πάντα πιθανές'', δήλωσε ο Κοχ-Βέζερ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τραπεζικού συνεδρίου στο Μόναχο. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω συνομιλίες για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στους κόλπους της Ομάδας των Επτά πλουσιοτέρων χωρών (G7) μετά από τη συνάντηση στο Ντουμπάι στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν είχε απευθυνθεί έκκληση για μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    Το ευρώ έφθασε ακόμη και έως τα 1,2050 δολάρια στον απόηχο δημοσιεύματος στη βρετανική ημερησία ''Ντέιλι Τέλεγκραφ'' σύμφωνα με το οποίο οι Βρυξέλλες εξετάζουν τη νομική βάση ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ανάλογων με αυτούς της δεκαετίας του '70.

    Στη συνέχεια, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κάλυψε μέρος του χαμένου εδάφους ανακάμπτοντας πάνω από τα 1,2070 δολάρια, καθώς ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες, Γεράσιμος Θωμάς, δήλωσε ότι η βρετανική ημερησία παρερμήνευσε μελέτη της ιστορίας της κίνησης κεφαλαίων την οποία περιέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οικονομική έκθεσή της τής 26ης Νοεμβρίου.

    ''Δεν υπάρχει καμία πρόθεση της Επιτροπής να εισάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων'', τόνισε ο Θωμάς.

    [19] Στην Αρχαία Ολυμπία η σφαιροβολία

    4/12/2003 7:03:00 μμ

    Ιστορική μέρα η σημερινή, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ στη σημερινή συνεδρίαση, στη Λωζάννη, ενέκρινε, ομόφωνα την πρόταση - πρωτοβουλία της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" για την τέλεση του αγωνίσματος της σφαιροβολίας ανδρών - γυναικών, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 18 Αυγούστου 2004. Tα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό την πρόταση της "ΑΘΗΝΑ 2004" η οποία είχε γίνει αποδεκτή τις προηγούμενες μέρες και από το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού.

    Σεβασμός στην ιστορικότητα του χώρου

    Φανερά συγκινημένη, η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου -Δασκαλάκη ευχαρίστησε δημόσια τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής της ΔΟΕ και έκανε λόγο για "ιστορική απόφαση" που αναδεικνύει την Αρχαία Ολυμπία ως "μέρος της μοναδικότητας και της αυθεντικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας".

    Επίσης, πρόσθεσε ότι η ΑΘΗΝΑ 2004 προχωρά άμεσα στο λειτουργικό σχεδιασμό για την εκτέλεση των αγωνισμάτων στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου, αλλά και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    [20] Οι διαιτητές που θα ''σφυρίξουν'' στο EURO 2004

    4/12/2003 4:06:00 μμ

    Από τον Κύρο Βασσάρα θα εκπροσωπηθεί η ελληνική διαιτησία στα γήπεδα της Πορτογαλίας, καθώς η UEFA έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τον κατάλογο με τους 12 "άρχοντες των αγώνων", που θα διευθύνουν τα παιχνίδια του EURO 2004, με το όνομα του Έλληνα ρέφερι να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των τεσσάρων διαιτητών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ως 4οι διαιτητές. Οι άλλες τρεις "σφυρίχτρες" που θα έχουν καθήκοντα τέταρτου διαιτητή στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι οι Φρανκ Ντε Μπλέκερε (Βέλγιο), Αλέν Χαμερ (Λουξεμβούργο) και Στιούαρτ Ντούγκαλ (Σκωτία). Επικεφαλής του καταλόγου με τους 12 διαιτητές είναι ο Ιταλός και κατά τεκμήριο κορυφαίος ρέφερι στον κόσμο, Πιερλουίτζι Κολίνα, ο οποίος διηύθυνε τον τελικό του Μουντιάλ 2002, ανάμεσα στην Βραζιλία και την Γερμανία (2-0). Μεταξύ των 12 είναι και ο Γερμανός, Μάρκους Μερκ που "σφύριξε" τον τελικό του περυσινού τελικού του Champions League, ανάμεσα στην Μίλαν και την Γιουβέντους.

    Αναλυτικά οι 12 διαιτητές που θα διευθύνουν τα παιχνίδια του EURO 2004, είναι οι εξής:

    Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία) Μάικ Ράιλι (Αγγλία) Ζιλ Βεϊσιέρ (Γαλλία) Μάρκους Μερκ (Γερμανία) Πιερλουίτζι Κολίνα (Ιταλία) Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία) Λουσίλιο Καρντόσο Κορτέζ Μπατίστα (Πορτογαλία) Βαλεντίν Ιβανόφ (Ρωσία) Λιούμπος Μίχελ (Σλοβακία) Μανουέλ Ενρίκε Γκονζάλεθ (Ισπανία) Αντερς Φρισκ (Σουηδία) Ουρς Μέγιερ (Ελβετία)

    [21] ''Αντίπαλο''... βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!

    Μπέττυ Σαβούρδου 4/12/2003 4:15:00 μμ

    Μπορεί ο εορτασμός της 100ης επετείου (17 Δεκεμβρίου, 1903) από την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ να πλησιάζει, όμως, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης του Τέξας, του Πίτσμπουργκ, έχουν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν. Εκεί, ισχυρίζονται ότι τους αδελφούς Ράιτ τους πρόλαβε, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, ο αιδεσιμότατος Μπάρελ Κάνον, με το αεροσκάφος του, το... "Ιεζεκιήλ". Σύμφωνα με τις διηγήσεις, το "Ιεζεκιήλ", που έμοιαζε περισσότερο με βάρκα, υψώθηκε για λίγο στα 3,05 μ. από το έδαφος, είχε μία μικρή μηχανή και λίγο χώρο για τον πιλότο. Ωστόσο, η πτήση του έληξε άδοξα όταν προσγειώθηκε πάνω σε φράχτη.

    Όχημα για τον... ουρανό

    Σύμφωνα με την ιστορικό Λέισι Ντέιβις, πολλοί την ρωτούν αν όντως πέταξε αυτή η κατασκευή. "Εξαρτάται από το τι θεωρούμε πετάω. Πιστεύω ότι πράγματι σηκώθηκε από το έδαφος. Ωστόσο, ήταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πτήσης; Αυτό είναι το ερώτημα", αναφέρει η ιστορικός.

    Πάντως, σίγουρα αξίζει να αναφερθεί η πηγή έμπνευσης της εφεύρεσης του Κάνον. Ο βαπτιστής αιδεσιμότατος είχε εμμονή με το ομώνυμο βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ. Σύμφωνα με τον Κάνον, η βιβλική ιστορία περιείχε λεπτομερές προσχέδιο για τη δημιουργία μιας συσκευής που θα έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πλησιάσουν τον ουρανό... πετώντας.

    Ο Κάνον έπεισε τους συντοπίτες του ότι το αερόπλοιό του θα πέταγε. Έτσι, το 1900 ιδρύθηκε η "Εταιρεία Κατασκευής του Αεροσκάφους Ιεζεκιήλ". Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη ώστε, ένα χρόνο αργότερα, ο αιδεσιμότατος μάζεψε 20.000$ και ξεκίνησε την κατασκευή του αεροσκάφους "Ιεζεκιήλ".

    Δείτε το αεροσκάφος στο Μουσείο του Πίτσμπουργκ

    Πηγή: www.phenomenamagazine.com

    [22] Έτοιμη η Κίνα να επενδύσει στον ...πιγκουΐνο!

    4/12/2003 2:39:00 μμ

    Στα λειτουργικά συστήματα της Linux, τα οποία θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα Windows της Microsoft, ετοιμάζεται να ρίξει το οικονομικό βάρος της η Κίνα, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου. "Η Κίνα θα μπορούσε να κτίσει μια εγχώρια βιομηχανία λογισμικού γύρω από τα Linux, το λογισμικό της οποίας βασίζεται σε ένα φθηνό στάνταρντ, που μπορεί να τροποποιηθεί δωρεάν", τόνισε ο Γκου Ζονγκουέν, υφυπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορικής. Ο Γκου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό της σχεδιαζόμενης κυβερνητικής επένδυσης στο Linux. Η αγορά τεχνολογίας της πληροφορικής της Κίνας αναπτύσσεται κατά 20% ετησίως, με τις πωλήσεις λογισμικού να φτάνουν τα 30,5 εκατομμύρια δολάρια το 2005, σύμφωνα με τον ερευνητικό οίκο Ιντερνάσιοναλ Ντέιτα. Η εγχώρια βιομηχανία κυριαρχείται από τις Microsoft, Oracle, IBM, Sybase, UFSoft και Kingsoft.

    [23] Νυμφίος οσονούπω ο Σουηδός πρωθυπουργός

    4/12/2003 3:14:00 μμ

    Γαμπρός ετοιμάζεται να ντυθεί μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον για χάρη της αγαπημένης του, που δεν είναι άλλη από την πρόεδρο του εθνικού μονοπωλίου ποτών Systembolaget, Ανίτρα Στιν. Ο Πέρσον και η Στιν, αμφότεροι διαζευγμένοι, πήραν τη σχετική βεβαίωση από την εφορία, η οποία σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία πιστοποιεί ότι άτομα που θέλουν να παντρευτούν δεν συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια ή δεν είναι ήδη παντρεμένα. Ο Πέρσον και η Στιν, 54 ετών αμφότεροι, δημοσιοποίησαν τη σχέση τους τον περασμένο Φεβρουάριο και από τον Ιούλιο συγκατοικούν.

    Ψίθυροι και σκάνδαλα...

    Η Στιν βρισκόταν στο στόχαστρο των ΜΜΕ εξαιτίας των ανακρίσεων, που διεξήγοντο για να διαπιστωθεί εάν στελέχη του Systembolaget είχαν δωροδοκηθεί από ποτοποιίες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους μέσω το εθνικού μονοπωλίου.

    Η Στιν ξεκίνησε διοικητική έρευνα παράλληλα με την αστυνομική έρευνα και ο Πέρσον εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το προσωπικό του μονοπωλίου.

    Ωστόσο οι πολιτικοί σχολιαστές υποστηρίζουν ότι, η σχέση αυτή προκάλεσε έριδες στην κυβέρνηση και ιδιαίτερη ένταση με τον υπουργό Βιομηχανίας, ο οποίος είναι η διοικούσα αρχή του κρατικού μονοπωλίου στο οποίο προΐσταται η αγαπημένη του πρωθυπουργού.

    [24] Ατύχησε στα δικαστήρια η Στρέιζαντ

    4/12/2003 2:16:00 μμ

    Έχασε την αγωγή, που είχε υποβάλει σε βάρος ενός περιβαλλοντολόγου, η ντίβα της διεθνούς μουσικής σκηνής Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Ο εναγόμενος, είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες της κατοικίας της στο διαδίκτυο με την υποσημείωση ότι, το κτιριακό συγκρότημα της σταρ στο Μαλιμπού προκαλεί τη διάβρωση των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού. Η Στρέιζαντ είχε μηνύσει τον Κένεθ Αντελμαν το Μάιο κατηγορώντας τον για παραβίαση της νομοθεσίας για τους παπαράτσι καθώς και για παραβίαση των προσωπικών της δικαιωμάτων και απαιτούσε να αποσυρθεί το όνομα της κάτω από τις φωτογραφίες, που δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του στο διαδικτύου.

    Πήγε για μαλλί...

    Ο Αντελμαν, ένας ιδιόρρυθμος πολυεκατομμυριούχος, έχει ξοδέψει χρόνο και χρήμα για τη λήψη αεροφωτογραφιών όλων των ακτών της Καλιφόρνιας στα πλαίσια εκστρατείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Χθες όμως ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λος Αντζελες Αλαν Γκούντμαν απεφάνθη ότι, ο Αντελμαν δεν έκανε καμιά προσπάθεια για να φωτογραφήσει την Στρέιζαντ και ούτε καν γνώριζε όταν τραβούσε φωτογραφίες από αέρος ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις στις ακτές τους Μαλιμπού ανήκαν στη ντίβα, καθώς η απόσταση που μεσολαβούσε μεταξύ αντικειμένου και φωτογραφικού φακού ήταν τουλάχιστον 900 μέτρα.

    Αντίθετα ο δικαστής Γκούντμαν υποστήριξε ότι, οι ισχυρισμοί της Στρέιζαντ παρεμβαίνουν στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης του Αντελμαν και έδωσε εντολή να πληρώσει η Στρέιζαντ όλα τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 4 December 2003 - 18:05:20 UTC