Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Σημίτη σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ
  • [02] Εθνική συναίνεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [03] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Λαμία
  • [04] Αναστολή απεργίας στη Στατιστική Υπηρεσία
  • [05] Σταδιακές ανατιμήσεις στα είδη αρτοποιίας
  • [06] Δεύτερη ημέρα του ευρωπαϊκού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ
  • [07] Κύμα κακοκαιρίας προβλέπει η ΕΜΥ
  • [08] Ηπιότερο το νέο κήρυγμα Χριστόδουλου
  • [09] Καταδικάστηκε η πρώην σύζυγος του Αγγ. Κανά
  • [10] Την ερχόμενη Τετάρτη η δίκη του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ
  • [11] Επίσκεψη Αβραμόπουλου σε Γ. Σουφλιά
  • [12] Έκθεση Eurostat για τα άτομα με ειδικές ανάγκες
  • [13] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Ρωσία
  • [14] ''Πραγματικός φίλος'' οι ΗΠΑ για τη Γεωργία
  • [15] Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου ο Γκάλιτς
  • [16] Πλημμύρησε η Ισπανία
  • [17] Οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο για το ιρακινό χρέος
  • [18] Επιφυλακτική η Ευρώπη για τους δασμούς του χάλυβα
  • [19] Δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον ο Ρίγκαν
  • [20] Διαμάχη ΗΠΑ και Συρίας για χρήματα του Ιράκ
  • [21] Μουντιάλ 2006: Κλήρωση προκριματικών
  • [22] Ο Ι. Καμπανέλλης πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων
  • [23] Προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα για τον ιό της γρίπης
  • [24] Οι Ευρωπαίοι αγαπούν όλο και περισσότερο το Ιντερνετ
  • [25] Πρώτοι στο κουτσομπολιό οι άνδρες

    [01] Επίσκεψη Σημίτη σε υποκαταστήματα του ΙΚΑ

    5/12/2003 7:48:00 μμ

    Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στον Κεραμεικό και την Καλλιθέα επισκέφθηκαν το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων. Ο κ. Σημίτης συνομίλησε από το τηλεφωνικό κέντρο 184 που λειτουργεί στο ΙΚΑ με δύο ασφαλισμένους που εκείνη την ώρα καλούσαν για να κλείσουν ραντεβού από το Περιστέρι και το Ηράκλειο της Κρήτης. "Θέλουμε το κράτος και η δημόσια διοίκηση να είναι κοντά στον πολίτη", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Η Δημόσια Διοίκηση εκσυγχρονίζεται

    "Το ΙΚΑ κάποτε ήταν συνώνυμο της ταλαιπωρίας. Θελήσαμε να αλλάξουμε ριζικά αυτή την κατάσταση και όπως διαπίστωσα σήμερα", είπε ο Πρωθυπουργός, "αυτό έχει γίνει πραγματικότητα".

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι το ΙΚΑ σήμερα έχει εκσυγχρονιστεί και προσφέρει συντάξεις "ακόμη και εντός δύο μηνών, αυθημερόν ραντεβού για υπηρεσίες υγείας και πιστοποιητικά για τους ασφαλισμένους στο χώρο εργασίας τους".

    "Η ταλαιπωρία είναι παρελθόν", υπογράμμισε και σημείωσε ότι έχει προχωρήσει η μηχανοργάνωση, αλλά και η διάθεση πόρων του Ιδρύματος προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

    "Η Δημόσια Διοίκηση εκσυγχρονίζεται δραστικά", είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να αισθάνεται ότι το κράτος και η Δημόσια Διοίκηση είναι στο πλευρό του".

    [02] Εθνική συναίνεση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    5/12/2003 7:48:00 μμ

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση και δεν πρέπει να επηρεαστούν από τις κομματικές αντιπαραθέσεις στην προεκλογική περίοδο. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν όλοι οι ομιλητές στην ημερίδα που διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες. Στην ημερίδα παρευρέθησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Ολυμπιονίκες και αθλητές.

    ''Προέχει το συλλογικό συμφέρον''

    Την ανάγκη να μείνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μακριά από τις κομματικές αντιπαραθέσεις, επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από το προσωπικό συμφέρον, προέχει το συλλογικό συμφέρον της Ελλάδας.

    "Για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, οφείλουμε να υποστείλουμε τις κομματικές μας σημαίες και να σηκώσουμε όλοι την ελληνική σημαία" τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Αίτημα πολιτισμού"

    Ο Κώστας Καραμανλής, κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό, να επαναλάβει στο Λονδίνο, το αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, όχι ως επαιτεία κομματικής σκοπιμότητας, αλλά ως αίτημα όλων των Ελλήνων.

    Προανήγγειλε επίσης τη συγκρότηση επιτελικής επιτροπής που θα παρακολουθεί την ολυμπιακή προετοιμασία και δεσμεύθηκε ότι τίποτα δεν θα διαταράξει τη διαδικασία διοργάνωσης των Αγώνων στο μεσοδιάστημα της επόμενης των εκλογών και έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Τίποτα δεν έγινε με αυτόματο πιλότο''

    Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ευχαρίστησε τη ΝΔ για την πρόσκληση που του απηύθυνε, τονίζοντας ότι η διοργάνωση της ημερίδας, δηλώνει μία διάθεση συναινετικής και υπεύθυνης αντιμετώπισης της τελευταίας φάσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Υπογράμμισε επίσης, ότι όλα όσα έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έγιναν με ''αυτόματο πιλότο' αλλά με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες διαφάνειας.

    Συστράτευση και εθνική συμφιλίωση

    Ικανοποιημένη για την υπεύθυνη στάση της ΝΔ αλλά και όλων των κομμάτων, στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων εμφανίσθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη και επανέλαβε ότι το ολυμπιακό εγχείρημα, αφορά όλη τη χώρα και όλους τους πολίτες.

    Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο πράσινο φως που έδωσε η ΔΟΕ για τη διεξαγωγή του αγωνίσματος της σφαίρας στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και στην έγκριση της πρότασης για την λαμπαδηδρομία, η οποία για πρώτη φορά θα περάσει από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

    Την ανάγκη να μην χαθεί η εορταστική ατμόσφαιρα των Ολυμπιακών Αγώνων υπογράμμισε από την πλευρά της η Δήμαρχος Αθηναίων.

    "Δεν πρέπει να τρομοκρατούμε τους πολίτες, διώχνοντάς τους από την Αθήνα" είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι μία ασφαλής αλλά και φιλόξενη πόλη.

    "Δεν είναι ώρα απολογισμών αλλά συστράτευσης" τόνισε από την πλευρά της η υπεύθυνη τομεάρχης Ολυμπιακών Αγώνων της ΝΔ, Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

    [03] Πολύνεκρο δυστύχημα στη Λαμία

    5/12/2003 7:07:00 μμ

    Τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι 5 χλμ έξω από τη Λαμία, στο ύψος της Αλαμάνας. Κάτω από αδιευκρίνιστες, μέχρι στιγμής, συνθήκες ένα αυτοκίνητο σφηνώθηκε κάτω από διερχόμενη νταλίκα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ένα ζευγάρι και τα δύο παιδιά του, πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με νταλίκα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ χρειάστηκαν περισσότερο από δύο ώρες για να ανασύρουν τους επιβάτες μέσα από το κατεστραμμένο όχημα.

    [04] Αναστολή απεργίας στη Στατιστική Υπηρεσία

    5/12/2003 6:41:00 μμ

    Ανεστάλη η απεργία των υπαλλήλων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), η οποία διήρκεσε εννέα εβδομάδες. Η απόφαση της πολύωρης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων για αναστολή της απεργίας ελήφθη μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την έκδοση στατιστικών στοιχείων και την αποστολή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Επίσης στην απόφαση για αναστολή της απεργίας συνέβαλε και το ότι, σύμφωνα με πληροφορίες των εργαζομένων, επίκεινται περικοπές στο δώρο των Χριστουγέννων λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία.

    [05] Σταδιακές ανατιμήσεις στα είδη αρτοποιίας

    5/12/2003 6:37:00 μμ

    Σε δόσεις θα γίνει η αύξηση των αλεύρων την ερχόμενη χρονιά και κατ΄επέκταση και του ψωμιού και των προϊόντων αρτοποιείου των βιομηχανιών τροφίμων που χρησιμοποιούν ως βασική πρώτη ύλη τα άλευρα. Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αλευροβιομηχάνων στον υφυπουργό Ανάπτυξης, Κίμων Κουλούρη, με τον οποίο συναντήθηκαν την Παρασκευή, η αύξηση των σιτηρών και των αλεύρων θα φτάσει σταδιακά το 25%. Ο υφυπουργός από την πλευρά του εκτιμά ότι τον Ιανουάριο η αύξηση στο κιλό το ψωμί δε θα ξεπεράσει το 1,5%. Σε πρώτη φάση η αύξηση των αλεύρων εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 5% έως 7%.

    [06] Δεύτερη ημέρα του ευρωπαϊκού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ

    5/12/2003 5:52:00 μμ

    Με τις ομιλίες κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών συνεχίστηκε σήμερα, Παρασκευή, το ευρωπαϊκό συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ με θέμα "Σύγχρονοι Σοσιαλιστές - Νέες Απαντήσεις". Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών, Αμυνας, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας καθώς και η επίτροπος της ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου. Στο συμπόσιο μίλησε, επίσης, ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    ''Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα το 2004''

    "Χρειάζεται συνεχής αγώνας και είναι το κίνημά μας, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα μαζί με τον πρόεδρο Κώστα Σημίτη που θα μπορέσει να συνεχίσει αυτόν τον αγώνα στις κρίσιμες φάσεις του επόμενου έτους 2004", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του.

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο σοσιαλιστικό όραμα για την Ευρώπη υποστήριξε ότι "οι σοσιαλιστές γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και σε διεθνές επίπεδο" και τάχθηκε υπέρ της προώθησης της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία "και θα δώσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και θα αποτελέσει ένα βήμα για να μπορέσουμε να πούμε στην υφήλιο και στον κόσμο, στην διεθνή σκακιέρα, ότι είναι υπαρκτός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Παπαντωνίου: ''Πολιτικός ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας''

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου, υποστήριξε και αυτός ότι στην εποχή μας η Ευρώπη "καλείται να αποδείξει ότι είναι το μόνο πολιτικό αντίβαρο στη σημερινή νεοσυντηρητική εκδοχή της παγκοσμιοποίησης" καθώς αντιλαμβάνεται πολύ διαφορετικά από τις ΗΠΑ τα κοινωνικά προβλήματα των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

    Ο κ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε "πολύ κρίσιμο" το ρόλο της Αριστεράς στην Ευρώπη καθώς οφείλει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά και να λειτουργήσει προς το συμφέρον του πολίτη.

    "Δεν ανταγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπάρχουν κοινές αξίες και συμφέροντα στον Ευρωατλαντικό χώρο. Υπάρχουν, όμως, αρχές, αξίες και συμφέροντα που έχουν ιδιαίτερη αναφορά στην Ευρώπη" είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι η "πολιτική και αμυντική ισχυροποίηση της Ευρώπης" θα διαμόρφωνε μια καλύτερη ισορροπία στο διεθνές σύστημα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας ο Υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε "πολιτικό" τον αγώνα κατά της διεθνούς και για το λόγο αυτό, προϋποθέτει μια "συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών των κρίσεων που 'γεννούν' τρομοκράτες".

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Συνέδριο Ευρωπαίων σοσιαλιστών

    [07] Κύμα κακοκαιρίας προβλέπει η ΕΜΥ

    5/12/2003 3:51:00 μμ

    Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από την Κυριακή έως την Τρίτη, θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, οι βροχές, οι έντονες καταιγίδες, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας και οι θυελλώδεις άνεμοι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου με χαμηλό υψόμετρο. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τρίτη.

    [08] Ηπιότερο το νέο κήρυγμα Χριστόδουλου

    5/12/2003 5:16:00 μμ

    Συνέχεια από άμβωνος στις χτεσινές δηλώσεις του σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Κηρύττοντας από το ναό του Αγίου Σάββα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο αναφέρθηκε εμμέσως στις αντιδράσεις που προκάλεσε το χτεσινό του κήρυγμα. Ο κ. Χριστόδουλος, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, είπε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε μέρα υπάρχει συνεχής αναμέτρηση με το πολυπρόσωπο κακό που υπάρχει στην κοινωνία. "Όσο ο Θεός μας δίδει ζωή και δύναμη" συνέχισε "και το μυαλό μας είναι στη θέση του οφείλουμε να εκπληρώνουμε στο ακέραιο το χρέος που έχουμε αναλάβει και τις ευθύνες που έχουμε επωμισθεί".

    ''Η επίσημη ελληνική θέση εκφράζεται από την κυβέρνηση''

    Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τύπου, Δημήτρης Γέρου, που εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφερόμενος στις νεότερες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είπε ότι "η ιστορία των λαών είναι γεμάτη συγκρούσεις και διαμάχες" και πρόσθεσε ότι εάν εξακολουθούσαν να επικρατούν και σήμερα τέτοιου είδους απόψεις στην Ευρώπη, οι λαοί της θα συνέχιζαν να είναι "εγκλωβισμένοι σε αντιπαλότητες και διαχωριστικές γραμμές".

    Ο κ. Γέρου συμπλήρωσε ότι ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του αλλά τόνισε ότι: "η επίσημη ελληνική θέση είναι αυτή που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση και με την πολιτική της και με τις τοποθετήσεις της". Ο κ. Γέρου κατέληξε λέγοντας: "Δεν πρόκειται να σχολιάσω τις εμφανίσεις του κ. Χριστόδουλου" ενώ κάλεσε το κόμμα της Ν.Δ. να "τοποθετηθεί στο θέμα υπεύθυνα και επίσημα".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος είπε λακωνικά: "αρμόδια για την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής είναι αποκλειστικά η κυβέρνηση και θεωρούμε ότι είναι επωφελής για τον τόπο η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας".

    Δηλώσεις Παπανδρέου και Βενιζέλου

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ έρχεται για "να ανοίξει ειρηνικούς δρόμους". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια Ευρώπη όπου όλοι οι λαοί, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους, θα μπορούν να συμμετέχουν ειρηνικά. "Η Ελλάδα έχει βιώσει με οδυνηρό τρόπο τα σφάλματα του παρελθόντος. Ας προχωρήσουμε αξιοποιώντας τα και όχι επαναλαμβάνοντάς τα", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    "Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα θέματα Ελλάδας -Τουρκίας και Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης τα χειρίζονται οι υπεύθυνες κυβερνήσεις, τα χειρίζονται οι λαοί" είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου και κατέληξε: "Ο καθένας πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό για τον τόπο και να ασχολείται με το αντικείμενό του".

    Αντιδράσεις και από το Συνασπισμό

    Απίστευτη χαρακτήρισε τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ο υπεύθυνος τύπου του ΣΥΝ, Ν. Βούτσης. "Μέχρι χτες ο κ. Χριστόδουλος καλούσε τους Έλληνες και την ανατολική ορθόδοξη χριστιανοσύνη να προφυλαχθούν από την πολιτισμική αλλοτρίωση της δυτικής ρωμαϊκής εκκλησιαστικής και κρατικής κεντροευρωπαϊκής παράδοσης. Σήμερα καλεί να τεθούν φραγμοί προς τους "απίστους" από μία περιχαρακωμένη θρησκόληπτη γενικώς χριστιανική Ευρώπη", τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Η ανακοίνωση συνεχίζει εκτιμώντας ότι οι "αντιφατικές τοποθετήσεις έχουν ένα κοινό παρανομαστή: τη φοβία, την μισαλλοδοξία μιας κουλτούρας που δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα και τη συνύπαρξη των πολιτισμών".

    [09] Καταδικάστηκε η πρώην σύζυγος του Αγγ. Κανά

    5/12/2003 3:35:00 μμ

    Σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ερήμην της η Σοφία Κυριακίδου, πρώην σύζυγος του κατηγορουμένου στην υπόθεση του ΕΛΑ Αγγελέτου Κανά, για τις κατηγορίες της εξύβρισης και απειλής σε βάρος του. Οι κατηγορίες αφορούν μήνυση του Αγγελέτου Κανά, σύμφωνα με την οποία τον Φεβρουάριο του 2002 η κ. Κυριακίδου είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τον είχε απειλήσει ότι θα τον κλείσει φυλακή εμπλέκοντάς τον στην υπόθεση της "17Ν".

    Κάνει λόγο για σκευωρία εις βάρος του

    Ο Αγγελέτος Κανάς μεταφέρθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία.

    Στην κατάθεσή του ο κατηγορύμενος στην υπόθεση του ΕΛΑ υποστήριξε ότι η πρώην σύζυγός του τον μισεί, γιατί ξαναπαντρεύτηκε και, έχει ως στόχο της να τον εξοντώσει.

    Σύμφωνα με τον κ. Κανά η κ. Κυριακίδου έστησε σε βάρος του σκευωρία στην οποία οφείλεται και η εμπλοκή του στην υπόθεση του ΕΛΑ. Εξερχόμενος από τη δικαστική αίθουσα ο Αγ. Κανάς δήλωσε ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι πλεκτάνη, ενώ τόνισε ότι παραμένει επί ένα χρόνο κρατούμενος χωρίς στοιχεία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Αγ. Κανάς έχει υποβάλει σε βάρος της πρώην συζύγου του και μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με όσα έχει υποστηρίξει η κ. Κυριακίδου στις ανακριτικές αρχές για την υπόθεση του ΕΛΑ. Η μήνυση αυτή εκκρεμεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

    [10] Την ερχόμενη Τετάρτη η δίκη του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ

    5/12/2003 3:07:00 μμ

    O πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ

    Αθανάσιος Βασιλόπουλος

    Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η εκδίκαση της υπόθεσης του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ Αθανάσιου Βασιλόπουλου, που κατηγορείται σε σχέση με το θάνατο της Αμαλίας Γκινάκη, κατά την επιχείρηση σύλληψης του Σορίν Ματέι, το Σεπτέμβριο του 98, στην οδό Νιόβης. Ο κ. Βασιλόπουλος αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, καθώς σύμφωνα με την δικογραφία για την υπόθεση ο θάνατος της 25χρονης προήλθε από λάθος εκτιμήσεις και χειρισμούς που έγιναν στην αιματηρή επιχείρηση της ΕΛΑΣ.

    Ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι επιθυμεί να γίνει η δίκη του, καθώς, όπως είπε, τα ΜΜΕ αποδίδουν σ' αυτόν τη μακρόχρονη καθυστέρηση της εκδίκασης της υπόθεσης.

    Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι συγγενείς της 25χρονης Αμαλίας Γκινάκη, οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις.

    Η υπόθεση εκφωνήθηκε από το δικαστήριο και διεκόπη για την Τετάρτη προκειμένου το δικαστήριο να δικάσει τις υπόλοιπες υποθέσεις του πινακίου.

    [11] Επίσκεψη Αβραμόπουλου σε Γ. Σουφλιά

    5/12/2003 11:49:00 πμ

    Τον Γιώργο Σουφλιά στο ΚΑΤ επισκέφθηκε το πρωί ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά. Ο κ. Αβραμόπουλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις για πολιτικά ζητήματα, αλλά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, με τον κ. Σουφλιά συζήτησαν για όλα.

    [12] Έκθεση Eurostat για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

    5/12/2003 6:15:00 μμ

    Η περασμένη Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στα άτομα με κινητικές δυσκολίες. Σήμερα, Παρασκευή, η κοινοτική στατιστική υπηρεσία, Eurostat, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το 2002, σχετικά με τους πολίτες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν κινητικά, και όχι μόνο, προβλήματα. Ένας στους δέκα Έλληνες, λοιπόν, -που ανήκουν στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας- δηλώνουν ότι έχουν κάποια αναπηρία ή μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας. Τα μεγαλύτερα ποσοστά -μεταξύ των "25"- εμφανίζουν η Φινλανδία (32,2%), η Μεγάλη Βρετανία (27,2%) και η Ολλανδία (25,4%). Ενώ τα μικρότερα η Ιταλία (6,6%), η Σλοβακία (8,2%) και η Λιθουανία (8,4%). Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 15,7%.

    Διαφορές μεταξύ σε παντρεμένους και ανύπανδρους

    Πάντως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eurostat, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών θα πρέπει να εξεταστούν με προσοχή, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο οι ερωτηθέντες να έχουν εκλάβει διαφορετικά τις ερωτήσεις, καθώς επίσης, και οι απαντήσεις μπορεί να επηρεάστηκαν από ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

    ’ξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, το ποσοστό των διαζευγμένων ατόμων με κάποια αναπηρία είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό των παντρεμένων ή ανύπαντρων πολιτών. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό των διαζευγμένων ατόμων με αναπηρίες ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ανέρχεται στο 15,7% (26,8% στην ΕΕ) ενώ στους παντρεμένους ή ανύπανδρους τα ποσοστά κυμαίνονται 11,9% (16,3% στην ΕΕ) και 5,5% (11,9% στην ΕΕ).

    Σημειώνεται, ότι η Eurostat έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα με αφορμή την επίσημη λήξη της πρωτοβουλίας "2003: Ευρωπαϊκό Έτος Ατόμων με Αναπηρίες" που πραγματοποιείται από σήμερα και ως τις 7 Δεκεμβρίου στη Ρώμη.

    [13] Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στη Ρωσία

    5/12/2003 7:25:00 μμ

    Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας σε αμαξοστοιχία στη νότια Ρωσία, κοντά στη Τσετσενία. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 22 πτώματα, μεταξύ των οποίων ένα 12χρονο παιδί. Θυμίζουμε ότι η αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο μεταξύ του Κίσλοβοντσκ και του Μινεράλνιε Βόντι και ήταν γεμάτη με εργαζόμενους που πήγαιναν στις δουλειές τους. Η επίθεση αποδίδεται σε Τσετσένους αυτονομιστές. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε την επίθεση ως "προσπάθεια αποσταθεροποίησης" της χώρας, καθώς έγινε δύο μέρες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρωσία.

    Νεκρός ο καμικάζι και οι δύο γυναίκες συνεργοί

    Ο επικεφαλής της FSB (πρώην KGB) Νικολάι Πατρούσεφ δήλωσε, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα καμικάζι και τρεις γυναίκες. Στα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας βρέθηκαν υπολείμματα από το πτώμα του καμικάζι και χειροβομβίδες που δεν είχαν ακόμα εκραγεί. Όπως πρόσθεσε ο επικεφαλής της FSB, οι δύο γυναίκες- συνεργοί του καμικάζι- πήδηξαν από το τρένο λίγο πριν αυτός ανατιναχθεί, κοντά στην πόλη Γεσεντούκι. Η τρίτη γυναίκα-συνεργός είναι σοβαρά τραυματισμένη και όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές, δεν πρόκειται να επιζήσει.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Πολύνεκρη επίθεση σε τρένο στην Τσετσενία

    [14] ''Πραγματικός φίλος'' οι ΗΠΑ για τη Γεωργία

    5/12/2003 4:37:00 μμ

    Η προσωρινή Πρόεδρος της Γεωργίας Νινό Μπουρντζανάντζε δήλωσε σήμερα Παρασκευή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "πραγματικός φίλος" της Γεωργίας, υποδεχόμενη στην Τιφλίδα τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας κο Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η κα Μπουρντζανάντζε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την αμερικανική κυβέρνηση, για την υποστήριξη που έδειξε στη χώρα της σε μία δύσκολο περίοδο όπως αυτή.

    Η Ρωσία οφείλει να τηρήσει τις δεσμέυσεις της

    Ο Ράμσφελντ έφθασε σήμερα στην Τιφλίδα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ανώτατου Αμερικανού αξιωματούχου στην περιοχή, από τις 23 Νοεμβρίου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα προσωρινή κυβέρνηση, μετά την παραίτηση του Γεωργιανού Προέδρου Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, κάτω από τη λαϊκή πίεση.

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντησή του με την προσωρινή Πρόεδρο είπε ότι "η Ρωσία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Γεωργία". Θυμίζουμε ότι η Ρωσία είχε καταλήξει σε συμφωνία με την Γεωργία για το θέμα αυτό, κατά την διάρκεια συνόδου κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1999.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Στη Γεωργία ο Ράμσφελντ

    [15] Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου ο Γκάλιτς

    5/12/2003 12:38:00 μμ

    Σε κάθειρξη 20 ετών για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο, καταδικάστηκε ο Σερβοβόσνιος στρατηγός Στανισλάβ Γκάλιτς, από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Ο Γκάλιτς είχε τη διοίκηση του στρατού στη Ρομανίγια, στην οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 11.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.500 και πλέον παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή είναι η πρώτη καταδίκη για εγκλήματα, που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της πολιορκίας του Σεράγεβο.

    [16] Πλημμύρησε η Ισπανία

    5/12/2003 5:42:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες στην νότια Ισπανία σήμερα Παρασκευή. Η στάθμη των υδάτων έφθασε το 1,5 μέτρο σε ορισμένα χωριά στην επαρχία της Μάλαγα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια, ενώ αγνοείται η τύχη ενός 32χρονου άνδρα. Εκτιμάται ότι ο άνδρας παρασύρθηκε από ποτάμι που υπερχείλισε ενώ διέσχιζε μία γέφυρα στο Ριογκόρντο, κοντά στη Μάλαγα. Πολλές οικογένειες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, ορισμένες μάλιστα με λαστιχένιες λέμβους. Αγροτικές περιοχές αποκλείστηκαν, ενώ οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν δεκάδες οδηγούς που βρέθηκαν παγιδευμένοι στα αυτοκίνητά τους.

    [17] Οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο για το ιρακινό χρέος

    5/12/2003 5:39:00 μμ

    Ο Aμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, διόρισε σήμερα, Παρασκευή, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ ως ειδικό απεσταλμένο για το ιρακινό χρέος, σύμφνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Σε δήλωσή του ο Αμερικανός Προέδρος, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: ''Με χαρά ανακοινώνω σήμερα ότι, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου για βοήθεια, διόρισα τον Τζέιμς Μπέικερ ειδικό απεσταλμένο μου για το ζήτημα του ιρακινού χρέους''. Τη δήλωση του Προέδρου Μπους διάβασε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν. Ο Μπέικερ, όπως διευκρίνισε ο Μακλίλαν, θα ενημερώνει απευθείας τον Πρόεδρο Μπους. Θυμίζουμε ότι ο 73χρονος Μπέικερ διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου από το 1989 έως το 1992.

    [18] Επιφυλακτική η Ευρώπη για τους δασμούς του χάλυβα

    5/12/2003 3:10:00 μμ

    Γκι Ντολέ

    Ο ευρωπαϊκός κλάδος της χαλυβουργίας χαιρέτησε, με επιφύλαξη, την πρωτοβουλία του Τζορτζ Μπους να άρει νωρίτερα του προγραμματισμένου, το μέτρο επιβολής επιπρόσθετων δασμών χάλυβα στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της εταιρίας χάλυβα Arcelor, η οποία είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο, Γκι Ντολέ, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση, αλλά επεσήμανε ότι λυπάται για το ότι οι διαδικασίες διαιτησίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κράτησαν είκοσι μήνες. Επίσης, τόνισε πως, στο διάστημα αυτό, η εταιρία απώλεσε τζίρο ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων και υπογράμμισε πως απαιτείται τουλάχιστον ένας χρόνος έως ότου αποκτήσει εκ νέου επαφή με τους πελάτες της στις ΗΠΑ.

    Εκφράζουν τους φόβους τους

    Ο Γκι Ντολέ είπε ακόμα πως χρειάζεται ένας "θεσμός διαιτησίας που να λειτουργεί διαφορετικά και ταχύτερα" και εξέφρασε τους φόβους τους ότι "οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα συνήθη τους εργαλεία προστατευτισμού, όπως το ντάμπινγκ". Τις ίδιες ανησυχίες με τον κο Ντολέ μοιράζεται και ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρίας ThyssenKrupp Steel, Ούλριχ Μίντελμαν. Ο κος Μίντελμαν ζήτησε από την αμερικανική χαλυβουργία "να μην περιχαρακωθεί, όπως στο παρελθόν, πίσω από άλλα εμπορικά μέτρα αλλά να αναζητήσει με συνέπεια μέτρα αναδιάρθρωσης για να προσαρμοστεί στο διεθνή ανταγωνισμό".

    Τις επιφυλάξεις του εκφράζει και ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδίας Εταιριών Χάλυβα Ντίτερ Αμελινγκ, ο οποίος δήλωσε πως "πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό τα γραφειοκρατικά μέτρα, όπως οι άδειες και οι έλεγχοι στις εισαγωγές, δεν θα εμποδίζουν τις εξαγωγές μας"

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι επιπλέον δασμοί που επέβαλε η Ουάσινγκτον, προκάλεσαν πτώση σε ποσοστό 40% των γερμανικών εξαγωγών χάλυβα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα από 1,6 εκατ. τόνους ανήλθαν σε 1 εκατομμύριο.

    Αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ

    Η απόφαση για άρση των δασμών συναντά, όμως, και την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στην αμερικανική χαλυβουργία. Εκπρόσωπος του USWA, του μεγαλυτέρου συνδικάτου στον κλάδο, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι "υποχώρησε στον εκβιασμό των Ευρωπαίων" και πρόδωσε τους εργαζομένους.

    ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ:

    Αίρουν οι ΗΠΑ τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα

    [19] Δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον ο Ρίγκαν

    5/12/2003 3:48:00 μμ

    Η κόρη του πρώην Αμερικανού Προέδρου Ρόναλτ Ρίγκαν, Πάτι Ντέιβις, μίλησε στο αμερικανικό περιοδικό People για την κατάσταση της υγείας του πατέρα της. Ο πρώην Πρόεδρος, ο οποίος είναι 92 ετών, πάσχει εδώ και 10 χρόνια από Αλτσχάιμερ και έχει χρόνια να εμφανιστεί στο κοινό. Η κόρη του πρώην Προέδρου, δήλωσε ότι ήθελε να ενημερώσει τον κόσμο για τον πατέρα της, επειδή συχνά δέχεται ερωτήσεις για αυτόν. Όπως δήλωσε η κα Ντέιβις οι περισσότεροι νομίζουν ότι ο πρώην Πρόεδρος μπορεί να μιλάει, να περπατάει, να επικοινωνεί με το περιβάλλον του.

    Περνά τις μέρες του στο κρεβάτι

    Η κόρη του πρώην Προέδρου, τόνισε πως ένιωσε την ανάγκη να προβεί στις συγκεκριμένες δηλώσεις, επειδή η υπερπροστασία που δείχνουν στον πατέρα της εκείνη και η μητέρα της, έχουν οδηγήσει τον κόσμο στο συμπέρασμα πως ο Πρώην Πρόεδρος μπορεί να επικοινωνεί άνετα με το περιβάλλον, κάτι που όσοι έχουν κοντινούς ανθρώπους με Αλτσχάιμερ, ξέρουν ότι δε συμβαίνει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του, ο Πρόεδρος Ρίγκαν περνά τις μέρες του στο κρεβάτι ή στο αναπηρικό καροτσάκι. Όταν είναι ξύπνιος, πράγμα που δε συμβαίνει συχνά, απλά κοιτάει τα δέντρα έξω από το παράθυρό του. Εκείνη και η μητέρα της, Νάνσι, έχουν αναλάβει τη φροντίδα του.

    [20] Διαμάχη ΗΠΑ και Συρίας για χρήματα του Ιράκ

    5/12/2003 2:52:00 μμ

    Απορρίφθηκε το αμερικανικό αίτημα προς τη Συρία για την επιστροφή 250 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράκ, ποσό που είχε καταθέσει ο Σαντάμ Χουσεΐν στην Εμπορική Τράπεζα της χώρας. Οι ΗΠΑ ζητούν την άμεση επιστροφή των χρημάτων στο Ιράκ, αλλά η Δαμασκός, που παραδέχεται ότι κρατεί τα χρήματα, θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να εξοφλήσει τα χρέη της κυβέρνησης της Βαγδάτης σε Σύρους επιχειρηματίες. Επίσης, οι δύο χώρες διαφωνούν και για την προέλευση των χρημάτων.

    Διχάζει η προέλευση των χρημάτων

    Σύμφωνα με δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, οι ΗΠΑ θέλουν να επιστραφεί το ποσό, για να το διαθέσουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται να επαναπατρίσει τα χρήματα.

    Σημείο προστριβής μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί και η προέλευση των χρημάτων. Συγκεκριμένα, η Συρία διαβεβαιώνει πως, το ποσό προέρχεται από το πρόγραμμα του ΟΗΕ "πετρέλαιο αντί τροφίμων", που ίσχυε στο Ιράκ πριν την αμερικανική επέμβαση. Από την άλλη μεριά, η Ουάσινγκτον ισχυρίζεται ότι, τα χρήματα είναι αντίτιμο που καταβλήθηκε στη Συρία από πώληση πετρελαίου στο Ιράκ, ενέργεια που παραβίασε σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, υπάρχει και άλλη διαμάχη για το συνολικό ποσό των ιρακινών χρημάτων, που κρατεί η Συρία. Τέλος, το προσωρινό κυβερνητικό συμβούλιο της Βαγδάτης διεκδικεί την επιστροφή τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανέφερε ιρακινός αξιωματούχος τον οποίο αναφέρει το δημοσίευμα.

    [21] Μουντιάλ 2006: Κλήρωση προκριματικών

    Aννα Κούρτη 5/12/2003 12:23:00 μμ

    Στην όπερα "Φεστχάλε" της Φρανκφούρτης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 η κλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2006. Η FIFA ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου τα γκρουπ δυναμικότητας, ενόψει της κλήρωσης των ομίλων της προκριματικής. Στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας τοποθετήθηκε η Εθνική Ελλάδας. Βασικός οικοδεσπότης θα είναι ο οδηγός της Ferrari Michael Schumacher.

    Σχέδιο διεξαγωγής των αγώνων μπαράζ

    Επίσης, η συνομοσπονδία που θα λάβει μέρος στα μπαράζ για πρόκριση του Μουντιάλ 2006 είναι η CONCACAF (Βόρεια-Κεντρική Αμερική και Καραϊβική) και όχι η CAF (Αφρικανική).

    Το σχέδιο διεξαγωγής των αγώνων μπαράζ που θα κρίνουν τις δύο τελευταίες θέσεις συμμετοχής στην τελική φάση του Μουντιάλ 2006 στη Γερμανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να γίνουν δύο αγώνες μπαράζ με ομάδες από 4 Συνομοσπονδίες, αντί της συμμετοχής των τεσσάρων ομάδων σε έναν όμιλο.

    Η μία θέση θα κριθεί από αγώνα μεταξύ των ομάδων-εκπροσώπων των Συνομοσπονδιών Ασίας και CONCACAF, ενώ η δεύτερη θέση από την αναμέτρηση των εκπροσώπων Νότιας Αμερικής-Ωκεανίας.

    Η απόφαση ελήφθη από το εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του στη Φρανκφούρτη, στο περιθώριο της σημερινής κλήρωσης των προκριματικών αγώνων της διοργάνωσης.

    Τα γκρουπ δυναμικότητας

    Α' γκρουπ: Γαλλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Τουρκία. Β' γκρουπ: Ολλανδία, Κροατία, Βέλγιο, Δανία, Ρωσία, Ιρλανδία, Σλοβενία, Πολωνία. Γ' γκρουπ: Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σερβία/Μαυροβούνιο, Ελβετία, Ελλάδα, Σλοβακία, Αυστρία. Δ' γκρουπ: Ουκρανία, Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Ισραήλ, Βοσνία, Λετονία, Ουαλία Ε' γκρουπ: Ουγγαρία, Γεωργία, Λευκορωσία, Κύπρος, Εσθονία, Βόρεια Ιρλανδία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ ΣΤ' γκρουπ: Αλβανία, Αρμενία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Νησιά Φερόε, Μάλτα, Αγιος Μαρίνος, Λιχτενστάιν Ζ' γκρουπ: Ανδόρα, Λουξεμβούργο, Καζακστάν.

    Φθηνό εισιτήριο

    Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 ανακοίνωσαν ότι το πιο φθηνό εισιτήριο για αγώνα της διοργάνωσης θα κοστίζει 35 ευρώ.

    Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ υποστήριξε ότι θα υπάρχει μια ειδική κατηγορία προσιτών τιμών εισιτηρίων σε αγώνες, αίτημα που έκανε ήδη αποδεκτό η FIFA.

    Η πιο χαμηλή τιμή εισιτηρίου σε αγώνες της πρώτης φάσης του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, ήταν 51 ευρώ.

    Σύμφωνα με τους Γερμανούς, τα εισιτήρια για τον τελικό του Μουντιάλ 2006 που θα γίνει στο Βερολίνο, θα κοστίζουν από 120 μέχρι 600 ευρώ.

    Ο πίνακας με τις τιμές (σε ευρώ) που θα ισχύσουν:

    1η κατ.

    2η κατ.

    3η κατ.

    4η κατ.

    Εναρκτήριος αγώ.

    300,00

    180,00

    115,00

    65,00

    Αγών. ομίλων

    100,00

    60,00

    45,00

    35,00

    Φάση των "16"

    120,00

    75,00

    60,00

    45,00

    Προημιτελικά

    180,00

    110,00

    85,00

    55,00

    Ημιτελικά

    400,00

    240,00

    150,00

    90,00

    Αγώνας 3η θέση

    120,00

    75,00

    60,00

    45,00

    Τελικός

    600,00

    360,00

    220,00

    120,00

    Οι ώρες έναρξης των 64 αγώνων έχουν ως εξής:

    15:00 (16:00 ώρα Ελλάδος) 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδος) 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδος)

    Οι προημιτελικοί θα διεξαχθούν σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Γκελζενκίρχεν, Αμβούργο.

    Οι ημιτελικοί σε Ντόρτμουντ και Μόναχο και ο "μικρός τελικός" στην Στουτγκάρδη.

    Πηγή: ΑΠΕ

    [22] Ο Ι. Καμπανέλλης πρόεδρος της Βουλής των Εφήβων

    5/12/2003 5:15:00 μμ

    Ο θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ιάκωβος Καμπανέλλης είναι ο νέος πρόεδρος του εκπαιδευτικού προγράμματος ''Βουλή των Εφήβων'' στη θέση του εκλιπόντος Αντώνη Σαμαράκη. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βουλής, με αφορμή την έναρξη του προγράμματος που απευθύνεται στους μαθητές Α΄ και Β΄ τάξεως λυκείου και ΤΕΕ της Ελλάδας της Κύπρου και της ομογένειας. Ο κ. Καμπανέλλης, μετά τον ορισμό του από τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, υπογράμμισε ότι οι ωφέλειες του προγράμματος είναι πολλαπλές για ολόκληρη την κοινωνία. Πρόσθεσε δε, πως οι έφηβοι με το άφθαρτο μυαλό τους, τις πρωτότυπες ιδέες τους και με την ειλικρίνεια που τους διακρίνει, υπενθυμίζουν και υποδεικνύουν στους μεγάλους το χρέος τους.

    [23] Προληπτικά μέτρα στην Ελλάδα για τον ιό της γρίπης

    5/12/2003 6:15:00 μμ

    Όσο κρατά ο καλός καιρός, τόσο θωρακίζονται τα Ελληνόπουλα από τον ιό της γρίπης που σε κάποιες χώρες του εξωτερικού απέβη θανατηφόρος. Oι Ελληνικές Υγειονομικές Αρχές παίρνουν προληπτικά μέτρα για τον επικίνδυνο ιό. Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα πρόβλημα, έχουν υπερδιπλασιαστεί οι πωλήσεις εμβολίων τις τελευταίες ημέρες, όπως λένε οι φαρμακοποιοί. Πάντως οι ειδικοί συνιστούν να μη γίνεται άσκοπη χρήση του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση.

    Προσοχή όσοι ταξιδέψετε στο εξωτερικό

    Ηρεμία επικρατεί όλες αυτές τις μέρες στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων "Παίδων". Τα περιστατικά με γρίπη χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως σποραδικά κρούσματα.

    Οι παιδίατροι λένε ότι αν υπάρξει έξαρση, θα εκδηλωθεί μετά από 20 ημέρες, λόγω της επιδείνωσης του καιρού, αλλά και των περισσοτέρων μετακινήσεων από και προς το εξωτερικό λόγω των γιορτών.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό ίσως αυξήσει τη συχνότητα της γρίπης και στη χώρα μας.

    Πολλοί από τους επιβάτες των πτήσεων για Λονδίνο και Παρίσι έχουν λάβει τα μέτρα τους.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις

    [24] Οι Ευρωπαίοι αγαπούν όλο και περισσότερο το Ιντερνετ

    5/12/2003 6:10:00 μμ

    Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Σύμφωνα με έρευνα της Millward Brown για την Ευρωπαϊκή Ένωση Διαδραστικής Διαφήμισης (EIAA), το διαδίκτυο ξεπέρασε προσφάτως τα περιοδικά, και καλύπτει το 10% της κατανάλωσης μέσων μαζικής επικοινωνίας στην Ευρώπη. Ένας στους τρεις ευρωπαίους χρήστες διαδικτύου εισέρχεται καθημερινώς στο χώρο του Παγκόσμιου Ιστού. Τα περιοδικά αντιπροσωπεύουν πλέον το 8% της συνολικής κατανάλωσης ΜΜΕ. Η τηλεόραση παραμένει, πάντα, επικεφαλής με 41%. Ακολουθεί το ραδιόφωνο με 28%. Οι εφημερίδες μόλις και ξεπερνούν το διαδίκτυο, με 13%.

    Πηγές:

    Onlinejournalism

    Millward Brown

    [25] Πρώτοι στο κουτσομπολιό οι άνδρες

    5/12/2003 6:27:00 μμ

    Οι άνδρες υπερτερούν των γυναικών στο... κουτσομπολιό σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε στην Αυστραλία και δημοσιοποιήθηκε το Νοέμβριο. Από την έρευνα αυτή, προκύπτει ότι το 1/3 των ανδρών διαθέτει έως και τρεις ώρες την ημέρα κουτσομπολεύοντας! Το 56% των ανδρών δήλωσε ότι κουτσομπολεύει στο χώρο εργασίας, έναντι του 46% των γυναικών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 10% των ανδρών βγάζει τα "άπλυτα" άλλων ανθρώπων στη φόρα έναντι 4% του αντίστοιχου ποσοστού των γυναικών.

    Διαφορά νοοτροπίας και φιλοσοφίας των δύο φύλων

    Οι γυναίκες σχολιάζουν συνήθως:

    - τα οικογενειακά άλλων,

    - τις εξελίξεις στις τηλεοπτικές σειρές,

    - τη μόδα και

    - τη συμπεριφορά των γειτόνων τους.

    Οι άνδρες από την πλευρά τους σχολιάζουν:

    - την πιο σέξι γυναίκα στο χώρο εργασίας,

    - την προαγωγή τους,

    - τους μισθούς,

    - τις δικές τους ερωτικές κατακτήσεις και

    - τις κατακτήσεις των φίλων τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 December 2003 - 18:00:45 UTC