Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπρός εορτασμός για τα 15 χρόνια Πέρασε την "εφηβία" η ΕΡΤ-3
  • [02] Συνεδριάζει απ το πρωί στην Μονή Πετράκη Στην Ιερά Σύνοδο το
  • [03] Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο Εσείς πόσα πορτοκάλια
  • [04] Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα
  • [05] Έλεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών
  • [06] Πρεμιέρα με Πορτογαλία - Ελλάδα EURO 2004: Στον Α' όμιλο η Ελλάδα
  • [07] Μετά τον Κομπάι Σεγκούντο... Adios... Ρούμπεν Γκονζάλες
  • [08] Με το αεροσκάφος "Ιεζεκιήλ" "Αντίπαλο" βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!
  • [09] Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας Καμία ανησυχία για τη γρίπη
  • [10] Στο Linux θα επενδύσει η Κίνα Έτοιμη η Κίνα να συνεταιριστεί ... με τον
  • [11] Με το αεροσκάφος "Ιεζεκιήλ" "Αντίπαλο" βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!
  • [12] Πέθανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μπαρμπαρέλα
  • [13] Νέα νίκη της Μονακό
  • [14] Μαζί για ακόμα ένα χρόνο Ρεάλ Σοσειδάδ-Ντενουί
  • [15] Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο Εσείς πόσα πορτοκάλια
  • [16] Τέσσερις αθώοι - Δεκαπέντε ένοχοι Επίλογος για την ιστορική δίκη
  • [17] Έλεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών
  • [18] Νέα τιμολόγια στον ΟΤΕ
  • [19] Το Ιράκ αντιστέκεται Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ
  • [20] Μετά τον Κομπάι Σεγκούντο... Adios... Ρούμπεν Γκονζάλες
  • [21] Αυτό που δεν έκαναν τα σεμινάρια, έκανε το σινεμά Bollywood εναντίον
  • [22] Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα
  • [23] Κατηγορείται για τρείς υποθέσεις Προφυλακίστηκε ο παιδόφιλος της
  • [24] Επίθεση σε τζαμί στη Βαγδάτη
  • [25] Συνεδριάζει απ το πρωί στην Μονή Πετράκη Στην Ιερά Σύνοδο το
  • [26] Ανανέωσαν την ταξιδιωτική οδηγία για το Ριάντ οι ΗΠΑ

    [01] Διάφορα

    Λαμπρός εορτασμός για τα 15 χρόνια Πέρασε την "εφηβία" η ΕΡΤ-3

    (9/12/2003 11:41:00 πμ) Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ της χρόνια της λειτουργίας της γιορτάζει η ΕΡΤ-3 αυτό το μήνα, με πολλές εκδηλώσεεις και τηλεοπτικά αφιερώματα.Το επετειακό λογότυπο έχει αντικαταστήσει -και θα παραμείνει εκεί για έναν περίπου μήνα- το χαρακτηριστικό λογότυπο του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ διαφημιστικά έντυπα και αξεσουάρ με το γενέθλιο σήμα της θα μοιραστούν στη Θεσσαλονίκη.

    Από τις 8 Δεκεμβρίου και για όλο το μήνα «Στιγμές...» της Ελληνικής Τηλεόρασης Τρία θα παρελαύνουν από την οθόνη σε τακτά χρονικά διαστήματα με τη μορφή τηλεοπτικών spots λίγων δευτερολέπτων και θα θυμίζουν στους τηλεθεατές, σημαντικές στιγμές, πρόσωπα και εκπομπές που φιλοξένησε το κανάλι κατά τη διάρκεια των δεκαπέντε χρόνων ζωής του. Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Στέργιος Μήττας.

    Αφιερώματα και ευχές

    Νωρίς το βράδυ της Κυριακής 14 Δεκεμβρίου -ημέρα των γενεθλίων της- και πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων θα μεταδοθεί ημίωρο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης και θα αναφέρεται στις συνθήκες γέννησης αλλά και στην πορεία της ΕΡΤ-3. Αμέσως μετά το δελτίο ειδήσεων (στις 9.30 μμ) θα μεταδοθεί 90λεπτο γενέθλιο αφιέρωμα με ευχές επωνύμων από το χώρο της πολιτικής, του θεάματος και των ΜΜΕ, την ευθύνη του οποίου έχει ο Τομέας Ενημέρωσης της ΕΤ-3.

    Μέσα στον Ιανουάριο έγκριτοι δημοσιογράφοι του ελληνικού και ευρωπαϊκού Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων (BBC κ.ά.) θα συμμετάσχουν στην ημερίδα που διοργανώνει η ΕΡΤ-3 στη Θεσσαλονίκη με θέμα: «ΜΜΕ και η προσέγγιση της πραγματικότητας» με την οποία και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εορτασμού των 15 χρόνων της ΕΡΤ-3.

    [02] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει απ το πρωί στην Μονή Πετράκη Στην Ιερά Σύνοδο το εκκλησιαστικό

    (9/12/2003 11:21:00 πμ) Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Συνεδριάζει από το πρωί στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με την οποία απορρίπτεται η πρόταση για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», ενώ ζητείται πλήρης σεβασμός της Πράξης του 1928. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, αναμένεται να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της επιστολής που επiδώθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα ενώ η συνεδριάση της Συνόδου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

    [03] Υγεία

    Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;

    (8/12/2003 11:50:00 πμ) Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μέχρι τώρα ήταν ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη C, που περιέχουν τα πορτοκάλια, είναι άκρως ευεργετική στο κρυολόγημα, επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του νόστιμου εσπεριδοειδούς, όμως, δε σταματούν εδώ. Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το πορτοκάλι μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τον καρκίνο, καθώς και από άλλες νόσους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πορτοκαλιών προστατεύει από καρδιακές νόσους, διαβήτη και "περιορίζει" την παχυσαρκία .

    Ένα πορτοκάλι την ημέρα

    Τρεις είναι οι μορφές καρκίνου που αποτρέπει, σε ένα ποσοστό, η κατανάλωση εσπεριδοειδών: του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου, όπως, τουλάχιστον, έδειξαν τα πορίσματα του αυστραλιανού οργανισμού ερευνών "Δημόσια Oργάνωση για την Eπιστημονική και Bιομηχανική Έρευνα" (CSIRO). Τα πορτοκάλια, λοιπόν, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω ειδών καρκίνου, κατά 50%. Επίσης, ένα, μόλις, πορτοκάλι την ημέρα, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά 19%, καθώς μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

    Τα ευεργετικά συστατικά

    Που, όμως, οφείλονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης πορτοκαλιών και εσπεριδοειδών εν γένει; Όπως, επισημαίνουν οι Αυστραλοί επιστήμονες, τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ διαθέτουν σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, Β καροτίνης και φολικού οξέως. Ακόμα, περιέχουν και χαμηλές ποσότητες θείου και ποτασίου . Τα εσπεριδοειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ θρεπτικά και προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την εγχώρια παραγωγή και απολαύστε όσα περισσότερα πορτοκάλια μπορείτε και να είστε σίγουροι πως θα βγείτε κερδισμένοι .

    [04] Διεθνή

    Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα

    (9/12/2003 10:47:00 πμ) Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα καμικάζι, έγινε το πρωί της Τρίτης, έξω από το ξενοδοχείο "Νάσιοναλ", στο κέντρο της Μόσχας, λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, στην περιοχή της Κόκκινης Πλατείας. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και δέκα τραυματίστηκαν, εξ αυτών οι τρεις σοβαρά. Η επίθεση εκδηλώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία όπου οι σύμμαχοι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσαν μεγάλη νίκη.

    [05] Οικονομία

    Έλεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών

    (9/12/2003 9:00:00 πμ) Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά κατά την περίοδο των εορτών ζητεί με εγκύκλιό του προς όλες τις νομαρχίες και τον ΕΦΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Οι έλεγχοι κατά προτεραιότητα στοχεύουν στις αγορές μαζικής διάθεσης κρέατος (καθημερινή κάλυψη), στα σούπερ μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία και αλυσίδες αρτοσκευασμάτων, όπως και σε εγκαταστάσεις παρασκευής, παραγωγής ή αποθήκευσης τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (ζύμες, κατεψυγμένα, ξηροί καρποί κλπ).

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και Νέου Έτους θα είναι αισθητή η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το εορταστικό τραπέζι, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή προς ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε προσφορά αγαθών.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην εκδήλωση μεθοδεύσεων (εναρμονισμένες πρακτικές, δεσπόζουσα θέση, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις) που θίγουν τον ανταγωνισμό αλλά και το συμφέρον του καταναλωτή.

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα όργανα ελέγχου πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση των βασικών διατάξεων, που απορρέουν τόσο από τον Αγορανομικό Κώδικα όσο και από τις Αγορανομικές Διατάξεις, που θεωρούνται θεμελιώδεις για την άμεση προστασία του καταναλωτή.

    Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δώσουν τις ανάλογες εντολές αγορανομικών ελέγχων στις υπηρεσίες που εποπτεύουν.

    [06] Αθλητισμός

    Πρεμιέρα με Πορτογαλία - Ελλάδα EURO 2004: Στον Α' όμιλο η Ελλάδα

    (30/11/2003 9:28:00 μμ) Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λισσαβόνα η κλήρωση για την τελική φάση του EURO 2004. Η Ελλάδα κληρώθηκε στον Α' όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία, την Ρωσία και την Ισπανία. Η διοργάνωση, που θα διεξαχθεί σε 10 γήπεδα της Πορτογαλίας, θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου. Το εναρκτήριο παιχνίδι θα γίνει ανάμεσα στην διοργανώτρια Πορτογαλία και την Εθνική μας ομάδα. Από την πλευρά του, ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Ότο Ρεχάγκελ, με δηλώσεις του, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Εθνική μας ξεκινάει τις υποχρεώσεις της με τη διοργανώτρια χώρα στην πρεμιέρα του τουρνουά.

    Ρεχάγκελ: Πρώτα μετράει το αποτέλεσμα

    Οι τέσσερις όμιλοι της τελικής φάσης για το EURO 2004, καταρτίσθηκαν ως εξης: Α' όμιλος Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρωσία, Ισπανία Β' όμιλος Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Κροατία Γ' όμιλος Σουηδία, Βουλγαρία, Δανία, Ιταλία Δ' όμιλος Τσεχία, Ολλανδία, Γερμανία, Λετονία

    Δύσκολη αποστολή θα έχει η εθνική μας ομάδα στην δεύτερη παρουσία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κληρώθηκε στον Α' όμιλο του EURO με αντιπάλους την διοργανώτρια Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ρωσία. Πρόκειται για έναν όμιλο εξαιρετικά δύσκολο, καθώς και οι τρεις αντίπαλοι μας διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις αλλά και περισσότερες δυνατότητες από την εθνική μας.

    Οι διοργανωτές ευελπιστούν σε μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση, καθώς θα παίξουν εντός έδρας και φυσικά δεν διανοούνται να μείνουν εκτός προημιτελικών. Το ίδιο ισχύει και για την Ισπανία που, μετά την "κρυάδα" των μπαράζ όπου τους υποχρέωσε η εθνική μας, θέλουν να αποδείξουν ότι διαθέτουν μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Όσον αφορά στους Ρώσους, πρόκειται για μία ασταθή ομάδα, η οποία όμως δεν στερείται ταλέντου και στην μέρα της είναι ικανή για κάθε αποτέλεσμα.

    Στο μεταξύ, στον Β' όμιλο, ξεχωρίζει η μάχη της Γαλλίας με την Αγγλία.

    "Είναι καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που ο πρώτος μας αγώνας θα είναι στην πρεμιέρα με την Πορτογαλία, γιατί θα μπορέσουμε να δείξουμε τις δυνατότητές μας και ν΄ αποδείξουμε ότι δίκαια πήραμε την πρόκριση για την τελική φάση", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεχάγκελ και πρόσθεσε πως "δεν είχα καμία προτίμηση για τους αντιπάλους που θα είχαμε στον όμιλό μας. Όλοι οι όμιλοι είναι δύσκολοι. Αποδεχόμαστε την κλήρωση και αυτό που μετράει περισσότερο για μας είναι πως το καλοκαίρι θα βρισκόμαστε στα γήπεδα της Πορτογαλίας για τους αγώνες της τελικής φάσης".

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής τόνισε πως "στόχος μας είναι το καλοκαίρι, όταν θα πάμε στην Πορτογαλία, να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση, κυρίως μέσω των αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ένας από αυτούς θα είναι η νίκη σε κάθε αγώνα. Ναι μεν θέλουμε να παίζουμε καλά, αλλά δεν είμαστε ούτε Βραζιλία, ούτε Γαλλία. Πρώτα μετράει το αποτέλεσμα και μετά οι καλές εμφανίσεις. Μπορεί να είμαστε το αουτσάιντερ του ομίλου, αλλά και τα αουτσάιντερ έχουν πιθανότητες επιτυχίας".

    Επίσης, ο κ. Ρεχάγκελ ξεκαθάρισε πως ήδη έχουν γίνει τα πλάνα προετοιμασίας και ανακοίνωσε ότι πριν από τη μετάβασή της στην Πορτογαλία "η Εθνική θα μεταβεί σε προπονητικό κέντρο για την απαραίτητη προετοιμασία. Ενδιάμεσα θα δώσουμε κάποιους φιλικούς αγώνες, στους οποίους θα δοκιμάσουμε διάφορα σχήματα και αγωνιστικά πλάνα, ακολούθως θα δηλώσουμε στην UEFA 30 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους στο τέλος θα βγουν οι 22 που θα συμμετάσχουν στην αποστολή για τους αγώνες της τελικής φάσης. Σε ποσοστό 80% στους 22 της τελικής φάσης θα βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές που εξασφάλισαν το εισιτήριο της πρόκρισης".

    Τέλος, ο Ομοσπονδιακός προπονητής επεσήμανε πως "η πρόκριση με την Εθνική Ομάδα στην τελική φάση είναι μία από τις μεγαλύτερες προπονητικές μου επιτυχίες. Μπορεί να είχα μεγάλες επιτυχίες με συλλόγους, αλλά αυτό το επίτευγμα είναι ιδιαίτερα. Ήταν, επίσης, σημαντικό για μένα ότι σε όλη την προσπάθεια που κάναμε με τους παίκτες μας, ο κόσμος μας στήριξε και στάθηκε δίπλα μας".

    [07] Πολιτισμός

    Μετά τον Κομπάι Σεγκούντο... Adios... Ρούμπεν Γκονζάλες

    (9/12/2003 10:18:00 πμ) Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Κουβανός πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλες, μέλος του διάσημου Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, πέθανε την Δευτέρα στην Αβάνα σε ηλικία 84 χρόνων. Γεννημένος στη Σάντα Κλάρα της κεντρο-ανατολικής Κούβας το 1919, ο Ρούμπερν Γκονζάλες είχε σπουδάσει μουσική αλλά και ιατρική και το 1940 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αβάνα, οπότε και επέλεξε να ακολουθήσει μουσική καριέρα και συνεργάσθηκε με πολλά συγκροτήματα.

    Συνόδευσε στο πιάνο πολλούς ερμηνευτές

    Μέλος του μουσικού σχήματος Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, μαζί με άλλους ''περιοδεύοντες πρεσβευτές'' της κουβανέζικης κουλτούρας, ο Γκονζάλες βγήκε από τη λήθη το 1997 , με την τεράστια επιτυχία που είχε το άλμπουμ τους, (4 εκατομμύρια αντίτυπά σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα Γκράμι), αλλά και την ομώνυμη ταινία του Γερμανού κινηματογραφιστή Βιμ Βέντερς δύο χρόνια αργότερα. Τα επόμενα χρόνια συνόδευσε στο πιάνο πολλούς ερμηνευτές του Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, όπως τον Ιμπραχίμ Φερέρ και την Ομάρα Πορτουόντο.

    Ενα από τα πιο διάσημα μέλη του Σόσιαλ Κλαμπ, ο Κουβανός τραγουδιστής Κομπάι Σεγκούντο, πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 95 χρόνων.

    [08] Τεχνολογία

    Με το αεροσκάφος "Ιεζεκιήλ" "Αντίπαλο" βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!

    (4/12/2003 4:28:00 μμ) Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: www.phenomenamagazine.com

    Μπορεί ο εορτασμός της 100ης επετείου (17 Δεκεμβρίου, 1903) από την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ να πλησιάζει, όμως, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης του Τέξας, του Πίτσμπουργκ, έχουν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν. Εκεί, ισχυρίζονται ότι τους αδελφούς Ράιτ τους πρόλαβε, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, ο αιδεσιμότατος Μπάρελ Κάνον, με το αεροσκάφος του, το... "Ιεζεκιήλ". Σύμφωνα με τις διηγήσεις, το "Ιεζεκιήλ", που έμοιαζε περισσότερο με βάρκα, υψώθηκε για λίγο στα 3,05 μ. από το έδαφος, είχε μία μικρή μηχανή και λίγο χώρο για τον πιλότο. Ωστόσο, η πτήση του έληξε άδοξα όταν προσγειώθηκε πάνω σε φράχτη.

    Όχημα για τον... ουρανό

    Σύμφωνα με την ιστορικό Λέισι Ντέιβις, πολλοί την ρωτούν αν όντως πέταξε αυτή η κατασκευή. "Εξαρτάται από το τι θεωρούμε πετάω. Πιστεύω ότι πράγματι σηκώθηκε από το έδαφος. Ωστόσο, ήταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πτήσης; Αυτό είναι το ερώτημα", αναφέρει η ιστορικός.

    Πάντως, σίγουρα αξίζει να αναφερθεί η πηγή έμπνευσης της εφεύρεσης του Κάνον. Ο βαπτιστής αιδεσιμότατος είχε εμμονή με το ομώνυμο βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ. Σύμφωνα με τον Κάνον, η βιβλική ιστορία περιείχε λεπτομερές προσχέδιο για τη δημιουργία μιας συσκευής που θα έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πλησιάσουν τον ουρανό... πετώντας.

    Ο Κάνον έπεισε τους συντοπίτες του ότι το αερόπλοιό του θα πέταγε. Έτσι, το 1900 ιδρύθηκε η "Εταιρεία Κατασκευής του Αεροσκάφους Ιεζεκιήλ". Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη ώστε, ένα χρόνο αργότερα, ο αιδεσιμότατος μάζεψε 20.000$ και ξεκίνησε την κατασκευή του αεροσκάφους "Ιεζεκιήλ".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Πίτσμπουργκ

    [09] Υγεία

    Ψυχραιμία συνιστά το υπουργείο Υγείας Καμία ανησυχία για τη γρίπη

    (4/12/2003 10:43:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας για την αντιμετώπιση κρουσμάτων της γρίπης, που πλήττει τη Δυτική Ευρώπη. Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, εκτιμά ότι η κατάσταση μέχρι στιγμής είναι ελεγχόμενη, αλλά θεωρεί ότι είναι αναμενόμενο τις προσεχείς εβδομάδες να έρθει και στη χώρα μας. Οι ειδικοί όμως υπενθυμίζουν τους κανόνες προφύλαξης που πρέπει να τηρούμε και συνιστούν να εμβολιαστούν όσοι έχουν ευπαθή υγεία. Το ΚΕΕΛ, με ανακοίνωσή του επεσήμανε επίσης ότι παραλλαγή του στελέχους, Α/Fugian/441/2002 (H3N2), που ευθύνεται για τη γρίπη, περιλαμβάνεται στο εμβόλιο, που κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες και την Ελλάδα.

    Σε ετοιμότητα το Υπουργείο

    Πιο συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι το φετινό εμβόλιο παρέχει προστασία, έναντι της γρίπης, που σύμφωνα με το ΚΕΕΛ, φθάνει σε ποσοστό το 60-70%.

    Η Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, εκτιμώντας τη κατάσταση, έκρινε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος τροποποίησης της πολιτικής εμβολιασμού. Ωστόσο συνιστά τον εμβολιασμό: - στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών -στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού -στους πάσχοντες από μεταβολικά νοσήματα -στους πάσχοντες από καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος συμπεριλαμβανομένων και πασχόντων από AIDS -Σε όσους έρχονται σε συχνή/καθημερινή επαφή με τους παραπάνω (π.χ. συγγενείς γιατρούς νοσηλευτές).

    Όσον αφορά τα παιδιά οι παιδίατροι συνιστούν να μην υπάρξει μαζικός εμβολιασμός, καθώς όπως αναφέρουν σε παιδιά κάτω των 7 ετών η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 50% με 60%.

    Υπουργείο και ΚΕΕΛ παραμένουν πάντως σε ετοιμότητα και σε περίπτωση που χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων αυτά θα ανακοινωθούν αρμοδίως.

    [10] Τεχνολογία

    Στο Linux θα επενδύσει η Κίνα Έτοιμη η Κίνα να συνεταιριστεί ... με τον πιγκουΐνο!

    (4/12/2003 2:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ICT Weekly, Reuters

    Στα λειτουργικά συστήματα της Linux, τα οποία θα μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα Windows της Microsoft, ετοιμάζεται να ρίξει το οικονομικό βάρος της η Κίνα, σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου. "Η Κίνα θα μπορούσε να κτίσει μια εγχώρια βιομηχανία λογισμικού γύρω από τα Linux, το λογισμικό της οποίας βασίζεται σε ένα φθηνό στάνταρντ, που μπορεί να τροποποιηθεί δωρεάν", τόνισε ο Γκου Ζονγκουέν, υφυπουργός Βιομηχανίας και Πληροφορικής. Ο Γκου δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό της σχεδιαζόμενης κυβερνητικής επένδυσης στο Linux. Η αγορά τεχνολογίας της πληροφορικής της Κίνας αναπτύσσεται κατά 20% ετησίως, με τις πωλήσεις λογισμικού να φτάνουν τα 30,5 εκατομμύρια δολάρια το 2005, σύμφωνα με τον ερευνητικό οίκο Ιντερνάσιοναλ Ντέιτα. Η εγχώρια βιομηχανία κυριαρχείται από τις Microsoft, Oracle, IBM, Sybase, UFSoft και Kingsoft.

    [11] Τεχνολογία

    Με το αεροσκάφος "Ιεζεκιήλ" "Αντίπαλο" βρήκαν οι αδελφοί Ράιτ!

    (4/12/2003 4:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: www.phenomenamagazine.com

    Μπορεί ο εορτασμός της 100ης επετείου (17 Δεκεμβρίου, 1903) από την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ να πλησιάζει, όμως, οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης του Τέξας, του Πίτσμπουργκ, έχουν τη δική τους ιστορία να διηγηθούν. Εκεί, ισχυρίζονται ότι τους αδελφούς Ράιτ τους πρόλαβε, έναν ολόκληρο χρόνο πριν, ο αιδεσιμότατος Μπάρελ Κάνον, με το αεροσκάφος του, το... "Ιεζεκιήλ". Σύμφωνα με τις διηγήσεις, το "Ιεζεκιήλ", που έμοιαζε περισσότερο με βάρκα, υψώθηκε για λίγο στα 3,05 μ. από το έδαφος, είχε μία μικρή μηχανή και λίγο χώρο για τον πιλότο. Ωστόσο, η πτήση του έληξε άδοξα όταν προσγειώθηκε πάνω σε φράχτη.

    Όχημα για τον... ουρανό

    Σύμφωνα με την ιστορικό Λέισι Ντέιβις, πολλοί την ρωτούν αν όντως πέταξε αυτή η κατασκευή. "Εξαρτάται από το τι θεωρούμε πετάω. Πιστεύω ότι πράγματι σηκώθηκε από το έδαφος. Ωστόσο, ήταν υπό έλεγχο κατά τη διάρκεια της πτήσης; Αυτό είναι το ερώτημα", αναφέρει η ιστορικός.

    Πάντως, σίγουρα αξίζει να αναφερθεί η πηγή έμπνευσης της εφεύρεσης του Κάνον. Ο βαπτιστής αιδεσιμότατος είχε εμμονή με το ομώνυμο βιβλίο του προφήτη Ιεζεκιήλ. Σύμφωνα με τον Κάνον, η βιβλική ιστορία περιείχε λεπτομερές προσχέδιο για τη δημιουργία μιας συσκευής που θα έδινε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να πλησιάσουν τον ουρανό... πετώντας.

    Ο Κάνον έπεισε τους συντοπίτες του ότι το αερόπλοιό του θα πέταγε. Έτσι, το 1900 ιδρύθηκε η "Εταιρεία Κατασκευής του Αεροσκάφους Ιεζεκιήλ". Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη ώστε, ένα χρόνο αργότερα, ο αιδεσιμότατος μάζεψε 20.000$ και ξεκίνησε την κατασκευή του αεροσκάφους "Ιεζεκιήλ".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Πίτσμπουργκ

    [12] Πολιτισμός

    Πέθανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μπαρμπαρέλα

    (5/12/2003 1:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ο Βρετανός ηθοποιός και παραγωγός, Ντέιβιντ Χέμινγκς πέθανε την Πέμπτη σε ηλικία 62 ετών, ανακοινώθηκε από τον πράκτορά του στο Λονδίνο. Ο πρωταγωνιστής της περίφημης ταινίας "Μπλόου Απ" του Μικελάντζελο Αντονιόνι από την οποία και απέκτησε διεθνή φήμη στο πλευρό της συμπρωταγωνίστριάς του Βανέσας Ρεντγκρέιβ, και της "Μπαρμπαρέλα" του Ρότζερ Βαντίμ με συμπρωταγωνίστρια την Τζέιν Φόντα, πέθανε από μια σοβαρή καρδιακή κρίση την ώρα που βρισκόταν στη Ρουμανία για τα γυρίσματα μιας ταινίας.

    [13] Champions League

    Νέα νίκη της Μονακό

    (6/12/2003 12:23:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σπουδαία νίκη που την διατηρεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και μάλιστα με διαφορά έξι βαθμών από την δεύτερη Λιόν, πέτυχε σήμερα η Μονακό. Η ομάδα του Ακη Ζήκου πέρασε και από την Μασσαλία επικρατώντας της Μαρσέιγ στο "Βελοντρόμ" με 2-1. Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να προηγηθούν στο 44΄ με κεφαλιά του Μίντο, όμως η Μονακό με γκολ των Σκιλάτσι (58΄) και Ζιουλί (65΄) πήρε τελικά το τρίποντο της νίκης. Η σύνθεση της Μονακό: Ρόμα, Ροντρίγκες, Σκιλάτσι, Εβρα, Γκιβέτ, Ζιουλί, Ροτέν (90΄ Πλασίλ), Μπερναρντί, Ζήκος, Πρσο (81΄ Σισέ), Μοριέντες.

    [14] Champions League

    Μαζί για ακόμα ένα χρόνο Ρεάλ Σοσειδάδ-Ντενουί

    (6/12/2003 12:53:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για την ανανέωση του συμβολαίου του για έναν ακόμα χρόνο, συμφώνησε την Παρασκευή, με την Ρεάλ Σοσειδάδ ο Ρευνό Ντενουί. Ο 55χρονος τεχνικός, που αντικατέστησε τον Τζον Τόσακ το καλοκαίρι του 2002 στην τεχνική ηγεσία της ισπανικής ομάδας, θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας έως τον Ιούλιο του 2005. Ετσι με αυτό τον τρόπο η διοίκηση της Ρεάλ αναγνώρισε στον πρώην προπονητή της Ναντ, την αλλαγή της αγωνιστικής συμπεριφοράς των Βάσκων, που από μια μέση ομάδα αποτελεί πλέον την ανερχόμενη ποδοσφαιρική δύναμη της Ισπανίας. Παρότι φέτος η παρουσία της Σοσιεδάδ στην πριμέρα ντεβιζιον κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, στο Τσάμπιονς Λιγκ χρειάζεται μόνο μια ισοπαλία με την Γαλατά Σαράι, την τελευταία αγωνιστική για να προκριθεί στους "16".

    [15] Υγεία

    Τα εσπεριδοειδή προστατεύουν από τον καρκίνο Εσείς πόσα πορτοκάλια φάγατε σήμερα;

    (8/12/2003 11:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Μέχρι τώρα ήταν ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη C, που περιέχουν τα πορτοκάλια, είναι άκρως ευεργετική στο κρυολόγημα, επειδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ευεργετικές ιδιότητες του νόστιμου εσπεριδοειδούς, όμως, δε σταματούν εδώ. Αυστραλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το πορτοκάλι μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από τον καρκίνο, καθώς και από άλλες νόσους. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πορτοκαλιών προστατεύει από καρδιακές νόσους, διαβήτη και "περιορίζει" την παχυσαρκία .

    Ένα πορτοκάλι την ημέρα

    Τρεις είναι οι μορφές καρκίνου που αποτρέπει, σε ένα ποσοστό, η κατανάλωση εσπεριδοειδών: του στόματος, του λάρυγγα και του στομάχου, όπως, τουλάχιστον, έδειξαν τα πορίσματα του αυστραλιανού οργανισμού ερευνών "Δημόσια Oργάνωση για την Eπιστημονική και Bιομηχανική Έρευνα" (CSIRO). Τα πορτοκάλια, λοιπόν, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω ειδών καρκίνου, κατά 50%. Επίσης, ένα, μόλις, πορτοκάλι την ημέρα, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, κατά 19%, καθώς μπορεί να περιορίσει σε σημαντικό ποσοστό τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία.

    Τα ευεργετικά συστατικά

    Που, όμως, οφείλονται τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης πορτοκαλιών και εσπεριδοειδών εν γένει; Όπως, επισημαίνουν οι Αυστραλοί επιστήμονες, τα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ διαθέτουν σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, Β καροτίνης και φολικού οξέως. Ακόμα, περιέχουν και χαμηλές ποσότητες θείου και ποτασίου . Τα εσπεριδοειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά, έχουν πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πολύ θρεπτικά και προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, την εγχώρια παραγωγή και απολαύστε όσα περισσότερα πορτοκάλια μπορείτε και να είστε σίγουροι πως θα βγείτε κερδισμένοι .

    [16] 17Ν

    Τέσσερις αθώοι - Δεκαπέντε ένοχοι Επίλογος για την ιστορική δίκη

    (9/12/2003 8:16:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τέσσερις αθωώθηκαν, σε τέσσερις αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, και έντεκα ένοχοι, χωρίς ελαφρυντικά, έξι από τους οποίους αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές ισοβίου κάθειρξης είναι η ετυμηγορία της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Αρχηγός και ηθικός αυτουργός όλων των ενεργειών κρίθηκε ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που αποτελεί τον επίλογο μιας ιστορίας, που κυριάρχησε στην ζωή της Ελλάδας επί 28 χρόνια. Το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και αναμένεται η πρόταση του εισαγγελέα έδρας, Χρήστου Λάμπρου, για τις ποινές των κατηγορουμένων.

    Αθώοι και ένοχοι

    Αθώους λόγω αμφιβολιών έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τόσο την Αγγελική Σωτηροπούλου για τις κατηγορίες, που αντιμετώπιζε όσον αφορά την ανθρωποκτονία του Στίβεν Σόντερς, την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού στον Πειραιά καθώς και για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα όσο και τον Ανέστη Παπαναστασίου. Το δικαστήριο έκρινε, κατά πλειοψηφία, πως πρέπει να πάψει η ποινική δίωξη για το αδίκημα αυτό λόγω παραγραφής για τους Γιάννη Σερίφη, Κώστα Τέλλιο, Πάτροκλο Τσελέντη και Θεολόγο Ψαραδέλλη, ο οποίος κρίθηκε αθώος και για τις δυο ληστείες, στις οποίες φερόταν να είχε λάβει μέρος. Το μεσημέρι αποφυλακίστηκαν η Αγγελική Σωτηροπούλου και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

    Αντίθετα έκρινε ενόχους για το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική ομάδα τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Νίκο Παπαναστασίου, Σάββα Ξηρό, Χριστόδουλο Ξηρό, Βασίλη Ξηρό, Βασίλη Τζωρτζάτο, Διονύση Γεωργιάδη, Κώστα Καρατσώλη, Ηρακλή Κωστάρη, Θωμά Σερίφη και Παύλο Σερίφη. Για τη δεύτερη κατηγορία της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών αθώοι κρίθηκαν οι Βασίλης Τζωρτζάτος, Πάτροκλος Τσελέντης, Θεολόγος Ψαραδέλλης, Ηρακλής Κωστάρης, Κωνσταντίνος Τέλλιος, Νίκος Παπαναστασίου, Σωτήρης Κονδύλης και Αγγελική Σωτηροπούλου.

    Ποιοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές

    Μειωμένες ποινές και έχοντας αποφύγει τα ισόβια, θα επιβληθούν στους Πάτροκλο Τσελέντη, Κώστα Τέλιο, Θωμά Σερίφη και Σωτήρη Κονδύλη, καθώς με την απόφασή του το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος του Διονύση Γεωργιάδη για αναγνώριση ελαφρυντικών.

    Ένοχοι για όσες υποθέσεις ανακοινώθηκαν κρίθηκαν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

    Βαρύτατες ποινές ισοβίου κάθειρξης αντιμετωπίζουν οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Σάββας Ξηρός, Χριστόδουλος Ξηρός, Βασίλης Τζωρτζάτος και Ηρακλής Κωστάρης, σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ειδικά στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Δημήτρη Κουφοντίνα, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό, καθώς και στο Βασίλη Τζωρτζάτο αναμένεται να επιβληθεί πολλές φορές ισόβια κάθειρξη.

    Ποινή κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια εκτιμάται ότι, θα επιβληθεί στους Νίκο Παπαναστασίου και Παύλο Σερίφη, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι μόνο για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

    Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι ο μοναδικός από τους κατηγορούμενους που κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε όλες τις υποθέσεις ανθρωποκτονίας και άλλες ενέργειες, τις οποίες έχει διαπράξει η 17Ν εκτός από την συμπλοκή στα Σεπόλια. Από την αίθουσα του δικαστηρίου απουσίαζε λόγω ασθενείας ο Σάββας Ξηρός.

    Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επί της ενοχής ή όχι των 19 κατηγορουμένων, εκφώνησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης.

    Ικανοποίηση από την απόφαση

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία, τονίζοντας παράλληλα ότι κανείς από τους καταδικασθέντες δεν πρόκειται να εκδοθεί σε άλλη χώρα.

    Για διαδικασία με άψογο τρόπο στο πνεύμα του κράτους δικαίου, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ικανοποίησή της εξέφρασε η ΝΔ ενώ, ο ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή.

    Την ικανοποίηση του για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε και το Στέητ Ντηπάρτμεντ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα προβούν σε περαιτέρω τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των ποινών.

    O εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Πετσάλνικου ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης των κατηγορουμένων στις ΗΠΑ, απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά, ενώ σε ερώτηση αν μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έκλεισε η υπόθεση οριστικά, παρέπεμψε στις ελληνικές Αρχές.

    Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη νωρίτερα και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.

    Στην είδηση της απόφασης δόθηκε εκτενής δημοσιότητα και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που επεσήμαιναν ότι με την εξάρθρωση της 17Ν και τις καταδίκες απομακρύνθηκε μια μεγάλη ανησυχία στον τομέα της ασφάλειας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι και ποιοι αθώοι

    Αντιδράσεις κατηγορουμένων, δικηγόρων, πολιτικών

    [17] Οικονομία

    Έλεγχοι στην αγορά εν όψει εορτών

    (9/12/2003 9:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντατικοποίηση ελέγχων στην αγορά κατά την περίοδο των εορτών ζητεί με εγκύκλιό του προς όλες τις νομαρχίες και τον ΕΦΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης. Οι έλεγχοι κατά προτεραιότητα στοχεύουν στις αγορές μαζικής διάθεσης κρέατος (καθημερινή κάλυψη), στα σούπερ μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία και αλυσίδες αρτοσκευασμάτων, όπως και σε εγκαταστάσεις παρασκευής, παραγωγής ή αποθήκευσης τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (ζύμες, κατεψυγμένα, ξηροί καρποί κλπ).

    Τι αναφέρει η εγκύκλιος

    Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και Νέου Έτους θα είναι αισθητή η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το εορταστικό τραπέζι, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή προς ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε προσφορά αγαθών.

    Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην εκδήλωση μεθοδεύσεων (εναρμονισμένες πρακτικές, δεσπόζουσα θέση, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις) που θίγουν τον ανταγωνισμό αλλά και το συμφέρον του καταναλωτή.

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι τα όργανα ελέγχου πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση των βασικών διατάξεων, που απορρέουν τόσο από τον Αγορανομικό Κώδικα όσο και από τις Αγορανομικές Διατάξεις, που θεωρούνται θεμελιώδεις για την άμεση προστασία του καταναλωτή.

    Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δώσουν τις ανάλογες εντολές αγορανομικών ελέγχων στις υπηρεσίες που εποπτεύουν.

    [18] Οικονομία

    Νέα τιμολόγια στον ΟΤΕ

    (9/12/2003 8:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Μειώσεις στα τιμολόγια του μέσου καταναλωτή, οικιακού ή εταιρικού, αλλά και αυξήσεις στα πάγια περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές, η νέα τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διοίκηση του Οργανισμού. Συγκεκριμένα οι μειώσεις κατά μέσο όρο, στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρονται στον πελάτη, φθάνουν το 6,3%, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι μειώσεις που έχουν γίνει ήδη από το Μάιο του 2003, η συνολική μείωση ανέρχεται σε 9,6%. Σε ειδικές περιπτώσεις μάλιστα και ανάλογα με τα πακέτα που αγοράζει ο καταναλωτής η μείωση μπορεί να φθάσει μέχρι και 66%. Αντίθετα τα πάγια αυξάνονται κατά μέσο όρο 3,8% .

    Φθηνότερα τα υπεραστικά τις Κυριακές

    Από τη διοίκηση του ΟΤΕ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι εντός του μηνός θα ισχύσει εκ νέου το μέτρο για την αστική χρέωση όλων των υπεραστικών τηλεφωνημάτων που γίνονται τις Κυριακές, μέτρο το οποίο είχε διακοπεί, μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ.

    [19] Ιράκ

    Το Ιράκ αντιστέκεται Νέα επίθεση σε αμερικανική βάση στο Ιράκ

    (9/12/2003 9:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι 31 αμερικανοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν το πρωί της Τρίτης, σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην είσοδο αμερικανικής βάσης στο Ταλ Αφαρ, δυτικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Πριν την έκρηξη, οι φρουροί της βάσης άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος όταν ο οδηγός δεν σταμάτησε στο φυλάκιο της εισόδου. Το βράδυ της Δευτέρας εξάλλου, τρεις αμερικανοί στρατιώτες πνίγηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε κανάλι. Ένας τέταρτος στρατιώτης που βρισκόταν στο ίδιο όχημα τραυματίσθηκε. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, έδινε το "πράσινο φως" για την αποστολή στρατευμάτων στο Ιράκ. Το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 500 έως 700 στρατιωτών με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για ένα διάστημα έξι έως 12 μηνών.

    Το Φεβρουάριο στο Ιράκ

    Σύμφωνα με το σχέδιο, οι ιάπωνες στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο νοτιοανατολικό Ιράκ προκειμένου να συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όπως ιατρικές επεμβάσεις, καθαρισμός του νερού, ή ανακατασκευή σχολείων.

    Αν και στο σχέδιο δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη της αποστολής, το ιαπωνικό εκστρατευτικό σώμα αναμένεται να αναχωρήσει για το Ιράκ στις αρχές Φεβρουαρίου.

    [20] Πολιτισμός

    Μετά τον Κομπάι Σεγκούντο... Adios... Ρούμπεν Γκονζάλες

    (9/12/2003 10:18:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Κουβανός πιανίστας Ρούμπεν Γκονζάλες, μέλος του διάσημου Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, πέθανε την Δευτέρα στην Αβάνα σε ηλικία 84 χρόνων. Γεννημένος στη Σάντα Κλάρα της κεντρο-ανατολικής Κούβας το 1919, ο Ρούμπερν Γκονζάλες είχε σπουδάσει μουσική αλλά και ιατρική και το 1940 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αβάνα, οπότε και επέλεξε να ακολουθήσει μουσική καριέρα και συνεργάσθηκε με πολλά συγκροτήματα.

    Συνόδευσε στο πιάνο πολλούς ερμηνευτές

    Μέλος του μουσικού σχήματος Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, μαζί με άλλους ''περιοδεύοντες πρεσβευτές'' της κουβανέζικης κουλτούρας, ο Γκονζάλες βγήκε από τη λήθη το 1997 , με την τεράστια επιτυχία που είχε το άλμπουμ τους, (4 εκατομμύρια αντίτυπά σε ολόκληρο τον κόσμο και ένα Γκράμι), αλλά και την ομώνυμη ταινία του Γερμανού κινηματογραφιστή Βιμ Βέντερς δύο χρόνια αργότερα. Τα επόμενα χρόνια συνόδευσε στο πιάνο πολλούς ερμηνευτές του Μπουένα Βίστα Σόσιαλ Κλαμπ, όπως τον Ιμπραχίμ Φερέρ και την Ομάρα Πορτουόντο.

    Ενα από τα πιο διάσημα μέλη του Σόσιαλ Κλαμπ, ο Κουβανός τραγουδιστής Κομπάι Σεγκούντο, πέθανε τον περασμένο Ιούλιο σε ηλικία 95 χρόνων.

    [21] Διάφορα

    Αυτό που δεν έκαναν τα σεμινάρια, έκανε το σινεμά Bollywood εναντίον AIDS

    (9/12/2003 10:30:00 πμ)

    Μία Ινδή από τη Αγγλία, κατάφερε να ενημερώσει τους συμπατριώτες της για το AIDS μέσα από μία ταινία Bollywood

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου Πηγή: ΒΒC

    Οι φόβοι για έξαρση του AIDS στην Ασία, οδήγησαν μία κάτοικο του Μπέρμινγκχαμ, στην Αγγλία, την κα Καραμτζίτ Μπάλαγκαν (Karamjeet Ballagan), να δημιουργήσει μία ταινία Bollywood! Η ασιατική κοινότητα της περιοχής δε δίνει τη δέουσα σημασία στο σοβαρό αυτό θέμα και ούτε τα σεμινάρια, ούτε τα φυλλάδια της Καραμτζίτ έφεραν κάποιο αποτέλεσμα. Το κοινό δεν ευαισθητοποιήθηκε, κυρίως επειδή θεωρεί το AIDS θέμα ταμπού, ενώ και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της ασιατικής κοινότητας της περιοχής ουσιαστικά απέτρεψαν τον κόσμο από την παρακολούθηση των σεμιναρίων, επειδή θεώρησαν ότι η ασιατική κοινότητα του Μπέρμινγκχαμ δεν κινδυνεύει από τη νόσο. Τα ποσοστά του AIDS, όμως, στην Ινδία συνεχώς αυξάνονται.

    Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα

    Οι ταινίες Bollywood είναι ιδιαίτερα αγαπητές στο κοινό, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Καραμτζίτ. Η συγκεκριμένη ταινία ονομάζεται "Μία στιγμή" (One moment) και αφηγείται την ιστορία ενός νιόπαντρου νεαρού Ινδού, ο οποίος ανακαλύπτει ότι πάσχει από AIDS. Το cast της ταινίας αποτελούν δημοφιλείς Ινδοί ηθοποιοί, γνωστοί μέσα από σαπουνόπερες, οι οποίοι δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην ταινία χωρίς να λάβουν αμοιβή. Επίσης, ο διάσημος Ινδός τραγουδιστής του Bollywood Κουμάρ Σανού, δέχθηκε να συμμετάσχει στο σάουντρακ. Ήδη η ταινία περιοδεύει στα χωριά του Μπαγκλαντές, της Ινδίας και του Πακιστάν. Αν και θεωρείται κάπως προκλητική, έλαβε την ευρεία αποδοχή του κοινού, δίνοντας την ευκαιρία, στους δημιουργούς της, ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να περάσουν, έστω και εμμέσως, τα μηνύματα που επιθυμούσαν.

    [22] Διεθνή

    Δύο ημέρες μετά τις εκλογές Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Μόσχα

    (9/12/2003 10:47:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Επίθεση αυτοκτονίας, με παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε γυναίκα καμικάζι, έγινε το πρωί της Τρίτης, έξω από το ξενοδοχείο "Νάσιοναλ", στο κέντρο της Μόσχας, λίγα μέτρα μακριά από το Κρεμλίνο, στην περιοχή της Κόκκινης Πλατείας. Σύμφωνα με τις αρχές ασφαλείας, από την έκρηξη σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και δέκα τραυματίστηκαν, εξ αυτών οι τρεις σοβαρά. Η επίθεση εκδηλώνεται μόλις δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία όπου οι σύμμαχοι του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσαν μεγάλη νίκη.

    [23] Εσωτερικά

    Κατηγορείται για τρείς υποθέσεις Προφυλακίστηκε ο παιδόφιλος της Ορεστιάδας

    (9/12/2003 11:16:00 πμ)

    Είχε παρασύρει έναν 14χρονο για να τον αποπλανήσει. Οδηγούσε ανήλικους στο σπίτι του όπου πρόβαλλε βιντεοταινίες με πορνογραφικό περιεχόμενο.

    Στις φυλακές της Κομοτηνής οδηγήθηκε σήμερα ο 32χρονος από την Ορεστιάδα που κατηγορείται για αποπλάνηση ανηλίκων. Με τη σύμφωνα γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο 32χρονος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του, όπου διαπιστώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, ότι είχε παρασύρει έναν 14χρονο για να τον αποπλανήσει σεξουαλικά. Ο άνδρας κέρδιζε την εμπιστοσύνη των παιδιών προσφέροντας τους χρήματα και στη συνέχεια τα οδηγούσε στο σπίτι του όπου πρόβαλλε βιντεοταινίες πορνογραφικού περιεχομένου.

    Όπως προέκυψε στην προανάκριση ο 32χρονος φέρεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο ασέλγησε σε βάρος τριών ανήλικων παιδιών από την περιοχή Ορεστιάδας.

    [24] Ιράκ

    Επίθεση σε τζαμί στη Βαγδάτη

    (9/12/2003 11:15:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έκρηξη σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης σε τζαμί Σουνιτών στη Βαγδάτη και σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, ίσως υπάρχουν αρκετά θύματα. Ο Αμερικανός αντισυνταγματάρχης Φρανκ Τζέρμαν δήλωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα ξημερώματα στο τζαμί Αχμπαντ αλ-Μουστάφα στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο Τζέρμαν δεν ανέφερε αριθμό θυμάτων.

    [25] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει απ το πρωί στην Μονή Πετράκη Στην Ιερά Σύνοδο το εκκλησιαστικό

    (9/12/2003 11:21:00 πμ)

    Συνεδριάζει από το πρωί στη Μονή Πετράκη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά την απαντητική επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, με την οποία απορρίπτεται η πρόταση για τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», ενώ ζητείται πλήρης σεβασμός της Πράξης του 1928. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, αναμένεται να ενημερώσει τους ιεράρχες για το περιεχόμενο της επιστολής που επiδώθηκε την περασμένη εβδομάδα και θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος για το θέμα ενώ η συνεδριάση της Συνόδου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

    [26] Διεθνή

    Ανανέωσαν την ταξιδιωτική οδηγία για το Ριάντ οι ΗΠΑ

    (9/12/2003 11:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Νέα προειδοποίηση για επίθεση αυτοκτονίας εναντίον στόχων αμερικανικών συμφερόντων, απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση προς τους αμερικανούς πολίτες που σχεδιάζουν να επισκεφτούν τη Σαουδική Αραβία. Η ανανέωση της ταξιδιωτικής οδηγίας, έγινε μετά από συστάσεις της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ριάντ, που εξακολουθεί να λαμβάνει προειδοποιήσεις για τρομοκρατικές απειλές. Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ακόμη σε όσους Αμερικανούς διαμένουν στη Σαουδική Αραβία να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ειδικά όταν είναι σε δημόσια μέρη που συνδέονται με Δυτικούς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 December 2003 - 10:12:45 UTC