Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρέπει να αποφασίσουν για το Ευρωσύνταγμα Ο αριθμός των ψήφων διχάζει
  • [02] Οι "έξυπνες" βομβες σκοτώνουν αμάχους Εκατοντάδες Ιρακινοί θα μπορούσαν
  • [03] Mε την γαλλική Οσέρ ο ΠΑΟ στο UEFA
  • [04] Επιστροφή Αντζα στον Ολυμπιακό
  • [05] Κλήρωση των "16"

    [01] Ειδήσεις

    Πρέπει να αποφασίσουν για το Ευρωσύνταγμα Ο αριθμός των ψήφων διχάζει τη Σύνοδο

    (12/12/2003 4:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Μια από τις πλέον σημαντικές και κρίσιμες για το μέλλον της Ευρώπης Σύνοδος Κορυφής, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας, που θα δώσει στην ΕΕ το δικό της Σύνταγμα ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οι 25 ηγέτες, θα πρέπει να αποδείξουν στην πράξη ότι, είναι δυνατή μια λειτουργική διευρυμένη Ε.Ε καθώς αναμένεται να συγκρουσθούν στα καυτά ζητήματα, που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα με πρώτο απ όλα αυτό του δικαιώματος ψήφου στην διευρυμένη Ευρώπη. Ισπανία και Πολωνία αρνούνται να αποποιηθούν των προνομίων, που απέκτησαν στη Σύνοδο της Νίκαιας το 2000. Το αντίπαλο δέος, Γερμανία και Γαλλία, οι δύο χώρες, που υποστηρίζουν την πρόταση του σχεδίου Συντάγματος και προβλέπει ότι, η διανομή των ψήφων στην Κομισιόν θα πρέπει να γίνει σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, παραμένουν ανένδοτες. Στο μεταξύ έτοιμος να μεταθέσει συμφωνία για το σύστημα ψηφοφορίας στην Ιρλανδική Προεδρία, που ξεκινά την 1/1/2004, δηλώνει ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ένωσης Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Το ενδεχόμενο βέτο της Πολωνίας

    "Δεν είναι δυνατόν μια χώρα ,που επιθυμούσε την ένταξή της στην Ε.Ε να ξεκινήσει την θητεία της ως μέλος της Ε.Ε με βέτο". Γκέρχαρντ Σρέντερ, Γερμανός καγκελάριος

    Η Σύνοδο της Νίκαιας το 2000 έδινε σε Πολωνία και Ισπανία δικαιώματα ψήφου σχεδόν ίσα με αυτά της Γερμανίας και της Γαλλίας, χώρες, που έχουν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι, η έγκριση της διάταξης, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο Συντάγματος και προβλέπει ότι, η διανομή των ψήφων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να γίνει σε αναλογία με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, θα γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του γάλλο-γερμανικού άξονα με την Πολωνία μάλιστα να σκέφτεται να φτάσει μέχρι το βέτο. Από τη μεριά του ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρτ Σρέντερ, υπαινισσόμενος τους Πολωνούς, σχολίασε ότι, "δεν είναι δυνατόν μια χώρα ,που επιθυμούσε την ένταξή της στην Ε.Ε να ξεκινήσει την θητεία της ως μέλος της ΕΕ με βέτο".

    Τα επίμαχα θέματα της Διακυβερνητικής θα εξεταστούν το απόγευμα, σ' ένα κλίμα ελαφρά καλύτερο από χθες, όπου ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωνε ότι, ίσως η Πολωνία μπλοκάρει τη συμφωνία για το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν μειωθούν τα δικαιώματα ψήφου της. Κι αυτό, αφενός επειδή δημοσιοποιήθηκε μια σφυγμομέτρηση στην Πολωνία, που δείχνει ότι, το 61% του πληθυσμού επιθυμεί να υπάρξει ένας συμβιβασμός στο θέμα του Συντάγματος και αφετέρου, επειδή ο Κβασνιέφσκι, μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρτ Σρέντερ, σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι, κατά τη γνώμη του, "δεν πρέπει να υποβληθεί βέτο απ' τη χώρα του, αλλά ότι, η επίμαχη απόφαση, που αφορά τον καθορισμό της ειδικής πλειοψηφίας, μπορεί να παραπεμφθεί στα τέλη του 2005", αφού δηλαδή δώσει τα διαπιστευτήρια της λειτουργίας της η Διεύρυνση.

    Έτοιμος να παραπέμψει στην Ιρλανδική Προεδρία τη διευθέτηση της διένεξης για το σύστημα ψηφοφορίας, που θα ισχύσει στη διευρυμένη Ένωση, εάν η Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία στο θέμα αυτό πριν από το πρωί της Κυριακής δήλωσε ότι, είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι. ''Εάν η Διακυβερνητική Διάσκεψη δεν καταφέρει να καταλήξει (σε απόφαση) έως το πρωί της Κυριακής, προθεσμία που έχουμε θέσει, είναι καλύτερο να τη συνεχίσουμε, παρά να καταλήξουμε σε μία κακή συμφωνία'', πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι και κατέληξε "δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα συμβιβασμό εκπτώσεων", ενώ ο επίσης Ιταλός, πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι τόνισε, πως είναι προτιμότερο να μην επιτευχθεί συμφωνία από το να υπάρξει ένας θνησιγενής συμβιβασμός. "Ένας κακός συμβιβασμός για το Σύνταγμα θα καταδίκαζε την Ευρώπη στην αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα, από την οποία θα έβγαινε μόνο μέσω μιας κρίσης", τόνισε ο πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν σε άρθρο του στους Φαινάσιαλ Τάιμς. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν εξάλλου ότι, μια ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου θα παρέλυε την Ευρώπη, καθώς ετοιμάζεται να διευρυνθεί από 15 σε 25 κράτη-μέλη τον προσεχή Μάιο, αλλά και ένας κατώτερος των περιστάσεων συμβιβασμός θα ήταν εξ ίσου κακή εξέλιξη. Χωρίς δηλώσεις έληξε εξάλλου το "πρωινό εργασίας" των Σιράκ, Σρέντερ, και Μπλέρ, όπου αναζήτησαν τρόπους να αρθεί το αδιέξοδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ευρωσύνταγμα: Η κρίσιμη Σύνοδος

    "Αγκάθι" για το Ευρωσύνταγμα, πλειοψηφίες και βέτο

    Γερμανία και Ιταλία εμμένουν στο Σύνταγμα ως έχει

    Αγκάθια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    [02] Ιράκ

    Οι "έξυπνες" βομβες σκοτώνουν αμάχους Εκατοντάδες Ιρακινοί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

    (12/12/2003 4:03:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC online AΠΕ

    Περισσότεροι από 1000 Ιρακινοί σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν στο Ιράκ από τις βόμβες διασποράς που χρησιμοποίησαν οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στη διάρκεια της εισβολής στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είναι σήμερα ζωντανοί και υγιείς, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). Η έκθεση αυτή δεν είχε ως στόχο να μετρήσει τις ανθρώπινες απώλειες, αλλά να κρίνει τις στρατιωτικές τακτικές που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, πάντως, δήλωσε ότι η χρησιμοποίηση βομβών διασποράς είναι σύννομη και υποστήριξε πως η χρήση τους έγινε με προσοχή ώστε να μην χάσουν τη ζωή τους άμαχοι.

    Στοτώθηκαν πάνω από 1000 άμαχοι και κανείς ηγέτης

    Προφυλάξεις για τους άμαχους έλαβαν οι Αμερικανοί μόνο κατά τις χερσαίες δυνάμεις.

    Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο οι αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μη σκοτωθούν άμαχοι κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων. Δε συνέβη, όμως, το ίδιο κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Από τη χρήση των βομβών διασποράς υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1000 άμαχοι, κυρίως στη Βαγδάτη και τη Νασιρίγια, ενώ δεκάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους και κατά τους μαζικούς αεροπορικούς ήταν βομβαρδισμούς για την εξουδετέρωση της ιρακινής ηγεσίας, χωρίς να σκοτωθεί κανείς από του Ιρακινούς ηγέτες


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 December 2003 - 17:50:17 UTC