Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-12-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Θύματα" στρατιωτικής άσκησης
  • [02] Διαδήλωση φοιτητών Σύλληψη Σαντάμ Χουσέιν
  • [03] Συνεχίζει ο υπόλοιπος κλάδος την απεργία Τα ραδιοταξί ξαναπιάνουν

    [01] Διεθνή

    "Θύματα" στρατιωτικής άσκησης

    (15/12/2003 11:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από οβίδες που ερρίφθησαν στη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης, σε αεροπορική βάση κοντά στο υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. "Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί ν' ανέρχεται στους επτά. Θα το εξακριβώσουμε", δήλωσε ο Ασχαρ Ζαρέι, υπεύθυνος του γραφείου δημοσίων σχέσεων του γενικού κυβερνήτη.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το δυστύχημα σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών βολών αντιαεροπορικών συστοιχιών σε βάση που βρίσκεται κοντά στο εργοτάξιο του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στο Ιράν.

    Οι οβίδες δεν εξερράγησαν στο αέρα αλλά πέφτοντας σε ένα μικρό λεωφορείο και σε κατοικοιμένη περιοχή.

    Οι δύο νεκροί και οι περισσότεροι από τους τραυματίες επέβαιναν στο λεωφορείο.

    [02] Ιράκ

    Διαδήλωση φοιτητών Σύλληψη Σαντάμ Χουσέιν

    (15/12/2003 11:37:00 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Διαπραγματεύσεις ζητά ο Σαντάμ Χουσέιν με τις αμερικανικές δυνάμεις που τον συνέλαβαν τη νύχτα του Σαββάτου, κοντά στη γενέτειρά του το Τικρίτ, ανακοίνωσε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που μετείχε στην επιχείρηση. Σύμφωνα μ έναν αμερικανό στρατιώτη, η συνομιλία αυτή έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής κατά τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν, οκτώ μήνες μετά την ανατροπή της κυβέρνησής του από τις υπό τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο μεταξύ, περίπου 300 φοιτητές διαδήλωσαν υπέρ της απελευθέρωσης του Σαντάμ στη γενέτειρά του Τικρίτ.

    "Ο Μπους στέλνει τους χαιρετισμούς του"

    "Είπε: Είμαι ο Σαντάμ Χουσέιν, είμαι ο πρόεδρος του Ιράκ και θέλω να διαπραγματευτώ", δήλωσε ο ταγματάρχης Μπράιαν Ριντ της πρώτης ταξιαρχίας της 4ης Μεραρχίας Πεζικού, μιλώντας στους δημοσιογράφους για την τοποθεσία όπου ήταν κρυμμένος ο έκπτωτος ιρακινός πρόεδρος.

    Η απάντηση των στρατιωτών ήταν: "Ο πρόεδρος Μπους στέλνει τους χαιρετισμούς του", συνέχισε ο Ριντ.

    Επίσης, περίπου 300 φοιτητές πραγματοποίησαν διαδήλωση σήμερα στη γενέτειρα του Σαντάμ, Τικρίτ, για να καταγγείλουν τη σύλληψη του πρώην ηγέτη του Ιράκ χθες το βράδυ από τον αμερικανικό στρατό.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Σαντάμ όπως: "με το αίμα μας, με την ψυχή μας, θα σε υπερασπισθούμε Σαντάμ Χουσέιν" και "όλο το Ιράκ υμνεί τη δόξα του Σαντάμ Χουσέιν".

    Ορισμένοι από τους διαδηλωτές έκλαιγαν και άλλοι επιδείκνυαν ιρακινά χαρτονομίσματα με το πρόσωπο του Σαντάμ.

    Η ιρακινή αστυνομία και Αμερικανοί στρατιώτες διέλυσαν τους διαδηλωτές ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν.

    Διεθνής ικανοποίηση

    Με ικανοποίηση δέχθηκαν την είδηση της σύλληψης του Σαντάμ Χουσέιν υποστηρικτές και αντίπαλοι της αμερικανο-βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, αλλά οι πάντες εκφράζουν επιφυλάξεις για το τι θα επακολουθήσει και αρκετά κράτη θέτουν τώρα ζήτημα επιτάχυνσης των διαδικασιών για τον τερματισμό της κατοχής.

    Επιφυλάξεις που επισκιάζουν τον θριαμβευτικό τόνο που δίνουν οι Αμερικανοί.

    Η Γαλλία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Ινδονησία, χώρες που εξέφρασαν αντιρρήσεις στον πόλεμο των ΗΠΑ για την ανατροπή του Σαντάμ, χειροκρότησαν τη σύλληψή του, που έγινε μάλιστα χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός, όπως τονίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Τικρίτ. Το θετικό κλίμα είχε αντανάκλαση στις ασιατικές αγορές, όπου οι συναλλαγές στα Χρηματιστήρια έγιναν σε θετικό κλίμα, ενισχύθηκε το δολάριο και έπεσε ο χρυσός. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτά τα κέρδη μπορεί να εξανεμισθούν εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο και των ελλειμμάτων που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία.

    "Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και σταθεροποίησης στο Ιράκ και θα επιτρέψει στους Ιρακινούς να καθορίσουν τις τύχες τους σε ένα εθνικά κυρίαρχο Ιράκ", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ σε τηλεγράφημά του προς τον Μπους, αναφέρει: "Ελπίζω ότι η σύλληψη θα βοηθήσει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ανοικοδόμηση και τη σταθερότητα στο Ιράκ".

    Ανάλογη είναι η γραμμή που τηρεί η Κίνα, η οποία είχε επίσης εκφράσει αντιρρήσεις για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ. "Ελπίζουμε ότι η τελευταία εξέλιξη στο Ιράκ θα βοηθήσει τον ιρακινό λαό να πάρει στα χέρια του τις τύχες της χώρας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Ζιαντσάο.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, το Μπαγκλαντές και η Ταϊλάνδη.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ικανοποιημένη από τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα εξετάσει με προσοχή την κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ πριν αποφασίσει πότε θα στείλει στρατεύματα στην περιοχή. "Νομίζω ότι θα ήταν καλό εάν αυτό αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα για την σταθερότητα και την ανοικοδόμηση στο Ιράκ", δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι.

    Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν ενισχύει τον Aμερικανό πρόεδρο, Μπους και τον Bρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Ο Μπους έκανε λόγο για το τέλος "μίας σκοτεινής και οδυνηρής εποχής" στην ιστορία του Ιράκ, αλλά επισήμανε ότι δεν πρέπει να αναμένεται άμεσα ο τερματισμός των βίαιων επιθέσεων εναντίον των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων.

    "Eπίτευγμα η σύλληψη του Σαντάμ"

    Οι πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου, καλωσόρισαν την είδηση για τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν εκφράζοντας την ελπίδα ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει το έναυσμα για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

    Την ίδια ώρα πολλοί Παλαιστίνιοι, που έβλεπαν τον Σαντάμ ως ήρωα, αντιδρούσαν επιφυλακτικά. Στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν είναι προσβλητική για τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους και πρόβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν υψηλό τίμημα γι`αυτή την ενέργεια. Η πολιτική και οικονομική συμμαχία των Αράβων, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Ομάν, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέφρασαν την ελπίδα ότι η σύλληψη του Σαντάμ θα δώσει την ευκαιρία για βελτίωση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

    "Η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν είναι ένα επίτευγμα, ένα βήμα στην οδό την αποκατάστασης της σταθερότητας και της εθνικής ενότητας στο Ιράκ", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Ατίγια.

    Ο πρωθυπουργός του Κουβέιτ Σεϊχης Σαμπάχ αλ-Αχμεντ αλ-Σαμπάχ δήλωσε ότι η σύλληψη του Σαντάμ είναι "μία δικαίωση για τους πολίτες του Κουβέιτ που υπέφεραν στα χέρια" του ανατραπέντος ιρακινού προέδρου.

    Πολλές εφημερίδες στα κράτη του Κόλπου φιλοξενούν δηλώσεις πολιτών που εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τη σύλληψη του Σαντάμ, αλλά συγχρόνως και την ενόχλησή τους γιατί από την εξέλιξη αυτή επωφελείται ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

    "Ηλπιζα ότι ο λαός του θα τον έπιανε. Με ενοχλεί που τον έπιασε ο αμερικανικός στρατός", δήλωσε ένας σαουδάραβας φοιτητής.

    Αλλοι Σαουδάραβες εξέφρασαν απογοήτευση γιατί η εξέλιξη αυτή εδραιώνει την κυριαρχία των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ. Ο ιορδανικός Τύπος εκτιμά ότι η σύλληψη του Σαντάμ Χουσέιν αποτελεί την έναρξη μίας νέας εποχής, στην οποία οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν "μεγαλύτερες προκλήσεις" ώστε να διορθώσουν τα σφάλματα που έχουν γίνει στο Ιράκ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Times της Ιορδανίας" επισημαίνει ότι "οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τώρα μεγαλύτερες προκλήσεις, έχοντας συλλάβει τον Σαντάμ".

    "Δεν πρέπει να επαναπαυθούν στη λάμψη αυτού του επιτεύγματος, όσο σημαντικό κι αν είναι. Οι Αμερικανοί έσφαλαν εισβάλοντας στο Ιράκ χωρίς να έχουν ένα σαφές σχέδιο. Τώρα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν ορισμένα από τα σφάλματά τους και να κινηθούν με σταθερότητα για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς και σύγχρονου Ιράκ", γράφει η ιορδανική εφημερίδα.

    Μία άλλη ιορδανική εφημερίδα, η αλ-Ντουστούρ γράφει ότι "πολλά θα ειπωθούν για τη σύλληψη του Σαντάμ και τη δίκη του, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι μετά από αυτή την εξέλιξη να μπορέσουν να νοιώσουν οι Ιρακινοί ότι έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης, να τερματισθεί η κατοχή και να επιλέξουν μία ηγεσία που θα είναι ικανή να εκπληρώσει τις ελπίδες τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη ο Σαντάμ Χουσεΐν

    [03] Εσωτερικά

    Συνεχίζει ο υπόλοιπος κλάδος την απεργία Τα ραδιοταξί ξαναπιάνουν δουλειά

    (15/12/2003 1:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Από τη Δευτέρα οι Αθηναίοι θα δουν και πάλι ταξί στους δρόμους της πόλης, αφούo οι τέσσερις εταιρίες Ραδιοταξί: Κόσμος, Ελλάς, Απόλλων και Ερμής, αποφάσισαν να σπάσουν την απεργία. Την ίδια ώρα οι, υπόλοιποι συνάδελφοι τους εξακολουθούν ν απεργούν σ ένδειξη διαμαρτυρίας για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα οχήματα τους. Ωστόσο, φαίνεται πως απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να κατέβουν στην Αθήνα εκατοντάδες αυτοκίνητα από την επαρχία, στο πλαίσιο εποχούμενης διαδήλωσης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Τη Δευτέρα κρίσιμη συνάντηση ιδιοκτητών- Υπουργού Οικονομίας

    Η αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών ταξί, πάντως αναμένεται να συναντήσει τη Δευτέρα τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε κάποια λύση τότε πιθανολογείται πως η Επιτροπή Αγώνα των αυτοκινητιστών θα πραγματοποιήσει την «αγωνιστική εκδήλωση στην Αθήνα» την Τρίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 December 2003 - 17:51:51 UTC