Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντικό επιστημονικό βήμα η γερμανική έρευνα Ύπνος...ο σωτήριος
  • [02] Παρουσιάζεται η περιφερειακή Χάρτα Θεσσαλίας Περιοδεύουν Σημίτης -
  • [03] Νέες πληροφορίες εξαιρετικής σημασίας Νερό στον Αρη;
  • [04] Στην αγκαλιά του πρώην της πάλι η Λόπεζ Χωρίζουν οι δρόμοι των Άφλεκ
  • [05] Στόχος η επίλυση του Κυπριακού Επιστολή Πάουελ προς Γκιούλ
  • [06] Αποκαθίστανται τα προβλήματα από την κακοκαιρία Απολογισμός μετά τη
  • [07] Αίγυπτος: Μια αρχαία βυθισμένη πόλη αποκαλύπτει μυστικά
  • [08] Το ανθρωπιστικό του έργο ξεκινά ο πρίγκιπας Χάρι
  • [09] Πορεία διαμαρτυρίας για το γήπεδο του ΠΑΟ
  • [10] Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α.
  • [11] Εξαπλώνεται η γρίπη των πουλερικών Πρώτος θάνατος στην Ταιλάνδη
  • [12] Οι αρχές κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας Έκρηξη σε σιδηροδρομικό
  • [13] "Τζάμπολ" απόφαση για ΑΕΚ - ΠΑΟ
  • [14] Πρωθυπουργός ως το 2007 Οι κατηγορίες δεν πτοούν τον Σαρόν

    [01] Υγεία

    Σημαντικό επιστημονικό βήμα η γερμανική έρευνα Ύπνος...ο σωτήριος

    (23/1/2004 11:38:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σας βασανίζουν διάφορα προβλήματα και σπάτε το κεφάλι σας για να βρείτε λύση; Ξενυχτάτε προσπαθώντας να τα καταφέρετε; Έχετε σκεφτεί πως μπορεί να βρίσκεστε στο λάθος δρόμο; Κι όμως... Τουλάχιστο, αυτό θα σας έλεγαν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι ύστερα από μελέτη, που διεξήγαγαν, ισχυρίζονται πως ένας καλός ύπνος είναι το σωστό μονοπάτι για να βρούμε την άκρη σε ότι μας βασανίζει. Ο εγκέφαλός μας επανεξετάζει τη νύχτα όλα τα δεδομένα της μέρας κι έτσι μπορεί ακόμη και να ξεδιαλύνει τους καθημερινούς μας προβληματισμούς, λένε και μάλλον έχουν δίκιο.

    Το πείραμα-σταθμός

    Ένας καλός βραδινός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει, να βρούμε λύση σε προβλήματα που μας βασανίζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό, τουλάχιστο, υποστηρίζουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λούμπεκ της Γερμανίας, έπειτα από έρευνες που διενέργησαν σε δείγμα 106 εθελοντών.

    Οι επιστήμονες, υπέβαλαν τους τελευταίους στην ακόλουθη διαδικασία. Αρχικά, τους έδωσαν ένα αριθμητικό παζλ για να το επιλύσουν κι έπειτα τους χώρισαν σε δυο ομάδες. Την πρώτη ομάδα των εθελοντών την κράτησαν ξύπνια, ενώ στους υπόλοιπους επέτρεψαν να κοιμηθούν για 8 ώρες.

    Το παζλ είχε κάποιους κανόνες- οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσει ο επίδοξος λύτης. Η πραγματική, όμως, απάντηση, βρισκόταν στην ανακάλυψη ενός τρίτου κανόνα, που βρισκόταν κρυμένος στους παραπάνω.

    Το ενδιαφέρον για τους ερευνητές επικεντρωνόταν στο ποια από τις δυο ομάδες θα έφτανε στη λύση. Η έκπληξη δεν άργησε. Λίγες ώρες αργότερα, είδαν, πως τη φαϊνή έμπνευση για τη λύση του παζλ είχαν σε διπλάσιο βαθμό, όσοι είχαν κοιμηθεί κι όχι όσοι ξενύχτησαν πονοκεφαλιάζοντας.

    Ποια είναι η αιτία;

    Η εξήγηση που δίνουν οι Γερμανοί επιστήμονες σ αυτό το μάλλον παράδοξο είναι, πως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται εκ νέου τι πληροφορίες που είχε λάβει τις προηγούμενες ώρες καταλήγοντας να λύσει ζητήματα που τον απασχολούσαν, προηγούμενα.

    Ο Δρ. Τζαν Μπορν, επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε, πως, ενώ κοιμόμαστε, περνάμε από μια περίοδο ύπνου αργών κυμάτων, βαθύ δηλαδή ύπνο που δε διακόπτεται από όνειρα, η οποία, όπως όλα δείχνουν, είναι υπεύθυνη για τα "καλά" του ύπνου.

    Εξάλλου, μελέτες προηγούμενων ετών είχαν συνδέσει τη διατάραξη αυτής της περιόδου με μείωση της μνημονικής ικανότητας και της δυνατότητας επίλυσης γρίφων.

    Η έρευνα αυτή , σύμφωνα και με τα λεγόμενα άλλων ειδικών, αποτελεί την πρώτη ισχυρή επιβεβαίωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του ύπνου στην πνευματική λειτουργά.

    Πολύ σημαντική η ανακάλυψη αλλά χρειάζεται κι άλλη έρευνα

    Στη σημασία της έρευνας στάθηκε κι διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Διαταραχών του Υπνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Δρ. Καρλ Χαντ. Συγκεκριμένα ο Χαντ, επεσήμανε πως η αξιοποίηση των πορισμάτων αυτών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη βελτίωση της προόδου τόσο των μαθητών στο σχολείο και όσο και των εργαζομένων.

    Ωστόσο αυτό δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα σ ένα πεδίο, που χρειάζεται πολύ ακόμη έρευνα και μελέτη προκειμένου να καταλήξουμε σε βέβαια αποτελέσματα που θα μπορούν ν αξιοποιηθούν στην πράξη.

    [02] Εσωτερικά

    Παρουσιάζεται η περιφερειακή Χάρτα Θεσσαλίας Περιοδεύουν Σημίτης - Παπανδρέου

    (23/1/2004 1:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Από το Πανθεσσαλικό στάδιο Νέας Ιωνίας, όπου θα διεξαχθεί τμήμα του Ολυμπιακού ποδοσφαιρικού τουρνουά κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκίνησε την επίσκεψή του στην Θεσσαλία ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Σε σύντομη δήλωσή του, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο στάδιο αποτελεί τρανή απόδειξη πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες σημαίνουν έργα για όλη την Περιφέρεια και όχι μόνο για την Αθήνα, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο. Το απόγευμα εξάλλου, ο κ. Σημίτης σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Στάδιο του Αλκαζάρ, θα παρουσιάσει την περιφερειακή Χάρτα Σύγκλισης για την περίοδο 2004-2008, που αφορά στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας και αποτελεί το συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με τους Θεσσαλούς πολίτες, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Πρόκειται για την τελευταία ανοιχτή συγκέντρωση όπου θα μιλήσει ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ως εκ τούτου προσλαμβάνει και έναν ιστορικό χαρακτήρα, και αναμένεται να παρουσιάσει δεσμεύσεις και προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος για την ανάδειξη της Περιφέρειας, αλλά και την ανάδειξη της Θεσσαλίας, ειδικότερα σε τρίτο ισχυρό πόλο ανάπτυξης της Ελλάδας. Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Δ. Ελλάδα , επισκεπτόμενος τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Πρέβεζας και Λευκάδας.

    Παπανδρέου-Φίσερ για Κυπριακό

    Συνεργασία είχε, χθες, ο κ. Παπανδρέου με το Βρετανό Πρωθυπουργό και το Γερμανό ομόλογο του, σε Μ. Βρετανία και Γερμανία αντίστοιχα.

    Σε λύση "πακέτο" με την παροχή στην Τουρκία της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οδηγείται η επίλυση του Κυπριακού , όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Eξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, μετά τις συνομιλίες με το Γιόσκα Φίσερ , διευρύνοντας τον χρονικό ορίζοντα από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.

    Μιλώντας στους Ελληνες ανταποκριτές, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην σύμπτωση απόψεων με τον κ. Φίσερ, "στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε μία προσπάθεια μέσα σε αυτόν τον χρόνο να επιλύσουμε το Κυπριακό" και στον στόχο να υπάρξουν "από όλες τις πλευρές οι σωστοί χειρισμοί, ώστε να μπορέσουμε να οδηγήσουμε αυτήν την προσπάθεια σε ένα αίσιο τέλος".

    Παπανδρέου-Μπλερ για Μάρμαρα και Κυπριακό

    Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου είχε συνεργασία, στο Λονδίνο, με το Βρετανό πρωθυπουργό Τ. Μπλερ και τον ομόλογο του Τ. Στρο .

    Το Κυπριακό, το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, καθώς και οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών.

    Κατά τις συναντήσεις αυτές, επιβεβαιώθηκε το έντονο βρετανικό ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, ενώ ο κ. Παπανδρέου έθεσε για μία ακόμα φορά το θέμα των Γλυπτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις ".

    Ανοιχτές ακόμα τέσσερις θέσεις στα ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ

    Στο μεταξύ, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ έκλεισε, χθες, 21 νέες υποψηφιότητες, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά τα ψηφοδέλτια του Κινήματος για τις επικείμενες εκλογές.

    Ωστόσο, άφησε ανοιχτές τέσσερις θέσεις, καθώς συνεχίζονται οι επαφές με κάποιες προσωπικότητες, ενώ ανοιχτό μένει και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στο οποίο θα βάλει τη σφραγίδα του ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζει όνομα το ΠΑΣΟΚ "αν το ζητήσει η βάση"

    Συμπληρώθηκαν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ

    Επίθεση Σημίτη στους αμφισβητίες

    Παπανδρέου-Μπλερ για Κυπριακό και Μάρμαρα

    [03] Τεχνολογία

    Νέες πληροφορίες εξαιρετικής σημασίας Νερό στον Αρη;

    (23/1/2004 1:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ίχνη πάγου εντόπισε στο νότιο πόλο του Άρη, το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη. Τα ευρήματα, θεωρούνται εξόχως σημαντικά καθώς ανοίγουν νέους ορίζοντες για να εξακριβωθεί, αν τελικά, υπάρχει ή υπήρχε ζωή στον πλανήτη αυτό. Από το ευρωπαϊκό διαστημόπλοιο ήρθαν, ακόμη, μοναδικές φωτογραφίες που έδωσαν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στον υπολογιστή, την εικονική αναπαράσταση μιας πιθανής πτήσης, γύρω από τον Άρη. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Επιτροπής, σχολιάζοντας το θέμα, δήλωσε πως "αυτή είναι μόνο η αρχή" κι ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε στο μέλλον.

    [04] Διάφορα

    Στην αγκαλιά του πρώην της πάλι η Λόπεζ Χωρίζουν οι δρόμοι των Άφλεκ και Λόπεζ

    (23/1/2004 2:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο τέλος του, φαίνεται πως έφτασε ο πιο λαμπερός αρραβώνας του Χόλλυγουντ. Μπεν Άφλεκ και Τζένιφερ Λοπεζ θα διάγουν, από δω και πέρα βίους χωριστούς, όπως ανακοίνωσε και επίσημα εκπρόσωπος τύπου του ηθοποιού και της τραγουδίστριας. Πληροφορίες από το στενό περιβάλλον της Λόπεζ θέλουν το χωρισμό, αυτή φορά να είναι οριστικός, αποκλείοντας κάθε περίπτωση για επανασύνδεση. Η είδηση ήρθε να επιβεβαιώσει τις "κακές γλώσσες", που εδώ και λίγο καιρό μιλούσαν για επικείμενο χωρισμό. Εξάλλου ο Άφλεκ είχε ταξιδέψει μόνος στην Ευρώπη για την προώθηση της τελευταίας του ταινίας "Paycheck", ενώ την ίδια στιγμή στα μέσα ενημέρωσης έφταναν φωτογραφίες της μέχρι πρότινος μνηστής του με τον πρώην σύντροφό της, μουσικό της ραπ Σον Κομπς, ευρύτερα γνωστό ως Παφ Ντάντι.

    Το ζευγάρι, επρόκειτο να παντρευτεί το Σεπτέμβριο του 2003, ωστόσο ο πολυαναμενόμενος στους κοσμικούς κύκλους γάμος, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Ο Αμερικανός ηθοποιός, λίγο καιρό μετά είχε δηλώσει, πως δε σκόπευε να χωρίσει με τη μνηστή του παρά, τα μικροπροβλήματα , που, όπως, είχε παραδεχτεί ταλαιπωρούσαν τη σχέση τους.

    Σε περίπτωση πάντως που το "ευτυχές γεγονός" δεν ακυρωνόταν, η παγκόσμια σόου-μπιζ θα έβλεπε τον 31 ετών, ζεν πρεμιέ, Μπεν Άφλεκ ν ανεβαίνει για πρώτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας και την κατα τρία χρόνια μεγαλύτερή του, Τζένιφερ Λόπεζ να πραγματοποιεί τον τρίτο της γάμο.

    [05] Διεθνή

    Στόχος η επίλυση του Κυπριακού Επιστολή Πάουελ προς Γκιούλ

    (23/1/2004 4:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Οι πάντες επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην κινητικότητα των τελευταίων ημερών, στην οποία προστέθηκε και η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προς τον ίδιο. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γιενί Σαφάκ" στο σημερινό της φύλλο αποκαλύπτει, ότι κατά τις προχτεσινές επαφές του στην Άγκυρα, ο ειδικός συντονιστής του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, επέδωσε επιστολή του Πάουελ προς τον Γκιουλ.

    Οι όροι του Κόφι Άναν

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στην επιστολή του ο Πάουελ υπενθυμίζει τους τέσσερις όρους που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, για την επανέναρξη των συνομιλιών και υπογραμμίζει ότι "εάν η Τουρκία επιθυμεί να κάνει κάποιες αλλαγές στο σχέδιο, δίχως να αλλάζει η ουσία του και έχει ένα λογικό πλαίσιο , είμαι έτοιμος να καταβάλω όση προσπάθεια μπορώ".

    Οι όροι που είχε θέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ ήταν οι εξής: η επίδειξη πολιτικής βούλησης για έναρξη των συνομιλιών, ο προσδιορισμός χρονοδιαγράμματος για την επίλυση του προβλήματος, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις δύο πλευρές, ακόμη κι αν δεν υπάρξει συμφωνία και, σε περίπτωση διαφωνιών, η κάλυψη των σημείων διαφωνίας από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σειρά συναντήσεων για το Κυπριακό

    Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις σχετικά με το Κυπριακό, ο Γκιουλ είπε, πως το Σάββατο θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το Κυπριακό.

    Να σημειωθεί ότι μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για το Κυπριακό, θα ακολουθήσει, αύριο Σάββατο, η συνάντηση Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός της Ελβετίας.

    Τέλος, σημαντική για το θέμα της Κύπρου, θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει ο Ερντογάν στις 28 Ιανουαρίου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    [06] Εσωτερικά

    Αποκαθίστανται τα προβλήματα από την κακοκαιρία Απολογισμός μετά τη βαρυχειμωνιά

    (23/1/2004 3:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε σχεδόν όλη τη χώρα, ωστόσο, εμφανή παραμένουν τα ίχνη που άφησε πίσω του ο χιονιάς. Στη Λήμνο εντοπίστηκαν οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς τα 2/3 από τις κολώνες ηλεκτροδότησης στο νησί, κατέρρευσαν. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ στον ορεινό όγκο της χώρας αποκλείστηκαν πολλά χωριά. Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος, σήμερα, επισκέφτηκε τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, χαρακτήρισε θετική την ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας. Στο μεταξύ, το μεσημέρι, επιτράπη ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς "έπεσαν" οι άνεμοι στο Αιγαίο.

    Σπεύδουν για βοήθεια στα νησιά

    Δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, το «Σάμος» και το «Χίος», απέπλευσαν το μεσημέρι από Πειραιά και Θεσσαλονίκη, με προορισμό τη Λήμνο και την Ανδρο, για να μεταφέρουν μηχανήματα, τεχνικό προσωπικό και κολώνες για την αποκατάσταση των ζημιών , που υπέστησαν τα δύο νησιά.

    Επίσης, αναχώρησε για τη Λήμνο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη, το γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλο, το γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Γ. Αγραφιώτη και έναν υπεύθυνο της ΔΕΗ, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση του νησιού από την κακοκαιρία.

    Ωστόσο, αποκαθίστανται σταδιακά και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση που παρουσιάστηκαν στα νησιά Σάμο, Ικαρία, Λέσβο, Χίο, Ανδρο, Κάσο και Τήνο.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε, σε δηλώσεις του, πως, αν και η κακοκαιρία ήταν αναμενόμενη, τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή για τα ελληνικά χρονικά: "Είχαμε ανέμους που ξεπέρασαν τα 14 μποφόρ και ταχύτητα πάνω από 160 χιλιόμετρα την ώρα, τιμές που αγγίζουν τα όρια του τυφώνα", είπε,

    Κλειστά σχολεία σε Αττική, Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και Σάμο

    Σε ό,τι αφορά στο λεκανοπέδιο της Αττικής, αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ηλεκτροδότησης, που εμφανίστηκε στις περιοχές της Οινόης, στο Καπανδρίτι, στον Διόνυσο, στον Αγιο Στέφανο, στην Εκάλη και στη Φυλή, ενώ ήδη αποκαθίστανται οι ζημιές, που είχαν παρουσιαστεί στη Σαμοθράκη και τους Κήπους του Έβρου.

    Με εξαίρεση τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, χθες, στην εθνική οδό, στο ύψος της Χαλυβουργικής και στον κόμβο του Μαρτίνου, σε γενικές γραμμές παρέμεινε ανοικτό το υπόλοιπο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας.

    Σε αρκετούς νομούς της βόρειας Ελλάδας δεν λειτούργησαν, σήμερα, τα σχολεία, ενώ κλειστά, επίσης, παρέμειναν τα σχολεία σε 22 δήμους και κοινότητες της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής.

    Η θερμοκρασία στη Φλώρινα έπεσε στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου και στην Κοζάνη και Καστοριά στους μείον 10.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβλήματα από τη βαρυχειμωνιά

    [07] Πολιτισμός

    Αίγυπτος: Μια αρχαία βυθισμένη πόλη αποκαλύπτει μυστικά

    (23/1/2004 4:05:00 μμ)

    Μια ερευνητική αποστολή που διεξήγαναν από κοινού το Τμήμα Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Υποβρύχια Αρχαιολογία με επικεφαλής τον Φράνκ Γκοντιό, στον κόλπο του Αμπουκίρ αποκάλυψαν επιστημονικά στοιχεία μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος. Στην περιοχή της βυθισμένης πόλης του Ηρακλείου, που ανακαλύφθηκε το Μάιο του 2001, οι ανασκαφές, που έγιναν γύρω από το ναό του Ηρακλή, βοήθησαν στον προσδιορισμό της τοπογραφίας του περιβάλλοντα χώρου. Το μνημείο αυτό ήταν αφιερωμένο στην λατρεία του Αμωνα, της ανώτατης φαραωνικής θεότητας και του γιου του Κονσού (αντίστοιχα Δίας και Ηρακλής για τους Έλληνες) για να διασφαλιστεί η συνέχεια και η νομιμότητα της δυναστείας των Πτολεμαίων.

    Τόπος λατρείας μεγάλης σημασίας

    Οι αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν στον δίαυλο που βρίσκεται βόρεια του ναού, έφεραν στο φως μια εκπληκτική ποσότητα μπρούτζινων τελετουργικών εργαλείων και δοχείων, καθώς και αντικείμενα θρησκευτικής πίστης και λατρείας. Αυτά δείχνουν ότι ο δίαυλος, με προσανατολισμό από τα ανατολικά στα δυτικά, ήταν ένας τόπος λατρείας μεγάλης σημασίας.

    Η μεγαλοπρέπεια των αντικειμένων τέχνης που ανακαλύφθηκαν δείχνει ότι το ιερό αυτό συντηρούνταν από τους Πτολεμαίους βασιλείς.

    Η πόλη του Ηρακλείου εκτός από το ότι ήταν ένα από τα πλέον σημαντικά θρησκευτικά κέντρα ήταν και ένα πολύ ακμαίο εμπορικό λιμάνι από τις αρχές του 6ου π.χ. αιώνα.

    Σχετικά Links:

    Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Υποβρύχια Αρχαιολογία (IEASM)

    [08] Διάφορα

    Το ανθρωπιστικό του έργο ξεκινά ο πρίγκιπας Χάρι

    (23/1/2004 4:40:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στα χνάρια της μητέρας του, Νταϊάνας, ο πρίγκιπας Χάρι και μικρότερος διάδοχος του βρετανικού θρόνου, αποφάσισε να ξοδέψει το δεύτερο μισό της φοιτητικής του άδειας για να ταξιδέψει στην Αφρική, προκειμένου να βοηθήσει νεαρές μητέρες και παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο Χάρι θα παραμείνει στην Αφρική για 8 εβδομάδες, στο διάστημα των οποίων θα συνοδεύσει ανθρωπιστικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της Μαύρης Ηπείρου. Η ακριβής ημερομηνία, όμως, της ενάρξεως του ταξιδιού του δεν έχει ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

    Παιδικό του όνειρο η ανθρωπιστική προσφορά

    Ειδικότερα, ο νεαρός πρίγκιπας θα εργαστεί στη διάρθρωση διαφόρων προγραμμάτων και θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο διεθνείς υπηρεσίες και φιλανθρωπικές οργανώσεις παρέχουν βοήθεια και στήριξη σε άτομα που υποφέρουν και στερούνται κοινωνικής και μορφωτικής στήριξη. Μάλιστα εκπρόσωπος τύπου της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε πως κάτι τέτοιο αποτελούσε, πάντοτε, επιθυμία του πρίγκιπα.

    Ο Χάρι που προορίζεται να σταδιοδρομήσει στο στρατό και θα εισαχθεί στη στρατιωτική ακαδημία του Σαντχάρστ τον επόμενο χρόνο, πέρασε, ήδη, το πρώτο ήμισυ της άδειας που δικαιούται μετά το τέλος των σπουδών του στο σχολείο του Ίτον, σε αγρόκτημα στην Αυστραλία, μαθαίνοντας τη δουλειά του κτηνοτρόφου.

    [09] Αθλητισμός

    Πορεία διαμαρτυρίας για το γήπεδο του ΠΑΟ

    (23/1/2004 4:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γαρδένια του Ζωγράφου, πραγματοποιούν αυτή την ώρα κάτοικοι των δήμων Ζωγράφου, Παπάγου, Νέου Ψυχικού και Χολαργού που αντιδρούν στην κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδί και ζητούν τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία προς τη λεωφόρο Κατεχάκη. Αντιπορεία πραγματοποιούν την ίδια ώρα οπαδοί του Παναθηναϊκού. Νωρίτερα, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Λιάνης διαβεβαίωσε ότι οι πολεοδομικοί όροι που θα ισχύσουν για την κατασκευή του γηπέδου θα είναι σύμφωνοι με την κείμενη νομοθεσία, ενώ θα συνταχθεί και περιβαντολλογική μελέτη.

    [10] Οικονομία

    Σχόλιο συνεδρίασης Χ.Α.Α.

    (23/1/2004 5:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Στις 2484 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,28% κλείνει χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Με σαφώς περιορισμένη προσφορά, αφού οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 142 εκ ευρώ, συνεχίζεται η ήπιων τόνων διόρθωση των τραπεζικών μετοχών. Ο κλαδικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,78%, ενώ λόγω των σημαντικών κερδών του ΟΤΕ με κέρδη 0,74% κινήθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Με κέρδη και οι κλάδοι του Χονδρικού Εμπορίου (1,27%), Πληροφορικής (0,21%), Λιανικού (1,85%), Παράλληλης (0,23%), Λύσεων Πληροφορικής και Κλωστοϋφαντουργίας με 0,23% και 0,20% αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκαν 140 μετοχές, χαμηλότερα 145, ενώ αμετάβλητες παρέμειναν 68. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 23,04 ευρώ, της COSMOTE στα 11.80 και του ΟΤΕ στα 13,12 ευρώ. Στα 6,08 ευρώ υποχώρησε η τιμή της μετοχής της PANAFON καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημόσιας προσφοράς από τη μητρική VODAFON. Τέλος, τη Δευτέρα το πρωί πρόκειται να παρουσιαστεί ενώπιον της αρμοδίας επιτροπής της Βουλής ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Ο Αλέξανδρος Βουμβούνης θα αναλάβει τη θέση του προέδρου, που μετά από δύο θητείες εγκαταλείπει ο Σταύρος Θωμαδάκης.

    [11] Υγεία

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πουλερικών Πρώτος θάνατος στην Ταιλάνδη

    (23/1/2004 9:39:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Διαστάσεις επιδημίας λαμβάνει η γρίπη των πουλερικών στη Νότια Ασία. Το υπουργείο Υγείας της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο από την ασθένεια ενώ νωρίτερα επιβεβαίωσε ότι δύο ακόμα άτομα πάσχουν από τη νόσο και ότι τρεις ασθενείς υποβάλλονται σε εξετάσεις. Επίσης τεστ επιβεβαίωσαν κρούσματα γρίπης των πτηνών μεταξύ πουλερικών στην Καμπότζη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση της νόσου, ενώ ζήτησε την περαιτέρω εξέταση της αιτίας θανάτου δύο αδελφών στο Βιετνάμ, καθώς εκφράζει την ανησυχία ότι παρότι τα πρώτα αρνητικά τεστ, μπορεί να οφείλεται στη γρίπη των πουλερικών. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ε.Ε. επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές κρέατος και προϊόντων πουλερικών από την Ταϊλάνδη που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στην ΕΕ μετά τη Βραζιλία.

    Κανέας κίνδυνος στην Ευρώπη

    Νωρίτερα ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας Ντέιβιντ Μπιρν που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη έκανε γνωστό ότι κανένα ''ζωντανό πουλερικό'' δεν έχει εισαχθεί από τη χώρα αυτή στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές πουλερικών από την Ταϊλάνδη έφθασαν τους 120.000 τόνους το 2002 και τους 128.000 τόνους στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2003.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μια προσπάθεια πάντως να κατευνάσει τους φόβους που προκλήθηκαν από την απαγόρευση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κανείς γρίπη των πτηνών τρώγοντας μολυσμένο κρέας πουλερικών, είναι ελάχιστος.

    Ο ειδικός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αλμπέρτο Λαντομάδα επεσήμανε επίσης πως αυτοί που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη είχαν έρθει σε επαφή με προσβεβλημένα πουλερικά.

    Η απαγόρευση διευκρίνισε ο ίδιος, αποφασίστηκε για να μην υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα τα πουλερικά που εκτρέφουν οι Ευρωπαίοι να προσβληθούν από τη γρίπη τρώγοντας αποφάγια που ενδέχεται να περιέχουν μολυσμένο κρέας από την Ταϊλάνδη, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πρακτικές αυτές εκτροφής απαγορεύονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

    Καταλήγοντας επεσήμανε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, αποκλείοντας ακραία σενάρια, στα οποία η γρίπη των πτηνών διασταυρώνεται με τον ιό στους ανθρώπους και προκύπτει ένας δολοφονικός ιός παρόμοιος με αυτόν που προκάλεσε την πανδημία ισπανικής γρίπης το 1918. Εκτός της Ε.Ε. και αρκετές άλλες χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ταϊλανδέζικων πουλερικών, μεταξύ των οποίων το Χονγκ Κονγκ, το Μπανγκλαντές και η Ιαπωνία.

    Η Ταϊλάνδη από την πλευρά της, αποδεχόμενη το γεγονός και την κρισιμότητα της κατάστασης, αποφάσισε την αναστολή εξαγωγής πουλερικών.

    "Θέμα χρόνου" να εμφανιστεί στην Αυστραλία

    "Αναπόφευκτη η μετάδοση της γρίπης από άνθρωπο σε άνθρωπο"

    Αλαν Χάμπσον, αξιωματούχους του ΠΟΥ στη Μελβούρνη

    Την ίδια ώρα, η γρήγορη εξάπλωση του ιού έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης.

    H απαισιοδοξία των επιστημόνων οφείλεται εν μέρει στην παραδοχή των αρχών του Bιετνάμ ότι περίπου 900 χιλιάδες κοτόπουλα που είχαν προσβληθεί κατά πάσα πιθανότητα από τον θανατηφόρο ιό πουλήθηκαν σε ανύποπτους πολίτες.

    Αξιωματούχος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι "είναι θέμα χρόνου" πότε θα πλήξη η γρίπη των πουλερικών και την Αυστραλία.

    Tαυτόχρονα, διεθνείς ερευνητές καταβάλλουν αγώνα ενάντια στο χρόνο να ανακαλύψουν έγκαιρα εμβόλιο κατά του συγκεκριμένου στελέχους του ιού της γρίπης.

    H πρωτοφανής επιδημία προκαλεί μεγάλα ερωτήματα στους επιστήμονες, όπως λόγου χάριν ο τρόπος μετάδοσης του ιού από τα πτηνά στους ανθρώπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Και πέμπτος θάνατος από τη γρίπη των πουλερικών

    Η γρίπη των πτηνών δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

    Το SARS έφυγε, η γρίπη των πουλερικών έρχεται!

    "Ξαναχτυπά" η γρίπη των πουλερικών

    [12] Διεθνή

    Οι αρχές κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας Έκρηξη σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κίνας

    (23/1/2004 5:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πιθανή επίθεση αυτοκτονίας στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Τσενγκτσού, έναν από τους μεγαλύτερους της Κίνας, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων, σήμερα Παρασκευή, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Ουέν Τζιαμπάο στο σταθμό. Η έκρηξη έγινε νωρίς το πρωί στα εκδοτήρια εισιτηρίων του πρώτου ορόφου του σταθμού στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χενάν στην κεντρική Κίνα. Όλος ο όροφος καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Ο ένας από τους δύο νεκρούς πέθανε επί τόπου, ενώ ο άλλος εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Επίσης, υπήρχαν τρεις τραυματίες. Το πρακτορείο "Νέα Κίνα", επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, έκανε λόγο για "πιθανή επίθεση αυτοκτονίας", χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία.

    [13] Αθλητισμός

    "Τζάμπολ" απόφαση για ΑΕΚ - ΠΑΟ

    (23/1/2004 6:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στη γραμμή του τζάμπολ θα πάρουν και πάλι θέση ΑΕΚ και Παναθηναϊκός σε επανάληψη της μεταξύ τους αναμέτρησης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Το ΑΣΕΑΔ απέρριψε σήμερα την έφεση του Παναθηναϊκού και τίθεται σε ισχύ η απόφαση του αθλητικού δικαστή μετά από ένσταση της ΑΕΚ για παράβαση κανονισμών. Για την ημερομηνία διεξαγωγής της επανάληψης θα αποφασίσει ο ΕΣΑΚΕ την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που έχει προγραμματισθεί το διοικητικό συμβούλιο της διοργανώτριας Αρχής (16:30), αλλά και ημέρα που θα κοπεί η πίτα.

    Ως πιθανή ημερομηνία εξετάζεται το τριήμερο 27-29 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα διεξαχθεί το φάιναλ-φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, με δεδομένο ότι ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν έχουν αποκλεισθεί από την τελική τετράδα.

    [14] Διεθνή

    Πρωθυπουργός ως το 2007 Οι κατηγορίες δεν πτοούν τον Σαρόν

    (23/1/2004 6:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    "Ήρθα ως πρωθυπουργός και θα παραμείνω σε αυτή τη θέση, τουλάχιστον έως το 2007", φέρεται να λέει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Άριέλ Σαρόν. Ισραηλινός επιχειρηματίας έχει ήδη παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, με την κατηγορία, ότι δωροδόκησε με εκατομμύρια δολάρια τον Σαρόν, τον βοηθό του καθώς και έναν από τους γιους του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται ότι έπραξε παράνομα, αλλά, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει πιθανότητα παραπομπής του.

    Λαϊκή κατακραυγή

    Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο λαός επιθυμεί την παραίτηση του Σαρόν.

    Η πολιτική αξιοπιστία του Σαρόν δέχεται ανεπανόρθωτα πλήγματα. Για την ώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν αντιμετωπίζει επίσημα κατηγορίες αλλά στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, λένε ότι συγκεντρώνουν στοιχεία εναντίον του και δηλώνουν ότι θα αποφασίσουν για την παραπομπή του τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Αν τελικά του καταλογιστούν οι κατηγορίες θα αναγκαστεί να αποχωριστεί το αξίωμα του πρωθυπουργού.

    Πάνω από τους μισούς πολίτες του Ισραήλ πιστεύουν ότι ο Σαρόν συμμετείχε στις ατασθαλίες και θα έπρεπε να παραιτηθεί. "Θα έπρεπε ήδη να είχε παραιτηθεί. Μολύνει την ατμόσφαιρα", είπε για τον Σαρόν ο πρώην υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Αβραάμ Σόκχατ.

    Πιο συγκεκριμένα, δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα "Χααρέτζ", δείχνει ότι το 64% των Ισραηλινών πιστεύει, πως ο Αριέλ Σαρόν πρέπει να παραιτηθεί εάν αποδειχθεί η συμμετοχή του στο οικονομικό σκάνδαλο. Σε μια άλλη δημοσκόπηση της εφημερίδας Μααρέβ, φαίνεται πως το 53% των Ισραηλινών πιστεύει, πως ο πρωθυπουργός είναι ένοχος.

    Από την άλλη οι Παλαιστίνιοι, φοβούνται ότι ο Σαρόν θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη ίσως βάλει σε νέα στρατιωτική δοκιμασία τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο παλαιστίνιος πολιτικός σχολιαστής Άσραφ αλ Ασράμι γράφει στην παλαιστινιακή εφημερίδα "αλ Άγιαμ" ότι εάν "στριμωχτεί" ο Σαρόν μπορεί να επιλέξει τη στρατιωτική κλιμάκωση για να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

    Κινήσεις ευελιξίας

    Σε μία κίνηση, που οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι αποτελεί προσπάθεια να αποσπασθεί η προσοχή της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομιλίες τον επόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους με θέμα τον "οδικό χάρτη" για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Σαρόν θα εκθέσει κατά τη διάρκεια της ένατης επίσκεψής του στο Λευκό Οίκο τα μονομερή μέτρα, που προτίθεται να λάβει, εάν καταρρεύσει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες αναφέρουν, ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον συμφωνήθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνάντησης του στενού του συνεργάτη Ντοβ Βάισγκλας με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 23 January 2004 - 17:52:32 UTC