Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα Η γρίπη των πουλερικών χτυπά την Ταϊλάνδη
  • [02] Νέες περικοπές προσωπικού στην British Airways
  • [03] Μεγάλη ημέρα για τον Χατζηθεοδώρου Πρώτη στο τουρνουά της Νάπολι η
  • [04] Οι "πρώτοι Σαμουράι" στο Ιράκ
  • [05] Σερ ο Μπιλ Γκέιτς
  • [06] Στα χιόνια ακόμη Αιγαίο και Κρήτη Φεύγει ο χιονιάς
  • [07] Ανεξάρτητα από την συμφωνία με την Χεζμπολάχ Θα απελευθερώσει τους
  • [08] Θρήνος για τον Φεχέρ της Μπενφίκα
  • [09] Ζήτησε ήδη άδεια από τις ισραηλινές αρχές Γαμπρός θα ντυθεί ο δολοφόνος
  • [10] Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Βουλής Στην τελική ευθεία για τις
  • [11] Μέχρι και 106% λόγω χιονιά Μεγάλες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά

    [01] Υγεία

    Πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα Η γρίπη των πουλερικών χτυπά την Ταϊλάνδη

    (26/1/2004 6:54:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο επίσημο θύμα από την γρίπη των πουλερικών ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές στην Ταϊλάνδη, καθώς ένα από τα δύο παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν από τον ιό την περασμένη εβδομάδα έχασε τη μάχη με τον θάνατο. Την Πέμπτη άλλο ένα άτομο που νοσηλευόταν με τα συμπτώματα της γρίπης πέθανε, ωστόσο οι υγειονομικές αρχές της χώρας περιμένουν την επιβεβαίωση των εργαστηριών, για την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Εκατοντάδες πουλερικά έχουν θανατωθεί έως σήμερα στην Ταϊλάνδη λόγω της ασθένειας, όμως μέχρι στιγμής δεν είχε καταγραφεί επισήμως ανθρώπινο θύμα.

    Επιβεβαιωμένα αλλά δέκα κρούσματα

    Παράλληλα οι υγειονομικές αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν πως έχουν καταγραφεί άλλα 10 ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως η κρίση έχει επεκταθεί σε 10 από τις 76 επαρχίες της χώρας.

    Την ίδια ώρα και στο Λάος , "χιλιάδες πουλερικά" πεθαίνουν και όπως τόνισε εκπρόσωπος του ΟΗΕ, η χώρα έχει πληγεί από τη γρίπη των πουλερικών και πρόκειται σύντομα να το παραδεχθεί ανοιχτά.

    Νέα ύποπτα κρούσματα στη Νότια Κορέα

    Στη Νότιο Κορέα εξάλλου, εντοπίσθηκε μία νέα ύποπτη εστία της γρίπης των πουλερικών έπειτα από μία ύφεση δύο εβδομάδων της έξαρσης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές.

    Πρόκειται για ένα πτηνοτροφείο στη Σεονάν , 90 χλμ νοτίως της Σεούλ, που τέθηκε αμέσως σε καραντίνα, ενώ οι αρχές πραγματοποιούν εξετάσεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται όντως για γρίπη των πουλερικών. Στη Σεονάν εκατομμύρια πουλερικά πέθαναν την περασμένη εβδομάδα από τον ιό και

    Η ασθένεια μαστίζει 16 περιοχές στη Νότιο Κορέα, οδηγώντας στη θανάτωση περίπου δύο εκατ. πουλερικών μετά την εμφάνιση του ιού στις 15 Δεκεμβρίου.

    Από τις 14 Ιανουαρίου δεν είχε διαπιστωθεί κάποια νέα εστία έξαρσης της νόσου, η οποία, αντίθετα από την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, δεν έχει μεταδοθεί σε ανθρώπους.

    Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός πως μετά από εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Αποτροπής Λοιμώξεων, αποδείχθηκε πως ο ιός που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών στη Νότια Κορέα διαφέρει γενετικά από εκείνον που έχει προκαλέσει την επιδημία στο Βιετνάμ. Ύποπτα κρούσματα εντόπισαν οι πακιστανικές υγειονομικές αρχές και στο Καράτσι.

    Ωστόσο όπως επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών εντοπίσθηκαν σε κοτόπουλα και όχι σε ανθρώπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έξι νεκροί από την γρίπη των πουλερικών

    [02] Οικονομία

    Νέες περικοπές προσωπικού στην British Airways

    (26/1/2004 7:21:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόλυση 3.000 έως 4.000 ατόμων μέσα στην επόμενη διετία, προκειμένου να ελαττώσει τα ετήσια έξοδά της κατά 300 εκατ. λίρες (435 εκατ. ευρώ), θα ανακοινώσει την ερχόμενη Τετάρτη, η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways, όπως αναφέρουν σε σημερινά δημοσιεύματά τους πολλές βρετανικές εφημερίδες. Την πληροφορία επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η αεροπορική εταιρία έχει ήδη περικόψει πάνω από 12.500 θέσεις εργασίας από το 2001.

    Το μέτρο θίγει το προσωπικό εδάφους

    Το μέτρο αναμένεται να θίξει περισσότερο το προσωπικό εδάφους, έπειτα από τη λειτουργία ηλεκτρονικών ταμείων έκδοσης εισιτηρίων και της εγκατάστασης άμεσου ελέγχου επιβίβασης επιβατών. Η British Airways, απασχολεί σήμερα 45,000 εργαζομένους.

    [03] Αθλητισμός

    Μεγάλη ημέρα για τον Χατζηθεοδώρου Πρώτη στο τουρνουά της Νάπολι η εθνική πόλο

    (26/1/2004 7:36:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την πρώτη θέση με 4 βαθμούς, περά την ήττα με 9-8 από την Ιταλία κατέλαβε η εθνική μας ομάδα πόλο, στο τετραεθνές τουρνουά "Νάπολι", αφού στην τριπλή ισοβαθμία με Ιταλία και ΗΠΑ είχε καλύτερο συντελεστή στα μεταξύ τους γκολ. Το νικητήριο γκολ για τους Ιταλούς σημείωσε ο Ρατ, λίγο πριν το τέλος. Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Χατζηθεοδώρου από ελληνικής πλευράς με 5 τέρματα. Ικανοποιημένος με τη σημερινή εμφάνιση των παικτών του και την κατάληψη της πρώτης θέσης έμεινε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Σάντρο Καμπάνια. Στον άλλο αγώνα της ημέρας οι ΗΠΑ επικράτησαν του Καζακστάν με 10-4.

    [04] Ιράκ

    Οι "πρώτοι Σαμουράι" στο Ιράκ

    (26/1/2004 8:32:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την αποστολή δύναμης 600 ανδρών στην πόλη Σαμάουα στο νότιο Ιράκ, επικύρωσε την Δευτέρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας. Η ιστορική απόφαση κυρώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι με τον εταίρο του στον κυβερνητικό σχηματισμό Τακενόρι Κανζάκι, επικεφαλής του βουδιστικού κόμματος Νέο Κομέιτο. Πρόκειται για την πρώτη ανάπτυξη ιαπωνικών μονάδων σε θέατρο πολέμου από τα τέλη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μισοί υπέρ μισοί κατά οι Ιάπωνες

    Η ιαπωνική αποστολή επιβεβαιώνεται επίσημα τη στιγμή που για πρώτη φορά ο αριθμός των Ιαπώνων που θεωρούν θετική την ανάπτυξη δυνάμεων στο Ιράκ είναι ίσος με τον αριθμών εκείνων που την απορρίπτουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στον τοπικό Τύπο.

    Η σφυγμομέτρηση, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο για λογαριασμό της εφημερίδας Μαϊνίτσι Σιμπούν δείχνει πως το ποσοστό εκείνων που ευνοούν την αποστολή δυνάμεων αυξήθηκε από το 35% στο 47%.

    Αντίθετα, το ποσοστό όσων αντιτίθενται έπεσε από το 54% στο 47%.

    Την ίδια ώρα, ένας οδηγός από την Ιορδανία έχανε τη ζωή του όταν το φορτηγό του, με το οποίο μετέφερε μία προκατασκευασμένη οικία για το ιαπωνικό εκστρατευτικό σώμα, δέχθηκε επίθεση κοντά στη Βαγδάτη.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης αρνείται πάντως πως η επίθεση είχε ως στόχο τις ιαπωνικές δυνάμεις.

    [05] Διάφορα

    Σερ ο Μπιλ Γκέιτς

    (26/1/2004 9:43:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με τον τίτλο του ιππότη για την εξαίρετη συμβολή του στον επιχειρηματικό χώρο, πρόκειται να τιμηθεί ο ιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς από την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ. Ο Γκέιτς, που είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη θα παραλάβει την τη διάκριση της Πλέον Εξόχου Τάξεως της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, η οποία χρονολογείται από το 1917, από την ίδια τη βασίλισσα, μολαταύτα ακόμη δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τελετή. Παρόλα αυτά ο Γκέιτς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί την τιμητική προσωνυμία Σερ μπροστά από το όνομά του, καθώς μόνο υπήκοοι της Βρετανικής Κοινοπολιτείας έχουν το δικαίωμα να την προσθέτουν.

    Στρο: ''Συνέβαλε ώστε να μειωθεί η φτώχεια"

    Σε ανακοινωθέν του για την διάκριση ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, αιτιολογώντας την απόφαση τονίζει πως ο Γκέιτς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ηγέτες της εποχής του'' και πως ο ίδιος είναι ''καταγοητευμένος'' που θα του αποδοθεί αυτή η τιμή.

    ''Η τεχνολογία της Microsoft μετέβαλε άρδην τις επιχειρηματικές πρακικές κι η εταιρεία του έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Βρετανίας, προσφέροντας εργασία σε 2000 ανθρώπους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τομέα της πληροφορικής'', τονίζεται στο ίδιο ανακοινωθέν, όπου γίνεται λόγος και για το φιλανθρωπικό κι εκπαιδευτικό έργο του Γκέιτς.

    Ο Γκέιτς ''συνέβαλε ώστε να μειωθεί η φτώχεια σε πολλές χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες'', τονίζει στο ανακοινωθέν του ο Στρο.

    [06] Εσωτερικά

    Στα χιόνια ακόμη Αιγαίο και Κρήτη Φεύγει ο χιονιάς

    (26/1/2004 10:20:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Υποχώρηση του κύματος κακοκαιρίας, που ταλαιπώρησε τη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, αναμένουν από Δευτέρα οι μετεωρολόγοι. Την ίδια ώρα, αιχμάλωτοι του χιονιού παραμένουν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη. Ειδικότερα, στην ανατολική Κρήτη πολλά χωριά βρίσκονται αποκλεισμένα από τα χιόνια, ενώ χωρίς ρεύμα είναι πολλές περιοχές στο νομό Ηρακλείου. Σοβαρά προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, αντιμετωπίζουν και η Ρόδος, η Σάμος, η Λήμνος και η Εύβοια. Τις πληγές τις, όμως από την κακοκαιρία μετρά και η Μεσσηνία, καθώς ο παγετός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στρις αγροτικές καλλιέργειες. Παράλληλα, κλειστό είναι ολόκληρο το ορεινό δίκτυο των Καλαβρύτων εξαιτίας των ισχυρών χιονοπτώσεων στην περιοχή. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει αφήσει ο χιονιάς, ελικόπτερο Σινούκ του στρατού ξηράς θα ρίξει ζωοτροφές σε 10 χωριά στη περιοχή Καρύστου Ευβοίας που περαμένουν αποκλισμένα.

    Δύσκολη ακόμη η κυκλοφορία στην Αττική

    Στο λεκανοπέδιο, τώρα οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, από τη Φυλή μέχρι τα Δερβενοχώρια και στη λεωφόρο Διονύσου από τον Αγιο Πέτρο προς τη Νέα Μάκρη. Τέλος, με προσοχή πρέπει να κινούνται οι οδηγοί στη λεωφόρο Διονύσου από το Γερμανικό Νεκροταφείο μέχρι τον Αγιο Πέτρο και στη λεωφόρο Μαραθώνος από τον Αγιο Στέφανο μέχρι τη λίμνη Μαραθώνα.

    [07] Διεθνή

    Ανεξάρτητα από την συμφωνία με την Χεζμπολάχ Θα απελευθερώσει τους Ιορδανούς το Ισραήλ

    (26/1/2004 9:46:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έτοιμο να απελευθερώσει τους Ιορδανούς κρατουμένους ανεξάρτητα από την συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τη σιιτική λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι το Ισραήλ σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ. "Είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε ελεύθερους τους Ιορδανούς κρατουμένους και δεν αμφιβάλω ότι, το θέμα αυτό θα είναι στην ημερήσια διάταξη στις συνομιλίες μου στην Ιορδανία", τόνισε ο Σαλόμ μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο, δίχως να διευκρινίσει τον αριθμό των κρατουμένων, που πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι.

    Είκοσι πέντε οι κρατούμενοι

    "Οι σχέσεις με την Ιορδανία είναι σημαντικές". Σιλβάν Σαλόμ, Ισραηλινός ΥΠΕΞ

    Ο Σαλόμ, που αναμένεται στις 28 Ιανουαρίου στο Αμάν για επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι, η απελευθέρωση κρατουμένων από την Ιορδανία ή την Αίγυπτο, δύο χώρες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το Ισραήλ, δεν αποτελεί τμήμα της συμφωνίας για την ανταλλαγή κρατουμένων με την Χεζμπολάχ. "Οι σχέσεις με την Ιορδανία είναι σημαντικές", τόνισε ο Σαλόμ. Στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται συνολικά 25 Ιορδανοί κρατούμενοι.

    Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Χασάν Νασράλα δήλωσε χθες ότι, το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει τους Ιορδανούς κρατουμένους πριν τη γιορτή της Άντχα, που αρχίζει την 1η Φεβρουαρίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανταλλαγή αιχμαλώτων Ισραήλ - Χεζμπολάχ

    [08] Αθλητισμός

    Θρήνος για τον Φεχέρ της Μπενφίκα

    (26/1/2004 10:28:00 πμ)

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body=Tην τελευταία του πνοή στον αγωνιστικό χώρο άφησε o 24χρονος Ούγγρος ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα, Μίκλος Φεχέρ, στην αναμέτρηση

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Tην τελευταία του πνοή στον αγωνιστικό χώρο άφησε o 24χρονος Ούγγρος ποδοσφαιριστής της Μπενφίκα, Μίκλος Φεχέρ, στην αναμέτρηση Γκιμαράες - Μπενφίκα για το Πορτογαλικό Πρωτάθλημα. O Φεχέρ προδόθηκε από την καρδιά του στο ενενηκοστό λεπτό του αγώνα και υπέκυψε λίγο αργότερα, σε νοσοκομείο του Γκιμαράες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που έκαναν οι θεράποντες ιατροί, γεμίζοντας θλίψη και προβληματισμό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

    Καρδιακή προσβολή η αιτία

    Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Λίγο μετά τις 11.30 χθες το βράδυ και ενώ ο αγώνας της Γκιμαράες με την Μπενφίκα έφτανε στο τέλος του ο 24χρονος Ούγγρος άσος σωριάστηκε στον αγωνιστικό χώρο. Λίγα δευτερόλεπτα πριν ο Φεχέρ είχε δώσει την τελική πάσα στον Αγκουϊάρ που σημείωσε το γκολ που τους χάρισε την σπουδαία νίκη.

    Έντρομος ο διαιτητής της συνάντησης, Ολεγκάριο Μπενκουερέντσα έδωσε εντολή στο ιατρικό επιτελείο της Μπενφίκα να εισέλθει στο γήπεδο. Σχεδόν άμεσα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για καρδιακή προσβολή και οι παρόντες ιατροί προσπάθησαν να επαναφέρουν τον Φεχέρ, κάτι που όμως στάθηκε αδύνατο.

    Η μεταφορά του στο πλησιέστερο νοσοκομείο έγινε μετά από ένα τέταρτο της ώρας, όμως ούτε εκεί κατέστη δυνατό να επιστρέψει στην ζωή. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού, ο άτυχος Φεχέρ κατέληξε τις πρώτες πρωινές ώρες.

    "Πρόκειται για μία είδηση που δεν θα ήθελα ποτέ να σας δώσω", είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ο διευθυντής επικοινωνίας της Μπενφίκα, Κούνια ε Βαζ και πρόσθεσε: "Μπορώ να επιβεβαιώσω τον θάνατο του Μίκλος Φεχέρ".

    Η σωρός του νεκρού θα παραμείνει στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, προκειμένου να διεξαχθεί αυτοψία, αλλά και να διενεργηθούν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου. Ο άτυχος Φεχέρ ήταν 18 φορές διεθνής με την εθνική Ουγγαρίας, ενώ αγωνιζόταν στην Μπενφίκα από το 2002.

    [09] Διεθνή

    Ζήτησε ήδη άδεια από τις ισραηλινές αρχές Γαμπρός θα ντυθεί ο δολοφόνος του Ράμπιν

    (26/1/2004 11:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Άδεια από τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να παντρευτεί ζήτησε ο Γιγκάλ Αμίρ, δολοφόνος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Σε επιστολή του στον διευθυντή των φυλακών Αγιαλόν, όπου κρατείται, ο 34χρονος Γιγκάλ Αμίρ ζήτησε την άδεια να νυμφευτεί την 40χρονη Λαρίσα Τριμπολέρ, την οποία γνώρισε στη διάρκεια επίσκεψής της στην φυλακή. Η Τριμπολέρ προέρχεται από την πρώην Σοβιετική Ένωση, είναι χωρισμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας και είχε δηλώσει πρόσφατα ότι, "υποστηρίζει ηθικά και πολιτικά" τον Αμίρ. "Ο Αμίρ δεν πρέπει να θεωρείται δολοφόνος αλλά ο δράστης μιας πράξης εξάλειψης του εχθρού", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η Λαρίσα Τριμπολέρ.

    [10] Εσωτερικά

    Στις 11 Φεβρουαρίου η διάλυση της Βουλής Στην τελική ευθεία για τις εκλογές

    (26/1/2004 10:56:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στο χρονοδιάγραμμα παραίτησης της κυβέρνησης και προκήρυξης εκλογών, επικεντρώθηκε η Συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. Ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε ενώπιον των δημοσιογράφων πριν την κατ ιδίαν τους συνάντηση, τη σύγκλιση του Υπουργικό Συμβουλίου για τις 5 Φεβρουαρίου και ότι θα εισηγηθεί τη διάλυση της Βουλής στις 11 του ίδιου μήνα. Ο κ. Σημίτης, συζήτησε με τον κ. Στεφανόπουλο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο την περασμένη εβδομάδα και από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν διαπίστωσε την ύπαρξη κινητικότητας γύρω από το θέμα και επεσήμανε πως για το λόγο αυτό απαιτείται κυβέρνηση με "νωπή εντολή" για να το χειριστεί. Τέλος, σε δήλωσή του, κατά την έξοδο του από το Προεδρικό Μέγαρο, για τη θέση της Άγκυρας, χαρακτήρισε ασαφή την τελευταία δήλωση της τουρκικής ηγεσίας και τόνισε πως "εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι η ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής θέσης ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ".

    [11] Οικονομία

    Μέχρι και 106% λόγω χιονιά Μεγάλες αυξήσεις στα οπωροκηπευτικά

    (26/1/2004 11:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Ανατιμήσεις διαπιστώνονται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά οπωροκηπευτικών λόγω των προβλημάτων, που προκάλεσε η κακοκαιρία. Παρατηρούνται αυξήσεις τιμών σε 19 οπωροκηπευτικά μέχρι 106% αν και υπάρχουν και 4-5 είδη φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν μείωση τιμής έως και 15%. Στο μεταξύ, από τους ελέγχους των Νομαρχιών και του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώνεται ότι, ανατιμήσεις εμφανίζονται από τις 15 Ιανουαρίου και στις τιμές ειδών σούπερ μάρκετ. Η εκτίμηση είναι ότι, οι τιμές θα αυξηθούν σε αρκετά προϊόντα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου στο ύψος του πληθωρισμού ή και περισσότερο.

    "Ανεβάζει" το λάδι το περσινό πρόβλημα στην παραγωγή

    Ήδη έχουμε ανατιμήσεις 2,5 - 4,5% σε χυμούς, νερά, αναψυκτικά, 7% σε κρέμες γάλακτος, 12% στα λάδια εξαιτίας του προβλήματος, που υπάρχει στην περσινή παραγωγή, στο φρέσκο γάλα 3,5%, στο εβαπορέ 4%, στα ποτά 3,5-5%, στις μπύρες 3,6%, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως ο Οινοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Κρήτης, που έχει αυξήσει τις τιμές των προϊόντων του μέχρι και 25%. Στο πλαίσιο των ανατιμήσεων ακολουθούν και αρκετές εταιρίες στάθμευσης οχημάτων, που από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξήσει τις τιμές των τιμοκαταλόγων τους κατά 1 ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 January 2004 - 9:54:07 UTC