Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-01-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Τσέλσι πήρε τον Πάρκερ της Τσάρλτον
  • [02] Μέχρι το 2008 ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ στην Μάντσεστερ
  • [03] "Αντίο"στην προεδρία λέει ο Ζιπέ
  • [04] Η κακοκαιρία κόστισε ανθρώπινες ζωές Στο έλεος της κακοκαιρίας
  • [05] Πλήττουν την κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα Χιόνια και καταιγίδες
  • [06] Παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δεξίωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις
  • [07] Πυρά Παπανδρέου εναντίον Καραμανλή Mας αντιγράφουν
  • [08] Δεν έχει ανακοινωθεί η ενοχή τους Συνελήφθησαν ύποπτοι για τρομοκρατία
  • [09] Δεν υπάρχουν θύματα Επίθεση με ρουκέτες κατά της ολλανδικής πρεσβείας

    [01] Champions League

    Η Τσέλσι πήρε τον Πάρκερ της Τσάρλτον

    (30/1/2004 7:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το αφεντικό τρελάθηκε. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ, ( κοντά στα 7 δις δραχμές), έδωσε ο Ρομαν Αμπράμοβιτς προκειμένου να εξασφαλίσει την μεταγραφή του πολλά υποσχόμενου και με μία όλη και όλη παρουσία στην Εθνική Αγγλίας,( στο δεύτερο ημίχρονο με την Δανία) μέσου της Τσάρλτον, Σκοτ Πάρκερ στην Τσέλσι. Το νέο απόκτημα των "μπλε" αποτελεί και την μοναδική μεταγραφή της Τσέλσι στην περίοδο του Ιανουαρίου. Στα ανταλλάγματα για την παραχώρηση του Πάρκερ, περιλαμβάνεται και ο Κάρλτον Κόουλ, ο οποίος αγωνιζόταν στην Τσάρλτον δανεικός από την Τσέλσι και θα συνεχίσει την καριέρα του εκεί, μέχρι το τέλος της επόμενης περιόδου.

    [02] Champions League

    Μέχρι το 2008 ο Ρούουντ φαν Νίστελροϊ στην Μάντσεστερ

    (30/1/2004 8:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα σενάρια τον ήθελαν στην Ρεάλ και την Τσέλσι. Ο ίδιος το είχε δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει στους «μπέμπηδες». Ο λόγος για τον διεθνή Ολλανδό φορ και πρώτο «κανόνι» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρούουντ φαν Νίστελροϊ που θα συνεχίσει να «τρομοκρατεί» τις αντίπαλες άμυνες με τη φανέλα της, έως το καλοκαίρι του 30 Ιουνίου του 2008. Η διοίκηση του συλλόγου ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον Ολλανδό σούπερ σταρ, χωρίς όμως να δώσει στη δημοσιότητα της οικονομικές παραμέτρους της συμφωνίας. Είναι, όμως, σίγουρο ότι οι εβδομαδιαίες αποδοχές του «Van the Man» ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες λίρες.

    Ικανοποιημένος ο Φέργκιουσον

    Σε 2,5 χρόνια θητείας στο «Ολντ Τράφορντ» ο 27χρονος στράικερ «αγγίζει» πλέον τα 100 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, καθώς έχει πετύχει συνολικά 98. Από αυτά τα 62 ήταν σε 87 αγώνες πρωταθλήματος και τα 28 στο Τσάμπιονς Λιγκ!

    Η μεταγραφή του στην Μάντσεστερ από την Αϊντχόβεν το 2000, είχε εξελιχθεί σε σίριαλ, καθώς οι γιατροί της Γιουνάιτεντ τον είχαν «κόψει» λόγω προβλήματος στο γόνατο. Λίγες εβδομάδες αργότερα δικαιώθηκαν, όταν ο Φαν Νίστελροϊ τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε σχεδόν ολόκληρη την περίοδο 2000-2001, όμως στη συνέχεια οι γιατροί έκριναν ότι είχε ξεπεράσει οριστικά το πρόβλημά του. Ετσι, η Γιουνάιτεντ δεν δίστασε να δαπανήσει 33εκ. Ευρώ για να τον αποκτήσει.

    Σε δηλώσεις του ο προπονητής της Μάντσεστερ, Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, δεν μπόρεσε να κρύψει τη χαρά για την θετική έκβαση που είχε η υπόθεση, τονίζοντας η νέα συμφωνία αποδεικνύει την φιλοδοξία της ομάδας να κρατήσει τους καλύτερους στο ρόστερ της.

    «Αυτός ο ποδοσφαιριστής έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ από τότε που ήλθε εδώ. Η βελτίωσή του, αλλά και η αφοσίωση που δείχνει, είναι μοναδική. Ο Ρούουντ αποδείχθηκε μια φανταστική μεταγραφή και η ανανέωση του συμβολαίου του ικανοποιεί τόσο τη διοίκηση όσο και τους οπαδούς μας» είπε ο Σκοτσέζος προπονητής.

    Από την πλευρά του ο Φαν Νίστελροϊ αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του από την ανανέωση του συμβολαίου του τόνισε: «Εχω ζήσει σπουδαίες στιγμές με τη Μάντσεστερ, αλλά θέλω να συνεχίσω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Ανυπομονώ να αντιμετωπίσω τις νέες προκλήσεις που θα παρουσιαστούν».

    [03] Διεθνή

    "Αντίο"στην προεδρία λέει ο Ζιπέ

    (30/1/2004 9:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή και παράλληλη στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δέκα χρόνια, καταδικάστηκε την Παρασκευή από δικαστήριο της Ναντέρ, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, αφού βρέθηκε ένοχος για πολιτικό- οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς. Με βάση την απόφαση αυτή, ο Αλέν Ζιπέ θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του στη γαλλική εθνοσυνέλευση και να ξεχάσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Γαλλίας. Ωστόσο, ο κ. Ζιπέ αρνείται τις κατηγορίες, δηλώνει άγνοια για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος και ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση. Σε περίπτωση που η έφεση απορριφθεί, ο Ζακ Σιράν θα χάσει ένα ένθερμο υποστηρικτή, αλλά και τον επικείμενο διάδοχό του. Αξίζει να σημειωθεί πως, η γαλλική εισαγγελία είχε εισηγηθεί οκτάμηνη φυλάκιση με αναστολή, ενώ το δικαστήριο αρνήθηκε το αίτημα του Ζιπέ να μην αναγραφεί μια ενδεχόμενη καταδίκη του στο ποινικό του μητρώο.

    [04] Διεθνή

    Η κακοκαιρία κόστισε ανθρώπινες ζωές Στο έλεος της κακοκαιρίας

    (30/1/2004 9:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, από το Λονδίνο έως τη Μόσχα, επικρατούν έντονες χιονοπτώσεις και έχουν δημιουργηθεί μεγάλα προβλήματα. Από τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσε η ζωή και στα ανατολικά Βαλκάνια, ενώ ολόκληρες περιοχές αποκλείστηκαν. Στην Κωνσταντινούπολη οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για τη χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 20 ετών, ενώ αμμοθύελες πλήττουν το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

    Στα λευκά η Γηραιά Ήπειρος

    Για πρώτη φορά μετά από χρόνια , χιόνισε την Πέμπτη στο κέντρο της Ρώμης . Ακινητοποιημένα επί ώρες έμειναν τα οχήματα το πρωί της Παρασκευής στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει τη Μπολόνια με τη Φλωρεντία, λόγω της χιονοθύελλας. Σε πολλές περιοχές της ιταλικής χερσονήσου η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν.

    Το κύμα ψύχους επηρέασε και τη βόρεια Γερμανία Στο αεροδρόμιο του Αμβούργου ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, ενώ στο οδικό δίκτυο της πόλης συνέβησαν δεκάδες ατυχήματα, που κόστισαν τη ζωή σε 2 ανθρώπους .

    Στη Μόσχα η ορατότητα έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα. Εβδομήντα δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ως τώρα από πτώσεις λόγω του πάγου. Προβλήματα προκλήθηκαν στις αεροπορικές συγκοινωνίες και στα αεροδρόμια της ρωσικής πρωτεύουσας.

    Στην Ελβετία , 3 ορειβάτες διασώθηκαν έπειτα από τριήμερο αποκλεισμό στο όρος Μάτερχορν, όπου ο υδράργυρος είχε κάνει βουτιά στους μείον 37 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι φυσούσαν με 130 χιλιόμετρα την ώρα.

    Χιονοστιβάδα κόστισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων στην Πολωνία . Στην επιχείρηση εντοπισμού έλαβαν μέρος εξήντα μέλη σωστικών συνεργείων και 14 ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι.

    Προβλήματα στα Βαλκάνια

    Στην Βουλγαρία , 200 περίπου χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό και πάνω από 50 χωρίς νερό . Το λιμάνι της Βάρνας, στη Μαύρη Θάλασσα, έκλεισε εξαιτίας της κακοκαιρίας, ενώ οι θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχουν πέσει στους μείον δέκα βαθμούς.

    Στη Σερβία χιλιάδες αυτοκίνητα παρέμειναν ακινητοποιημένα για πολλές ώρες με αποτέλεσμα να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση ειδικά στο Βελιγράδι. Δεκάδες άτομα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με κατάγματα από πτώσεις στους παγωμένους δρόμους.

    Προβλήματα και εκτός Ευρώπης

    Στην Τουρκία, κλειστά παρέμειναν την Πέμπτη τα στενά των Δαρδανελίων εξαιτίας της χιονοθύελλας. Στην Κωνσταντινούπολη ήταν εκτεταμένη η διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης. Σχολεία και πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά.

    Χιονοθύελλα έπληξε το βόρειο Ισραήλ , ενώ στη νότια πλευρά της χώρας πάνω από 100 άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας αμμοθύελλας. Από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα, έπεσαν πυλώνες ηλεκτρικού και υπέστησαν ζημιές πολλά αυτοκίνητα. Τα τρένα από την Χάιφα σταμάτησαν τα δρομολόγια.

    Στην Αίγυπτο, τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί από την κακοκαιρία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην διώρυγα του Σουέζ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, των μεγάλων κυμάτων και της αμμοθύελλας. ΓΙα πολλές ώρες έμεινε κλειστό το αεροδρόμιο του Καΐρου καθώς και άλλα οκτώ αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Λούξορ, του Ασουάν και του Σαρμ ελ-Σέιχ στο Σινά.

    Χάος επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στα τρία μεγαλύτερα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης. Καθυστερήσεις υπάρχουν και στα δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης τα περισσότερα σχολεία παραμένουν κλειστά, καθώς η θερμοκρασία είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

    [05] Εσωτερικά

    Πλήττουν την κεντρική και βορειοδυτική Ελλάδα Χιόνια και καταιγίδες

    (30/1/2004 9:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται περιφέρειες, νομαρχίες και δήμοι. Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, και Καστοριάς, όπως και το επαρχιακό οδικό δίκτυο των περισσότερων νομών της βόρειας, αλλά και της κεντρικής χώρας. Από την έντονη χιονόπτωση έχει κλείσει η Εγνατία Οδός από το Βοσκοχώρι μέχρι τη Σιάτιστα Κοζάνης, ενώ γίνονται προσπάθειες από εκχιονιστικά μηχανήματα για τη διάνοιξη της οδού. Στη Θεσσαλονίκη, όπου χιονίζει από το απόγευμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή για να μην κλείσουν οι δρόμοι, ενώ από υπερχείλιση χειμάρρου κλειστό είναι το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη στην επαρχιακή οδό Λαγκαδά- Ρεντίνας, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλιά εθνική οδό. Στη Φθιώτιδα, από τις ισχυρές καταιγίδες υπερχείλισε ο Σπερχειός πλημμυρίζοντας καλλιέργειες, ενώ αποκλεισμένα λόγω κατολισθήσεων είναι τα Αγραφα. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, κλειστά είναι τα πορθμεία Καβάλας-Πρίνου, Κεραμωτής-Θάσου και της Κυλλήνης. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν από το Σάββατο το βράδυ.

    Νέα τραγωδία στον Εβρο

    Εν τω μεταξύ, εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση άλλων επιζώντων από το ναυάγιο του δουλεμπορικού στη νότια Εύβοια. Σήμερα, ανασύρθηκαν άλλοι τρεις νεκροί, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε πέντε, ενώ αγνοούνται 14 άνθρωποι. Την ίδια ώρα μία νέα τραγωδία με λαθρομετανάστες σημειώθηκε, σήμερα στον Έβρο. Τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν παγωμένοι στο Μοναστηράκι Φερρών, στο ίδιο σημείο όπου είχαν βρεθεί άλλοι δύο νεκροί την περασμένη εβδομάδα.

    Στην Αλεξανδρούπολη, δύο νεαροί σώθηκαν από θαύμα, όταν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν με τζιπ διάβαση χειμάρρου στον πλατανότοπο Μαΐστρου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Το όχημα οδηγούσε ο Βασίλης Χαρτοματζίδης με συνοδηγό τον Εμμανουήλ Εφραιμίδη, γιο του ιδιοκτήτη του τζιπ. Οι δυο νεαροί επιχείρησαν να διασχίσουν τον χείμαρρο, που όμως λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων κατέβασε πολλά νερά. Κατά τη διέλευσή του, το όχημα ακινητοποιήθηκε, παρασύρθηκε από τα νερά και βρέθηκε μέσα στην κοίτη του χειμάρρου. Στο τόπο του συμβάντος έφθασαν αμέσως τρία οχήματα της πυροσβεστικής με επτά άνδρες. Στήθηκε επιχείρηση και δύο πυροσβέστες δεμένοι με σκοινιά μπήκαν στο χείμαρρο και έβγαλαν σώους τους δύο νεαρούς. Λίγο αργότερα ρυμουλκήθηκε και το τζιπ.

    [06] Εσωτερικά

    Παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δεξίωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις

    (30/1/2004 10:22:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δεξίωση προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας παρέθεσε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Στη δεξίωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί. Σχολιάζοντας ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της κατάθεση των πολλών τροπολογιών στη Βουλή ανέφερε ότι "αυτά που γίνονται στη Βουλή συνιστούν ανωμαλία που αγγίζει τα όρια της συνταγματικής ανωμαλίας. Ψηφίζονται νόμοι χωρίς την παρουσία βουλευτών". Κληθείς ο πρώην πρωθυπουργός να σχολιάσει εμμέσως το θέμα που δημιουργήθηκε με τον κ. Κεφαλογιάννη αρκέστηκε να δηλώσει περιμένετε να δείτε το τέλος.

    [07] Εσωτερικά

    Πυρά Παπανδρέου εναντίον Καραμανλή Mας αντιγράφουν

    (30/1/2004 9:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ανέβασε τους πολιτικούς τόνους ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την περιοδεία του σε Κοζάνη και Τρίκαλα. Επικριτικός κατά της ΝΔ εμφανίστηκε στην ομιλία του σε εκπροσώπους τοπικών φορέων, το μεσημέρι, στην Κοζάνη. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι το αγροτικό πρόγραμμα που εξήγγειλε, υλοποιείται εδώ και 10 χρόνια από την Κυβέρνηση και αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τους νέους προσανατολισμούς που πρέπει να έχει η αγροτική οικονομία για να είναι αποδοτική. Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μανία και άγχος αντιγραφής από τον Κ. Καραμανλή. Από τα Τρίκαλα, απόψε ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ, τονίζοντας ότι "δεν θα επιτρέψουμε η σκανδαλολογία να καλύψει τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δεν θα αφήσουμε τη ΝΔ να υποσκάψει τον διάλογο με τον πολίτη". Το πρωί, και εν μέσω πυκνής χιονόπτωσης, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε σε εργάτες του Λιγνιτωρυχείου Πτολεμαΐδας. Στο μεταξύ, πληροφορίες θέλουν την επίτροπο της Ελλάδας στην ΕΕ Αννα Διαμαντοπούλου να τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Ηγετική εμφάνιση και θερμή υποδοχή από τον κόσμο

    Ο κ. Παπανδρέου, από τα Τρίκαλα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής για το νομό, όπως επίσης και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης, αναγνώρισε πως οι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα, επισημαίνοντας όμως την αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης της αγροτικής οικονομίας και του αγρότη με τη μεταφορά της επιδότησης από τις τιμές στο εγγυημένο εισόδημα του αγρότη. Παράλληλα, διακήρυξε ότι η νέα τετραετία θα είναι η τετραετία της περιφέρειας, και υποσχέθηκε την διάθεση σημαντικών κεφαλαίων από τα ΚΠΣ και από εθνικούς πόρους, προς την περιφέρεια με στόχο την αγροτική ανάπτυξη.

    Μιλώντας ειδικά για το νομό Τρικάλων είπε πως η μεγάλη επένδυση που ακούει στο όνομα Νοσοκομείο Τρικάλων ολοκληρώνεται, ενώ υπογράμμισε ότι η περιοχή θα αποκτήσει και όλες τις απαραίτητες οδικές συνδέσεις, προκειμένου να βγει από την οδική απομόνωση. Ακόμα, ανέφερε πως σημαντική προσπάθεια θα πρέπει να γίνει τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να αναπτυχθεί μια μορφή δωδεκάμηνου εναλλακτικού τουρισμού , και να αξιοποιηθούν οι φυσικές ομορφιές της περιοχής στο έπακρον και οργανωμένα.

    Στην Κοζάνη, οι κακές καιρικές συνθήκες και ο μεγάλος αριθμός των συγκεντρωμένων ενθουσίασε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος, ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε ότι "από εδώ στέλνουμε ένα μήνυμα, τίποτα δεν μας σταματά" και πρόσθεσε ότι αυτό που διαμορφώνεται τώρα είναι "ένα μεγάλο ποτάμι που ξεχύνεται για τη μεγάλη νίκη στις 7 Μαρτίου".

    Στην ομιλία του στους τοπικούς φορείς της Κοζάνης, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης "επαναλαμβάνει λέξεις, όρους, έννοιες από τους δικούς μου λόγους". Τον έχει πιάσει μία μανία και ένα άγχος αντιγραφής. Δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι το αμείλικτο των πολιτών δεν είναι μόνο τι προτείνει ο ένας και τι ο άλλος, αλλά το ποιος μπορεί να τα κάνει πράξη, ποιος μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Τις εξετάσεις της επιτυχίας εμείς τις περάσαμε, τόνισε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια ο Υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας απολογισμό του κυβερνητικού έργου, σημείωσε πως "κάναμε λάθη. Τι μπορεί όμως να κάνει ο κ. Καραμανλής εκτός από κριτική και κατάθεση προθέσεων".

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, ακόμη, ότι ο στόχος της ΟΝΕ υποχρέωνε μέχρι σήμερα την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στο συνολικό τομέα της Οικονομίας και την ανοδική εικόνα των επιδόσεών μας. "Κάποιες περιοχές δεν ωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε από την ανάπτυξη, όπως και κάποιες κοινωνικές ομάδες δεν ωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε". Σημείωσε ακόμα, ότι "η λύση δεν εμφανίζεται στην επανίδρυση του κράτους που υποστηρίζει η ΝΔ, αλλά στη μεταρρύθμισή του", στη μετατροπή του σε εμψυχωτή της κοινωνίας, και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η πολιτική δράση της κυβέρνησης να είναι στραμμένη στην αποκατάσταση της διαφάνειας, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην εξάλειψη της διοικητικής αδράνειας.

    Αναφερόμενος στην παρουσία του κόσμου τόνισε ότι αυτή δείχνει το θάρρος και την ελπίδα του λαού που λέει όχι στη μιζέρια και τη λογική του ώριμου φρούτου της ΝΔ. Η παρουσία σας πρόσθεσε, λιώνει τα χιόνια και ανοίγει τους δρόμους.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους παριστάμενους- αλλά και όχι μόνο- να συμμετέχουν στη διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να υπογράψουν- όπως είπε- ένα νέο συμβόλαιο τιμής που θα αλλάζει το πολιτικό σκηνικό και τη λειτουργία των κομμάτων, για να μπορεί να ακούγεται ο πολίτης. Ανέφερε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και την τόλμη για να ανανεώσει τη χώρα σε πολλούς τομείς. Η 8η Φεβρουαρίου, ανέφερε, είναι η μέρα της μεγάλης υπογραφής του νέου συμβολαίου και η 7η Μαρτίου η μέρα της μεγάλης νίκης για να υλοποιήσουμε αυτό το συμβόλαιο.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύντομη ομιλία του σε ένα παλλόμενο από ενθουσιασμό ακροατήριο, το οποίο φώναξε το σύνθημα ''και με κρύο και με χιόνι, είσαι ο πρόεδρος που μας ενώνει'' είχε συνάντηση και συζήτηση στο δημαρχείο της πόλης με τους τοπικούς φορείς. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους κατοίκους του νομού Κοζάνης και πώς μπορούν για τα προβλήματα να βρουν λύση.

    Επίσκεψη στα λιγνιτωρυχεία

    Το πρωί, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας σε εργαζομένους του Ατμοηλεκτρικού σταθμού Καρδιάς, μετά την επίσκεψή του στα λιγνιτωρυχεία, δήλωσε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας στον τομέα της ενέργειας είναι διασφαλισμένος. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας κάτω από πυκνή χιονόπτωση στους συγκεντρωμένους εργαζομένους, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη δουλειά τους, δεσμεύτηκε ότι ο λυχνίτης θα παραμείνει στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και τόνισε πως η παρουσία του δημοσίου στην Ενέργεια θα είναι πάντα στρατηγική, διότι έτσι διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.

    Αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας

    Ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στους λιγνιτωρύχους, έκανε αναφορά στην εμπειρία άλλων χωρών, οι οποίες εφάρμοσαν μια υπερβολική νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στους πολίτες τους. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι μαζί με την αξιοποίηση του λιγνίτη (ο οποίος σύμφωνα με τη διοίκηση του λιγνιτωρυχείου) μπορεί να τροφοδοτήσει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 40 ακόμα χρόνια) πρέπει να προωθηθεί και η αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και να φθάσουν από το 7% των αναγκών που καλύπτουν σήμερα στο 20%.

    Ο λιγνίτης.... στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε, στο πλαίσιο αποκέντρωσης της Παιδείας, να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων της περιοχής και της ΔΕΗ, αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά ο τοπικός πόρος ανάπτυξης, που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση από την εκμετάλλευση του λιγνίτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο πόρος αυτός πρέπει να κατευθυνθεί στην Παιδεία και στα νέα επαγγέλματα και μπορούν να συνεργαστούν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΗ, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, ώστε να δημιουργήσουν Τριτοβάθμια Ιδρύματα με νέες ειδικότητας, τα οποία θα λειτουργούν πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος.

    Επικρίσεις Ρουσόπουλου

    Σχολιάζοντας την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Κοζάνη, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θοδωρής Ρουσόπουλος μίλησε για διαστρέβλωση της αλήθειας και παραχάραξη θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της, οι οποίες δεν συνάδουν με το νέο ήθος, το οποίο ευαγγελίζεται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας το γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος τονίζει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου προφανώς δεν χρειάζεται πιστοποιητικό πολιτικής και αγωνιστικής παρουσίας από τον κ. Ρουσόπουλο και την Ν.Δ., στους οποίους καταλόγισε πλήρη σύγχυση.

    [08] Διεθνή

    Δεν έχει ανακοινωθεί η ενοχή τους Συνελήφθησαν ύποπτοι για τρομοκρατία στο Μπέλφαστ

    (30/1/2004 10:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ένας άνδρας και μία γυναίκα, που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή, στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας. Η αστυνομία δεν αναφέρθηκε στην εθνικότητα των δύο συλληφθέντων, οι οποίοι δεν είναι Ιρλανδοί. Η γυναίκα εργαζόταν ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο Ρουαγιάλ Βικτόρια, στη δυτική καθολική πλευρά του Μπέλφαστ. Οι δύο συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία κατά της τρομοκρατίας πρέπει να ανακρίνονται σε καθημερινή βάση, μέρα και νύχτα για επτά ημέρες, πριν ανακοινωθεί ότι είναι κατηγορούμενοι ή ότι είναι αθώοι ώστε να αφεθούν ελεύθεροι. Εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας δήλωσε, ότι ο άνδρας και η γυναίκα ανακρίνονται για σοβαρές εγκληματικές πράξεις στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας για την τρομοκρατία.

    [09] Ιράκ

    Δεν υπάρχουν θύματα Επίθεση με ρουκέτες κατά της ολλανδικής πρεσβείας

    (30/1/2004 11:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε η ολλανδική πρεσβεία στο Ιράκ την Παρασκευή το βράδυ. Κατά την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματίες, εφόσον δε βρισκόταν κανείς στο σημείο, όπου έπεσαν οι δύο ρουκέτες. Το κτήριο, όμως, έπιασε φωτιά. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, Μαρτίν ντε Χάαν, ακόμα δε γνωρίζουν ποιος ευθύνεται για την επίθεση. Η Ολλανδία έχει 1.100 στρατιώτες στο Ιράκ, στην Αλ Μουτάνα, η οποία είναι υπό βρετανικό έλεγχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 January 2004 - 21:52:25 UTC