Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγχονίστηκε 7χρονο αγοράκι Δεν το έσωσε ο ήρωας του!
  • [02] Πέθανε μια 16χρονη ανεβάζοντας τον αριθμό στους 16 Αυξάνονται οι νεκροί
  • [03] Δεν κατάλαβε αν και μοιράζονταν το ίδιο τροχόσπιτο Ζούσε επί 18 μήνες
  • [04] Στις 10 - 2, στη Ν. Υόρκη Νέος γύρος συνομιλιών για Κυπριακό
  • [05] Και ασφαλιστικές ενημερότητες για τους εργοδότες Διευρύνει τις
  • [06] Στις 13/2 η καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων
  • [07] Έφεση από την Εισαγγελία του Αμβούργου Αθώωση για την 11η Σεπτεμβρίου
  • [08] Ενα ακόμα άτομο καταζητείται Εξάρθρωση σπείρας ληστών τραπεζών στην
  • [09] Πλήγμα στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Κύκλος αίματος στο Κασμίρ
  • [10] Ζήτησε ισχυρή εντολή για αλλαγές και ρήξεις Ειλικρινής, με καινοτόμες
  • [11] Αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια Ρωσικό "όχι" στις βάσεις των ΗΠΑ στη
  • [12] Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.
  • [13] ΝΔ: Θα διπλασιαστεί η φορολόγηση των ρέπος Τα ρέπος, πονοκέφαλος στη ΝΔ
  • [14] Αφεση αμαρτιών στον εθνικό ήρωα Δημόσια συγνώμη - δημόσια συγχώρεση

    [01] Διάφορα

    Απαγχονίστηκε 7χρονο αγοράκι Δεν το έσωσε ο ήρωας του!

    (5/2/2004 11:35:00 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Ένα 7χρονος αγοράκι από την Ινδία απαγχονίστηκε, πιστεύοντας ότι, θα έσπευδε ο τηλεοπτικός υπερήρωάς του να τον σώσει! Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τάιμς του Ινδουιστάν επικαλούμενη δηλώσεις φίλων του 7χρονου Ραβί, το αγόρι ήταν σίγουρο ότι, θα τρέξει να τον σώσει ο Σακτιμάν, η ινδική εκδοχή του Σούπερμαν. Ο πατέρας του 7χρονου, Ραζίς Κουμέρ, δήλωσε ότι, και ο μεγαλύτερος γιος του είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα, όταν είχε πηδήξει από τη στέγη του σπιτιού τους, πιστεύοντας ότι, μπορεί να πετάξει, όπως και ο Σακτιμάν.

    Πολλά κρούσματα

    Την απαγόρευση της σειρά ζήτησε ο πατέρας του μικρού Ινδού.

    Η σειρά είχε αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα το 2002 μετά από δημοσιεύματα του Τύπου, ότι πολλά παιδιά είχαν πηδήξει από τις στέγες των σπιτιών τους πιστεύοντας ότι, είναι ο Σακτιμάν ή ελπίζοντας ότι, θα τους έσωζε ο ήρωας τους.

    Οι γείτονες του 7χρονου στην πόλη Αγκρά της βόρειας Ινδίας δήλωσαν ότι, ο μικρός λάτρευε τον Σακτιμάν και περνούσε ώρες προσποιούμενος ότι, είναι ο τηλεοπτικός σούπερ ήρωας. Ο πατέρας του άτυχου μικρούλη ζήτησε την απαγόρευση της σειράς.

    [02] Υγεία

    Πέθανε μια 16χρονη ανεβάζοντας τον αριθμό στους 16 Αυξάνονται οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

    (5/2/2004 3:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ

    Μία 16χρονη πέθανε στο νότιο Βιετνάμ από τη γρίπη των πουλερικών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της ασθένειας, που πλήττει πολλές περιοχές της Ασίας στους 16. Έντεκα από τα θύματα της ασθένειας προέρχονταν από το Βιετνάμ και άλλα πέντε από την Ταϊλάνδη. Στο μεταξύ οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι, εντοπίστηκαν άλλες δεκατρείς νέες εστίες στην Κίνα, δύο στην Καμπότζη και μια στη Ν. Κορέα. Εξάλλου ειδικοί του ΟΗΕ επισημαίνουν, πως η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές και προτείνουν τον εμβολιασμό των πουλερικών. Να αντιδράσουν αμέσως κάλεσε σήμερα όλες τις χώρες του κόσμου ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ γιατί η επιδημία της γρίπης των πτηνών δεν έχει περιοριστεί.

    Δεκατρείς νέες εστίες στην Κίνα

    "Τα δείγματα στάλθηκαν στο Παρίσι για εξετάσεις και το αποτέλεσμα είναι θετικό στον ιό Η5Ν1". Κάο Παλ, διευθυντής του τμήματος ζωικής παραγωγής και υγείας

    Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση ο ιός Η5Ν1 εντοπίστηκε σε πτηνοτροφικές μονάδες στις επαρχίες Τζιανγκσί και Ανχούι. Στη Νότια Κορέα εντοπίστηκε μια νέα εστία μόλυνσης, η πρώτη μετά από δέκα ημέρες. Συγκεκριμένα, ο ιός εντοπίστηκε σε δύο εκτροφεία με πάπιες στην περιοχή Ασάν, 90 χιλιόμετρα νότια της Σεούλ, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

    Ένας πελαργός, που πέθανε στο ζωολογικό κήπο της Πνομ Πενχ, κύκνοι και άλλα πουλιά σε ένα χωριό στα βόρεια της πρωτεύουσας διαπιστώθηκε ότι, είχαν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή.

    "Τα δείγματα στάλθηκαν στο Παρίσι για εξετάσεις και το αποτέλεσμα είναι θετικό στον ιό Η5Ν1, που προκαλεί τη γρίπη των πουλερικών", ανακοίνωσε ο διευθυντής του τμήματος ζωικής παραγωγής και υγείας, Κάο Παλ. Στις 23 Ιανουαρίου η Καμπότζη είχε ανακοινώσει ότι, η ασθένεια εντοπίστηκε σε ένα πτηνοτροφείο στα δυτικά της Πνομ Πενχ.

    Παγκόσμια κινητοποίηση ζητά ο ΟΗΕ

    "Η επιδημία δεν έχει περιοριστεί και πρέπει να αναλάβουμε επειγόντως δράση", τόνισε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ Ζακ Ντιούφ τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρώμη, έδρα του Οργανισμού, όπου παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των ειδικών από όλον τον κόσμο.

    "Ζητάμε από όλες τις χώρες να λάβουν αμέσως προληπτικά μέτρα, να ενισχύσουν τις κτηνιατρικές τους υπηρεσίες και να διατηρήσουν επαφή με τις αρμόδιες διεθνείς υπηρεσίες", είπε ο Ντιούφ. "Όλες μας οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να περιοριστεί η διάδοση της ασθένειας τόσο σε άλλες χώρες, όσο και σε άλλα ζώα μέσα στην ίδια χώρα", διευκρίνισε.

    Ο Μπερνάρ Βαλά, διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας επέκρινε τις ασιατικές χώρες ότι, καθυστέρησαν να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εμφάνιση της επιδημίας. "Όλες οι χώρες θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει γρηγορότερα. Καθυστέρησαν περισσότερο από ένα μήνα", είπε χαρακτηριστικά.

    Οι ειδικοί του FAO και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτίας πρότειναν επίσης μια εκστρατεία εμβολιασμού των πουλερικών που κινδυνεύουν να μολυνθούν από τον ιό στις χώρες που εχουν πληγεί στην Ασία. "Ο εμβολιασμός των πουλερικών είναι ένα μέτρο για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας, που μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με τη θανάτωση των άρρωστων ζώων", υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άλλα δύο θύματα της γρίπης των πουλερικών

    [03] Διάφορα

    Δεν κατάλαβε αν και μοιράζονταν το ίδιο τροχόσπιτο Ζούσε επί 18 μήνες με το πτώμα του αδελφού του

    (5/2/2004 12:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο αδελφός του ήταν νεκρός για τουλάχιστον 18 μήνες αλλά δεν το είχε παρατηρήσει, μολονότι μοιράζονταν το ίδιο τροχόσπιτο! Όταν ο 72χρονος Βρετανός συνταξιούχος Χέρμπερτ Σίλβερ κάλεσε την αστυνομία αναφέροντας ότι, ο 75χρονος αδελφός του Τζορτζ, πέθανε, οι αστυνομικοί πήγαν μεν στο σπίτι τους, στο Μπλίσφορντ της νότιας Αγγλίας, αλλά αντί για πτώμα βρήκαν ένα σκελετό. "Παραδέχομαι ότι, δεν μπήκα στο δωμάτιό του για μερικές ώρες, για κάποιες μέρες... στην πραγματικότητα για λίγο καιρό", υποστήριξε ο Χέρμπερτ στην εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", αναφέροντας παράλληλα ότι, του φάνηκε "λίγο παράξενο", που ο αδελφός του δεν έβγαινε από το δωμάτιό του. "Του άρεσε να απομονώνεται και για να είμαι ειλικρινής κι εμένα μου αρέσει", είπε. Η νεκροψία έδειξε ότι, ο Τζορτζ Σίλβερ είχε πεθάνει πριν από ενάμισι χρόνο τουλάχιστον.

    [04] Εσωτερικά

    Στις 10 - 2, στη Ν. Υόρκη Νέος γύρος συνομιλιών για Κυπριακό

    (5/2/2004 6:50:00 πμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Για την ερχόμενη Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου, κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη ο γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Ηδη, ο κ. Ανάν έστειλε επιστολές προς όλες τις πλευρές. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επίσημη έναρξη των συνομιλιών, παρουσία του κ. Ανάν, θα διαρκέσει μισή ημέρα και στη συνέχεια οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Λευκωσία, υπό τον εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο Ντε Σότο. Σύμφωνα με τις επιστολές, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 25 Μαρτίου με στόχο η συμφωνία που θα επιτευχθεί να τεθεί σε δημοψηφίσματα την 21η Απριλίου. Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αμπ. Γκιούλ είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ., σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν και τις αποφάσεις του ΟΗΕ καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για στήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Επιστολές Ανάν σε Παπαδόπουλο και Ντενκτάς

    Βάση των συνομιλιών θα είναι το σχέδιο Ανάν στην 3η του εκδοχή , όπως κατατέθηκε στη Χάγη.

    Στην 6σέλιδη επιστολή του προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αλλά και στις εγγυήτριες δυνάμεις ο κ. Ανάν καλεί τα δυο μέρη σε συνομιλίες την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου στην Νέα Υόρκη, οι οποίες θα συνεχισθούν στην Λευκωσία, υπό την επίβλεψη του Αλβάρο ντε Σότο.

    Στην επιστολή ο κ. Ανάν περιγράφει σαφή και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για όλα τα θέματα και ζητά να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι την 25η Μαρτίου , ώστε να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα την 21η Απριλίου.

    Περιγράφοντας στην επιστολή του τις προϋπόθεσης που είχε θέσει, ο κ. Ανάν ουσιαστικά θεωρεί ότι η αποδοχή της πρόσκλησης σημαίνει και την αποδοχή των όρων του, στους οποίους περιλαμβάνεται και η συμπλήρωση των κενών στο κείμενο συμφωνίας από τον ίδιο.

    Η Τουρκία εμμένει σε δύο χωριστές κυρίαρχες πλευρές στο νησί

    Η Τουρκία και η λεγομένη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΔΚ) συμφώνησαν σε κοινούς στόχους για το Κυπριακό, δήλωσε στην τουρκική τηλεόραση ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. ''Ελπίζουμε ότι θα φθάσουμε σε μια δίκαια και μόνιμη λύση στο τέλος των συνομιλιών που έχουν αρχίσει'', είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. ''Αυτή είναι η ελπίδα μας και η ελπίδα της τουρκοκυπριακής διοίκησης που δείχνει έτσι αποφασιστικότητα και καλή πίστη'', είπε ακόμη ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε, ακόμη, ότι ''θα ήταν ασφαλώς ιδεώδες να καθόμασταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς καμία προϋπόθεση. Αλλά, η μία πλευρά δεν μπορεί πάντα να δίνει και η άλλη πλευρά πάντα να παίρνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και οι δυο πλευρές πρέπει να κερδίσουν και καμία από τις δυο πλευρές δεν πρέπει να πει ότι έχασε. Αυτή είναι η δίκαιη και μόνιμη λύση. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά τις εξελίξεις αν κάποιος χάνει και ο άλλος κομπάζει λέγοντας ότι νίκησε την άλλη πλευρά. Αυτός είναι ο αγώνας για τη λύση'', είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε ότι είχε χθες στην κατοικία του συνάντηση με την τουρκοκυπριακή ηγεσία, τους κ.κ. Ραούφ Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς και τους ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ''υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυρίαρχες πλευρές στην Κύπρο που έχουν δυο ξεχωριστές γλώσσες και δυο ξεχωριστές εθνοτικές ρίζες''. ''Αυτή η διζωνική δομή πρέπει να ενισχυθεί. Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ενισχυθεί αυτή η δομή. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει αποδεκτό'', είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι ''ο Χάρτης θα είναι το τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί. Υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν και θέματα που πρέπει να λυθούν πριν εξεταστεί ο Χάρτης. ''Αφού τα θέματα λυθούν νομίζω ότι οι πλευρές θα συζητήσουν και θα αντιμετωπίσουν τις λεπτομέρειες, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Πηροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά χειρίζεται με προσοχή και ψυχραιμία τις εξελίξεις, προκειμένου να αποφευχθεί κάθε μεθόδευση που θα οδηγούσε σε ισομερή καταμερισμό των ευθυνών, για να απαλλαγεί η Τουρκία από το βάρος του Κυπριακού στην προσπάθεια της για απόσπαση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα αποδώσουν καρπούς οι νέες προσπάθειες του Κόφι Αναν. "Υπάρχει ένα ζήτημα, εάν ο Ντενκτάς παίρνει εντολές από την Τουρκία, ή εκείνος δίνει εντολές", δήλωσε χαρακτηριστικά διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

    Δυσαρεστημένος γιατί αγνοείται, δηλώνει ο Ντενκτάς

    Εντονα δυσαρεστημένος γιατί αγνοείται και παραπονούμενος για παραγκωνισμό παρουσιάζεται ο Ραούφ Ντενκτάς. Οπως προκύπτει από δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης φαίνεται, επίσης, να αντιτίθεται στην παρουσία παρατηρητών στις συνομιλίες και να εκφράζει επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή των συνομιλιών υπό τον Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ενίσχυσε τις πληροφορίες για έντονες διαφορές κατά τις χθεσινές συνομιλίες του στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι οργανώθηκε επιχείρηση για την απομάκρυνσή του.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την παρουσία παρατηρητών στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη γι αυτό, εφ΄ όσον υπάρχει επιθυμία για ένα νέο συνεταιρισμό στη βάση των δυο μερών και δυο ίσων κυρίαρχων κοινοτήτων. Ο κ. Ντενκτάς είπε, ακόμα, πως ο Αλβαρο ντε Σότο ήλθε ως παρατηρητής, αλλά μετά έγραψε μια έκθεση 150 σελίδων.

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν στρατιώτες στο ψευδοκράτος ως εγγυήτρια δύναμη, ο κ. Ντενκτάς είπε πως δεν έχει ακούσει οτιδήποτε τέτοιο. Είπε πως εάν οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν στρατιώτες στο ψευδοκράτος πρέπει να επικοινωνήσουν με τις αρχές του ψευδοκράτους και επίσης να αποδεχθούν την ύπαρξή του.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφων πως οι ΗΠΑ θέλουν να στείλουν στρατιώτες για να εξαλείψουν τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Ντενκτάς είπε πως ο τουρκικός στρατός έχει εξαλείψει αυτές τις ανησυχίες και ''δεν χρειαζόμαστε ξένους στρατιώτες''. Διερωτήθηκε δε, αν οι Αμερικανοί στρατιώτες θα σκοτωθούν για τους Τουρκοκυπρίους, αν υποστούν επίθεση από τους Ελληνοκυπρίους.

    Oι ΗΠΑ στηρίζουν Ανάν

    Τη δέσμευση ότι και οι δύο πλευρές θα αποδεχτούν τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό και ότι θα επανέλθουν στις συνομιλίες αναμένει η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ .

    "Είδαμε τις δημόσιες ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η τουρκική κυβέρνηση κατά τις συζητήσεις που είχαμε στη Ουάσιγκτον. Ειλικρινά δε γνωρίζω εάν μέχρι στιγμής ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) άκουσε απαντήσεις και από τα άλλα μέρη", σημείωσε ο κ. Μπάουτσερ, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται στον Κόφι Ανάν να σταθμίσει τα δεδομένα και να αποφασίσει "κατά πόσον έχει λάβει από τα μέρη αυτά που χρειάζεται".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμπλήρωσε ότι μόνο ο γ.γ. του ΟΗΕ είναι σε θέση να κρίνει ποιος αποδέχεται τους όρους του και να ερμηνεύσει τη στάση των ενδιαφερομένων μερών .

    Ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Κόφι Ανάν και τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των πλευρών με την οποία θα αποδέχονται τις προτάσεις Ανάν ως βάση για την επίτευξη συμφωνίας. Ο εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι ο Κόφι Ανάν προέτρεψε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, να αποδεχθεί τους όρους και τις προτάσεις του θεωρώντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη λύσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Καραμανλή - Γκιούλ

    Νέα εμπλοκή Ανάν στο Κυπριακό

    [05] Οικονομία

    Και ασφαλιστικές ενημερότητες για τους εργοδότες Διευρύνει τις υπηρεσίες του το ΙΚΑ μέσω Ίντερνετ

    (5/2/2004 2:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ασφαλιστική ενημερότητα από το ΙΚΑ μέσω του διαδικτύου θα μπορούν πλέον να αποκτούν οι εργοδότες, που είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Ιδρύματος. Η ασφαλιστική ενημερότητα θα είναι δωδεκάμηνης ή εξάμηνης διάρκειας, ανάλογα τη χρήση για την οποία προορίζεται, ενώ σε περίπτωση, που σύμφωνα με τα τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία, δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα από την υπηρεσία, ο εργοδότης θα λαμβάνει σχετική απάντηση με την προτροπή να απευθυνθεί στο υποκατάστημα, που υπάγεται η έδρα της επιχείρησης του. Για περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση της υπηρεσίας οι εργοδότες μπορούν να αποστέλλουν μήνυμα μέσω της ιστοσελίδας www.ika.gr

    [06] Οικονομία

    Στις 13/2 η καταβολή των πολυτεκνικών επιδομάτων

    (5/2/2004 2:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Με καθυστέρηση λίγων ημερών ανακοίνωσε η Διοίκηση του ΟΓΑ ότι θα καταβληθούν τα οικογενειακά πολυτεκνικά επιδόματα (επίδομα 3ου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα και ισόβιες συντάξεις) του Α΄ Διμήνου του 2004. Η καθυστέρηση οφείλεται στη απεργία των υπαλλήλων του Κέντρου Ηλεκτρονικού Υπολογιστού που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των Προγραμμάτων Μητρώων και Πληρωμής των επιδομάτων. Η πληρωμή των επιδομάτων θα αρχίσει από τα ΕΛ.ΤΑ. στις 13 Φεβρουαρίου αντί για τις 6 του μηνός. Τα επιδόματα αυτά αφορούν 336.559 οικογένειες και το συνολικό του ποσό ανέρχεται στα 68.996.300,31 ευρώ.

    Σχετικά Links:

    ΟΓΑ

    [07] Διεθνή

    Έφεση από την Εισαγγελία του Αμβούργου Αθώωση για την 11η Σεπτεμβρίου

    (5/2/2004 2:46:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Απαλλάχθηκε των κατηγοριών ο Μαροκινός, Αμπντελγανί Μζούντι, που δικάζονταν στη Γερμανία, ως μέλος του πυρήνα της Αλ-Κάιντα στο Αμβούργο και συνεργός στην επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης, το Σεπτέμβριο του 2001. Ο Μζούντι ομολόγησε πως, είχε φιλικές σχέσεις με τους φερόμενους ως ενόχους για την τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο, αρνήθηκε ότι γνώριζε τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός που έδωσε τα στοιχεία για την αθώωση του Μζούντι, είναι ο Ραμζί Μπινασίμπ, ο οποίος κρατείται από τις ΗΠΑ με τις ίδιες κατηγορίες. Ωστόσο, η Εισαγγελία του Αμβούργου θα ασκήσει έφεση, αφού, όπως υποστηρίζει, έχει στην κατοχή της στοιχεία, που ενοχοποιούν τον Μζούντι.

    Έφεση ασκεί η Εισαγγελία

    Την πρόθεσή της να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση για τον Αμπντελγανί Μζούντι, ανακοίνωσε η Εισαγγελία του Αμβούργου.

    Ο εισαγγελέας Βάλτερ Χεμπέργκερ δήλωσε πως, διαθέτει "έναν αριθμό γεγονότων", που αρκούν για να υποθέσει ότι, ο Μζούντι υπήρξε μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης. "Επομένως θα ασκήσουμε έφεση", κατέληξε ο κ. Χεμπέργκερ.

    Υπενθυμίζεται ότι, ο Μζούντι είχε συλληφθεί το 2002 στο Αφγανιστάν, ύστερα από πληροφορίες ότι, είχε εκπαιδευτεί σε "στρατόπεδο" της Αλ- Κάιντα, και είχε παραδεχτεί τη γνωριμία του με τους αεροπειρατές και τον θεωρούμενο ως αρχηγό τους, Μοχάμεντ Άτα.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, αναμένεται και η δίκη του δεύτερου υπόπτου για συμμετοχή στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, Μουνίρ αλ-Μοτασαντέκ, που θα γίνει το Μάρτιο στη Γερμανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανάληψη της δίκης ζητά ο Μοτασαντέκ

    [08] Εσωτερικά

    Ενα ακόμα άτομο καταζητείται Εξάρθρωση σπείρας ληστών τραπεζών στην Αττική

    (5/2/2004 2:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και ένα πέμπτο καταζητείται, γιατί με την απειλή όπλων διέπραξαν ληστεία, χθες, σε βάρος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, στο Ελληνικό απ όπου αφαίρεσαν 94.120 ευρώ. Κατά τη διαφυγή τους από την τράπεζα, οι δράστες πυροβόλησαν πολλές φορές εναντίον πληρώματος περιπολικού της Αμεση Δράση, ενώ οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Οι δράστες διέφυγαν με δυο μοτοσικλέτες, ενώ κατά την αποχώρησή τους έπεσε ένα πιστόλι. Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης κινήθηκαν σε χώρους, όπου σύχναζαν ύποπτα άτομα και τους εντόπισαν να προσέρχονται στο σπίτι ενός εξ αυτών. Μόλις βγήκαν από το σπίτι τους συνέλαβαν, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους, ένας εκ των δραστών, τραυματίστηκε ελαφρά στο μηρό από πυροβολισμό αστυνομικών.

    Ιδιαίτερα επικίνδυνοι

    Πρόκειται για τους Νικήτα Μαυρίκη 46 ετών, Παναγιώτη Δημόπουλο 38 ετών, Αναστάσιο Μουρκούτα 35 ετών και Δημήτρη Παπαδομιχελάκη 34 ετών που συνελήφθησαν, ενώ στην ίδια υπόθεση ενέχεται και καταζητείται ένα ακόμη άτομο ηλικίας 30 ετών με το όνομα Χρήστος. Οι δράστες συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του Μαυρίκη στο Παλιό Φάληρο, ενώ το ίδιο άτομο τραυματίστηκε στο μηρό από πυροβολισμό αστυνομικού.

    Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν τα χρήματα της ληστείας τα οποία οι δράστες είχαν μοιράσει έξω από το σπίτι του Μαυρίκη. Σε έρευνες που ακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία αυτοκίνητα και δυο μοτοσικλέτες. Επίσης έξι πιστόλια, μια καραμπίνα, ένα αποσυναρμολογημένο τουφέκι, ένα υποπολυβόλο και 700 περίπου φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Ακόμα δυο πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτου, δυο μπουφάν διπλής όψεως, τρεις μάλλινες κουκούλες, πέντε ζεύγη γάντια, μια περούκα, τρία κράνη, γυαλιά ηλίου, φακοί, διαρρηκτικά εργαλεία, διαβατήρια, εθνοκάρτες, κινητά τηλέφωνα, παραστατικά καταθέσεων, βιβλιάρια καταθέσεων και επιταγές της Alpha Bank.

    Από τις μέχρι τώρα αστυνομικές έρευνες, προέκυψε ότι οι δράστες- εκτός από την παραπάνω ληστεία- έχουν διαπράξει και μια ληστεία σε βάρος εταιρείας κρεάτων που έγινε στο Μοσχάτο στις 12 Δεκεμβρίου του 2003, από όπου με την απειλή πιστολιών αφαίρεσαν 31.500 ευρώ και επιταγές ποσού 27.000 ευρώ.

    Ο Μουρκούτας κατείχε πλαστό διαβατήριο και ταυτότητα με άλλα στοιχεία και είναι δραπέτης δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού από 27 Δεκεμβρίου του 2003 οπότε έλαβε και παραβίασε την άδεια εξόδου.

    Ο Μαυρίκης αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2003, ο Δημόπουλος το Μάΐο του 2001 και ο Παπαδομιχελάκης τον Οκτώβριο του 2003, ενώ όλοι τους έχουν εκτίσει ποινές κάθειρξης για σοβαρά αδικήματα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται για την εξιχνίαση και άλλων σοβαρών υποθέσεων ενώ όλα τα κατασχεθέντα θα εξεταστούν στα εργαστήρια της Ασφάλειας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά σχετίζονται με άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Οι δράστες είναι ιδιαίτερα σκληροί και επικίνδυνοι για τη δημόσια Ασφάλεια όπως τόνισαν στους δημοσιογράφους οι αξιωματικοί της ασφάλειας Αττικής και με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [09] Διεθνή

    Πλήγμα στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες Κύκλος αίματος στο Κασμίρ

    (5/2/2004 3:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Δέκα μουσουλμάνοι αντάρτες και ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκαν, ενώ έξι ακόμα άνθρωποι τραυματίσθηκαν, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών την Πέμπτη στο Κασμίρ, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο, Νταράμ Αντικάρι. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ο στρατός πραγματοποίησε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη δασώδη περιοχή Κουπουάρα, βορειοδυτικά της πόλης Σριναγκάρ. Η δράση των ανταρτών συνεχίζεται, παρά τις προσπάθειες ειρήνευσης μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, που το 2002 έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου για τη διαφιλονικούμενη ζώνη του Κασμίρ. Υπενθυμίζεται πως, αυτό το μήνα, οι δύο χώρες έχουν δεσμευτεί να ξεκινήσουν συνομιλίες για το θέμα του Κασμίρ, ενώ περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις συγκρούσεις, που διαρκούν περίπου δέκα πέντε χρόνια.

    [10] Εκλογές

    Ζήτησε ισχυρή εντολή για αλλαγές και ρήξεις Ειλικρινής, με καινοτόμες απαντήσεις

    (5/2/2004 4:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Για το νέο τρόπο διακυβέρνησης, τις αλλαγές στο κόμμα και τις βαθιές τομές που θέλει να προωθήσει στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου, μίλησε ο Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη χθες το βράδυ, στη ΝΕΤ. Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- στον οποίο υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά ερωτήματα από 2.500 τηλεθεατές- είπε, ότι το έκτακτο συνέδριο της Παρασκευής δε θα είναι μια απλή εκλογική διαδικασία, αλλά ένα συμβόλαιο τιμής. Επιδίωξή του, είπε, είναι η εξασφάλιση ισχυρής εντολής για να προχωρήσει στην υλοποίηση των στόχων του. Τη συζήτηση, που έγινε παρουσία πολιτών, συντόνισε ο Παύλος Τσίμας και συμμετείχαν οι διευθυντές πέντε εφημερίδων. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος μετά τη συνέντευξη, χαρακτηρίζοντας εύστοχες και δύσκολες τις ερωτήσεις που δέχθηκε. Οι περισσότεροι από τους πέντε διευθυντές των εφημερίδων που πήραν μέρος στη συνέντευξη, είπαν ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν ψύχραιμος, ειλικρινής και με καινοτόμες απαντήσεις.

    Οι προτεραιότητες στη "νέα εποχή"

    Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να εφαρμόζει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και θα εγγυηθεί τα κεκτημένα εργαζομένων και συνταξιούχων, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου στην τηλεοπτική του στη ΝΕΤ.

    - Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη ΝΔ ότι μετά από τόσα χρόνια στην Αντιπολίτευση προτείνει μέτρα της κυβέρνησης 1990-93 του κ. Μητσοτάκη, τα οποία έφεραν συγκρούσεις, καθήλωσαν τις συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

    - Ανέφερε, επίσης, ότι στη νέα εποχή τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας μπορούν να συγχωνευθούν.

    - Επισήμανε ότι για τα μεσαία στελέχη που ενδιαφέρονται για δημόσια αξιώματα θα πρέπει να διεξάγεται δημόσιος διαγωνισμός, ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχή των αξιότερων.

    - Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.

    Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει τη συναίνεση είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

    "Μεγάλα, αόριστα λόγια" λένε ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Στο μεταξύ η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στη συνέντευξη του κ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε για αντιδραστικές και επικίνδυνες ιδέες.

    ''Υπάρχουν πολλές όμορφες εκφράσεις που θα έβρισκε κανείς σε μια σχολική έκθεση που έρχονται, όμως, σε πλήρη αντίθεση με τις πολιτικές που καλύπτει ο επερχόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ'', δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος εφ' όλης της ύλης

    [11] Διεθνή

    Αντιδράσεις στα αμερικανικά σχέδια Ρωσικό "όχι" στις βάσεις των ΗΠΑ στη Βαλτική

    (5/2/2004 4:41:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έντονα αντιδρά η Ρωσία στην πρόθεση των ΗΠΑ για δημιουργία αμερικανικών και νατοϊκών βάσεων σε χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, τόνισε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αντιληφθεί, πως μπορεί μία τέτοια κίνηση να βοηθήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. ''Η Ρωσία μπορεί να κατανοήσει την ανάπτυξη βάσεων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, αλλά η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων στην Πολωνία ,τη Σλοβακία ή τις χώρες της Βαλτικής δεν έχει νόημα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας" είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας άπτονται των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας. Πριν από λίγες μέρες, η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει δια στόματος Κόλιν Πάουελ ότι θα προχωρήσει στην αναδιάταξη των στρατιωτικών της δυνάμεων που βρίσκονται αυτήν την ώρα στη Γερμανία.

    [12] Οικονομία

    Σχόλιο Συνεδρίασης Χ.Α.Α.

    (5/2/2004 5:11:00 μμ)

    Συντάκτης: Μιχαήλ Γελαντάλης

    Εμφανείς σήμερα η παρουσία ξένων διαχειριστών, οι οποίοι από κοινού με λίγους Έλληνες συναδέλφους τους πέτυχαν τη "μόχλευση" της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,48% στις 2452,98 μονάδες με συναλλαγές 170,4 εκατ. ευρώ. Σημαντικός ο τζίρος και σε προσυμφωνημένες πράξεις-πακέτα που έφτασαν τα περίπου 16 εκατ. ευρώ.

    Ημέρα τραπεζικών μετοχών με την Εθνική να ξεκινά και να συνεχίζει την ανοδική τάση και λόγω της επικείμενης δημοσιοποίησης των οικονομικών της αποτελεσμάτων, την ερχόμενη Πέμπτη. Αποτελέσματα, που αναμένεται να είναι θετικά αφού οι χρηματιστηριακές των Γιούρομπανκ, Π &amp; Κ και Μαρφιν προβλέπουν ενίσχυση των κερδών του ομίλου από 47-62%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε σήμερα 22,38 ευρώ (2,94%) με συναλλαγές 581.580 μετοχών με κέρδη και οι μετοχές των Άλφα (25,20 ευρώ), Γιουρομπάνκ (16,30 ευρώ) Εμπορική (22,46 ευρώ) και Πειραιώς (9,94 ευρώ) μεταβολές που δικαιολογούν και το +2,10% του τραπεζικού δείκτη.

    Για δεύτερη όμως κατά σειρά συνεδρίαση έκλεψε θετικά την παράσταση ο ΟΠΑΠ. Οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων συνεχίστηκαν αμείωτες με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να ανέλθουν σε 1837611 τεμάχια η δε τιμή να κλείσει στα 14,20 ευρώ. Αγοραστικό όμως ενδιαφέρον και πάλι από την πλευρά των ξένων εκδηλώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ (21,12 ευρώ).

    Το θετικό κλίμα που κυριάρχησε μεταξύ μετοχών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας σχετικά ποιο αισιόδοξης διάθεσης που αποτυπώθηκε και στο υπόλοιπο της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως 213 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά με σημαντικά κέρδη για τον Γρηγόρη, Ευρωπαϊκή Πίστη, Θεμελιοδομή, Ξιφία κ.α.

    Ξεκίνησαν σήμερα οι εγγραφές για την εισαγωγή στην κύρια αγορά της Σπρίντερ, θυγατρικής της Χατζηιωάννου. Μεταξύ 6,2-6,8 ευρώ διαμορφώθηκε το εύρος τιμών για τη δημόσια εγγραφή της Ελινόιλ, που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη 12/2.

    Από τεχνικής πλευράς η συνεδρίαση "ικανοποιεί" τα τεχνικά χαρακτηριστικά, που συνηγορούν σε περαιτέρω ενίσχυση του Γενικού Δείκτη. Τιμή κλειδί για την "στήριξη" του Δείκτη οι 2435 μονάδες και "αντίσταση" πέριξ των 2465 μονάδων.

    [13] Εκλογές

    ΝΔ: Θα διπλασιαστεί η φορολόγηση των ρέπος Τα ρέπος, πονοκέφαλος στη ΝΔ

    (5/2/2004 5:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Μετά τις εξαγγελίες της ΝΔ για το ασφαλιστικό που προκάλεσαν τα πυρά Κυβέρνησης, κομμάτων και συνδικαλιστών, ένα ακόμη σημείο του οικονομικού προγράμματος που παρουσίασε ο Γ. Σουφλιάς έρχεται να προκαλέσει νέα αναστάτωση στους κόλπους της ΝΔ. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ, στις διευκρινιστικές δηλώσεις που αναγκάστηκε να προβεί χθες, μετά τη θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τις εξαγγελίες για το ασφαλιστικό, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, πως η φορολόγηση των ρέπος δεν θα μείνει στο 7,5% όπως είναι σήμερα, καθώς υπάρχει αδικία απέναντι στους μικροκαταθέτες που φορολογούνται οι τόκοι τους με 15%. Η δήλωση αυτή πυροδότησε σήμερα την ένατση σε πολιτικό επίπεδο. Ο υπουργός Οικονομίας-Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης κατηγόρησε τη ΝΔ για μανία φορολόγησης. Σε επικοινωνιακό λάθος αποδίδουν στελέχη της ΝΔ τη θύελλα αντιδράσεων μετά τη δημοσιοποίηση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ. "Η ΝΔ θέλει να φορολογήσει μέχρι 40% τις καταθέσεις;", διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας, σε δηλώσεις τους, απευθυνόμενος στη ΝΔ, στο πρόγραμμα της οποίας προβλέπεται φορολόγηση των καταθέσεων και των ρέπος ως εισόδημα.

    Διορθωτικές δηλώσεις

    Για διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής.

    Από την πλευρά του, ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στη Ρηγίλλης, χθες, δήλωσε εξοργισμένος από τα πυρά που δέχτηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Καραμανλής, και σημείωσε πως η ΝΔ δεσμεύεται:

    - να μην υπάρξουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση,

    - να επαναφέρει την τριμερή χρηματοδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές που κατήργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και

    - οι συντάξεις να συγκλίνουν- όπως αναφέρεται στη σελίδα 22 του προγράμματος- σε 8-10 χρόνια με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ακόμα, ότι η ΝΔ θα σεβαστεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που με βάση την ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ έχασαν χρήματα από το εφάπαξ και γι' αυτό το λόγο θα αποζημιωθούν .

    ''Για πρώτη φορά στελέχη της ΝΔ αναγνώρισαν σήμερα ότι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό έχει πάρα πολλά θετικά σημεία'', παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαπας αναφερόμενος σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις παραγόντων της ΝΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε διευκρινίσεις αναγκάστηκε η Ν.Δ.

    Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ

    [14] Διεθνή

    Αφεση αμαρτιών στον εθνικό ήρωα Δημόσια συγνώμη - δημόσια συγχώρεση

    (5/2/2004 5:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αφεση αμαρτιών έδωσε ο πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ στον πυρηνικό επιστήμονα Αμπντούλ Καντίρ Χαν ο οποίος την Τετάρτη παραδέχθηκε δημόσια ότι πρόσφερε τεχνογνωσία σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες και ζήτησε συγνώμη από το λαό του Πακιστάν. Ο πρόεδρος του Πακιστάν, ανακοίνωσε την απόφαση του μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εν μέσω πιέσεων κυρίως από το "κόμμα του λαού" που ζητά να γίνει έρευνα για το θέμα. "Οι αποκαλύψεις του Αμπντουλ Καντίρ Χαν δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου" δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας Ελ Μπαραντέι και άφησε να εννοηθεί ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα . "Ο Δρ Χαν δεν δούλευε μόνος του" τόνισε χαρακτηριστικά.

    "Πάει περίπατο" η ανεξάρτητη έρευνα

    Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη του Πακιστάν μετά τις αποκαλύψεις του πρωτεργάτη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας, ότι έδινε πληροφορίες και τεχνογνωσία πυρηνικής τεχνολογίας σε τρίτες χώρες.

    Ο δρ Αμπντούλ Καντίρ Χαν, εθνικός ήρωας για αρκετούς Πακιστανούς πολίτες, άφησε άναυδη την κοινή γνώμη αλλά και συγκίνησε, όταν κατά τη δημόσια ομολογία του, ζήτησε από το λαό να τον συγχωρέσει για όσα έπραξε.

    Την ίδια ώρα όμως, η ομολογία του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και κυρίως του Κόμματος του Λαού, (το κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο) το οποίο κάλεσε τον πρόεδρο Μουσάραφ να διενεργήσει ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.

    Την πρόταση της Αντιπολίτευσης, η οποία σημειωτέον συμπίπτει και με τις θέσεις που ανέπτυξε νωρίτερα ο Ελ Μπαραντέι, απέρριψε ο πρόεδρος του Πακιστάν τονίζοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να επιβλέψουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

    "Ο Δρ. Χαν και οι φίλοι του"

    Στα τέλη του 2003, το Πακιστάν ξεκίνησε έρευνα για το θέμα της παράνομης διακίνησης πυρηνικών υλικών και πληροφοριών μετά από πιέσεις που του ασκήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, εκτιμά ότι ένα παράνομο δίκτυο στο Πακιστάν διακινεί πυρηνικό υλικό σε τρίτες χώρες με πτήσεις charter.

    Εκτιμούν μάλιστα, ότι το δίκτυο αυτό μοιράζεται με άλλες χώρες μυστικά σχέδια για μηχανές φυγοκεντρισμού οι οποίες παράγουν όπλα με βάση το ουράνιο.

    Την ίδια ώρα, ο Δρ Χαν φέρεται να έχει κάνει μυστικές επισκέψεις στο Ιράν τη Λιβύη και τη Βόρειο Κορέα για να τους προσφέρει τεχνογνωσία για την κατασκευή ατομικών βομβών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δημόσια συγγνώμη


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 5 February 2004 - 17:54:59 UTC