Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προειδοποίηση για επίθεση στο Ριάντ
  • [02] "Όχι" ΗΠΑ - Καναδά σε βίαιη απομάκρυνση Αριστίντ
  • [03] Πολικό ψύχος και παγετός Αποκαθίστανται τα προβλήματα

    [01] Διεθνή

    Προειδοποίηση για επίθεση στο Ριάντ

    (13/2/2004 10:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: Reuters

    Προειδοποίηση για πιθανή τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο όχημα στο Ριάντ, εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, καλώντας τους πολίτες σε επαγρύπνηση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το όχημα που ανήκει σε καταζητούμενο στρατιωτικό, έχει φορτωθεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, τελευταία φορά εθεάθη στο ανατολικό Ριάντ. Το υπουργείο δίνει επίσης περιγραφή του οχήματος και ζητεί από το κοινό να ενημερώσει τις αρχές αν έχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με με αυτό. Υπενθυμίζεται ότι στο Ριάντ τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο.

    [02] Διεθνή

    "Όχι" ΗΠΑ - Καναδά σε βίαιη απομάκρυνση Αριστίντ

    (14/2/2004 12:04:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και των χωρών της Καραϊβικής δήλωσαν την Παρασκευή πως αντιτίθενται σε μια βίαιη απομάκρυνση του προέδρου της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, από την εξουσία, καλώντας τον ωστόσο να δράσει αποφασιστικά για να θέσει τέρμα στην κρίση με ειρηνικό τρόπο. Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση ζητεί μία ''ειρηνική, μέσω διαπραγματεύσεων, δημοκρατική και συνταγματική'' λύση στην κρίση. Σημειώνεται ότι περίπου 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αϊτή κατά την τελευταία εβδομάδα, από την αρχή μιας ένοπλης εξέγερσης .

    "Δεν τον υποστηρίζουμε άκριτα"

    "Περιμένουμε τώρα από τον πρόεδρο Αριστίντ είναι πράξεις και όχι μόνο λόγια υποστήριξης στις διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη χώρα". Κόλιν Πάουελ, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

    ''Δεν δεχόμαστε τίποτα που θα είχε ως αποτέλεσμα την παράνομη αποχώρηση του εκλεγμένου προέδρου της Αϊτής'', δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, έπειτα από μια συνάντηση με τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον.

    Στη συνάντηση μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μπιλ Γκράχαμ, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OEA) Σέζαρ Γκαβίρια και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών της Καραϊβικής.

    Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κοινότητα των Χωρών της περιοχής της Καραϊβικής (CARICOM) για μία πολιτική λύση στην κρίση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τζαμάικα, Κιθ Ντέσμοντ Νάιτ, δήλωσε εξ ονόματος της CARICOM πως είναι αντίθετος ''με ένα πραξικόπημα υπό οποιαδήποτε μορφή'' στην Αϊτή.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ''μία άκριτη υποστήριξη του Αϊτινού προέδρου''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται τα επεισόδια στην Αϊτή

    [03] Εσωτερικά

    Πολικό ψύχος και παγετός Αποκαθίστανται τα προβλήματα

    (14/2/2004 10:33:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ομαλοποιούνται τα προβλήματα που δημιούργησε η σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα και κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Με προβλήματα λόγω του παγετού λειτουργεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έως τώρα έχουν ακυρωθεί 24 πρωινές πτήσεις. Εκτιμάται ότι σε λίγες ώρες, που θα ανέβει κάπως η θερμοκρασία, θα υπάρξει ομαλοποίηση τόσο της λειτουργίας του αεροδρομίου, όσο και της εκτέλεσης των πτήσεων. Για κυρώσεις στην διοίκηση του αεροδρομίου έκανε λόγο, ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος βερελής στη ΝΕΤ. Κανονικά εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Όσον αφορά τις αστικές συγκοινωνίες, 800 λεωφορεία, βρίσκονται ήδη στο δρόμο, ενώ κανονικά κινούνται τα τρόλεϊ. Κανονικά λειτουργεί ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό. Ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από το πρωί ωστόσο η τροχαία επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε αυτοκίνητα που "φορούν" αλυσίδες. Η ΓΓ πολιτικής προστασίας συνιστά στους οδηγούς να μετακινούνται μόνο αν έχουν σοβαρό λόγο. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένουν η Ανατολική Αττική, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η Κρήτη.

    Προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλήματων στην Αττική

    Λόγω του παγετού δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ του νομού Αττικής λόγω παγετού, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου όλη την ημέρα τα δρομολόγια προς Βίλλια, Κριεκούκι, Ωρωπό, Κάλαμο, Αγίους Αποστόλους και Καπανδρίτι.

    Ανοιχτή είναι η λεωφόρος Μαραθώνος έως τη διασταύρωση της Ραφήνας, ωστόσο η κίνηση διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Στις 4.30 το πρωί, άνοιξε και ο δρόμος προς το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης. Στην Αττική οδό, παραμένει κλειστό το τμήμα Ελευσίνας - Μεταμόρφωσης . Λόγω παγετού κυρίως παραμένουν εκτός κυκλοφορίας η λεωφόρος Πάρνηθος από την Καραμανλή και πάνω, η παλιά εθνική Αθηνών - Θηβών μετά την έξοδο της Μάνδρας, οι λεωφόροι Πεντέλης, Διονύσου και Φυλής και η επαρχιακή οδός Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων.

    Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στο τμήμα της εθνικής οδού από το αεροδρόμιο μέχρι τον κόμβο της Μεταμόρφωσης , στις λεωφόρους Λαυρίου, Σπάτων και Βάρης - Κορωπίου, στη λεωφόρο Κατεχάκη σε όλο το μήκος της στη λεωφόρο Σχιστού και στη λεωφόρο Μαραθώνος από το Πικέρμι έως τη διασταύρωση Ραφήνας.

    Εν τω μεταξύ, αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Ανατολική Αττική όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ραφήνας και σε 4000 κατοικίες στη Νέα Μάκρη, ενώ σε πολλά σπίτια των βορείων προαστίων, που βρίσκονται στις παρυφές των ορεινών όγκων, δεν υπάρχει νερό, εξαιτίας των σωληνώσεων που έχουν παγώσει.

    Σε Κυκλάδες Κρήτη τα χιόνια

    Στην υπόλοιπη χώρα, αυτή την ώρα χιονίζει στις Κυκλάδες και στη νότια Εύβοια αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ 42 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

    Τα περισσότερα και σοβαρότερα προβλήματα εμφανίζονται στην Κρήτη όπου εξακολουθεί να χιονίζει. Το 70% του οδικού δικτύου του νησιού παραμένει αποκλεισμένο ενώ στο υπόλοιπο είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε επιτυχώς προσπάθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας Λασιθίου, μεταφοράς 8 νεφροπαθών σε νοσοκομείο, από την Ιεράπετρα στον Άγιο Νικόλαο.

    Αποκλεισμένα παραμένουν πολλά χωριά σε ορεινή Νάξο, Άνδρο και Τήνο. Χιόνια και σε Λέσβο, Λήμνο, Ικαρία και Χίο ενώ στη Γαύδο χιόνισε μετά από 62 χρόνια. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στις Κυκλάδες, ενώ η έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν από το απόγευμα την Κρήτη , όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία στο οδικό δίκτυο του νησιού.

    Σε ότι αφορά την Βόρεια Ελλάδα όπου σημειώνονται πολικές θερμοκρασίες, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην κεντρική και βόρεια Χαλκιδική, στο δρόμο προς Βίγλα και Βίτσι στο νομό Φλώρινας και σ΄ ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο του νομού εκτός από την περιοχή Αμυνταίου. Επίσης, λόγω του παγετού αναγκαίες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο του νομού Καστοριάς .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κλοιό πάγου και χιονιά

    Κρήτη και Κύπρο χτυπάει τώρα η κακοκαιρία


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 February 2004 - 9:54:10 UTC