Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρωμα έρωτα στις πέντε ηπείρους
  • [02] Υποχωρεί ο χιονιάς, παραμένει το ψύχος Σταθερή βελτίωση του καιρού
  • [03] Προτεραιότητα στον Πολίτη
  • [04] Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση Ύφεση κακοκαιρίας και προβλημάτων
  • [05] Τραγικό δυστύχημα στη Μόσχα
  • [06] Φονικός σεισμός στο Πακιστάν

    [01] Διάφορα

    Άρωμα έρωτα στις πέντε ηπείρους

    (14/2/2004 9:07:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    ''Πρελούδιο αμαρτίας'' και στις πέντε ηπείρους, κόντρα σε όλα τα εμπόδια, με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ρεκόρ σημειώθηκαν από δημόσια - και ιδιωτικά - φιλιά και γάμους, λουλούδια και σοκολάτες, αλλά και απαγορεύσεις. Στη Σαουδική Αραβία, ο μεγάλος μουφτής κάλεσε τους πολίτες να μη γιορτάσουν αυτό τον "παγανιστικό, χριστιανικό" άγιο. Στην Ινδία, τα ζευγάρια που γιορτάζουν τον Αγιο Βαλεντίνο απειλούνται με μαύρισμα στο πρόσωπο από τους εξτρεμιστές ινδουιστές. Στην Ολλανδία, το παραδοσιακό κόκκινο τριαντάφυλλο, εγχώριας παραγωγής, αύξησε την τιμή του κατά 30%. Πάντως παρά το αμφιλεγόμενο αυτό "περιβάλλον", στη Μανίλα των Φιλιππίνων 5.122 ζευγάρια φιλήθηκαν στους δρόμους της πόλης για δέκα δευτερόλεπτα, παίρνοντας το ρεκόρ από 4.500 Χιλιανούς.

    Απαγορεύτηκαν "πονηρές" σοκολάτες

    Εκρηκτική αύξηση και στους γάμους, με πρώτη τη σκοτσέζικη πόλη Γκρέτνα, όπου οι γάμοι επιτρέπονται από τα 16, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής του ζευγαριού και της βουλήσεως των γονέων. Σήμερα παντρεύτηκαν εκεί 100 ζευγάρια.

    Στο Λάος, οι κομμουνιστικές αρχές ζήτησαν από τους νέους να μην υποκύψουν στους πειρασμούς του αλκοόλ και στις σεξουαλικές παρεκκλίσεις, συμπεριφορά που είναι "έξω από την κουλτούρα της χώρας".

    Στη Χαράρε, μια ομάδα γυναικών που επιχείρησε να διαδηλώσει για την επιστροφή του έρωτα στη Ζιμπάμπουε, διαλύθηκε από την αστυνομία.

    Οι νοτιοκορεατικές αρχές απαγόρευσαν τις σοκολάτες με "πονηρό" σχήμα, που αναπαριστούν γεννητικά όργανα ή περιπτύξεις.

    [02] Εσωτερικά

    Υποχωρεί ο χιονιάς, παραμένει το ψύχος Σταθερή βελτίωση του καιρού

    (14/2/2004 11:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε φάση εξομάλυνσης των προβλημάτων που δημιούργησε το πέρασμα του χιονιά βρίσκεται η χώρα, με τη βοήθεια και του καιρού που παρουσιάζει βελτίωση. Ήδη η κακοκαιρία περιορίζεται στη νοτιοανατολική Ελλάδα, με το τσουχτερό κρύο πάντως να συνεχίζεται. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κρήτη, που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και στη βόρειοανατολική Αττική, ενώ 42 χωριά σε ολόκληρη τη χώρα παραμένουν αποκλεισμένα από το χιόνι. Κανονικά εκτελούνται όλα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας καθώς και τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Με προβλήματα οι πτήσεις στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος". Ανοιχτή είναι η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, η τροχαία συνιστά προσοχή στους οδηγούς και χρήση αλυσίδων.

    Πίστα πάγου η Αττική

    Προβλήματα παρουσιάζονται και στην υδροδότηση περιοχών της Αττικής, με την ΕΥΔΑΠ να απευθύνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

    Στην Αττική, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε περιοχές στα βόρεια και ανατολικά του νομού, λόγω και του παγετού, στη λεωφόρο Μαραθώνος, από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη, στο δρόμο έως το Νταού Πεντέλης και στη Λεωφόρο Διονύσου, ενώ κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθος από το τελεφερίκ και πάνω και η Φυλής προς τα Δερβενοχώρια.

    Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στην Αττική οδό και στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας.

    Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης στη Νέα Μάκρη και τη Ραφήνα, ενώ οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως σύντομα θα αποκατασταθούν τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

    Εν τω μεταξύ, μετ' εμποδίων λειτουργεί το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", κυρίως λόγω του παγετού που οδήγησε στην ακύρωση πολλών πτήσεων, και οι επιβάτες θα πρέπει να ενημερώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επέβαλε πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ στην εταιρία του αεροδρομίου, για ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ζητούν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία του τελευταίου 48ωρου και το διαβεβαιώνουν ότι από την πλευρά τους έκαναν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, μαζί με άλλους φορείς του αεροδρομίου, για την εξυπηρέτησή του. Η εταιρία, σε ανακοίνωση της αναφέρει επίσης ότι μέσα σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές πραγματοποίησαν πάνω από 40 πτήσεις μετά τις 17.00 έως τα μεσάνυχτα οπότε και ολοκληρώνεται ο ημερήσιος προγραμματισμός.

    Να σημειωθεί ότι για σήμερα Σάββατο είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 80 δρομολόγια Εσωτερικού και Εξωτερικού από το αεροδρόμιο της Αθήνας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάληψη πραγματοποιούν αυτή την ώρα επιβάτες σε αεροσκάφος της Aegean. Σύμφωνα με τους ίδιους, διαμαρτύρονται γιατί ενώ τους επιβίβασαν στις 20:00 για Μόναχο, μία ώρα αργότερα τους ανακοινώθηκε πως ματαιώνεται η πτήση, επειδή στο αεροδρόμιο του Μονάχου δεν πραγματοποιούνται προσγειώσεις μετά τις 23:00.

    Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Ραφήνα.

    Σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη

    Στην Κρήτη, όπου ένας κτηνοτρόφος πέθανε από το δριμύ ψύχος, καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για τη διάνοιξη των οδικών δικτύων, καθώς το 70% παραμένει κλειστό, όπως και για την ηλεκτροδότηση πολλών ορεινών περιοχών που είναι αποκλεισμένες.

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του πληρώματος ενός τουρκικού φορτηγού που ναυάγησε το απόγευμα του Σαββάτου ανοιχτά της Κρήτης. Οι 10 ναυτικοί, που εγκατέλειψαν το φορτηγό όταν παρουσίασε εισροή υδάτων, περισυνελέγησαν σώοι από ρουμανικό πλοίο, ενώ έλαβε τέλος η μεγάλη επιχείρηση που είχε στηθεί από τις ελληνικές δυνάμεις

    Στο μεταξύ, ένα ανθρώπινο θύμα άφησε πίσω της η σφοδρότατη κακοκαιρία - η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων- που έπληξε την Κρήτη. Θύμα ένας 73 χρόνος, που αντιμετώπιζε καρδιολογικά προβλήματα, από την Ανω Βιάννο Ηρακλείου

    Στην υπόλοιπη χώρα, σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται μόνο σε ορεινές περιοχές, καθώς και σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων.

    Στις Κυκλάδες, οι διακοπές ρεύματος αποκαταστάθηκαν, ενώ στην ορεινή Αχαΐα τα συνεργεία έχουν αποκαταστήσει την επικοινωνία με αποκλεισμένα χωριά.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Θάσου και στην ορεινή περιφέρεια της Καβάλας. Στην ορεινή Ροδόπη τα χιόνια και οι πάγοι έχουν αποκλείσει 23 χωριά και οικισμούς, που βρίσκονται κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο.

    Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Γεωργακόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "επικεντρωνόμαστε στη διάνοιξη βασικών οδικών αρτηριών προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών" και σε ό,τι αφορά την Κρήτη είπε πως "προσανατολιζόμαστε στη μεταφορά με ελικόπτερο συνεργείων της ΔΕΗ για την επιτάχυνση του ρυθμού επισκευής των πυλώνων ηλεκτρικού ρεύματος που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους και σε αποκλεισμένες περιοχές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκαθίστανται τα προβλήματα

    Επίσκεψη Τσοβόλα στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

    Πολιτικές κόντρες σε άσπρο φόντο

    [03] Εκλογές

    Προτεραιότητα στον Πολίτη

    (14/2/2004 11:50:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τους στόχους και τις προτεραιότητές του για την επόμενη τετραετία περιγράφει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής. Μία εβδομάδα μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος, για την οποία τονίζει ότι δεν νιώθει πως έλαβε "λευκή επιταγή", ο κ. Παπανδρέου προσδιορίζει ως προτεραιότητές του τον πολιτισμό, σημειώνοντας ότι θα περιλαμβάνει ολόκληρη την καθημερινή ζωή των πολιτών, την Παιδεία, την οποία χαρακτηρίζει όχημα ανάπτυξης και διαχείρισης της κοινωνίας, και την εργασία για όλους με ουσιαστικές απολαβές. Παράλληλα, καταλογίζει στη ΝΔ ότι παρουσιάζει το πρόγραμμα που είχε βάλει στο συρτάρι μετά τις εκλογές του 2000, με διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.

    "Νικηφόρο το ΠΑΣΟΚ"

    Σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας, ο κ.Παπανδρέου επισημαίνει ότι θα υπάρχει συνεχής αξιολόγηση όσων στελεχώνουν τη δημόσια διοίκηση, ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εγγυάται την ανανέωση που θέλουν οι πολίτες, και υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό στοιχείο η αξιοποίηση επιτυχημένων επαγγελματιών, οι οποίοι μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν αδιάφορα την ανάμειξή τους στην πολιτική.

    Αναφορικά με την προσχώρηση των κ.κ. Μάνου και Ανδριανόπουλου στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι καμία συνεργασία δεν θα αλλοιώσει τις αξίες του κόμματος, βάση του οποίου επισημαίνει ότι είναι η κεντροαριστερά και σημειώνει πως όλοι θα έχουν λόγο στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

    Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει πως τώρα ουσιαστικά ξεκινά η διαδικασία επίλυσης, χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες ημέρες

    [04] Εσωτερικά

    Εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση Ύφεση κακοκαιρίας και προβλημάτων

    (15/2/2004 9:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης ΑλεξόπουλοςΠηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας που από την Πέμπτη πλήττει την Ελλάδα, προβλέπει από σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Παράλληλα εξομαλύνεται σταδιακά η κατάσταση που προκάλεσε η επέλαση του χιονιά. Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στη βόρειο-ανατολική Αττική, στην Κρήτη που παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ένας κτηνοτρόφος πέθανε από το δριμύ ψύχος, ενώ 42 χωριά σε όλη τη χώρα,παραμένουν αποκλεισμένα από το χιόνι. Στην Αττική, αντιολιοσθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Μαραθώνος, από τη Ραφήνα μέχρι τη Νέα Μάκρη, στο δρόμο έως το Νταού Πεντέλης και στη Λεωφόρο Διονύσου. Κλειστή είναι η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η Φυλής προς τα Δερβενοχώρια. Κανονικά διεξάγεται, πάντως, η κυκλοφορία στην Αττική οδό και στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας. Το χιόνι και ο πάγος πάντως καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή την οδήγηση στους δρόμους.

    Προβλήματα με την υδροδότηση

    Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στη Νέα Μάκρη και στη Ραφήνα, ενώ οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι σύντομα θα εξομαλυνθεί η ηλεκτροδότηση και σε άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

    Προβλήματα παρουσιάζονται ακόμα στην υδροδότηση ορισμένων περιοχών του νομού Αττικής, ενώ η ΕΥΔΑΠ απευθύνει έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης νερού.

    Μετ' εμποδίων λειτουργεί το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", κυρίως λόγω του παγετού, που οδήγησε στην ακύρωση πολλών πτήσεων. Οι διαδικασίες αποπαγωποίησης της πίστας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα από τις διόδους που έχουν ανοιχτεί ανάμεσα στα χιόνια, να μην είναι δυνατή η διέλευση των μεγάλων αεροσκαφών. Έτσι, πραγματοποιούνται πτήσεις μόνο με μικρά αεροσκάφη, με μικρότερες όμως από χθες καθυστερήσεις. Οι επιβάτες καλούνται να ενημερώνονται για τις πτήσεις τους από τις αεροπορικές εταιρείες.

    Στην Κρήτη, καταβάλλονται προσπάθειες για την επαναλειτουργία του οδικού δικτύου και την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης πολλών αποκλεισμένων ορεινών περιοχών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σταθερή βελτίωση του καιρού

    [05] Διεθνή

    Τραγικό δυστύχημα στη Μόσχα

    (15/2/2004 10:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εικοσιένα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 110 τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και 25 παιδιά το βράδυ του Σαββάτου, από την κατάρρευση της οροφής ενός υδάτινου πάρκου της Μόσχας, λόγω του βάρους του χιονιού που πέφτει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας, Γιούρι Λουζκόφ την ώρα του δυστυχήματος στο πάρκο βρίσκονταν περισσότεροι από 1,300 πολίτες. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ανέβει και άλλο, καθότι πολλά άτομα βρίσκονται κάτω από τους τόνους τζαμιών της οροφής.

    Αποκλείεται η τρομοκρατική ενέργεια

    Ο δήμαρχος της Μόσχας, έκανε σαφές επίσης πως το τραγικό γεγονός δεν οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια διαψεύδοντας εικασίες που ακούστηκαν νωρίτερα.

    Ο κ. Λουζκόφ διαβεβαίωσε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, πυκνή χιονόπτωση και θερμοκρασία στους μείον 14 βαθμούς, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων θα συνεχίσουν το έργο τους για τον εντοπισμό πολιτών κάτω από τα τζάμια.

    Το υδάτινο πάρκο που περιλαμβάνει κολυμβητήριο, τρεις πισίνες, ενυδρεία, νεροτσουλίθρες και χώρους εστιατορίων και καφέ, κατασκευάστηκε πριν από δύο χρόνια και είναι ένας από τους αγαπημένους χώρους διασκέδασης των Μοσχοβιτών αφού συγκεντρώνει καθημερινά τουλάχιστον δύο χιλιάδες επισκέπτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατέρρευσε οροφή κολυμβητηρίου

    [06] Διεθνή

    Φονικός σεισμός στο Πακιστάν

    (15/2/2004 10:23:00 πμ)

    Στους 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό που έπληξε την κεντρική επαρχία Πουντζάμπ βορειοδυτικό Πακιστάν το Σάββατο. Από τον φονικό σεισμό τραυματίστηκαν επίσης 13 άτομα, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ καταστράφηκαν περισσότερα από 200 σπίτια. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Πεσαβάρ, στα βουνά Χιντουκους και είχε μέγεθος 5,7 Ρίχτερ.

    Λεωφορείο παρασύρθηκε σε γκρεμό

    Από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, σκοτώθηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν παρασύρθηκε σε γκρεμό από κατολίσθηση που προκάλεσαν οι σεισμοί στην κοιλάδα Αλάγι.

    Άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε διάφορα σημεία της επαρχίας της Βορειοδυτικής Μεθορίου, από καταρρεύσεις σπιτιών.

    Εχουν επίσης προκληθεί ζημιές σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή Καουάι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σεισμικές δονήσεις στο Πακιστάν με απώλειες


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 February 2004 - 10:06:06 UTC