Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον βαραίνουν 60 κατηγορίες Νέα διακοπή στη δίκη του Μιλόσεβιτς
  • [02] Νέες συλλήψεις στο Ιράκ
  • [03] Στηρίζει τον Καραμανλή ο Μαρτένς Ξεκινά η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού
  • [04] Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις Συμφωνία για τις τηλεοπτικές
  • [05] Τρένο εκτροχιάστηκε και πήρε φωτιά Τραγωδία στο Ιράν
  • [06] Η κακοκαιρία έβαλε φωτιά στο σαρακοστιανό τραπέζι Ελλείψεις και
  • [07] Μέτρα για ισότιμη συμμετοχή Κοντά στα άτομα με αναπηρίες ο Γ.
  • [08] Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου Ενδιαφέρον για το

    [01] Διεθνή

    Τον βαραίνουν 60 κατηγορίες Νέα διακοπή στη δίκη του Μιλόσεβιτς

    (18/2/2004 7:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Διακόπηκε για όλη την υπόλοιπη εβδομάδα η δίκη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λόγω νέων προβλημάτων υγείας που παρουσίασε. Την Πέμπτη η Γενική Εισαγγελέας επρόκειτο να ολοκληρώσει την παρουσίαση των κατηγοριών κατά του Μιλόσεβιτς. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα συνεχιστεί η δίκη. Δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπηκε η δίκη του Μιλόσεβιτς, από τότε που άρχισε, στις 12 Φεβρουαρίου 2002, λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσιάζει ο κατηγορούμενος, ο οποίος εκτός από καρδιά, πάσχει και από υπέρταση.

    Ίσως να μην αντέξει μέχρι το τέλος

    Εναντίον του Μιλόσεβιτς έχουν απαγγελθεί 60 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία αναφορικά με τους τρεις πολέμους στην τότε Γιουγκοσλαβία: Κροατία (1991-95), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1992-95) και Κόσοβο (1998-1999).

    Την Τρίτη, η επιτροπή υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς, μία ένωση που υποστηρίζει τον πρώην Πρόεδρο, κατηγόρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι αγνοεί την κακή υγεία του κατηγορούμενου, για τον οποίο εκφράζουν φόβους ότι μπορεί και να μην καταφέρει να ζήσει έως το τέλος της δίκης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2006, ενώ η υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς, με βάση τα πρακτικά, θα ξεκινήσει στις 19 Μαΐου 2004.

    [02] Ιράκ

    Νέες συλλήψεις στο Ιράκ

    (18/2/2004 9:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: AΠE

    Επτά ύποπτοι για συνεργασία με την Αλ Κάιντα κρατούνται από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Παράλληλα, άλλοι δεκαπέντε άνθρωποι συνελήφθησαν, ύστερα από επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων στην πόλη Μπαακούμπα, βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού, "πρόκειται για αγωνιστές κατά της συμμαχίας και πιθανώς να έχουν σχέση με την Αλ Κάιντα". Την ίδια ώρα, έντονα αντέδρασαν τα μέλη του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου στην απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Βουλής επί καθεστώτος Σαντάμ, Σααντούν Χαμάντι. Ο Χαμαντί απελευθερώθηκε από τους Αμερικανούς τη Δευτέρα, μετά από εννιά μήνες κράτησης, ενώ το ιρακινό συμβούλιο ανακοίνωσε την εκ νέου σύλληψή του, μόλις γίνει η μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρατείται ο δήμαρχος της Φαλούτζα

    [03] Εσωτερικά

    Στηρίζει τον Καραμανλή ο Μαρτένς Ξεκινά η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    (18/2/2004 9:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνάντηση ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τις επικείμενες ευρωεκλογές πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο Κώστας Καραμανλής υποδεχόμενος τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μπαλκενέντε και τον Βιλφριντ Μαρτένς, τόνισε ότι η σημερινή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα διευρυνθεί με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Ο κος Καραμανλής έκανε λόγο για κοινή προσπάθεια και για λήψη μέτρων και άσκηση πολιτικών για τη δημιουργία μιας "νέας" Μεσογείου, όπως είπε χαρακτηριστικα. "Κοιτάμε μπροστά, προχωράμε μαζί. Σχεδιάζουμε με ορίζοντα το 2010", τόνισε. Τέλος, ζήτησε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση για το κυπριακό. Τη στήριξη του στον κ. Καραμανλή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στόχος μια δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία

    Συγκεκριμένα ο κος Καραμανλής επεσήμανε , ότι στόχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος είναι η δημιουργία μιας δυναμικής ευρωπαϊκής οικονομίας, που θ αυξήσει στο μέγιστο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.Στα πλαίσια αυτά έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για ολοκλήρωση του σχεδίου για διαμόρφωση μιας κοινής αγοράς, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, καθώς και για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κοινωνικά ασθενών ομάδων.

    Αναφερόμενος,δε, στη θέση του ΕΛΚ ενόψει της επόμενης Ευρωπαϊκής Συνόδου, τόνισε, πως θα στηρίζεται στην προώθηση της λήψης μέτρων αλληλεγγύης και στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. "Συναντιόμαστε σήμερα εδώ, γιατί, παρά τις διαφορές μας σε επί μέρους θέματα, έχουμε κοινές αξίες και κοινές ανησυχίες για την Ευρώπη του αύριο", υπογράμμισε.

    Ιδιαίτερης σημασίας η συνάντηση

    Η σύνοδος αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία με την άφιξη αύριο των πρωθυπουργών της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς. Οι τελευταίοι αναμένεται, πως έπειτα από την αυριανή κρίσιμη συναντησή τους, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στον κ. Καραμανλή, ενόψει των εκλογών της 7ης Μαρτίου. Εξάλλου, η σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και τελικά επελέγη η Αθήνα ως τόπος διεξαγωγής, ύστερα από αίτημα του κου Μαρτένς.

    Η πολιτική σημασία, που δίνεται στη συνάντηση αυτή, φάνηκε κι από το γεγονός, ότι κατά την άφιξη του στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, κος Μπαλκενέντε, ζήτησε να ενημερωθεί για την προεκλογική πορεία της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής, του απάντησε, ότι το κόμμα του συνεχίζει να προηγείται σταθερά, εκφράζοντας την πεποίθησή του για τελική νίκη.

    [04] Εκλογές

    Μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις Συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις

    (18/2/2004 8:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε κατ αρχήν συμφωνία για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Καραμανλή, κατέληξαν στη δεύτερη τους συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μετά από διάλογο 2 ½ ωρών οι κύριοι Αθανασάκης και Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ και Ρουσόπουλος και Ανδριανός από τη Ν.Δημοκρατία, συμφώνησαν για τη θεματολογία των debates, στην οποία θα περιλαμβάνονται οι τομείς εξωτερικής πολιτικής, δημόσιας διοίκησης, οικονομίας, υγείας και παιδείας. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα δεχθούν επίσης και από μία ερώτηση γενικού ενδιαφέροντος . Για την ώρα δεν έχει βρεθεί χρυσή τομή για τον αριθμό των αναμετρήσεων, τις ημερομηνίες αλλά και για το πόσοι και ποιοι δημοσιογράφοι θα πάρουν μέρος. Συμφωνία δεν υπήρξε και για τη θεματική ενότητα "νέοι και νέες τεχνολογίες", την οποία το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει, να διεξαχθεί μέσω Internet. Έντονη υπήρξε η αντίδραση από τα κόμματα της αριστεράς. "Να αδιαφορήσουν για τις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους δύο μονομάχους" κάλεσε τους πολίτες η κα Παπαρήγα. Με επιστολή του στον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζητά την άμεση σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής.

    "Χρυσή τομή"

    Σε συνδυασμό των προτάσεών τους για τη δομή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης Γ.Παπανδρέου και Κ.Καραμανλή προχώρησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ,κατά τη δεύτερη συνάντησή τους την Τετάρτη στη Βουλή.

    Οι κ.κ. Νίκος Αθανασάκης και Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ και οι κ.κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος και Γιάννης Αδριανός από τη ΝΔ συμφώνησαν ότι ο τηλεοπτικός διάλογος των δύο αρχηγών θα περιλαμβάνει τόσο ερωτήσεις πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όσο και ερωτήσεις "εφ όλης της ύλης".

    Οι δυο πλευρές συμφώνησαν ως προς τα θέματα που θα συζητηθούν και θα είναι

    α) Η οικονομία και στην ανάπτυξη, β) Η παιδεία και η απασχόληση, γ) Η υγεία και η πρόνοια, δ) Η εξωτερική πολιτική ε) Η δημόσια διοίκηση.

    Συμφώνησαν επίσης και για ένα δεύτερο σκέλος ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, εκτός θεματολογίας

    Δεν υπήρξε συμφωνία επί της θεματικής ενότητας "νέοι και νέες τεχνολογίες", η οποία προτάθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να διεξαχθεί μέσω διαδικτύου.

    Υπέρ της χρήσης του διαδικτύου, αλλά για την αναμετάδοση των τηλεοπτικών αντιπαραθέσεων τάχθηκε ο κ.Ρουσσόπουλος.

    "Απομένει να συζητήσουμε αν θα υπάρξει επανάληψη του συνόλου της θεματολογίας ή εάν -όπως πιστεύουμε εμείς-θα υπάρξει ένας καταμερισμός της θεματολογίας, σε περισσότερα του ενός ντιμπέιτ, για να έχουμε αναλυτικότερη συζήτηση",δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος του τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    "Εμείς θα θέλαμε όσα ντιμπέιτ και να γίνουν να γίνουν με αυτή τη μορφή" δήλωσε από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ.Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα ήθελε να υπάρχει και η δυνατότητα για τους δημοσιογράφους να κάνουν ότι ερωτήσεις θέλουν.

    "Αυτή η μορφή βοηθά και τις απόψεις της μίας πλευράς και τις προτάσεις της άλλης και βοηθά το δημοσιογράφο να ασκήσει ελευθέρα το επάγγελμά του" τόνισε.

    Εκκρεμότητες

    Προς επίλυση παραμένει το θέμα του αριθμού των τηλεοπτικών αναμετρήσεων ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ο χρόνος διάρκειας τους, το ποιοι και πόσοι δημοσιογράφοι θα συμμετάσχουν σε αυτές, ο χρόνος που θα διατίθεται στους αρχηγούς για να απαντούν αλλά και η δυνατότητα επαναφοράς ερωτήματος που δεν απαντήθηκε επαρκώς.

    Προβληματισμός επικρατεί για τον χρόνο διεξαγωγής των debates, δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι περιορισμένος και το πρόγραμμα των περιοδειών των δυο αρχηγών είναι σφιχτό.

    Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι η πρώτη μέρα της επόμενης βδομάδας είναι η Καθαρά Δευτέρα ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη διεξάγεται το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρωταθλητριών ποδοσφαίρου Champions League.

    Οι εκπρόσωποι των δυο κομμάτων ξεκαθάρισαν ότι παρόμοια συνάντηση δεν θα ξαναγίνει αλλά τα επιμέρους θέματα θα λυθούν εφόσον ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα των κομμάτων τους.

    Αντιδράσεις

    Έντονη υπήρξε η αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς με αφορμή τα τηλεοπτικά debates.

    Να αδιαφορήσουν για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις καλεί τους πολίτες η Αλέκα Παπαρήγα.

    "Έτσι όπως πάει η κατάσταση ίσως ο λαός θα πρέπει να μην ασχολείται πλέον μ΄ αυτά τα ντιμπέϊτ" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Νίκο Αλεβιζάτο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ζητά τη σύγκληση της διακομματικής επιτροπής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των τηλεοπτικών εμφανίσεων των πολιτικών αρχηγών.

    "Ο τρόπος οργάνωσης των εκλογών, η εξασφάλιση των όρων ισότιμης μεταχείρισης όλων των κομμάτων και η κατοχύρωση του δικαιώματος πλουραλιστικής ενημέρωσης όλων των πολιτών, είναι υπόθεση της πολιτείας κι όχι των δύο αρχηγών και των εξουσιοδοτημένων εκπρόσωπών τους " τονίζει στην επιστολή του.

    Από την πλευρά του για αντιδημοκρατικές αντιλήψεις κάνει λόγο ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    [05] Διεθνή

    Τρένο εκτροχιάστηκε και πήρε φωτιά Τραγωδία στο Ιράν

    (18/2/2004 8:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Περισσότεροι από 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 350 τραυματίσθηκαν, από τον εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας, στην επαρχία Χορασάν, στο βορειοανατολικό Ιράν, το πρωί της Τετάρτης. Το τρένο, που μετέφερε βενζίνη, θείο και φωσφορικά λιπάσματα, τυλίχθηκε στις φλόγες, ενώ, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, από τις ισχυρές εκρήξεις καταστράφηκαν πέντε κοντινά χωριά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ των νεκρών είναι ο κυβερνήτης της περιοχής, ένας δήμαρχος και ένα ανώτατο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως, ο εκτροχιασμός του τρένου προκλήθηκε από ασθενή σεισμική δόνηση, ενώ την αμέριστη συμπαράστασή του στο Ιράν εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Εκτροχιασμός λόγω σεισμού

    Μια ασθενής σεισμική δόνηση της τάξης των 3,6 Ρίχτερ, φαίνεται να είναι η αιτία του δυστυχήματος. Μετά τον εκτροχιασμό έσπευσαν στο σημείο συνεργεία διάσωσης και πυροσβέστες, που ανέλαβαν το έργο της κατάσβεσης.

    Τότε τα βαγόνια εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί διασώστες και άνδρες της πυροσβεστικής.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, πρόσφερε τη βοήθεια του Οργανισμού στο Ιράν και εξέφρασε την θλίψη του για το μοιραίο συμβάν. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Ανάν "εκφράζει τα συλλυπητήρια και την βαθιά του συμπάθεια στην ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν και στα θύματα της καταστροφής αυτής". "Τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν τα άτομα, που επλήγησαν από την καταστροφή", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] Οικονομία

    Η κακοκαιρία έβαλε φωτιά στο σαρακοστιανό τραπέζι Ελλείψεις και ανατιμήσεις

    (18/2/2004 10:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ανατιμήσεις, κάποιες ελλείψεις, αλλά και μειώσεις στις τιμές ορισμένων οπωροκηπευτικών παρατηρούνται στις λαϊκές αγορές, εν όψει της Σαρακοστής. Οι έμποροι εκτιμούν ότι με τις εισαγωγές θα εξασφαλιστεί πλήρως η επάρκεια σε λαχανικά. Ήδη, στην κεντρική αγορά του Ρέντη, έφθασαν οι πρώτες εισαγωγές σε λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, σπανάκι, μαϊντανό και άνηθο με τιμές έως και 10% αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Την ίδια ώρα, αυξήσεις μέχρι και 58,7% παρατηρούνται σε σχέση με πέρσι στις τιμές των σαρακοστιανών. Από την πλευρά της η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών συνιστά στα μέλη της να διατηρηθεί η τιμή της λαγάνας στα περσινά επίπεδα .

    Μειώθηκε κατά 37,9% η τιμή στα μαρούλια

    Μεταξύ 15 ειδών που πωλούνται ιδιαίτερα τη Σαρακοστή τα οκτώ είδη σημείωσαν αύξηση μέχρι 58,70% (πιπεριές) και μειώσεις έξι είδη, μέχρι 37,93% (μαρούλι), ενώ ένα είδος έμεινε μόνο σταθερό, ο κόκκινος ταραμάς.

    Το πρωί στη Βαρβάκειο:

    Τα μπρόκολα πωλούνταν ενάμιση ευρώ το κιλό Τα αγγουράκια προς 1,65 Το μαρούλι έως και 80 λεπτά το ένα Τα καρότα έως και 1,15 ευρώ το κιλό.

    [07] Εκλογές

    Μέτρα για ισότιμη συμμετοχή Κοντά στα άτομα με αναπηρίες ο Γ. Παπανδρέου

    (18/2/2004 10:57:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Μέτρα στήριξης των ατόμων με αναπηρίες ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Τετάρτη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε για την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, τη βελτίωση των επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες, ενώ παράλληλα, πρότεινε την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του χωριού που θα φιλοξενήσει τους αθλητές των παραολυμπιακών αγώνων, στον ΟΕΚ για τη δημιουργία πρότυπου οικισμού κοινωνικής κατοικίας. Δεσμεύθηκε επίσης για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλη την ελληνική επικράτεια και για την "επιβολή αυστηρών κυρώσεων " στους πολίτες που την παρεμποδίζουν.

    "Να σπάσουν τα τείχη των προκαταλήψεων"

    Σε εκδήλωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μίλησε την Τετάρτη το απόγευμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του ΠΑΣΟΚ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι το Κόμμα που για πρώτη φορά προσέγγισε τα θέματα των ανάπηρων πολιτών, όχι ως θέμα φιλανθρωπίας, αλλά ως υποχρέωση της πολιτείας " είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο που έχει επιτευχθεί από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια και οργανισμούς, στις προσπάθειες για ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.

    Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι παρά τα μεγάλα επιτεύγματα υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν τονίζοντας ότι "στόχος της Ελλάδας την επόμενη 4ετία είναι ακριβώς να μάθουμε να ζούμε μαζί, ο ένας με τον άλλον, ο ένας για τον άλλον χωρίς προκαταλήψεις και στιγματισμούς"

    Ο κ. Παπανδρέου εμφανίσθηκε επίσης βέβαιος ότι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, με την υποδομή τους που επιτρέπει την προσβασιμότητα σε άτομα με αναπηρίες, θα βοηθήσουν στην αλλαγή της νοοτροπίας και πρότεινε το παραολυμπιακό χωριό μετά τους Αγώνες να χρησιμοποιηθεί από τον ΟΕΚ ως πρότυπος οικισμός κοινωνικής κατοικίας.

    [08] Εκλογές

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου Ενδιαφέρον για το ντιμπέιτ

    (18/2/2004 11:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με αρκετό ενδιαφέρον φαίνεται ν αντιμετωπίζει το εκλογικό σώμα την επικείμενη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, αν και φαίνεται, πως λίγο θα επηρεάσει την πρόθεση ψήφου του, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρία Opinion για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ενδιαφέροντος για ένα ντιμπέιτ ανάμεσα σε Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλή, το 47%. Το ποσοστό αυτό παραμένει στα ίδια επίπεδα ακόμη κι όταν γίνεται λόγος για αναμέτρηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, οπότε φτάνει το 44%. Η απάντηση καθόλου στις παραπάνω περιπτώσεις λαμβάνει 16 και 21 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι μάλλον δεν θα επηρεαστούν από το ντιμπέιτ στην απόφαση ψήφου, με το 66% να δηλώνει σίγουρα όχι, το 10% μάλλον όχι, το 11% μάλλον ναι και μόλις το 9% σίγουρα ναι.

    Προηγείται στην παράσταση νίκης η ΝΔ

    Από αυτούς πάντως, που δηλώνουν ότι θα επηρεαστούν από την τηλεοπτική αναμέτρηση, στο ερώτημα της παράστασης νίκης, το 47,6% "ψηφίζει" ΝΔ, το 28,2% ΠΑΣΟΚ, ενώ ως κατάλληλο για πρωθυπουργό το 45,1% "επιλέγει" το Γ. Παπανδρέου και το 43,6% τον Κ. Καραμανλή. Η ίδια κατηγορία ερωτηθέντων στις εκλογές του 2000, είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ κατά 35,1%, ΝΔ κατά 30,7%, ΚΚΕ κατά 2,3% και ΣΥΝ κατά 3,3%. Όσο για το τι θα ψήφιζαν σήμερα το 29,2% απάντησε ΠΑΣΟΚ, το 36,8%, ΝΔ, το 1,4% ΚΚΕ, το 2,3% ΣΥΝ, το 2% "λοιπά", ενώ το 28,3% παραμένει αναποφάσιστο.

    Όσον αφορά τώρα τα συνήθη ερωτήματα, όπως της παράστασης νίκης η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 22,5%, συγκεντρώνοντας 50,6% έναντι 28,1% του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί το προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με 43,4% απέναντι στον K. Καραμανλή, που λαμβάνει 41,2%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1001 ατόμων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 February 2004 - 21:51:31 UTC