Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο στοματικός έρωτας βλάπτει την υγεία...
  • [02] Σύμφωνα με την Κλερ Σορτ Βρετανοί πράκτορες κατασκόπευαν τον Ανάν
  • [03] Αύριο η εκτόξευση του Rosetta Αναβλήθηκε το κυνήγι κομητών
  • [04] Kατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης Επιδρομή ελεγκτών στη
  • [05] Μαρτυρία-φωτιά του δημοσιογράφου Β.Ζήση στη δίκη Διασυνδέσεις του
  • [06] Η ώρα των πολιτικών αρχηγών Ξεκίνησε η ιστορική αναμέτρηση
  • [07] Τεστ εντοπίζει υπολείμματα εκρηκτικών Οι τρομοκράτες από τα μαλλιά τους
  • [08] Νεκρός ο Πρόεδρος των Σκοπίων Διεθνής συγκίνηση για την τραγωδία
  • [09] Έμμενουν στις θέσεις τους
  • [10] Η UEFA καλεί τον Ρομπέρτο Κάρλος
  • [11] Απάντηση Κόκκαλη για τη δίωξη
  • [12] Ανανέωσαν τη χορηγική τους συνεργασία McDonalds ΔΟΕ σταθερά μαζί
  • [13] Σε ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης Πράσινες πολικές αρκούδες!
  • [14] Οι τοποθετήσεις για την υγεία-πρόνοια Γ. Παπανδρέου: Δε βάζω ταμπέλες
  • [15] Δεν επιβεβαιώνει εάν έχει πυρηνικό πρόγραμμα Εμποδίζει η Β. Κορέα τις
  • [16] Δηλώσεις Αμερικανού στρατηγού "Ο Σαντάμ είναι καλά στην υγεία του"
  • [17] Η αναμέτρηση των αρχηγών Οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική

    [01] Υγεία

    Ο στοματικός έρωτας βλάπτει την υγεία...

    (26/2/2004 12:56:00 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ New Scientist

    Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει στοιχεία με βάση τα οποία, ο στοματικός έρωτας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στόματος. Και για να μην σοκάρουν το κοινό, τονίζουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός και φυσικά σαφώς μικρότερος από αυτόν που προκαλεί η χρήση αλκοόλ και τσιγάρων, αλλά εμμένουν στην άποψη πως και ο στοματικός έρωτας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Πάντως, διευκρινίζουν πως η επιβεβαίωση αυτού που από καιρό υποψιάζονταν, δεν πρέπει να σημάνει την αλλαγή σεξουαλικής συμπεριφοράς.

    Αποδεικνύεται συσχετισμός με τον ιό HPV

    Πολλοί ερευνητές είχαν από καιρό εκφράσει υποψίες ότι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, που σχετίζεται με εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μπορεί επίσης να σχετίζεται και με όγκους που παρουσιάζονται στο στόμα.

    Τώρα μια νέα έρευνα επιστημόνων που συνεργάζονται με τη Διεθνή Εταιρεία Ερευνών για τον Καρκίνο, που εδρεύει στη Λιόν της Γαλλίας, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για τη σχέση στοματικού έρωτα με τον καρκίνο του στόματος. "Ο στοματικός έρωτας σχετίζεται με τη δημιουργία όγκων στη στόματική κοιλότητα", γράφει το ιατρικό περιοδικό "New Scientist", αναφερόμενο σε πρόσφατες έρευνες.

    Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές σε 1.600 ασθενείς από την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κούβα και το Σουδάν, που πάσχουν από στοματικό καρκίνο, αλλά και σε 1.700 υγιείς πολίτες.

    Από την έρευνά τους προέκυψε ότι οι ασθενείς με στοματικό καρκίνο, που περιείχε το βακτήριο του ανθρώπινου θηλοειδή ιού (HPV) γνωστού ως HPV16, προέβαιναν κατά τρεις φορές περισσότερο σε στοματικό έρωτα απ΄ ότι οι άλλοι ασθενείς που δεν εμφάνιζαν το βακτήριο αυτό. "Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο στοματικός έρωτας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές μολύνσεις στο στόμα", τονίζεται στο περιοδικό.

    Ο ειδικός επιστήμονας Ραφαέλ Βισκίντι, που εργάζεται για την έρευνα αυτή, θεωρεί ότι τα ευρήματα τεκμηριώνουν τη σχέση μεταξύ του ιού HPV και του στοματικού καρκίνου. "Είναι μια μεγάλη έρευνα με πάρα πολλές κλινικές περιπτώσεις. Νομίζω ότι θα πρέπει να πείσει τους πολίτες", είπε.

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    [02] Διεθνή

    Σύμφωνα με την Κλερ Σορτ Βρετανοί πράκτορες κατασκόπευαν τον Ανάν

    (26/2/2004 8:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Βρετανοί πράκτορες κατασκόπευαν τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, πριν από την κήρυξη του πολέμου κατά του Ιράκ, δήλωσε την Πέμπτη η Βρετανή πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, Κλερ Σορτ, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC. "Για αρκετό καιρό κατασκόπευαν και το γραφείο του Κόφι Ανάν", τόνισε η Σορτ απαντώντας σε ερώτηση αν έχει γίνει κατασκοπεία σε βάρος του ΟΗΕ. Σε ερώτηση εάν γνώριζε πως η Βρετανία είχε αναμιχθεί σε τέτοιου είδους ενέργειες, όσο η ίδια ήταν στην κυβέρνηση, η Κλερ Σορτ απάντησε: "Ναι, το γνώριζα. Είδα καταγεγραμμένες συνομιλίες του Κόφι Αναν". Είχα και εγώ συνομιλήσει με τον Κόφι Ανάν πριν από τον πόλεμο και είπα: Θεέ μου, θα τις έχουν καταγράψει και θα ακούσουν τι είπαμε", πρόσθεσε η Σορτ. "Εκείνη την εποχή, η Βρετανία κατασκόπευε το γραφείο του Κόφι Ανάν", είπε η ίδια. Σε ερώτηση αν κάτι τέτοιο ήταν νόμιμο, η Σορτ απάντησε πως δεν ξέρει.Από την πλευρά του, πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε τους ισχυρισμούς της Σορτ, την οποία κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ασφάλεια της χώρας της.

    Ουδέν σχόλιο

    ''Δε σχολιάζουμε ποτέ τα θέματα που σχετίζονται με απόρρητες πληροφορίες και οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας δρουν πάντα σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς νόμους'', ήταν η πρώτη αντίδραση εκπροσώπου της Ντάουνινγκ Στριτ. Λίγο αργότερα, ο Τόνι Μπλερ αρνήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς της Σορτ και κατηγόρησε την πρώην υπουργό του.

    Χωρίς να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τα λεγόμενα της Σορτ, την κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ασφάλεια της Βρετανίας και χαρακτηρίζοντας "βαθιά ανεύθυνες" τις καταγγελίες της. Τόνισε, δε πως το Ηνωμένο Βασίλειο "ενεργεί πάντα σύμφωνα με την εθνική και διεθνή νομοθεσία". Τέλος, ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξέφρασε τον "τεράστιο σεβασμό " του στο πρόσωπο του Κόφι Ανάν, υπογραμμίζοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του υπάρχουν μόνο για να προστατεύουν τη Μεγάλη Βρετανία.

    Η αντίδραση του ΟΗΕ

    Παράνομη, δε, χαρακτήρισε τη διενέργεια οποιασδήποτε κατασκοπείας σε βάρος του ΓΓ του ΟΗΕ ο υποδιευθυντής του ΟΗΕ, Αντρέας Νίκλις, απαντώντας στις καταγγελίες της πρώην βρετανίδας υπουργού. Ωστόσο, υπογράμμισε:"Είναι κάτι που δεν μας εκπλήσσει εντελώς, επειδή ανέκαθεν το υποπτευόμαστε".

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ , Φρεντ Έκχαρντ, τόνισε, ότι ο κ. Ανάν "θα αισθανθεί απογοήτευση" σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ισχυεισμοί της πρώην υπουργού. «Θα απογοητευτούμε αν αυτό αποδειχτεί αληθινό σημειώνοντας, ότι παρόμοιες ενέργειες θα κλόνιζαν την πίστη στον εμπιστευτικό χαρακτήρα και την τιμιότητα των διπλωματικών διαβουλεύσεων".Τέλος, ο κος Έκχαρντ, επεσήμανε πως επιθυμία του γγ είναι να πάψουν τυχόν τέτοιες ενέργειες, εφόσον βέβαια υφίστανται.

    Αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Μπλέρ, που καταβάλλει προσπάθειες για να ξεχαστεί το θέμα του πολέμου στο Ιράκ, βρίσκεται ήδη μπροστά σε νέα κρίση μετά τις δηλώσεις αυτές.

    [03] Τεχνολογία

    Αύριο η εκτόξευση του Rosetta Αναβλήθηκε το κυνήγι κομητών

    (26/2/2004 11:57:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Παράταση για το πρωί της Παρασκευής πήρε η εκτόξευση του ευρωπαϊκού πυραύλου Rosetta, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το σκάφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που θα εκτοξευθεί από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού, της γαλλικής Γουιάνα στον Ισημερινό, έχει ραντεβού με τον κομήτη Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο τον Αύγουστο του 2014, στην τροχιά του Δία. Ο Rosetta θα διανύσει απόσταση επτά δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και θα φτάσει στο στόχο του, σε απόσταση 500 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ο κομήτης Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο έχει ηλικία άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών και αποτελείται από πάγο και βράχους, τα βασικά δομικά υλικά, από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Στόχος των Ευρωπαίων επιστημόνων, εκτός από το να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ στην εξερεύνηση του διαστήματος, είναι και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον Γαλαξία μας.

    Πολυδάπανη και χρονοβόρα αποστολή

    Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, με ύψος 3 μέτρα, μήκος 2 μέτρα και βάρος 3 τόνους, κόστισε 600 εκατομμύρια δολάρια και είναι εφοδιασμένη με επιστημονικά όργανα, που θα μελετήσουν τον κομήτη.

    Η μεγάλη χρονική διάρκεια της αποστολής οφείλεται στο ότι, δεν υπάρχει ακόμα η απαιτούμενη τεχνολογία, προκειμένου ο πύραυλος να "πετύχει" αμέσως τον κομήτη. Έτσι, ο Rosetta πρέπει να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα των πλανητών και του Ήλιου, για να κατορθώσει να συναντήσει τον Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο.

    Το ταξίδι του πυραύλου περιλαμβάνει τέσσερις περιφορές γύρω από τον Ήλιο, καθώς και ένα πέρασμα κοντά από τον Άρη (2007) και τρία από τη Γη (2005, 2007 και 2009). Μετά από αυτή τη μαραθώνια διαδρομή, ο Rosetta θα μπει στη ζώνη του αστεροειδή, συναντώντας το πολυπόθητο ραντεβού του, τον Αύγουστο του 2014.

    Αφού προσεδαφιστεί στον Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, ειδικά μηχανήματα θα κάνουν ένα λεπτομερή χάρτη της επιφάνειάς του. Στη συνέχεια, ο Rosetta θα αποδεσμεύσει έναν μικρό τρίποδο διερευνητή βάρους 100 κιλών, με το όνομα Philae, ο οποίος θα ακουμπήσει στην επιφάνεια του κομήτη και θα χρησιμοποιήσει ένα άγκιστρο για να συγκρατηθεί πάνω του.

    Ο διερευνητής θα προσδιορίσει τις φυσικές ιδιότητες της επιφάνειας και του εσωτερικού του Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, καθώς και τη χημική, ορυκτολογική και ισοτοπική του σύσταση.

    Χρήσιμα συμπεράσματα

    Τα συστατικά υλικά του Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο (πάγος και βράχοι), είναι ίδια με τα βασικά δομικά υλικά, από τα οποία σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Οι επιστήμονες φιλοδοξούν από τη μελέτη αυτή να κατανοήσουν τη διαδικασία σχηματισμού του Ηλιακού μας Συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν πως, η ζωή στη Γη προήλθε από περίπλοκα οργανικά μόρια, που περιέχονταν σε κομήτες που προσέκρουσαν στον πλανήτη, στο μακρινό παρελθόν.

    Το όνομα Rosetta ανήκει σε μια πλάκα, που βρέθηκε το 1799 στο Δέλτα του Νείλου και συνέβαλε στην αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών. Έτσι, οι επιστήμονες φιλοδοξούν η αποστολή τους να συμβάλλει στην εξιχνίαση των μυστικών του Γαλαξία μας. Μάλιστα, προκειμένου να τονίσουν τη σύνδεση αυτή, το διαστημόπλοιο κουβαλά και ένα ψηφιακό δίσκο, στον οποίο είναι γραμμένα τα πρώτα κεφάλαια της Γένεσης, σε 6.000 γλώσσες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην τελική ευθεία η Ροζέττα

    Σχετικά Links:

    Ερευνητικό Πρόγραμμα Rosetta

    Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος

    Πληροφορίες για τον Τσουριούμοφ- Γκερασιμένκο

    [04] Τεχνολογία

    Kατηγορίες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης Επιδρομή ελεγκτών στη Microsoft

    (26/2/2004 1:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC

    Έφοδο στα γραφεία του κολοσσού της πληροφορικής στο Τόκιο, έκαναν άνδρες της ιαπωνικής Υπηρεσίας Διεθνούς Εμπορίου, προκειμένου να διεξάγουν έρευνες για πιθανή παραβίαση του νόμου περί μονοπωλίου. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, η Microsoft επέβαλε περιοριστικές συμφωνίες σε ιαπωνικές εταιρίες πληροφορικής (όπως η NEC, η Sony και η Hitachi), προκειμένου οι τελευταίες να διαθέτουν προϊόντα τους με προεγκατεστημένα τα Windows. Συγκεκριμένα, για να τους δώσει αυτή την ευχέρεια, η Microsoft απαιτούσε να παραιτηθούν από το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια εναντίον της, ακόμα και σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε την τεχνολογία τους. Εκπρόσωπος της αμερικάνικης εταιρίας επιβεβαίωσε το γεγονός της εφόδου και τη διεξαγωγή σχετικής συνάντησης των ελεγκτών με τους επικεφαλής του παραρτήματος, απορρίπτοντας, ωστόσο, τις κατηγορίες.

    Δεύτερος γύρος κατηγοριών

    Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft κατηγορείται για κατάχρηση της μονοπωλιακής της θέσης, προκειμένου να ρυθμίσει κατά βούληση της τιμές των προϊόντων ή να "εξολοθρεύσει" τους αντιπάλους της.

    Ήδη, ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τον κατηγόρησε για καταπάτηση του ανταγωνισμού στον τομέα των πολυμέσων, μετά την προσάρτηση του προγράμματος Media Player στα Windows.

    Εναντίον της Microsoft έχει κινηθεί και η εταιρία RealNetworks, κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό, στην αγορά ψηφιακού ήχου και εικόνας.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Microsoft αρνείται τις κατηγορίες εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι, δεν κάνει κατάχρηση της θέσης της και η αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά.

    Σχετικά Links:

    Microsoft

    [05] Εσωτερικά

    Μαρτυρία-φωτιά του δημοσιογράφου Β.Ζήση στη δίκη Διασυνδέσεις του Ε.Λ.Α. με τον Κάρλος;

    (26/2/2004 9:23:00 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Αρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη για την υπόθεση του Ε.Λ.Α. Τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων άνοιξε ο δημοσιογράφος Βασίλης Ζήσης, ο οποίος υποστήριξε ότι, από στοιχεία που παρέλαβε από τη γερμανική Βουλή, προκύπτει σχέση του Ε.Λ.Α. με την ομάδα του τρομοκράτη Κάρλος. Ισχυρίστηκε ότι ο Κάρλος γνώριζε τις δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης και μεριμνούσε για την αποστολή όπλων στην Ελλάδα. Το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, καθώς η Πολιτική Αγωγή υπέβαλε, σε εκείνο το σημείο, αίτημα να προσκομιστούν επίσημα μεταφρασμένα τα έγγραφα που υπάρχουν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης σχετικά με την υπόθεση. Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων τόνισαν ότι η μετάφραση των εγγράφων έχει γίνει από τον ίδιο το μάρτυρα στα Ελληνικά από τα Γερμανικά. "Ο μάρτυρας σάς παραπλανά", δήλωσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Η πρόεδρος Ελισάβετ Μπρίλλη, αμέσως μετά τη διακοπή, ζήτησε από την Πολιτική Αγωγή να διευκρινίσει ποια έγγραφα ζητά, χαρακτηρίζοντας το αίτημα που υποβλήθηκε γραπτώς αόριστο.

    "Φτιαγμένη η δίκη"

    Ο κατηγορούμενος Χρήστος Τσιγαρίδας ζήτησε τον λόγο και αναφερόμενος στο θέμα εκνευρισμένος είπε: ''Είναι μία πονεμένη ιστορία. Εγώ έδωσα 100.000 δραχμές για να πάρω 3.000 σελίδες που υπάρχουν στην δικογραφία απ' αυτά τα έγγραφα. Τι παραπάνω ζητάνε τώρα ; Για να σας δώσω ένα παράδειγμα υπάρχει στην δικογραφία κατάθεση του Κάρλος στα Γαλλικά, την οποία ποτέ δεν υπέγραψε. Σε αυτή την κατάθεση υποστηρίζει ότι η ''17 Νοέμβρη'' δεν είχε σχέση με μυστικές υπηρεσίες, ότι ο Ε.Λ.Α. έκανε συγκεκριμένα χτυπήματα και επιπλέον δεν αναγνωρίζει πως είναι η γραφή του στα έγγραφα, τα οποία αναφέρει ο μάρτυρας. Πώς έρχεται εδώ τώρα ο μάρτυρας και λέει τα αντίθετα; Σας παραπλανά. Δεν σας ενδιαφέρει;''.

    Αμέσως μετά τον Τσιγαρίδα, πήρε το λόγο ο Κώστας Αγαπίου, ο οποίος, σε έντονο ύφος, απευθύνθηκε στο δικαστήριο. ''Ο,τι θέλουνε λένε, με βάλατε μέσα, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς απόδειξη. Θα είμαι μέσα άλλα 30 χρόνια, γιατί έχουν και αυτή τη δίκη φτιαγμένη'' .

    Τσιγαρίδας-Αγαπίου αμφισβητούν τον μάρτυρα

    Αμφισβήτησαν την αξιοπιστία του μάρτυρα Βασίλη Ζήση οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων που έλαβαν το λόγο επί του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής για προσκόμιση επισήμως μεταφρασμένων στο δικαστήριο των εγγράφων που επικαλείται ο δημοσιογράφος. Η υπεράσπιση ζήτησε να συνεχιστεί η κατάθεση του μάρτυρα και να απορριφθεί το αίτημα, σύμφωνα με το οποίο, μέχρι τη διαβίβαση των εγγράφων θα έπρεπε να διακοπεί η κατάθεση του δημοσιογράφου.

    Οπως τόνισε ο συνήγορος των Κώστα Αγαπίου και Μιχάλη Κασίμη Σπύρος Φυτράκης, το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής είναι αόριστο αλλά και πρόωρο. Ο συνήγορος, αναφερόμενος στον κ. Ζήση, αναρωτήθηκε αν είναι εκπρόσωπος κάποιας αρχής ώστε να είναι αναγκαίο να γίνεται λόγος στο δικαστήριο για τα έγγραφα που κομίζει.

    Η συνήγορος του Κώστα Αγαπίου κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι ο μάρτυρας θεωρείται απολύτως αναξιόπιστος. Για τα έγγραφα που επικαλείται ο μάρτυρας η συνήγορος είπε ότι πωλούνται στην ελεύθερη αγορά και έτσι τα βρήκε ο κ. Ζήσης. Τόνισε επίσης η κ. Χριστοδουλοπούλου ότι το όνομα Αγαπίου δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ υπογράμμισε ότι μέχρι το 2003 οι δικαστικές αρχές θεωρούσαν τα λεγόμενα αρχεία της ''Στάζι'' ως σκουπίδια.

    Η υπεράσπιση του Αγγελέτου Κανά υποστήριξε ότι το αίτημα της Πολιτικής Αγωγής δεν έχει νομική υποδομή, ενώ ο συνήγορος της Ειρήνης Αθανασάκη τόνισε ότι αφού αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα της δίκης ο Γιόχαν Βάινριχ θα πρέπει να σκεφθεί το δικαστήριο μήπως είναι αναγκαίο να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης μέχρι το τέλος της δίκης του φερόμενου ως υπαρχηγού του Κάρλος στο Βερολίνο.

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας είπε στο δικαστήριο ότι θεωρεί τον κ. Ζήση μάρτυρα υπεράσπισης και όχι κατηγορίας, ενώ ζήτησε από την πρόεδρο να συστήσει στον δημοσιογράφο να παραμείνει στη δικαστική αίθουσα μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάθεσή του γιατί ''έχει μία τακτική να εξαφανίζεται''.

    Αποχώρηση δημοσιογράφων διαμαρτυρόμενοι

    Από τη δικαστική αίθουσα αποχώρησαν όσοι δημοσιογράφοι βρίσκονταν, διαμαρτυρόμενοι για παρατήρηση που τους έκανε η πρόεδρος, όταν θεώρησε ότι παρεμποδίζουν τη διαδικασία, επειδή είδε δύο απ' αυτούς να ανταλλάσσουν σημειώσεις.

    Η κ. Μπρίλλη ζήτησε από τους δημοσιογράφους να φύγουν από τις μπροστινές θέσεις και να μεταφερθούν στις πιο πίσω. Μετά την αποχώρηση των δημοσιογράφων η πρόεδρος διευκρίνισε ότι έκανε απλώς μία σύσταση και ζήτησε από τους εκπροσώπους του Τύπου να επιστρέψουν εντός της δικαστικής αίθουσας. Ο Κώστας Αγαπίου με χιουμοριστική διάθεση συνέστησε στην πρόεδρο να ζητήσει από τον μάρτυρα, που είναι δημοσιογράφος, να καλύψει το κενό.

    Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις και των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης επί του αιτήματος της Πολιτικής Αγωγής για διαβίβαση εγγράφων και για διακοπή της κατάθεσης του κ. Ζήση.

    Πορεία διαμαρτυρίας

    Εν τω μεταξύ, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας προς τον Κορυδαλλό για το ειδικό καθεστώς κράτησης των πολιτικών κρατουμένων και τη μεταγωγή τους στα ειδικά κελιά στη Λάρισα. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα και η Συσπείρωση Ενάντια στην Κρατική Τρομοκρατία. Περίπου 150 νεαροί συγκεντρώθηκαν στις 5 το απόγευμα στο πεδίο του Αρεως και μία ώρα αργότερα ξεκίνησαν με μοτοσικλέτες για τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου βρίσκεται η αίθουσα του ειδικού Δικαστηρίου για τη δίκη του ΕΛΑ. Οταν έφτασαν εκεί παρέμειναν για λίγο, φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στο Πεδίο του Αρεως, όπου διαλύθηκαν, λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

    [06] Εκλογές

    Η ώρα των πολιτικών αρχηγών Ξεκίνησε η ιστορική αναμέτρηση

    (26/2/2004 10:40:00 μμ)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών. Από τις εννέα το βράδυ τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας συνδέθηκαν με τη ΝΕΤ, και μεταδίδουν την συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Η τηλεοπτική αντιπαράθεση, στο στούντιο 3 της ΝΕΤ, με ένα ξεχωριστό και πρωτότυπο σκηνικό, θα διαρκέσει περίπου δυόμισι ώρες και θα περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες καθώς και ένα κύκλο ελεύθερων ερωτήσεων. Η συζήτηση άρχισε με τον τομέα της υγείας και συνεχίζεται με την εξωτερική πολιτική και την οικονομία. Το πρώτο και δεύτερο μέρος πιο αναλυτικά στις είδησεις που ακολουθούν. Η συζήτηση μεταδίδεται και από τη ΝΕΤ 105,8 καθώς και την ΕΡΑ 5.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική

    Γ. Παπανδρέου: Δε βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους

    [07] Υγεία

    Τεστ εντοπίζει υπολείμματα εκρηκτικών Οι τρομοκράτες από τα μαλλιά τους πιάνονται

    (26/2/2004 3:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: New Scientist

    Νέο βιομετρικό τεστ, που θα εξετάζει τρίχες υπόπτων και θα αποκαλύπτει εάν κατασκεύασαν, χρησιμοποίησαν ή μετέφεραν εκρηκτικά, προτείνει η Τζίμι Όξλεϊ, χημικός στο πανεπιστήμιο του Rhodes Island στο Κίνγκστον. Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται στο ότι, ίχνη των εκρηκτικών ουσιών κολλάνε, για ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους, στα μαλλιά των επίδοξων τρομοκρατών και δεν φεύγουν ακόμα και μετά το λούσιμο. Μάλιστα, η έρευνα της κ. Όξλεϊ κατηγοριοποίησε τους υπόπτους με βάση το χρώμα των μαλλιών, αφού τα σκουρόχρωμα μαλλιά μαγνήτιζαν περισσότερο τα εκρηκτικά, σε σχέση με τα ανοικτόχρωμα. Αν και η χημικός δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει που οφείλεται η έλξη, υποστηρίζει πως, το τεστ της θα έχει επιτυχία και εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα στη διαλεύκανση τρομοκρατικών υποθέσεων.

    Μοιραία έλξη

    Η κ. Όξλεϊ χρησιμοποίησε στην έρευνά της ανθρώπους που εργάζονται στην εκπαίδευση σκύλων για την αναζήτηση εκρηκτικών στα αεροδρόμια και έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκρηκτικά.

    Κατά τη διάρκεια χρωμογραφίας στις τρίχες των συμμετεχόντων, η κ. Όξλεϊ χτένιζε τα μαλλιά τους με μια χτένα, στην οποία είχε τοποθετήσει μια ειδική χημική ουσία. Με τον τρόπο αυτό, κατάφερε να αποσπάσει μερικά νανογραμμάρια εκρηκτικών υλών (όπως ΤΝΤ και PETN) από τα μαλλιά τους.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως, αν και οι άνθρωποι αυτοί είχαν λουστεί πολλές φορές πριν την εξέταση, ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν στις τρίχες τους.

    Με βάση τη χρωμογραφία, η κ. Όξλεϊ κατέληξε στο ότι, τα σκουρόχρωμα μαλλιά αποτελούν ισχυρότερο πόλο έλξης για τα εκρηκτικά, σε σχέση με τα ανοικτόχρωμα. Αν και δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει επακριβώς το γεγονός, αποδίδει την ιδιαίτερη αυτή έλξη στη μελανίνη, που ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών, και φαίνεται να "τραβά" περισσότερο τις εκρηκτικές ύλες.

    Παράλληλα, η χημικός από το Κίνγκστον αποδίδει την ικανότητα των τριχών να "μαγνητίζουν" τα εκρηκτικά στο γεγονός ότι, τα τελευταία εξανεμίζονται πάνω από το κεφάλι του ατόμου που τα χρησιμοποιεί.

    Σχετικά Links:

    New Scientist

    Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου του Rhodes Island

    [08] Διεθνή

    Νεκρός ο Πρόεδρος των Σκοπίων Διεθνής συγκίνηση για την τραγωδία

    (26/2/2004 8:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα από την είδηση του θανάτου του προέδρου της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπόρις Τραϊκόφσκι και της συνοδείας του κατά την πτώση του αεροπλάνου του το πρωί κοντά στην πόλη Στόλατς της Βοσνίας. Ο Σκοπιανός πρόεδρος θεωρούταν σταθεροποιητικός παράγοντας και εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι διέκοψε την επίσημη επίσκεψη του στο Δουβλίνο και επιστρέφει στη χώρα, όπου έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει εκτάκτως το κυβερνητικό συμβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Το μοιραίο αεροπλάνο, το οποίο πετούσε με άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν έχει ακόμα βρεθεί. Εμπειρογνώμονες των Σκοπίων μεταβαίνουν στον τόπο του τραγικού δυστυχήματος για να διερευνήσουν τα αίτια του. Το κυβερνητικό αεροπλάνο -αμερικάνικης κατασκευής- ήταν 25 χρόνια στην υπηρεσία των ανώτερων αξιωματούχων της χώρας.

    Το χρονικό

    Το κυβερνητικό αεροσκάφος, τύπου "Super Kinger B200", το οποίο αγνοείται, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από το Στόλατς, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, λίγα χιλιόμετρα νότια του Μόσταρ και ανατολικά του Ντουμπρόβνιγκ, που ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι και οι επιτελείς του, επρόκειτο να συμμετάσχουν στη Διεθνή Επενδυτική Διάσκεψη .

    Όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς, με δυνατή βροχή και πυκνή ομίχλη.

    Όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία Πληροφοριών της ΠΓΔΜ, το αεροπλάνο, απογειώθηκε από τα Σκόπια στις 6:48 π.μ τοπική ώρα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8:01 π.μ, στην περιοχή Στόλατς, 30 χλμ. νότια του Μόσταρ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δύο πιλότοι, ο κυβερνήτης Μάρκο Μαρκόφσκι και ο συγκυβερνήτης Μπράνκο Ιβανόφσκι, είχαν μεγάλη πτητική εμπειρία και πετούσαν μαζί πολλά χρόνια.

    Στο αεροσκάφος επέβαιναν εκτός του 48χρονου Προέδρου, οι τρεις σύμβουλοί του, Ντίμκα Ιλκοφσκα-Μπόσκοβιτς, Ρίσο Πλάζεφσκι και Ανίτα Λοζάνοφσκα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών Μίλε Κρστεφσκι, οι δύο άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του προέδρου, Μπόρις Βελίνοφ και Ατσε Μποζίνοφσκι και οι δύο πιλότοι.

    Στο μεταξύ, η Σταθεροποιητική Δύναμη του ΝΑΤΟ (Sfor) στη Βοσνία διέψευσε τις δηλώσεις της βοσνιακής αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες έχουν εντοπιστεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους του Τραϊκόφσκι. "Δεν έχουμε ακόμη εντοπίσει τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Είναι μια δασώδης περιοχή και η πρόσβαση είναι δύσκολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ένας εκπρόσωπος της Sfor, ο Ντέιβ Σάλιβαν.

    Την ίδια ώρα όμως, και η βοσνιακή αστυνομία ανακαλούσε τις δηλώσεις της. "Δεν βρήκαμε τίποτα. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες της στην περιοχή", δήλωσε ο Φράνιο Γκλίμοβιτς, ένας αξιωματούχος του κέντρου αντιμετώπισης των κρίσεων που έχει δημιουργηθεί από την βοσνιακή αστυνομία στο Μόσταρ.

    Τα σωστικά συνεργεία που αναζητούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους σταμάτησαν τις εργασίες τους καθώς έπεσε σκοτάδι και θα ξαναρχίσουν τις έρευνες νωρίς αύριο το πρωί.

    Με το που έγινε γνωστή η είδηση, η κυβερνητική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, διέκοψε την επίσκεψη της στο Δουβλίνο και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Ο Μπράνκο Τσερβένκοφκσι από τα Σκόπια δήλωσε ότι η χώρα "θρηνεί για τη μεγάλη απώλεια", και τόνισε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν επιζώντες" από τις βοσνιακές αρχές, καθώς το σημείο όπου κατέπεσε το προεδρικό αεροσκάφος βρίσκεται σε ορεινή δύσβατη περιοχή. Ο κ. Τσερβένκοφσκι δεν ανέφερε καν ότι ο πρόεδρος είναι νεκρός. Αξιωματούχοι της χώρας τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι να βρεθούν και να αναγνωριστούν τα πτώματα των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους.

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, σε περίπτωση θανάτου, ή αδυναμίας του προέδρου της χώρας να εκτελεί τα καθήκοντα του, τότε, μέχρι την εκλογή νέου, καθήκοντα προέδρου της χώρας ασκεί ο προεδρεύων της Βουλής (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λιούπτσο Γιορντάνοφσκι). Επίσης το Σύνταγμα αναφέρει ότι από την ημέρα, που για οποιοδήποτε λόγο, λήξει η θητεία του προέδρου της χώρας, τότε σε διάστημα 40 ημερών πρέπει να διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου.

    Οι αρχές αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια ,καθώς και στα δύο αεροδρόμια της χώρας και στις συνοριακές διαβάσεις.

    Τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας διέκοψαν το πρόγραμμά τους και μεταδίδουν μόνον πληροφορίες για το τραγικό συμβάν και πένθιμα εμβατήρια. Δύο μεγάλες εφημερίδες των Σκοπίων, η "Ντνέβνικ" και η "Ουτρίνσκι Βέσνικ", ανακοίνωσαν ότι το απόγευμα θα κυκλοφορήσουν έκτακτη έκδοση , η οποία θα διανέμεται δωρεάν στο κοινό.

    Συλληπητήρια τηλεγραφήματα

    Τη λύπη τους για τον θάνατο του προέδρου της ΠΓΔΜ σε αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουν Συμβούλιο της Ευρώπης, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ρωσία, Πολωνία, Κροατία, Σερβία-Μαυροβούνιο και Βουλγαρία.

    Ο θάνατος του Μπόρις Τράϊκοφσκι, αποτελεί ''μεγάλο πλήγμα για τη χώρα του και την Ευρώπη, όπου εθεωρείτο ένας από τους ειρηνικότερους ηγέτες των Βαλκανίων'', δήλωσε στο Στρασβούργο ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ . "Ήταν άνθρωπος της ειρήνης και του διαλόγου που κατόρθωσε να αποκαταστήσει την τάξη στην χώρα του μετά τις ένοπλες αντιπαραθέσεις του 2001'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σβίμερ εξ ονόματος των 45 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σχέφερ, αποτίοντας φόρο τιμής στον πρόεδρο Τράϊκοφσκι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις Βρυξέλλες ότι χάθηκε ένας ''γενναίος άνδρας που αγωνίστηκε για την προάσπιση των δημοκρατικών αξιών στη χώρα του, ενώ βοήθησε στην προσέγγιση της Μακεδονίας στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς''.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απέτισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, που έχασε τη ζωή του κατα την συντριβή του αεροσκάφους του, τον οποίο χαρακτήρισε "μεγάλο φίλο των ΗΠΑ". Ο κ. Πάουελ, που μιλούσε σε μια Επιτροπή της Γερουσίας, δήλωσε ότι τηλεφώνησε στον προσωρινό πρόεδρο της ΠΓΔΜ για να του εκφράσει τα συλλυπητήριά του "εξ ονόματος του προέδρου Τζορτζ Μπους και του αμερικανικού λαού".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ εξέφρασε ''τα βαθιά του συλλυπητήρια'' προς τον λαό της ΠΓΔΜ για τον θάνατο του προέδρου της χώρας. ''Θέλω να εκφράσω για λογαριασμό του βρετανικού λαού βαθιά συλλυπητήρια προς τον μακεδονικό λαό για τον τραγικό χαμό του προέδρου του'', δήλωσε ο Μπλερ κατά την έναρξη συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην πρωθυπουργική κατοικία, στο Λονδίνο.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην ΠΓΔΜ για την τραγική απώλειά του προέδρου της, επισημαίνοντας ότι με τον Τραϊκόφσκι τον συνέδεεαν καλές σχέσεις. "Ηταν ένας υπέρμαχος της προσέγγισης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση", τονίζει στο μήνυμά του.

    Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γερμανίας εκφράζει την οδύνη του και τα συλληπητήρια του. Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ έστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Τσερβένκόφσκι, χαρακτηρίζοντας "βαριά απώλεια" το θάνατο του προέδρου της ΠΓΔΜ. Ο Γερμανός πρόεδρος Γιοχάνες Ράου απέστειλε προσωπική επιστολή στη χήρα του Τραϊκόφσκι, στην οποία επισημαίνει πως "ο μακεδονικός λαός έχασε έναν μεγάλο ηγέτη", τονίζοντας την "ανεκτίμητη συμβολή" του "για την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων στη χώρα του" και για το ότι "η ΠΓΔΜ βρίσκεται στο δρόμο προς την Ευρώπη". Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ εξέφρασε λύπη για τον θάνατο του προέδρου της ΠΓΔΜ και τόνισε ότι είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική του Τραϊκόφσκι που απέβλεπε σε μία πολυεθνοτική κοινωνία. Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντμπερτ Πφλίγκερ, σε δήλωση εκ μέρους του κόμματός του αναφέρεται στο θάνατο "ενός πολύ καλού φίλου και θαρραλέου πολιτικού".

    Τα θερμά συλλυπητήριά του προς το λαό της ΠΓΔΜ για τον τραγικό θάνατο του Προέδρου Τραϊκόφσκι, εξέφρασε με δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Στη δήλωση του αναφέρεται στις προσπάθειες, που κατέλαβε ο Τραϊκοφσκι για την εμπέδωση της ειρήνης στα Βαλκάνια και επαναβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Τη βαθιά λύπη του για "το βίαιο θάνατο του Μπόρις Τραϊκόφσκι, ενός καλού φίλου, με τον οποίο εργάστηκα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε το δυστύχημα. "Ο Πρόεδρος Τραϊκόφσκι υπήρξε εμπνευσμένος ηγέτης και πυλώνας για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Εύχομαι να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους τους ηγέτες της περιοχής. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ειρήνη, την ευημερία και τη συνεργασία των λαών της Βαλκανικής και για να δικαιώσουμε τη μνήμη του Προέδρου Τραϊκόφσκι". Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής απέστειλε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και τον Πρόεδρο της Βουλής Λιούπτσο Γιορντανόφσκι για τον αδόκητο θάνατο του Προέδρου της χώρας. Στην επιστολή του, ο κ. Καραμανλής αφού σημειώνει τη συμβολή του θανόντος Προέδρου στην προσπάθεια για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, εκφράζει την βαθιά του λύπη για την απώλεια, καθώς και τη συμπαράστασή του στο φίλο λαό της γειτονικής χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος σε μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ επισημαίνει τη συμβολή του Τραϊκόφσκι στην ειρήνευση στα Βαλκάνια και την εξομάλυνση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας και των Σκοπίων.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του κάνει ιδιαίτερη αναφορά ''στην προσωπική συνεισφορά'' του Μπόρις Τραϊκόφσκι ''στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της ΠΓΔΜ''. Στο τηλεγράφημα επισημαίνεται ότι θα θυμάται πάντα με αισθήματα μεγάλης συμπάθειας τον εκλιπόντα.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς δήλωσε ''συγκλονισμένος'' από τον θάνατο του προέδρου Τράϊκοφσκι. ''Ο χαμός του αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την Μακεδονία και για όλους εμάς που συνεργαστήκαμε μαζί του για την εδραίωση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας στην περιοχή'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της Σερβίας-Μαυροβουνίου. Ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς εξέφρασε την εκτίμηση, στις Βρυξέλλες, ότι ο θάνατος του 47χρονου Τράϊκοφσκι θα έχει ''πολιτικές συνέπειες'' για τα Βαλκάνια. Ο Κροάτης πρόεδρος, που επισκέπτεται τη βελγική πρωτεύουσα, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του εκλιπόντος ηγέτη.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του προέδρου της ΠΓΔΜ, τον οποίο χαρακτήρισε ''φίλο και εξαιρετικό συνομιλητή''. Ο Πολωνός ηγέτης εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος του Τραϊκόφσκι να ''μην αυξήσει την ένταση στην περιοχή των Βαλκανίων''.

    Στη Σόφια , το βουλγαρικό κοινοβούλιο ανέστειλε την προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνεδρίασή του. Οι βουλευτές τήρησαν σιγή ενός λεπτού στη μνήμη του προέδρου Τραϊκόφσκι. ''Ο Τραϊκόφσκι είναι ο άνθρωπος που έσωσε τη Μακεδονία από τον πόλεμο. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας, της 13-ης Αυγούστου 2001'', τόνισε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ογκνιάν Γκερντίκοφ .

    Στα Σκόπια ο Χαβιέ Σολάνα

    Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Χαβιέ Σολάνα, θα μεταβεί την Παρασκευή στα Σκόπια επιδιώκοντας να συμβάλει από την πλευρά του στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας στην ΠΓΔΜ μετά την απώλεια του προέδρου Τραϊκόφσκι. Η εκπρόσωπος του Υπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κριστίνα Γκάλαχ, ανέφερε ότι το ταξίδι αυτό αποφασίστηκε αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος. "Ο κ. Σολάνα θέλει να δείξει την έμπρακτη συμπαράστασή του, να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και ιδίως να καταστήσει σαφές ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην ΠΓΔΜ πρέπει να υλοποιήσει την ευρωπαϊκή ατζέντα του εκλιπόντος προέδρου'', πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΚΕΠΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός ο Πρόεδρος της FYROM

    Αγνοείται ο Πρόεδρος της FYROM

    [09] Εσωτερικά

    Έμμενουν στις θέσεις τους

    (26/2/2004 5:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στα σημεία που ήγειρε ο Ραούφ Ντενκτάς στο νέο του έγγραφο προς τον Αλβάρο ντε Σότο απάντησε σήμερα γραπτώς ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, επανέλαβε ότι αυτά τα σημεία είναι εκτός πλαισίου του Σχεδίου Ανάν, τονίζοντας ότι τα θέματα και η έκταση των διαπραγματεύσεων είναι καθορισμένα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει να επιφέρει αλλαγές απαραίτητες για να είναι το σχέδιο λειτουργικό. Κατά τη συνάντηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ζήτησε από την πλευρά του να σημειώσει την δήθεν αρνητική στάση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία, εμμένοντας παράλληλα στις θέσεις περί διζωνικότητας.

    Χριστοφιάς: "Αποστομωτική απάντηση"

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, δίδοντας κάποιες ενδείξεις για το περιεχόμενο της απάντησης του προέδρου Παπαδόπουλου στο έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει αποστομωτική απάντηση στις θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη χωρίς να προχωρήσει σε υποβολή δικών της ακραίων θέσεων.

    Ο κ. Χριστοφιάς, διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα ήταν ορθό στο παρόν στάδιο, η Ελληνοκυπριακή πλευρά να διατυπώσει ανάλογες θέσεις με αυτές που διαβίβασε ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την αναχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο για το αεροδρόμιο της Λευκωσίας είχε δηλώσει ότι η υποβολή του εγγράφου Ντενκτάς πρέπει να θεωρηθεί ως "προσπάθεια για διάβρωση της διαδικασίας των συνομιλιών και μετατροπή της σε διαδικασία ανταλλαγής ακραίων θέσεων, ώστε να μην μπορέσουν να προωθηθούν οι αλλαγές που θέλει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο το σχέδιο Ανάν".

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι ο Ραούφ Ντενκτάς με τις θέσεις που αναπτύσσει, "υποσκάπτει τα άλλα δύο στάδια της διαδικασίας των συνομιλιών και αυτό δημιουργεί προβλήματα ως προς το πώς ο γενικός γραμματέας θα χειριστεί τελικά το όλο θέμα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι συνομιλίες στη Λευκωσία

    [10] Champions League

    Η UEFA καλεί τον Ρομπέρτο Κάρλος

    (26/2/2004 6:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με "καμπάνα" από την UEFA κινδυνεύει ο Ρομπέρτο Κάρλος, που κατά την διάρκεια του αγώνα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπάγερν, γρονθοκόπησε στο πρόσωπο τον Μάρτιν Ντε Μικέλις, μετά από ΄να σκληρό φάουλ που του έκανε ο άσος των Βαυαρών. Η συγκεκριμένη φάση δεν υπέπεσε στην αντίληψη του Νορβηγού διαιτητή, Τέριε Χάουγκε και έτσι επιλήφθηκε η πειθαρχική επιτροπή της UEFA, που αναμένεται να αποφασίσει σχετικά την ερχόμενη Δευτέρα. "Εάν έβλεπα την φάση, σίγουρα θα του έδειχνα την κόκκινη κάρτα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νορβηγός διαιτητής, που μετά την λήξη της συνάντησης, είδε τις φάσεις του αγώνα από την τηλεόραση.

    [11] Εσωτερικά

    Απάντηση Κόκκαλη για τη δίωξη

    (26/2/2004 8:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Για ιδιότυπο "πογκρόμ", το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη σε βάρος του, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Intracom, Σωκράτης Κόκκαλης, απαντώντας στην ποινική δίωξη που άσκησε χτες σε βάρος του ο εισαγγελέας Εφετών, Αντώνης Μύτης. Ο κ. Κόκκαλης ισχυρίζεται ότι οι κατηγορίες είναι πρωτοφανείς και αστήρικτες και έκανε λόγο για κύκλωμα που προσπαθεί να σπιλώσει το όνομά του "παραβλέποντας ακόμα και αδιάσειστα στοιχεία". Η ανακοίνωση του κ. Κόκκαλη καταλήγει: "Δυσκολεύομαι πλέον να κατανοήσω πώς, ενώ συνεχίζονται οι αυθαιρεσίες εις βάρος μου, ουδείς ιθύνων αισθάνθηκε το χρέος ή την ανάγκη να παρέμβει αυτεπαγγέλτως για να δώσει ένα τέλος στην ασυδοσία".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίωξη σε βάρος του Σωκράτη Κόκκαλη

    [12] Οικονομία

    Ανανέωσαν τη χορηγική τους συνεργασία McDonalds ΔΟΕ σταθερά μαζί

    (26/2/2004 7:01:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε σταθερή σχέση αναδεικνύεται η συνεργασία της McDonalds με τη ΔΟΕ. Η διεθνής αλυσίδα ταχυφαγείων, υπέγραψε σήμερα, συμβόλαιο συνεργασίας με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, μέχρι το 2012 γεγονός που σημαίνει ότι θα συνδράμει στο ολυμπιακό κίνημα από τη θέση του μεγάλου χορηγού στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, του Πεκίνο, των χειμερινών αγώνων του Βανκούβερ το 2010 και της πόλης που θα κερδίσει τη μάχη για την ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Ικανοποιημένος από τη σύναψη της συμφωνίας εμφανίσθηκε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. "Η επιχείρηση MacDonald's είναι εδώ και πολλά χρόνια πολύτιμη φίλη και συνεργάτης της ΔΟΕ. Παραμένει αφοσιωμένη στο Ολυμπιακό Ιδεώδες και έχει συμβάλει στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Είμαι πολύ χαρούμενος που η συνεργασία μας θα συνεχιστεί για τα επόμενα οκτώ χρόνια" τόνισε.

    [13] Διάφορα

    Σε ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης Πράσινες πολικές αρκούδες!

    (26/2/2004 8:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ένα παράξενο θέαμα αντικρίζουν τον τελευταίο καιρό οι επισκέπτες του ζωολογικού κήπου της Σιγκαπούρης. Στα κλουβιά όπου φιλοξενούνται οι πολικές αρκούδες, αντί να θαυμάσουν τα πανέμορφα κάτασπρα ζώα, βλέπουν πράσινες αρκούδες! Τι έχει συμβεί; Εκπρόσωποι του ζωολογικού κήπου έβαλαν τέλος στις εικασίες των περισσότερων που ήθελαν τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου να έχουν βάψει με πράσινο σπρέι τις αρκούδες για να προσελκύσουν κόσμο. Το μυστικό βρίσκεται σε ένα είδος φυτικού παράσιτου που έχει "βρει καταφύγιο" στο πανέμορφο τρίχωμα των πολικών ζώων.

    Ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου είπε ότι το ζεστό και υγρό κλίμα της Σιγκαπούρης ευνόησε την ανάπτυξη αυτών των παράσιτων στο τρίχωμα των ζώων. Προς το παρόν, δύο είναι οι πράσινες αρκούδες που έχουν τραβήξει τα βλέμματα των επισκεπτών στη Σιγκαπούρη: η Σίμπα και ο 13χρονος γιος της, Ινούκα .

    Οι επιστήμονες του κήπου κατάφεραν να επαναφέρουν το τρίχωμα της Σίμπα στο αρχικό του χρώμα ασπρίζοντάς το με οξυζενέ. Αντίθετα, ο Ινούκα θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμα πριν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αναλάβουν να τον καθαρίσουν κι αυτόν. Μέχρι τότε, θα είναι δίχρωμος καθώς ο Ινούκα έχει πράσινη πλάτη και πράσινα πόδια και αυτιά !

    [14] Εκλογές

    Οι τοποθετήσεις για την υγεία-πρόνοια Γ. Παπανδρέου: Δε βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους

    (26/2/2004 9:28:00 μμ)

    Με τον τομέα της υγείας- πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης ξεκίνησε το debate και το πρώτο ερώτημα έγινε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου από τον δημοσιογράφο του STAR Σταύρο Θεοδωράκη και αναφέρονταν στην στάση που είχαν κρατήσει το 1990 οι κ.κ Μάνος και Ανδριανόπουλος. "Δεν βάζω ταμπέλες στους ανθρώπους, απάντησε ο κ. Παπανδρέου Διαφωνώ με πολλές από τις απόψεις τους, ωστόσο θέλουμε το διάλογο μαζί τους γιατί είναι οξυγόνο για μας" υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσωπα αυτά, δεν αναιρούν το μεγάλο έργο και το κοινωνικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση του ίδιου δημοσιογράφου ζητήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο χώρο της Υγείας, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα το θέμα των ελλείψεων στα νοσοκομεία.

    "Έχουν γίνει πολλά δε σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ", προαναγγέλλοντας αποκέντρωση στο χώρο της Υγείας, με τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στις πόλεις, που θα προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες και θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στο χώρο της Υγείας.

    Καραμανλής: Φτηνότερο φάρμακο

    Στην ερώτηση του Παύλου Τσίμα για το μέτρο κατάργησης της συνταγογράφησης που προτείνει η ΝΔ και πως τελικά θα ωφεληθεί ο πολίτης, αλλά και πως θα αντέξουν το κόστος τα ασφαλιστικά ταμεία ο κ. Καραμανλής απάντησε οτι ο στόχος είναι ο πολίτης να έχει καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας χωρίς να επιβαρύνεται. Στόχος είναι ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα χωρίς περιορισμούς και αυτό θα εξυπηρετηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων που προτείνει η ΝΔ προς όφελος του πολίτη. Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της περιορισμένης παραγωγής φαρμάκων στη χώρα, γεγονός που καθιστά το κόστος τους μεγάλο.

    Στη δεύτερη ερώτηση του ο κ. Τσίμας ζήτησε να μάθει πως μεταφράζονται για τον πολίτη οι εξαγγελίες της ΝΔ όσον αφορά στο ασφαλιστικό, εξαγγελίες που αφορούν επιστροφή στους νόμους του 90-93

    Ο κ. Καραμανλής, αφού έκανε μνεία στα προβλήματα που ταλανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, απάντησε ότι μιλά για εφαρμογή και επέκταση εκείνων των νόμων. Προτεραιότητα της ΝΔ είναι να προχωρήσει σε σταδιακή αύξηση των συντάξεων με στόχο τη σύγκλιση του ευρωπαικού μέσου όρου, μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια.

    Κωνσταντόπουλος: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

    Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, για το θέμα της Υγείας. Ο κ. Ευαγγελάτος ρώτησε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ με το πρόγραμμα της Υγείας ποιου κόμματος συμφωνεί περισσότερο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ζήτησε από τα δύο κόμματα να δεσμευτούν για κατώτερη σύνταξη 20 ημερομισθίων, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού και τριμερή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός του για την ανασφάλιστη εργασία.

    Μετά την απάντηση του κ. Κωνσταντόπουλου ο κ. Ευαγγελάτος επανήλθε στην ερώτησή του και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι δε συμφωνεί με κανένα από τα προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων γιατί εξυπηρετούν νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν ως στόχο την ιδιωτική κερδοσκοπία ενώ προέβλεψε ότι με τα προγράμματα της Υγείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ "ο κόσμος θα βρεθεί πάλι στο δρόμο όπως και με τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη".

    Α. Παπαρήγα: Δωρέαν σύστημα υγείας για όλους

    Σε ερώτηση από τον Α. Παπαχελά για το ποιας χώρας το μοντέλο, πιστεύει, ότι θα έπρεπε να προσεγγίζει το ελληνικό κοινωνικό κράτος, η Γ. Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα απάντησε πως αρχικά μια τέτοια προσέγγιση δεν είναι σωστή. «Είναι ανάγκη να παρέχεται σωστή υγεία και πρόνοια» τόνισε, προσθέτοντας, πως το ΚΚΕ, πρεσβεύει ισότιμες υπηρεσίες σε όλους με εξειδίκευση στις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και στις ανάγκες της περιφέρειας. Η γγ του ΚΚΕ έκανε λόγο για ένα δωρεάν σύστημα υγείας και για μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων. Τόνισε , πως το επόμενο μεγάλο στην υγεία πρόβλημα θα είναι τα μεγάλα ελλείμματα των νοσοκομείων.

    Στην επόμενη ερώτηση σχετικά με την εμμονή του ΚΚΕ για απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα, που θα προσπαθήσουμε για το Ε ΚΠΣ η κα Παπαρήγα δήλωσε τα κοινοτικά κονδύλια είναι μεν σημαντικά, ωστόσο δίνονται με προϋποθέσεις, που περιέχουν εξωτερικούς εξαναγκασμούς και φτάνουν στα χέρια κάποιων επιχειρηματιών για να τα διαχειριστούν. Το αποτέλεσμα, τόνισε, είναι τα χρήματα αυτά να τα νέμονται λίγοι και όχι ο ελληνικός λαός.

    Δ. Τσoβόλας: Να μην αυξηθούν τα όρια ηλικίας

    Για το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ και απάντησε ότι θα ήταν απαράδεκτο και άδικο να μιλάμε για αύξηση ορίων ηλικίας όταν θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική τέτοια ώστε να απελευθερώνονται θέσεις εργασίας. "Θέλει άλλη οικονομική πολιτική με βάση την ανάπτυξη σε σύνδεση με την παραγωγή και κοινωνική προστασία" τόνισε ο κ. Τσοβόλας. Σε ερώτηση για την πορεία της οικονομίας ο κ. Τσοβόλας απάντησε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολιτική φιλελεύθερη και αντιλαϊκή ενώ αυτό που χρειάζεται είναι μια αποκεντρωμένη πολιτική με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και κοινωνική δικαιοσύνη.

    [15] Διεθνή

    Δεν επιβεβαιώνει εάν έχει πυρηνικό πρόγραμμα Εμποδίζει η Β. Κορέα τις εξαμερείς συνομιλίες

    (26/2/2004 8:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του πυρηνικού της προγράμματος στις εξαμερείς συνομιλίες που διεξάγονται στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιούκοφ. "Είναι αβέβαιο εάν η Βόρεια Κορέα διαθέτει ή όχι πυρηνικά όπλα, καθώς δεν επιβεβαιώνει εάν έχει πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου'', ανέφερε ο Ρώσος υπουργός. Ωστόσο, η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας σε ανακοίνωσή της στο Πεκίνο αναφέρει ότι η Πιονγιάνγκ θα σταματήσει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν την εχθρική πολιτική απέναντί της.

    [16] Ιράκ

    Δηλώσεις Αμερικανού στρατηγού "Ο Σαντάμ είναι καλά στην υγεία του"

    (26/2/2004 9:49:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ο Ιρακινός πρώην πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν κρατείταιι στο Ιράκ από τον Δεκέμβριο του 2003 και ''είναι καλά στην υγεία του, και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας'', δήλωσε σήμερα στη Βαγδάτη ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων κατοχής, Αμερικανός στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες. Ωστόσο, αρνήθηκε για μία ακόμα φορά να αναφέρει πού ακριβώς κρατείται στο Ιράκ ο Χουσεΐν, καθώς και την ημερομηνία που θα παραδοθεί στις ιρακινές αρχές με σκοπό να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Ο Ερυθρός Σταυρός επισκέφτηκε το Σάββατο τον Σαντάμ Χουσεΐν για πρώτη φορά αφότου συνελήφθη.

    [17] Εκλογές

    Η αναμέτρηση των αρχηγών Οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική

    (26/2/2004 10:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Ερώτημα προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για θέματα εξωτερικής πολιτικής απηύθυνε ο δημοσιογράφος της Δημόσιας Τηλεόρασης Παύλος Τσίμας

    Ο κ. Τσίμας ρώτησε τον κ. Παπανδρέου αν είναι έτοιμος για την υπογραφή μίας ανοιχτής επιταγής προς τον κ. Ανάν όσον αφορά στο Κυπριακό και αν είναι έτοιμος να αναλάβει το κόστος μίας τέτοιας υπογραφής. Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι την ορθότητα του σχεδίου εγγυάται το γεγονός ότι θα πρέπει να συμφωνήσει για αυτό ο λαός της Κύπρου, όπως επίσης και το ότι η Κύπρος εντάσσεται στο κοινοτικό κεκτημένο. Υπογράμμισε επίσης ότι η εξωτερική πολιτική έχει άμεση σχέση με τον Έλληνα πολίτη καθώς η πρόοδος που επιτυγχάνεται επί των εθνικών θεμάτων του αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας ενώ υπάρχει και επένδυση από το μέρισμα ειρήνης στην κοινωνική πολιτική και την Παιδεία.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε επίσης και για την ελληνική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, φέρνοντας το παράδειγμα της διαδικασίας δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οποία υποβάλλονται μόνο οι Έλληνες πολίτες από πλευράς Ε.Ε. όταν επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι πρόκειται για θέμα προδιαγραφών στα διαβατήρια και ήδη η χώρα μας προχωρά προς την κατεύθυνση να τηρηθούν οι προδιαγραφές που τηρούνται και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι "οι καλές σχέσεις δεν σημαίνουν ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία για συγκεκριμένα θέματα" Υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι "καλές σχέσεις με όλους είναι αναγκαίες προκειμένου να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα"

    Ν. Κωνσταντόπουλος Περισσότερη ενημέρωση

    Ο Αλέξης Παπαχελάς ζήτσηε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, τη θέση του κόμματός του για το σχέδιο Ανάν. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκίνησε λέγοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι ένα θετικό γεγονός και χαρακτήρισε διεθνές πρόβλημα το Κυπριακό. Για το λόγο αυτό είπε ότι πρέπει να έχει λόγο και ρόλο η ΕΕ και ο ΟΗΕ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση για τη λύση του προβλήματος για να προκύψει ένα κράτος το οποίο θα είναι "όμοιο και ισότιμο με όλα τα άλλα κράτη". Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι το κόμμα του προτείνει ένα διζωνικό και δικοινοτικό κράτος με μία ιθαγένεια για να προκύψει ένα λειτουργικό κράτος το οποίο δε θα εξαιρείται του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Τελειώνοντας, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι για το Κυπριακό χρειάζεται "διαπραγμάτευση και λειτουργική λύση".

    Στη διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Κωνσταντόπουλο εάν πιστεύει ότι ο μελλοντικός Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα χειριστεί χωρίς υπευθυνότητα το θέμα της Κύπρου ρωτώντας, μάλιστα, εάν θεωρεί ότι οι Έλληνες πρωθυπουργοί είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις στις οποίες στηρίζεται και τις οποίες αξιοποιεί ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να στηρίζει την Κύπρο στις αποφάσεις της προσθέτοντας ότι καμία ελληνική κυβέρνηση "δεν μπορεί να πάει πίσω" από τα κεκτημένα της Κύπρου. Κλείνοντας ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε καλύτερη ενημέρωση των κομμάτων από την ελληνική κυβέρνηση πάνω στην εξωτερική πολιτική της χώρας επισημαίνοντας ότι για το θέμα αυτό δεν υπάρχει ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κομμάτων.

    Κ. Καραμανλής: Οχι σε αναγνώριση μειονότητας

    Ερώτηση για το θέμα της αναγνώρισης της τουρκικής μειονότητας της Θράκης απηύθυνε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής αποκρίθηκε ότι ανέκαθεν υπήρξε φανατικός θιασώτης της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε μια κοινωνία και αυτό αφορά και τα δικαιώματα των μουσουλμάνων. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη επίσκεψη στη Θράκη παρουσίασε πρόγραμμα που αφορά πρωτοβουλίες για ισότιμη ένταξη αυτών των πολιτών στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο τόνισε δεν προτίθεται να αναγνωρίσει εθνοτική μειονότητα στην περιοχή, τη στιγμή που η Συνθήκη της Λοζάννης, προβλέπει την αναγνώριση θρησκευτικών μειονοτήτων.

    Η επόμενη ερώτηση αφορούσε παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για τις εθνικές επιλογές στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το κόμμα του ανέκαθεν στήριζε τις εθνικές πολιτικές που αποφέρουν το μεγαλύτερο όφελος για τη χώρα. Επίσης τόνισε ότι είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και των προσπαθειών για εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων . Πεποίθηση του, όπως τόνισε, παραμένει ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να μένουν εκτός κομματικών αντιπαραθέσεων. Αυτό, τονίζει ότι το κόμμα του το σεβάστηκε, ενώ αναγνώρισε στο ΠΑΣΟΚ, ότι ορθά έχει πράξει το ίδιο. Κατά τα άλλα αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις που έχει με τον τωρινό πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογαν, εντούτοις τόνισε ότι η Τουρκία συνολικά είναι εκείνη που πρέπει να εκμεταλλευτεί σωστά το παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρεται αυτή τη στιγμή.

    Δ.Τσοβόλας: Οχι στο σχέδιο Ανάν

    Σε ερώτηση για τη για το σχέδιο Ανάν και αν είναι χειρότερο από ότι έχει προταθεί έως τώρα για λύση του Κυπριακού, ο κ . Τσοβόλας απάντησε ότι το σχέδιο δεν είναι βιώσιμο γιατί με βάση με ότι προβλέπεται κρατάει την Κύπρο διχασμένη χωρίς να οδηγεί σε οριστική λύση αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα.

    Ο κ. Τσοβόλας, απατώντας στο τι θα πρέπει να γίνει αν δεν υλοποιηθεί τελικά το σχέδιο Ανάν , είπε πάγια πολιτική του ΔΗΚΚΙ είναι λύση με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Aλ. Παπαρήγα: Αδικη η ένταξη

    Στην ερώτηση του Παύλου Τσίμα γιατί το Κομμουνιστικό Κόμμα επέμεινε να στη θέση του να μην ενταχθεί στην ΕΕ η Κύπρος τη στιγμή, που το σύνολο των ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων έχει ταχθεί υπέρ, η κα Παπαρήγα επεσήμανε, πως η στάση αυτή δικαιολογείται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένταξης της Κύπρου αλλά για διεύρυνση της ΕΕ. Υπογράμμισε, δε πως το ΚΚΕ έχει ταχθεί και τάσσεται κατά της διεύρυνσης καθώς γίνεται με όρους που καθιστούν την ίδια αυτή την ένταξη άδικη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 February 2004 - 21:51:00 UTC