Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-02-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς εκπλήξεις Στον απόηχο του debate
  • [02] Μέσα στο 2004 Προσλήψεις και αυξήσεις δαπανών για την Υγεία
  • [03] Απορρίπτει η Κομισιόν τις απαιτήσεις Ντενκτάς "Είναι νωρίς για σύγκλιση
  • [04] Το πρόγραμμα της ΝΔ σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου "Επτά ψέματα της ΝΔ
  • [05] Αισιοδοξία Ρογκ για το 2004
  • [06] Κρίση στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία Διπλωματικό σίριαλ στη
  • [07] Σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ινδία
  • [08] Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής
  • [09] Απολύθηκε λόγω λογοκρισίας από το Καρναβάλι του Ρίο
  • [10] Για χρέος 150 ευρώ Έχασε τη μασέλα του στα χαρτιά
  • [11] Συναγερμός στην πρωτεύουσα της Αϊτής Ταραχές στο Πορτ- ο Πρενς
  • [12] Προς διέξοδο η κρίση Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου
  • [13] Το θέμα των ταυτοτήτων

    [01] Εκλογές

    Χωρίς εκπλήξεις Στον απόηχο του debate

    (27/2/2004 7:24:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε ήρεμο κλίμα και χωρίς εκπλήξεις διεξήχθη η πρώτη στην ελληνική πολιτική ιστορία αναμέτρηση όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής και της Ευρωβουλής. Στις δυόμισι ώρες που διήρκησε η τηλεοπτική αναμέτρηση οι "5" παρουσίασαν τα επιχειρήματα τους προσπαθώντας να τηρήσουν το χρόνο του 1,5 λεπτού και τους κανόνες που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους. Ικανοποιημένοι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί μετά την ολοκλήρωση του δημόσιου πολιτικού διαλόγου στο στούντιο της ΕΡΤ, ενώ αντάλλαξαν χειραψίες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου της ΝΔ, Θ. Ρουσόπουλο, ανοιχτή παραμένει η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πραγματοποίηση νέας τηλεοπτικής αναμέτρησης, αυτή τη φορά μεταξύ του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου.

    Μεγάλη τηλεθέαση

    Τα θέματα για τα οποία ρωτήθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί αφορούσαν την κοινωνική πολιτική, την υγεία, την πρόνοια, την εξωτερική πολιτική, την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση και την παιδεία.

    Το debate των πολιτικών αρχηγών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των τηλεθεατών. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της AGB, έφτασε το 85%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 3.800.000 τηλεθεατές.

    Στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τηλεθεατών: το MEGA με 25,8%, ο ΑΝΤΕΝΑ με 20,7%, η ΝΕΤ με 20%, ο ALPHA με 9,9 % και το STAR με 5,6%. Ο ALTER που δε μετέδωσε την αναμέτρηση συγκέντρωσε μόνο 5,5%.

    Δήλωση Ρουσόπουλου

    "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συζήτησαν στην τηλεόραση και αυτό έγινε κατόπιν προτάσεως της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κώστας Καραμανλής με επιχειρήματα, ολοκληρωμένη γνώση των θεμάτων, λόγο που έπειθε τους Έλληνες πολίτες, απάντησε στα ερωτήματα.Θα χαρούμε ακόμη περισσότερο εάν ο κ. Παπανδρέου αποδεχτεί την συζήτηση με τον κ. Καραμανλή, πρόταση η οποία παραμένει ανοιχτή έως την επόμενη Παρασκευή", δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

    Πως "είδε" ο Τύπος το debate

    Ο απόηχος της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''σε πολύ υψηλό επίπεδο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τηλεμαχία, καθώς και οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν κατά κοινή ομολογία στο ύψος των περιστάσεων, υπερασπιζόμενοι τις απόψεις τους όχι μόνο με πολιτική ευπρέπεια αλλά και με ουσιαστικά επιχειρήματα. Μεγάλοι κερδισμένοι της χθεσινής τηλεοπτικής συζήτησης ήταν τόσο η πολιτική, όσο και η ίδια η δημοκρατία που έζησε μια κορυφαία στιγμή που σίγουρα προάγει τα πολιτικά ήθη της χώρας''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''άνευρη, άοσμη και χωρίς κανέναν περιεχόμενο αποδείχτηκε η χθεσινή τηλεοπτική εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών που απογοήτευσαν στην κυριολεξία τον κόσμο με την έλλειψη τόλμης και ουσιαστικού πολιτικού λόγου, αλλά και με τις γενικόλογες απαντήσεις τους στις ελάχιστες καυτές ερωτήσεις που διατυπώθηκαν από τους δημοσιογράφους''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''το γενικό πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί έχει τρία σκέλη: Είχαν καλλιεργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες γι αυτό το debate και μάλλον δεν δικαιώθηκαν. Οι κ.κ Παπανδρέου και Καραμανλής είχαν περισσότερο ''στρογγυλό'' λόγο προσέχοντας να μην κάνουν το μεγάλο λάθος. Και δεν έκαναν παρά τις επιμέρους ατυχείς στιγμές τους. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων δεν είχαν τέτοιο φόβο, μιλούσαν πιο ελεύθερα δεν δίσταζαν να πλειοδοτήσουν σε υποσχέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις είπαν ότι η οικονομία αντέχει μεγάλες παροχές''.

    Η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''οι ασφυκτικές διαδικαστικές δεσμεύσεις περιόρισαν σε παράλληλους μονολόγους την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε εντυπώσεις με την ηρεμία και τα επιχειρήματά του''.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ, ''το πολυσυζητημένο ''debate'' η τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε πολιτικών αρχηγών έγινε τελικά χθες, ζητούμενο όμως παραμένει το αν αυτή η διαδικασία -που τόσο πολύ συζητήθηκε πριν καν πραγματοποιηθεί- είναι ικανή να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα ''πείθοντας'' του αναποφάσιστους υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος''.

    Η City Press σημειώνει ότι ''μεγάλοι χαμένοι της όλης υπόθεσης οι ψηφοφόροι που έμειναν με υποτυπώδη ενημέρωση. Παπανδρέου και Καραμανλή δεν δέχθηκαν μεγάλη πίεση για να διευκρινίσουν την πολιτική τους. Αγεφύρωτο το χάσμα του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς. Εικόνα πολιτικής ισοπαλίας που λογικά αφήνει ανέπαφο το προβάδισμα της ΝΔ. Σοβαρή η παρουσία των δημοσιογράφων οι οποίοι όμως εγκλωβίστηκαν στη διαδικασία που όρισαν τα κόμματα''.

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''η ειλικρίνεια, η σοβαρότητα και η πειστικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν πρωθυπουργό σηματοδότησαν την παρουσία του Γ. Παπανδρέου στο χτεσινό debate. Ήταν μια νίκη ουσίας και εντυπώσεων . Ο Κ. Καραμανλής κάλυψε τις εκδηλώσεις των ακροδεξιών στοιχείων του κόμματός του μιλώντας για ''αποχρώσες απόψεις'' που αναπτύσσονται στη ΝΔ''.

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''αν εξαιρεθούν ορισμένες ''άτακτες'' η χθεσινοβραδινή πρώτη συνεύρεση όλων των πολιτικών αρχηγών στο τηλεοπτικό πλατό - και η μετάδοσή της σε εθνικό δίκτυο - δεν δικαίωσε τις εκτιμήσεις για την ενδεχόμενη επιρροή της στην εξέλιξη της προεκλογικής διαμάχης. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διακήρυξε ότι δεν είναι ''δέσμιος'' εσωκομματικών συσχετισμών και παλαιών μηχανισμών στην άσκηση της πολιτικής του''.

    Η Daily Times αναφέρει ότι ''τίποτα δεν ήταν όπως θα το ήθελε ο ελληνικός λαός. Κατά τις εκτιμήσεις φαίνεται ότι σ' αυτόν το διάλογο από τους δύο ηγέτες που διεκδικούν την πρωθυπουργία, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε πολύ πιο άνετος και πολύ πιο σίγουρος, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου διακρίθηκε για τη νευρικότητά του. Πάντως οι εκτιμήσεις όλων φέρουν το αποτέλεσμα να μην επηρεάζει σοβαρά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι ''πέντε αρχηγοί αλλά κατ' ουσίαν μια παράσταση για δύο ρόλους το χθεσινό ντιμπέιτ που μπορεί να διαφημίστηκε πολύ, όμως δεν πρόσφερε στην κοινή γνώμη το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία θολή και αδύναμη να καλύψει την ουσία της πολιτικής, αφού κ΄θε δημοσιογράφους είχε ''χρεωθεί'' έναν πολιτικό αρχηγό σε κάθε θεματική ενότητα, κάτι που ευνοούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν ρωτήθηκε για τα χιλιάδες προβλήματα που συσσώρευσε η κυβέρνηση Σημίτη''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι ''λυτρωτικά λειτούργησε για τον Γιώργο Παπανδρέου η χθεσινή πολυσυμμετοχική τηλεμαχία, που του επέτρεψε να κρυφτεί ουσιαστικά πίσω από τις τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι ''ο ίσκιος του ΠΑΣΟΚ πλάκωσε χθες βράδυ έναν αμήχανο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος απολογείτο για την κυβερνητική πολιτική συμβουλευόμενος τις σημειώσεις του. Ο Κώστας Καραμανλής με τεκμηριωμένο λόγο κέρδισε τις εντυπώσεις δίνοντας καθαρό στίγμα για το μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι ''ανέδειξε κατά γενική ομολογία τις δυνατότητες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίστηκε από την αμηχανία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου και την εμφανή αδυναμία του να ανταποκριθεί σε μια ανοιχτή συζήτηση, δίνοντας ασφαλή εξήγηση για την αποφυγή του debate με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης''. Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι ''τη νίκη της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης σφράγισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια του debate μεταξύ των πέντε αρχηγών. Παρά το γεγονός ότι του έγιναν πολλές εχθρικές ερωτήσεις, ο Κ. Καραμανλής όχι μόνο αντιπαρήλθε τους σκοπέλους, αλλά αναδεικνύοντας το πρόγραμμα της ΝΔ και τα προβλήματα των πολιτών κατάφερε συντριπτική υπεροχή''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι ''έτοιμος να κυβερνήσει έδειξε ο Κ. Καραμανλής στο χθεσινό debate. Με τον αέρα του νικητή, αλλά και ρεαλιστής, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε να έχει έτοιμες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι ''καταπέλτης ήταν για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Στο πολυθρύλητο debate των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Καραμανλής έδωσε για άλλη μια φορά τα διαπιστευτήριά του και απέδειξε ότι δεν είναι μόνο ένας δεινός ρήτορας αλλά και γνώστης όλων των μεγάλων ζητημάτων''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''παρ' ότι ο κ. Καραμανλής βρέθηκε εν μέσω των πυρών και των αρχηγών των τριών κομμάτων της Αριστεράς, με τις απαντήσεις του κατέδειξε: Πρώτον, ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία διαθέτει συγκροτημένο κυβερνητικό πρόγραμμα για να απεγκλωβίσει τον τόπο από τα σημερινά αδιέξοδα. Και δεύτερον, ότι ο ίδιος έχει βαθιά γνώση των προβλημάτων, ακόμη και σε εξειδικευμένες πτυχές τους, καθώς και γνώση του τρόπου παρεμβάσεως''.

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ''φανερό έγινε από τη χτεσινή τηλεοπτική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών το πραγματικό δίλημμα των εκλογών, που στέκει μπροστά στον κάθε εργαζόμενο -παρά τις ασφυκτικές διαδικασίες- και όχι μόνον. Η ουσιαστική αντιμετώπιση και λύση των τελευταίων είναι δυνατή, αλλά με την προϋπόθεση της εφαρμογής μιας πολιτικής ενάντια στην ολιγαρχία του πλούτου και του κατεστημένου''.

    Η ΑΥΓΗ σε σχόλιό της γράφει ότι ''η χθεσινή τηλεοπτική συζήτηση έδωσε σε ''σύνοψη'' το ουσιαστικό στίγμα της προεκλογικής περιόδου, των κρίσιμων θεμάτων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν πλέον καν να διατυπώσουν διαφορές πολιτικής. Ούτε βεβαίως να τις διακρίνει κανείς άλλος''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''χθες όποιος παρακολούθησε το υποτιθέμενο debate θα κατάλαβε σίγουρα γιατί ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε όλον αυτόν τον καιρό και με όλα τα μέσα να βρεθεί μόνος του απέναντι στον Κ. Καραμανλή μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μίλησαν όλοι

    [02] Εκλογές

    Μέσα στο 2004 Προσλήψεις και αυξήσεις δαπανών για την Υγεία

    (27/2/2004 5:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Προσλήψεις 10.000 ατόμων για την πλήρωση υγειονομικών και ιατρικών θέσεων μέσα στο 2004 εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος για την Υγεία. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όραμα του Κινήματος είναι ένας ισχυρός πολίτης μέσα σε μια δίκαιη κοινωνία συνοχής, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας και επεσήμανε ότι κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι η ολοκλήρωση του οράματος του ΕΣΥ μέσα από την αναβάθμιση και την ποιότητα των υπηρεσιών του. "Διασφαλίζουμε ίση πρόσβαση και καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες για όλους", είπε ο κ. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική της ΝΔ για τις προτάσεις της σε θέματα συνολικής πολιτικής, πρόνοιας και υγείας.

    Κατηγόρησε τη ΝΔ για ευκαιριακή πλειοδοσία

    "Διασφαλίζουμε ίση πρόσβαση και καλύτερες ποιοτικά υπηρεσίες για όλους", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου

    Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την υγεία προβλέπει αύξηση των δαπανών την τετραετία 2004-2008 άνω του 4% του ΑΕΠ, στελέχωση νέων και παλαιών νοσοκομείων, η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού και προσωπικού γιατρού, ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, αναπροσαρμογή των αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ και θέσπιση ειδικού μισθολογίου για τα μη ιατρικά επαγγέλματα.

    Ακόμα, διαμορφώνονται νέες εκπαιδευτικές κατευθύνσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες στο χώρο της υγείας και ιδρύεται νέα πανεπιστημιακή νοσηλευτική σχολή εκτός Αθηνών .

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε, επίσης, τη ΝΔ για ευκαιριακή πλειοδοσία σε παροχές που ήδη, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ υλοποιεί, προσθέτοντας ότι με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής που εξαγγέλλει έχει ως στόχο να συντηρήσει ένα σύστημα ανισοτήτων.

    Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΝΔ αποβλέπει στη συρρίκνωση του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας και προτάσεις της επιχειρήθηκαν να εφαρμοστούν την περίοδο 90-93 και απέτυχαν.

    Στις 7.30, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πάτρα.

    Αντίδραση ΚΚΕ

    Για ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης της υγείας με ταυτόχρονη περικοπή κοινωνικών παροχών, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την υγεία.

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι καταργείται το Ενιαίο Δημόσιο σύστημα Υγείας Πρόνοιας που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος και στη θέση του εφαρμόζονται προγράμματα υγείας πρόνοιας από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους "επαγγελματίες" εθελοντές με αδρή αμοιβή είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία είτε απευθείας από τους εργαζόμενους.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα καινούργια νοσοκομεία που προπαγανδίζει ότι έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό που είχαν τα παλιά παρά την αύξηση των κλινών.

    Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, καταλήγει το ΚΚΕ, έχουν ανάγκη από ένα ενιαίο αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας Πρόνοιας με κατάργηση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης.

    Στόχοι και δεσμεύσεις

    Το πρόγραμμα και οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ για την νέα τετραετία, όπως τους ανέπτυξε ο Γ. Παπανδρέου, στη σημερινή παρουσίαση στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, έχουν ως εξής:

    Στόχοι

    "Στόχος να υπάρχει μια ασπίδα κοινωνικής προστασίας για όλους. Εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των πολιτών της χώρας μας να ζουν και να δημιουργούν με ασφάλεια, με σιγουριά και με αισιοδοξία για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

    Το όραμά μας είναι η Ελλάδα των ίσων ευκαιριών, της ποιότητας ζωής, της υγείας.

    Πιστεύουμε σε μια κοινωνία με πραγματική συνοχή, υποστήριξη και δικαιοσύνη.

    Πιστεύουμε σε ένα σύστημα υγείας για όλους τους Έλληνες.

    Κατοχυρώνουμε το κοινωνικό δικαίωμα όλων μας για υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας.

    Δημιουργούμε τις σύγχρονες υποδομές για να ανταποκριθούμε στο δικαίωμα του πολίτη για πλήρεις, σύγχρονες και άμεσες υπηρεσίες υγείας."

    Οι δεσμεύσεις μας για τη νέα τετραετία

    "Έχουμε πια δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουμε το ΕΣΥ του 21ου αιώνα, το οποίο θα ακολουθεί τη σύγχρονη τάση να μεταφέρει τις υπηρεσίες στον πολίτη και όχι τον πολίτη στις υπηρεσίες.

    Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις υποδομές και τις παροχές του ΕΣΥ

    Αυξάνουμε τις δαπάνες για την δημόσια Υγεία

    Εξασφαλίζουμε την ελάχιστη ενιαία δέσμη δωρεάν ιατρικοασφαλιστικών παροχών στους δικαιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Δεσμευόμαστε για άμεσες προσλήψεις, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, τουλάχιστον 10.000 μόνιμου προσωπικού και για τη διαμόρφωση ειδικού μισθολογίου για τα μη-ιατρικά επαγγέλματα στο Ε.Σ.Υ., με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των μισθών των γιατρών.

    Προωθούμε την κατασκευή νέων Νοσοκομείων (Πανεπιστημιακό Αθήνας, Παιδιατρικό Θεσσαλονίκης). Ενισχύουμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναπτύσσουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας καθώς και Μονάδες Ημερησίας-Βραχείας Νοσηλείας και Νοσηλείας στο Σπίτι.

    Εντάσσουμε τα νοσοκομεία του ΙΚΑ στο Ε.Σ.Υ. και διασυνδέουμε λειτουργικά τα Πε.Σ.Υ.Π. με τα μη κερδοσκοπικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

    Αξιοποιούμε τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων συστημάτων τηλεϊατρικής.

    Δημιουργούμε ολοκληρωμένο σύστημα Πρόληψης και Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

    Αξιοποιούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την οργάνωση Ολοκληρωμένου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την άμεση εφαρμογή του θεσμού του Οικογενειακού και του Προσωπικού γιατρού και τη λειτουργία των Αστικών Κέντρων Υγείας.

    Παρέχουμε τη δυνατότητα στους Δήμους και σε κοινωφελείς οργανισμούς να ιδρύουν Αστικά Κέντρα Υγείας και άλλες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

    Δημιουργούμε το Εθνικό Δίκτυο για την υγεία της Γυναίκας- Μητέρας σε συνεργασία με τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Δημιουργούμε τον Εθνικό Οργανισμό Προαγωγής και Αγωγής Υγείας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων Πρόληψης.

    Εκσυγχρονίζουμε και αποκεντρώνουμε τη λειτουργία του ΕΣΥ και προάγουμε την κοινωνική συμμετοχή

    Εφαρμόζουμε Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα και σύγχρονα λογιστικά πρότυπα σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ εντός του 2005.

    Υιοθετούμε τον ποιοτικό έλεγχο των παρεχόμενων υπηρεσιών και εφαρμόζουμε την πιστοποίηση Δομών και Υπηρεσιών του ΕΣΥ

    Εκσυγχρονίζουμε την παροχή των υπηρεσιών υγείας, με την εφαρμογή πρωτοκόλλων αντιμετώπισης περιστατικών.

    Ολοκληρώνουμε τη διοικητική αποκέντρωση του ΕΣΥ, μεταφέροντας πόρους και το σύνολο των διοικητικών πράξεων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π).

    Μετατρέπουμε την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας σε ένα ευέλικτο επιτελικό όργανο, για τη χάραξη της πολιτικής και τον έλεγχο της εφαρμογής της.

    Θεσμοθετούμε τις Επιτροπές Κοινωνικού Ελέγχου, με εισηγητικό και γνωμοδοτικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε κάθε υγειονομική περιφέρεια, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών για την προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών.

    Αναπτύσσουμε τον εθελοντισμό στην υγεία με προγραμματικές συμβάσεις των μονάδων του Ε.Σ.Υ. με εθελοντικές και μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και θεσπίζουμε ειδικά κίνητρα που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν και ειδικά μέτρα για τους ανέργους".

    Το έργο

    "Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας. Δημιουργήσαμε το ΕΣΥ, την τεράστια προφορά του οποίου κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει μετά από 20 χρόνια λειτουργίας του. Δώσαμε στον Έλληνα πολίτη τη δυνατότητα να έχει δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη, με Κέντρα Υγείας, νέα νοσοκομεία και νέες υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει το ελληνικό ΕΣΥ στη 14η θέση παγκοσμίως.

    Αναπτύξαμε νέες υποδομές και ανακαινίσαμε τις υπάρχουσες.

    Ενισχύσαμε το ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ με 16.000 προσλήψεις από τις οποίες πάνω από 50% αφορά σε νοσηλευτικό προσωπικό.

    Θέσαμε σε λειτουργία 15 νέα περιφερειακά νοσοκομεία, εκ των οποίων τέσσερα νέα υπερσύγχρονα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (Αττικό, Παπαγεωργίου, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη).

    Ολοκληρώσαμε την υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών του ΕΣΥ σε 22 νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Δημιουργήσαμε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (TEΠ) στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ξεκινήσαμε τη Διοικητική αποκέντρωση του ΕΣΥ δημιουργώντας τα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας και Πρόνοιας (Πε.Σ.Υ.Π.) και τοποθετήσαμε διοικητές- μάνατζερς στα νοσοκομεία.

    Αναπτύξαμε σύγχρονα «εργαλεία» Διοίκησης-Διαχείρισης (Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα) σε πιλοτικό επίπεδο.

    Θέσαμε σε εφαρμογή το θεσμό των Επιθεωρητών Υγείας.

    Με το νόμο για τη Δημόσια Υγεία εξασφαλίσαμε ενέργειες πρόληψης και προαγωγής της αγωγής υγείας.

    Θεσμοθετήσαμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Αστικά Κέντρα Υγείας, τον οικογενειακό και προσωπικό γιατρό, τον ηλεκτρονικό ιατρικό φάκελο και την ηλεκτρονική κάρτα υγείας.

    [03] Εσωτερικά

    Απορρίπτει η Κομισιόν τις απαιτήσεις Ντενκτάς "Είναι νωρίς για σύγκλιση απόψεων"

    (27/2/2004 6:30:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στο θέμα της λειτουργίας ομοσπονδιακών οργάνων επικεντρώθηκαν την Παρασκευή οι συνομιλίες Παπαδόπουλου - Ντενκτάς για το Κυπριακό, οι οποίες συνεχίσθηκαν για πέμπτη ημέρα υπό την αιγίδα του Αλβάρο ντε Σότο, στη Λευκωσία. Το θέμα δεν εξαντλήθηκε καθώς η τουρκική πλευρά ζήτησε να σχολιάσει τη Δευτέρα ζητήματα που ήγειρε ο Τ. Παπαδόπουλος. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνεται λόγος για σύγκλιση απόψεων, δεδομένου ότι σε αυτό το στάδιο η κάθε πλευρά εξηγεί τις θέσεις της. Για προσπάθεια υπονόμευσης της διαδικασίας των συνομιλιών κατηγόρησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι οι θέσεις που αναφέρονται στο έγγραφο που κατέθεσε την Τρίτη, είναι εκτός σχεδίου Ανάν. Ως ανεδαφική απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε., σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Τέλος, την Κυριακή φθάνει στην Κύπρο ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, και τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, καθηγητής Νικηφόρος Διαμαντούρος. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό εξετάστηκαν σε συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εξωτερικών Τάσσο Γιαννίτση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ημερομηνία για τα δημοψηφίσματα ζητά ο Ταλάτ

    Επιπλέον, ο Τ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό να είναι ουσιαστικές και όχι απλή ανταλλαγή εγγράφων ή παγιωμένων θέσεων που είναι αμετακίνητες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί για τις συνομιλίες.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ότι οι απόψεις των δύο μερών στις συνομιλίες συγκλίνουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: ''Δεν ξέρω κάτι τέτοιο''

    Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι η αδιάλλακτη πλευρά στις συνομιλίες είναι η ελληνοκυπριακή, ενώ η τουρκοκυπριακή κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί πρόοδος.

    Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, μετά το τέλος των σημερινών συνομιλιών με τον πρόεδρο Τ. Παπαδόπουλο, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές, ο Ντενκτάς είπε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στη διαδικασία του ''δίνω και παίρνω'', χωρίς όμως να σημειώνεται καμία πρόοδος.

    Κι αυτό, όπως ισχυρίστηκε, γιατί η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμη καταθέσει ολοκληρωμένο έγγραφο για τις αλλαγές που ζητεί, αλλά τις δίνει κομμάτι-κομμάτι με αποτέλεσμα, όπως είπε, η τουρκοκυπριακή πλευρά να μην μπορεί να δώσει τις απαντήσεις της.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε, επίσης, ότι ο πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος δεν αποδέχεται το σχέδιο Αναν, αλλά το διαπραγματεύεται με δυσκολία.

    Στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι το Κυπριακό εισήλθε σε πολύ σκληρή φάση και απαιτείται υπομονή.

    Η Αγκυρα και η τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε, θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Εξάλλου, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, επαναβεβαίωσε τη θέση του ότι η οποιαδήποτε συμφωνία στο Κυπριακό δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

    Στο μεταξύ, ο "πρωθυπουργός" Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τον Αλβάρο ντε Σότο να καθορίσει οριστική ημερομηνία για τα δημοψηφίσματα γιατί, όπως είπε, το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη "Βουλή".

    Ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε ότι, ο γ.γ Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει, πως τα δημοψηφίσματα θα ήταν δυνατόν να διεξαχθούν από τις 21 Απριλίου έως την 1η Μαΐου .

    Ο "πρωθυπουργός" είπε ότι θεωρεί απομακρυσμένο το ενδεχόμενο αρνητικής ψήφου , γιατί όσοι επιλέξουν το ''Όχι'', θα καταβάλουν και το τίμημα.

    Διαφορετικές εκτιμήσεις, ωστόσο, φαίνεται να υιοθετούν ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς ο "πρωθυπουργός" εξέφρασε την ανησυχία του για την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αναφορικά με τις συνομιλίες, από τον Ραούφ Ντενκτάς .

    Οι δηλώσεις Ταλάτ φιλοξενούνται στον σημερινό τουρκοκυπριακό τύπο.

    Το έγγραφο Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς στο έγγραφο το οποίο υπέβαλε το βράδυ της Τρίτης προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Αλβαρο Ντε Σότο επιδιώκει τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυο κρατών .

    Περαιτέρω με τις αλλαγές, τις οποίες ζητά, επιδιώκει να περιορίσει όχι μόνο την επιστροφή Ελληνοκυπρίων στην υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση περιοχή, αλλά και να αφαιρέσει από αυτούς τα πολιτικά δικαιώματα, με το να ψηφίζουν μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Είναι ακόμη προφανές από το οκτασέλιδο έγγραφό του, του οποίου το πλήρες κείμενο δημοσιεύει σήμερα ο "Φιλελεύθερο" ότι, η κοινή ομπρέλα, που θα δημιουργηθεί από τα δυο συνιστώντα κράτη θα έχει συνομοσπονδιακό χαρακτήρα.

    Χωρίς ουσιαστικές εξουσίες και με κυριαρχία, που θα εκπορεύεται εν πολλοίς από τα κρατίδια. "Η κυριαρχία, η οποία εκπηγάζει εξίσου από τους δυο λαούς, ελληνοκυπριακό και τουρκοκυπριακό" σημειώνει.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η θέση, που διατυπώνει για τον τρόπο διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. "Μετά την επικύρωση της έγκρισης από τα αντίστοιχα κοινοβούλια των δύο μερών, οι δύο Ηγέτες, υπό την ιδιότητά τους ως Αρχηγών των αντίστοιχων Συνιστώντων Κρατών θα υπογράψουν επίσημα την Ιδρυτική συμφωνία με όλα τα προσαρτήματά της".

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς υποσκάπτει τις επόμενες δύο φάσεις των συνομιλιών με τα θέματα, που εγείρει στο νέο έγγραφό του, γεγονός, που δημιουργεί προβλήματα για το πώς θα χειριστεί τελικά το θέμα ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών.

    Παράλληλα, ο Τ. Παπαδόπουλος είπε ότι ουδείς μπορεί να εμποδίσει τον Ραούφ Ντενκτάς να επαναφέρει ζητήματα, και αναφέρθηκε στη δική του πολυσέλιδη απάντηση, διευκρινίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό δεν αποσκοπεί να μετατρέψει το λεγόμενο όραμα του Ραούφ Ντενκτάς σε επίκεντρο της συζήτησης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι, παραμένει ασαφές το καθεστώς του εγγράφου, που κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι, ο Αλβαρο ντε Σότο το μελετά ακόμα εκτιμώντας ότι, τα θέματα, που εγείρει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα ξαναπαρουσιαστούν σε κάποιο στάδιο των συνομιλιών, καθώς ο Αλβάρο Ντε Σότο δεν έκανε οποιαδήποτε δήλωση ότι, οι θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη βρίσκονται εκτός του πλαισίου του σχεδίου Ανάν και των συμφωνηθέντων στη Νέα Υόρκη.

    Ανέφερε επίσης ότι ένας από τους λόγους που ο Πρόεδρος έδωσε γραπτώς και πολύ λεπτομερώς απαντήσεις είναι για να γνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη ποιες είναι οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τόνισε παράλληλα ότι, στην απάντησή του ο Πρόεδρος απορρίπτει όλες τις αιτιάσεις του Ντενκτάς, αλλά, σ' αυτό το στάδιο, δεν υποβάλλει αντιπροτάσεις.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι θέσεις Ντενκτάς πλήττουν την ισορροπία του σχεδίου Ανάν και στοχεύουν στην ενίσχυση της διζωνικότητας και της υπόστασης του συνιστώτος κρατιδίου. Ουσιαστικά, πρόσθεσε, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ζητά με τρόπο αναγνώριση του ψευδοκράτους του έστω και για λίγες ώρες.

    Χαρακτήρισε επίσης εντελώς αδόκιμες, ανεδαφικές και μη υλοποιήσιμες τις αξιώσεις Ντενκτάς.

    Τέλος, ο κ. Ιακώβου διατύπωσε την εκτίμηση ότι, ο Ραούφ Ντενκτάς δεν θα υπέβαλλε ένα τέτοιο έγγραφο, που κλονίζει τη διαδικασία, χωρίς τη συγκατάθεση της Αγκυρας, η οποία έχει στείλει πολλούς ειδικούς για να τον συμβουλεύουν.

    Απορρίπτει η Κομισιόν τις προτάσεις Ντενκτάς

    Ως ανεδαφική απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αξίωση του Ραούφ Ντενκτάς για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτης", ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άντριαν Βαν ντερ Μιρ, ξεκαθαρίζει ότι, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και εκτός κοινοτικού πλαισίου με το έγγραφο-βόμβα, που κατέθεσε προχθές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Οι Βρυξέλλες δεν διανοούνται καν να σκεφθούν ότι, θα υπάρξει νέο πρωτόκολλο για την ένταξη της Κύπρου. Πόσο μάλλον ότι, το πρωτόκολλο αυτό θα έπρεπε να τεθεί προς επικύρωση στα Κοινοβούλια των υπολοίπων 24 χωρών μελών της Ένωσης, όπως ζητά ο Ντενκτάς.

    "Η Κοινότητα έχει λάβει θέση, όσον αφορά στην αναγκαιότητα να υπάρξει νέο πρωτόκολλο προσχώρησης σε περίπτωση λύσης. Ό,τι χρειάζεται για να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ήδη, και δεν χρειάζεται να προσθέσουμε άλλες διαδικασίες. Αντιθέτως, οι μηχανισμοί, που έχουν προβλεφθεί, και συγκεκριμένα το Πρωτόκολλο 10, προνοεί την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση, που θα λυθεί το Κυπριακό", τονίζει ο Βαν ντε Μιρ.

    Η Κομισιόν παρακολουθεί, με κάποια ανησυχία ίσως, τις μαξιμαλιστικές και εκτός πλαισίου απαιτήσεις, που προβάλλει ο Ντενκτάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Έχοντας μάλιστα υπόψη τα όσα συζήτησε προχθές μόλις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν με τον Γκίντερ Φερχόιγκεν, θεωρεί ότι, η Τουρκία προσεγγίζει με πολύ διαφορετικό τρόπο την Κοινότητα.

    Ζητά, μεν την συμπερίληψη του σχεδίου Ανάν στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης, το γνωστό ως κεκτημένο, αλλά δεν επιδιώκει να ανατρέψει τα υπάρχοντα δεδομένα, όπως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο κ. Βαν ντερ Μιρ αποκάλυψε μάλιστα ότι, ο κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση σκοπεύει να συζητήσει τη φανερή αυτή διαφορά προσέγγισης με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν. "Αυτά τα θέματα θα λυθούν στις 8 Μαρτίου, όταν ο κ. Φερχόιγκεν θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Θα μεταβεί εκεί ακριβώς για να λυθούν αυτά τα ζητήματα", τόνισε ο Ευρωπαίος πρέσβης.

    Ο Άντριαν Βαν ντε Μιρ επιβεβαίωσε, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμπεριλάβει στο κοινοτικό κεκτημένο τις παρεκκλίσεις, που προβλέπει το σχέδιο Ανάν σχετικά με το δικαίωμα διαμονής και εγκατάστασης Ελληνοκυπρίων στο βορρά. Οι παρεκκλίσεις αυτές, θα θεωρηθούν μόνιμες κι όχι προσωρινές και θα μπορούν να αναθεωρηθούν με την ένταξη και της Τουρκίας.

    Οι Βρυξέλλες δείχνουν να συμφωνούν ότι το τελικό ποσοστό του 21% των Ελληνοκυπρίων, που θα μπορούν να εγκατασταθούν στο βορρά μετά τη λύση, όπως προβλέπει το σχέδιο Ανάν, είναι θεμιτό . "Παρατηρήσαμε ότι, αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα ώστε να λυθεί το Κυπριακό", υπογράμμισε ο κ. Βαν ντερ Μιρ.

    "Είμαστε διατεθειμένοι να περιλάβουμε αυτές τις πρόνοιες στο κεκτημένο. Με άλλα λόγια να εντάξουμε την έννοια της διζωνικότητας, (όπως ζητά η Τουρκία) στο Ευρωπαϊκό Πρωτογενές Δίκαιο. Είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε έναν αριθμό διευθετήσεων, σε πολύ σοβαρά θέματα, ώστε το κεκτημένο να μην είναι εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού. Κι αυτό γιατί κύριος στόχος μας είναι να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην Ευρώπη", κατέληξε ο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ.

    Στη Λευκωσία οι κ.κ. Γουέστον και Διαμαντούρος

    Την Κύπρο επισκέπτεται ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής για να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα που συνδέονται με την Ευρωπαϊκή ιθαγένεια

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τους κ.κ. Τάσο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Χριστοφιά, Ανδρέα Χρήστου, και Σόλωνα Νικήτα.

    Ο κ. Διαμαντούρος θα συναντήσει, επίσης, τους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.κ. Γλαύκο Κληρίδη και Γεώργιο Βασιλείου, καθώς και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Αμερικανού συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Γουέστον, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ενώ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί επίσης με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Σερντάρ Ντενκτάς . Θα συναντηθεί ακόμη με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

    Τη Δευτέρα το απόγευμα ο Τόμας Γουέστον θα δώσει συνέντευξη Τύπου και την επομένη θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

    [04] Εκλογές

    Το πρόγραμμα της ΝΔ σχολίασε η Άννα Διαμαντοπούλου "Επτά ψέματα της ΝΔ για την Οικονομία"

    (27/2/2004 2:26:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    "Επτά ψέματα σε πέντε γραμμές" δήλωσε σήμερα ότι περιέχει το πρόγραμμα της ΝΔ η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου. Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων η κ. Διαμαντοπούλου σχολίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την Οικονομία αναλύοντας τα επιμέρους σημεία. Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενη στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών τη χαρακτήρισε "Πολύ θετικό βήμα παρά τα προβλήματα χρόνου και δομής", άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης του debate με τη χθεσινή του μορφή, ενώ εκτίμησε ότι καταγράφεται ανοδική τάση στη συσπείρωση των οπαδών του κόμματος. Η κ. Διαμαντοπούλου εκτίμησε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, έδειξε "ειλικρίνεια, θέρμη, αμεσότητα και γνώση και απέφυγε οποιοδήποτε λαϊκισμό και επιθετικότητα ή καταγγελτικό στοιχείο, δείχνοντας άνεση ανθρώπου, γνώση των προβλημάτων και της κατάστασης και ωριμότητα για το μέλλον".

    Επτά ψέματα σε πέντε γραμμές

    Η κ. Διαμαντοπούλου σχολιάζοντας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι περιέχει "επτά ψέματα σε πέντε γραμμές ". Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η παράγραφος η οποία αναφέρεται στην ανάπτυξη της χώρας, τη στατιστική άνοδο του ΑΕΠ, στη μη αύξηση της απασχόλησης και στην επέκταση της φτώχειας περιέχει επτά ψέματα. Πιο αναλυτικά η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι:

    Δεν υπάρχει στατιστική άνοδος του ΑΕΠ αλλά πιστοποιημένη άνοδός του στο 4,2% Αναφορικά με την "ασφυξία της αγοράς", η αύξηση του όγκου πωλήσεων του λιανεμπορίου έφθασε στο 5,2% το Σεπτέμβριο του 2003, με μέσο όρο της Ευρωζώνης το 0,6% Η απασχόληση το 2003 αυξήθηκε κατά 1% και η ανεργία μειώθηκε στο 8,8% Οι αποταμιεύσεις αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 8,8% την τριετία 2000-2003 Η φτώχεια στην Ελλάδα έχει πέσει από το 22% στο 20% με την ιδιοκατοίκηση να είναι "τεράστια", ενώ η Ιρλανδία και η Πορτογαλία - χώρες τις οποίες αντιλαμβάνεται ως μοντέλο η ΝΔ - έχουν ποσοστά φτώχειας 21% και 20% αντίστοιχα, με μέσο κοινοτικό όρο το 15%. Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη διαφορά στην Ευρώπη μεταξύ πλουσιότερης και φτωχότερης περιφέρειας στο εσωτερικό της: Η διαφορά εισοδήματος ανάμεσα στην Αττική και την Ήπειρο είναι στο 70% ενώ στην Ισπανία, στην Γαλλία, την Αυστρία και την Ολλανδία υπάρχουν διαφορές από 110 έως 200%. Το 2003, ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα ήταν 0,9% του ΑΕΠ και το ποσοστό αυτό όντως αυξήθηκε, όχι όμως γιατί στέρησαν τα έσοδα, αλλά επειδή αυξήθηκαν οι δαπάνες λόγω Ολυμπιάδας και φυσικών καταστροφών.

    Η κ. Διαμαντοπούλου κατέληξε λέγοντας: "Πάνω σε ποια βάση δομεί η ΝΔ τον πολιτικό της λόγο για το μέλλον ;".

    "Ο Γιώργος Παπανδρέου δε δεσμεύεται από μηχανισμούς"

    "Η κάλυψη που προσέφερε ο κ. Καραμανλής στα ακραία στοιχεία δείχνει ότι η ΝΔ παραμένει ένα κόμμα συντηρητικό και απαράλλαχτο" (Άννα Διαμαντοπούλου, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ)

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "έδειξε τη διαφορά που φέρνει στον πολιτικό λόγο, έκανε σαφές ότι δε δεσμεύεται από μηχανισμούς και βαρόνους και ότι έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά " ενώ σχολιάζοντας την εμφάνιση του κ. Καραμανλής είπε ότι "αν και έχει αναμφισβήτητη δυνατότητα ευχέρειας λόγου", δεν έπεισε ότι το κόμμα του εκφράζει τον κεντρώο χώρο.

    "Αντίθετα", είπε η κ. Διαμαντοπούλου, "η κάλυψη ακραίων στοιχείων και συμπεριφορών, δηλώνει ότι το κόμμα αυτό παραμένει συντηρητικό και απαράλλαχτο".

    Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των μικρότερων κομμάτων η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κάποιος θα περίμενε περισσότερη φαντασία από ένα κόμμα που δε διεκδικεί την εξουσία κάτι που, σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, "δεν το είδαμε χθες".

    [05] Εσωτερικά

    Αισιοδοξία Ρογκ για το 2004

    (27/2/2004 4:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Κατά την διάρκεια της κοινής Συνόδου των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών με την Εκτελεστική Επιτροπή, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Βέλγος "αθάνατος" εξέφρασε την αισιοδοξία του πως εάν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς προετοιμασίας, η Αθήνα θα διοργανώσει καλούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ έκανε αναφορά και στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην Ολυμπιακή προετοιμασία από το 1997 μέχρι το 2000, ενώ επεσήμανε ότι τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, όσον αφορά στον νευραλγικό τομέα της ασφάλειας. "Πράγματι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη των αγώνων είναι αρκετός για να είναι όλα έτοιμα, εγκαίρως", πρόσθεσε. Σε λίγη ώρα η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, θα παρουσιάσει την πρόοδο της προετοιμασίας στην εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ.

    Η οικονομική ενίσχυση της ΔΟΕ

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, απένειμε τα εύσημα στην χώρα μας, προσθέτοντας "η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε συνεργασία με προηγμένες χώρες στον τομέα της ασφάλειας και έχουν μελετηθεί όλα τα πιθανά σενάρια".

    "Εφόσον οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας διεξαχθούν ομαλά και στεφθούν με επιτυχία, η οικονομική ενίσχυση της ΔΟΕ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προς την διοργανώτρια χώρα, θα αυξηθεί", τόνισε ο Ζακ Ρογκ.

    Τέλος, ο Ρογκ προχώρησε, δίνοντας και αριθμούς, τονίζοντας πως από τα 210 εκατομμύρια δολάρια που είναι σήμερα το μερίδιο που αντιστοιχεί στην διοργανώτρια χώρα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα αυξηθεί στα 240 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το 2008 στο Πεκίνο.

    [06] Διεθνή

    Κρίση στις σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία Διπλωματικό σίριαλ στη Λιθουανία

    (27/2/2004 4:43:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters

    Την απέλαση τριών Ρώσων αξιωματούχων με την κατηγορία της κατασκοπείας, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Αντάνας Βαλιόνις. Ο κ. Βαλιόνις διευκρίνισε πως, οι τρεις απελαθέντες προσπαθούσαν να υποκλέψουν πληροφορίες από το κοινοβούλιο, σχετικά με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα. "Λυπούμαστε για την εξέλιξη αυτή και ελπίζουμε στο μέλλον οι σχέσεις μας με τη Ρωσία να είναι φιλικές και εποικοδομητικές", κατέληξε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, χαρακτήρισε "μη- φιλικό βήμα" την απέλαση των τριών αξιωματούχων και διευκρίνισε πως, δύο υπάλληλοι και ένα μέλος της υπηρεσίας εμπορίου της ρωσικής πρεσβείας απελάθηκαν από τη Λιθουανία, χωρίς, όμως, να τους κατονομάσει. Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός τόνισε με νόημα πως, αυτές οι συνθήκες δίνουν στη χώρα του το "δικαίωμα για αντίμετρα". Σύμφωνα με όσα δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο, η απέλαση έγινε στις 20 Φεβρουαρίου και δεν σχετίζεται με το ενδεχόμενο καθαίρεσης του προέδρου της χώρας, Ρολάντας Πάκσας, λόγω σκανδάλου διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκεται ένας ρώσος επιχειρηματίας.

    [07] Διεθνή

    Σιδηροδρομικό ατύχημα στην Ινδία

    (27/2/2004 5:06:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: BBC, Reuters

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίσθηκαν στη δυτική Βεγγάλη, όταν το φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, συγκρούστηκε με τρένο. Η σύγκρουση έγινε σε αφύλακτη ισόπεδη διάβαση κοντά στο Νέο Τζαλπαϊγκούρι, περίπου 600 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καλκούτα. Το τρένο είχε αναχωρήσει από την πόλη Σεαλντάχ, ενώ, όπως δήλωσε εκρπόσωπος της αστυνομίας, οι επιβαίνοντες στο αυτοκίνητο πήγαιναν σε γάμο. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι πως, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, αφού η κατάσταση πολλών τραυματιών κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Σημειώνεται ότι, κάθε χρόνο γίνονται κατά μέσο όρο 300 σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ινδία, αφού τα μέτρα ασφαλείας, σε ένα από τα μεγαλύτερα σιδηροδρομικά δίκτυα του κόσμου, είναι ανεπαρκή.

    [08] Εκλογές

    Συνεδρίαση Διακομματικής Επιτροπής

    (27/2/2004 5:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στα δύο μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ θα στέλνονται τα αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα, τα οποία στη συνέχεια θα τα αποστέλλουν στα μικρότερα. Η ρύθμιση αποφασίστηκε από τη Διακομματική Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από πρόταση της Ν.Δ. Στόχος αυτής της ρύθμισης είναι η εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης εγκυρότητας των αποτελεσμάτων. Επίσης, αποφασίστηκε ο χρόνος για τη δωρεάν ραδιοτηλεοπτική προβολή των μικρότερων κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή άλλων δέκα κομμάτων εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το ΚΚΕ και το Συνασπισμό. Εκπτώσεις 15% έως 50% στα εισιτήρια πλοίων, τραίνων, λεωφορείων και αεροπλάνων, θα ισχύουν για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων.

    Τι αποφασίστηκε

    Συγκεκριμένα, στα κόμματα αυτά και στους συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει συνδυασμούς στο 70% των εκλογικών περιφερειών της χώρας, προσφέρεται από την κρατική Τηλεόραση η μετάδοση μιας προεκλογικής συγκέντρωσης, μιας ωριαίας συνέντευξης του αρχηγού, ενώ από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ένα πεντάλεπτο για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή διαφημιστικών μηνυμάτων.

    Επίσης, αποφασίστηκαν οι εκπτώσεις στα μεταφορικά μέσα που θα ισχύσουν για τους ψηφοφόρους που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους και θα μετακινηθούν μέχρι εκεί.

    Ειδικότερα, μετά από συνεννόηση με την ένωση πλοιοκτητών οι εκπτώσεις που θα ισχύσουν στα πλοία θα είναι από 20-50%.

    Στην Ολυμπιακή, η έκπτωση θα είναι της τάξης του 15%, ενώ στα τρένα και στα ΚΤΕΛ θα ανέρχεται στο 30%.

    Τέλος, δόθηκαν εκ νέου διευκρινήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον αριθμό των μη εγγεγραμμένων, λόγω σφάλματος, στους εκλογικούς καταλόγους.

    Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις ο αριθμός δε φαίνεται να ξεπερνά τις 3000 οι οποίοι προβλέπεται να ψηφίσουν με σχετική βεβαίωση-υπεύθυνη δήλωση.

    Όσοι ετεροδημότες έκαναν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και δεν περιλαμβάνονται λόγω λάθους των ΚΕΠ ή των Δήμων, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να ενημερωθούν εγκαίρως για το που ψηφίζουν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    [09] Διάφορα

    Απολύθηκε λόγω λογοκρισίας από το Καρναβάλι του Ρίο

    (27/2/2004 5:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: Reuters

    Η σχολή σάμπα του Ρίο, Ρίο Γκράντε, δύο άρματα της οποίας είχαν αποκλειστεί από τη μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού, απέλυσε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της που ήταν υπεύθυνος για το θέμα των επίμαχων αρμάτων. Ο Χοασίνο Τρίντα που επέλεξε ως θέμα των αρμάτων το Κάμα Σούτρα και τον τίτλο "Ας βάλουμε το προφυλακτικό αγάπη μου", απολύθηκε γιατί με τις επιλογές του όχι μόνο προκάλεσε τον αποκλεισμό των αρμάτων από τη διάσημη παρέλαση του Ρίο και ενόχλησε έντονα την Καθολική Εκκλησία αλλά, κυρίως, επειδή "έριξε" τη σχολή σάμπα Ρίο Γκράντε στην υποτιμητική 10η θέση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λογοκρισία στο καρναβάλι του Ρίο!

    [10] Διάφορα

    Για χρέος 150 ευρώ Έχασε τη μασέλα του στα χαρτιά

    (27/2/2004 5:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Την αστυνομία αναγκάστηκε να καλέσει ένας Γερμανός που δεν κατάφερε να τακτοποιήσει μόνος του τα χρέη του από τη χαρτοπαιξία. Ο άτυχος άνδρας όχι μόνο έχασε τα χρήματά του αλλά και τη μασέλα του, καθώς οι συμπαίκτες του την πήραν ως ενέχυρο προφανώς για να τον εξαναγκάσουν να τους δώσει τα χρήματα που είχαν κερδίσει. Εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας είπε ότι ο "χαμένος" τηλεφώνησε στο αστυνομικό τμήμα λέγοντας ότι ανησυχούσε πως μέχρι να ξεπληρώσει το χρέος των 150 ευρώ θα αναγκαζόταν να τρέφεται με υγρά. Η αστυνομία, τελικά, βρήκε τον νέο κάτοχο της τεχνητής οδοντοστοιχίας και την επέστρεψε αφού ο "νόμιμος" κάτοχός της υποσχέθηκε να πληρώσει το χρέος του. "Μόλις του την επιστρέψαμε, μας αντάμειψε με ένα μεγάλο χαμόγελο", είπε ένας αστυνομικός.

    [11] Διεθνή

    Συναγερμός στην πρωτεύουσα της Αϊτής Ταραχές στο Πορτ- ο Πρενς

    (27/2/2004 6:27:00 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Δολοφονίες και λεηλασίες γίνονται στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Πορτ- ο Πρενς, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πολλές εκατοντάδες άτομα λεηλατούν αποθήκες, ενώ τα πτώματα τριών ανδρών, που πιθανόν πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, ήταν εγκαταλελειμένα στις περιοχές Πουπελάρ και Κριστ- Ρουά, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι, είδαν και άλλα πτώματα στους δρόμους της πόλης, στους οποίους κυκλοφορούν φορτηγά με ενόπλους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Μιρεμπαλέ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την Πορτ- ο Πρενς και απελευθέρωσαν κρατούμενους. Την ίδια ώρα, εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αϊτής. Οδοφράγματα έχουν στηθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο και περιπολούν ένοπλοι άνδρες της αστυνομίας. Οι τράπεζες και τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ η κίνηση των οχημάτων έχει σχεδόν σταματήσει. Ο πρόεδρος Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει, για να αποτραπεί "ένα λουτρό αίματος". Την Παρασκευή το πρώι, ΗΠΑ και Γαλλία παρότρυναν τον κ. Αριστίντ να παραιτηθεί, πρόταση που απέρριψε ο Αϊτινός πρόεδρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτοιμοι να μπουν στο Πορτ-ο-Πρενς οι αντάρτες

    [12] Εσωτερικά

    Προς διέξοδο η κρίση Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου

    (27/2/2004 6:24:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διέξοδο στην κρίση μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου φέρεται να δίνει το σχέδιο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών που προσκόμισαν την Παρασκευή στο Φανάρι μετέφεραν οι μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως και Βέροιας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, το προτεινόμενο σχέδιο κρίνεται θετικό από την πλευρά του Πατριαρχείου και αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες από την Αγία και Ιερά Σύνοδο. Το σχέδιο προβλέπει ο κατάλογος των υποψηφίων μητροπολιτών για τις μητροπόλεις της Β. Ελλάδας να αποστέλλεται με την ένδειξη "να ασκήσει το Πατριαρχείου τα νομοκανονικά του δικαιώματα, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες και τους νόμους του κράτους." Στο σχέδιο τονίζεται ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνωρίζει ότι της έχει ανατεθεί από το Πατριαρχείο επιτροπικώς να ασκεί τη διοίκηση στις μητροπόλεις των νέων χωρών. Την εκτίμηση ότι "βρισκόμαστε κοντά στη λύση", εξέφρασε στενός συνεργάτης του Πατριάρχη.

    [13] Εσωτερικά

    Το θέμα των ταυτοτήτων

    (27/2/2004 6:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας και το επίμαχο θέμα των ταυτοτήτων , συζητήθηκε σήμερα μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και του εκπροσώπου Τύπου του αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτη Επιφάνιου Οικονόμου. Υπέρ των διακριτών ρόλων Εκκλησίας-Πολιτείας τάχθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας και γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιάννης Κονιδάρης. "Η αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες δεν αποτελεί θέμα σχέσεων, αλλά σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου δεν χωρεί πλειοψηφία μειοψηφία", δήλωσε ο κ. Κονιδάρης. Ένταση προκλήθηκε αρκετές φορές, καθώς συχνά ο συντονιστής της συζήτησης πατήρ Επιφάνιος Οικονόμου, διαφώνησε με τον κ. Κονιδάρη, προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου του Συνασπισμού Νίκου Καϊμάκη, ο οποίος παρατήρησε προς τον αρχιμανδρίτη ότι χάνει το κύρος του ως συντονιστής.

    Δηλώσεις

    "Είμαστε Έλληνες και όχι Δανοί ή Σουηδοί για να είμαστε λαπάδες" τόνισε ο πατήρ Επιφάνιος, ενώ λ ίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη για τις φράσεις αυτές.

    Σε έντονη αντιπαράθεση ήρθαν και πάλι ο πατήρ Επιφάνιος με τον κ. Κονιδάρη, ο οποίος παρατήρησε ότι δεν είναι σωστό να τίθεται το θέμα των ταυτοτήτων παραμονή εκλογών.

    Ο πατήρ Επιφάνιος έσπευσε να του πει: "εσείς κάνετε κακό στο ΠΑΣΟΚ".

    Και οι κρίνοντες, κρίνονται, ήταν η απάντηση του κ. Κονιδάρη, ο οποίος συνέχισε λίγο αργότερα, επικρίνοντας τον συντονιστή για μεροληψία.

    "Μήπως με τη συζήτηση για τις ταυτότητες θέλετε να ενισχύσετε τη Ν.Δ σε μία δύσκολη περίοδο;", κατέληξε ο κ. Κονιδάρης.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Καλός δήλωσε ότι "γεμίσαμε από ανεξάρτητες αρχές προστασίας που καθόλου δεν μας προστατεύουν. Δεν λέω να τις καταργήσουμε, αλλά να δούμε πόσο είναι αναγκαίες. Εμείς δεν θα αρνηθούμε την πολιτική βούληση με την οποία λύνονται αυτά τα μεγάλα προβλήματα, θα σταθούμε σταθεροί σ΄αυτό που έχουμε πει: Δηλαδή υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος και ως αυριανή κυβέρνηση θα βρούμε τον προσφορότερο τρόπο για να το κάνουμε πράξη, νομοθετική, πλήρως θεσμικώς κατοχυρωμένη". Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Δημήτρης Καλτσώνης τόνισε ότι το μέτρο για τις ταυτότητες ήλθε καθ' υπαγόρευσιν από την Ενωμένη Ευρώπη και είναι σαφής προσπάθεια ομογενοποίησης.

    Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Νίκος Καϊμάκης τάχθηκε εναντίον της αναγραφής του θρησκεύματος και επέρριψε ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ για τον μη επανακαθορισμό σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος είπε ότι ένα από τα βασικά πολιτιστικά αναχώματα στην πατρίδα μας είναι η Εκκλησία και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του πολίτη να αυτοπροσδιορίζεται.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι η Εκκλησία για άλλη μια φορά έδειξε ευρύτατη αντίληψη γιατί τον κάλεσε σ΄αυτή τη συζήτηση ενώ άλλοι, όπως είπε με νόημα, τον απέκλεισαν από το χθεσινό ρηχό debate.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 February 2004 - 17:51:03 UTC