Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αθήνα σήμερα ο Γουέστον Βολές Ντενκτάς κατά Τ. Παπαδόπουλου
  • [02] Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου
  • [03] Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών
  • [04] Βολές κατά ΠΑΣΟΚ "Η ευημερία είναι για όλους τους Έλληνες"
  • [05] Ομάδα του ΟΗΕ στην Αϊτή τις επόμενες ημέρες Πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή
  • [06] Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στις 6 Φεβρουαρίου Τσετσένοι επιτέθηκαν
  • [07] Έτοιμος να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή Δυνατή μια συνεργασία με την
  • [08] Στο χορό των Ρίχτερ Τουρκία και Νικαράγουα
  • [09] Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
  • [10] Πυροβολήθηκε σύμβουλος του Αραφάτ
  • [11] Εξήντα νεκροί και 100 τραυματίες Οι Σιίτες στο στόχαστρο
  • [12] Θύμα δολοφονίας και ο προκάτοχός του Δολοφονήθηκε Ρώσος αντιδήμαρχος
  • [13] Ενεργοποίηση της σχέσης πολίτη - πολιτικής Αναγκαία η ανάδειξη των
  • [14] Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια Ψάχνουν για ναυαγούς στις Φιλιππίνες

    [01] Εσωτερικά

    Στην Αθήνα σήμερα ο Γουέστον Βολές Ντενκτάς κατά Τ. Παπαδόπουλου

    (2/3/2004 7:00:00 πμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι απέρριψε το σύνολο των προτάσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, περιλαμβανομένης και της θέσης της για δύο έθνη, κατηγόρησε τη Δευτέρα ο Ραούφ Ντενκτάς. Από την πλευρά του, τη διαφωνία του με την πρόθεση του Αλβάρο ντε Σότο να ζητήσει άμεση κατάθεση αναλυτικών εγγράφων από τις δύο πλευρές για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Η διαδικασία προχωρά, εκτίμησε ο Αμερικανός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, μετά τις επαφές του στη Λευκωσία, ενώ σήμερα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τάσο Γιαννίτση.

    Στη Λευκωσία ο αναπληρωτής γγ του ΟΗΕ

    Ενθαρρυμένος, δήλωσε από την πορεία των επαφών του στη Λευκωσία, δήλωσε ο Αμερικανός συντονιστής για το κυπριακό, Τόμας Γουέστον, προσθέτοντας, πως προχωρεί η διαδικασία προώθησης του κυπριακού. Παράλληλα, τόνισε, ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αφιερώσουν όλες τους τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού πριν από την πρώτη ερχομένου Μαΐου.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Κύπρου, ο κ. Γουέστον, είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ ήρθε σ επαφή και με τον Ραούφ Ντεκτάς αλλά και τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αρχηγούς τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Από πλευράς ΟΗΕ, στη Λευκωσία θα βρεθεί την Τρίτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ , ο οποίος θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη, ύστερα από αίτημα του γγ, Κόφι Ανάν.

    Ο Πρέντεργκαστ θα έχει επαφές με τον Άλβαρο ντε Σότο, για να μελετήσουν και να αξιολογήουν τη μέχρι τώρα πορεία της προσπάθεια για λύση του κυπριακό, ενώ θα έχει επιμέρους συναντήσεις με τους ηγέτες των δυο πλευρών. Εν συνεχεία, αναμένεται να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει με έκθεσή του τον Κόφι Ανάν σχετικά με τ αποτελέσματα των συνομιλιών.

    Οι διπλωματικές εκτιμήσεις

    Εν τω μεταξύ, διπλωματικοί κύκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών επιμένουν, ότι ανεξάρτητα με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στα δυο πρώτα στάδια, τόσο στις απευθείας συνομιλίες του προέδρου Παπαδόπουλου με το Ραούφ Ντενκτάς, όσο και στη διευρυμένη διάσκεψη, η διαδικασία θα προχωρήσει με το τρίτο στάδιο , το οποίο προβλέπει ανάληψη του επιδιαιτητικού ρόλου από τον κ. Ανάν, πράγμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει οι δυο πλευρές στη Νέα Υόρκη.

    Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν δεδομένη την πραγματοποίηση χωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων στις 18 ή στις 21 Απριλίου , αλλά εκφράζουν ανησυχία για την έκβαση των αποτελεσμάτων τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσπευση των συνομιλιών ζητά ο Αλβάρο ντε Σότο

    [02] Οικονομία

    Στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου

    (2/3/2004 1:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τα 36,45 δολάρια το βαρέλι έφτασε το αργό αμερικανικού τύπου, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ τα 32,57. Αιτίες: τα χαμηλά αμερικανικά αποθέματα, τα οποία είναι τα χαμηλότερα από τη δεκαετία του 70, η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης βενζίνης και η πολιτική αβεβαιότητα, που επικρατεί στη Βενεζουέλα. "Ο OPEC πρέπει να λάβει υπόψη ότι η αγορά δεν τροφοδοτείται ομαλά. Οι τιμές του πετρελαίου είναι πολύ υψηλές. Είναι κακό για την οικονομία, κακό για τις καταναλώτριες χώρες και για τις χώρες παραγωγούς", δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Κλοντ Μαντίλ, ενώ προειδοποίησε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Θα διατηρήσει ομαλή την αγορά η Σαουδική Αραβία

    Οι τιμές, πάντως, υποχώρησαν λίγο μετά τη διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι πρώτη σε παραγωγή πετρελαίου, ότι θα διατηρήσει ομαλή την τροφοδοσία της αγοράς, ώστε να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης. "Υπ αριθμόν ένα στη σκέψη μας είναι να διασφαλίσουμε να μην υπάρξουν ελλείψεις, γιατί αναγνωρίζουμε τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη", είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ-Ναίμι. Ο Ναιμί, αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα υπάρξουν κυρώσεις στα μέλη του OPEC, που παραβιάζουν τις επίσημες ποσοστώσεις που έχει επιβάλει το καρτέλ.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου των Αραβικών Εμιράτων, Ομπάιντ Νασέρι, απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι ποσοστώσεις του OPEC, δηλαδή να αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή, ως το τέλος του Μαρτίου, οπότε και θα γίνει η συνάντηση της Βιέννης. "Ο OPEC δεν θα αλλάξει την απόφασή του για περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Θα αναθεωρήσει την απόφασή του στη Βιέννη, αν οι τιμές παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα", είπε ο Νασέρι.

    Φοβούνται τη Βενεζουέλα

    Αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη Βενεζουέλα, η οποία είναι πέμπτη παραγωγός στον κόσμο, προκαλεί φόβους στην αγορά. Η βία που ξέσπασε το Σαββατοκύριακο μεταξύ των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς και διαμαρτυρομένων κατά του Προέδρου Ούγκο Τσάβες, θύμισε τη γενική απεργία του 2002, που έγινε αιτία να διακοπούν οι εξαγωγές πετρελαίου. Ο Τσάβες κατηγόρησε ακόμη μία φορά την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τις απόπειρες της αντιπολίτευσης για την αποπομπή του, ενώ για πρώτη φορά απείλησε δημόσια ότι θα διακόψει τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, αν η τελευταία επιχειρήσει να καταλάβει τη χώρα ή να της επιβάλει εμπορικό εμπάργκο.

    [03] Εκλογές

    Σε μεγάλη συγκέντρωση στη Λάρισα Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    (2/3/2004 7:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το ΠΑΣΟΚ είναι και θα είναι το κόμμα της αγροτιάς, διακήρυξε από τη Λάρισα το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ δεσμεύτηκε προσωπικά για τη διόρθωση των όποιων λαθών σημειώθηκαν στον αγροτικό τομέα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε την επέκταση του ΕΚΑΣ και στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, με στόχο να φθάσει η σύνταξη ενός ζευγαριού αγροτών στα 800 ευρώ, την ενίσχυση των ΚΤΕΛ σε 43 πόλεις ώστε να ισχύει το ίδιο φθηνό εισιτήριο σε όλη τη χώρα, ενώ για τα πανωτόκια είπε ότι δεν θα ξεπερνούν το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι καταστροφολογεί και είναι δέσμια ακραίων πολιτικών στοιχείων.

    Συμβόλαιο τιμής και αλληλεγγύης

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι κατεβαίνει ως υποψήφιος βουλευτής του νομού Λαρίσης, προκειμένου να ενδυναμώσει τους παραδοσιακούς δεσμούς του κόμματός του με την αγροτιά. "Θα τηρήσω το συμβόλαιο τιμής και αλληλεγγύης που υπέγραψε μαζί σας ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου".

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στο ενθουσιώδες κοινό της Λάρισας ότι η παράταξη που αντιπροσωπεύει μοιράζεται τα ίδια όνειρα με το λαό της Θεσσαλίας.

    "Θα κάνουμε τη Θεσσαλία ένα σύγχρονο, εύρωστο, τον πιο παραγωγικό τόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 450 εκατομμυρίων πολιτών".

    Παράλληλα, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη ΝΔ λέγοντας ότι θα φέρει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω στο παρελθόν στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος και τα εθνικά θέματα.

    "Η ΝΔ μιλά για καμένη γη. Είναι ο εύκολος τρόπος για να αναιρέσει όσα υπόσχεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα του σχετικά με τον αγροτικό τομέα εξαγγέλλοντας μια σειρά από μέτρα:

    Εισαγωγή του ΕΚΑΣ και στον ΟΓΑ, με στόχο να ανέβει η σύνταξη ενός ζευγαριού αγροτών στα 800 ευρώ .

    Δέσμευση, ότι οι οφειλές των τόκων από τα αγροτικά δάνεια της ΑΤΕ, δεν θα ξεπερνούν το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, ενώ τα χρέη ρυθμίζονται σε περίοδο 25 ετών με επιτόκιο 3%.

    Ενίσχυση των ΚΤΕΛ σε 43 πόλεις μέσω των δήμων, με 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με εισιτήριο στα 0,45 ευρώ όπως στην Αθήνα "ίδιο φθηνό εισιτήριο σε όλη τη χώρα".

    Για τις άγονες γραμμές της ενδοχώρας ειδικότερα, τα ΚΤΕΛ ενισχύονται μέσω των καποδιστριακών δήμων με 50 εκ. ευρώ ετησίως, "ώστε κάθε οικισμός της χώρας, έστω και με 10 κατοίκους να έχει καθημερινή τακτική συγκοινωνία".

    Καταβολή από την πρώτη του Μαρτίου, του μισού της ζημιάς του φετινού χιονιά και καταβολή των αποζημιώσεων χωρίς καθυστερήσεις, απευθείας στους αγρότες.

    Ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος των νέων αγροτών και προώθηση της αναδιάρθρωσης της γεωργικής παραγωγής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Επεκτείνουμε το ΕΚΑΣ στον αγροτικό τομέα"

    [04] Εκλογές

    Βολές κατά ΠΑΣΟΚ "Η ευημερία είναι για όλους τους Έλληνες"

    (2/3/2004 7:10:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Σκληρή γλώσσα εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να διχάσει τους πολίτες, χρησιμοποίησε ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Αγρίνιο. Ο κ. Καραμανλής είπε ότι σε αυτούς που ψάχνουν σε θολά νερά για να βρουν λύσεις στα αδιέξοδά τους, απαντούμε ξεκάθαρα με τις αρχές, τις αξίες και το πρόγραμμά μας". Τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα σέβεται και θα εμπιστεύεται όλους τους πολίτες, θα υπηρετεί όλους τους Έλληνες, δεν θα αναγνωρίζει κομματικές ταυτότητες, αλλά θα επιβραβεύει την αξιοσύνη, θα ανταμείβει την προσφορά και θα υπηρετεί την κοινωνική δικαιοσύνη. Μίλησε επίσης για επανίδρυση του κράτους, χωρίς φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής, και επανέλαβε τη θέση του για αναβάθμιση του ΑΣΕΠ , ώστε να υπάρχουν παντού απολύτως αξιοκρατικές προσλήψεις.

    Εξαγγελίες Καραμανλή

    Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση για την κατάσταση στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και στάθηκε περισσότερο στα έργα, στους ανέργους και στην αγροτική παραγωγή και την οικονομία του νομού.

    "Μπορεί να πιστέψει κανείς σ αυτούς, που ξεκίνησαν με μοντέρνο λαϊκισμό κι έφτασαν στα άκρα;", είπε και επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για κατάργηση των κομματικών ταυτοτήτων .

    "Στην Ελλάδα του αύριο δεν θα υπάρχουν οι "δικοί μας" και οι "δικοί τους", τόνισε.

    Ο Κώστας Καραμανλής, αναπτύσσοντας τις θέσεις της ΝΔ για τους αγρότες μίλησε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δυναμικής επανένταξης των παραγωγών στην καρδιά της οικονομικής ζωής και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για μία ακόμη φορά για την αγροτική της πολιτική.

    Επίσης, δεσμεύτηκε για μία νέα κυβέρνηση, που θ αντιμετωπίζει χωρίς διακρίσεις όλους του πολίτες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ενός κοινωνικού κράτους, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ξεκίνησε ήπια την προεκλογική αναμέτρηση, φτάνοντας, όμως στο τέλος από τον μοντέρνο λαϊκισμό στα εκβιαστικά διλήμματα και τις υποσχέσεις.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγγειλε τη συγκρότηση αναπτυξιακών οργανισμών περιφέρειας ανά νομό, με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, και παραγωγικών δυνάμεων με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη κάθε περιοχής.

    Κατέληξε λέγοντας ότι "στις 7 του Μάρτη όλοι μαζί αλλάζουμε σελίδα, γιατί η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το παρελθόν, την αλαζονεία της εξουσίας, την κακοδιαχείριση και την κατασπατάληση, τη διαφθορά και την παρακμή".

    "Η Ελλάδα αλλάζει κυβέρνηση και επιλέγει μια νέα που θα χαρακτηρίζεται από εργατικότητα, αποτελεσματικότητα, μετριοπάθεια, σεμνότητα, ταπεινότητα. Και θα στέκεται κοντά σε κάθε πολίτη", τόνισε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτεραιότητα μας ο πολίτης

    [05] Διεθνή

    Ομάδα του ΟΗΕ στην Αϊτή τις επόμενες ημέρες Πολυεθνική δύναμη στην Αϊτή

    (2/3/2004 8:12:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στρατιωτικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τον Καναδά άρχισαν να αναπτύσσονται στην Αϊτή, προκειμένου να αποκαταστήσουν την τάξη, μετά την παραίτηση και φυγή στο εξωτερικό του προέδρου, Ζαν- Μπερτράντ Αριστίντ. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, το μέγεθος της διεθνούς δύναμης δεν θα υπερβαίνει τους 5.000 άνδρες, ενώ επικεφαλής της θα είναι οι Αμερικανοί πεζοναύτες. Τις επόμενες ημέρες θα φθάσει στην Αϊτή και η "ομάδα αξιολόγησης" των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, θύμα πραξικοπήματος, στο οποίο συμμετείχαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της χώρας, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα, Πορτ- ο- Πρενς, όπου συνεχίζονται οι λεηλασίες και η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Προστασία ανθρώπων και συμφερόντων

    Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν στήσει ένα διοικητικό κέντρο στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου, ενώ ο επικεφαλής τους, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπέργκερ, τόνισε πως, οι στρατιωτικές δυνάμεις θα προστατεύσουν "ζώνες- κλειδιά", μεταξύ των οποίων και το προεδρικό μέγαρο στην Πορτ- ο- Πρενς. Στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Αϊτής, έχουν προσγειωθεί αμερικανικά και γαλλικά αεροσκάφη, καθώς και δύο γαλλικά ελικόπτερα Πούμα.

    Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών και Γάλλων στρατιωτών δήλωσαν ότι, δεν ήλθαν στη χώρα για να παίξουν τον ρόλο του αστυνόμου, αλλά για να προστατεύσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, εκφράζοντας συνάμα και την καλή τους θέληση.

    Σχολιάζοντας την ανάπτυξη των Αμερικανών στρατιωτών στην Αϊτή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν "μεγάλες μάχες ", τονίζοντας ωστόσο πως, "οι στρατιώτες μας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γι αυτές".

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι, οι ΗΠΑ θα διοικήσουν την πολυεθνική δύναμη "μέχρις ότου οι συνθήκες επιτρέψουν να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε μία άλλη χώρα".

    Θύμα πραξικοπήματος δηλώνει ο Αριστίντ

    "Μοντέρνα απαγωγή" και "πραξικόπημα" χαρακτήρισε την εγκατάλειψη της Αϊτής ο πρώην πρόεδρος, Ζαν- Μπερτράν Αριστίντ.

    Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο κ. Αριστίντ κατονόμασε ως δράστες του πραξικοπήματος "αϊτινές και αμερικανικές δυνάμεις, που έδρασαν μαζί, για να κυκλώσουν το αεροδρόμιο, την κατοικία μου, το μέγαρό μου".

    Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε "ανοησίες" τις δηλώσεις του κ. Αριστίντ και τις φήμες, που θέλουν τους Αμερικανούς πεζοναύτες να αναγκάζουν σε φυγή τον πρώην πρόεδρο της Αϊτής.

    Σημειώνεται πως, ο κ. Αριστίντ βρίσκεται στην Μπανγκί, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής. Όπως αναφέρεται, τελικός προορισμός του είναι η Νότιος Αφρική, χωρίς να έχει διευκρινισθεί εάν η κυβέρνηση προτίθεται να του προσφέρει άσυλο.

    Το βράδυ της Δευτέρας, τρεις Αμερικανοί, φίλοι του πρώην προέδρου, εξέφρασαν τη βεβαιότητα τους πως, ο κ. Αριστίντ έπεσε θύμα απαγωγής, ενώ οι ΗΠΑ διέψευσαν τους ισχυρισμούς τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απήχθη ο Αριστίντ;

    [06] Διεθνή

    Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στις 6 Φεβρουαρίου Τσετσένοι επιτέθηκαν στο μετρό της Μόσχας

    (2/3/2004 8:31:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Η "Gazotan Murdash", μια άγνωστη, μέχρι σήμερα, οργάνωση Τσετσένων αυτονομιστών ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό της Μόσχας στις 6 Φεβρουαρίου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους. "Η πρώτη μας επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 6 Φεβρουαρίου στο μετρό της Μόσχας", αναφέρει μήνυμα της οργάνωσης στην ιστοσελίδα www.kavkazcenter.com, που "φιλοξενεί" συχνά μηνύματα του Τσετσένου ηγέτη, Σαμίλ Μπασάγεφ, ο οποίος έχει οργανώσει πολλές επιθέσεις εις βάρος ρωσικών στόχων. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της ιστοσελίδας, η "Gazotan Murdash" είχε στείλει την ανακοίνωσή της τρεις φορές και έπειτα τηλεφώνησε στους υπεύθυνους, που αποφάσισαν τελικά να τη δημοσιεύσουν. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι δηλώνουν άγνοια για το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από την οργάνωση αυτή. Το μήνυμα χαρακτηρίζει την επίθεση στο μετρό "αντίποινα για τις ωμότητες, που διέπραξαν πριν από τέσσερα χρόνια, στις 5 και 6 Φεβρουαρίου του 2000, τα ρωσικά στρατεύματα στην Τσετσενία" και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες επιθέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μακελειό στο μετρό της Μόσχας

    Σχετικά Links:

    KAVKAZCENTER.com

    [07] Εκλογές

    Έτοιμος να ανταποκριθεί στη λαϊκή εντολή Δυνατή μια συνεργασία με την Αριστερά

    (2/3/2004 8:29:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΑΠΕ

    Να διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας προγραμματικής συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς πρότεινε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star. Επιπλέον, δήλωσε ότι έχει πάρει εντολή για αλλαγές και ανατροπές στο κόμμα με την εκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την ίδια εντολή ζητά και στις εκλογές της Κυριακής, δεσμευόμενος ότι θα ανταποκριθεί, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Μεγάλης σημασίας είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, σημείωσε, επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι με επίλυση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει άρδην και μόνιμη αλλαγή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και οικονομικό μέρισμα ειρήνης, το οποίο θα διατίθεται για την παιδεία, την υγεία και άλλες κοινωνικές παροχές.

    "Δέσμιος" ο Κ. Καραμανλής

    Ο πρώτος πολίτης της χώρας πρέπει να εκπροσωπεί ευρύτερα τον ελληνικό λαό, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσει τη λογική της επιλογής του κ. Στεφανόπουλου, η οποία δικαιώθηκε.

    Δήλωσε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση με τον ίδιο ως Πρωθυπουργό, μπορεί να προωθήσει και να επιτύχει την επίλυση του Κυπριακού και να θέσει βάσεις μόνιμης συνεργασίας με την Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αριστερά, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μετά τις εκλογές πρέπει να εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας με τα κόμματα της αριστεράς, ανεξάρτητα από το αν αυτά θα είναι στη Βουλή ή όχι. Και υποσχέθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα είναι προγραμματική, χωρίς επιδίωξη ηγεμονίας ή καπελώματος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση που θα σχηματίσει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, θα είναι μικρή και ευέλικτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει και στελέχη της διεύρυνσης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι στον ευρύτερο μηχανισμό θα τοποθετηθούν στελέχη με κριτήρια, μεταξύ των οποίων η κομματική ένταξη δεν θα είναι σημαντικό.

    Περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά των μελών της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα είναι έντιμα, ικανά, καινοτόμα, αποτελεσματικά, ειλικρινή και με βαθιά πίστη στη δημοκρατία και τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας.

    Καταλόγισε στον κ. Καραμανλή ότι σε αντίθεση με τον ίδιο που έχει εντολή για αλλαγές και ανατροπές, εκείνος είναι δέσμιος εσωτερικών ισορροπιών. Και αναρωτήθηκε αν κάποιος που δεν τόλμησε καμία αλλαγή στο κόμμα του και συμβιβάστηκε με ακροδεξιά στοιχεία, θα μπορέσει να κάνει αλλαγές στην κοινωνία.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι, ως Πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να συμπράξουν ώστε να επιτευχθεί εθνική συνεννόηση σε πολύ σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξωτερική πολιτική, η διαφθορά (για την οποία ανέφερε ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή και προανήγγειλε πολιτικές ή δικαστικές κυρώσεις για όσους αποδειχθεί ότι έχουν εμπλακεί σε τέτοιες υποθέσεις) η παιδεία, η υγεία κ.λπ.

    Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι θα υπάρξει βοήθεια της πολιτείας στις οικογένειες εξαρτημένων ατόμων και πολύ περισσότερο στα ίδια τα άτομα, τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ασθενείς και να μην οδηγούνται στις φυλακές. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποσχέθηκε ότι η πολιτεία θα βρίσκει δουλειά στα άτομα αυτά, θα βοηθά στην απεξάρτησή τους και θα δημιουργήσει περισσότερα κέντρα απεξάρτησης.

    [08] Διεθνή

    Στο χορό των Ρίχτερ Τουρκία και Νικαράγουα

    (2/3/2004 8:59:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: Reuters

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Αντιγιαμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όταν ένα σπίτι κατέρρευσε μετά από σεισμική δόνηση έντασης 3, 8 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN- Turk, νεκροί είναι όλοι οι ένοικοι του σπιτιού, στο χωριό Τσελιχάν. Λίγη ώρα νωρίτερα, σεισμός 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην πόλη Μσατσάπα της Νικαράγουα, στις ακτές του Ειρηνικού, νότια της πρωτεύουσας Μανάγουα. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Τα συνεργεία εκτάκτου ανάγκης τονίζουν πως, δεν υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ πανικός επικράτησε στους δρόμους της πόλης.

    [09] Εκλογές

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    (2/3/2004 9:05:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Επί ποδός βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία για τις μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις της Αθήνας. Τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά επισκέπτεται στις 11:00 ο Γ. Παπανδρέου και στις 15:30 μιλά στο Ευγενίδιο Ίδρυμα για την κοινωνία των πολιτών και της γνώσης. Στις 18:30, στο Μετς, θα παρευρεθεί σε συναυλία που οργανώνει η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, στις 13:00 ο Κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο στην οδό Σανταρόζα, στο κέντρο, και στις 17:30 θα έχει συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, στη Ρηγίλλης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επισκέπτεται την Κεφαλονιά. Στις 19:00, ο ΣΥΝ διοργανώνει την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στην πλατεία Κοτζιά. Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας επισκέπτεται στις 12:30, ο Δημήτρης Τσοβόλας.

    [10] Διεθνή

    Πυροβολήθηκε σύμβουλος του Αραφάτ

    (2/3/2004 9:27:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, Χαλίλ αλ Ζιμπάν, που εργαζόταν για το τοπικό γραφείο Τύπου της Παλαιστινιακής Αρχής, χτυπήθηκε από πυρά μασκοφόρων στη Γάζα, την ώρα που εγκατέλειπε το γραφείο του, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές και η Ένωση Δημοσιογράφων. Ο 59χρονος Αλ Ζιμπάν, ήταν εκδότης μιας διμηνιαίας επιθεώρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένας από τους συμβούλους του προέδρου, Γιάσερ Αραφάτ, και σημαντικό στέλεχος της Φατάχ. Λίγη ώρα αργότερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Αμπού Ρατζάμπ, έχασε τη ζωή του απο ισραηλινά πυρά στη Χεβρώνα. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο 27χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι του, όπου οι στρατιώτες αναζητούσαν έναν άλλο Παλαιστίνιο.

    Στόχος οι δημοσιογράφοι

    Η δολοφονία του Αλ Ζιμπάν δε σχολιάστηκε από τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο, η Ένωση Δημοσιογράφων ζητά την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία του, αφού οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων.

    Πριν τρεις εβδομάδες, άγνωστοι πυρπόλησαν το αυτοκίνητο του Μουνίρ Αμπού Ριζέκ, διευθυντή της εφημερίδας "Αλ Χαγιάτ αλ Τζαντίντα", που πρόσκειται στην Παλαιστινιακή Αρχή. Επίσης, στις αρχές του μήνα, κατά τη διάρκεια της αργίας του Αλ Αντχά,είχαν βανδαλισθεί τα γραφεία της εφημερίδας "Αλ Νταρ".

    Στις 8 Ιανουαρίου είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο, έπειτα από επίθεση από κουκουλοφόρους, ο ανταποκριτής του αραβικού δικτύου Αλ Αραμπίγια, Σείφ Σαχίν, ενώ τα γραφεία του δικτύου στη Ραμάλα, δέχθηκαν επίθεση από μασκοφόρους τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Διαμαρτυρόμενοι για όλες αυτές τις επιθέσεις, οι παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι στη Λωρίδα της Γάζας είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία στις 9 Φεβρουαρίου.

    [11] Ιράκ

    Εξήντα νεκροί και 100 τραυματίες Οι Σιίτες στο στόχαστρο

    (2/3/2004 11:30:00 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε λουτρό αίματος μετατράπηκε η θρησκευτική τελετή των Σιιτών, Ασούρα, μετά από τρομοκρατική επίθεση εναντίον πιστών σε Κερμπάλα και Βαγδάτη, που είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο του θανάτου του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ. Στην Κερμπάλα εννέα εκρήξεις συγκλόνισαν δύο ιερά μαυσωλεία με αποτέλεσμα 25 άτομα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις εκρήξεις συγκλόνισαν το μαυσωλείο του ιμάμη Μούσα αλ Κάζεμ στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 33 άνθρωποι και 100 να τραυματιστούν. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι, άγνωστοι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του πλήθους, που μετείχε στη θρησκευτική τελετή. Την ίδια ώρα δύο ακόμα Σιίτες έχαναν τη ζωή τους στο Πακιστάν από επίθεση ενόπλων στην πόλη Κουέτα.

    [12] Διεθνή

    Θύμα δολοφονίας και ο προκάτοχός του Δολοφονήθηκε Ρώσος αντιδήμαρχος

    (2/3/2004 10:13:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Θύμα δολοφονίας έπεσε ο αντιδήμαρχος της ρωσικής πόλης Νοβοσιμπίρσκ, Βαλερί Μιαριάσοφ, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του. Όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, διατάχθηκε έρευνα για τη δολοφονία, ενώ ο εισαγγελέας αποκλείει το ενδεχόμενο να σχετίζεται η ενέργεια με το αξίωμα του κ. Μιαριάσοφ. Σημειώνεται πως, ο προκάτοχος του Μαριάσοφ είχε επίσης δολοφονηθεί πριν από τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχουν διευκρινισθεί ακόμα οι συνθήκες.

    [13] Εκλογές

    Ενεργοποίηση της σχέσης πολίτη - πολιτικής Αναγκαία η ανάδειξη των διαφορών

    (2/3/2004 10:42:00 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τις μέγιστες μετεκλογικές συναινέσεις δηλώνει ότι θα επιδιώξει ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή" της Τρίτης, αλλά υποστηρίζει ότι στην παρούσα φάση είναι απαραίτητο να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ των παρατάξεων. Επιπλέον, τονίζει ότι την τετραετία 2004-2008 δεν έχουν θέση κατεστημένες νοοτροπίες, ενώ για το πρόβλημα της διαπλοκής τονίζει ότι το θέμα δεν είναι να παγώσουμε την αγορά, αλλά να την υποχρεώσουμε να λειτουργήσει με διαφάνεια.

    Στόχος η ανάπτυξη με δημοσιονομική σταθερότητα

    Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συμμετοχική δημοκρατία θα αποτελέσει μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης και, παράλληλα, θα βελτιώσει την κοινωνική συνοχή η οποία, με τη σειρά της, θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες. "Το μέγα ζητούμενο είναι η απελευθέρωση ανενεργών παραγωγικών δυνάμεων ", τονίζει. "Δεν είναι στις προθέσεις μου να στήσω κάποιον κομματικό μηχανισμό, αλλά να ενεργοποιήσω τη σχέση του πολίτη με την πολιτική. Να διαμορφώσω όρους αύξησης της πολιτικής και κοινωνικής συνοχής. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ούτε ταχύρυθμη οικονομική ανάπτυξη ούτε αποτελεσματική λειτουργία της δημοκρατίας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνει η ΝΔ σχετικά με τη διαδικασία διαδοχής που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι εκεί όπου η αξιωματική αντιπολίτευση ανακαλύπτει δακτύλους και δαχτυλίδια, υπάρχει ο πραγματισμός μιας δυναμικής παράταξης που συνεκτίμησε τα γεγονότα και αποφάσισε να προχωρήσει μπροστά .

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα "όχημα ανανέωσης" και εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους κ.κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο .

    "Η παρουσία τους στον στίβο των διεργασιών του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι θα εκτιμάται κατά περίπτωση η οπτική τους, εμβολιάζοντας με έναν διαφορετικό λόγο τα επιχειρήματα που μπαίνουν στο τραπέζι της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης".

    [14] Διεθνή

    Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια Ψάχνουν για ναυαγούς στις Φιλιππίνες

    (2/3/2004 10:49:00 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης ΘεοδώρουΠηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον 130 άνθρωποι αγνοούνται στις Φιλιππίνες, μετά τη φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή στο πολυτελές επιβατηγό "Super Ferry 14", καθώς έπλεε ανοικτά της πρωτεύουσας Μανίλα. Ο επικεφαλής της ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Άρθουρ Γκόσιγκαν, δήλωσε ότι, το 70% του μισοβυθισμένου πλοίου έχει εξερευνηθεί και τα συνεργεία δεν έχουν βρει ίχνη των αγνοουμένων, παρά μόνο προσωπικά αντικείμενα και αποσκευές. Ωστόσο, ο κ. Γκόσιγκαν επεσήμανε πως, σε ένα σημείο του πλοίου αναδύεται κάποια μυρωδιά, που μπορεί να προέρχεται από σώματα, που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε σε αβαθή κοντά στο Μαριβέλες, νότια της Μανίλα, ενώ ομάδες διασωστών διερευνούν στα γειτονικά νησιά και τις παραθαλάσσιες κοινότητες, ελπίζοντας να εντοπίσουν ζωντανούς κάποιους από αυτούς που αγνοούνται. Αν και δεν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια του ναυαγίου, στέλεχος του ισλαμικού κινήματος "Αμπού Σαγιάφ" επεσήμανε πως, πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Ενδεχόμενη επίθεση τρομοκρατών

    Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε μετά από ισχυρή έκρηξη στο μηχανοστάσιο του πλοίου, υποχρέωσε εκατοντάδες ανθρώπους να πηδήξουν στη θάλασσα μέσα στη νύχτα, προκειμένου να σωθούν από τις φλόγες.

    Αν και τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, ο Καντάφι Τζανζαλάνι, στέλεχος της "Αμπού Σαγιάφ", υποστήριξε ότι, η φωτιά ξέσπασε από βόμβα, που τοποθέτησε στο πλοίο ένα μέλος της οργάνωσης.

    Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Philippine Daily Inquirer", ο κ. Τζανζαλάνι είπε πως, ένα μέλος της οργάνωσης, ο Αμπού Μουάντζ, επιβιβάσθηκε στο σκάφος με το όνομα Αρνούλφο Αλβαράδο και τοποθέτησε τη βόμβα. Η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Μακαπαγάλ Αρόγιο, απέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Τζανζαλάνι, λέγοντας πως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδίδει το δυστύχημα σε τρομοκρατική επίθεση. Πάντως, την ύπαρξη επιβάτη με το όνομα που ανέφερε το στέλεχος της οργάνωσης, επιβεβαιώνει ο κατάλογος των επιβαινόντων στο πλοίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εν πλω πυρκαγιά στις Φιλιππίνες

    Σχετικά Links:

    Εφημερίδα "Philippine Daily Inquirer"


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 2004 - 9:51:10 UTC