Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίλογος για τον Μπόρις Τράικοφσκι
  • [02] Ένας τραυματίας Σύγκρουση πλοίων στο Ρίο
  • [03] Πρωταγωνιστές οι νέοι "Μήνυμα νίκης από την Αθήνα"
  • [04] Σε Καρπενήσι - Λευκάδα - Κεφαλονιά ο Καραμανλής Αυλαία από την Κέρκυρα
  • [05] Ομιλία Τσοβόλα στο Ηράκλειο "Ο λαός θα ξαναβάλει το ΔΗΚΚΙ στη Βουλή"
  • [06] Άγνωστα τα αίτια της επίθεσης Χειροβομβίδα σε τέμενος στην Υεμένη
  • [07] Πολύ καλή η εμφάνιση του Έλληνα σπρίντερ Χάλκινο μετάλλιο ο Θεοδωρίδης

    [01] Διεθνή

    Επίλογος για τον Μπόρις Τράικοφσκι

    (5/3/2004 7:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Το τελευταίο αντίο στον πρόσφατα αδικοχαμένο πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ είπαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά και επίσημοι από πλήθος χωρών. Η σορός του εκλιπόντος Μπόρις Τράικοφσκι ενταφιάστηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα στο κοιμητήριο Μπούτελ των Σκοπίων, με τις ανώτατες κρατικές και στρατιωτικές τιμές. Στην κηδεία παρέστησαν αντιπροσωπείες από 66 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ αυτών ήταν ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

    Στο πλευρό της ΠΓΔΜ η διεθνής κοινότητα

    Τη νεκρική πομπή, που ξεκίνησε από το κτήριο του κοινοβουλίου, όπου η σορός του είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ακολούθησαν μέχρι το κοιμητήριο χιλιάδες πολίτες της ΠΓΔΜ.

    Το "ύστατο χαίρε" απηύθυναν κατά σειρά, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, από το οποίο προερχόταν πολιτικά ο Μπόρις Τράικοφσκι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι (εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας), ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο επίσκοπος της Ευαγγελικής-Μεθοδιστικής Εκκλησίας της ΝΑ Ευρώπης, Χένρι Μπόλετερ.

    Ο κ. Πρόντι κάλεσε την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να ακολουθήσει τον δρόμο του Μπόρις Τράικοφσκι για την προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι υποχρέωση της Κοινότητας είναι να υποστηρίξει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην χώρα, που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές δομές. "Με ανυπομονησία περιμένουμε να υποβάλλετε την αίτηση ένταξης της χώρας σας στην Ε.Ε.", είπε, ο κ. Πρόντι.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίστης, που παρέστη στη νεκρώσιμη τελετή, σε δήλωση του από τα Σκόπια ανέφερε ότι ο εκλιπών πρόεδρος της ΠΓΔΜ, εργάστηκε συστηματικά και με αυταπάρνηση για την ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα του και μάλιστα, οι κατακτήσεις αυτές, ακόμη και με την απώλειά του, δεν κινδυνεύουν. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε επίσης ότι η υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ΠΓΔΜ είναι δεδομένη και αυτή περιλαμβάνει και τη στήριξη της υποβολής αίτησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τράικοφσκι έχασε την ζωή του την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, όταν το κυβερνητικό αεροπλάνο που τον μετέφερε στην πόλη Μόσταρ της Βοσνίας, όπου επρόκειτο να συμμετέχει σε διεθνή επενδυτική διάσκεψη, κατέπεσε, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, 20 χλμ. νότια της βοσνιακής αυτής πόλης. Μαζί με τον πρόεδρο Τράικοφσκι σκοτώθηκαν και άλλοι οχτώ επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, οι κηδείες των οποίων έγιναν χθες.

    [02] Εσωτερικά

    Ένας τραυματίας Σύγκρουση πλοίων στο Ρίο

    (5/3/2004 8:50:00 μμ)

    Στο επιβατηγό πλοίο ανοιχτού τύπου "Κέρκυρα" το οποίο ήταν δεμένο στην προβλήτα του Ρίου, προσέκρουσε το απόγευμα της Παρασκευής το επιβατηγό πλοίο "Νικόλαος Α'" το οποίο προσέγγιζε το λιμάνι. Από την πρόσκρουση τραυματίσθηκε ελαφρά, ο λοστρόμος "Νικόλαος Α" Ν. Μάνεσης ο οποίος εκείνη τη στιγμή ήταν επάνω στον καταπέλτη του πλοίου. Και στα δυο πλοία προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

    [03] Εκλογές

    Πρωταγωνιστές οι νέοι "Μήνυμα νίκης από την Αθήνα"

    (5/3/2004 9:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε κλίμα πανηγυρικό, υπό τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού εκατοντάδων χιλιάδων οπαδών του κινήματος πραγματοποίησε την κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ενωτικός υπογραμμίζοντας ότι την επομένη των εκλογών κανείς δεν θα περισσεύει και ζήτησε την στήριξη των πολιτών για ένα νέο ξεκίνημα στις 8 του Μάρτη, για την πραγμάτωση των οραμάτων, με μπροστάρηδες τους νέους. Δεσμεύθηκε για ανατροπές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, για συμμετοχική διακυβέρνηση και για ισχυρό κοινωνικό και καινοτόμο κράτος, που επενδύει στον άνθρωπο και εγγυάται ένα μέλλον ατομικής και συλλογικής ευημερίας. Επέκρινε δε με δριμύ τρόπο τη ΝΔ κάνοντας λόγο για "δεξιά παλαιάς κοπής που στήνει παράκεντρους μηχανισμούς προτού καταλάβει την εξουσία", κατηγορώντας την για απουσία οράματος, καταστροφολογία και εκμηδενισμό. Τόνισε την κρισιμότητα της Κυριακής και κάλεσε τους πολίτες να πάρουν, όπως είπε, την τύχη της χώρας στα χέρια τους.

    Δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία και τον πολίτη

    Μπροστά σε ένα εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό, αλλά και νεαρό κατά ένα μεγάλο μέρος του ακροατήριο, ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε την τελευταία κεντρική ομιλία κόμματος για αυτόν τον προεκλογικό αγώνα.

    Η συγκέντρωση κάλυπτε την οδό Πατησίων σε όλο της το μήκος, από τα Χαυτεία μέχρι την πλατεία Αμερικής και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από τη διασταύρωση με την Πατησίων μέχρι τη λεωφόρο Κηφισίας. Την ίδια ώρα ασφυκτικά γεμάτη ήταν η πλατεία μπροστά από το Πεδίο του Άρεως.

    Με έκδηλη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της Κυριακής, υπό τους ήχους συνθημάτων όπως "Γιώργο προχώρα και άλλαξε τα όλα", ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις δεσμεύσεις και τις εγγυήσεις του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, απευθυνόμενος, όπως είπε, στη δύναμη του πολίτη να αλλάξει το μέλλον του.

    Έκανε λόγο για το στόχο της κοινωνικής ευημερίας, για τον οποίο θα παλέψει το ΠΑΣΟΚ και εγγυήθηκε ένα ασφαλή δρόμο για το μέλλον της Ελλάδας, η οποία θα διαθέτει διεθνές κύρος και θέση στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Επίσης εγγυήθηκε εθνικά αποδεκτές και δίκαιες λύσεις στα ζητήματα του Κυπριακού και της υφαλοκρηπίδας. Μίλησε για ισχυρή οικονομία και για στήριξη των επιχειρήσεων, αλλά και για σύγκλιση του εισοδήματος των εργαζομένων στο 90% με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεσμεύθηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις και για καλύτερη κατανομή στη χώρα του Δ ΚΠΣ, ενώ υπογράμμισε πως σήμανε η ώρα της περιφέρειας, η ώρα που θα αναδειχθεί ως αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης, ενώ τόνισε την έμφαση που θα δοθεί στην αγροτική πολιτική. Μίλησε για αποκέντρωση της εξουσίας και ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, με άμεση εκλογή ισχυρού περιφερειακού συμβουλίου, ισχυροποίηση των δήμων και των συμπολιτειών, καθώς και για νέα κατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων.

    Απευθυνόμενος στους νέους, δεσμεύθηκε για σταδιακή μείωση της ανεργίας στο 6% έως το 2008, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ έκανε λόγο και για μέτρα στήριξης των ανέργων, όπως η δωρεάν μετακίνηση τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για δεκάδες χιλιάδες θέσεις μερικής απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας στους δήμους.

    Για την Παιδεία δεσμεύτηκε για διάθεση κονδυλίων, που θα φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, για νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ανακουφίσει μαθητές και γονείς, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στη γνώση και την παιδεία αποτελούν ασφαλιστική δικλείδα για ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στη νέα παγκοσμιότητα.

    Για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους δεσμεύτηκε για διαρκή διεύρυνση του αφορολόγητου ορίου και κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ μαζί με το ΕΚΑΣ στα 700 ευρώ. Ανέφερε, επίσης, ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές ούτως ώστε όσοι στερήθηκαν το ΕΚΑΣ με τις αυξήσεις των συντάξεων τους, να το λάβουν αναδρομικά.

    "Στόχος μας μια άλλη ποιότητα ζωής, ένας νέος πολιτισμός της καθημερινότητας, που να έχει στο κέντρο του τον πολίτη, την αξιοπρεπή ζωή (...) Να εμπεδώσουμε μια νέα αντίληψη και μια νέα νοοτροπία για το πως θα σπουδάζουν τα παιδιά μας, πως θα φροντίζουμε τους συνταξιούχους και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, πως θα βγάλουμε από το περιθώριο τον κοινωνικά αποκλεισμένο, τον άνεργο, τον φτωχό, το μετανάστη, την κάθε μειονότητα" τόνισε Ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέλαβε δέσμευση για ελάφρυνση της φορολογίας, με σταθερό δεκαετές φορολογικό σύστημα και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές τους δυνατότητες.

    Απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους υποσχέθηκε νέο μισθολόγιο μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αξιοκρατική και αντικειμενική πρόσληψη, δίκαιη αξιολόγηση, αμοιβές συνδεδεμένες με την αποδοτικότητα, διαρκή μόρφωση και σταθερές σχέσεις εργασίας. Επίσης διαβεβαίωσε τους συμβασιούχους για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει βάσει της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας.

    Οι δεσμεύσεις για την οικογένεια και ιδιαίτερα την πολύτεκνη αφορούν στην πρόσληψη ενός παιδιού κατά προτεραιότητα στο δημόσιο ή στους ΟΤΑ, καθώς και ελεύθερη επιλογή παιδικού σταθμού για τις μητέρες.

    Επίσης μίλησε για επέκταση και μονιμοποίηση του δικτύου Αλληλεγγύης και Προστασίας, ενίσχυση των προγραμμάτων της Βοήθειας στο Σπίτι, του σχολικού φύλακα και του φύλακα της γειτονιάς.

    Μίλησε για αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών που θα φτάσουν στο 30% έως το 2008 και των δαπανών στην υγεία στο 4%. Ειδικότερα, για την υγεία τόνισε ότι ζητούμενο είναι η δυνατότητα πλήρους κάλυψης του πολίτη επί 24ωρου βάσεως, με νοσοκομεία, που θα διαθέτουν επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Για το λόγο αυτό μέσα στο 2004 διορίζονται 10.000 νοσηλευτές, ενώ όποιες πρόσθετες ανάγκες υπάρξουν θα καλυφθούν μέχρι το 2006.

    Για τους Έλληνες της διασποράς υποσχέθηκε καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και θωράκιση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    [04] Εκλογές

    Σε Καρπενήσι - Λευκάδα - Κεφαλονιά ο Καραμανλής Αυλαία από την Κέρκυρα

    (5/3/2004 10:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Επάνοδο στις τακτικές του σκληρού ροκ αλλά και διχαστικές πολιτικές καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην Κέρκυρα, ο Κώστας Καραμανλής. ''Όταν ξεκινούσε η προεκλογική περίοδος είχα την ελπίδα ότι φτάνοντας στο τέλος θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε όλοι περήφανοι για το επίπεδο της εκλογικής αντιπαράθεσης. Είχα την ελπίδα ότι θα συμβάλλει σε αυτό η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τελικά δεν έγινε έτσι" τόνισε υπογραμμίζοντας και πάλι ότι στόχος της ΝΔ είναι μία νέα διακυβέρνηση χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις . Νωρίτερα, ο αρχηγός της ΝΔ, επισκέφθηκε τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και το Καρπενήσι ενώ λόγω των κακών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να μιλήσει σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στη Ζάκυνθο.

    "Δεν άντεξαν τον υπεύθυνο διάλογο"

    Μιλώντας στην Κέρκυρα, ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν άντεξε τον υπεύθυνο διάλογο και προτίμησε τις καθεστωτικές πρακτικές για να μείνει, όπως είπε γαντζωμένο στην εξουσία.

    Δεσμεύθηκε να κάνει πράξη τα οράματα όλων των Ελλήνων και να τιμήσει την εντολή που θα του ανατεθεί την Κυριακή.

    "Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να κάνουμε πράξη τα κοινά μας οράματα, θα δώσω τον εαυτό μου για να μην προδώσω την εμπιστοσύνη σας γιατί αυτό είναι για μένα το ύψιστο χρέος " είπε χαρακτηριστικά.

    Δήλωσε υπερήφανος γιατί, όπως είπε, " όλο αυτό το διάστημα η ΝΔ προσέφερε και προσφέρει στην ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας" και υπογράμμισε ότι την ίδια ευπρέπεια και σοβαρότητα έδειξαν και τα άλλα κόμματα της αριστεράς.

    ''Οφείλω να πω ότι οι αρχηγοί και τα στελέχη τους ακολούθησαν δρόμους πολιτισμένης αντιπαράθεσης'' είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του κόμματος του για την ενίσχυση των υποδομών, την περιφερειακή ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάπτυξη του τουρισμού, το χαρακτηρισμό ως πολύτεκνης της οικογένειας με τρία παιδιά, τη σταδιακή σύγκλιση των μισθών και συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό όρο και την αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης στα 230 και τα 330 Ευρώ αντίστοιχα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στις 7 του Μάρτη αλλάζουμε σελίδα"

    Μήνυμα ενότητας από το Καρπενήσι

    [05] Εκλογές

    Ομιλία Τσοβόλα στο Ηράκλειο "Ο λαός θα ξαναβάλει το ΔΗΚΚΙ στη Βουλή"

    (5/3/2004 8:15:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τη βεβαιότητα ότι το ΔΗΚΚΙ θα εκπροσωπηθεί στη νέα βουλή, εξέφρασε μιλώντας από το Ηράκλειο ο Δημήτρης Τσοβόλας. "Το ΔΗΚΚΙ, θα μπει δυνατό στη Βουλή, γιατί τώρα κατάλαβε ο πολίτης τι σήμαινε η απουσία του τα προηγούμενα 4 χρόνια από την Βουλή" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την επομένη των εκλογών, θα πρέπει να υπάρχουν δυνατές και αποφασιστικές φωνές στη Βουλή, προκειμένου κάποιος να νοιαστεί για τους ανθρώπους της μικρής και μεσαίας τάξης. Υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του δεν είναι κίνημα διαμαρτυρίας αλλά ένα κίνημα με ολοκληρωμένη δημοκρατική, προοδευτική, εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που μπορεί να διεκδικήσει για τα λαϊκά στρώματα. Εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για τη διεύρυνση με τους Μάνο-Ανδριανόπουλο και κατέκρινε τη στάση του Κώστα Μπαντουβά ο οποίος επανέκαμψε στο κυβερνών κόμμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νομιμοποίηση των συμβασιούχων ζητά ο Τσοβόλας

    [06] Διεθνή

    Άγνωστα τα αίτια της επίθεσης Χειροβομβίδα σε τέμενος στην Υεμένη

    (5/3/2004 11:00:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Η προσευχή της Παρασκευής είχε θλιβερή εξέλιξη για τους μουσουλμάνους πιστούς σε τέμενος της Υεμένης. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν, όταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, άγνωστος πέταξε χειροβομβίδα κατά των πιστών, στο τέμενος, στην περιοχή Ούτομα της κεντρικής επαρχίας Ντάμαρ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο δράστης ήταν ένας από τους νεκρούς. Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της επίθεσης.

    [07] Αθλητισμός

    Πολύ καλή η εμφάνιση του Έλληνα σπρίντερ Χάλκινο μετάλλιο ο Θεοδωρίδης

    (5/3/2004 10:00:00 μμ)

    Το χάλκινο μετάλλιο, κατέκτησε ο Γιώργος Θεοδωρίδης στον τελικό των 60 μέτρων, στο 10ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που διεξάγεται στη Βουδαπέστη. Ο Έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε τρίτος με χρόνο 6.54, χαρίζοντας στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στη διοργάνωση. Πρώτος ήταν ο Βρετανός Τζέισον Γκάρντενερ με 6.49 και δεύτερος ο Αμερικανός Σον Κρόφορντ με 6.52. Αντίθετα δεν τα κατάφερε η Γωγώ Κοκλώνη στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών, αφού τερμάτισε πέμπτη στην ημιτελική σειρά με χρόνο 7.33.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 5 March 2004 - 21:51:13 UTC