Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου
  • [02] "Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες" Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού
  • [03] Σύστημα συναγερμού για κουρασμένους Υπό δοκιμή
  • [04] Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι
  • [05] Σε συναινετικό κλίμα οι τελετές παράδοσης Στις θέσεις τους οι νέοι
  • [06] Θα πληρώνουν ακριβά τα έξτρα κιλά τους οι Ελβετοί
  • [07] Ανακρίσεις για τους Βρετανούς του Γκουαντανάμο
  • [08] Την εσχάτη των ποινών αντιμετωπίζουν οι μισθοφόροι της Ζιμπάμπουε
  • [09] Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της επίθεσης Άλλοι πέντε νεκροί στη
  • [10] Συνελλήφθησαν και Ιταλοί συνένοχοι Λαθρομετανάστες-καθαριστές
  • [11] Στα Χανιά της Κρήτης Εξαρθρώθηκε παράνομο εργαστήριο ταρίχευσης
  • [12] Χάπι εντ σε παχυσαρκία και κάπνισμα

    [01] Εσωτερικά

    Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου

    (10/3/2004 12:37:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου η νέα κυβέρνηση, από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ορκίστηκε πρώτος και κατόπιν υπέγραψε την πρώτη πρωθυπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία μετονομάζονται τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Γεωργίας και αλλάζει η σειρά στην τάξη των υπουργείων. Πρώτο τη τάξει υπουργείο γίνεται και πάλι το Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ακολουθούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών. Μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών, τα μέλη της κυβέρνησης υπέγραψαν και το πρωτόκολλο ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων τους. Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Καραμανλής περπάτησε, επευφημούμενος από πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ως το Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ευχές Σημίτη για καλή επιτυχία

    "Καλημέρα σας κύριε πρόεδρε", είπε ο πρωθυπουργός στον απερχόμενο πρωθυπουργό και ο κ. Σημίτης, αφού τον καλημέρισε, του ευχήθηκε "καλή επιτυχία". Ο κ. Σημίτης παρέδωσε στον νέο πρωθυπουργό όλους τους φακέλους και τον ενημέρωσε για κρίσιμα τρέχοντα θέματα. Οι κ.κ. Καραμανλής και Σημίτης συνομίλησαν για περίπου 30 λεπτά της ώρας και στη συνέχεια ο νέος πρωθυπουργός ξεπροβόδισε τον απερχόμενο μέχρι το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

    Στο μεταξύ, από τη σημερινή ορκωμοσία απουσίαζαν ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη -Πετραλιά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, επειδή δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί τα προεδρικά διατάγματα, με τα οποία θεσπίζονται οι θέσεις τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ορκίστηκε η νέα Κυβέρνηση

    [02] Εσωτερικά

    "Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες" Πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού

    (10/3/2004 4:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πανηγυρικό χαρακτήρα είχε η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. "Από σήμερα πιάνουμε δουλειά, οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν. Θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους, αλλά και στο χρέος μας", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού, που συνέστησε στους υπουργούς ταπεινότητα και σεμνότητα και τόνισε ότι η νέα διακυβέρνηση θα κινηθεί ταυτόχρονα με τόλμη, αποφασιστικότητα, όραμα, σχέδιο, αισιοδοξία και κέφι. Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για την καθιερωμένη τελετή παράδοσης-παραλαβής καθηκόντων, ενώ προηγήθηκε ορκωμοσία ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, της νέας κυβέρνησης της χώρας, η οποία αποτελείται από 18 υπουργούς, μια αναπληρωτή υπουργό και 27 υφυπουργούς.

    ''Προχωρούμε από αύριο όλοι μαζί"

    Ταπεινότητα, σεμνότητα και προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες ήταν οι πρώτες οδηγίες του Κώστα Καραμανλή προς τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου. Πρέπει να ξεχάσουμε ποίοι και τι ψήφισαν, αφού οι εκλογές τελείωσαν την Κυριακή και μας περιμένει πολύ δουλειά, υπογράμμισε. "Να ενεργείτε με γνώμονα την πραγματική αξιοκρατία και να επιλέξετε ως συνεργάτες έντιμους και άξιους ανθρώπους", είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και ζήτησε αποδοτικότητα στο μάξιμουμ, υπογραμμίζοντας ότι οι υπουργοί και οι υφυπουργοί δίνουν καθημερινά δείγματα γραφής.

    Ο πρωθυπουργός συνέστησε στα κυβερνητικά στελέχη να κινηθούν με γνώμονα την ποιότητα στο δημόσιο βίο, το σεβασμό στην άλλη άποψη, τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια .

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε να υπάρχει πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης, συλλογικότητα και όχι ατομικότητα, υπογραμμίζοντας ότι κρίνονται με βάση την ομαδική απόδοση.

    Ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τις δηλώσεις του αποχώρησε από το γραφείο του στη Βουλή και μετέβη στο υπουργείο Πολιτισμού για να παραλάβει το χαρτοφυλάκιο από τον απερχόμενο υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού έχει κρατήσει και την θέση του υπουργού Πολιτισμού, προκειμένου να δώσει έμφαση στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, μετά τις τελετές παράδοσης και παραλαβής επέστρεψαν στο γραφείο του κ. Καραμανλή στη Βουλή και αντάλλαξαν για λίγο απόψεις με βάση την ενημέρωση που είχαν για τα επείγοντα τρέχοντα θέματα των υπουργείων τους.

    Τους κάλεσε να είναι φειδωλοί σε δηλώσεις , συνιστώντας να μιλήσουν για τα υπουργεία τους και τις προτεραιότητες που θα δώσουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να τηρήσουν το συμβόλαιο που έχουν συνυπογράψει με τους πολίτες. "Δεν έχουμε εξαρτήσεις ούτε δεσμεύσεις και αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό μας κεφάλαιο", είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι η ετοιμότητα και η διαφάνεια αλλά και η χρηστή διαχείριση αποτελούν βασικό άξονα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί.

    Εξάλλου, κατέστησε σαφές ότι αποστρέφεται κάθε έπαρση, αλαζονεία, αλλά και χλιδή ή επίδειξη όχι μόνο στην πολιτική, αλλά στην κοινωνική και προσωπική τους συμπεριφορά.

    Η πρώτη σύσκεψη που θα έχει ο νέος Πρωθυπουργός το απόγευμα στις 17:30 θα είναι με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ανάσταση Παπαληγούρα και στη συνέχεια με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Στις 18:30 στο Μαξίμου θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Κύπριου προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, στην Αθήνα.

    Καθημερινή ενημέρωση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

    Ο κ. Ρουσόπουλος κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Τύπου είπε ότι μέχρι τη συγκρότηση της Βουλής και την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων δε θα γίνει ενημέρωση, εκτός απροόπτου. Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η καθημερινή ενημέρωση θα γίνεται στη 13.00. Σε περίπτωση που προκύψει κάτι στην περίοδο πριν την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ο κ. Ρουσόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι θα είναι στη διάθεσή τους και η ενημέρωση θα γίνει στο χώρο του Υπουργείου Τύπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου

    [03] Διάφορα

    Σύστημα συναγερμού για κουρασμένους Υπό δοκιμή αυτοκίνητα-ξυπνητήρια...

    (10/3/2004 2:59:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ειδικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές που ανιχνεύουν την τάση ενός οδηγού αυτοκινήτου να αποκοιμηθεί ελέγχονται αυτές τις ημέρες από ειδική ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία. Το πρόγραμμα προβλέπει την ενεργοποίηση μιας προειδοποιητικής σειρήνας, ενώ ταυτόχρονα αρχίζει να δονείται η ζώνη ασφαλείας, ένα τρίγωνο αναβοσβήνει μέσα από τον κεντρικό καθρέπτη και μια ηλεκτρονική φωνή ακούγεται στην καμπίνα του αυτοκινήτου να λέει: "Προειδοποίηση νύστας! Σταματήστε και ξεκουραστείτε!".

    Μονίμως σε επαγρύπνηση

    Το σύστημα διαθέτει αισθητήρες οι οποίοι ενεργοποιούνται μόλις το όχημα αρχίζει να πατά τη διαχωριστή γραμμή και ο οδηγός αρχίζει να κλείνει τα βλέφαρά του ή μόλις ο οδηγός αρχίζει να μειώνει επικίνδυνα την απόσταση από το προηγούμενο όχημα.

    Το "σύστημα επαγρύπνησης", που αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χαρακτηριστική κωδική ονομασία AWAKE (ξύπνημα), ελέγχεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης από τρία μεγάλα γερμανικά ινστιτούτα, ειδικευμένα στην ασφάλεια, τη σωστή μηχανολογική λειτουργία των οχημάτων και την ορθή οδική συμπεριφορά των οδηγών.

    Και εμείς προσθέτουμε: ενδιαφέρουσα η ιδέα, αλλά δυστυχώς δεν παρέχονται πληροφορίες για το αν το σύστημα προβλέπει τη δυνατότητα ειδοποίησης ασθενοφόρων, στην περίπτωση που το "ξύπνημα" αποδειχθεί πολύ ξαφνικό για την καρδιά του οδηγού...

    [04] Διεθνή

    Συνάντηση Κορυφής Σαρόν-Κορέι

    (10/3/2004 6:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Αχμέντ Κορέι, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. Ο Ιταλός υπουργός είχε πρωτύτερα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ. "Ο Πρόεδρος Μουμπάρακ κατάφερε να πείσει τον Σαρόν και τον Κορέι να συναντηθούν στις 16 Μαρτίου. Εκφράζω στον Πρόεδρο Μουμπάρακ την εκτίμηση της Ιταλίας", δήλωσε ο Φρατίνι. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν, νωρίτερα, μεταδώσει, πως η συνάντηση Κορυφής ανάμεσα στους δύο άνδρες αναμενόταν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά δεν είχαν συγκεκριμενοποιήσει την ημερομηνία. Στο μεταξύ, την προσεχή Κυριακή, θα συναντηθούν οι επικεφαλής των γραφείων των δύο πρωθυπουργών, Ντοβ Βάισγκλας και Χάσαν Αμπού Λίμπντεχ, προκειμένου να ετοιμάσουν την ημερήσια διάταξη της συνάντησης. Θυμίζουμε ότι θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, από τότε που ο Κορέι ανέλαβε τα καθήκοντά του πρωθυπουργού, τη χρονιά που μας πέρασε.

    "Τη λύση θα δώσει ο διάλογος"

    Ο Φρατίνι δήλωσε, ότι η Αίγυπτος και η Ιταλία συμφώνησαν, πως οποιαδήποτε πρωτοβουλία σχετικά με μεταρρυθμίσεις στη Μέση Ανατολή, δεν θα πρέπει να επιβάλει κάποιο πρότυπο. "Πραγματικές λύσεις προκύπτουν μέσω του διαλόγου και της συζήτησης και της δικαιοσύνης, όχι με την επιβολή έτοιμων προτύπων. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν λύσεις συμφωνημένες από όλα τα μέρη, είτε πρόκειται για την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο ή τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Φρατίνι.

    Οι ΗΠΑ, πάντως, πρότειναν μια αμφιλεγόμενη "Πρωτοβουλία για τη Μείζονα Μέση Ανατολή", η οποία θα περιλαμβάνει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές στον αραβικό κόσμο.

    Δεν επιβεβαιώνει την ημερομηνία ο Κορέι

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργόυ, Άχμεντ Κορέι, την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν αντιπροσωπείες των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, προκειμένου να προετοιμάσουν τη σύνοδο Κορυφής. Όπως λέει ο ίδιος, πάντως, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ημερομηνία για τη σύνοδο κορυφής. "Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για ημερομηνίες", είπε ο Κορέι μετά από ομιλία του στο Ινστιτούτο Νόμπελ στο Όσλο.

    Στην ομιλία του ο κ. Κορέι ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Σαρόν, εφόσον έχει επιτυχή έκβαση η προκαταρκτική συνάτηση.

    [05] Εσωτερικά

    Σε συναινετικό κλίμα οι τελετές παράδοσης Στις θέσεις τους οι νέοι υπουργοί

    (10/3/2004 6:04:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΝΕΤ 105, 8, ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι τελετές παράδοσης και παραλαβής στα υπουργεία μέσα σε κλίμα συναινετικό αλλά και εύλογα συγκινησιακό. Οι απερχόμενοι υπουργοί ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους στους νέους, οι οποίοι υποσχέθηκαν άψογη συνεργασία με όλα τα στελέχη ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατέφτασε στο υπουργείο Πολιτισμού λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, προκειμένου να παραλάβει από τον απερχόμενο Ευάγγελο Βενιζέλος, τον οποίο ευχαρίστησε τόσο για τα θερμά λόγια, που του απηύθυνε όσο και για προσπάθειες του στην ολυμπιακή προετοιμασία ενώ τόνισε, πως ο λόγος ανάληψης του υπουργείου από τον ίδιο δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί Αγώνες αλλά και το δίπτυχο "Πολιτισμός και Παιδεία", που αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος και την κορυφαία επιλογή για τον ελληνισμό. Στην προσφώνηση του ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωση τον κ. Καραμανλή ότι, όλοι οι παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται στη διάθεση.

    "Να ρίξουμε το ακόντιο μακρύτερα"

    Ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει τον Πρωθυπουργό ότι, τα ολυμπιακά έργα είτε είναι έτοιμα είτε τελειώνουν σε μερικές εβδομάδες ενώ τον παρακάλεσε να στρέψει την προσοχή του στο λειτουργικό μέρος της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. "Ο ρόλος μας είναι να ασκούμε έλεγχο ως αντιπολίτευση. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ως Έλλην πολίτης ότι, θέλουμε να δούμε την κυβέρνηση να πετυχαίνει, γιατί η επιτυχία κάθε κυβέρνησης είναι επιτυχία του ίδιου του ελληνικού λαού. Σας εύχομαι να είστε γερός, δυνατός, να χαίρεστε την οικογένεια σας", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, "θα χρειαστώ τη δική σας συμπαράσταση" ενώ ολοκληρώνοντας αποκάλυψε, πως σήμερα έλαβε μία επιστολή από την ποιήτρια ακαδημαϊκό Κική Δημουλα, που τελείωνε, με το ότι, "πρέπει να μπορέσουμε να ρίξουμε το ακόντιο μας μακρύτερα".

    Ευρωεκλογές και γραφειοκρατεία άμεσοι στόχοι του Π. Παυλόπουλου

    Την επανίδρυση του κράτους σε πνεύμα ενότητας, έθεσε ως αρχικό στόχο ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής του υπουργείου, παρουσία του υπηρεσιακού υπουργού Νίκου Αλιβιζάτου, των απερχόμενων υφυπουργών Εσωτερικών Λάμπρου Παπαδήμα και Νίκου Μπίστη και των νέων υφυπουργών Απόστολου Ανδρεουλάκου και Αθανάσιου Νάκου.

    Ο κ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε να επανορθώσει τις δυσλειτουργίες που επισημάνθηκαν κατά την πρόσφατη εκλογική διαδικασία, προκειμένου να μην επαναληφθούν στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπως και την αλλαγή της συμπεριφοράς του κράτους και των δημοσίων υπαλλήλων προς τους πολίτες, την απαλλαγή του τόπου απο τη γραφειοκρατία, την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής καθώς και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    ''Αυτή η στιγμή, είπε, είναι μια ώρα ευθύνης. Κι αυτή η ώρα ευθύνης αφορά ένα μεγάλο στόχο, την επανίδρυση του κράτους σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση. Ο ελληνικός λαός αναδεικνύει κυβερνήσεις, δεν αναδεικνύει καθεστώτα. Και οι κυβερνήσεις οφείλουν και να αναγνωρίζουν αυτό, που έγινε και να κάνουν το καινούριο. Όπως επίσης οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση, γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωμά της και βασικό στοιχείο του Πολιτεύματος να κάνουν κριτική, σκληρή κριτική και αυτή την κριτική την περιμένουμε''.

    Όπως είπε ο νέος υπουργός, θέλουμε να προχωρήσουμε σε αυτό τον κρίσιμο χώρο, που λέγεται υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με τις εξής βασικές αρχές:

    Αρχή πρώτη: Πρέπει να αλλάξουμε, και αυτό σημαίνει επανίδρυση του κράτους κατά βάση, τη συμπεριφορά του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών απέναντι στον πολίτη. Πρέπει να κάνουμε το κράτος υπηρέτη του πολίτη. Δεν μπορεί να είναι δυνάστης του πολίτη. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. Αυτή είναι η ουσία η οποία κάνει τη δημόσια διοίκηση να επιτελεί την αποστολή της.

    Αρχή δεύτερη: Πρέπει να απαλλάξουμε τον τόπο, όσο αυτό είναι δυνατό, όσο το επιτρέπει η ίδια η δομή του κράτους, από τη γραφειοκρατία, δηλαδή να δώσουμε τη δυνατότητα στη δημόσια διοίκηση να γίνει αποτελεσματική, να παταχθεί η γραφειοκρατία και κυρίως αυτή η γραφειοκρατία να μην είναι εκείνη, η οποία θα κάνει τον πολίτη να φεύγει από τη δημόσια υπηρεσία έχοντας την αίσθηση ότι βρίσκεται σε ένα εχθρικό πεδίο και αυτό, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, είναι ένας βασικός στόχος.

    Αρχή τρίτη: Αφορά την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης, δηλαδή την παραγωγή αποφάσεων με βάση το δημόσιο συμφέρον, με διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με διαφανή διαχείριση των αρμοδιοτητήτων, με την πάταξη των εστιών διαπλοκής και διαφθοράς που ήδη υπάρχουν και που δυστυχώς υπάρχουν και ως θεσμικά θα έλεγα πλαίσια.

    "Άφησα ένα τελευταίο ζήτημα το οποίο κάθε άλλο παρά τελευταίο είναι, αλλά σχετίζεται με το μεγάλο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης. Ένα πραγματικό δημοκρατικό κράτος, πρώτον είναι αποκεντρωμένο κράτος και δεύτερον έχει μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πραγματικά αποκεντρωμένο κράτος σημαίνει ότι τα όργανά του τα αποκεντρωμένα, γνωρίζουν τα προβλήματα και αποφασίσουν κι αυτά ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις αρμοδιότητες που το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ αναγνωρίζει στα αποκεντρωμένα περιφερειακά όργανα του κράτους".

    Για το θέμα των Γενικών Γραμματέων Περιφέρειας, τόνισε ότι "δεν μπορεί να είναι σε καμιά περίπτωση κομματικά όργανα, δεν μπορεί να παραμένουν μετακλητοί υπάλληλοι, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ιμάντες μεταφοράς κομματικών αρμοδιοτήτων".

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ισχυρή, "όχι μόνο να έχει αρμοδιότητες, να έχει μέσα οικονομικά και άλλα για να τις ασκήσει και πρέπει να της επιστρέψουμε αυτό που της ανήκει, πρέπει να της αποδοθούν τα οικονομικά μέσα τα οποία εισέπραξε χρόνια ολόκληρα το κράτος και τα οποία δεν δόθηκαν".

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, όλα είναι μερικοί βασικοί άξονες. "Το υπόλοιπο κομμάτι το οποίο αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η πολιτική η οποία υπάρχει στο πρόγραμμά μας και θα μεταφερθεί ως κυβερνητική πολιτική, θα εξαγγελθεί κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της κυβέρνησης Καραμανλή".

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδήμας δήλωσε: "Θα ήθελα με τη σειρά μου να καλωσορίσω τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τον φίλο Προκόπη Παυλόπουλο σαν υπουργό και τους φίλους Νάκο και Ανδρεουλάκο σαν υφυπουργούς. Πιστεύω ότι η πορεία τους μέσα στη Βουλή εγγυάται και επιτυχία στο έργο τους, την οποία ολόψυχα τους την εύχομαι για το καλό της πατρίδας".

    "Θα ήθελα να τονίσω, πρόσθεσε, ότι αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, που είχα την τιμή επί 5 χρόνια να βρίσκομαι στο υπουργείο Εσωτερικών, πέρασαν θέματα με πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος, τα οποία αυτή τη στιγμή σας απαλλάσσουν εσάς από το να εισπράξετε ένα τέτοιο πολιτικό κόστος".

    "Θα θυμίσω, πρόσθεσε ότι, καθιερώσαμε ένα αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής στο δημόσιο, ότι προχωρήσαμε τον ''Καποδίστρια'', ότι φτιάξαμε Β' βαθμό Αυτοδιοίκησης, ότι φτιάξαμε το Συνήγορο του Πολίτη και ένα σωρό άλλες θεσμικές παρεμβάσεις σημαντικότατες, όπως το να καθιερώσουμε μεταναστευτική πολιτική, το να καθιερώσουμε πολιτική πολιτικής προστασίας της χώρας''.

    Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Τύπου ''για την ουσιαστική βοήθεια που μας παρείχαν όλα αυτά τα χρόνια με την εποικοδομητική κριτική την οποία έκαναν, σκληρή πολλές φορές αλλά αναγκαία, για να μας επαναπροσανατολίζει όσες φορές φαινόταν ότι ξεφεύγαμε από το δρόμο''.

    Η απασχόλησης κεντρικός άξονας της οικονομικής πολιτικής

    Με μετριοπάθεια και συναίνεση μπορούμε να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για την ελληνική οικονομία", δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παραλαβής του Υπουργείου από τον Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι, κρίσιμοι άξονες της οικονομικής πολιτικής θα είναι η σταθερή μακροοικονομική πολιτική με διαφάνεια και εξυγίανση της οικονομίας. "Μια πολιτική που να προσελκύει τις επενδύσεις και κυρίως τις ξένες άμεσες επενδύσεις", υποστήριξε ο κ. Αλογοσκούφης προσθέτοντας ότι, η ανάπτυξη πρέπει να διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και υποσχέθηκε ότι, θα ενισχύσει το δυναμισμό στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.

    Τέλος, είπε ότι σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα γίνει μια δημοσιονομική απογραφή και ότι, θα αποκατασταθεί η αλήθεια για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, που απειλούν την οικονομία. "Πάνω σε αυτή την αλήθεια, πρόσθεσε ο νέος υπουργός, θα οικοδομηθεί μια σταθερή μακροοικονομική πολιτική με αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση".

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, η νέα οικονομική πολιτική θα στοχεύει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών της οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Επίσης έκανε λόγο για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κοινωνικές συγκρούσεις.

    Καταλήγοντας ο νέος υπουργός, που ζήτησε να μην τον αποκαλούν "τσάρο", είπε ακόμη ότι, όποιες αλλαγές γίνουν, θα είναι οι καλύτερες επιλογές και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, οι οποίοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, να παραμείνουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία.

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο υπουργό για την επίτευξη του στόχου, που είναι η σύγκλιση της οικονομίας.

    Με πνεύμα συναίνεσης η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής

    Σε συναινετικό κλίμα και με ιδιαίτερη συγκίνηση ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης παρέδωσε στον νέο υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, κάνοντας απολογισμό του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό. Τόνισε ότι, τη στιγμή, που γίνεται αλλαγή στο Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, "που όλοι προσπαθούμε για μία λύση βιώσιμη και λειτουργική". Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι, τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ο ίδιος προσωπικά, θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη λύση του κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε ότι, τα εθνικά θέματα δεν απετέλεσαν ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι, η νέα κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει την εξωτερική πολιτική με πνεύμα συναίνεσης.

    Οι προκλήσεις, ανέφερε, είναι κοινές για όλους και τα οφέλη κοινά για όλους. Ειδικότερα για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι, η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού πριν την 1η Μαΐου και ότι, η συμφωνία της Νέας Υόρκης είναι δεσμευτική για όλους και δύσκολο αν όχι αδύνατο να ανατραπεί. Επεσήμανε ότι, θα συνεργαστεί με όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και ότι, το μόνο κριτήριο θα είναι η αξιοκρατία.

    Παρέδωσε στο Σπηλιωτόπουλο ο Παπαντωνίου

    Περίσσεψε η συναίνεση και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και του νέου Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Μια συναίνεση η οποία επισφραγίστηκε και με διπλό ασπασμό των δύο μπροστά στις κάμερες.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι, είναι σωστό τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν συγκλίνουσες απόψεις στα εθνικά θέματα . Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, που γυρνά σε γνώριμα μέρη μετά από 11 χρόνια καθώς την περίοδο 90-93 ήταν υφυπουργός τόνισε ότι, "η υπόθεση της Εθνικής Άμυνας είναι υπόθεση όλων μας" και υπογράμμισε ότι, από αυτή τη γραμμή δεν πρόκειται να φύγει. Απευθυνόμενος στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό είπε ότι, σε καμιά περίπτωση δεν θα ζητήσει κομματική αφοσίωση.

    Και οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συμφώνησαν ότι, η βελτίωση θα επιδράσει στη μείωση των αμυντικών δαπανών.

    Στη μακροχρόνια παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, η οποία όπως είπε έδωσε υπόσταση στο σύνθημα της ΝΔ για "πολιτική αλλαγή" απέδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου την ήττα του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε δε στα αίτια και την καθυστέρηση να γίνουν πράξη οι αλλαγές, που είχαν εξαγγελθεί, όσον αφορά το κόμμα και τη στροφή στην κοινωνία.

    Είπε ότι, πρέπει όλοι μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσουμε στην αλλαγή του πολιτικού λόγου του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτό να γίνει ένα κόμμα, που θα ασκήσει αντιπολίτευση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος εξέδωσε ημερήσια διαταγή με την οποία απευθύνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και τονίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυσή και την αποτελεσματική λειτουργία τους καθώς αποτελούν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Αλλαγή φρουράς στο Ανάπτυξης

    "Ό,τι θετικό έχει γίνει, θα διατηρηθεί και θα βελτιωθεί. Ηρθαμε για να χτίσουμε και να προσθέσουμε, όχι για να αφαιρέσουμε", επισήμανε ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στην τελετή παραλαβής του υπουργείου από τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Τόσο ο υπουργός όσο και οι δύο υφυπουργοί Γιάννης Παπαθανασίου και Γιώργος Σαλαγκούδης τόνισαν ότι, δεν θα επιτρέψουν κομματικές διακρίσεις και ζήτησαν τη συνεργασία όλων των εργαζομένων στην προσπάθεια, που αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

    Προσδιορίζοντας τους στόχους της νέας πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Σιούφας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική προστασίας του καταναλωτή και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως είχαν εξαγγελθεί προεκλογικά, μεταξύ αυτών η φορολογική μεταρρύθμιση και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς και στην ενίσχυση της έρευνας-τεχνολογίας. Ο νέος υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις υποδομές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς τα χρονικά όρια είναι περιορισμένα και διαβεβαίωσε το νέο υπουργό ότι, εφόσον ζητηθεί η συμβολή του, είναι δεδομένη. Τόνισε ακόμη ότι, η αντιπολίτευση θα στηρίξει το έργο της κυβέρνησης, εφόσον στοχεύει στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Η ετοιμότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρώτος στόχος του Γ.Σουφλιά

    Η πρώτη εντολή, που έδωσε ο Γιώργος Σουφλιάς είναι η ετοιμότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αποτελούν εθνικό στόχο, το μεγάλο στοίχημα, στο οποίο όπως υπογράμμισε, "πρέπει να πάρουμε άριστα Πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς στην προετοιμασία, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις", είπε και πρόσθεσε , "μακάρι να είναι όλα, όπως τα λέει η Βάσω Παπανδρέου".

    "Άλλος στόχος είναι η διαφάνεια παντού, τίμιοι και καθαροί κανόνες για όλους και για όλα", είπε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας ότι, το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εργαζόμενους με υψηλό επίπεδο, με τους οποίους διαβεβαίωσε ότι, θα συνεργαστεί και κατέστησε σαφές ότι, δεν θα υπάρχουν χρώματα και ταμπέλες, ενώ τα μόνα κριτήρια θα είναι η εργατικότητα, η ικανότητα, αποδοτικότητα και εντιμότητα.

    Ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε ότι, θα κρατήσει ότι, θετικό έχει γίνει και θα προχωρήσει σε αλλαγές, όπου θεωρεί ότι, χρειάζεται σε στενή συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θεσμοθετημένο σύμβουλο του κράτους. Πρόσθεσε ότι, επέλεξε το ΥΠΕΧΩΔΕ παρότι μπορούσε να πάει σε όποιο υπουργείο ήθελε γιατί το θεωρεί κλειδί για την ανάπτυξη, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Στο έργο του θα τον βοηθήσουν οι υφυπουργοί του Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και Σταύρος Καλογιάννης, μηχανικοί με ιδιαίτερες ικανότητες στον τομέα.

    Επιτυχία στο έργο του, ευχήθηκε στον κ. Σουφλιά η απερχόμενη υπουργός Βάσω Παπανδρεου, η οποία αναφερόμενη στη θητεία της στο Υπουργείο ανέφερε ότι, στο ΥΠΕΧΩΔΕ επιτελέστηκε ένα σημαντικό έργο, το οποίο επιταχύνθηκε κατά την παρουσία της εκεί τα τελευταία 2,5 χρόνια.

    Αναφερόμενη στα έργα για την Ολυμπιάδα είπε ότι, τα έργα αυτά θα είναι έτοιμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Είναι έργα. που έχουν γίνει με πολύ καλές προϋποθέσεις και αυτό το αναγνωρίζει και η ΔΟΕ. Λόγω της Ολυμπιάδος σημείωσε μάθαμε να τελειώνουμε τα έργα μέσα σε χρονοδιαγράμματα και αυτό είναι πολύ καλό και για εμάς τους ίδιους και για ολόκληρο τον Δημόσιο Τομέα.

    Η κα Παπανδρέου είπε επίσης ότι, "έχουμε κάνει σημαντικό θεσμικό έργο" και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω τι θα αφήσετε από αυτό. Έχετε την εντολή από τον λαό και μπορείτε να αναθεωρήσετε ότι, νομίζετε. Πιστεύω ότι, έχετε την πρόθεση να εργαστείτε και να πετύχετε και εμείς θα σας βοηθήσουμε όσο αφορά την Ολυμπιάδα γιατί η επιτυχία των αγώνων είναι εθνική επιτυχία".

    Συνεργασίες χωρίς διακρίσεις στο ΥΠΕΠΘ υπόσχεται η Γιαννάκου

    Λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι έγινε στον 7ο όροφο του υπουργείου Παιδείας η παράδοση-παραλαβή. Στην ασφυκτικά γεμάτη από υπαλλήλους αίθουσα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε για συνεργασία χωρίς διακρίσεις, όποιος και αν είναι ο κομματικός χώρος του καθενός. Ωστόσο τόνισε ότι, "δε θα ανεχθώ ιδιότυπες κομματικές θέσεις. Τα ζητήματα θα λυθούν με όρους διαφάνειας και ειλικρίνειας".

    Απευθυνόμενη στον κ. Ευθυμίου τόνισε ότι, κάθε έργο θα αξιοποιηθεί ενώ πρόσθεσε, "ό,τι χρειαστεί να αλλάξει δεν σημαίνει ότι, υποτιμάται η αξία όσων έγιναν". Πιο συγκεκριμένα τόνισε ότι, "σε όποιο κόμμα και αν ανήκει κανείς, εδώ είναι κράτος, που υπάρχει είτε έρχονται είτε παρέρχονται οι υπουργοί. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από οτιδήποτε". Η κα Γιαννάκου εξέφρασε την ελπίδα της για συνεργασία και με τους συνεργάτες του υπουργού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ευθυμίου έκανε απολογισμό της τετραετίας και υποδέχθηκε τη νέα πολιτική ηγεσία, που αναλαμβάνει όπως είπε, βαριές ευθύνες σύμφωνα με την εντολή του ελληνικού λαού.

    "Ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, τα τέσσερα αυτά χρόνια, που δουλέψαμε έγινε συστηματική προσπάθεια όλων. Υπηρετείστε την Παιδεία και τα παιδιά του ελληνικού λαού", τόνισε ο κ. Ευθυμίου και πρόσθεσε ότι, "θα ασκήσουμε υπεύθυνη και θετική αντιπολίτευση σε ό,τι σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες" και κατέληξε λέγοντας ότι, "θα είμαστε άτεγκτοι εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα, που δεν συνάδουν με την εκπαίδευση".

    Η συνάντηση των Αρκάδων

    Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η παράδοση και παραλαβή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που μετονομάστηκε πλέον σε Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αναφορά στην κοινή καταγωγή τους, καθώς πρώην και νέος υπουργός, προέρχονται από την Αρκαδία. Ο νέος υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος απευθυνόμενος προς την απερχόμενη ηγεσία των κ.κ. Ρέππα, Σπυρόπουλου και Τζιώλα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι, "από σήμερα τους θεωρεί συνεργάτες".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας στη θέση του απερχόμενου Λευτέρη Τζιώλα και ο Νικόλαος Αγγελόπουλος αναλαμβάνει την ευθύνη του τομέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην τελετή παράδοσης - παραλαβής χαρακτήρισε την ανεργία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αλλά έκανε λόγο και για σοβαρό έλλειμμα κοινωνικής προστασίας σημειώνοντας, ότι παραλαμβάνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ανεξάρτητα από τις σκληρές προσπάθειες της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου.

    Ο νέος υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι, θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση με σκληρή δουλειά, σεμνότητα, συνεργασία χωρίς ίχνος κομματικής μισαλλοδοξίας. Απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς το προσωπικό του υπουργείου, τους ζήτησε να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά και να μην έχουν ανησυχία για διακρίσεις αφού, όπως είπε, δεν θέλουμε καν να γνωρίζουμε τι ψήφισε ο καθένας.

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική είπε, ότι η νέα κυβέρνηση έχει δυο βασικές επιλογές. Αφενός την απελευθέρωση της οικονομίας, αφετέρου την καλυτέρευση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής πολιτικής.

    Ο κ. Ρέππας παραδίδοντας έκανε λόγο για το δημοκρατικό κεκτημένο της χώρας, που επιτρέπει μια διαδικασία παράδοσης - παραλαβής με υψηλό πολιτικό και ηθικό φορτίο. Σημείωσε επίσης ότι, το πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο της χώρας επιτρέπει την αισιοδοξία για το μέλλον και απαντώντας εμμέσως στον κ. Παναγιωτόπουλο σημείωσε ότι, η κυβέρνηση της ΝΔ καλείται πλέον να επιβεβαιώσει και να βελτιώσει αυτό το κοινωνικό και οικονομικό κεκτημένο, το οποίο χαρακτήρισε έργο του Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε επίσης ότι, το κόμμα του θα κρατήσει υπεύθυνη στάση και θα είναι συμπαραστάτης στις προσπάθειες της κυβέρνησης όσο αυτές αποδεικνύονται ότι, κινούνται με κριτήριο το όφελος των πολιτών. Ως προς τον ιδιαίτερο ρόλο του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι, εμείς είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό των εργαζομένων.

    Ο κ. Ρέππας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και το προσωπικό του Υπουργείου και κατέληξε την ομιλία του με μια φράση την οποία έμαθε σε ένα μοναστήρι της Αρκαδίας: ''Σήμερον εμού, αύριον εταίρου, ουδέποτε τινός...''.

    Ο δάσκαλος παρέδωσε στο μαθητή στο Υπουργείο Υγείας

    Με συγκίνηση και βουρκωμένα μάτια παρέλαβε σήμερα στο υπουργείο Υγείας ο μαθητής και νέος υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης από τον πανεπιστημιακό του δάσκαλο και μέχρι σήμερα υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή. Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης τελειώνοντας το σύντομο χαιρετισμό του στο πολυπληθές ακροατήριο που είχε κατακλύσει τη μεγάλη αίθουσα του υπογείου δώρισε στον κ. Στεφανή ένα λεύκωμα το οποίο είχε ως τίτλο "η ζωγραφική στην ιατρική", επισημαίνοντάς του ότι είναι ένα δώρο συμβολικό καθώς πολλοί λένε ότι εμείς οι γιατροί είμαστε άνθρωποι χωρίς ευαισθησίες.

    Στην ομιλία του ο νέος υπουργός Υγείας τόνισε ότι, είναι ακόμα ανεξίτηλη στη μνήμη του η συνεργασία με τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά στο υπουργείο Υγείας και εξήγησε ότι, η τοποθέτησή του στο υπουργείο Υγείας είναι μονόδρομος για το καλό της Δημόσιας Υγείας και κατ επέκταση των πολιτών.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήγησε ότι, στο Υπουργείο Υγείας θα συνεχιστεί το έργο, το οποίο άρχισε να γίνεται ενώ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους με βάση τα όσα είπε και ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι, έληξαν οι κομματικές αντιπαραθέσεις, οι διακρίσεις, οι διωγμοί και "καλούμεθα με συνεργασία και αξιοπρέπεια να δουλέψουμε όλοι μαζί σε κάθε Υπουργείο".

    Στις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργού είναι η δημόσια Υγεία σε σχέση και με την Ολυμπιάδα όπως εξήγησε αλλά και η δημόσια υγεία γενικότερα καθώς και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    Από την πλευρά του φανερά συγκινημένος και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής εξήρε την προσωπικότητα του κ. Κακλαμάνη τονίζοντας ότι, "η νέα ηγεσία όχι μόνο θα συνεχίσει αλλά θα επιταχύνει το έργο μας στο υπουργείο Υγείας"."Είχα την ευκαιρία, είπε ο κ. Στεφανής, να συγκατοικήσω στο ίδιο νοσοκομείο με τον κ. Κακλαμάνη και γι αυτό είμαι σε θέση να γνωρίζω τις ικανότητές του".

    Τέλος, ο κ. Στεφανής είπε ότι, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο χώρο της Υγείας όμως δεν προβλήθηκαν προς τα έξω όσο θα έπρεπε. Μαζί με τον κ. Στεφανή αποχώρησαν από το υπουργείο οι κύριοι Κοντογιαννόπουλος και Νασιώκας, ενώ στις νέες δυο θέσεις υφυπουργών αναλαμβάνουν από σήμερα καθήκοντα οι κύριοι Αθανάσιος Γιαννόπουλος και Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πανεπιστημιακοί γιατροί.

    "Κανείς δε μας περισσεύει", τόνισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

    "Είναι μεγάλο το έργο, που κάναμε αλλά μεγάλα είναι και τα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας, που περιμένουν τη λύση τους". Με την ρεαλιστική αυτή τοποθέτηση υποδέχτηκε το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σάββα Τσιτουρίδη και τους υφυπουργούς Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό, ο απερχόμενος υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, έχοντας δίπλα του τους πρώην υφυπουργούς Ευάγγελο Αργύρη και Φώτη Χατζημιχάλη.

    Παραλαμβάνοντας το νέο Υπουργείο, ο κ. Τσιτουρίδης έδωσε μια διαβεβαίωση στους υπάλληλους. "Κανένας, είπε, δεν μας περισσεύει. Μοναδικό κριτήριο μας είναι η αξιοκρατία και κανένας δεν κινδυνεύει". Επανέλαβε ότι, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα εφαρμοστεί κανονικά, καθώς έχει κοστολογηθεί και βρίσκεται στα πλαίσια αντοχής του προϋπολογισμού.

    Αφού επισήμανε τις συνθήκες της παγκοσμιοποίησης είπε ότι, στις πρώτες προτεραιότητες του είναι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η απορρόφηση των πόρων του Γ'ΚΠΣ και οι διαχειριστικές εκκρεμότητες, όπως η πληρωμή επιδοτήσεων, αποζημιώσεων κλπ.

    Σε μια αγαστή συνεργασία όλων των εργαζομένων του υπουργείου χωρίς κομματικές διακρίσεις προσβλέπει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας ,ο οποίος παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει το έργο του προκατόχου του αλλά και νέα θέματα στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και αδέκαστης δικαιοσύνης. Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος παραδίδοντας το νομοθετικό απολογισμό του υπουργείου τόνισε ότι, στόχος του έργου, που έγινε κατά την υπουργία του έγινε επ΄ ωφελεία της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης επ΄ ωφελεία των πολιτών.

    "Θα συνεχίσουμε και θα προωθήσουμε", τόνισε και ο Α.Παπαληγούρας

    Σε μια αγαστή συνεργασία όλων των εργαζομένων του υπουργείου χωρίς κομματικές διακρίσεις προσβλέπει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας ,ο οποίος παρέλαβε από τον απερχόμενο υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει το έργο του προκατόχου του αλλά και νέα θέματα στο πλαίσιο της ανεξάρτητης και αδέκαστης δικαιοσύνης.

    Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος παραδίδοντας το νομοθετικό απολογισμό του υπουργείου τόνισε ότι, στόχος του έργου, που έγινε κατά την υπουργία του έγινε επ΄ ωφελεία της ελληνικής Δικαιοσύνης αλλά και επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης επ΄ ωφελεία των πολιτών.

    Έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε ο Μ.Λιάπης

    Σε συναινετικό κλίμα, με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής και στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο απερχόμενος υπουργός Χρίστος Βερελής, αφού ευχήθηκε στο νέο υπουργό καλή θητεία και επιτυχία στο έργο του, τόνισε ότι πριν από μερικά χρόνια το συγκεκριμένο υπουργείο απολάμβανε πολύ χαμηλής εκτίμησης από τον ελληνικό λαό, ενώ σήμερα προσφέρει θετικά στο γενικό ισοζύγιο της διοίκησης της χώρας

    Παράλληλα αναφέρθηκε στα επιτεύγματα, που έχουν γίνει επί των ημερών του, όπως η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, η δημιουργία ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, η απόκτηση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, η ανάπτυξη των συγκοινωνιών, η κατασκευή του τραμ και του προαστιακού, ο εκσυγχρονισμός των ΗΣΑΠ, τα μέτρα, που έχουν ληφθεί για τα ΚΤΕΛ και τα ταξί, καθώς και η δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τις μεταφορές.

    Ο κ. Βερελής αναφέρθηκε και στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι, έχει γίνει μια κίνηση για να υπάρχει συνέχεια, η ολοκλήρωση της οποίας θα είναι η πλήρης ιδιωτικοποίησή της. Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σημείωσε ότι, από μια αραχνιασμένη δημόσια υπηρεσία, έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο προσφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στον κρατικό κορβανά.

    Τέλος, ο απερχόμενος υπουργός ευχαρίστησε τις διοικήσεις των Οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο, καθώς και τους εργαζόμενους, για τη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια.

    Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι, με τις εκλογές έκλεισε ο κύκλος της μεταπολίτευσης και αποτελούν αφετηρία για νέες σκέψεις και νέα νοοτροπία και διαβεβαίωσε ότι, η νέα ηγεσία του υπουργείου θα ανταποκριθεί στη δύσκολη αποστολή, που αναλαμβάνει με αίσθημα ευθύνης. Κατέστησε επίσης σαφές ότι δεν ήλθε για να ακυρώσει ή να μηδενίσει τίποτε, αλλά να βελτιώσει τα πράγματα, να υπηρετήσει τον πολίτη στα θέματα της καθημερινότητας, να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει τη διαφάνεια.

    Ο κ. Λιάπης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζοντας ότι αποτελούν εθνικό στοίχημα, ζήτησε τη βοήθεια όλων των στελεχών του υπουργείου και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις και θα λειτουργήσει η αξιοκρατία και η αποτελεσματικοτητα.

    Ο νέος υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έκλεισε με τη φράση ''θα πετύχουμε'', ενώ λίγο νωρίτερα απέδωσε το γεγονός της αναβάθμισης του υπουργείου στα μεγάλα έργα υποδομής που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

    Ο απερχόμενος υφυπουργός Μανώλης Στρατάκης αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στους τομείς των επικοινωνιών και των μεταφορών και εξέφρασε την ευχή η νέα κυβέρνηση να προωθήσει το νομοσχέδιο για τα εμπορευματικά κέντρα και την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου Ηρακλείου Κρήτης.

    Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Τάσος Νεράντζης δήλωσε ότι η νέα ηγεσία δεν έρχεται στο υπουργείο με φραγγέλια, έπλεξε το εγκώμιο της "παλιάς φρουράς" του υπουργείου, σημείωσε ότι θα γίνουν αλλαγές, αλλά θα μείνει ό,τι θετικό υπάρχει και παρατήρησε ότι, δεν υπάρχουν αντίπαλοι γιατί όπως είπε, ο μόνος και μεγάλος αντίπαλος είναι τα προβλήματα.

    Στα παραλειπόμενα της σημερινής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών περιλαμβάνεται και η ευχή του Χρίστου Βερελής προς το νέο υπουργό για μακροημερία, ώστε να απειλήσει, όπως είπε, το ρεκόρ του μακροβιότερου υπουργού. Και μια λεπτομέρεια: Ο Χρίστος Βερελής ήταν από τους μακροβιότερους υπουργούς στο υπουργείο Μεταφορών, αφού είχε συνολικά 47 μήνες συνεχούς θητείας.

    Δημόσιας Τάξης: Με δώρα και ευχές

    Με μία πένα δώρο ο απερχόμενος υπουργός Δημοσίας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης παρέδωσε τα ηνία του υπουργείου στο Γιώργο Βουλγαράκη. Το καλό κλίμα μεταξύ των δύο αντρών είχε προσδιοριθστεί από χθες το βράδυ, όταν έδωσαν ραντεβού για δείπνο εργασίας σε εστιατόριο εκτός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να προσδιορίσουν το νέο πλαίσιο. Ο κ. Βουλγαράκης χαρακτήρισε πλήρη και ειλικρινή την ενημέρωση που είχε από τον απερχόμενο υπουργό κ. Φλωρίδη.

    Οι δύο άνδρες επικέντρωσαν τις σύντομες ομιλίες τους στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στην οποία όπως τόνισαν αποδίδουν τη μέγιστη σημασία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν αναβλήθηκε ούτε για λίρες ώρες η μεγάλη άσκηση για τη διαπίστωση της ετοιμότητας όλων των εμπλεκομένων με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων φορέων. Η άσκηση άρχισε κανονικά σήμερα, όπως είχε προγραμματιστεί.

    Ο κ. Φλωρίδης είπε στην ομιλία του τόνισε ότι, η Ελλάδα θέλει το πιστοποιητικό της ασφαλέστερης χώρας στον κόσμο και αυτό θα το πάρει αν η Ολυμπιάδα αποδειχθεί ασφαλής για όλους. Ο κ. Βουλγαράκης απάντησε ότι αυτό πράγματι είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα και ο μόνος δρόμος για να κερδίσει το στοίχημα είναι η συνεργασία όλων όσων είχαν εμπλακεί και όλων όσων θα έχουν στο εξής ευθύνη στον τομέα αυτό.

    Πρόσθεσε ότι υπήρχε παραγωγικό και θετικό έργο πράγματι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και αυτό θα προωθηθεί. Ο κ. Βουλγαράκης είπε επίσης ότι ενδιαφέρει πρωτίστως να αισθανθεί ο πολίτης των μεγάλων πόλεων ασφάλεια και αυτό θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της θητείας του.

    Υπογραμμίζοντας και στην πράξη τη συστράτευση όλων για το καλύτερο αποτέλεσμα στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν κρίσεις και αποστρατείες αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι παραμένουν στις θέσεις τους οι ηγεσίες της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και στους βαθμούς που υπηρετούν σήμερα όλοι οι αξιωματικοί.

    Πλείστοι όσοι από τους αξιωματικούς αυτούς μετέχουν ήδη στη διακλαδική άσκηση Ασπίς Ηρακλέους 2004 η οποία άρχισε σήμερα και θα είναι πολυήμερη. Ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι να απέχει από δεξιώσεις και γιορτές και να ασχολείται με τα προβλήματα του υπουργείου και τον πολίτη. Γι αυτό αμέσως μετά την ορκωμοσία, θα παρακολουθήσει από όσο πιο κοντά γίνεται την άσκηση.

    Το ραδιόφωνο Πασχαλίδη στον Κεφαλογιάννη

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης των καθηκόντων που μου ανέθεσε ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής, αναλαμβάνω την ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας".

    Αυτό τόνισε ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανόλης Κεφαλογιάννης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής που έγινε σήμερα στην αίθουσα δεξιώσεων του ΥΕΝ.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ακόμη ότι, πριν 27 χρόνια ένας άλλος Μανόλης Κεφαλογιάννης, που εδώ και λίγους μήνες δεν βρίσκεται στη ζωή, αναλάμβανε το ίδιο υπουργείο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    Ο νέος υπουργός χαρακτήρισε τη Ναυτιλία ως έναν απο τους βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας και προσδιόρισε ως στόχους:

    Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Ναυτιλίας και την προσέλκυση πλοίων στην ελληνική σημαία. Την μετεξέλιξη του Πειραιά σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Την προστασία του περιβάλλοντος. Την Ολυμπιακή Ασφάλεια, Την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Ναυτιλιακής Πολιτικής με τη συνεργασία του απερχόμενου υπουργού και όλων όσων διετέλεσαν υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας.

    "Όλοι μαζί θα πετύχουμε στηριζόμενοι στον ανθρώπινο παράγοντα και στο φυσικό μας περιβάλλον", κατέληξε.

    Ο απερχόμενος υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης αναφέρθηκε στους οχτώ μήνες της θητείας του στο ΥΕΝ και είπε πως υποδέχεται και καλωσορίζει τον νέο υπουργό Μανόλη Κεφαλογιάννη ''έναν πολιτικό της νέας γενιάς της πατρίδας μας''.

    Ο κ. Πασχαλίδης αναφέρθηκε στη σημασία της ναυτιλίας τονίζοντας, πως είναι εθνική υπόθεση και μια παγκόσμια υπερδύναμη που μας κάνει όλους υπερήφανους.

    Ο απερχόμενος υπουργός δώρισε στον νέο το βιβλίο ''Εθνική Ναυτιλία 2004-2008'' ενώ είπε ότι, "σε λίγο θα σου παραδώσω το γραφείο, που παρέλαβα Έχω προσθέσει ένα τραπέζι συσκέψεων, ένα χάρτη του ευρύτερου Πειραιά και ένα ραδιόφωνο δίπλα σου για να ακούς μουσική τις πολλές ώρες εργασίας σε μια πυκνή πραγματικότητα, καθημερινότητα αυτού του Υπουργείου", και του ευχήθηκε να πετύχει προσφέροντας ταυτόχρονα τη συνεργασία του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Στην πολιτική είναι πιο γενναίο να συνεργάζεσαι παρά να συγκρούεσαι".

    Στην τελετή παράδοσης - παραλαβής παρόντες ήταν ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχος, ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, ο μητροπολίτης Πειραιά κ. Καλλίνικος , βουλευτές, εκπρόσωποι του ναυτιλιακού κόσμου, η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, η ηγεσία του ΟΛΠ κ.α..

    Στο Υπουργείο Επικρατείας

    Ο υπηρεσιακός υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Γιώργος Ρωμαίος, υποδέχτηκε τον απερχόμενο υφυπουργό, Τηλέμαχο Χυτήρη, και το νέο υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Θόδωρο Ρουσόπουλο, κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου. Ο κ. Ρωμαίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν στη σύντομη θητεία του στο Υπουργείο και στη συνέχεια καλωσόρισε το νέο Υπουργό και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του.

    Κατόπιν το λόγο πήρε ο κ. Χυτήρης ο οποίος καλωσόρισε κι αυτός με τη σειρά του τον υπουργό Επικρατείας, κ. Ρουσόπουλο, τον οποίο είπε ότι γνωρίζει από τότε που εργαζόταν ως δημοσιογράφος. Ο απερχόμενος Υφυπουργός εξήρε τη δημοσιογραφική δεινότητα του κ. Ρουσόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε τα θέματα της ενημέρωσης από τη θέση του εκπροσώπου της ΝΔ. Τέλος, ευχαρίστησε το προσωπικό του Υπουργείου για τη συνεργασία του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Υπουργό.

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Ρουσόπουλος ο οποίος ευχαρίστησε τους "δύο Κερκυραίους" φίλους του και είπε ότι θα αξιοποιήσει τη δέσμευση του κ. Χυτήρη για μελλοντική συνεργασία ιδίως σε ότι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απευθυνόμενος στους υπαλλήλους του Υπουργείου είπε ότι η κατάργησή του δε σημαίνει και κατάργηση του προσωπικού ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι θα γίνει πράξη η δέσμευση για διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

    Μάλιστα, ο νέος Υπουργός είπε ότι θεωρεί το ρόλο των δημοσιογράφων σημαντικό γιατί με την αντιπαράθεση και την κριτική τους βοηθούν όσους βρίσκονται στην εξουσία να γίνουν καλύτεροι και να εργάζονται για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ο κ. Ρουσόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία των υπαλλήλων και στην εποικοδομητική αντιπαράθεση των δημοσιογράφων.

    [06] Διάφορα

    Θα πληρώνουν ακριβά τα έξτρα κιλά τους οι Ελβετοί

    (10/3/2004 4:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα ΒαλαούραΠηγή: ΑΠΕ

    Σε όπλο κατά της παχυσαρκίας αναδεικνύεται το σύστημα έμμεσης φορολόγησης των εισαγόμενων προϊόντων. Ακλουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που επιδόθηκε σε ακήρυχτο πόλεμο κατά των προϊόντων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, τώρα και η Ελβετία ανακοινώνει ότι προτίθεται να καταφύγει στην επιβολή δασμών σε τρόφιμα που δεν διακρίνονται για τη διατροφική τους αξία. Σημειώνεται ότι τουλάχιστον το 37% των Ελβετών είναι παχύσαρκο έναντι 30% που ήταν το 1992, ενώ ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών εξαπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία.

    Οι υψηλοί δασμοί κατά καρδιοπαθειών

    Το ελβετικό υπουργείο Δημόσιας Υγείας δήλωσε έτοιμο να μελετήσει την πρόταση βουλευτή που ζήτησε από την κυβέρνηση να δράσει ώστε να περιορίσει την κατανάλωση ειδών διατροφής πλούσιων σε λιπαρά, που συνιστούν κύριο φορέα καρδιο-αγγειακών ασθενειών και στοιχίζουν ακριβά στα δημόσια οικονομικά.

    Μια σημαντική αύξηση των τιμών τρoφίμων πλούσιων σε λιπαρά θα επηρέαζε την κατανάλωσή τους, παραδέχεται ο Ουρς Κλεμ, υπεύθυνος διατροφικής ασφάλειας του υπουργείου, γράφει η εφημερίδα Tribune της Γενεύης.

    Επιπλέον, θα μπορούσε να προτρέψει τη βιομηχανία τροφίμων να φανεί πιο συγκρατημένη στη χρήση προϊόντων υψηλών σε λιπαρά.

    Με μια τέτοια δασμολόγηση θα μπορούσε το υπουργείο να χρηματοδοτεί τα προγράμματά πρόληψης και ενημέρωσης για τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

    Η εφημερίδα υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι τα φορολογικά αυτά μέτρα πιθανώς να δεχθούν τα πυρά του ισχυρού λόμπι των τυροκόμων, όπως και των κτηνοτρόφων, των οινοπαραγωγών, των ζυθοπωλών και των εστιατόρων.

    [07] Διεθνή

    Ανακρίσεις για τους Βρετανούς του Γκουαντανάμο

    (10/3/2004 4:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ανακρίθηκαν σήμερα, από τη βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, οι τέσσερις, από τους πέντε Βρετανούς, που απελευθερώθηκαν εχθές, Τρίτη, από την αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα. Ο Τζαμάλ αλ Χαρίθ, 37 ετών, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, κατηγόρησε τους Βρετανούς αστυνομικούς για απάνθρωπη μεταχείριση. "Τον μεταχειρίστηκαν με τρόπο βάναυσο και απάνθρωπο", δήλωσε ο δικηγόρος του, Ρόμπερτ Λάιζαρ. Οι άλλοι τέσσερις, που έμειναν υπό κράτηση, ανακρίθηκαν στο αστυνομικό τμήμα υψίστης ασφαλείας του Πάντιγκτον Γκριν, στο δυτικό Λονδίνο. Πρόκειται για τους Σαφίκ Ρασούλ, 26 ετών, Ασίφ Ικμπάλ και Ρουχάλ Αχμέντ, 22 ετών και Τάρεκ Ντεργκουλ, 26 ετών. Η δικηγόρος Γκάρεθ Πιρς, η οποία εκπροσωπεί τους Σαφίκ Ρασούλ και Ασίφ Ικμπάλ, δήλωσε ότι η βρετανική αστυνομία "επιδείνωσε τα δύο χρόνια αδικίας". "Οι διαδικασίες διήρκησαν πολύ περισσότερο από όσο χρειάζονταν. Τα κελιά τους ήταν πολύ κρύα και δεν τους επέτρεψαν να κοιμηθούν την ώρα που έπρεπε". Η κα Πιρς είπε ότι οι άνδρες είχαν ήδη ανακριθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Κούβα. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους πέντε άνδρες, οι οποίοι είχαν παραμείνει έγκλειστοι για δύο χρόνια στις φυλακές του Γκουαντανάμο, επειδή, θεώρησαν, πως δεν αποτελούσαν πλέον κίνδυνο.

    Ο απόηχος της απελευθέρωσης

    Πάντως, ο αναπληρωτής επικεφαλής της τρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, Πίτερ Κλαρκ, είπε ότι θα ακολουθηθεί "κατά γράμμα " ο βρετανικός νόμος. Αυτό σημαίνει ότι οι τέσσερις, που βρίσκονται υπό κράτηση, θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους δικηγόρους τους και έχουν δικαίωμα να κάνουν ένα τηλεφώνημα.

    Οι άνδρες θα μπορούν να μείνουν υπό κράτηση για 14 ημέρες, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, σύμφωνα με την Πράξη για την Τρομοκρατία του 2000. Οπότε, η αστυνομία έχει δύο εβδομάδες προθεσμία για να αποφασίσει εάν θα τους απαγγελθούν κατηγορίες και να τους ανακρίνει για πιθανή συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

    Πάντως, μία δίκη ίσως να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, επειδή τα αποδεικτικά στοιχεία που εξασφαλίστηκαν στο Γκουαντανάμο χωρίς την δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρους, είναι πιθανόν να θεωρηθούν απαράδεκτα σε ένα βρετανικό δικαστήριο.

    Εάν οι Βρετανοί αφεθούν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, όπως προβλέπουν ορισμένοι συνήγοροι, η κυβέρνηση ενδέχεται να κατηγορηθεί , γιατί η απελευθέρωσή τους κράτησε δύο χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αντιμετωπίζει έντονες επικρίσεις, επειδή υποστήριξε την Ουάσινγκτον στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Η μεταχείριση των πέντε Βρετανών και η τύχη αυτών που κρατούνται ακόμη εκεί ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω επικρίσεις σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού.

    Άλλοι τέσσερις Βρετανοί, βρίσκονται ακόμα στο Γκουαντανάμο μαζί με περίπου 650 άτομα από 42 χώρες, τα περισσότερα από τα οποία συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ολοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ή υποστηρικτές των Ταλιμπάν.

    Το Ευρωκοινοβούλιο "πιέζει" τις ΗΠΑ

    Στο μεταξύ, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν άμεσα τέρμα στη νομική εκκρεμότητα των 650 περίπου κρατουμένων στο Γκουαντανάμο και να τους δώσουν τη δυνατότητα για μια δίκαιη δίκη. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η οποία καλεί την Ουάσινγκτον να καθορίσει το νομικό καθεστώς των κρατουμένων κατά περίπτωση και να τους εξασφαλίσει πρόσβαση σε διπλωμάτες, συγγενείς και ανεξάρτητους παρατηρητές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων του Γκουαντανάμο ζητά η ΕΕ

    Επιστροφή έπειτα από δύο χρόνια στο Γκουαντανάμο

    [08] Διεθνή

    Την εσχάτη των ποινών αντιμετωπίζουν οι μισθοφόροι της Ζιμπάμπουε

    (10/3/2004 4:28:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περισσότεροι από 60 ξένοι, που κρατούνται στην Ζιμπάμπουε ως ύποπτοι μισθοφόροι, αναμένεται να προσαχθούν σύντομα ενώπιον δικαστηρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε. "Θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου σύντομα, σήμερα ή αύριο", ανέφερε ο Ύπατος Επίτροπος, Τζερεμάια Ντου, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε, Σταν Μουντένγκε, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι ύποπτοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν την ποινή του θανάτου. Τη Δευτέρα, από το υπουργείο Εσωτερικών της Ζιμπάμπουε ανακοινώθηκε ότι ένα αμερικανικό αεροπλάνο που μετέφερε "στρατιωτικό υλικό" και "64 άτομα, πιθανόν μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων", ακινητοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Χαράρε.

    Άγνωστος ο προορισμός και η αποστολή τους

    Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι οι φερόμενοι ως μισθοφόροι είναι 20 Νοτιο-αφρικανοί, 18 από Ναμπίμπια,23 από την Αγκόλα, δύο Κονγκολέζοι και ένας από την Ζιμπάμπουε με Νοτιοαφρικανικό διαβατήριο. Μυστήριο παραμένει μέχρι σήμερα ο τελικός προορισμός και η αποστολή τους.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ανέφεραν ότι Νοτιοαφρικανοί που τυχόν έχουν ανάμειξη σε μισθοφορικές δραστηριότητες έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία της χώρας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας, η οποία ανακοίνωσε χθες την σύλληψη 15 "ξένων μισθοφόρων", που όπως είπε, αν μία εμπροσθοφυλακή σχετιζόμενη με την ομάδα στην Χαράρε.

    Ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπασόνγκο, σε χθεσινοβραδυνή του ομιλία ανέφερε ότι ξένες χώρες συνωμότησαν να τον ανατρέψουν και να τον αντικαταστήσουν με ένα εξόριστο πολιτικό που διαμένει στην Ισπανία. Ο ίδιος ευχαρίστησε την Αγκόλα και τη Νότια Αφρική επειδή τον προειδοποίησαν για το συνωμοτικό σχέδιο, αλλά δεν κατονόμασε τις ξένες χώρες που υποστηρίζει ότι συνωμότησαν σε βάρος του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Υποπτο" αμερικανικό αεροπλάνο κρατά η Ζιμπάμπουε

    [09] Διεθνή

    Δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της επίθεσης Άλλοι πέντε νεκροί στη Δυτική Όχθη

    (10/3/2004 5:34:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, την Τετάρτη το απόγευμα, από ισραηλινά πυρά στην πόλη Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Οι πέντε Παλαιστίνιοι ήταν μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, ένοπλης οργάνωσης, που σχετίζεται με την Φατάχ του Γιάσερ Αραφάτ. Οι Παλαιστίνιοι ισχυρίζονται, ότι οι στρατιώτες ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι πέντε συμπατριώτες τους, και τους πυροβόλησαν. Οι Ισραηλινοί από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, όταν οι Παλαιστίνιοι επιχείρησαν να κάνουν χρήση των όπλων που έφεραν μαζί τους. Η νέα αυτή σύγκρουση ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων σε 2.873, από τότε που άρχισε η Ιντιφάντα, το Σεπτέμβριο του 2000. Την ίδια περίοδο έχουν χάσει τη ζωή τους 886 Ισραηλινοί.

    [10] Διεθνή

    Συνελλήφθησαν και Ιταλοί συνένοχοι Λαθρομετανάστες-καθαριστές

    (10/3/2004 5:53:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Δεκάδες λαθρομετανάστες, από χώρες της Βόρειας Αφρικής, κατόρθωναν να εισέρχονται παράνομα στην Ιταλία, μεταμφιεσμένοι σε καθαριστές. "Στόχος" τους ήταν το αεροδρόμιο Μαλμπένσα του Μιλάνου. Οι λαθρομετανάστες ταξίδευαν κανονικά, με αεροπορικά εισιτήρια και έφθαναν από το Κάιρο στο Μιλάνο μέσω Μαρόκου. Στο διάστημα της παραμονής τους στο τμήμα τράνζιτ του αεροδρομίου, Ιταλοί συνεργοί τους, τους προμήθευαν με στολές καθαριστών και πλαστά έγγραφα. Έτσι, κατάφερναν να φεύγουν ανενόχλητοι από το αεροδρόμιο. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες από την αστυνομία, επρόκειτο για τουλάχιστον 60 λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατέβαλλαν 5.000 δολάρια ο καθένας στους Ιταλούς συνενόχους τους. Οι Αρχές συνέλαβαν εννέα εργαζομένους στο αεροδρόμιο, με την κατηγορία της βοήθειας σε λαθρομετανάστες.

    [11] Εσωτερικά

    Στα Χανιά της Κρήτης Εξαρθρώθηκε παράνομο εργαστήριο ταρίχευσης

    (10/3/2004 6:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην ταξινόμηση των 300 περίπου ταριχευμένων άγριων ζώων, που βρέθηκαν από άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Χανίων σε παράνομο εργαστήριο της πόλης, προχώρησαν επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, το μεσημέρι της Τετάρτης. Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας στο παράνομο εργαστήριο των Χανίων, βρέθηκαν ταριχευμένα 258 άγρια πτηνά, 37 τριχωτά αγρία ζώα, ένας κρητικός αίγαγρος, ένα κεφάλι κρητικού αίγαγρου, ένα κεφάλι κύκνου και μία χελώνα. Κατά κύριο λόγο, επρόκειτο για προστατευόμενα είδη, γεγονός που δημιούργησε αίσθηση, αφού τα κατασχεθέντα ήταν προϊόντα λαθροθηρίας. Τα ευρήματα παραδόθηκαν στη διεύθυνση δασών Χανίων, ενώ ο ταριχευτής, μετά το σχηματισμό δικογραφίας εις βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, ο οποίος τον άφησε ελεύθερο.

    Θα καταστραφούν μερικά

    Ο ίδιος ο ταριχευτής, πάντως, ερωτηθείς, σχετικά με το, που βρήκε τα άγρια ζώα, απάντησε, ότι έφτασαν στα χέρια του από ιδιώτες τους οποίους, όμως, δεν κατονόμασε. Το λυπηρό στην υπόθεση είναι, ότι μερικά από τα ευρήματα, ίσως χρειαστεί να καταστραφούν, καθώς από την εξέταση προέκυψε, ότι η ταρίχευση των ζώων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπήρξε σωστή. Τέλος, αυτά, που θα κριθούν κατάλληλα θα εκτεθούν σε ειδικούς χώρους, φέροντας την ένδειξη κατασχεμένα

    [12] Υγεία

    Χάπι εντ σε παχυσαρκία και κάπνισμα

    (10/3/2004 6:29:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία ΤζεμπελίκουΠηγή: BBC

    Ένα καινούργιο φάρμακο που βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και ίσως να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες στην αγορά παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες σε μία συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου για την Καρδιολογία στη Νέα Ορλεάνη. Το νέο αυτό φάρμακο μπλοκάρει τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την επιθυμία για να καπνίσουμε ή να φάμε. Η γαλλική κατασκευάστρια εταιρεία Sanofi-Synthelabo ευελπιστεί να διαθέσει το νέο αυτό πρωτοποριακό παρασκεύασμα στην αγορά τον επόμενο χρόνο. Κατά τη διάρκεια εργαστηριακών μελετών το χάπι αποδείχτηκε ότι βοήθησε ορισμένα άτομα να χάσουν μέχρι και 9 κιλά μέσα σε ένα χρόνο ενώ παράλληλα διπλασίασε τις πιθανότητες για τους καπνιστές να απόσχουν μια και καλή από την κακή τους συνήθεια. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Αθινέλι, του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, που ήταν επικεφαλής της έρευνας για το κάπνισμα, είπε ότι ίσως το φάρμακο αυτό να είναι ο ιδανικός συνδυασμός για τους υπέρβαρους καπνιστές. Η σημασία του φαρμάκου είναι ιδιαίτερα μεγάλη αν υπολογίσουμε ότι η παχυσαρκία και το κάπνισμα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των παραγόντων εξαιτίας των οποίων κάθε χρόνο πεθαίνουν χιλιάδες άτομα παγκοσμίως.

    Πώς λειτουργεί το φάρμακο

    Το φάρμακο μπλοκάρει τα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την πείνα και πιθανότατα και άλλες επιθυμίες, μεταξύ των οποίων τη "δίψα" για αλκοόλ. Η μαριχουάνα, για παράδειγμα, εντείνει το αίσθημα της πείνας γιατί ερεθίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το αίσθημα αυτό.

    Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και το υπερβολικό κάπνισμα ερεθίζουν ακόμη περισσότερο τα κέντρα του εγκεφάλου ωθώντας τους καλοφαγάδες και τους αρειμάνιους καπνιστές να τρώνε και να καπνίζουν ακόμη περισσότερο! Το νέο αυτό φάρμακο φαίνεται ότι είναι ικανό να μπλοκάρει τη δυνατότητα του οργανισμού μας να λαμβάνει αυτά τα σήματα επιτρέποντάς του να επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα.

    Παχυσαρκία

    Η έρευνα έγινε σε 1.036 παχύσαρκα άτομα τα οποία άρχισαν να ακολουθούν μία δίαιτα με λίγες θερμίδες. Στους μισούς εθελοντές δόθηκε το φάρμακο και στους υπόλοιπους πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Μετά από ένα χρόνο, οι εθελοντές που έπαιρναν το φάρμακο έχασαν 7,5 εκατοστά από τη μέση τους ενώ οι μισοί έχασαν περίπου το 10% του βάρους τους.

    Αντίθετα, οι εθελοντές που έπαιρναν πλασέμπο έχασαν μόλις κάτι παραπάνω από 2 κιλά. Αλλά η δράση του φαρμάκου δε σταμάτησε εκεί καθώς οι μελέτες έδειξαν ότι μείωσε τα επίπεδα της "κακής" χοληστερίνης αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα "καλής" χοληστερίνης.

    Κάπνισμα

    Η έρευνα που έγινε για τους καπνιστές έδειξε ότι περίπου το 28% των καπνιστών που πήραν το φάρμακο απείχαν του καπνίσματος για περίπου ένα μήνα ενώ την ίδια συμπεριφορά είχε ένα το 16% των καπνιστών που πήρε πλασέμπο. Κι επειδή συνήθως λέμε ότι όταν κάποιος κόβει το κάπνισμα παχαίνει, το χάπι αυτό κατάφερε να καταρρίψει και αυτό το μύθο καθώς οι καπνιστές που χάρη σε αυτό έκοψαν το κάπνισμα πήραν ελάχιστο έως καθόλου βάρος, ενώ μάλιστα ένας εθελοντής που πήρε μέρος στο πείραμα έχασε βάρος!

    Ο καθηγητής Ίαν Κάμπελ, πρόεδρος του Βρετανικού Φόρουμ για την παχυσαρκία, είπε στο BBC ότι το χάπι αυτό φαίνεται ότι υπόσχεται αρκετά τονίζοντας, ωστόσο, ότι η απώλεια βάρους είναι κυρίως θέμα τρόπου ζωής και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εφαρμόζεται σε άτομα που ήδη έχουν αλλάξει τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής τους.

    "Ένα φάρμακο που θα μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και το πρόβλημα της παχυσαρκίας και του καπνίσματος, θα είναι μια καταπληκτική ευκαιρία" για όσους καπνιστές δεν τολμούν να κόψουν το κάπνισμα από φόβο μήπως παχύνουν, είπε ο καθηγητής Κάμπελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 March 2004 - 17:50:59 UTC