Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία εντός και εκτός των ισπανικών συνόρων Ένα μωρό επτά μηνών το
  • [02] Τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες Τα σενάρια για τους δράστες
  • [03] Διεργασίες στο Μαξίμου Την ερχόμενη εβδομάδα η έναρξη της Βουλής
  • [04] Συνεχίζονται οι επαφές του Πρωθυπουργού
  • [05] Εκδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανική πρεσβεία
  • [06] Τις κατ΄ιδίαν επαφές προτιμά ο Αλβάρο Ντε Σότο Εκ του σύνεγγυς οι
  • [07] Οχτώ εκατομμύρια οργισμένοι Ισπανοί στους δρόμους "Φτάνει πια..."

    [01] Διεθνή

    Τραγωδία εντός και εκτός των ισπανικών συνόρων Ένα μωρό επτά μηνών το 199ο θύμα

    (12/3/2004 5:44:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: El Mundo

    Εργαζόμενοι, φοιτητές, αλλά και μετανάστες από 12 χώρες είναι μεταξύ άλλων τα θύματα του χθεσινού μακελειού στη Μαδρίτη. Πριν από λίγο, ο αριθμός των θυμάτων, αυξήθηκε στους 199 μετά το θάνατο ενός μωρού επτά μηνών που έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στο νοσοκομείο Παίδων " Nino Jesus". Η Πατρίσια, όπως την είχαν ονομάσει, ήταν ένα από τα θύματα των εκρήξεων στο σταθμό του Ελ Πόσο. Οι γονείς της, μέχρι και σήμερα που άφησε την τελευταία της πνοή, δεν είχαν εντοπισθεί.

    Τραγικά πρόσωπα

    Το υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα, τη λίστα των θυμάτων.

    Η τραγωδία πλέον προσδιορίζεται σε πρόσωπα, καθώς πίσω από το όνομα του κάθε νεκρού ξετυλίγεται μία διαφορετική ιστορία, με επίλογο τον ανθρώπινο πόνο.

    Η 39χρονη Μπέρτα Γκουτιέρεζ Γκαρσία , έπαιρνε κάθε μέρα το ίδιο τρένο. Ήταν παντρεμένη και μητέρα ενός κοριτσιού πέντε ετών.

    Ο Ρεξ έχασε τη ζωή του γιατί καθυστέρησε είκοσι λεπτά να φύγει από το σπίτι του. Ήταν δεκαοκτώ χρονών γιος ενός ζευγαριού από τις Φιλιππίνες.

    Την ίδια τραγική τύχη είχε και η Γκλόρια Ινές Μπεντόγια, είκοσι χρονών από την Κολομβία αλλά και ο συμπατριώτης της Τζον Χαίρο Ραμίρεζ Μπεντόγια .

    Τα θύματα δεν ήταν όλα από τη Μαδρίτη

    Η Αναμπέλ Πέρεζ που ήταν πέντε μηνών έγκυος ζούσε στην πόλη Αλμαδέν, όπως επίσης ο 25χρονος Αλβάρο ντε Μιγέλ από την Κουένκα, ο 36χρονος Μιγέλ Ανχελ Πριέτο και η Μαρία ντε Κάρμεν, επίσης τριών μηνών έγκυος .

    Η πόλη Γκουανταλαχάρα έχασε επίσης τους δικούς της ανθρώπους.

    Τη Μαρία Φεντάντεζ ντελ Αλμο, 26 χρόνων, τον Εδουάρδο Πέρες, 31 χρόνων, τη Νούρια Απαρίσιο Σομολίνος, 40 ετών, τον Σέρζιο δε λας Εερας και τον Γκιγιέρμο Σενέντ .

    Από τα τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα, δεν γλίτωσαν επίσης η 35χρονη Μαρία δελ Κάρμεν Λομιντσάρ η οποία ήταν τριών μηνών έγκυος, αλλά και η επίσης έγκυος πέντε μηνών 29χρονη Αναμπελ Χιλ Πέρες .

    Δώδεκα χώρες, θρηνούν για τους νεκρούς τους

    Στο μακελειό της 11ης Μαρτίου, την 11η Σεπτεμβρίου της Ισπανίας όπως την αποκαλούν οι ίδιοι Ισπανοί, έχασαν επίσης τη ζωή τους, μετανάστες από 12 χώρες, οι οποίοι βρέθηκαν στην Ισπανία, ακολουθώντας το όνειρο τους για μία καλύτερη ζωή.

    Πιο συγκεκριμένα, έναν νεκρό θρηνεί η Χιλή, έναν η Κούβα, δυο το Περού, δυο ο Ισημερινός, δυο οι Ονδούρες, δυο η Πολωνία, έναν η Δομινικανική Δημοκρατία, έναν η Κολομβία, έναν η Γουινέα του Ισημερινού και έναν το Μαρόκο.

    Η τραγική λίστα, δεν σταματά σε αυτά τα ονόματα. Στο χθεσινό μακελειό, άλλωστε, χάθηκαν 199 ανθρώπινες ζωές.

    Στο πλευρό των θυμάτων

    Σε ένδειξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις οικογένειες των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους, ή τραυματίστηκαν, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ανακοίνωσε ότι θα τους δοθεί η ισπανική υπηκοότητα.

    " Θα χορηγήσουμε την ισπανική υπηκόοτητα σε όλα τα θύματα, αλλά και στους συγγενείς πρώτου βαθμού" διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός και έδωσε εντολή για παροχή οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες ύψους 140 εκατομμυρίων Ευρώ.

    Νωρίτερα, ο Δήμος Μαδρίτης, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το κόστος όλων των κηδειών και του επαναπατρισμού των σωρών, στην περίπτωση που τα θύματα δεν ήταν από τη Μαδρίτη.

    " Οι συγγενείς των θυμάτων, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τίποτα, ο πόνος τους είναι αρκετός " δηλώνεται στην ανακοίνωση.

    [02] Διεθνή

    Τα στοιχεία από τις πρώτες έρευνες Τα σενάρια για τους δράστες

    (12/3/2004 7:56:00 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα ΠασχαλινούΠηγή: Le Monde, El Mundo, El Pais

    ΕΤΑ ή Αλ Κάιντα; ή πιθανότατα συνεργασία και των δυο; Τα ερωτήματα, αυτά, παραμένουν αναπάντητα, μία μέρα μετά το μακελειό της Μαδρίτης. Η ισπανική κυβέρνηση, έσπευσε να υποστηρίξει ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται η ΕΤΑ, ωστόσο λίγες ώρες μετά προχώρησε σε αναδίπλωση, με τον υπουργό Εσωτερικών και τον ίδιο τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, να δηλώνουν ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν από την πρώτη στιγμή, ειδικοί αναλυτές, όπως ο Διευθυντής της Europol, Γιούργκεν Στόρμπεκ, που εκτίμησε ότι ο τρόπος που διενεργήθηκαν οι επιθέσεις δεν μοιάζει με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί η Βασκική Αυτονομιστική Οργάνωση. Για νέα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά στον τρόπο δράσης των τρομοκρατών , αν τελικά πρόκειται για πράξη της ΕΤΑ, μιλούν ερευνητές σε θέματα τρομοκρατίας, όπως ο Χοσέ Σανμαρτίν του Ιδρύματος Μελετών για τη Βία "Βασίλισσα Σοφία". Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, ο πνευματικός ηγέτης της ισλαμικής ομάδας Al Mouhadjiroun, ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, δήλωσε βέβαιος ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από την επίθεση, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι επόμενος στόχος των τρομοκρατών θα είναι η Ιταλία.

    Στοιχεία που δείχνουν ΕΤΑ

    Το γεγονός ότι η ευθύνη της επίθεσης δεν αναλήφθηκε αμέσως από κανέναν, δείχνει σύμφωνα με τους ειδικούς την ΕΤΑ, καθώς ποτέ έως τώρα, η Αυτονομιστική Οργάνωση των Βάσκων δεν έχει αναλάβει αμέσως την ευθύνη των επιθέσεων της. Η ομοιότητα που έχουν στο Modus operandi, οι επιθέσεις στην Ατότσα, με την επίθεση που απετράπη στο Σαμαρτίν την παραμονή των Xριστουγέννων του 2003 δείχνουν ότι δεν πρόκειται για επίθεση ισλαμιστών. Το γεγονός ότι στο χτύπημα της Μαδρίτης δεν χρησιμοποιήθηκαν βομβιστές αυτοκτονίας αλλά οι βόμβες ενεργοποιήθηκαν με κινητό τηλέφωνο παραπέμπει σε προηγούμενες επιχειρήσεις της ΕΤΑ. Οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν προειδοποιήσει πριν από μερικούς μήνες ότι στο εσωτερικό της ΕΤΑ υπήρχαν σοβαρές διαμάχες, και ως γνωστό σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε φορά που υπήρχαν εσωτερικές τριβές στην οργάνωση ακολουθούσε και μία επίθεση . Το ερώτημα, αν αυτό το ενδεχόμενο ισχύει τελικά, είναι τι έκανε η κυβέρνηση Αθνάρ για να αποτρέψει αυτές τις επιθέσεις, εφόσον είχε στα χέρια της αυτές τις πληροφορίες.

    Στοιχεία που δείχνουν Αλ Κάιντα

    Το γεγονός ότι κοντά στα σημεία των εκρήξεων βρέθηκε ένα βαν με εκρηκτικά και κασέτα με στίχους από το Κοράνι, παραπέμπει στην Αλ Κάιντα Υπάρχει αλλαγή ποιοτική αλλά και ποσοτική στον τρόπο δράσης της οργάνωσης, γεγονός που δείχνει μάλλον μία τρομοκρατική επίθεση υποκινούμενη πιθανότατα από θρησκευτικούς παράγοντες Το χτύπημα ήταν πολλαπλό, καλά συγχρονισμένο και με τεχνογνωσία που παραπέμπει στην Αλ Κάιντα. Οι πυροκροτητές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από χαλκό. Η ΕΤΑ χρησιμοποιεί συνήθως αλουμινένιους.

    [03] Εσωτερικά

    Διεργασίες στο Μαξίμου Την ερχόμενη εβδομάδα η έναρξη της Βουλής

    (12/3/2004 8:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έντονες είναι οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες να επισπευσθεί η έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής πριν από την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να γίνει η ορκωμοσία δύο μέρες νωρίτερα, δηλ. την Τρίτη 16 Μαρτίου, έτσι ώστε μετά και την εκλογή του προεδρείου την Τετάρτη, να αρχίσει η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων την Πέμπτη και να πάρει η νέα κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Σημαντικό εμπόδιο στην επίσπευση της έναρξης, αποτελεί το προεδρικό διάταγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ορίζει ως ημέρα ενάρξεως την 18η Μαρτίου. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής θα πρέπει να ορίσει τρεις αντιπροέδρους στη Βουλή, αλλά και τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ αναζητά και το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Το πρωί, ο κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις εκτός προγράμματος με τους Τζανή Τζαννετάκη και Γιάννη Παλαιοκρασά, στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Καραμανλή επρόκειτο για συναντήσεις ρουτίνας, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός κ. Τζαννετάκης ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, όπως και ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Παλαιοκρασάς.

    [04] Εσωτερικά

    Συνεχίζονται οι επαφές του Πρωθυπουργού

    (12/3/2004 9:50:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με μέλη της κυβέρνησης. Το πρωί ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ενώ το απόγευμα είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ολυμπιακοί αγώνες και Παιδεία στο επίκεντρο

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Σουφλιά με τον κ. Καραμανλή βρέθηκαν, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της Ολυμπιακής προετοιμασίας αλλά και για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν Οργανισμούς που ανήκουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ολυμπιακό ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Υγείας, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υγειονομική θωράκιση της χώρας και της δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια των αγώνων, ακόμα και σε περίπτωση ''μη συνηθισμένων περιστατικών'', όπως μια τρομοκρατική επίθεση.

    Άλλαν θέματα που συζητήθηκαν ήταν η απορρόφηση πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ για την υγεία, αλλά και η καθημερινότητα όπως τα ράντζα στα νοσοκομεία κατά την ημέρα της εφημερίας.

    Τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν τις κυβερνητικές εξαγγελίες στο χώρο της Παιδείας, εξέτασαν κατά τη συνάντησή τους ο κ. Καραμανλής με την υπουργό Παιδείας. Η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν φέτος μάλλον με το υπάρχον σύστημα, ενώ δήλωσε διατεθειμένη για διάλογο και καινοτόμες ιδέες ενώ μέσα στις άμεσες προθέσεις της είναι να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

    Το πρωί εξάλλου ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε εκτός προγράμματος και με τους Τζανή Τζαννετάκη και Γιάννη Παλαιοκρασά, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    [05] Εσωτερικά

    Εκδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανική πρεσβεία

    (12/3/2004 10:09:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με κεντρικό σύνθημα "Όλοι ήμασταν σε αυτό το τρένο "και "όχι στην τρομοκρατία", Έλληνες πολίτες αλλά και Ισπανοί διαδήλωσαν το απόγευμα κατά της τρομοκρατίας έξω από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, Ισπανοί που ζουν στην Αθήνα αλλά και Έλληνες πολίτες. Στην σύντομη ομιλία του, ο πρέσβης Εδουάρδο Χούνγκο, τόνισε ότι "είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας, αλλά και να πούμε όχι στην τρομοκρατία". Επίσης παραβρέθηκε και η Δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία, είναι μια υπόθεση που μας αγγίζει και μας αφορά όλους. Οι συγκεντρωθέντες άφησαν στην είσοδο τής πρεσβείας λουλούδια, μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης καθώς και κείμενα κατά της τρομοκρατίας και υπέρ της ειρήνης.

    [06] Εσωτερικά

    Τις κατ΄ιδίαν επαφές προτιμά ο Αλβάρο Ντε Σότο Εκ του σύνεγγυς οι συνομιλίες

    (12/3/2004 10:47:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε χωριστές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο, μετά τις σοβαρές δυσκολίες που έχουν ανακύψει στις απευθείας συνομιλίες της Λευκωσίας. Μετά τη σημερινή συνάντηση, ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει αρνητικός ως προς τη συζήτηση του θέματος των εποίκων και προειδοποίησε ότι εάν επιμείνει στην ενισχυμένη διζωνικότητα, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εγείρει θέμα άρσης όλων των περιορισμών για επιστροφή των εκτοπισμένων. Το απόγευμα ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πορεία των συνομιλιών, ενώ το Σάββατο αναμένεται στην Αθήνα και την Κυριακή θα έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Νέες αξιώσεις Ντενκτάς

    Ο κ. ντε Σότο ζήτησε επίσης από τις δύο πλευρές να ετοιμάσουν καταλόγους με τις αλλαγές που επιθυμούν να επιφέρουν στο σχέδιο Ανάν

    Σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς πάντως ο κ. ντε Σότο θα αποφασίσει για τη μέθοδο των συναντήσεων αφού μελετήσει τους καταλόγους.

    ''Δεν είναι ορθό να πούμε ότι οι απευθείας συνομιλίες θα σταματήσουν και θα ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς'', είπε ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ότι όλοι προσπαθούν να ανταποκριθούν.

    Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά κανάλια της Κύπρου αναφέρουν ότι στη σημερινή συνάντηση Παπαδόπουλου-Ντενκτάς προκλήθηκε ένταση, όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επεχείρησε να υποστηρίξει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν έποικοι, αλλά οικονομικοί εργάτες. Ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε μάλιστα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για ρατσιστική πολιτική, επειδή αναφέρθηκε στους εποίκους και ζήτησε τον επαναπατρισμό τους

    Πέρα αυτού ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε και σε άλλες αξιώσεις του, όπως την ύπαρξη καταλόγου προσώπων στους οποίους θα απαγορεύεται η είσοδος στο τουρκοκυπριακό κρατίδιο, είτε για τις πεποιθήσεις τους είτε λόγω προϊστορίας, ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών σε κάθε κρατίδιο κατά τουλάχιστον 2.300 άτομα και αξίωσε να παραμείνει σε κυκλοφορία η τουρκική λίρα.

    Παρά τις όποιες διαφορές οι δυο πλευρές φαίνεται να τα βρίσκουν τουλάχιστον σ΄ ένα σημείο αυτό της σημαίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια επιτροπή έχει επιλέξει σημαία από έξι λωρίδες με πέντε χρώματα η οποία θα έχει στο πάνω μέρος λωρίδα με μπλε χρώμα, η οποία θα ακολουθείται από λωρίδα με άσπρο χρώμα, με έντονο κίτρινο χρώμα με πορτοκαλί και θα τελειώνει με κόκκινο χρώμα.

    [07] Διεθνή

    Οχτώ εκατομμύρια οργισμένοι Ισπανοί στους δρόμους "Φτάνει πια..."

    (12/3/2004 10:16:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά ΣαλούστρουΠηγή: ΑΠΕ, BBC, EL MUNDO

    Ξεχειλίζοντας από οργή και οδύνη οκτώ εκατομμύρια Ισπανοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους, σαν θυμωμένο ποτάμι διαδηλώνοντας κατά των δολοφόνων, που αιματοκύλισαν χθες τη Μαδρίτη, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, την ίδια ώρα, που η ΕΤΑ, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων, την οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταδείξει η Κυβέρνηση Αθνάρ, αρνείται και επίσημα πλέον κάθε ευθύνη για το μακελειό. Παρά τη δυνατή βροχή μόνο στο κέντρο της Μαδρίτης συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 2.000.000 πολίτες. Η εικόνα από ψηλά δείχνει μια θάλασσα από κινούμενες ομπρέλες και ανάμεσά τους χέρια υψωμένα, που απεικονίζουν το πάθος των διαδηλωτών, που φωνάζουν όλοι μαζί το διάσημο και παγκόσμιο σύνθημα: Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος. Στο συλλαλητήριο της Μαδρίτης δεσπόζουν τεράστια πανό με τα συνθήματα Δολοφόνοι και Δειλοί, Φτάνει Πια, Θάνατος στους Τρομοκράτες, που φανερώνουν το θυμό των πολιτών για το χθεσινό αιματοκύλισμα. Ο τραγικός απολογισμός των επιθέσεων έφτασε τους 200 νεκρούς και τους 1463 τραυματίες, οι 400 από τους οποίους ακόμη νοσηλεύονται, ενώ 22 θεωρούνται κλινικά νεκροί.

    "Ψέμα καθαρό, σκληρό, αφετηρία σκανδάλου"

    Αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στην σύλληψη και στην εκτέλεση του μακελειού στη Μαδρίτη οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ, όταν η ισπανική Κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στην πρώτη της εκτίμηση

    Έτσι αποκάλεσε ο παράνομος σχηματισμός Μπατασούνα, πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, την, από την πρώτη στιγμή, εκτίμηση της ισπανικής Κυβέρνησης ότι, εγκέφαλοι και εκτελεστές του πολλαπλού φονικού χτυπήματος ήταν οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ, μετά και την επίσημη αποποίηση , από την πλευρά τους, της ευθύνης, που μεταδόθηκε από τα ισπανικά ΜΜΕ.

    Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι, το σύνθημα, με το οποίο ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ κάλεσε το λαό να μετέχει στο εθνικό πένθος και στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας εναντίον της τρομοκρατίας και των δολοφόνων, που επινόησαν και εκτέλεσαν το μακελειό στη Μαδρίτη ήταν ''Με τα θύματα, με το Σύνταγμα, στον αγώνα πάταξης της τρομοκρατίας'' , υποδεικνύοντας σαφώς ως υπευθύνους τους Βάσκους αυτονομιστές της ΕΤΑ.

    "Η διάψευση εκ μέρους τους για οποιαδήποτε συμμετοχή στο μακελειό φανέρωσε ότι, η κυβέρνηση της Μαδρίτης ψεύδεται", τόνισε με ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε αργά σήμερα το κόμμα Μπατασούνα ενώ το στέλεχος του Περνάδο Μπαρένα, τόνισε ότι, είναι τα όσα υποστήριξε ο άγνωστος, που τηλεφώνησε νωρίτερα σήμερα στην βασκική εφημερίδα ''Γάρα", που συχνά λειτουργεί ως επικοινωνιακός δίαυλος της ΕΤΑ, δηλώνοντας ότι, εκπροσωπεί τη βασκική οργάνωση.

    Η άρνηση της ευθύνης από την ΕΤΑ ακολούθησε νεότερη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Ισπανίας, Άνχελ Αθέμπες, ο οποίος επέμεινε ότι, παρά τις υποψίες περί πιθανής ανάμιξης του δικτύου της Αλ Κάιντα , η ΕΤΑ παραμένει ο βασικός ύποπτος για την ισπανική κυβέρνηση.

    "Θέμα δημιουργείται σήμερα για την αξιοπιστία των πολιτικών και των θεσμών στην Ισπανία, που θεμελίωσαν τις δηλώσεις τους στην αστυνομική εκδοχή, λέγοντας ένα ψέμα καθαρό, σκληρό, αφετηρία σκανδάλου'', επέμεινε ο Μπαρένα, εξηγώντας πάντως ότι, το κόμμα του δεν ζήτησε από μέλη του και φίλους του να συμμετάσχουν στη μαζική λαϊκή διαδήλωση καταδίκης του πολλαπλού πλήγματος, επειδή "δεν μπορεί να συμπαραταχθεί με τους φονιάδες του Ιράκ".

    Οι κεφαλές της Ευρώπης στο πλευρό της Ισπανίας

    Για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, συμμετέχουν και μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, με τον πρίγκιπα διάδοχο Φίλιππο και τις πριγκίπισσες Έλενα και Κριστίνα να συμπαραστέκονται στον ισπανικό λαό και να στέκονται στην πρώτη γραμμή , στο πλευρό του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Μαδρίτης μετέχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σϊλβιο Μπερλουσκόνι, ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Πιερ Ραφαρέν καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Σουηδίας και του Βελγίου.

    Συνολικά περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στα συλλαλητήρια πένθους και οργής σε ολόκληρη την Ισπανία, στις πιο μαζικές διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με την αστυνομία. Συμμετείχε ένας στους πέντε Ισπανούς καθώς ο συνολικός πληθυσμός της Ισπανίας φτάνει τα 40 εκατομμύρια.

    Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και 1,2 εκατομμύρια στη Βαρκελόνη, τις δύο μεγαλύτερες πόλεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο Europa Press, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαλένθια, 700.000 στη Σεβίλλη, 400.000 στο Βίγο, 300.000 στη Μούρθια και 250.000 στη Βαγιαδολίδ. Στη Βιτόρια των 220.000 κατοίκων, 150.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο Ισπανός και ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης, Χοσέ Μαρία Μιτσαβίλα και Ντομινίκ Περμπέν.

    Τα μαζικά μέσα μεταφοράς και το μετρό ήταν ελεύθερα για τους επιβάτες σήμερα, ενώ τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα μπαρ της ισπανικής πρωτεύουσας έκλεισαν από νωρίς το απόγευμα για να μπορέσουν και οι εργαζόμενοι σε αυτά να μετάσχουν στη συγκέντρωση, η οποία όπως ήταν φυσικό προκάλεσε ένα κυκλοφοριακό χάος. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ουρές των αυτοκινήτων ξεπερνούν σε μήκος τα τριάντα χιλιόμετρα .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκδήλωση συμπαράστασης στην Ισπανική πρεσβεία

    Πένθος και οργή

    Τα σενάρια για τους δράστες

    Ένα μωρό επτά μηνών το 199ο θύμα

    Στους δρόμους για την ειρήνη

    Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία

    Σχετικά Links:

    El Mundo


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 12 March 2004 - 21:50:48 UTC