Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις σε Αθήνα-Λευκωσία για το Κυπριακό
  • [02] Η ανεργία επί τάπητος
  • [03] Δάγκωσε δυνατά ...αλλά την πλήρωσε άλλο δόντι Σοκολάτα ...με τερηδόνα!
  • [04] Αύριο ο τελικός του σύνθετου ατομικού Ανδρών Στο τελικό της ενόργανης
  • [05] Το πιο ακριβό μιούζικαλ του Λονδίνου Θεατρικό μιούζικαλ ο "Άρχοντας"
  • [06] Έπαιζε μπροστά στις κάμερες με τη μαμά του Δίχρονο αγοράκι στο
  • [07] Σειρά ανακρίσεων για την 11η Μάρτη
  • [08] "Χρειάζεται εντατική δουλειά" "Το τράμ θα παραδοθεί στην ώρα του"
  • [09] Το σκέπαστρο θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου Επίσκεψη Πετραλιά στο ΟΑΚΑ
  • [10] Νέος γύρος αυξήσεων στα ασφάλιστρα Ι.Χ.
  • [11] Στον Κορυδαλλό παραμένει ο Π. Σερίφης
  • [12] Θετική ατμόσφαιρα ΝΑΤΟϊκό "ΝΑΙ"
  • [13] Αιματηρές συγκρούσεις στο Κόσοβο
  • [14] "Δημιουργία εντυπώσεων" Ολυμπιακή αντιπαράθεση
  • [15] Την πέταξε από το τρένο η ίδια της η μητέρα
  • [16] Οι νέοι διοικητές Αλλαγές στις τράπεζες
  • [17] Την Πέμπτη το ιατρικό ανακοινωθέν Ικανοποιητικά τα νέα για τον Κυράστα

    [01] Κυπριακό

    Συναντήσεις σε Αθήνα-Λευκωσία για το Κυπριακό

    (17/3/2004 12:17:00 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στην Αθήνα πραγματοποιούνται από το πρωί συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, με τη συμμετοχή και εκπρόσωπου του ΟΗΕ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα είναι προκαταρκτική. Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο και ο βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ έχουν σήμερα νέες χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Η απάντηση Παπαδόπουλου στο έγγραφο Ντε Σότο

    Στη συνάντηση ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα δώσει την απάντησή του και θα κάνει παρατηρήσεις επί του δισέλιδου εγγράφου που επέδωσε προχθές στις δύο πλευρές ο Αλβαρο ντε Σότο. Όπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου το έγγραφο έχει μελετηθεί και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να δώσει τις απαντήσεις του. Επίσης, διευκρίνισε ότι το έγγραφο περιέχει διάφορα σημεία σε τίτλους χωρίς να δίδονται λεπτομέρειες, γεγονός που γεννά ερωτήματα, γι' αυτό και ο κ. Παπαδόπουλος θα ζητήσει διευκρινίσεις και επεξηγήσεις.

    Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι το έγγραφο έχει τίτλο "Σημεία για συζήτηση" ("Talking points") και σ' αυτό γίνεται διαχωρισμός των θεμάτων σε δύο ομάδες. Η πρώτη αφορά τα θέματα επί των οποίων θα γίνει διαπραγμάτευση και η δεύτερη αφορά τη λειτουργικότητα. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναφέρονται μόνο οι τίτλοι των διαφόρων θεμάτων, τους οποίους χαρακτήρισε ελλιπείς και λίγο περιγραφικούς, "γεγονός που δίνει την εντύπωση ότι το έγγραφο είναι ετεροβαρές". Ακόμη ανέφερε πως στο έγγραφο έχουν περιληφθεί θέματα, τα οποία δεν έπρεπε να συζητηθούν καν, ενώ δεν περιλαμβάνονται θέματα που είχαν τεθεί από την πλευρά μας. Τέλος, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι από τις διευκρινίσεις, που θα δώσει ο Αλβαρο Ντε Σότο, θα διαφανεί αν το έγγραφο είναι σκόπιμα ετεροβαρές και αν δεν πρόκειται να περιληφθούν άλλα θέματα.

    [02] Οικονομία

    Η ανεργία επί τάπητος

    (17/3/2004 12:58:00 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αιχμές για πλασματικά στοιχεία όσον αφορά στην καταγραφή της ανεργίας στην Ελλάδα, άφησε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη έκανε λόγο για "κρυφή ανεργία" και παρέπεμψε στο επόμενο διάστημα για τη δημοσιοποίηση στοιχείων. Οι δύο υπουργοί τόνισαν επίσης ότι θα κινηθούν συντονισμένα προκειμένου με κοινές δράσεις να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης είχε συναντήσεις με τους πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας και με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας Γιάννη Στουρνάρα, με θέμα την αντικατάσταση του δεύτερου στη διοίκηση της τράπεζας.

    Προτεραιότητα της κυβέρνησης η Περιφέρεια

    Στη συνάντηση του κ. Αλογοσκούφη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τέθηκαν θέματα που αφορούν στο φορολογικό, τον αναπτυξιακό νόμο, τα πανωτόκια, και της επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η περιφερειακή ανάπτυξη και αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη βελτίωση των υποδομών της περιφέρειας και στην επεξεργασία ενός αποτελεσματικού αναπτυξιακού νόμου. "Το στοίχημα για τη χώρα είναι η ανάπτυξη να αφορά όλους και αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε", είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ Δημήτρης Συμεωνίδης από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ατμομηχανή για την ανάπτυξη και ζήτησε το κέντρο βάρους να δοθεί στην Περιφέρεια.

    [03] Διάφορα

    Δάγκωσε δυνατά ...αλλά την πλήρωσε άλλο δόντι Σοκολάτα ...με τερηδόνα!

    (17/3/2004 12:52:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ούτε αμύγδαλα, ούτε φουντούκια είχε η σοκολάτα, που αποφάσισε να απολαύσει ένας Ηρακλειώτης δικηγόρος. Αλλά ένα δόντι! Μπροστά σ' αυτή την δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε ο Γιάννης Τζεβαμπινάς, ο οποίος με μια παρέα δικηγόρων πήραν μια σοκολάτα και την μοιράσθηκαν. Όμως, στο κομμάτι, που πήρε ο ίδιος, καθώς το έτρωγε διαπίστωσε ότι, δάγκωσε ένα σοκολατοβιομηχανία, η οποία, όμως, δεν έδωσε την παραμικρή σημασία. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στον ΕΦΕΤ, που έστειλε δείγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από όπου, σύμφωνα με την εξέταση, που έγινε στο τμήμα Οδοντιατρικής επιβεβαιώθηκε ότι, επρόκειτο για δόντι ηλικιωμένου ανθρώπου. Ο δικηγόρος αναμένεται να καταθέσει μήνυση κατά της σοκολατοβιομηχανίας.

    [04] Αθλητισμός

    Αύριο ο τελικός του σύνθετου ατομικού Ανδρών Στο τελικό της ενόργανης τρεις Έλληνες

    (17/3/2004 2:18:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τρεις Έλληνες πρωταθλητές πήραν το εισιτήριο για τον αυριανό τελικό του σύνθετου ατομικού, της δοκιμαστικής διοργάνωσης, στην Ενόργανη Γυμναστική, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ. Ο Βλάσης Μάρας, με 54,023 βαθμούς κατέλαβε την 11η θέση, ο Χρήστος Λιμπανοβνός με 53,086 τη 16η και τέλος, ο Λεωνίδας Τζαβάρας με 52,686 κατέλαβε τη 19η θέση και αύριο θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Στην πρώτη θέση, των σημερινών πρωινών προκριματικών, βρίσκεται ο Κορεάτης Γιανγκ με 56,224 βαθμούς, στη δεύτερη ο Ρουμάνος Σελάριου με 56,036 και στην τρίτη ο Αρτέμεφ, από τις ΗΠΑ, με 55,549 βαθμούς.

    [05] Πολιτισμός

    Το πιο ακριβό μιούζικαλ του Λονδίνου Θεατρικό μιούζικαλ ο "Άρχοντας"

    (17/3/2004 2:38:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο πιο ακριβό θεατρικό μιούζικαλ, που παρουσιάσθηκε ποτέ στο Λονδίνο πρόκειται να μετατραπεί η επική τριλογία "Άρχοντας των Δακτυλιδιών" μετά την κινηματογραφική της εκδοχή. Το κόστος της παραγωγής του μιούζικαλ υπολογίζεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με πληροφορίες. "Είμαι πεπεισμένος ότι, μπορούμε να μεταφέρουμε στο παλκοσένικο ολόκληρη την τριλογία", τόνισε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο Κέβιν Γουάλας, ένας από τους παραγωγούς του μιούζικαλ. Η διάρκεια του "Ο Άρχοντα των Δακτυλιδιών" σε μιούζικαλ θα διαρκεί πάνω από τρεις ώρες. "Ασχολούμαι με το θέατρο 25 χρόνια και γνωρίζω καλά πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μεταφερθεί στο θέατρο μια επική ιστορία", είπε ο Κέβιν Γουάλας.

    Στη σκηνή και οι μάχες!

    Πάντως, η μεταφορά στο θέατρο θα είναι δύσκολη και πολυδάπανη. Δεκάδες ηθοποιοί, που θα υποδύονται τους διάφορους φανταστικούς χαρακτήρες του έργου του Τόλκιν και από ότι, φαίνεται οι παραγωγοί του μιούζικαλ σχεδιάζουν να μεταφέρουν τις σκηνές μάχης στο παλκοσένικο.

    "Η Επιστροφή του Βασιλιά", το τελευταίο μέρος της τριλογίας του Τόλκιν, που σκηνοθέτησε ο Πίτερ Τζάκσον, κέρδισε φέτος 11 Όσκαρ ενώ το πρώτο μέρος προβλήθηκε το 2001.

    [06] Διάφορα

    Έπαιζε μπροστά στις κάμερες με τη μαμά του Δίχρονο αγοράκι στο γερμανικό Big Brother

    (17/3/2004 3:10:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σάλος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά την εμφάνιση ενός νηπίου 2 ετών στο παιχνίδι ριάλιτι της γερμανικής τηλεόρασης "Big Brother". Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Ντι Βελτ" επικαλούμενη τις δηλώσεις της υπουργού για την Οικογένεια Ρενάτε Σμιτ, "οι παραγωγοί της εκπομπής πρέπει να ντρέπονται, γιατί επέδειξαν μια συμπεριφορά απίστευτα ανεύθυνη. Αυτό ισχύει τόσο για τους ανθρώπους της παραγωγής όσο και για τη μητέρα του μωρού''. '' Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι, αυτή η ιστορία έχει κάποια λογική τόσο για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα μωρό'', τόνισε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού της Βαυαρίας Μπριγκίτε Χολχεμέγιερ.

    Πρωτοβουλία των παραγωγών

    Ο σάλος ξέσπασε, όταν μέσα στο σπίτι του "Big Brother" οι παραγωγοί της σειράς έφεραν τον 2χρονο Λέον-Λούκας για να συναντηθεί με την μητέρα του, την 22χρονη Σάντρα, παίχτρια της 5ης συνέχειας της σειράς, που έχει δηλώσει ότι, κάνει επαγγελματικό στριπτιζ και είναι παρουσιάστρια ερωτικών εκπομπών.

    Η νεαρή μητέρα έπαιζε μπροστά στην ανοικτή κάμερα με τον μικρό γιό της. Το τηλεοπτικό δίκτυο, που προβάλλει το σόου ανακοίνωσε ότι, η ''μητέρα είχε επιθυμήσει να δει το μωρό της και οι δύο ήταν πολύ ευτυχισμένοι μετά τη συνάντηση''.

    [07] Διεθνή

    Σειρά ανακρίσεων για την 11η Μάρτη

    (17/3/2004 3:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ενώπιον του δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προσήχθη σήμερα, Τετάρτη, ο 30χρονος Αλγερινός, Άλι Αμρούς, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τις αιματηρές επιθέσεις της 11ης του Μάρτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας των Βάσκων, ο Αλγερινός είχε συλληφθεί στα μέσα Ιανουαρίου για μία υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Τότε είχε απειλήσει με σφαγές στη Μαδρίτη. Μάλιστα στις απειλές του είχε αναφερθεί ειδικά στο σταθμό Ατότσα, γεγονός που οδήγησε τους άνδρες της βασκικής αστυνομίας στη σύλληψή του. Την Πέμπτη θα προσαχθούν ενώπιον του δικαστή οι τρεις Μαροκινοί και οι δύο Ινδοί, που επίσης θεωρούνται ύποπτοι. Ανάμεσα στους πέντε ύποπτους είναι και ο Μαροκινός, Τζαμάλ Ζουγκάμ, που θεωρείται μέλος της Αλ Κάιντα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της El Pais, αναγνωρίστηκε ο άγνωστος που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις για λογαριασμό της Αλ Κάιντα. Πάντως η εφημερίδα δε δημοσιοποίησε την ταυτότητα του άνδρα, ο οποίος μιλούσε αραβικά με μαροκινή προφορά.

    Στην ασφάλεια στοχεύει ο Θαπατέρο

    Την ασφάλεια της Ισπανίας θέτει ως κύρια προτεραιότητα του ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο . Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Zero είπε πως η Ισπανία χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατία. "Η κυβέρνησή μου θα είναι μία κυβέρνηση για την ασφάλεια. Δεν θα φείδεται κανενός μέσου, είτε ως προς τα χρήματα είτε ως προς τα άτομα που θα χρειασθούν για να νιώσουν ασφαλείς οι Ισπανοί σε κάθε συνοικία, σε κάθε πόλη ή χωριό", δήλωσε ο Θαπατέρο έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης του Μάρτη.

    Όσον αφορά στο θέμα των Βάσκων, ο Χοσέ Θαπατέρο δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει η κατάλληλη ευκαιρία για τον τερματισμό της βίας.

    Μάλιστα, ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία ύπαρξης διαλόγου και συνεργασίας με τη βασκική κυβέρνηση και τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η εξομάλυνση των σχέσεων της κεντρικής κυβέρνησης με τη βασκική. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Αθνάρ κατηγορούσε τη βασκική ότι δεν εξάντλησε τα μέσα για τον τερματισμό της δραστηριότητας της ETA.

    Νέα μέτρα ασφαλείας για τη χώρα της Ιβηρικής

    Μέχρις ότου η νέα κυβέρνηση αναλάβει τα καθήκοντά της, ο υπουργός εσωτερικών, Άνχελ Αθέμπες, ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων ασφαλείας, για την προστασία αεροδρομίων, σταθμών, λιμανιών, αλλά και βασικών εγκαταστάσεων και κτηρίων.

    Ο υπουργός εσωτερικών είπε ακόμα, πως οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίζουν τα μέτρα ασφαλείας και θα βοηθούν στην προστασία πιθανών τρομοκρατικών στόχων. Ακόμα, θα περιπολούν στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο προστατεύοντας τα σύνορα της χώρας.

    Τα μέτρα αυτά είναι παρόμοια με όσα υιοθετήθηκαν από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή τους γίνεται μετά από συμφωνία του απερχόμενου πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ και του μελλοντικού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο.

    Όσον αφορά τώρα στις έρευνες ο κ. Αθέμπες υπογράμμισε πως πλησιάζουν σε μια κρίσιμη φάση, αλλά δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Είπε, όμως, πως θα κινηθούν και σε διεθνές επίπεδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνες για τους δράστες της 11ης Μαρτίου

    Αναγνώρισαν ύποπτο για το μακελειό

    [08] Αθήνα 2004

    "Χρειάζεται εντατική δουλειά" "Το τράμ θα παραδοθεί στην ώρα του"

    (17/3/2004 4:08:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στο έργο κατασκευής του τραμ της Αθήνας, μεταξύ αυτών, η ηλεκτροδότηση, η σήμανση και η παράδοση των συρμών, από την κατασκευάστρια ιταλική εταιρία. Αυτό διαπίστωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, κατά την επιθεώρηση του το μεσημέρι, στα έργα του τράμ. Σε εξέλιξη βρίσκονται, σε όλο το μήκος της διαδρομής από το Ζάππειο μέχρι και το αμαξοστάσιο στην περιοχή του Ελληνικού, ενώ ο κ. Λιάπης άφησε να εννοηθεί πως είχε άλλη ενημέρωση για την εξέλιξη του έργου. Το σημαντικο αυτό εργο εντάσσεται στις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Λιάπης παρά το γεγονός ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος από την πορεία του έργου, τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραδοθεί στην ώρα του, σημειώνοντας παράλληλα, ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται εντατική δουλειά, με διπλοβάρδια και τριπλοβάρδια, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αύριο ο Υπουργός Μεταφορών στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε Ολυμπιακά έργα, που αφορούν το Υπουργείο του, θα επιθεωρήσει το έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, από τον κόμβο του Μενιδίου μέχρι και το αεροδρόμιο.

    [09] Αθήνα 2004

    Το σκέπαστρο θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου Επίσκεψη Πετραλιά στο ΟΑΚΑ

    (17/3/2004 4:20:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα ΚούρτηΠηγή: ΑΠΕ

    "Κινούμαστε σε οριακή τροχιά και η όποια καθυστέρηση θα είναι καθοριστική. Χρειάζεται από όλους περίσσευμα θέλησης και προσπάθειας", τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πετραλιά με όσα είδε και άκουσε κατά τη σημερινή της δίωρη περιπλάνηση στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Σταδίου. Ένα νέο δεδομένο αποκαλύφθηκε από τη σημερινή επίσκεψη της κας Πετραλιά στο ΟΑΚΑ και είναι η ημέρα παράδοσης του σκέπαστρου Καλατράβα και το σύνολο των έργων στο Ολυμπιακό Στάδιο. Οι αρμόδιοι τεχνικοί των αναδόχων ανέφεραν στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού ότι σύμφωνα με τα τελευταία χρονοδιαγράμματα, που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, το σκέπαστρο θα παραδοθεί στις 20 Ιουλίου. Οι κυβερνητικοί παράγοντες της προηγούμενης κυβέρνησης υποστήριζαν ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα 23 μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αρχίσουν οι εργασίες για τις ολυμπιακές προσαρμογές που πρέπει να γίνουν (Οβερλεϊς), ενώ για το θέμα των τελετών έγινε γνωστό από εκπρόσωπο κατασκευαστικής εταιρίας ότι θα μπορούν να γίνουν πρόβες από τις αρχές Ιουλίου

    Εναλλακτικές λύσεις

    Η ολίσθηση του σκέπαστρου Καλατράβα θα γίνει στις 18 Απριλίου και αυτή θα διαρκέσει 15 μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί.

    Για το πρόβλημα της στέγης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου η κα Πετραλιά δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει υπογράφει η σχετική σύμβαση του έργου και ότι θα προχωρήσουμε σύμφωνα με τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή με εξπρές διαδικασίες θα ανατεθεί το έργο σε ελβετική εταιρία ενώ η κατασκευή θα ελαφρύνει και θα χρησιμοποιηθεί συνθετικό υλικό αντί για γυαλί.

    Επίσης, τέλη Μαρτίου θα ανέβει και η σκεπή που ήδη έχει κατασκευαστεί στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο, ενώ για τα έργα διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου δόθηκαν εγγυήσεις ότι ο χρόνος είναι αρκετός.

    Τέλος, η κα Πετραλιά ζήτησε από όλους τους εργολάβους στο ΟΑΚΑ να έχουν εντός των επόμενων ημερών όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά και τα έργα θα σημειώσουν περαιτέρω καθυστέρηση.

    [10] Οικονομία

    Νέος γύρος αυξήσεων στα ασφάλιστρα Ι.Χ.

    (17/3/2004 4:32:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανατιμημένους καταλόγους ασφαλίστρων Ι.Χ. ανακοινώνει η Εθνική Ασφαλιστική, με ημερομηνία εφαρμογής την 18η Μαρτίου και ποσοστό αύξησης 6%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αγροτική Ασφαλιστική θα ακολουθήσει περίπου με τα ίδια ποσοστά αύξησης και με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Μαΐου, ενώ στο ενδιάμεσο πιθανολογείται ότι θα υπάρξουν και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις. Σε ανατιμήσεις πρόκειται να προχωρήσουν, επίσης, η Ασπίς Πρόνοια τον Απρίλιο με 7%, ο Φοίνιξ με 7% από το Μάιο και η Ιnteramerican από τον Απρίλιο με 5% (η ανατίμηση υπολογίζεται βάσει παραμετρικού συστήματος), καθώς και η Σκούρτης από τον Απρίλιο με 4,5%. Μικρότερες εταιρίες, όπως η Εγνατία, προχώρησαν ήδη από το Φεβρουάριο σε αυξήσεις έως 14%, ενώ από 1η Μαρτίου οι ασφάλειες Μιννέτα προχώρησαν σε αυξήσεις ασφαλίστρων μόνο για τα δίκυκλα έως 49%.

    [11] Εσωτερικά

    Στον Κορυδαλλό παραμένει ο Π. Σερίφης

    (17/3/2004 4:41:00 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρνητική ήταν η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, στο αίτημα του Παύλου Σερίφη που έχει καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη ''17Ν'', να εκτίσει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό. Ο Παύλος Σερίφης που ήδη εκτίει την επιβληθείσα ποινή στις φυλακές Κορυδαλλού, πριν από λίγο καιρό είχε υποβάλει αίτημα στην Εισαγγελία Πειραιά, ο προϊστάμενος της οποίας το παρέπεμψε στο αρμόδιο δικαστήριο το οποίο και συνεδρίασε σήμερα. Έτσι, μετά την αρνητική απόφαση του δικαστηρίου, ο Παύλος Σερίφης θα συνεχίσει να κρατείται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

    [12] Αθήνα 2004

    Θετική ατμόσφαιρα ΝΑΤΟϊκό "ΝΑΙ"

    (17/3/2004 4:48:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ομόφωνα ενέκρινε το ελληνικό αίτημα για συνδρομή της Συμμαχίας στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, τo Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ολλανδός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάαπ ντε Χόουπ Σέφερ έθεσε υπόψη του Συμβουλίου το ελληνικό αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση σε "απόλυτα θετική ατμόσφαιρα". Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος Γιάννης Ζέππος ευχαρίστησε το Συμβούλιο για την αλληλεγγύη και τη συνδρομή της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για συμπληρωματικά μέτρα, καθώς έχει ήδη καταβληθεί τεράστια προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο με κόστος που φτάνει περίπου τα 900 εκατ. ευρώ. Με το "πράσινο φως" του ΝΑΤΟ σε πολιτικό επίπεδο αρχίζει η προετοιμασία υλοποίησης του σχεδίου, μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας και της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας προς την οποία ο Γενικός Γραμματέας έδωσε τη σχετική εντολή για την εκπόνηση των μελετών.

    Το ελληνικό αίτημα αφορά την κάλυψη του εθνικού εναέριου χώρου από συμμαχικά ιπτάμενα ραντάρ Αwacs, την κάλυψη του θαλάσσιου χώρου από νατοϊκά πλοία και την πλήρη ετοιμότητα του τάγματος βιοχημικού πολέμου που σταθμεύει στην Τσεχία να επέμβει εάν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα πάνω από τη Μεσόγειο

    [13] Διεθνή

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Κόσοβο

    (17/3/2004 5:05:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα ΧριστοπούλουΠηγή: BBC, ΑΠΕ

    Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο Κόσοβο από τις συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών και Σέρβων, οι οποίες ευθύνονται για το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό 200. Μέσα στους τραυματίες είναι και τουλάχιστον 11 Γάλλοι στρατιώτες του ΝΑΤΟ, δύο εκ των οποίων σοβαρά. Η ένταση στην πόλη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, η οποία σταδιακά τίθεται υπό έλεγχο, άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, όταν εκατοντάδες Αλβανοί προσπάθησαν να απομακρύνουν τους Σέρβους, που είχαν αποκλείσει τον δρόμο για τα Σκόπια, δύο χιλιόμετρα από την Πρίστινα. Οι Σέρβοι διαμαρτύρονταν επειδή ένας 18χρονος συμπατριώτης τους πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από αγνώστους το βράδυ της Δευτέρας. Οι Αλβανοί από την άλλη κατηγορούν του Σέρβους για τον πνιγμό δύο μικρών αγοριών σε ποτάμι, που χωρίζει τον πόλη σε αλβανικό και σερβικό τομέα. Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη το βράδυ. Ακόμα ένα παιδάκι αγνοείται, ενώ ένα τέταρτο, που κατάφερε να διασχίσει το ποτάμι, δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι έτρεχαν προκειμένου να απομακρυνθούν από Σέρβους χωρικούς, που τα καταδίωκαν με σκύλους.

    Δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν

    Σύμφωνα με τον τοπικό ραδιοσταθμό Β92, οι Αλβανοί συγκρούστηκαν με στρατιώτες του ΝΑΤΟ (KFOR), άνδρες της αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ και Σέρβους. Η KFOR και η αστυνομική δύναμη του ΟΗΕ έκαναν χρήση δακρυγόνων, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταματήσουν τους Αλβανούς. Κατά τις συγκρούσεις, έγινε χρήση πυροβόλων όπλων, ενώ έριξαν και μία χειροβομβίδα.

    Εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερ ότι πρόκειται για μία "τρελή κατάσταση" η οποία, όπως τόνισε, κάθε άλλο παρά βοηθάει την ειρηνευτική διαδικασία.

    Εκτός από την Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, συγκρούσεις ξέπασαν και στην πόλη Τσαγκλάβιτσα, όπου Αλβανοί ανατίναξαν δύο σέρβικες κατοικίες και η κατάσταση συνεχίζει να είναι έκρυθμη.

    Στο μεταξύ κυβέρνηση της Σερβίας συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση στο Κόσοβο. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να συμμετάσχουν, ο ομοσπονδιακός υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

    [14] Αθήνα 2004

    "Δημιουργία εντυπώσεων" Ολυμπιακή αντιπαράθεση

    (17/3/2004 5:21:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ ΣαβούρδουΠηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εστία αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αποτελεί η πορεία εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο τ. υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, η τ. υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, ο τ. υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα Ολυμπιακά Έργα Νάσος Αλευράς, ο τ. γ.γ. Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης και ο τ. γ.γ. Δημοσίων Έργων Τ. Βασιλείου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο ζητήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας. Για τη δημιουργία εντυπώσεων ότι υπάρχουν προβλήματα και πως θα επινοηθούν μαγικές λύσεις, έκανε λόγο ο κ. Βενιζέλος και τόνισε πως αυτό είναι λάθος, είναι μια εσφαλμένη εντύπωση αλλά και άδικη, γιατί πλήττει την εικόνα της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής 17 αθλητικές εγκαταστάσεις και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παραδοθούν όλες οι υπόλοιπες.

    "Μικροκομματικοί σκοποί"

    Ακόμη, ο πρώην υπ. Πολιτισμού ανέφερε ότι η έμφαση που δίνεται για την ασφάλεια στέλνει εσφαλμένο μήνυμα στη διεθνή κοινή γνώμη και τείνει να μετατρέψει τη γιορτή σε τρόμο.

    Σχετικά με το ΟΑΚΑ, ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν περικοπές στη στέγη και πως το χρονοδιάγραμμα τηρείται απαρέγκλιτα. Όσον αφορά στο στέγαστρο τόνισε πως η επιλογή της λύσης Καλατράβα ήταν μία επιλογή η οποία έγινε κατά έναν αυτόματο και ομόφωνο τρόπο απ όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

    "Η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα, Καθηγητές οι οποίοι έχουν βαρύνοντα λόγο, λόγω της ειδικότητάς τους, όπως η κα Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο κ. Δημήτρης Φατούρος, ο κ. Κονταράτος και πολλοί άλλοι, πρότειναν την μεγαλοπλαστική, όπως λέγεται, του Καλατράβα ως την καλύτερη λύση, όχι μόνο για τη στέγαση του σταδίου, αλλά και για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μνημείου των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε να επιλεγεί η λύση Καλατράβα και συνέπραξε απολύτως στην ανάθεση της μελέτης και την ολοκλήρωση της μελέτης. Η διαδικασία επιλογής της αναδόχου κοινοπραξίας έγινε όπως όλες οι διαδικασίες με τον πιο ανοιχτό και διαφανή τρόπο", δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

    Αναφερόμενος στο έργο του τραμ, είπε ότι η έναρξη της λειτουργίας του προβλέπεται αρχές Ιουνίου.

    Επίσης, έκανε έκκληση στον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση του Μουσείου της Ακρόπολης, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του είναι μέγιστης σημασίας για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. "Η κατασκευή του Μουσείου μπορεί να είναι σύντομα ένα απτό, συντριπτικό επιχείρημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μετά και από τις σχετικές δημοσκοπήσεις - με την πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης να τάσσεται υπέρ της επιστροφής", τόνισε σχετικά ο κ. Βενιζέλος.

    Από τη μεριά της, η πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι γίνεται μια προσπάθεια για μικροκομματικούς σκοπούς να εμφανιστεί ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα.

    Για την μαραθώνια διαδρομή, η κ. Παπανδρέου είπε ότι ο νέος ανάδοχος είχε ήδη εγκατασταθεί, ενώ τόνισε πως αν συνεχιστούν οι φημολογίες περί καθυστερήσεων είναι η χαρά των εργολάβων που θα ζητήσουν συμπληρωματικές συμβάσεις.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλευράς τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία "το έργο Καλατράβα το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2002 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου του 2004, είναι ένας μεγάλος τεχνικός άθλος για τον οποίο πρέπει να είναι υπερήφανος ο τεχνικός κόσμος της χώρας, όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφέρνουμε να κάνουμε ένα τόσο σύνθετο έργο".

    [15] Διεθνή

    Την πέταξε από το τρένο η ίδια της η μητέρα

    (17/3/2004 5:54:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την πέταξαν από το τρένο επειδή κυοφορούσε εκτός γάμου. Ο λόγος για μία 15χρονη Ινδή, η οποία παραλίγο να πληρώσει με τη ζωή της την παράνομη εγκυμοσύνη της. Η κοπέλα ταξίδευε μαζί με τη μητέρα και τους παππούδες της. Όταν το τρένο βρισκόταν έξω από το κρατίδιο του Ούταρ Πραντές στη βόρειο Ινδία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τρεις ενήλικοι πήγαν το κορίτσι μέχρι την πόρτα και το έσπρωξαν έξω από το βαγόνι. Οι συνεπιβάτες σήμαναν συναγερμό, προκειμένου να σταματήσει το τρένο και ακινητοποίησαν τους συγγενείς της κοπέλας, τους οποίους παρέδωσαν στην αστυνομία στον επόμενο σταθμό.

    Υποστηρίζουν ότι είναι αθώοι

    Η κοπέλα εντοπίστηκε αιμόφυρτη κοντά στις γραμμές του τρένου με από ωριαία έρευνα. Η 15χρονη μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου έφερε στον κόσμο ένα νεκρό μωρό περίπου 6 μηνών.

    Μόλις το κορίτσι ανέκτησε τις αισθήσεις του, δήλωσε ότι δεν μπορεί να θυμηθεί πως έπεσε από το τρένο, είπε απλά ότι θυμόταν, πως ήταν δίπλα στην πόρτα του βαγονιού και ότι στη συνέχεια ξύπνησε στο νοσοκομείο.

    Οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι δεν έσπρωξαν την κοπέλα αλλά την είχαν πάει μέχρι την πόρτα για να πάρει αέρα, επειδή αισθανόταν άσχημα και έπεσε άθελα της.

    Σύμφωνα με την αστυνομία των σιδηροδρόμων, οι συγγενείς της, την οδηγούσαν σε νοσοκομείο προκείμενου να υποβληθεί σε άμβλωση.

    Ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια κακοποίησης γυναικών στα τρένα στο Ουτάρ Πραντές. Για τους λόγους αυτούς η αστυνομία θα αυξήσει τις περιπολίες της μέσα στα τρένα και τους σταθμούς.

    [16] Οικονομία

    Οι νέοι διοικητές Αλλαγές στις τράπεζες

    (17/3/2004 5:55:00 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Νέος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας αναλαμβάνει ο γενικός διευθυντής της Citibank στο Λονδίνο, Τάκης Αράπογλου. Ο κ. Αράπογλου, τον οποίο είχε προτείνει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, έχει διατελέσει επικεφαλής της Ιονικής Τράπεζας κατά την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, θα προταθεί από την κυβέρνηση ο καθηγητής Γ. Προβόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας και βρίσκεται σε συνεννόηση με τη γαλλική τράπεζα Credit Agricole, που κατέχει το μειοψηφικό πακέτο.

    [17] Αθλητισμός

    Την Πέμπτη το ιατρικό ανακοινωθέν Ικανοποιητικά τα νέα για τον Κυράστα

    (17/3/2004 6:45:00 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Συνεχής βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Γιάννη Κυράστα, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα της Ευρωκλινικής. Οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κατάσταση της υγείας του, για αυτό το ιατρικό ανακοινωθέν, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα, θα εκδοθεί αύριο, Πέμπτη. Οι γιατροί εκτιμούν ότι δε θα αργήσει να βγει από την εντατική μονάδα. Ήδη, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα αναπνέει μόνος του, χωρίς μηχανική υποστήριξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μηνύματα αισιοδοξίας για Κυράστα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2004 - 17:53:07 UTC