Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιαφιλονίκητο φαβορί η Μίλαν για τους "4"
  • [02] "Προίκα" στην Πόρτο για τη ρεβάνς
  • [03] Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε όχημα του ΟΗΕ Δυο αστυνομικοί νεκροί στην
  • [04] Η στρατηγική των ΗΠΑ για την τρομοκρατία "Ο Μπους γνώριζε για τις
  • [05] Βαγδάτη: Επίθεση εναντίον ξενοδοχείου
  • [06] Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κίνα
  • [07] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [08] Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της παρέλασης
  • [09] Ώρες αποφάσεων για το Κυπριακό Αρχίζουν οι τετραμερείς συνομιλίες
  • [10] Σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας αλλά και ταυτότητες Στον Καραμανλή ο
  • [11] Σε τεντωμένο σκοινί
  • [12] Στο φορτηγάκι που μετέφερε τα εκρηκτικά Βρέθηκαν τα αποτυπώματα δύο

    [01] Champions League

    Αδιαφιλονίκητο φαβορί η Μίλαν για τους "4"

    24/3/2004 12:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 12:26:38 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα εννιάλεπτο - "φωτιά" ήταν αρκετό για τη Μίλαν έτσι ώστε να αποκτήσει σοβαρότατο προβάδισμα έναντι της Λα Κορούνια για πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο προημιτελικό που διεξήχθη στο "Σαν Σίρο" το βράδυ της Τρίτης, οι "ροσονέρι" συνέτριψαν την ομάδα του Χαβιέ Ιρουρέτα με 4-1, παρά το γεγονός ότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ πολύ νωρίς. Η Μίλαν είχε κέφια και αυτό φάνηκε από την αρχή του αγώνα. Άλλωστε η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, βρίσκεται στην πρώτη θέση στο πρωτάθλημα στην Ιταλία, επτά βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Ρόμα και σχεδόν έχει "κλειδώσει" τον τίτλο. Παρόλα αυτά, η Λα Κορούνια ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ με τον συνήθη ύποπτο, Βάλτερ Παντιάνι. Το χρονόμετρο του "Σαν Σίρο" έδειχνε το 11ο λεπτό όταν ο Καμπντεβίλα έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Ουρουγουανός με κεφαλιά... πάγωσε τους Ιταλούς, δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του.

    Από εκεί και πέρα το παιχνίδι ήταν ένας διαρκής μονόλογος των πρωταθλητών Ευρώπης, οι οποίοι έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να πετύχουν κάποιο τέρμα. Και το κατάφεραν ακριβώς με τη λήξη του ημιχρόνου, όταν την πολύ καλή σέντρα του Καφού εκμεταλλεύτηκε ιδανικά ο Κακά, που από τα οκτώ μέτρα δεν αστόχησε.

    Για τη Λα Κορούνια αυτό ήταν το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί γιατί -κακά τα ψέματα- αλλιώς να πηγαίνεις στα αποδυτήρια μπροστά στο σκορ και αλλιώς να ισοφαρίζεσαι στο 45΄. Αυτό είχε τελικά επίπτωση στους Ισπανούς, αφού το πρώτο οκτάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου ήταν καταστροφικό για αυτούς.

    Στο 46΄, μόλις 22 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του δεύτερου 45λεπτου, ο Σεβτσένκο, με μια πολύ καλή κίνηση, δείγμα του αδιαμφισβήτητου ταλέντου του, πέρασε τους Ανδράδε και Μάουρο Σίλβα πριν στείλει την μπάλα να αναπαυθεί στα δίχτυα του Μολίνα δίνοντας το προβάδισμα στους γηπεδούχους.

    Τρία λεπτά αργότερα, ο Κακά πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και τρίτο της ομάδας του, ενώ στο 53΄ ο Πίρλο με απευθείας χτύπημα φάουλ ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 4-1, δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη διαγραφόμενη νίκη της ομάδας του. Μέχρι το τέλος τίποτα δεν άλλαξε και η Μίλαν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στους "4" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Βαλεντίν Ιβάνοφ (Ρωσία) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Σκαλόνι, Κοστακούρτα Οι συνθέσεις: ΜΙΛΑΝ: Ντίντα, Καφού, Κοστακούρτα, Μαλντίνι, Πάνκαρο (73΄ Σερζίνιο), Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ, Κακά, Σεβτσένκο (84΄ Τόμασον), Ιντσάγκι (79΄ Αμπροσίνι) ΛΑ ΚΟΡΟΥΝΙΑ: Μολίνα, Σκαλόνι, Ναϊμπέτ, Ανδράδε, Καπντεβίλα, Σέρχιο (81΄ Μανουέλ Πάμπλο), Μάουρο Σίλβα, Ντουσέρ (66΄ Φραν), Λούκε (83΄ Τριστάν), Βαλερόν, Παντιάνι

    [02] Champions League

    "Προίκα" στην Πόρτο για τη ρεβάνς

    24/3/2004 12:31:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικό προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ πήρε η Πόρτο, που επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στο "Ντραγκάο" με 2-0 της Λιόν, στον πρώτο προημιτελικό του θεσμού. Τα γκολ των Ντέκο και Ρικάρντο Καρβάλιο δίνουν στους κυπελλούχους UEFA σημαντική "προίκα" εν όψει της ρεβάνς, που θα γίνει στις 7 Απριλίου στο "Ζερλάν". Οι "Δράκοι" ήταν πιο επιθετικοί στο πρώτο ημίχρονο, τη στιγμή που ο Πολ Λε Γκεν είχε παρατάξει την ομάδα του με κύριο μέλημα να διαφυλάξει τα μετόπισθεν. Με τη συμπαράσταση των οπαδών τους, οι γηπεδούχοι διατήρησαν τον έλεγχο στο πρώτο 45λεπτο και πλησίασαν σε κάποιες περιπτώσεις στο γκολ, με αιχμή του δόρατος τον ΜακΚάρθι.

    Αλλά και οι Γάλλοι, σε δύο περιπτώσεις με τον Ελμπερ και σε άλλη μία με τον Γκοβού, απείλησαν τον Βίτορ Μπαΐα. Τελικά, ένα λεπτό πριν τη λήξη του ημιχρόνου, η Πόρτο άνοιξε το σκορ. Ο Κάρλος Αλμπέρτο σέντραρε, ο ΜακΚάρθι στο δεύτερο δοκάρι έπιασε το μονοκόμματο αριστερό σουτ και ο Ντέκο από κοντά προώθησε την μπάλα στα δίχτυα του Κουπέ.

    Το γκολ του Βραζιλιανο-Πορτογάλου άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης. Το 1-0 σε νοκ-άουτ αγώνες χαρακτηρίζεται "πονηρό" σκορ και οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν κάπως επιφυλακτικές στο β΄ μέρος, με αποτέλεσμα να πέσει κάπως ο ρυθμός. Όμως, η Πόρτο ευτύχησε να σκοράρει για δεύτερη φορά στο 71΄, με κεφαλιά του προωθημένου Ρικάρντο Καρβάλιο μετά από εκτέλεση φάουλ του Ντέκο. Έτσι, οι "Δράκοι" έφτασαν στο τελικό 2-0, που σίγουρα τους κάνει φαβορί για μια θέση στην τετράδα.

    ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία) ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Νούνο Βαλέντε, Μαλουντά, Μποζίνγκβα, Μιούλερ, Ρικάρντο Φερνάντες

    Οι συνθέσεις: ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπαΐα, Πάουλο Φερέιρα, Πέδρο Εμάνουελ, Ρικάρντο Καρβάλιο, Νούνο Βαλέντε, Κοστίνια (78΄ Μποζίνγκβα), Μανίσε, Αλένιτσεφ (82΄ Ρικάρντο Φερνάντες), Ντέκο, Κάρλος Αλμπέρτο (58΄ Γιανκάουσκας), ΜακΚάρθι ΛΙΟΝ: Κουπέ, Ντεφλάντρ (73΄ Ρεβεγιέρ), Εντμίλσον, Μιούλερ, Μαλουντά, Ντιάρα, Εσιέν, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο (46΄ Ντορασό), Γκοβού, Λουγιντουλά, Ελμπερ.

    [03] Διεθνή

    Επίθεση από αγνώστους δέχτηκε όχημα του ΟΗΕ Δυο αστυνομικοί νεκροί στην Πρίστινα

    24/3/2004 1:12:00 πμ

    Ένας αστυνομικός των Ηνωμένων Εθνών και ένας Κοσοβάρος συνάδελφός του σκοτώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης σε επίθεση εναντίον μιας περιπόλου των Ηνωμένων Εθνών. Το περιστατικό σημειώθηκε στο χωριό Λούζανε, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της Πρίστινας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από δυο μέρες σταμάτησαν οι αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν στο Κόσοβο την περασμένη βδομάδα.

    [04] Διεθνή

    Η στρατηγική των ΗΠΑ για την τρομοκρατία "Ο Μπους γνώριζε για τις απειλές της Αλ Κάιντα"

    24/3/2004 1:06:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους για την 11η Σεπτεμβρίου αποδίδει το Κογκρέσο. Όπως εκτιμά σε προκαταρκτική έκθεσή της η ανεξάρτητη επιτροπή του, η οποία ερευνά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, οι δύο κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν προσφύγει στη βία κατά της Αλ Κάιντα πολύ νωρίτερα, αντί να ασκούν διπλωματικές πιέσεις προκειμένου να εξουδετερωθεί η οργάνωση αυτή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από κυβερνητική σύσκεψη στο Λευκό Οίκο, βεβαίωσε ότι θα είχε διατάξει προληπτικού χαρακτήρα δράση αν διέθετε πληροφορίες που να επέτρεπαν να προβλεφθούν τα τρομοκρατικά πλήγματα στο αμερικανικό έδαφος. Ωστόσο, ο πρώην σύμβουλος του προέδρου για θέματα τρομοκρατίας, Ρίτσαρντ Κλαρκ, υποστήριξε σε πρόσφατο βιβλίο του πως η κυβέρνηση Μπους δεν έλαβε σοβαρά υπόψη - όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της - τις υπάρχουσες σχετικές προειδοποιήσεις.

    Πάουελ: Δεν υπήρχε σχέδιο δράσης από την κυβέρνηση Κλίντον

    Ανώτατοι αξιωματούχοι διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων έχουν ήδη αρχίσει να καταθέτουν ενώπιον της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Όπως φάνηκε από τις καταθέσεις τους, πιστεύουν πως ήταν ορθός ο τρόπος με τον οποίον αντιμετώπισαν την απειλή που συνιστούσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν και το δίκτυο αλ Κάιντα.

    Ο νυν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε πως δεν γνώριζε πως επρόκειτο να γίνει σύντομα επίθεση κατά της χώρας του.

    Η κυβέρνηση Μπους άρχισε να αναπτύσσει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιανουάριο του 2001, και ήταν έτοιμη έως την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, κατά την οποία έγιναν οι επιθέσεις, δήλωσε στην κατάθεσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ .

    Ο ίδιος άρχισε να ενημερώνεται από τους προκατόχους του για την τρομοκρατική απειλή μόλις ο Μπους τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, πρόσθεσε ο Πάουελ στην κατάθεσή του. Εντούτοις, η κυβέρνηση Κλίντον δεν έδωσε ένα σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής απειλής, τόνισε ο Κόλιν Πάουελ.

    Αποτυχημένες προσπάθειες

    "Όλες οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης, από την άνοιξη του 1997 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2001, για να πειστεί το καθεστώς των Ταλιμπάν να απελάσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να συλληφθεί και να δικαστεί, απέτυχαν", υπογραμμίζεται στο κείμενο της έκθεσης της επιτροπής. Ούτε και οι πρωτοβουλίες που είχαν ληφθεί τότε ώστε να πιέσουν τους Ταλιμπάν η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν έφεραν αποτέλεσμα.

    "Ενώ το Αφγανιστάν είχε εξελιχθεί σε καταφύγιο της Αλ Κάιντα, το ενδιαφέρον του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη χώρα αυτή παρέμενε περιορισμένο", σημειώνουν οι ερευνητές επικρίνοντας έτσι την κυβέρνηση Κλίντον.

    Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μπους δεν πήρε αμέσως μέτρα για να εντείνει τις υποκλοπές τηλεφωνημάτων της Αλ Κάιντα, ενώ αγνόησε και το πιεστικό αίτημα του Κλαρκ να χτυπηθούν στόχοι της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βολές κατά Μπους

    [05] Ιράκ

    Βαγδάτη: Επίθεση εναντίον ξενοδοχείου

    24/3/2004 7:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 8:21:32 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μία ρουκέτα έπληξε σήμερα τα ξημερώματα τον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Σέρατον στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου καταλύουν δυτικοί υπήκοοι και βρίσκεται υπό αυστηρή φύλαξη, τονίζουν αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα. Αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος βρισκόταν μπροστά από το ξενοδοχείο, η ρουκέτα έπληξε μία μονάδα κλιματισμού στον έκτο όροφο και προκάλεσε την πτώση ενός τμήματος του εξωτερικού τοίχου. Αμέσως άναψαν όλα τα φώτα στο κτήριο κι η ασφάλεια απέκλεισε όλες τις προσόδους στην περιοχή. Στο μεταξύ, ένας Αμερικανός στρατιώτης βρήκε τον θάνατο κατά την ανταλλαγή πυρών, που ξεκίνησαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός. στρατιώτης, του οποίου η ταυτότητα δεν ανακοινώθηκε, ανήκε στην 3η Ταξιαρχία της 3ης Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στη Μοσούλη. Έρευνες ξεκίνησαν για να διευκρινισθούν οι συνθήκες του θανάτου του στρατιώτη, όμως καμία άλλη λεπτομέρεια δεν προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    [06] Διεθνή

    Ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Κίνα

    24/3/2004 8:08:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σεισμός μεγέθους 5.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια περιοχή της Εσώτερης Μογγολίας στην Κίνα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Η δόνηση σημειώθηκε στις 03.53, ώρα Ελλάδος και το επίκεντρό της εντοπίζεται στο Ζιλίνγκ Γκολ Μενγκ, σε απόσταση 640 χλμ από την πρωτεύουσα Πεκίνο, όπως ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Μετεωρολογικό Γραφείο. "Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν θύματα, ή σοβαρές ζημιές διότι η περιοχή αυτή είναι αραιοκατοικημένη", τόνισε εκπρόσωπος της ίδιας υπηρεσίας.

    [07] Οικονομία

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    24/3/2004 10:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 11:05:04 πμ)

    Η οικονομία και η γρήγορη υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, που συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής αναμένεται να ζητήσει, μεταξύ άλλων, την άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, των ανέργων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων

    [08] Εσωτερικά

    Διακοπή κυκλοφορίας λόγω της παρέλασης

    24/3/2004 8:44:00 πμ

    Κλειστοί θα παραμείνουν οι δρόμοι από τις 9.30 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, λόγω της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η κυκλοφορία θα διακοπεί στη λεωφόρο Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας από τη Σέκερη έως την Αμαλίας, στη Σταδίου από την Αιόλου μέχρι την πλατεία Συντάγματος και στη Βασιλέως Γεωργίου από την Αμαλίας μέχρι τη Σταδίου.

    [09] Κυπριακό

    Ώρες αποφάσεων για το Κυπριακό Αρχίζουν οι τετραμερείς συνομιλίες

    24/3/2004 11:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 11:40:24 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην κρισιμότερη φάση για την επίλυσή του εισέρχεται το Κυπριακό, καθώς σήμερα ξεκινά στη Λουκέρνη της Ελβετίας η δεύτερη φάση της διαδικασίας με την τετραμερή συνάντηση. Στις διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος, οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς ως επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο. Αναχωρώντας για την Ελβετία, ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα επιδείξει μετριοπάθεια και καλή διάθεση για να ενταχθεί επανενωμένη η Κύπρος στην ΕΕ. Την Κυριακή θα μεταβούν στην Ελβετία και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, κ. κ. Καραμανλής και Ερντογάν.

    Επαφές Ντε Σότο για το πρόγραμμα

    Ο κ. Ντε Σότο έχει από το πρωί επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον καθορισμό του προγράμματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες δεν αναμένεται να αρχίσουν πριν από το απόγευμα .

    Αρχικά αναμένεται ότι θα γίνει μια κοινή συνάντηση των τεσσάρων πλευρών, με την οποία θα εγκαινιασθεί η διαδικασία, και θα ακολουθήσουν χωριστές επαφές.

    Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα ξενοδοχεία που διαμένουν οι αντιπροσωπείες.

    Την πορεία των συνομιλιών θα παρακολουθούν από κοντά οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χθες ο Αλβαρο ντε Σότο συναντήθηκε με τις δύο πλευρές στο ξενοδοχείο, όπου κατέλυσαν οι αντιπροσωπείες, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Ενόψει της σημερινής έναρξης των διευρυμένων συνομιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος είχε χθες βράδυ συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνοδεύουν στο Μπούργκενστοκ. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική κυπριακή πλευρά στις συνομιλίες.

    Αύριο Πέμπτη το Κυπριακό θα συζητηθεί και στη Σύνοδο Κορυφής των "25" στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης.

    [10] Εσωτερικά

    Σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας αλλά και ταυτότητες Στον Καραμανλή ο Χριστόδουλος

    24/3/2004 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 11:22:23 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Λιγότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προσερχόμενος λίγο μετά τις 10 το πρωί έτυχε θερμής υποδοχής. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μάξιμου ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι, "μία νέα σελίδα ανοίγει στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους", και πρόσθεσε ότι, "ο κ. Καραμανλής είναι ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει σε βάθος τα εκκλησιαστικά ζητήματα και διαθέτει τη βούληση μαζί με την κα Γιαννάκου για μία προσέγγιση των ζητημάτων με γνώμονα το συμφέρον Πολιτείας και Εκκλησίας. Όσον αφορά τα θέματα, που συζήτησαν είπε ότι, συζήτησαν κυρίως θέματα του κοινωνικού έργου της εκκλησίας, και της στήριξη,ς που το έργο αυτό χρειάζεται από την Πολιτεία. Καταλήγοντας ο κ. Χριστόδουλος τόνισε ότι, "το θέμα των ταυτοτήτων θα συζητηθεί στον πρέποντα χρόνο".

    "Τουλάχιστον 4 χρόνια"

    Με δηλώσεις του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στο μέλλον νομοθετική ρύθμιση για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, τονίζοντας ότι, θα γίνει διάλογος και θα ληφθούν αποφάσεις μετά την ολοκλήρωσή του.

    Κατά την υποδοχή του αρχιεπισκόπου από τον κ. Καραμανλής έγινε ο κάτωθι διάλογος:

    Καραμανλής: Καιρό έχω να σας δω εδώ. Χριστόδουλος: Τουλάχιστον 4 χρόνια. Οι καταστάσεις αλλάζουν. Εμείς ευχόμαστε να έχετε καλή θητεία για το καλό του λαού. Όλοι προσβλέπουμε ότι θα προσφέρετε αυτά, που ο λαός προσδοκά για να λυθούν τα προβλήματα, που είναι συσσωρευμένα. Καραμανλής: Άλλωστε εμείς εργαστήκαμε με επίκεντρο τον άνθρωπο. Χριστόδουλος: Υπάρχουν τρέχοντα ζητήματα, Ολυμπιάδα, Κυπριακό. Καραμανλής: Είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο το πρόγραμμα. Χριστόδουλος: Ευχόμαστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα, γιατί όλος ο λαός έχει να ωφεληθεί και να ευεργητηθεί από αυτή την υπόθεση και προσευχόμαστε η Ολυμπιάδα να εξελιχθεί καλά και όλα να πάνε καλά και ειρήνη να έχουμε. Καραμανλής: Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Χριστόδουλος: Θα δώσει ο θεός

    [11] Διεθνή

    Σε τεντωμένο σκοινί

    24/3/2004 10:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 11:50:31 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με το νέο ηγέτη της Χαμάς Χαμίντ Μεσάαλ, αλλά και τον πολιτικό εκπρόσωπο Αμπντελαζίζ αλ Ραντίσι, να προειδοποιούν για εκτεταμένα χτυπήματα εντός και εκτός του Ισραήλ. Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Σαρόν. Η ισραηλινή ραδιοφωνία, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον υπουργό Αμύνης Σαούλ Μοφάζ, μετέδωσε ότι ο Αλ Ράντισι αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Ισραήλ. Νωρίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες, ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, και κατέστρεψαν τα σπίτια 60 οικογενειών. Στη διάρκεια της επιχείρησης οι ισραηλινές δυνάμεις δέχτηκαν επιθέσεις με αντι-αρματικές ρουκέτες χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ λίγο αργότερα αποχώρησαν.

    Συλλήψεις Παλαιστινίων

    Σε άλλες επιχειρήσεις που έγιναν στους προσφυγικούς καταυλισμούς Μπάλατα, και Τουμπάς κοντά στην Νάμπλους, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε σήμερα το πρωί 10 καταζητούμενους Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόν, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της απέλασης του Παλαιστίνιου προέδρου Γιάσερ Αραφάτ.

    Παράλληλα ο Σαλόμ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της απόψεως που διατύπωσε χθες ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοσέ Γιαλόν ότι ο Αραφάτ όπως και ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα βρίσκονται στο στόχαστρο του Ισραήλ. "Δεν πιστεύω ότι τέτοια λόγια είναι χρήσιμα καθώς μόνο η κυβέρνηση μπορεί να λάβει αποφάσεις στο θέμα αυτό", είπε.

    Βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

    Η εξόντωση του Σεΐχη Αχμαντ Γιασίν στέλνει ένα "πολύ ηχηρό μήνυμα" στους τρομοκράτες, υποστήριξε χθες ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, στη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της Χαμάς.

    Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, τη διεξαγωγή της οποίας ζήτησαν οι αραβικές χώρες, δεν κατέστη δυνατό να συνταχθεί ένα συμβιβαστικό κείμενο που να καταδικάζει την πράξη του Ισραήλ. Την πρόταση κατέθεσε η Αλγερία, η μόνη αραβική χώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατόπιν παλαιστινιακού αιτήματος, όμως στο κείμενό της δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στον Γιασίν και στη Χαμάς.

    Οι ΗΠΑ από τη Δευτέρα είχαν απορρίψει την πρόταση , διότι όπως τόνισε ο πρεσβευτής τους στον ΟΗΕ Τζον Νεκγροπόντε οι συντάκτες της "δεν ήθελαν να κάνουν ειδική μνεία στις τρομοκρατικές ενέργειες που πραγματοποίησε η ίδια η Χαμάς".

    Την πρόταση ψήφισαν η Ρωσία, η Γερμανία, η Κίνα, η Γαλλία κι άλλες χώρες, που μάλιστα προέτρεψαν τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του έναντι του ειρηνευτικού σχεδίου, που είναι γνωστό ως 'οδικός χάρτης'.

    Χθες ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του από την τρομοκρατία, ωστόσο πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις συνέπειες.

    Σήμερα το Στέητ Ντηπάρτμεντ προειδοποίησε τους αμερικανούς υπηκόους σ' όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων - λόγω απειλών της Χαμάς για νέα χτυπήματα σε αμερικανικούς στόχους.

    Ήδη η αμερικανική πρεσβεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε ότι διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία της λόγω απειλής που δέχτηκε.

    Κλειστή παρέμεινε για μισή ώρα το πρωί και η αμερικανική πρεσβεία στο Ριάντ ύστερα από φήμες για επικείμενη έκρηξη στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως"

    [12] Διεθνή

    Στο φορτηγάκι που μετέφερε τα εκρηκτικά Βρέθηκαν τα αποτυπώματα δύο υπόπτων για το μακελειό

    24/3/2004 10:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2004 11:06:14 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα αποτυπώματα δύο κρατουμένων για τις αιματηρές επιθέσεις στη Μαδρίτη ανακάλυψε η ισπανική αστυνομία, σε ένα φορτηγάκι, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών αλλά και σε ένα σακίδιο με εκρηκτικά, γράφει σήμερα η εφημερίδα Ελ Περιόντικο της Βαρκελώνης. Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν στο φορτηγάκι ανήκουν στον Τζαμάλ Ζουγκάμ, βασικό ύποπτο για το μακελειό στη Μαδρίτη, που στοίχισε τη ζωή σε 190 άτομα. Το φορτηγάκι, που εντοπίστηκε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου, είχε χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των εκρηκτικών στον σταθμό Αλκαλά ντε Ενάρες, απ όπου τοποθετήθηκαν στη συνέχεια σε τέσσερις αμαξοστοιχίες. Οι ανακριτές ανακάλυψαν επίσης σε ένα σακίδια με εκρηκτικά τα αποτυπώματα ενός ακόμη συλληφθέντος υπόπτου, του Αμπντελραχίμ Ζμπάχ, γράφει η ισπανική εφημερίδα. Δεκατέσσερις ύποπτοι, στην πλειοψηφία τους Μαροκινοί, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των ανακρίσεων για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης στη Μαδρίτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 24 March 2004 - 9:53:43 UTC