Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τουλάχιστον 19 νεκροί Φονικές εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν
  • [02] Μετά το ατύχημα στην Αμφιλοχία Μέτρα για την ασφάλεια των εκδρομών
  • [03] Αλλαγή σελίδας στο ΝΑΤΟ
  • [04] Μακρά νύχτα μελέτης και διαβουλεύσεων Στο μικροσκόπιο το νέο σχέδιο
  • [05] Παρέμβαση Μπους Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο
  • [06] Ημέρα ξεκούρασης στον Ολυμπιακό
  • [07] Επιστολή Μπους προς Καραμανλή Η ασφάλεια των Αγώνων προτεραιότητα για
  • [08] Οι Εθνικές άδειασαν την Παιανία
  • [09] Τα οικονομικά αγκάθι για την ΑΕΚ
  • [10] Ο "Ξανθός" προπονητής στην Ολυμπιάδα

    [01] Διεθνή

    Τουλάχιστον 19 νεκροί Φονικές εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν

    29/3/2004 8:22:00 μμ

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν, από εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί σε κεντρική αγορά της Τασκένδης αλλά και στην πόλη Μπουκάρα του Ουζμπεκιστάν, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Ράσιντ Καντίροφ. Οι αρχές ασφαλείας αποδίδουν τις ενέργειες σε τρομοκρατικές επιθέσεις, άποψη η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι στην πόλη Μπουκάρα, ο εκρηκτικός μηχανισμός ανατινάχθηκε στα χέρια των δραστών που όπως υποστήριξε ο γενικός εισαγγελέας, ήταν τουρίστες. Το Ουζμπεκιστάν είναι στενός σύμμαχος της Ουάσινκτον στον ''πόλεμο κατά της τρομοκρατίας'' στο γειτονικό Αφγανιστάν. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο φονικές ενέργειες, ενώ οι αρχές έχουν προβεί σε συλλήψεις υπόπτων.

    Έκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ

    Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ που εξέφρασαν την ανησυχία τους για περισσότερες επιθέσεις στο Ουζμπεκιστάν.

    Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ζήτησε από τους αμερικανούς πολίτες στη χώρα ''να επαγρυπνούν'', ενώ η πρεσβεία στην Τασκένδη έκλεισε λόγω του φόβου εκδήλωσης κι άλλων τρομοκρατικών ενεργειών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκρήξεις στο Ουζμπεκιστάν

    [02] Εσωτερικά

    Μετά το ατύχημα στην Αμφιλοχία Μέτρα για την ασφάλεια των εκδρομών

    29/3/2004 8:47:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 9:05:21 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Προς αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης που ισχύει για τις σχολικές εκδρομές προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Γ. Καλός, η σχετική υπουργική απόφαση θα επεξεργασθεί από τα υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, ενώ θα τεθούν αυστηρότεροι όροι που θα διασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση, διαμονή και ψυχαγωγία των μαθητών. Νωρίτερα, καταδικαστική υπήρξε η απόφαση του αυτόφωρου δικαστηρίου για τον οδηγό του λεωφορείου που ανετράπη την Κυριακή στην Αμφιλοχία. Το δικαστήριο επέβαλε στον 27χρονο Κώστα Μαργαριτόπουλο, ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με αναστολή για πρόκληση ηθικής βλάβης εξ αμέλειας και 150 ευρώ πρόστιμο για υπέρβαση ταχύτητας.

    Καταδικαστική η απόφαση για τον οδηγό

    Παρά το γεγονός ότι ο οδηγός υποστήριξε ότι το όχημα ανετράπη επειδή έσκασε το μπροστινό του λάστιχο, τα πρώτα στοιχεία της τροχαίας έδειξαν ότι υπήρξε υπέρβαση των ορίων ταχύτητας.

    Εμπειρογνώμονες πάντως εξέτασαν τη Δευτέρα το λεωφορείο, προκειμένου να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος. Το πόρισμα τους θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

    Νωρίτερα την Κυριακή οι 64 μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους στην Κοζάνη και μόνο μία μαθήτρια νοσηλεύεται τραυματισμένη στο νοσοκομείο της Αρτας.

    Παρέμβαση υπουργείου Παιδείας

    Την ίδια ώρα, το ατύχημα, έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των σχολικών εκδρομών αλλά και το περιεχόμενο τους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που υπάρχουν από γονείς και καθηγητές για κακοδιατηρημένα λεωφορεία αλλά και πλοία με υπεράριθμους επιβάτες.

    Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται προς την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που ισχύει για τις εκδρομές, με την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών.

    Ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των πενθήμερων εκδρομών.

    Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά το ατύχημα στην Αμφιλοχία, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών οδηγήθηκαν στη Ρόδο δέκα ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων για παράβαση ωραρίου.

    [03] Διεθνή

    Αλλαγή σελίδας στο ΝΑΤΟ

    29/3/2004 10:22:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μια νέα εποχή για το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την Δευτέρα στην Ουάσινγκτον μετά και την επίσημη εισχώρηση στην Ατλαντική Συμμαχία των επτά νέων κρατών μελών, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας της Σλοβακίας καθώς και των τριών Βαλτικών Δημοκραιών, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Η επίσημη τελετή έγινε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου είναι κατατεθειμένα όλα τα επίσημα έγγραφα της Συμμαχίας, παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των νέων κρατών μελών του και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ. Έτσι το ΝΑΤΟ, που συστάθηκε το 1948 και έγινε η σπουδαιότερη στρατιωτική συμμαχία του κόσμου, έχει πλέον 26 μέλη.

    Τα πρώτα συμμαχικά αεροπλάνα στη Λιθουανία

    Την Παρασκευή στη διάρκεια επίσημης τελετής θα γίνει η έπαρση των σημαιών των νέων κρατών μελών της Συμμαχίας στο χώρο του στρατηγείου της κοντά στις Βρυξέλλες. Από αύριο πάντως τα καταδιωκτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμα να εποπτεύουν τον εναέριο χώρο των δημοκρατιών της Βαλτικής, καθώς όπως ανήγγειλε γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, τα πρώτα πολεμικά της Συμμαχίας θα προσγειωθούν το τρέχον 24ωρο σε στρατιωτικά αεροδρόμια της Λιθουανίας.

    [04] Κυπριακό

    Μακρά νύχτα μελέτης και διαβουλεύσεων Στο μικροσκόπιο το νέο σχέδιο

    29/3/2004 10:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/3/2004 11:18:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στο μικροσκόπιο Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων βρίσκεται το νέο σχέδιο του Κόφι Ανάν για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία φέρεται εξαιρετικά προβληματισμένη από τις νέες προτάσεις του Κόφι Ανάν, καθώς θεωρεί ότι οι αλλαγές που έχουν επέλθει στο σχέδιο ικανοποιούν περισσότερο τους Τουρκοκυπρίους. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, αλλά και σύσκεψη στα Κατεχόμενα υπό τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Παρέμβαση στις κρίσιμες διαβουλεύσεις της Λουκέρνης έκανε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Τουρκίας. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπογράμμισε "η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται, η Ελλάδα είναι ενεργός παρούσα αλλά η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό".

    Ικανοποίηση για τους Τουρκοκύπριους - Προβληματισμός στους Ελληνοκύπριους

    Μακρά νύχτα μελέτης και διαβουλεύσεων αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή με τις δυο πλευρές να επεξεργάζονται τις ρυθμίσεις του νέου αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν

    Η πρώτη εντύπωση από την ανάγνωση του, πάντως είναι ότι δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το νέο σχέδιο φαίνεται να ενισχύει τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διζωνικότητας και του εθνικού διαχωρισμού, στο θέμα των εποίκων, των περιουσιών, της ασφάλειας, της λειτουργικότητας και των μονίμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο της ΕΕ.

    Την ίδια ώρα, θετικά κρίνουν τις διατάξεις του νέου σχεδίου τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι.

    "Το νέο σχέδιο επανένωσης της Κύπρου, απαντά στο σύνολο των τουρκικών αιτημάτων όσον αφορά την πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών στο μελλοντικό ενωμένο κράτος και όσον αφορά τα ζητήματα ασφαλείας" τόνισε τούρκος διπλωμάτης.

    Ρυθμίσεις νέου σχεδίου Ανάν

    Ασφάλεια Αναφορικά με τα θέματα ασφάλειας, το νέο σχέδιο προβλέπει την παραμονή τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων στην Κύπρο ακόμα και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Πιο συγκεκριμένα: Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων θα μειωθεί από 35.000που είναι επίσημα σήμερα σε 6000 χιλιάδες μέχρι το 2011 και σε 3.000 μέχρι το 2018. Προβλέπεται ωστόσο μόνιμη παραμονή αγήματος στρατευμάτων σύμφωνα με τη συνθήκη συμμαχίας του '60 και παραμονή 950 Ελλήνων στρατιωτών και 650 Τούρκων ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Περιουσίες: Όσον αφορά το θέμα των περιουσιών, το νέο σχέδιο όπως αναφέρουν ελληνοκυπριακοί διπλωματικοί κύκλοι προνοεί την απόσυρση των προσφυγών εκ μέρους των ελληνοκυπρίων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιζητείται να υπάρξει μια κοινή επιστολή των δυο συμπροέδρων προς το δικαστήριο με την οποία την ευθύνη για την απώλεια χρήσης περιουσίας θα αναλαμβάνει το ομόσπονδο κράτος. Εκτιμάται ότι η επιστροφή περιουσιών ελληνοκυπρίων θα είναι μικρότερη από το 10%.

    Διζωνικότητα: Το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για περισσότερη διζωνικότητα ικανοποιείται καθώς δίνεται στους τουρκοκύπριους το δικαίωμα του κοινοτικού και εθνικού διαχωρισμού στο επίπεδο της Γερουσίας, δηλαδή 24 γερουσιαστές πρέπει να προέρχονται πάντα από τη μία κοινότητα και 24 από την άλλη, στη βάση της καταγωγής.

    Επιστροφή προσφύγων: Η οροφή του 21% που προβλεπόταν στο προηγούμενο σχέδιο Ανάν για επιστροφή και εγκατάσταση των Ελληνοκυπρίων στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος μειώνεται στο 18%.

    Έποικοι: Παραμονή όλων των εποίκων

    Χάρτης: Δεν έχει διαφοροποιηθεί σχεδόν καθόλου ο χάρτης στο νέο σχέδιο παρά μόνο επιστρέφεται περισσότερο έδαφος από τη βρετανική βάση Ακρωτηρίου και αφαιρείται από τη βάση της Δεκέλειας.

    Προεδρικό Συμβούλιο: Σχετικά με το προεδρικό συμβούλιο, την εκτελεστική εξουσία του ομόσπονδου κράτους θα την ασκεί το προεδρικό συμβούλιο με συμπροεδρία για την πρώτη πενταετία η οποία θα εναλλάσσεται κάθε δέκα μήνες. Τη δεύτερη πενταετία θα εκλέγεται ένας πρόεδρος και ένας αντιπρόεδρος οι οποίοι θα προεδρεύουν εναλλάξ ανά 20 μήνες με πρώτο πρόεδρο ένα μέλος από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, λόγω της πληθυσμιακής διαφοράς. Τέλος σχετικά με τα εδάφη που είναι υπό προσαρμογή το νέο σχέδιο προβλέπει τα εδάφη που θα επιστραφούν υπό τη διοίκηση του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου θα παραμείνουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση για τα πρώτα τριάμισι χρόνια, ενώ έπειτα θα αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη τη διοίκηση και την επίβλεψη της εκκένωσης των εδαφών.

    Παρεκκλίσεις : Στο νέο σχέδιο προτείνεται οι παρεκκλίσεις που υπάρχουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσουν έως ότου το ΑΕΠ των Τουρκοκυπρίων να φτάσει το 85% των Ελληνοκυπρίων, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 30%.

    "Θετικό για όλους"

    Παραδίδοντας το νέο του σχέδιο, ο Κόφι Ανάν, διαβεβαίωσε τον κάθε ηγέτη ξεχωριστά ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι ανησυχίες και προτεραιότητες τους.

    Απευθυνόμενος στον κ. Παπαδόπουλο είπε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις για να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό και βιώσιμο, που είναι πρωταρχική θέση της ελληνοτουρκικής πλευράς.

    Τόνισε επίσης ότι "έχουν αντιμετωπιστεί οι ανησυχίες" της ελληνοκυπριακής πλευράς που αφορούν το έδαφος και τη μείωση των στρατευμάτων.

    Απευθυνόμενος στους Τουρκοκυπρίους, υπογράμμισε ότι το νέο κείμενο έχει βελτιωθεί όσον αφορά το θέμα της διζωνικότητας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πρόνοιες για την περιουσία, τη μόνιμη διαμονή, και το δικαίωμα ψήφου για την Ομοσπονδιακή Γερουσία.

    Χαρακτήρισε το κείμενο ως μία πρόταση με την οποία όλοι κερδίζουν και ζήτησε από τις δυο πλευρές να καταθέσουν τις διαμορφωμένες αντιδράσεις τους μέχρι αύριο το πρωί ούτως ώστε να εξεταστούν και να γίνουν οι απαραίτητες περαιτέρω προσαρμογές για οριστικοποίηση του κειμένου μέχρι την Τετάρτη.

    Σημειώνεται ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Τετάρτη, εναπόκειται στον κ.Ανάν να συμπληρώσει τα όποια κενά και στη συνέχεια το τελικό σχέδιο θα κριθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

    Η στάση της Αθήνας

    Κατά την παρέμβαση του στο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κοινή επιθυμία όλων είναι να βρεθεί λύση και στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ που θα συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο

    Επεσήμανε ωστόσο ότι η "η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύεται, η Ελλάδα είναι ενεργός παρούσα αλλά η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό"

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μπους - Καραμανλή

    Το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κ. Καραμανλή είχε ο προέδρος των ΗΠΑ. Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργικό το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης.

    "Θέλω να σας εκφράσω το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας. Βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Στόχος είναι να προλάβουμε την καθοριστική ημερομηνία της 1ης Μαίου". τόνισε

    Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε: "Είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε, προσπαθούμε όλοι. Είναι ασφυκτικό το πλαίσιο των 48 ωρών, αλλά υπάρχει καλή θέληση"

    Σε λίγη ώρα πάντως, ο Κώστας Καραμανλής θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Κόφι Ανάν. Αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο

    Επιδόθηκε το σχέδιο Ανάν

    [05] Κυπριακό

    Παρέμβαση Μπους Αντιδράσεις για το νέο σχέδιο

    29/3/2004 11:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Άμεση ειρηνική λύση στο Κυπριακό, ζήτησαν τη Δευτέρα το απόγευμα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διαδήλωσαν μαζί στο οδόφραγμα του Λήδρα Μάριοτ στη Λευκωσία. Άκρως επείγον θέμα για την Ελλάδα χαρακτήρισε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Μολδαβία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι αταλάντευτος στόχος Αθήνας και Λευκωσίας είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Στην Τουρκία ενισχυμένη είναι η θέση του πρωθυπουργού Ερντογάν και στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών.

    Παρέμβαση Μπους

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο Τζορτζ Μπους τηλεφώνησε στον κ. Καραμανλή στην Ελβετία τονίζοντας το προσωπικό του ενδιαφέρον για τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης.

    Η συνομιλία διεξήχθη σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση δεν υπήρξε πρόθεση για οποιασδήποτε μορφής πίεση.

    "Θέλω να σας εκφράσω το προσωπικό μου ενδιαφέρον για την επίτευξη συμφωνίας. Βρισκόμαστε σ' ένα κρίσιμο σημείο και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Στόχος είναι να προλάβουμε την καθοριστική ημερομηνία της 1ης Μαίου".

    Ενισχυμένος ο Ερντογάν

    Στα ίδια μήκη κύματος κυμάνθηκε και η συνομιλία που είχε αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται να βγαίνει ιδιαίτερα ενισχυμένος από τις εκλογές της χώρας του.

    Η νίκη του κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης αλλά και η αύξηση των ποσοστών του, αποτελεί μια ισχυρή μορφή πολιτικής εγγύησης για τον Τούρκο πρωθυπουργό.

    Μέσα από την ενισχυμένη θέση του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει τον πρώτο σκόπελο, στις συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας υπό την αιγίδα του γενικιού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν.

    "Ακρως επείγον θέμα"

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος επισκέπτεται τη Μολδαβία χαρακτήρισε άκρως επείγον θέμα για την Ελλάδα το Κυπριακό.

    Και σημείωσε:

    "Αταλάντευτος στόχος τόσο της Ελλαδος όσο και των Ελληνοκυπρίων είναι η επανένωση του νησιού και η ένταξη μιας ενώμενης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παρά ταύτα οι μέχρι τούδε συνομιλίες προσκόπτουν στην έλλειψη συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς. Οι ημέρες που διανύουμε είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες για την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου μας και οι ελπίδες παραμένουν ισχυρές".

    Δυσφορία Γ. Παπανδρέου

    Την έντονη δυσφορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν συνεργάτες του τονίζοντας ότι ενώ ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει να του σταλεί αμέσως αντίγραφο του τέταρτου σχεδίου, αυτό έγινε τελικά στις 6.45 το απόγευμα

    Την ίδια ώρα, την ευχή για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση η οποία δεν θα αλλοιώνει τη λειτουργικότητα του Κυπριακού κράτους ως ενιαίας διζωνικής και δικοινοτικής κοινότητα έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [06] Αθλητισμός

    Ημέρα ξεκούρασης στον Ολυμπιακό

    29/3/2004 11:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πρώτο τους ρεπό από τότε που ανέλαβε την ομάδα ο Νίκος Αλέφαντος, πήραν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Οι μοναδικοί που έχουν πήγαν στον Ρέντη ήταν οι τραυματίες, για Κούζμπα, Χούτος και Τάτσης για ννα κάνουν θεραπεία και ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Οι υπόλοιποι θα επανέλθουν στις προπονήσεις από την Τρίτη και όλοι στο "ερυθρόλευκο στρατόπεδο" περιμένουν με αγωνία να δουν αν οι Καρεμπέ και Στολτίδης θα τεθούν στη διάθεση του προπονητή τους για το κυριακάτικο παιχνίδι με τον Ηρακλή στη Ριζούπολη. Και οι δύο απουσίασαν από τα φιλικά παιχνίδια, που έδωσε ο Ολυμπιακός μέσα στο σαββατοκύριακο, το πρώτο με την Ερασιτεχνική ομάδα (8-2) και το δεύτερο με τον Λεβαδειακό (0-0). Από την αυριανή προπόνηση θα απουσιάσουν οι Γεωργιάδης, Καφές, που βρίσκονται με την Εθνική ομάδα στην Κρήτη και οι Γιάννου, Βάλλας, Ταραλίδης, Κουλουχέρης, που βρίσκονται με την Ολυμπιακή ομάδα στο Βόλο.

    Μεταγραφικά σενάρια

    Την ίδια ώρα τα μεταγραφικά σενάρια δίνουν και παίρνουν αυτές τις ημέρες στον Ολυμπιακό. Μετά την προπονολογία σειρά είχαν οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών.

    Δεδομένη χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Κριστιάν Καρεμπέ από τον Ολυμπιακό η βρετανική αθλητική ιστοσελίδα "Soccer Age". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος άσσος σκοπεύει να επιστρέψει στο πρωτάθλημα της χώρας του, αφού αντιδρά στην πρόθεση της ερυθρόλευκης ΠΑΕ να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τα μισά λεφτά και να τον γυρίσει σε ρόλο λίμπερο.

    Παράλληλα, το "Soccer Age" κάνει λόγο για μεταγγραφή του Ριβάλντο και του Βραζιλιάνου προπονητή, Βαλντερέι Λουξεμπούργκο, στην ομάδα του Πειραιά, επικαλούμενο ελληνική αθλητική εφημερίδα, προσκείμενη στον Ολυμπιακό. Η βρετανική ιστοσελίδα αναφέρει πως, οι ιθύνοντες των Ερυθρολεύκων στρέφονται σε αυτές τις δύο μεταγγραφές, μετά τις έντονες αντιδράσεις των φιλάθλων στην ενδεχόμενη πρόσληψη του Νίκου Αλέφαντου. Σε άλλο ρεπορτάζ για τον Ολυμπιακό το αγγλικό ειδησεογραφικό site κάνει αναφορά στο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού, για τον 33χρονο Σουηδό επιθετικό της Σέλτικ Χένρικ Λάρσον κάτι που επιβεβαιώνει μέσα από δήλωση του στη "Scottish Sun" ο μάνατζερ του ποδοσφαιριστή Ρομπ Γιάνσεν.

    "Υπάρχουν ομάδες που ενδιαφέρονται για τον Χένρικ και μια από αυτές είναι ο Ολυμπιακός", λέει μεταξύ άλλων και προσθέτει: "Θέλουμε να δούμε τι προτιμά ο Χένρικ σ΄ αυτή τη φάση. Ακόμη δεν έχει εκφράσει την προτίμησή του και θα το κάνει τη στιγμή που πρέπει".

    Σχετικά Links:

    http;//www.soccerage.com

    [07] Εσωτερικά

    Επιστολή Μπους προς Καραμανλή Η ασφάλεια των Αγώνων προτεραιότητα για τις ΗΠΑ

    29/3/2004 11:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2004 12:31:08 πμ)

    Πηγή: NET

    Πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας χαρακτηρίζει τη χώρα μας ο Αμερικανός πρόεδρος, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Οι Αμερικανοί πολίτες αισθάνονται τιμή να έχουν την Ελλάδα ως έναν αναντικατάστατο και θαρραλέο συνεργάτη τονίζει κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία των δυο χωρών σε θέματα ασφάλειας εν όψει των αγώνων. "Δουλεύουμε μαζί για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων που επιστρέφουν στον τόπο γέννησής τους στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι" αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, βρίσκεται εδώ και τέσσερις μέρες η Φραν Τάουνσετ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας

    Σύμβουλος του Μπους στην Αθήνα

    Η ελληνικής καταγωγής σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, έχει κρατήσει τις συναντήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας .

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της ΕΡΤ η κα Τάουσεντ μετέφερε το προσωπικό ενδιαφέρον του προέδρου Μπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    "Οι αγώνες της Αθήνας πρέπει να αναδείξουν και να προβάλλουν την οικουμενικότητα τους αφού στο πλαίσιο τους θα έρθουν να αγωνιστούν στην Αθήνα 202 χώρες από όλον τον κόσμο " είπε σε μία από τις συναντήσεις της η Αμερικανίδα αξιωματούχος..

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυρία Τάουσεντ, επεσήμανε σε όλες τις συναντήσεις πως η αμερικανική ολυμπιακή ομάδα θα δώσει το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για τα μέτρα ασφαλείας στα ελληνικά μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην μαδρίτη.

    Κατά την παραμονή της στην Ελλάδα συναντήθηκε και με τη Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία και την ενημέρωσε για την πορεία της προετοιμασίας.

    "Η Αθήνα λαμβάνει και θα λάβει όλα τα μέτρα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων επεσήμανε στην Αμερικανίδα σύμβουλο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις τελευταίες μέρες εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης του συστήματος ασφάλειας C4I και στον ΟΣΕ.

    [08] Αθλητισμός

    Οι Εθνικές άδειασαν την Παιανία

    29/3/2004 11:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έρημος τόπος ήταν σήμερα η Παιανία, αφού ούτε λίγο- ούτε πολύ, από την προπόνηση έλειπαν 13 παίκτες, αλλά και ο προπονητής, Ιτζάκ Σουμ, που επιστρέφει αύριο το πρωί από το Ισραήλ και την προπόνηση έκανε ο βοηθός του, Λούης Χριστοδούλου. Απόντες ήταν οι δυο τραυματίες, ο Σίλβιο Μάριτς και ο Ραϊμόντας Ζουτάουτας και έντεκα διεθνείς ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού που ενσωματώθηκαν στις Εθνικές τους ομάδες για τα φιλικά της Τετάρτης, (Αντώνης Νικοπολίδης, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Γιάννης Γκούμας, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Κώστας Χαλκιάς Αγγελος Μπασινάς, Νασίφ Μόρις Ρενέ Χένρικσεν, Μιχάλης Κωνσταντίνου, Οξύζογλου "Εθνική Ελπίδων", και Λουκάς Βύντρα "Ολυμπιακή Ομάδα"). Οι διεθνείς θα επιστρέψουν στην Παιανία την προσεχή Πέμπτη, οπότε και θα διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκονται και αν είναι σε θέση ν΄ αγωνιστούν την Κυριακή, στην Πολίχνη μ΄ αντίπαλο τον Αρη.

    Με το μυαλό στον ΑΡΗ

    Πάντως παρά τις πολλές απουσίες, ο Παναθηναϊκός έχει αφήσει πίσω του το παιχνίδι με την ΑΕΚ στο κύπελλο και ήδη το μυαλό όλων έχει στραφεί στον αγώνα με τον ΑΡΗ εκτός έδρας.

    Βαθμολογικά περιθώρια για απώλειες σ΄ αυτό το παιχνίδι δεν υπάρχουν και αυτό το ξέρουν όλοι στον Παναθηναϊκό, αφού στόχος είναι να πάνε στο ντέρμπι της 18ης Απριλίου με τον Ολυμπιακό, με τον αέρα της διαφοράς των δύο βαθμών που υπάρχει ήδη.

    Τα πράγματα θα μπουν σε μια τάξη από αύριο, αν και υπάρχουν ερωτηματικά για την εμμονή χρησιμοποίησης του Αντώνη Νικοπολίδη μόνο στα παιχνίδια κυπέλλου, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα και στους δυο τερματοφύλακες, αφού ο Χαλκιάς χάνει παιχνίδια και εμπειρίες, ενώ ο Νικοπολίδης παρουσιάζεται ανέτοιμος.

    [09] Αθλητισμός

    Τα οικονομικά αγκάθι για την ΑΕΚ

    30/3/2004 12:02:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε επικίνδυνη καμπή μπαίνει από εδώ και πέρα η ΑΕΚ όσον αφορά τη συμμετοχή της στο επόμενο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, καθώς μέχρι τις 26 Απριλίου πρέπει να καταθέσει την αίτηση με όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ, στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να πάρει τη σχετική άδεια. Με τα τωρινά δεδομένα η ΑΕΚ δε φαίνεται να τηρεί τα κριτήρια ωστόσο υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για να πείσει η ΑΕΚ την UEFA ότι μπορεί να συμμετέχει. Η τελική απόφαση της UEFA θα γίνει γνωστή στο διάστημα από 25 Μαΐου μέχρι 5 Ιουνίου, και μέχρι την τελευταία στιγμή η ΑΕΚ θα μπορεί να καταθέσει το οικονομικό κριτήριο.

    Κρίσιμο ΔΣ την Τρίτη

    Πάντως την Τρίτη είναι πολύ πιθανόν να γίνει η τελική συνάντηση των εκπροσώπων του Ντέμη Νικολαΐδη με τον Πέτρο Στάθη (έχουν καθημερινή επαφή), προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση του ποδοσφαιριστή για να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι μέτοχοι με το Νικολαΐδη και να συζητήσουν τον τρόπο σωτηρίας της ΠΑΕ, κάτι που αποτελεί κι ένα σημείο σύγκλισης των δυο πλευρών.

    Ο Νικολαΐδης αναμένεται στην Ελλάδα για τον αγώνα της εθνικής και αυτό μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες. Στο αυριανό Δ.Σ θα συζητηθεί η βιωσιμότητα της ΠΑΕ, η λύση του άρθρου 44, η υπαγωγή στο οποίο θα κρίνει και τη συμμετοχή ή όχι της ομάδας στη νέα διοργάνωση του κυπέλλου UEFA. Όλα αυτά θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, αρχής γενομένης στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο πέρα από την ενημέρωση που θα έχει, θα πρέπει να πάρει και αποφάσεις.

    Αγωνιστικά, αποδεκατισμένη από τραυματισμούς και τιμωρίες ετοιμάζεται η ΑΕΚ για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ακράτητο, που θα γίνει στα Ανω Λιόσια κεκλεισμένων των θυρών και ο Ντουμιτρέσκου ελπίζει να μην επιδεινωθεί η κατάσταση από τον αγώνα της εθνικής.

    Το σίγουρο προς το παρόν είναι ότι δε θα έχει στη διάθεσή του τους Οκκά, Κρέικ, Μπορμπόκη, Κατσουράνη, Πέτκοφ και το Γεωργέα, του οποίου επιδεινώθηκε η κατάσταση. Στο μεταξύ, είναι πολύ πιθανό η ΑΕΚ να δώσει στο γήπεδο της Ριζούπολης τον επαναληπτικό αγώνα κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα συμφωνεί και ο Απόλλωνας, ενώ και ο Ολυμπιακός δεν αναμένεται να έχει κάποια αντίρηση για έναν και μόνο αγώνα, που πρόκειται να διεξαχθεί σε αυτό το γήπεδο.

    Στο γηπεδικό, οι εξελίξεις αναμένονται μετά τη συνάντηση που θα έχει αύριο ή μεθαύριο ο Γιάννης Γρανίτσας με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό, καθώς θα διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις της Πολιτείας για το γήπεδο της ΑΕΚ, που περιμένει βοήθεια 16,5 εκ.ευρώ. Είναι άγνωστο τι θα απαντήσει ο κ. Ορφανός, που έχει υποστηρίξει ότι στο Υφυπουργείο δεν υπάρχει κάποιο έγγραφο για οικονομική ενίσχυση από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία.

    [10] Αθλητισμός

    Ο "Ξανθός" προπονητής στην Ολυμπιάδα

    30/3/2004 12:25:00 πμ

    Οριστικά με τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο της θ΄αγωνιστεί στο Ολυμπιακό τουρνουά η Εθνική μας Ομάδα Μπάσκετ. Η εκλογή του πολυνίκη προπονητή στο βουλευτικό αξίωμα δεν θα τον κρατήσει μακριά από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κι αυτό ήταν κάτι που τόνισαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τόσο ο ίδιος, όσο και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος. "Μαζί με τον Ιωαννίδη θα πάμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της FIBA EUROPE, βάζοντας τέλος στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει, περί δυσαρέσκειάς του μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ομοσπονδιακού τεχνικού να πολιτευτεί. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ιωαννίδης εξήγησε με ποιον τρόπο θα ξεπεράσει τον σκόπελο του βουλευτικού ασυμβίβαστου: "Θα είμαι στην ομάδα ως εθελοντής. Αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα, δεν θα δηλωθώ ως επαγγελματίας προπονητής, αλλά ως συνοδός ή κάτι τέτοιο".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2004 - 21:51:06 UTC