Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε μέσα μαζικής μεταφοράς Φόβοι στις ΗΠΑ για τρομοκρατικό χτύπημα
  • [02] Άνοιξε ο σταθμός της Ατότσα
  • [03] "Η ΝΔ είναι κυβέρνηση χωρίς πυξίδα" Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο
  • [04] Αραφάτ: "Δε με ενδιαφέρουν οι απειλές του Σαρόν"
  • [05] Παραδέχεται ο Κόλιν Πάουελ Ανακριβείς οι πληροφορίες για το ιρακινό
  • [06] Συναντήσεις Καραμανλή με υπουργούς
  • [07] Ικανοποιήση για την πορεία των Ολυμπιακών έργων
  • [08] "Θα επιλυθεί το θέμα των συμβασιούχων" Νέο ΚΕΠ στην Κηφισιά
  • [09] Επικράτησαν της Βουλιαγμένης με 8-7 Έκτο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό
  • [10] Πυρετός διεργασιών σε Λευκωσία - Αθήνα "Στο μικροσκόπιο" το σχέδιο Ανάν
  • [11] Πορείες διαμαρτυρίας σε Γερμανία και Γαλλία
  • [12] Θέση πάρκινγκ ανά διαμέρισμα

    [01] Διεθνή

    Σε μέσα μαζικής μεταφοράς Φόβοι στις ΗΠΑ για τρομοκρατικό χτύπημα

    3/4/2004 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 2:54:23 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ προειδοποίησαν για ενδεχόμενο σχέδιο επιθέσεων με εκρηκτικά εναντίον μέσων μαζικής μεταφοράς σε μεγάλες αμερικανικές πόλεις το ερχόμενο καλοκαίρι. Η προειδοποίηση αυτή στάλθηκε την Πέμπτη στις υπηρεσίες ασφαλείας και βασίζεται σε ''ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες''. ''Εκτιμούμε ότι στόχοι μπορεί να είναι λεωφορεία και τρένα'' αναφέρουν οι δύο υπηρεσίες. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που μεταφέρονται μέσα σε βαλίτσες ή χειραποσκευές. Στα εγχειρίδια που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες υπάρχουν οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικών με βάση τη νιτρική αμμωνία και μια τέτοια βόμβα θα μπορούσε να κρυφτεί σε μια απλή βαλίτσα, τονίζουν οι δύο υπηρεσίες και καλούν όποιον διαθέτει κάποια πληροφορία για το θέμα να επικοινωνήσει με το FBI. Το υπουργείο ζητεί επίσης να ληφθούν ορισμένα μέτρα, ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών, όπως να ελέγχονται οι χώροι για ύποπτα εγκαταλελειμμένα οχήματα, να απομακρυνθούν από τους σταθμούς οι κάδοι των απορριμμάτων και να γίνονται τακτικά ανακοινώσεις προς τους επιβάτες καλώντας τους να αναφέρουν οτιδήποτε ύποπτο πέσει στην αντίληψή τους.

    Οδηγίες για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης

    Στο μεταξύ, φυλλάδιο, το οποίο θα πληροφορεί τον πληθυσμό για το πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης θα αποσταλεί από τη βρετανική κυβέρνηση σε κάθε νοικοκυριό της χώρας, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το μέτρο αυτό αποφασίστηκε κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας και κατ απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου, που αμφότεροι ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους κινδύνους μίας παρόμοιας καταστροφής, φοβούμενοι ότι ο πληθυσμός δεν είναι πλημμελώς προετοιμασμένος για μία ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση, τονίζει η εφημερίδα. Η εκστρατεία πληροφόρησης πρόκειται να ξεκινήσει εντός των επομένων εβδομάδων . Τα φυλλάδια θα δίνουν στον κόσμο πρακτικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης . Οι συμβουλές αυτές θα αφορούν μία σειρά από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, όσο και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα .

    Αυτήν την εβδομάδα, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε εννέα άτομα ως ύποπτα για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ ο διοικητής της Σκότλαντ Γιάρντ Σερ Τζον Στίβενς προειδοποίησε πρόσφατα πως είναι "αναπόφευκτη" μία τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέες απειλές της Αλ Κάιντα

    Επίσημη ανακοίνωση για τις ισπανικές παγιδευμένες επιστολές

    Τρομοαπειλή πανω από την Ιταλία

    Απειλεί και τον Πάπα η Αλ Κάιντα

    [02] Διεθνή

    Άνοιξε ο σταθμός της Ατότσα

    3/4/2004 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία το Σάββατο το πρωί στη σιδηροδρομική γραμμή Σεβίλλης-Μαδρίτης όπου χτες ανακαλύφθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Μετά από προσεκτική επιθεώρηση των σιδηροτροχιών, ο συρμός με προορισμό τη Σεβίλλη αναχώρησε κανονικά από το σταθμό Ατότσα, όπου στις 11 Μαρτίου έγινε η μεγάλη τρομοκρατική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 200 άτομα. Την Παρασκευή έκλεισε ο σταθμός, μετά από τον εντοπισμό της βόμβας, από την οποία έλειπε το σύστημα πυροδότησης, και η οποία είχε ομοιότητες με τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Εν τω μεταξύ, το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η ισπανική πρεσβεία στο Κάιρο παρέλαβε στις 28 Μαρτίου μία απειλητική επιστολή από τρομοκρατική οργάνωση, η οποία δεν κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθεί από την αιγυπτιακή αστυνομία.

    Ψευδείς η υπογραφή και η διεύθυνση της επιστολής

    Διπλωματικές πηγές που έδωσαν την πληροφορία, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν εάν επρόκειτο για την οργάνωση "Αμπού Χαφς ελ Μάσρι", που ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα. Όπως πάντως αποκάλυψαν, η υπογραφή κι η διεύθυνση που αναγράφονταν στο κείμενο "αποδείχθηκαν ψευδείς " έπειτα από την έρευνα της αιγυπτιακής αστυνομίας, η οποία ειδοποιήθηκε από τον Ισπανό πρέσβη.

    Αν και δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής, η αραβόφωνη εφημερίδα Αλ Χαγιάτ υποστηρίζει ότι η επιστολή αξίωνε από την Ισπανία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και το Αφγανιστάν εντός τεσσάρων εβδομάδων, ειδεμή θα δεχθούν επιθέσεις συμφέροντά της στο εξωτερικό.

    Στην επιστολή γινόταν επίσης μνεία στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. "Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρεσβεία της Ισπανίας δέχεται απειλές παρόμοιου περιεχομένου, και δε θα είναι η μόνη πρεσβεία που θα δεχθεί απειλές", τονίζουν οι ίδιες πηγές, αποφεύγοντας να κατονομάσουν τις πρεσβείες που ενδέχεται να απειληθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βρέθηκε βόμβα σε ισπανικό σιδηρόδρομο

    [03] Εσωτερικά

    "Η ΝΔ είναι κυβέρνηση χωρίς πυξίδα" Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    3/4/2004 3:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 4:40:50 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Το Κυπριακό και η νέα ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ ήταν τα θέματα που επικράτησαν στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος το οποίο ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες του με την προκήρυξη του 7ου Συνεδρίου, το Νοέμβριο. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει σύντομα τη νέα του ταυτότητα, η οποία θα είναι ισχυρή, προοδευτική, δημοκρατική και σοσιαλιστική, δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιώργος Παπανδρέου, στη δευτερολογία του. Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι είναι "κυβέρνηση χωρίς πυξίδα", ενώ πρόσθεσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεφύγουν από τον πανικό και την ανασφάλεια που τα διακατέχει μετά τις εκλογές τονίζοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με πολιτικό διάλογο και χωρίς βιασύνη.

    "Η άρνηση του σχεδίου Ανάν θα σημαίνει διχοτόμηση"

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει θέση και επέκρινε την κυβέρνηση για ουδέτερη στάση την οποία χαρακτήρισε διαδικαστική.

    Για αντιπολίτευση ευθύνης έκανε λόγο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη δευτερολογία του και τόνισε την ανάγκη για μια ριζική ανασυγκρότηση. Αναφερόμενος στο Συνέδριο του κόμματος ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπει να είναι ένα συνέδριο της κοινωνίας και της ανανέωσης.

    "Η άρνηση του σχεδίου Ανάν θα σημαίνει διχοτόμηση", τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ αναφερόμενος στην ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές διέκρινε ως αίτια το Χρηματιστήριο, το ασφαλιστικό και την αδυναμία επικοινωνίας με κοινωνικές ομάδες. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν παρέλειψε να επικρίνει την κυβέρνηση λέγοντας ότι για πρώτη φορά η χώρα δεν έχει στρατηγική για την οικονομία και ενεργητικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική.

    Επιφυλακτικός για το σχέδιο Ανάν εμφανίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος είπε ότι δε θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα απαντήσουμε στο δίλημμα "ναι" ή "όχι". Ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε και αυτός στη ανάγκη αλλαγών στο κόμμα, ενώ απέδωσε την ήττα στις εκλογές του Μαρτίου στις "ανύπαρκτες σχέσεις του κόμματος με την πλατιά συμμαχία που το στήριξε σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις".

    Ο τέως Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι Ευρωεκλογές είναι μια ευκαιρία για να γίνει αγώνας για νίκη των σοσιαλιστών στην Ευρώπη.

    Στις Ευρωεκλογές αναφέρθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις οποίες χαρακτήρισε ευκαιρία για να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε ανασυγκρότηση αλλά δε θα πρέπει να τις θεωρήσει ως "μία βιαστική ρεβάνς" της ήττας του Μαρτίου.

    Η ταυτότητα του νέου ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο

    Στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, η ταυτότητα και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος για τα οποία ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι το δίπολο Αριστερά-Δεξιά εξακολουθεί να έχει τη σημασία του αλλά το ΠΑΣΟΚ δε θα πρέπει "να χαρίσει τον πολιτικό φιλελευθερισμό στη συντηρητική παράταξη" προσθέτοντας ότι η σοσιαλδημοκρατική παράδοση πρέπει να παντρευτεί με τον πολιτικό φιλελευθερισμό.

    Αντίθετο βρήκε η άποψη του κ. Σκανδαλίδη τον Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη να καταφεύγει σε κατασκευάσματα για να διαμορφώσει τη νέα ταξική συμμαχία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκάθαρη στάση για το Κυπριακό

    Σχετικά Links:

    ΠΑΣΟΚ

    Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    [04] Διεθνή

    Αραφάτ: "Δε με ενδιαφέρουν οι απειλές του Σαρόν"

    3/4/2004 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 8:29:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε το Σάββατο ότι δε συγκινείται από τις έμμεσες απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, ότι θα τον δολοφονήσει. Μιλώντας από το αρχηγείο του στη Ραμάλα, μία ημέρα αφότου ο Σαρόν εξέφρασε την απειλή του, ο Αραφάτ δήλωσε: "Δε με ενδιαφέρει αυτό (η απειλή). Ενδιαφέρομαι για το λαό μου". Η απειλή του Σαρόν να δολοφονήσει τον Αραφάτ έχει προκαλέσει την κριτική των ΗΠΑ, βασικού συμμάχου του Ισραήλ. Ο Σαρόν δήλωσε, επίσης, ότι στο στόχαστρο του Ισραήλ μπορεί να μπει και ο σεΐχης Χάσαν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Εν τω μεταξύ, η Φατάχ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν προβεί σε οποιαδήποτε απόπειρα δολοφονίας του Αραφάτ καλώντας, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει.

    Αντιδράσεις για τις απειλές του Ισραήλ

    Έκκληση για αραβική και διεθνή δράση απηύθυνε ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μία ημέρα μετά τις απειλές του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αμρ Μούσα επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Παλαιστίνιο ηγέτη για να εξετάσουν την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή. Ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για τον τερματισμό της επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ενώ κατήγγειλε τη χθεσινή εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στην πλατεία των Τεμένων στη Γάζα την οποία ενέταξε στις "επιθετικές και προκλητικές πράξεις της κυβέρνησης του Ισραήλ". Οι απειλές του Αριέλ Σαρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ιορδανίας και της Ρωσίας.

    Εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη δολοφονία του Αραφάτ θα "είναι ένα νέο προμελετημένο έγκλημα" το οποίο θα πλήξει την ειρηνευτική διαδικασία και θα προκαλέσει "κλιμάκωση της βίας με συνέπειες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν".

    Ρωσία: "Ο Αραφάτ είναι νόμιμος πρόεδρος"

    Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις ισραηλινές απειλές και η Ρωσία καθώς, όπως είπε, ο Γιασέρ Αραφάτ έχει εκλεγεί νόμιμα. Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Ρωσία τάσσεται κατά της εξωδικαστικής διευθέτησης των διαφορών, που παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στρέφεται κατά των προσπαθειών που έχουν ως στόχο να εξαλείψουν τον κύκλο της βίας και να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στα εμπόλεμα μέρη.

    Παράλληλα, η Ρωσία κάλεσε τις παλαιστινιακές αρχές να δράσουν αποτελεσματικά για να τερματίσουν τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων που "αποτελούν εμπόδιο για την πραγματοποίηση των εθνικών επιδιώξεων του παλαιστινιακού λαού".

    Συνεχίζεται ο κύκλος αίματος

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Το Σάββατο το πρωί, ελικόπτερα του ισραηλινού στρατού άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον στρατοπέδου Παλαιστινίων προσφύγων στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    Στη Δυτική Όχθη, ένοπλος Παλαιστίνιος εισχώρησε σε ισραηλινό οικισμό, δολοφόνησε έναν Ισραηλινό και τραυμάτισε τη 12χρονη κόρη του πριν πέσει νεκρός από ισραηλινά πυρά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισβολή Ισραηλινών στο αλ Άκσα

    Αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

    [05] Διεθνή

    Παραδέχεται ο Κόλιν Πάουελ Ανακριβείς οι πληροφορίες για το ιρακινό οπλοστάσιο

    3/4/2004 5:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 7:51:30 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Σε "λανθασμένες πληροφορίες" παραδέχτηκε ότι στηρίχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά την παρουσίαση του πέρυσι τον Φεβρουάριο στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με τα κινητά εργαστήρια του Ιράκ, στα οποία υποτίθεται ότι κατασκευάζονταν χημικά ή βιολογικά όπλα. "Την εποχή που ετοίμαζα την παρουσίασή μου, είχαν παρουσιαστεί ως ακλόνητες, όμως τώρα φαίνεται ότι δεν ήταν έτσι", είπε ο Πάουελ μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στην επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός ανέφερε ότι ζήτησε εξηγήσεις από τη CIA με την οποία είχε συνεργαστεί στενά πριν από την παρέμβασή του στον ΟΗΕ, η οποία είχε ως στόχο να αποδείξει ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ συνιστούν απειλή. Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα τέτοιο όπλο. Η παρουσίαση των κινητών εργαστηρίων, τα οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν από τους διεθνείς ελέγχους, ήταν "το εντυπωσιακότερο στοιχείο" εκείνης της παρουσίασης. "Με διαβεβαίωσαν ότι υπήρχαν πολλές πηγές πληροφοριών", τόνισε ο Πάουελ. "Τώρα, εφόσον οι πηγές καταρρέουν, πρέπει να δούμε πώς βρεθήκαμε σ αυτήν την κατάσταση. Συζήτησα για το θέμα αυτό με τη CIA", κατέληξε.

    [06] Εσωτερικά

    Συναντήσεις Καραμανλή με υπουργούς

    3/4/2004 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συναντήσεις εργασίας με τους υπουργούς Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, και ΥΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, όπως και με τον γραμματέα της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Με δηλώσεις του, ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε ότι κατά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, όπως επίσης και το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό οργανωτικά ζητήματα του κόμματος, μεταξύ άλλων και τα περί διεξαγωγής Συνεδρίου της ΝΔ, θέματα που σχετίζονται με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, στις 20 Απριλίου, αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Από την πλευρά του, ο κ. Σουφλιάς διαβεβαίωσε ότι η εξέλιξη των Ολυμπιακών Έργων προχωρεί ικανοποιητικά, ενώ ερωτώμενος για το Κυπριακό είπε ότι είναι πολύ ευαίσθητο θέμα, αλλά η κυβέρνηση θα λάβει άμεσα τις σχετικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα συνέλθει μετά το Πάσχα.

    [07] Αθήνα 2004

    Ικανοποιήση για την πορεία των Ολυμπιακών έργων

    3/4/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή της για την πορεία και την εξέλιξη των εργασιών στο εργοτάξιο στο ΟΑΚΑ, εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, κατά την επιθεώρηση που πραγματοποίησε το Σάββατο στα έργα του Ολυμπιακού Σταδίου. Στο ΟΑΚΑ, ενημερώθηκε λεπτομερώς για την πορεία των εργασιών στο κλειστό κολυμβητήριο, όπου θα διεξαχθεί η συγχρονισμένη κολύμβηση, το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο, όπως και για το στέγαστρο Καλατράβα. "Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα γιατί έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο. Υπάρχει κατασκευαστικός οργασμός", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού, η οποία τόνισε την αισιοδοξία της ότι "αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, όλα θα πάνε καλύτερα" και πως "είμαστε μέσα στα χρονοδιαγράμματα". Παράλληλα, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη από το στέγαστρο στο ποδηλατοδρόμιο. Στη συνέχεια, η κ. Πετραλιά επισκέφθηκε τα εργοτάξια των Ολυμπιακών έργων στο Μαρκόπουλο.

    [08] Εσωτερικά

    "Θα επιλυθεί το θέμα των συμβασιούχων" Νέο ΚΕΠ στην Κηφισιά

    3/4/2004 6:39:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα καινούργιο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, που από σήμερα θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της Κηφισιάς, εγκαινίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Απόστολος Ανδρεουλάκος. Στο ΚΕΠ, το οποίο κατασκευάστηκε από τη δημοτική επιχείρηση, λειτουργεί και Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Μεταναστών. Ο κ. Ανδρεουλάκος εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης τα ΚΕΠ να ενταχθούν αρμονικά στο σύστημα της δημόσιας διοίκησης, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης, υιοθετώντας νέα μοντέλα διοίκησης και σύγχρονες τεχνολογίες, ώστε η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς για το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι είναι ένα "ακανθώδες ζήτημα" το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει με σεβασμό στην Κοινοτική Οδηγία, ενώ πρόσθεσε ότι θα υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση του κ. Καραμανλή αναφορικά με όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    [09] Αθλητισμός

    Επικράτησαν της Βουλιαγμένης με 8-7 Έκτο πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό στο πόλο

    3/4/2004 6:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα του πόλο, αφού νίκησε και στον δεύτερο τελικό (στο κολυμβητήριο του Παλαιού Φαλήρου) τη Βουλιαγμένη με 8-7. Οι "ερυθρόλευκοι", που είχαν επικρατήσει και στον πρώτο αγώνα του ΝΟΒ με 7-6, έφτασαν έτσι τους 6 συνεχόμενους τίτλους στο πρωτάθλημα της Α1.

    [10] Κυπριακό

    Πυρετός διεργασιών σε Λευκωσία - Αθήνα "Στο μικροσκόπιο" το σχέδιο Ανάν

    3/4/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/4/2004 7:58:30 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται σε Λευκωσία, Αθήνα και Άγκυρα οι διαβουλεύσεις ενόψει των κρίσιμων δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα έχει διαβουλεύσεις με την ελληνική Κυβέρνηση και ακολούθως, με διάγγελμά του προς τον Κυπριακό λαό, θα διατυπώσει ξεκάθαρα τη θέση του. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι δεν θα μεταβεί στην Αθήνα, ενώ εκτίμησε ότι "μια πανεθνική σύσκεψη στην Ελλάδα δεν θα βοηθήσει, αλλά θα βάλει την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες". Τέλος, απέδωσε σε ευσεβείς πόθους κάποιων τις φήμες περί παραίτησής του. Στο μεταξύ, όλα τα κυπριακά κόμματα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης του σχεδίου, ενώ συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν οργανώνει απόψε στη Λευκωσία η Παγκύπρια Ένωση Πολιτών. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ότι τάσσεται οριστικά κατά του τελικού σχεδίου.

    Με κριτήριο την επόμενη ημέρα

    ''Πρέπει να σταθμιστούν σωστά και οι συνέπειες ενός ''ναι'' όπως και οι συνέπειες ενός ''όχι''. Τ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Οι ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων αποκωδικοποιούν τα κρυφά σημεία του σχεδίου Ανάν και συγκαλούν τα μέλη τους προκειμένου να πάρουν απόφαση υπέρ του "ναι" ή του "όχι" την ώρα που ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, δηλώνει πως "για το λαό της Κύπρου, ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος των τελευταίων 30 χρόνων".

    Απόψεις για την απόφαση που θα πάρει το ΔΗΚΟ σχετικά με το δημοψήφισμα, αντάλλαξαν το Σάββατο το Εκτελεστικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Μιλώντας πριν από τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι μια πανεθνική διάσκεψη για το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν δεν θα βοηθούσε και θα δημιουργούσε μεγάλες δυσκολίες για την Ελλάδα.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα για το σχέδιο Ανάν θα εξισορροπηθεί όσο πλησιάζει η ημέρα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις και πρόσθεσε ότι το σχέδιο είναι γνωστό σε όλους και πως, στην ιστορία της Κύπρου, κανένα άλλο έγγραφο δεν έχει αναλυθεί τόσο πολύ και σε τόση έκταση.

    Όταν ερωτήθηκε αν ο πολίτης πρέπει να έχει καθαρά συναισθηματικό κριτήριο ή να κοιτάξει την επόμενη ημέρα , ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''όλοι βλέπουμε την επόμενη μέρα''.

    Σε ερώτηση αν νοιώθει πίεση από τον διεθνή παράγοντα, ο Κύπριος Πρόεδρος απάντησε αρνητικά και εξήγησε πως ''ο διεθνής παράγοντας έχει τη σαφή προτίμηση να βρεθεί η λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν'', κάτι που, όπως είπε, ''είναι γνωστό και δεν είναι τίποτε το μυστικό''.

    "Οι σημερινές συζητήσεις κατέδειξαν την καθολικότητα των συλλογισμών, των εκτιμήσεων και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε στο λαό ώστε να γνωρίζει την υπεύθυνη απόφασή μας και τα επιχειρήματά μας", είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους.

    Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ θα ευθυγραμμισθεί πλήρως με την απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ΔΗΚΟ είναι πιο μονολιθικό από άλλα κόμματα.

    Έντονες οι διεργασίες στην Κύπρο

    Στο μεταξύ, άρχισε το απόγευμα το έκτακτο Παγκύπριο συνέδριο των Νέων Οριζόντων , που από την αρχή έχει ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν, για να αποφασίσει για την εκστρατεία καταψήφισής του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Επίσης, αυτή την ώρα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΑΔΗΚ.

    Αύριο πραγματοποιείται έκτακτο συνέδριο των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, που επίσης τάσσονται εναντίον του σχεδίου.

    Σημειώνεται ότι το ΑΚΕΛ θα πάρει αποφάσεις σε παγκύπρια συνδιάσκεψη, στις 14 Απριλίου, και ο ΔΗΣΥ σε παγκύπριο συνέδριο, στις 15 Απριλίου.

    "Θέλουν να πάρουν την Κύπρο από την Τουρκία"

    Οριστικά ''Όχι'' στο τελικό σχέδιο Ανάν λέει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, δεν ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει το σχέδιο, λέγοντας ότι θα επεξηγήσει αργότερα τις απόψεις τους στους Τουρκοκυπρίους. Ο ίδιος είπε ότι "είχε υποσχεθεί να προστατεύσει το κράτος και την κυριαρχία'', σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη να καθοδηγήσει τον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση να πει στους Τουρκοκυπρίους ότι πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν και ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο έχει στόχο να πάρει την Κύπρο από την Τουρκία.

    Σε παρατήρηση ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του είχε ζητήσει να παραμείνει αμερόληπτος κατά την περίοδο μέχρι το δημοψήφισμα, ο Ντενκτάς είπε ότι πρέπει να πει δημόσια ποια είναι η θέση του για το σχέδιο.

    Πρόσθεσε ότι όλοι μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το δημοψήφισμα, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλούν προστριβές.

    ''Είμαστε αδέλφια. Πρέπει να είμαστε ως μια γροθιά ενάντια των Ελληνοκυπρίων, διότι και εκείνοι είναι γροθιά προς εμάς'', είπε ο Ντενκτάς.

    Παράλληλα, ενώ ο ηγέτης του ψευδοκράτους είπε ότι δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ του ιδίου και της τουρκικής κυβέρνησης, ωστόσο σημείωσε πως η άποψη της Άγκυρας διαφέρει από τη δική του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίχασε το σχέδιο Ανάν το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Διεργασίες για το σχέδιο Ανάν

    Έκκληση για ενότητα

    [11] Διεθνή

    Πορείες διαμαρτυρίας σε Γερμανία και Γαλλία

    3/4/2004 7:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από 500.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Βερολίνου και άλλων γερμανικών πόλεων, διαμαρτυρόμενοι για τις κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν με πρωτοβουλία των μεγαλύτερων συνδικάτων της χώρας, αντιπολεμικών οργανώσεων και ομάδων που αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση. Το Βερολίνο συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών, περίπου 250.000, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βραδεμβούργου, σημείο συνάντησης δύο χωριστών πορειών, που ξεκίνησαν η μία από τη δυτική και η άλλη από την ανατολική μεριά της πόλης. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν έντονη εορταστική ατμόσφαιρα, καθώς συμμετείχαν ροκ συγκροτήματα, τραγουδιστές, χορευτές και ακροβάτες. Οι διαμαρτυρίες πήραν ανάλογο χαρακτήρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως στην Κολωνία και τη Στουτγάρδη.

    Υπέρ της Ευρώπης της απασχόλησης

    Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν το Σάββατο πορείες και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, στο πλαίσιο του διήμερου κινητοποιήσεων που έχει κηρύξει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

    Με συνθήματα υπέρ της Ευρώπης της απασχόλησης πραγματοποιήθηκαν πορείες στο Παρίσι, τη Μασσαλία, στο Μπορντό , στη Ρέν, τη Λίλ και το Μονπελιέ.

    [12] Εσωτερικά

    Θέση πάρκινγκ ανά διαμέρισμα

    3/4/2004 8:17:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μία θέση πάρκινγκ για κάθε διαμέρισμα θα αντιστοιχεί υποχρεωτικά σε όλα τα νεοανεγερθέντα κτήρια του λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε ήδη σε ισχύ. Η υποχρέωση ισχύει για όλες τις αιτήσεις οικοδομικών αδειών που υποβάλλονται μετά την 5η Μαρτίου. Δεν επηρεάζει οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, καθώς και αιτήσεις που έχουν κατατεθεί πριν από αυτή την ημερομηνία. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις οικοδομικών αδειών θα υπάγονται στο νέο καθεστώς.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 April 2004 - 17:51:00 UTC