Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άρσεναλ: Τραυματίες οι Ρέγιες-Λιούνγμπεργκ
  • [02] Το λεωφορείο τους έπεσε σε ποτάμι Τραγικό δυστύχημα με μαθητές στη
  • [03] Εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου Πυρετώδεις διεργασίες για
  • [04] Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τους Ολυμπιακούς
  • [05] Έτοιμη η Ολυμπαική ομάδα ξιφασκίας
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή-Αγγελοπούλου Σε εγρήγορση για τα Ολυμπιακά έργα
  • [07] Η Αθήνα αποκτά Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
  • [08] Σε απολογία ο Μακόρ
  • [09] Χαμόγελα στα Άνω Λιόσια
  • [10] Τέλος εποχής για τον Χατζάρα τον Μαΐο
  • [11] "Δεν έχουν αλκοόλ" Παγωτό με γεύση βότκας

    [01] Champions League

    Άρσεναλ: Τραυματίες οι Ρέγιες-Λιούνγμπεργκ

    5/4/2004 7:41:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Βαρύ το πλήγμα για την Άρσεναλ που μετά τον αποκλεισμό της από την Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Αγγλίας, μετράει τις πληγές της και αγωνιστικά. Δυο από τα αστέρια της, ο επιθετικός Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες και ο μέσος Φρέντι Λιούνγμπεργκ τραυματίστηκαν στον αγώνα του Σαββάτου και ο Αρσέ Βενγκέρ θα πρέπει να περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για να δει αν θα μπορέσει να τους έχει μαζί του στην αποστολή για τον επαναληπτικό προημιτελικό για το Τσάμπιονς Λίγκ, με αντίπαλο την Τσέλσι. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ισπανός Ρέγιες υπέστη ρήξη συνδέσμου στο γόνατο που αν επιβεβαιωθούν θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τρεις εβδομάδες. Ο Σουηδός Λιούνγκμπεργκ, υπέστη κάταγμα στο δεξί του χέρι και ο Γάλλος προπονητής των "κανονιέρηδων" θα περιμένει την αυριανή προπόνηση για να αποφασίσει αν θα τον χρησιμοποιήσει στην αρχική ενδεκάδα.

    [02] Διεθνή

    Το λεωφορείο τους έπεσε σε ποτάμι Τραγικό δυστύχημα με μαθητές στη Σερβία

    5/4/2004 7:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πολύνεκρο δυστύχημα με θύματα μαθητές γυμνασίου από τη Βουλγαρία έγινε σήμερα στη Σερβία. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 40 μαθητές και οι δάσκαλοί τους έπεσε στον ποταμό Λιμ από ύψος 50 μέτρων με τραγικό απολογισμό εννέα νεκρούς και τρεις αγνοούμενους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο όταν έσκασε ένα από τα μπροστινά λάστιχα. Οι υπόλοιποι 28 μαθητές, οι 7 δάσκαλοι και οι δύο οδηγοί κατόρθωσαν να βγουν από το λεωφορείο που βούλιαζε και να ανέβουν στην οροφή του. Από εκεί, τους έσωσαν τα συνεργεία διάσωσης με σχοινιά και σκάλες. Σύμφωνα με το υπουργείο μεταφορών της Βουλγαρίας, το λεωφορείο, ηλικίας 11 ετών, είχε περάσει από τεχνικό έλεγχο τον Δεκέμβριο.

    [03] Κυπριακό

    Εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου Πυρετώδεις διεργασίες για το Κυπριακό

    5/4/2004 7:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 11:50:56 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Κορυφώνονται οι διεργασίες σε Λευκωσία και Αθήνα για τη διαμόρφωση της τελικής τοποθέτησης έναντι του σχεδίου Ανάν, εν όψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Σε σύσκεψη των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, συμφωνήθηκε το κάθε κόμμα να αποφασίσει ξεχωριστά και ανεξάρτητα τη στάση που θα κρατήσει έναντι του σχεδίου. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, θα τοποθετηθεί επί του σχεδίου με διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό τη Μεγάλη Τετάρτη. Στη Λευκωσία, μεταβαίνουν την Τρίτη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο Γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ενώ αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ήδη στην Κύπρο, όπου έχει επαφές και συναντήσεις με τα κυπριακά κόμματα. Στην Αγκυρα και το ψευδοκράτος οι απόψεις επί του σχεδίου διίστανται. Ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενα επεισόδια που μπορούν να ξεσπάσουν στο μέλλον μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα ζητήσει διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στην περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι απορρίψουν στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν.

    Απειλές Γκιουλ

    "Εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν όχι θα ζητήσω αναγνώριση της αυτοανακηρυχθείσας τουρκικής δημοκρατίας της Β. Κύπρου " είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλ προσθέτοντας μάλιστα ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι του εξήγησαν ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Αμεση υπήρξε η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    ''Για την ελληνική κυβέρνηση το ψευδοκράτος παραμένει ψευδοκράτος'' υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος και κάλεσε τους Κυπρίους να παραμείνουν ανεπηρέαστοι.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα πει την άποψη της στον κατάλληλο χρόνο επαναλαμβάνοντας την αναφορά του πρωθυπουργού πως "η Ελλάδα συνεργάζεται στηρίζει και είναι συμμέτοχη".

    Τα επόμενα βήματα στη Λευκωσία

    Στη Λευκωσία, τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν το κάθε κόμμα να λάβει τις αποφάσεις του ξεχωριστά και ανεξάρτητα από τα άλλα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης σεβασμός στην απόφαση που θα λάβει το κάθε κόμμα, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο μίας νέας συνάντησης των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό πριν από το δημοψήφισμα.

    Νωρίτερα πάντως, το ΑΚΕΛ, ανακοίνωσε ότι θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις στις 14 Απριλίου, ενώ το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει οποιαδήποτε απόφαση λάβει ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τοποθετηθεί επί του σχεδίου Ανάν με διάγγελμα του προς τον κυπριακό λαό στις οκτώ το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

    Νωρίτερα τη Δευτέρα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Σλοβακίας, το πέμπτο σχέδιο Ανάν, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης εκπροσώπων ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Εκ μέρους του ΑΚΕΛ η Ελένη Μαύρου δήλωσε ότι διατυπώθηκαν διαφορετικές ενώ ο πρόεδρος του κόμματος "Λύση και Ευρωπαϊκή Ένωση", Αλί Ερέλ, υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό, "ως το ξεκίνημα ενός ταξιδιού για την τελική διευθέτηση".

    Στο μεταξύ, αργά το βράδυ της Δευτέρας, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

    Στην Κύπρο αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ

    Στη Λευκωσία, βρέθηκε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την Αννα Διαμαντοπούλου.

    Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ με το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ενώ το απόγευμα είχε επαφές με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Σε δηλώσεις του το βράδυ, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε ότι οι απόψεις που θα διατυπωθούν θα πρέπει να εκφραστούν με ψυχραιμία και αντικειμενικότητα.

    Πυρετός διαβουλεύσεων και στην Αθήνα

    Στην Αθήνα, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συζήτησαν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Την αισιοδοξία του ότι μέσα στις 19 ημέρες που απομένουν μέχρι τη διενέργεια των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει εξέφρασε ο Τόμας Μίλερ.

    Πρόσθεσε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς παρά τις πολλές απόψεις και αναλύσεις που έχουν γίνει.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, υπογράμμισε ότι εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί, είναι απίθανο να υπάρξει μία καλύτερη διευθέτηση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Νωρίτερα, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους να μην επηρεαστεί η ψήφος τους μόνο από το συναίσθημα, απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και συνέστησε σε όλες τις πλευρές να αποφασίσουν με ηρεμία και πατριωτισμό για το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν μετά το Πάσχα, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Διίστανται οι απόψεις Αγκυρας - ψευδοκράτους

    Στην Αγκυρα, το σχέδιο Ανάν, βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας.

    Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση υπογραμμίζεται η σημασία των παρεκκλίσεων του σχεδίου Ανάν.

    Το συμβούλιο, επεσήμανε επίσης την ανάγκη εμπεριστατωμένης μελέτης του σχεδίου, καθώς όπως αναφέρεται, πέρα από τα θετικά του σημεία, υπάρχουν αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα και κατά την εφαρμογή του.

    Ζητείται επίσης "προσοχή έτσι ώστε να μην αποδυναμωθούν τα στοιχεία της διζωνικότητας, της τουρκικής παρουσίας στο Νησί και των εγγυήσεων της Τουρκίας".

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση και ο στρατός της χώρας συμπαρατάχθηκαν και από κοινού κατάφεραν να πετύχουν θετικά στοιχεία για τους Τουρκοκυπρίους.

    Παρόλα αυτά, ορισμένοι Τούρκοι στρατηγοί, διαφωνούν με σημεία του πέμπτου σχεδίου Ανάν, ενώ αρνητική είναι και η στάση του ίδιου του Τουρκοκύπριου ηγέτη που συνέκρινε τη μελλοντική κατάσταση στην Κύπρο με το Κόσοβο και την Παλαιστίνη.

    ''Παρατηρούμε εδώ και χρόνια την κατάσταση στο Κόσοβο και στην Παλαιστίνη. Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει ότι έχει επιλύσει τα ζητήματα αυτά, ωστόσο το αίμα εξακολουθεί να ρέει στις περιοχές αυτές'' είπε χαρακτηριστικά ο Ραούφ Ντενκτάς και ζήτησε την αναβολή του δημοψηφίσματος.

    Σε πλήρη αντίθεση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν το καλύτερο δυνατό και κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να πουν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες διαβουλεύσεις

    [04] Αθήνα 2004

    Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για τους Ολυμπιακούς

    5/4/2004 7:56:00 μμ

    Την εκταμίευση των αναγκαίων κονδυλίων αλλά και την έγκαιρη πληρωμή των αναδόχων των Ολυμπιακών Έργων με πιστώσεις ύψους 558,9 εκατ. ευρώ ενέκρινε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από συνάντηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Με το ποσό αυτό ο υπουργός Οικονομίας ουσιαστικά ικανοποίιεί το αίτημα της κας Πετραλιά για την καλύτερη δυνατή κάλυψη των κυβερνητικών οφειλών προς τους εργολάβους, με την άμεση εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα μοιραστεί στα υπουργεία που εμπλέκονται στην Ολυμπιακή προετοιμασία για να δοθούν στους αναδόχους για την κάλυψη άμεσων αναγκών ενόψει του Πάσχα και να μην υπάρξει πάγωμα των εργασιών, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί στην αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ).

    Άμεση προτεραιότητα στις οφειλές

    Οι πιστώσεις αφορούν την κάλυψη όλων των δαπανών για τα Ολυμπιακά έργα το 2004, αλλά και των οφειλών του 2003. Παράλληλα θα υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των Ολυμπιακών κονδυλίων για τις πληρωμές του 2004, ένα έτος ιδιαιτέρως φορτωμένο με το μεγαλύτερο όγκο πληρωμών. Επίσης, θα ενταχθούν στον Ολυμπιακό προϋπολογισμό συμπληρωματικά ποσά για έργα και δράσεις (αναπλάσεις χώρων, προσβάσεις κλπ) που εκκρεμούσαν.

    Με τα 558,9 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα πληρωθούν και οι υπερβάσεις στα Ολυμπιακά έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού, όπως είχε αποκαλύψει προσφάτως η κα Πετραλιά, δηλαδή 66 εκατ. ευρώ που αφορούν τις δαπάνες για τις οποίες δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένταξή τους σε λογαριασμούς υπουργείων.

    Επίσης, ο κ.Αλογοσκούφης και η κα Πετραλιά συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για το δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), καθώς και όλες τις παραμέτρους του, όπως το χρονικό περιθώριο αποπληρωμής, επιτόκιο και εκταμιεύσεις.

    Τέλος, πριν από τη συνάντηση, ο κ.Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, χωρίς να επηρεαστεί η πορεία των Ολυμπιακών έργων.

    [05] Αθήνα 2004

    Έτοιμη η Ολυμπαική ομάδα ξιφασκίας

    5/4/2004 8:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συμπληρώθηκε η αποστολή των οκτώ Ελλήνων αθλητών ξιφασκίας που θα δώσουν το παρών, στους Ολυμπιακούς αγώνες, μετά την πρόκριση των Εθνικών ομάδων Σπάθης Ανδρών και ξίφους μονομαχίας Γυναικών. Την ομάδα των Ανδρών αποτελούν οι Κωνσταντίνος Μανέτας, Τζέισον Ντουράκος, Δημήτρης Κωστάκος και Μάριος Μπασματζιάν, ενώ των γυναικών οι Νίκη Σιδηροπούλου, Δήμητρα Μαγκανουδάκη με αναπληρωματική την Παναγιώτα Λεόντη (8η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων). Στην αποστολή συμμετέχει και η Μαρία Ρεντούμη στο ξίφος ασκήσεως Γυναικών. Στόχος των ομάδων μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως δήλωσε πριν λίγες ημέρες στο ΑΠΕ και ο ομοσπονδιακός προπονητής της σπάθης Μανώλης Σαρρής, είναι η πρόκριση στις οκτώ καλύτερες ομάδες.

    Οι υπόλοιπες ομάδες

    Οσον αφορά τις υπόλοιπες χώρες για το ομαδικό στο ξίφος μονομαχίας, στους Ολυμπιακούς προκρίθηκαν οι εξής 8 ομάδες: Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Κίνα, ΗΠΑ, Αίγυπτος.

    Για το ομαδικό στο ξίφος μονομαχίας Γυναικών προκρίθηκαν οι: Γερμανία, Ουγγαρία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Νότια Κορέα, Καναδάς, Νότια Αφρική.

    Για το ξίφος ασκήσεως Ανδρών προκρίθηκαν οι: Γερμανία, Ιταλία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Αίγυπτος.

    Για τη σπάθη Ανδρών προκρίθηκαν οι: Ρωσία, Ουγγαρία, Γαλλία, Ουκρανία, Ιταλία, Κίνα, ΗΠΑ, Αίγυπτος.

    [06] Αθήνα 2004

    Συνάντηση Καραμανλή-Αγγελοπούλου Σε εγρήγορση για τα Ολυμπιακά έργα

    5/4/2004 7:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή με την πρόεδρο της "ΑΘΗΝΑ 2004" στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κ. Αγγελοπούλου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι "ο κ. Καραμανλής παρακολουθεί βήμα-βήμα την ολυμπιακή προετοιμασία και είναι αρωγός σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει", ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλα θα εξελιχθούν καλά. Σε ερώτηση αν το στέγαστρο Καλατράβα αποτελεί πονοκέφαλο για τους διοργανωτές, η κ. Αγγελοπούλου απάντησε ότι "ως τους Αγώνες θα υπάρξουν πολλοί πονοκέφαλοι". Αναφερόμενη, εξάλλου, στο Ολυμπιακό Χωριό και το Κέντρο Τύπου τόνισε ότι "στόχος είναι να είναι όλα έτοιμα τον Ιούλιο, όταν θα ανοίξει για να υποδεχτεί τους ξένους αθλητές και δημοσιογράφους".

    [07] Πολιτισμός

    Η Αθήνα αποκτά Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    5/4/2004 8:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/4/2004 8:29:05 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα έργο μείζονος σημασίας, για την εξωτερική, αλλά και πολιτιστική πολιτική του τόπου, το υπό ανέγερση νέο Μουσείο της Ισλαμικής Τέχνης -παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη- προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι συλλογές του νέου μουσείου συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες διεθνώς και καλύπτουν αιώνες καλλιτεχνικής δημιουργίας. Το απέραντο υλικό του αγγίζει τα 10.000 αντικείμενα, στην πρώτη όμως φάση λειτουργίας του θα εκτεθούν τα 1.500.

    Πολύτιμα εκθέματα

    Συλλογές κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας και υφαντικής καθώς και μικρότερες ενότητες με οστέινα ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες και όπλα, κατανέμονται σε τέσσερις μεγάλους εκθεσιακούς χώρους 1.000 τ. μέτρων.

    Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται έργα της πρώιμης ισλαμικής εποχής, από τον 7ο ως τον 12ο αιώνα. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην κλασική εποχή της ισλαμικής τέχνης του 12ου αιώνα, ως του 16ου αιώνα, ενώ η τρίτη στεγάζει τον μαρμαροθετημένο διάκοσμο ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο με σιντριβάνι και θησαυρούς από την Τουρκία και το Ιράν. Τέλος, για την τελευταία αίθουσα έχουν επιλεγεί χρονολογημένα έργα, από τον 16ο και τον 19ο αιώνα, οθωμανικές πανοπλίες και δείγματα από τη συλλογή των όπλων, μικρογραφημένες ζωγραφικές παραστάσεις καθώς και μια ενότητα πολύτιμων κοσμημάτων της δυναστείας των Κατζάρ, από το Ιράν.

    Δεν θα πρέπει σε όλα αυτά να παραλειφθούν, οι σημαντικές δωρεές των Πιέρ και Λούλας Αμαντρί, της Αννας Φιλίνη, του Χρήστου Παπουτσάκη, της Μαρίας Γερουλάνου και του Γιάννη Καρούζου, του Στέφανου και της Naomi Antonakos. Η έκθεση έχει εμπλουτιστεί και με αγορές αντικειμένων από Μουσεία του εξωτερικού, ιρανικά κεραμικά του 17ου αιώνα, από το Λονδίνο και οθωμανικά πλακίδια του 16ου αιώνα, από τη Λισαβόνα.

    Το Μουσείο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα στεγαστεί σε ένα νεοκλασικό συγκρότημα του Κεραμεικού, στη συμβολή των οδών Αγίων Ασωμάτων και Διπύλου, που δώρισε εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη ο Λάμπρος Ευταξίας. Εκεί έχει έρθει στο φως από τις ανασκαφές ένα μεγάλο καλοδιατηρημένο τμήμα από το αρχαίο τείχος της πόλης (τμήμα αρχαίας Αθηναϊκής οχύρωσης). Από το διατηρητέο σώθηκε μόνο το κέλυφος, και όλο το εσωτερικό έχει ανακατασκευαστεί.

    Σχετικά Links:

    http://www.benaki.gr/

    [08] Αθλητισμός

    Σε απολογία ο Μακόρ

    5/4/2004 8:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε απολογία κάλεσε τον Ολιβερ Μακόρ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός Νίκος Κανελλάκης, που κινδυνεύει να τιμωρηθεί με διακοπή συμβολαίου γιατί το Σάββατο παρότι ήταν στην 18άδα για τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ δήλωσε τραυματίας, γεγονός που αμφισβητούν έντονα στη Νίκαια. Ο Βαγγέλης Βλάχος, μιλώντας σήμερα στους παίκτες της ομάδας του τόνισε ότι η απουσία του Μακόρ επηρέασε την λειτουργία της επιθετικής γραμμής που δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ παράλληλα δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος από την άμυνα. Ο προπονητής των "κυανόλευκων", επισήμανε στους παίκτες του ότι η ομάδα βρίσκεται σε κίνδυνο, και ζήτησε αγωνιστική πειθαρχία για να μην υποβιβαστεί ο Ιωνικός στη Β΄Εθνική.

    Επισρέφουν οι Τσιμπλίδης-Αφάς

    Κατά τα άλλα στο σημαντικό παιχνίδι με τον Ακράτητο που επίσης καίγεται για βαθμούς ο Βαγγέλης Βλάχος θα έχει στην διάθεσή του και τους τιμωρημένους με κάρτες Τσιμπλίδη και Αφάς, που εξέτισαν τη ποινή τους, ενώ θα απουσιάσει ο Κινγκ που έφτασε στις τέσσερις κίτρινες κάρτες.

    Σε ό,τι αφορά στον τραυματία Γιάννη Ξανθόπουλο, το ιατρικό τιμ της ομάδας της Νίκαιας ευελπιστεί θα έχει αποθεραπευτεί με΄χρι την Κυριακή του Θωμά.

    Οι προπονήσεις στον Ιωνικό θα κρατήσουν μέχρι και την Μεγάλη Παρασκευή. Οι ποδοσφαιριστές θα επανέλθουν στο γήπεδο την δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

    Φιλικό με την ομάδα της Βάρης θα δώσει τη Μεγάλη Τετάρτη (16.00), στο γήπεδο της Βάρης, ο Ιωνικός.

    [09] Αθλητισμός

    Χαμόγελα στα Άνω Λιόσια

    5/4/2004 8:55:00 μμ

    Μπορεί κατά πολλούς η ισοπαλία που απέσπασε ο Ακράτητος από την ΑΕΚ στον χθεσινό αγώνα να μοιάζει με έκπληξη, αλλά αυτό κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στην αλήθεια, με βάση την εικόνα του αγώνα. Οι "πράσινοι" αγωνίστηκαν με υπερβάλλοντα ζήλο απέναντι στην Ένωση και δεν κατάφεραν να νικήσουν αν και έφθασαν πολύ κοντά. Στη σημερινή προπόνηση της ομάδας όλοι οι ποδοσφαιριστές αναρωτιόνταν τι έφταιξε και η ομολογουμένως πολύ καλή τους απόδοση δε συνοδεύτηκε από τη νίκη. Είναι χαρακτηριστικό πώς ο τεχνικός του Ακράτητου, Μπάμπης Τεννές, δεν μπορούσε να πιστέψει πώς η ομάδα του δεν κατάφερε να πάρει την πολύτιμη για τη μάχη της παραμονής νίκη απέναντι στην ΑΕΚ.

    Τέσσερις κάρτες ο Λίνκαρ

    Πάντως ο βαθμός που αποκτήθηκε δίνει τη δύναμη στο σύλλογο των Άνω Λιοσίων να συνεχίσει την προσπάθειά του για αποφυγή του υποβιβασμού ενώ και η εν γένει αγωνιστική παρουσία του Ακράτητου απέδειξε πως δεν αξίζει αυτής της δεινής βαθμολογικής θέσης, στην οποία βρίσκεται.

    Στα αγωνιστικά, ο Ερικ Λίνκαρ γυμνάστηκε μόνος του καθώς ένιωσε ενοχλήσεις στο αριστερό του γόνατο και προληπτικά. Ο Ρουμάνος πάντως έτσι κι αλλιώς δεν θα δώσει το παρών στον κρίσιμο αγώνα της ομάδας του με τον Ιωνικό, καθώς συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες (4). Αντίθετα, θα επιστρέψει από τιμωρία ο Μπλέτσας.

    Τέλος ανακοινώθηκε σήμερα από τον Μπάμπη Τεννέ το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, σύμφωνα με το οποίο μέχρι την Πέμπτη η ομάδα θα προπονείται στις 17:00. Ακολούθως οι ποδοσφαιριστές θα πάρουν τρίημερο ρεπό (Παρασκευή, Σαββάτο, Κυριακή) και στις προπονήσεις θα επιστρέψουν τη Δευτέρα του Πάσχα.

    [10] Αθλητισμός

    Τέλος εποχής για τον Χατζάρα τον Μαΐο

    5/4/2004 9:09:00 μμ

    Τις φήμες που τον ήθελαν να αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία του Αιγάλεω μετά το τέλος ης περιόδου επιβεβαίωσε ο Μακεδόνας τεχνικός της ομάδας Γιώργος Χατζάρας με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό supersport-fm. Ο Έλληνας τεχνικός τόνισε ότι η απόφασή του είναι ειλλημένη ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της ομάδας την φετινή περίοδο. Όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, ο προπονητής του Αιγάλεω τόνισε ότι το μοντέλο της ομάδας του θα πρέπει να αποτελεί τον πιλότο για τα σχέδια ανάπτυξης των υπόλοιπων ομάδων, ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό.

    [11] Διάφορα

    "Δεν έχουν αλκοόλ" Παγωτό με γεύση βότκας

    5/4/2004 9:50:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Μετά τα κουλουράκια με γεύση Τία Μαρία, ένα παγωτό, αυτή τη φορά με γεύση βότκας έρχεται να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στην Αυστραλία. Οργανώσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας του αλκοολισμού, αλλά και πολλοί γονείς, εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί θεωρούν ότι ένα τέτοιο παγωτό κάνει τα παιδιά να συνηθίσουν από πολύ νωρίς τη γεύση του αλκοόλ. "Τα παγωτά έχουν γεύση βότκας, δεν περιέχουν όμως αλκοόλ" επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία τονίζοντας ότι το προϊόν της θα πωλείται μόνο σε ενήλικες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 5 April 2004 - 20:51:15 UTC