Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απόψε το διάγγελμα Παπαδόπουλου Ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό στην
  • [02] Αγίασαν ολόκληρη πόλη με αγιαστούρα ένα αεροπλάνο! Ο σκοπός αγιάζει τα
  • [03] Ματαιώθηκε μακελειό στη Βρετανία
  • [04] Εκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ με δυσοίωνες προβλέψεις Σήμα κινδύνου για το
  • [05] Για μια θέση στην Πάτρα
  • [06] Ενημερωτικού χαρακτήρα Επαφές Τατούλη με διοικήσεις πολιτιστικών φορέων
  • [07] Η Νότια Αφρική ασθενεί
  • [08] Εγγυήσεις Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς
  • [09] "Καθάρισε" την πρόκριση ο Ολυμπιακός
  • [10] Μικτά τα συναισθήματα για το Μοριέντες
  • [11] Ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου Το ΠΑΣΟΚ λέει "ναι"
  • [12] Έρευνα Φιλανδών επιστημόνων Σοκολάτα στη μαμά.. για χαρούμενα μωρά
  • [13] Αισιοδοξία Βενιζέλου για τα Ολυμπιακά έργα
  • [14] Καραγκούνης: "Η Ίντερ τον πρώτο λόγο"
  • [15] Ελλάδα και Τουρκία Στηρίζουν την "Ιδρυτική Συμφωνία"
  • [16] Χάνει τους Ολυμπιακούς η Κέρι Μίρς
  • [17] O Kλάιφερτ ψηφίζει Μπαρτσελόνα
  • [18] Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο Ιράκ Χτύπησαν τζαμί στη
  • [19] Αποκλείστηκε ο Γερμανός παλαιστής Λέιπολντ

    [01] Κυπριακό

    Απόψε το διάγγελμα Παπαδόπουλου Ξεκαθαρίζει το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο

    7/4/2004 11:03:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 7:41:58 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Καθοριστικό είναι το επόμενο 48ωρο, καθώς με διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό στις 9 μ.μ. απόψε, ο Πρόεδρος Τ. Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει την τελική του τοποθέτηση στο σχέδιο Ανάν, ενώ τα περισσότερα κόμματα και κινήσεις δεν έχουν ακόμα λάβει οριστική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ του σχεδίου κλίνουν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, -τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα της Κύπρου- καθώς και οι Ενωμένοι Δημοκράτες και η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Κατά τάσσονται σαφώς το ΔΗΚΟ, με την επιφύλαξη ότι θα ακολουθήσει την τελική τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου, τα δύο μονοεδρικά κόμματα Νέοι Ορίζοντες και οι Οικολόγοι. Στην ΕΔΕΚ η πλειοψηφία των στελεχών απορρίπτει το σχέδιο. Το μονοεδρικό ΑΔΗΚ διατηρεί επιφυλάξεις και ζητάει αναβολή της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μ. Α. Ταλάτ ξεκίνησε ήδη εκστρατεία υπέρ του "Ναι". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε το απόγευμα τη θετική απάντηση του κόμματός του στο σχέδιο Ανάν.

    Οι θέσεις ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ

    "Ανεξάρτητα από την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, ουδείς μπορεί να προδικάσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής". Άντρος Κυπριανού, εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ

    Άρχισε πλέον να διαγράφεται έστω και σε αδρές γραμμές η διάταξη του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού στην Κύπρο, όσον αφορά τα δημοψηφίσματα επί του σχεδίου Ανάν για την πολιτική επανένωση του νησιού, που θα γίνουν στις 24 Απριλίου.

    Οριστική απόφαση επί του σχεδίου Ανάν αναμένεται να πάρει αύριο το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι, αύριο το απόγευμα θα συνέλθει το Εκτελεστικό Γραφείο καί μια ώρα αργότερα η Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα πάρει καί την τελική απόφαση. Ο κ. Πιττοκοπίτης ανέφερε ότι, η απόφαση του κόμματος θα περιστρέφεται γύρω από την τοποθέτηση, που θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σημερινό διάγγελμά του, το οποίο "θα είναι πολύ τεκμηριωμένο και αναλυτικό και σ αυτό θα διατυπώνει ξεκάθαρα τη θέση του".

    Διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι, το διάγγελμα του Προέδρου θα τύχει ευρείας αποδοχής από το λαό, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση δεν θα ψηφίσει με βάση τις ιδεολογικές του τοποθετήσεις, αλλά για το μέλλον του τόπου .

    Πάντως κατά του σχεδίου τάχθηκε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Προς το "Ναι" φαίνεται να οδηγείται το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου και βασικός πυλώνας της κυβερνητικής συμμαχίας, σύμφωνα με πληροφορίες. Την αποδοχή του σχεδίου αναμένεται να εισηγηθεί το πολιτικό του συμβούλιο, στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, τη Μεγάλη Παρασκευή.

    "Το ΑΚΕΛ θα πάρει ξεκάθαρη απόφαση και θα εργαστεί με όλες του τις δυνάμεις για να την προωθήσει, όποια και να είναι", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Άντρος Κυπριανού προσθέτοντας επίσης ότι, το ΑΚΕΛ θα αναλάβει τις ευθύνες του στο σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον του τόπου, και θα εργαστεί να πείσει για τις απόψεις του.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι, η εισήγηση του πολιτικού γραφείου θα τεθεί την Παρασκευή ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει την πρόταση προς την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη. Ανακοίνωσε επίσης ότι, η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα ενώ ανέφερε ότι, στη χθεσινή συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου έγινε ανάλυση όλων των θέσεων με σοβαρό και σε βάθος προβληματισμό, και συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα και οι επιπτώσεις .

    Τόνισε επίσης ότι, ανεξάρτητα από την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου, ουδείς μπορεί να προδικάσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

    Ταυτόχρονα, διέψευσε σημερινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο γενικός γραμματέας του κόμματος δεν τοποθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση και τόνισε ότι, ο Δημήτρης Χριστόφιας τοποθετήθηκε σαφώς και με την ευθύνη του ηγέτη του κόμματος. Ο κ. Κυπριανού δεν επιβεβαίωσε, αλλά και δεν διέψευσε, τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι στο Πολιτικό Γραφείο 10 μέλη τάχθηκαν υπέρ, τέσσερα εναντίον, 3 τήρησαν αποχή και δύο δεν τοποθετήθηκαν.

    "Ναι" λέει ο ΔΗΣΥ

    "Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και δεν υπάρχει εύκολος δρόμος". Αβέρωφ Νεοφύτου, αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ

    Υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν τάσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριπτική πλειοψηφία της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, υπέρ του σχεδίου τάχθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι, άρνηση στο σχέδιο Ανάν θα έχει φοβερές επιπτώσεις για την Κύπρο και θα φαινόταν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ότι, οι δύο λαοί δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να ζήσουν αρμονικά. "Αυτό, προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης, θα είχε αρκετές συνέπειες στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους".

    Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι, ήταν καταλυτική η παρέμβαση του Γλαύκου Κληρίδη, η οποία, όπως είπε, έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα.

    Η συνεδρία κράτησε λιγότερο από όσο υπολογιζόταν, γεγονός που θεωρείται ως ένδειξη ότι το ναι πέρασε ευκολότερα από όσο αναμενόταν.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι, μετά την τοποθέτηση των οργάνων της Κίνησης αύριο, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή έκτακτη παγκύπρια συνδιάσκεψη για οριστικοποίηση της απόφασης

    Το σχέδιο Ανάν θα απασχολήσει σήμερα το απόγευμα συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου των Ενωμένων Δημοκρατών , που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο.

    Αποφάσεις για το τελικό σχέδιο Ανάν θα πάρει σήμερα και το Διευρυμένο Συντονιστικό Γραφείο της Έπαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου , του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη.

    Εντονες διεργασίες

    "Οι Κύπριοι με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και χωρίς εντάσεις πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους και η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους". Γιάννης Βαληνάκης, υφυπουργός Εξωτερικών

    Ημίωρη συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησαν την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Έβερτ εξερχόμενος δήλωσε ότι, η Κύπρος έχει την ευθύνη να αποφασίσει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, ενώ πρόσθεσε ότι ''δεν μπορούμε εμείς να υποκαταστήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της από την Αθήνα εκ του ασφαλούς''.

    Το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν μετά από πολύωρη συνεδρίαση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του Κινήματος.

    Εξάλλου χωρίς να προβεί σε δηλώσεις αναχώρησε στις 10 το πρωί από την Κύπρο ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης , που είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι, οι Κύπριοι με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και χωρίς εντάσεις πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη τους και η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

    "Να στηρίξει τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων", κάλεσε μέσω της ΝΕΤ, τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλι Ταλάτ , ο οποίος ξεκίνησε εκστρατεία υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Στο μεταξύ συνάντηση με τον Ταλάτ θα έχει το απόγευμα ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο Ντε Σότο τηλεφώνησε χθες στον Ταλάτ και του ανέφερε ότι θέλει να τον συναντήσει. Εξάλλου ο Ταλάτ χαρακτήρισε πολύ θετική, λογική και ενθαρρυντική την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για την Κύπρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το ΠΑΣΟΚ λέει "ναι"

    Διαβουλεύσεις για το "Ναι" ή το "Όχι"

    Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην Τουρκία

    [02] Διάφορα

    Αγίασαν ολόκληρη πόλη με αγιαστούρα ένα αεροπλάνο! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα μεταφοράς

    7/4/2004 12:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 12:57:52 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Άγιες μέρες έρχονται και ο καθένας βρίσκει το δικό του τρόπο για να βιώσει το Θείο Δράμα. Η παρακάτω περίπτωση, όμως, πρέπει να είναι μοναδική στα χρονικά της εκκλησίας. Ομάδα ιερέων αγίασε μία ολόκληρη πόλη της Βραζιλίας με αγιασμένο έλαιο το οποίο έρανε από ένα μικρό αεροπλάνο! Οι ιερείς, στην προσπάθειά τους να διώξουν το "κακό" από την πόλη Χουντιαΐ, αγίασαν πέντε ολόκληρα λίτρα λάδι, νοίκιασαν ένα μικρό αεροσκάφος και έριξαν το αγίασμα πάνω από την πόλη για να διώξουν το μίσος και να περιορίσουν τα διαζύγια, όπως είπε ο ιερέας Χουάν Κάρλος. Πίσω από αυτήν την πρωτοφανή μαζική προσπάθεια καθαγιασμού, βρίσκονται καθολικοί και ευαγγελικοί ιερείς οι οποίοι επέμειναν ιδιαίτερα στα κυβερνητικά κτήρια!

    Μάλιστα, ο τοπικός βουλευτής Φελισμπέρτο Νέγκρι όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά είπε ότι ελπίζει πως η ιερή αυτή προσπάθεια θα φέρει ηρεμία στην πόλη και πρόσθεσε: "Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα κυβερνητικά κτήρια γιατί εκεί λαμβάνονται αποφάσεις για το μέλλον μας".

    Φαίνεται ότι το λαϊκό ρητό "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα", βγαίνει για ακόμη μία φορά αληθινό ακόμη κι όταν πρόκειται για μέσα μεταφοράς.

    Σχετικά Links:

    Το επίσημο site της πόλης Χουντιαΐ

    [03] Διεθνή

    Ματαιώθηκε μακελειό στη Βρετανία

    7/4/2004 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το τρομοφοβικό κλίμα εντείνεται στη Βρετανία, όπου οι αρχές σε συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, απέτρεψαν την τελευταία στιγμή επίθεση με χημικά. Τετροξίδιο του οσμίου σχεδίαζαν να αγοράσουν μέσω διαδικτύου τρομοκράτες, προκειμένου να δημιουργήσουν βόμβα, την οποία θα πυροδοτούσαν κάπου στη Βρετανία. Η ΑΛ Κάιντα σχεδίαζε να προκαλέσει νέο μακελειό. Το εφιαλτικό σενάριο άσκησης για την αντιμετώπιση επίθεσης με χημικά, έλαβε χώρα στο μετρό, τον πιο πιθανό στόχο. Οι βρετανικές αρχές τηρούν το απόρρητο όσον αφορά την πορεία των ερευνών. Ήδη, πάντως, από την περασμένη εβδομάδα, εννέα άτομα έχουν συλληφθεί και ανακρίνονται, ένας από αυτούς θεωρείται μέλος της Αλ Κάιντα.

    Υπ' ατμόν οι διεθνείς υπηρεσίες ασφαλείας

    Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύονται, όχι μόνο στη Βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και σε ολόκληρη της Ευρώπη. Ανιχνευτές μετάλλων τοποθετήθηκαν στο Βατικανό, ενώ στην Ισπανία ο στρατός ανέλαβε πλέον την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Ενώ και στην Ιορδανία, απετράπη την τελευταία στιγμή χτύπημα της Αλ Κάιντα με στόχο την αμερικανική πρεσβεία στο Αμάν.

    Οι αρχές των Φιλιππίνων, εξέδωσαν ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτές της Αλ Κάιντα παραδίδουν σε ειδικά μαθήματα τρομοκρατίας, την τεχνική ενεργοποίησης εκρηκτικού μηχανισμού μέσω κινητών τηλεφώνων.

    "Αναπόφευκτη" θεωρούν την επίθεση οι Βρετανοί

    Το τρομοφοβικό κλίμα δεν έχει επηρεάσει μόνο τις βρετανικές αρχές αλλα και τους κατοίκους. Τρεις στους τέσσερις Βρετανούς θεωρούν "αναπόφευκτη" μια επίθεση της Αλ Κάιντα στη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Times.

    Το 12% όσων ρωτήθηκαν τηλεφωνικά από τις 2 έως τις 4 Απριλίου, δήλωσαν ότι παρ όλα αυτά, δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους και τον τρόπο ζωής τους.

    Επίσης το 80% των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι οι μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες της Βρετανίας "πρέπει να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να εξαλείψουν τα τρομοκρατικά στοιχεία στους κόλπους της κοινότητάς τους".

    Πάντως, το 51% των ερωτηθέντων αντιτίθενται στην αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ "για να αποτρέψουν την Αλ Κάιντα" να πραγματοποιήσει επίθεση στη Βρετανία. Αντίθετα, το 43% εκτιμά ότι μια απεμπλοκή από την ιρακινή κρίση θα επιτρέψει να αποτραπεί "το αναπόφευκτο".

    [04] Οικονομία

    Εκθεση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ με δυσοίωνες προβλέψεις Σήμα κινδύνου για το δημόσιο έλλειμμα

    7/4/2004 1:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 2:59:15 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η εαρινή έκθεση της Κομισόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν εκτιμά ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει κοντά στο 3% μέχρι και το 2005, και ειδικότερα από 3% το 2003 θα αυξηθεί στο 3,2% εφέτος. "Η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής επιβεβαιώνει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση στα δημόσια οικονομικά", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα. Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χώρας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, λαμβάνοντας υπόψη βεβαίως τους περιορισμούς που συνεπάγεται η υπάρχουσα κατάσταση", σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία θα ζητήσει μετά το Πάσχα η κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση αναζητά μια φτηνή δικαιολογία για να απαξιώσει την πορεία της οικονομίας, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ", χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, καλοδεχούμενη την πρόταση για συζήτηση του θέματος στη Bουλή.

    Με αργούς ρυθμούς η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους

    Στην εαρινή έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει παράλληλα με τις δυσοίωνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας:

    α) Σε ό, τι αφορά πάντως στο δημόσιο χρέος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα συνεχίσει να μειώνεται τα δύο επόμενα χρόνια, έστω και με αργό ρυθμό: Το 2003 το ελληνικό δημόσιο χρέος έκλεισε στο 103% ως ποσοστό του ΑΕΠ για να μειωθεί στο 102,8% το 2004 και στο 101,7% το 2005. Στους "15" θα είναι 64,2% το 2004 και το 2005 και στην ευρωζώνη 70.9%.

    β) Για το ποσοστό ανεργίας, προβλέπεται ότι τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχίσει να μειώνεται παραμένοντας, όμως, σε υψηλά επίπεδα: To 2003 η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε το 9,3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και προβλέπεται να μειωθεί στο 8,4% το 2004 και στο 8% το 2005. Στους "15" θα είναι 8,1% το 2004 και 7,9% το 2005 και στην ευρωζώνη 8,8% και 8,6%.

    γ) Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα παραμείνει υψηλός στη χώρα μας και θα ανέλθει στο 3,4% το 2004 για να αυξηθεί ελαφρά στο 3,5% το 2005. Στους "15" θα είναι 1,8% το 2004 και 1,7% το 2005 και στην ευρωζώνη 1,8% και 1,6%. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επιρροή του "εισαγόμενου πληθωρισμού στον τιμάριθμο θα είναι περιορισμένη ενώ οι εξελίξεις στους μισθούς παραμένουν αβέβαιες, καθώς μόλις άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας" και επισημαίνει πως "οι γενναίες αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων".

    Σύσκεψη για την Οικονομία με αφορμή την έκθεση

    Θα εφαρμόσουμε πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και που θα προβλέπει ρητά την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δυσμενείς προβλέψεις για την πορεία του δημοσίου ελλείμματος.

    Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε ο υπουργός, πιστοποιούν τη σοβαρότητα της δημοσιονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε.

    Ο υπουργός ''κατήγγειλε'' την προηγούμενη κυβέρνηση για ''ανεύθυνη διαχείριση'' και πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την διαδικασία της δημοσιονομικής απογραφής ''δεν μπορούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση''.

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, με αίσθημα ευθύνης δημοσιοποίησε τα πρώτα ευρήματα της δημοσιονομικής πολιτικής που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα ολοκληρώσει το έργο αυτό μέχρι το τέλος Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι μια πρώτη δημοσιονομική απογραφή των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κατέδειξε ότι το δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται στο 2,95% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ κοντά στο όριο του 3%. Το 2,95% είναι ακόμα υψηλότερο από το 2,7% που είχε προσδιορίσει στη Βουλή λίγες μέρες προηγουμένως ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Τώρα, σύμφωνα με τον υπουργό, θα καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να συγκρατηθεί το 2004 κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση το δημόσιο έλλειμα

    [05] Αθλητισμός

    Για μια θέση στην Πάτρα

    7/4/2004 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 4:59:24 μμ)

    Την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας θα κυνηγήσουν σήμερα στις 8 το βράδυ στο γήπεδο "Γιάννης Παθιακάκης" ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, με την "Ενωση" να έχει ελαφρύ προβάδισμα μετά την ισοπαλία με 2-2 στην Λεωφόρο. Η ΑΕΚ καίγεται για την πρόκριση καθώς μετά από μια αγωνιστική περίοδο την οποία μόνο επιτυχημένη δεν μπορεί να θεωρηθεί, θέλει να σώσει τη χρονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Από την άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός έχει το δικό του κίνητρο, αφού μετά την καλή του πορεία στο πρωτάθλημα και εν αναμονή του ντέρμπι της 18ης Απριλίου που θα κρίνει κατά πολύ τον φετινό τίτλο, θέλει και τη συμμετοχή του στον τελικό της Πάτρας με στόχο το νταμπλ.

    Εκτός ο Νικοπολίδης

    Στην ΑΕΚ ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου προβληματίζεται για την θέση του δεξιού μπακ, καθώς δεν θα αγωνιστεί ο Αμπονσά, που δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό του, όπως και ο Γεωργέας για τον ίδιο λόγο, ενώ αποκλείστηκε ο Μπορμπόκης (πέντε λεπτά πριν τη λήξη της προπόνησης ένιωσε ενοχλήσεις στο πόδι), που θα μπορούσε να καλύψει τη θέση αυτή. Υποψήφιοι είναι οι Καψής, Μόρας, με τον δεύτερο να κερδίζει έδαφος, λόγω του ότι είχε αγωνιστεί στο δεξί άκρο και στον πρώτο αγώνα.

    Πάντως, αν δεν επιλέξει τον Καψή, είναι πιθανό ο διεθνής αμυντικός να μείνει εκτός ενδεκάδας, αφού το κεντρικό αμυντικό δίδυμο θα αποτελούν οι Κατσουράνης, Κρέικ, ένα σχήμα ιδιαίτερα αγαπητό στον Ρουμάνο τεχνικό. Έτσι, εκτός απρόοπτου στην ενδεκάδα θα αποτελούν οι : Σ. Λυμπερόπουλος, Ποπόφ, Κατσουράνης, Κρέικ, Πέτκοφ, Ζαγοράκης, Λάκης, Τσιάρτας, Οκκάς, Ν Λυμπερόπουλος.

    Στον Παναθηναϊκό η έκπληξη ήρθε από τον Αντώνη Νικοπολίδη που αποκλείστηκε μετά από δική του επιθυμία ισχυριζόμενος ότι έχει τενοντίτιδα. Από την αποστολή αποκλείστηκε για προληπτικούς λόγους και ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, που υπέστη διάσειση στον αγώνα της Θεσσαλονίκης με τον Άρη.

    Στην αποστολή μετέχουν 19 παίκτες, οι: Χαλκιάς, Κοτσόλης, Κωνσταντινίδης, Μπασινάς, Σαπάνης, Χένρικσεν, Γκούμας, Κωνσταντίνου, Μόρις, Επαλέ, Μινχ, Ολισαντέμπε, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Μικαέλσεν, Σανμαρτεάν, Βύντρα, Ντεμπά και Γκονζάλες.

    [06] Πολιτισμός

    Ενημερωτικού χαρακτήρα Επαφές Τατούλη με διοικήσεις πολιτιστικών φορέων

    7/4/2004 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 3:02:13 μμ)

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Νέα σειρά συναντήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα πραγματοποίησε, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης. Ο υφυπουργός συναντήθηκε νωρίς το πρωί στο Βασιλικό Θέατρο με τη διοίκηση και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και τη διοίκηση της Όπερας και του Χοροθεάτρου Θεσσαλονίκης, με τους οποίους είχε συζήτηση που αφορούσε στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν, την κρατική επιχορήγηση, την κτηριακή υποδομή και την αξιοποίησή τους. Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση με τη διοίκηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του "Ολύμπιον" της πλατείας Αριστοτέλους. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός, που συνοδευόταν από το γ. γ. του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστο Ζαχόπουλο, είχε συνεργασία με τη διοίκηση του Οργανισμού Μ. Μουσικής Θεσσαλονίκης , προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, αλλά και την επικείμενη ανέγερση του νέου κτηρίου-συνεδριακού κέντρου σε γειτονικό τού μεγάρου οικόπεδο στην παραλία της Θεσσαλονίκης με κονδύλια από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο στήριξης, στο οποίο έχει ενταχθεί το έργο.

    Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τατούλης θα μεταβεί στο Αγιον Όρος συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη. Στις Καρυές οι δύο υπουργοί θα έχουν συνάντηση με την Ιερά Επιστασία ενώ θα επισκεφθούν και την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου που υπέστη σοβαρές ζημιές από την πρόσφατη πυρκαγιά.

    Αργά το βράδυ ο κ. Τατούλης θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

    [07] Υγεία

    Η Νότια Αφρική ασθενεί

    7/4/2004 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 4:11:03 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες, στη Νότια Αφρική, ηλικίας 20 με 24 ετών, έχει μολυνθεί από τον ιό του AIDS, όμως γενικά τα ποσοστά των μολύνσεων από τον ιό δείχνουν να σταθεροποιούνται, σύμφωνα με κρατική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ουιτγουότερσραντ, έδειξε ότι στη Νότια Αφρική οι γυναίκες είναι εκείνες που πέφτουν ως επί το πλείστον θύματα της επιδημίας του AIDS, η οποία έχει μολύνει, όπως υπολογίζεται, πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα αυτή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων, γεγονός που την καθιστά τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό φορέων του ιού HIV στον κόσμο.

    Ο ιός "προτιμά" τις γυναίκες

    "Ανάμεσα στο 10% των νεαρών Νοτιοαφρικανών που είναι φορείς του ιού HIV, το 77% είναι γυναίκες ", αναφέρουν οι επιστήμονες. "Σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες, ηλικίας 20 με 24 ετών είναι θετική στον ιό ΗΙV, σε σύγκριση με έναν στους δεκατέσσερις άνδρες της ίδιας ηλικίας".

    Η παρουσία του ιού HIV περίπου στο 10% των Νοτιοαφρικανών ηλικίας 15 με 24 ετών, συμφωνεί με άλλες μελέτες γύρω από τον εθνικό πληθυσμό που είχαν δείξει πως οι μολύνσεις από τον ιό HIV παρουσιάζουν καθοδική πορεία , ανέφερε η επικεφαλής των ερευνών Έλεν Ρις.

    Εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό

    "Όμως θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί στοιχείο για πανηγυρισμούς. Το ποσοστό των νεαρών Νοτιοαφρικανών που έχουν μολυνθεί από τον ιό του AIDS, ειδικότερα το ποσοστό των νεαρών γυναικών, είναι ανάμεσα στα υψηλότερα του κόσμου και εξακολουθούν να υπάρχουν χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά των νέων, όπως οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, τα οποία οξύνουν το πρόβλημα ", τόνισε η Ρις σε δήλωσή της.

    Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε δείγμα περίπου 12.000 νεαρών Νοτιοαφρικανών , έδειξε ότι η παρουσία του ιού HIV στις ηλικίες 15-18 ετών είναι σχετικά χαμηλή, όμως αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στους νέους ανθρώπους, ηλικίας 19 με 24 ετών.

    Σχετικά Links:

    Το επίσημο site του Πανεπιστημίου του Witwatersrad

    [08] Αθήνα 2004

    Εγγυήσεις Καραμανλή για τους Ολυμπιακούς

    7/4/2004 4:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 4:57:00 μμ)

    Την πρώτη του συνέντευξη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ως Πρωθυπουργός, παραχώρησε ο κ. Καραμανλής, μιλώντας στο επίσημο περιοδικό της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ATHENS.04. O κ. Kαραμανλής απευθυνόμενος προς τους ομογενείς αλλά και τους επισκέπτες που θα επισκεφτούν την χώρα μας για τους Αγώνες διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια τους, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους επισημαίνοντας ότι " είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε".

    "Οι Αγώνες διαβατήριο για τη χώρα μας"

    O Πρωθυπουργός μίλησε επίσης για τους στόχους των Αγώνων της Αθήνας επισημαίνοντας ότι τέσσερις μήνες πριν την έναρξη η κυβέρνηση κινείται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα τονίζοντας ότι γι αυτό το λόγο μέχρι την έναρξη των Αγώνων δεν πρέπει χαθεί ούτε μία μέρα ούτε μία ώρα, για να τηρηθούν οι απέναντι στην Ολυμπιακή οικογένεια.

    Επίσης, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά από τους Αγώνες καθώς οι Ολυμπιακοί και οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα αποτελέσουν το διαβατήριο της χώρας μας στον σύγχρονο κόσμο.

    Τέλος, αποκαλύπτει ότι αν είχε την δυνατότητα να συμμετάσχει και ο ίδιος στους Αγώνες θα επέλεγε μια θέση στο τεχνικό επιτελείο της Ολυμπιακής Ομάδας Ποδοσφαίρου και στέλνει μήνυμα στους Έλληνες αθλητές να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όχι μόνο για να πετύχουν σπουδαίες επιδόσεις, αλλά και για να δώσουν απτό παράδειγμα του αυθεντικού Ολυμπιακού πνεύματος, της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.

    [09] Αθλητισμός

    "Καθάρισε" την πρόκριση ο Ολυμπιακός

    7/4/2004 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 6:47:15 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Και τώρα Παναθηναϊκός. Καταιγιστικός ο Ολυμπιακός πήρε το "διπλό" στη Καστοριά νικώντας την τοπική ομάδα με 0-3 με γκολ των Γεωργάτου στο 14΄ του Χούτου στο 19΄ και του Κούζμπα στο 76΄. Η ομάδα του Πειραιά κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού, έκανε πολλές ευκαιρίες ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο η απόδοση του πρωταθλητή Ελλάδας έπεσε, κάνοντας συντήρηση δυνάμεων. Η Καστοριά μακριά από τον καλό της εαυτό είχε δοκάρι με τον Λαζαρίδη στο 34΄.

    Έπαιξε όσο και όπως έπρεπε

    Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής σε όλο το παιχνίδι, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ο Νίκος Αλέφαντος δεν προφύλαξε τους βασικούς ποδοσφαιριστές του, αλλά τους έβαλε στο αρχικό σχήμα. Ουσιαστικά μόνο στην επίθεση έκανε αλλαγές, καθώς προτίμησε το δίδυμο Χούτο-Κούζμπα και έκανε και μια δοκιμή με τον Γεωργάτο, τον οποίο τοποθέτησε στο δεξί άκρο.

    Η Καστοριά δεν κατάφερε να δυσκολέψει τους "ερυθρόλευκους". Άλλωστε δεν κλείστηκε πίσω, ούτε επιχείρησε να παίξει αντιποδόσφαιρο. Απαλλαγμένη από το άγχος, μπήκε μέσα να κάνει το παιχνίδι της και ό,τι βγει.

    Η επικράτηση του Ολυμπιακού ήταν εύκολη. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο, το σκορ ήταν ήδη 2-0. Στο 16 ο Γεωργάτος, με εκτέλεση φάουλ από πολύ μακριά, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και στο 19 ο Χούτος, μετά από ωραία μπαλιά του Τζόρτζεβιτς διπλασίασε τα τέρματα.

    Μέχρι τα λήξη του α ημιχρόνου ο Ολυμπιακός είχε κι άλλες ευκαιρίες, όπως στο 26 με το σουτ του Γεωργάτου, που εξουδετέρωσε ο Συμεωνίδης, στο 39 με τον Χούτο, που πλάσαρε πάνω στον τερματοφύλακα της Καστοριάς και στο 40 με τον Κούζμπα, που σούταρε άουτ από καλή θέση. Όλο αυτό το διάστημα η Καστοριά έκανε μόνο μια φορά αισθητή την παρουσία της. Στο 34 ο Τζιόκας εκτέλεσε φάουλ και ο Λαζαρίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και άουτ.

    Με το ξεκίνημα του β ημιχρόνου και αφού ο νεοεισελθών Γεωργιάδης έχασε στο 46 μια καλή ευκαιρία, η Καστοριά έφτασε για δεύτερη φορά κοντά στο γκολ. Στο 53 ο Σουλτανίδης ξέφυγε μόνος του μπροστά, όμως το πλασέ που επιχείρησε ήταν αδύναμο και άστοχο.

    Στη συνέχεια ο ρυθμός έπεσε κατακόρυφα και δεν έγινε κάτι σημαντικό, μέχρι το 77. Τότε ο Γεωργάτος έδωσε στον Κούζμπα, που μπήκε κάθετα στην περιοχή, πλάσαρε τον Συμεωνίδη κι έκανε το 3-0. Δύο λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι έχασαν την τρίτη τους ευκαιρία, με τον Σουλτανίδη, που από κοντά πλάσαρε άουτ.

    Διαιτητής ήταν ο Ταπαντζάς (Θράκης) και βοηθοί του οι Παπαδημητρίου, Βλάχος. Την κίτρινη κάρτα δέχθηκαν οι Βάλλας (12), Βενετίδης (48).

    Οι συνθέσεις:

    ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Συμεωνίδης, Σέχου, Νικολάου, Καλαφάτης, Καρκαλέτσης (81 Τζιώτζης), Παντελιάδης (31 Σιαντρόπουλος), Καστανιώτης, Τζιόκας, Ευθυμιάδης (67 Τρούπκος), Λαζαρίδης, Σουλτανίδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γιάννου, Πάντος, Βενετίδης, Βάλλας (46 Κωστούλας), Ανατολάκης, Καρεμπέ, Καφές (41 Μαυρογενίδης), Γεωργάτος, Χούτος (46 Γεωργιάδης), Κούζμπα, Τζόρτζεβιτς.

    [10] Champions League

    Μικτά τα συναισθήματα για το Μοριέντες

    7/4/2004 5:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 5:40:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αποδείξεις της μεγάλης αξίας του έδωσε στα δύο παιχνίδια με την Ρεάλ ο Φερνάντο Μοριέντες που παρότι παίζει δανεικός από την βασίλισσα στη Μονακό, δεν δίστασε με τα δυο γκολ που πέτυχε ένα στο "Μπερναμπέου" και ένα στο "Λουι ντε" να στερήσει την πρόκριση από την πρώην ομάδα του. Ο "Ελ Μόρο", μια μέρα μετά με συνέντευξη στην ιστοσελίδα "Planet Football" δεν έκρυψε ότι σαφώς στεναχωρήθηκε για τον αποκλεισμό της Ρεάλ, αλλά ως επαγγελματίας νιώθει χαρούμενος που πέρασε η Μονακό στην οποία αγωνίζεται. Τέλος εξέφρασε την επιθυμία να επιστρέψει στην παλιά του ομάδα από τη νέα περίοδο καθώς λήγει ο δανεισμός του στην ομάδα του Πριγκιπάτου.

    [11] Κυπριακό

    Ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου Το ΠΑΣΟΚ λέει "ναι"

    7/4/2004 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 5:53:58 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από μακρά σύσκεψη, που έγινε υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, των πρώην υπουργών Εξωτερικών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, των πρώην Επιτρόπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των μελών του Ε.Γ. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ συνεπές στις αρχές και στους αγώνες, λέει "ναι" στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, στην κοινή συμβίωση και την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ". Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και θα σταθεί δίπλα για την αξιοποίηση όλων των θετικών στοιχείων ή την αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

    Να σταματήσουν οι πιέσεις προς τους Ελληνοκυπρίους

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι είναι χρέος του Κινήματος να ανακοινώσει τη θέση του, καθώς εξελίσσονται οι διεργασίες στην Κύπρο, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θέλει να υποδείξει λύση και κάλεσε όλους τους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας να αφήσουν τους Κυπρίους ελεύθερους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

    Ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των πρωτοβουλιών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα συστήσει ειδική επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου, εφόσον επιλεγεί ως λύση του κυπριακού.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης , την οποία κατηγόρησε ότι δεν παίρνει θέση, τροφοδοτώντας ένα κλίμα εθνικής ηττοπάθειας.

    [12] Υγεία

    Έρευνα Φιλανδών επιστημόνων Σοκολάτα στη μαμά.. για χαρούμενα μωρά

    7/4/2004 5:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 5:44:47 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Οι μαμάδες που καταναλώνουν σοκολάτα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους κάνουν πιο χαρούμενα μωρά. Αυτό, τουλάχιστον ισχυρίζονται Φιλανδοί ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 300 περιπτώσεις εγκύων. Όπως παρατήρησαν, τα νεογνά των γυναικών που έτρωγαν σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γελούσαν και χαμογελούσαν πολύ περισσότερο σε σχέση με εκείνες που δεν υπέκυπταν στο γλυκό πειρασμό. Επιπλέον τα μωρά αυτά, έδειχναν να προσαρμόζονται ευκολότερα σε νέες καταστάσεις, ακόμα και όταν τους προκαλούσαν φόβο. Το μυστικό πίσω από τα χαμογελαστά μωρά, ίσως να κρύβεται και στα συστατικά της σοκολάτας τα οποία φτιάχνουν τη διάθεση στη μαμά που την καταναλώνει και κατ επέκταση στο μωρό της.

    [13] Αθήνα 2004

    Αισιοδοξία Βενιζέλου για τα Ολυμπιακά έργα

    7/4/2004 5:57:00 μμ

    Επίσκεψη στα εργοτάξια του Ολυμπιακού Σταδίου πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενη από τους βουλευτές και πρώην υπουργό και υφυπουργό Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο και Ν. Αλευρά, καθώς και τον πρώην γγ Ολυμπιακών Αγώνων Κ. Καρτάλη, τους οποίους υποδέχθηκε και συνόδευσε στα έργα ο νέος γγ Ολυμπιακών Αγώνων Σ. Καπράλος. Ο κ.Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ''η εικόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο έχει ήδη αλλάξει ριζικά'', ενώ αναφερόμενος στο στέγαστρο Καλατράβα, τόνισε ότι ''η πρόοδος των εργασιών δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι θα είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας''.

    Παρών στη προσπάθεια

    Ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται διαρκής πίεση και καθημερινή επίβλεψη και εποπτεία, επισημαίνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι κ.κ. Αλευράς και Καρτάλης κι θα δίνουν καθημερινά το παρών για να στηρίξουν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.

    Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε και στο θέμα των δηλώσεων που έκαναν τις πρώτες ημέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης οι αρμόδιοι υπουργοί της ΝΔ , υποστηρίζοντας ότι ''με επιπόλαιες δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης πληγώνουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας μας''.

    [14] Αθλητισμός

    Καραγκούνης: "Η Ίντερ τον πρώτο λόγο"

    7/4/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την βεβαιότητα ότι η Ίντερ θα περάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου UEFA αποκλείοντας την Γαλλική Μαρσέιγ, εξέφρασε ο Έλληνας διεθνής μεσοεπιθετικός Γιώργος Καραγκούνης κατά την αναχώρηση της ιταλικής ομάδας για τη Μασσαλία. "Έχω σιγουριά για τα ματς με τη Μαρσέιγ", δήλωσε ο Γιώργος Καραγκούνης που αιτιολογώντας την άποψή του πρόσθεσε ότι το κλίμα στην ομάδα έχει αλλάξει, μετά τα τελευταία καλά αποτελέσματα, γεγονός που τον γεμίζει αισιοδοξία για την τελική έκβαση του αγώνα.

    Της πάει το "Βελντορόμ"

    Η αποστολή των νερατζούρι έφθασε σήμερα το μεσημέρι στη γαλλική πόλη. Η Ιντερ θα αναμετρηθεί για πρώτη φορά με τη Μαρσέιγ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

    Όμως αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψη των νερατζούρι στο στάδιο Βελοντρόμ απ' όπου είχε ξεκινήσει την ξέφρενη πορεία της, η Ιντερ, προς της κορυφής της πιο σημαντικής διοργάνωσης.

    Η ομάδα του Μιλάνο είχε αντιμετωπίσει σε αυτό το στάδιο, στις 4 Δεκεμβρίου του 1963, τη Μονακό και είχε νικήσει με 3-1. Η Ιντερ πήρε την πρόκριση από τη γαλλική ομάδα, στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών, και στη συνέχεια απέκλεισε την Παρτιζάν Βελιγραδίου, την Μπορούσια Ντόρτμουντ και στον τελικό, που διεξήχθη στη Βιέννη στις 27 Μαΐου του 1964, κατέκτησαν την κούπα με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-1).

    Οι Γάλλοι, που στον προηγούμενο γύρο είχαν αποκλείσει τη Λίβερπουλ, είναι σε πολύ κατάσταση και θέλουν κόντρα στην ομάδα του Γιώργου Καραγκούνη να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Σημαντική απουσία για τους Μαρσεγέζους ο τραυματίας, Ντιντιέ Ντρογκμπά.

    Τα υπόλοιπα παιχνίδια

    Στη Γαλλία, επίσης, η Μπορντό υποδέχεται τη Βαλένθια και θέλει ν' ανατρέψει τα προγνωστικά και να διεκδικήσει από την ισπανική ομάδα την πρόκριση. Οι "Γιρονδίνοι" ελπίζουν πως με τη συμπαράσταση των φιλάθλων τους θα πάρουν τη νίκη κόντρα στις "νυχτερίδες".

    Στην Ολλανδία η Αϊντχόφεν, υποδέχεται στο "Φίλιπς Στάντιον" τη Νιούκαστλ σε μια μάχη χωρίς ασφαλή προγνωστικά, ενώ στη Γλασκώβη η Σέλτικ θα παίξει με τη Βιγιαρεάλ.

    [15] Κυπριακό

    Ελλάδα και Τουρκία Στηρίζουν την "Ιδρυτική Συμφωνία"

    7/4/2004 6:07:00 μμ

    Η Ελλάδα και η Τουρκία πρόκειται να κοινοποιήσουν και επίσημα στον ΟΗΕ με επιστολή τους τη στήριξη τους στην "Ιδρυτική Συμφωνία" για τη διενέργεια χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, ως εγγυήτριες δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, διευκρίνισε ότι η επιστολή αυτή, την οποία θα επιδώσει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Βασιλάκης, δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι οι μόνες αρμόδιες να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

    Καταληκτική ημερομηνία

    Με βάση τη συμφωνία της Νέας Υόρκης, μετά από θετική έκβαση των δημοψηφισμάτων, καθώς επίσης και μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών για την κύρωση του σχεδίου, η Ελλάδα μαζί με τις άλλες δύο εγγυήτριες δυνάμεις (Τουρκία, Βρετανία) και την Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογράψουν από κοινού τη Συνθήκη για τη Νέα Κατάσταση, η οποία θα ισχύσει από τις 29 Απριλίου στην Κύπρο. Ο Έλληνας εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα όφειλε να δώσει την απάντησή της εντός της ημέρας, καθώς σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για το θέμα αυτό. Υπογράμμισε δέ ότι η πράξη αυτή δεν παράγει έννομα αποτελέσματα στην περίπτωση απόρριψης του σχεδίου στη διαδικασία του δημοψηφίσματος, ή μή υπογραφής της Συνθήκης για τη Νέα Κατάσταση Πραγμάτων στην Κύπρο.

    Η Τουρκία δεσμεύεται επίσης να παρουσιάσει στο τουρκικό κοινοβούλιο τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων που θα διεξαχθούν στον ελληνοκυπριακό και στον τουρκοκυπριακό τομέα της Κύπρου.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είχε ζητήσει από τις εγγυήτριες δυνάμεις να δεσμευτούν πριν από τις 9 Απριλίου υπέρ τη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το σχέδιο επίλυσης και να υποβάλουν τα αποτελέσματα προς έγκριση στα κοινοβούλια τους.

    [16] Αθήνα 2004

    Χάνει τους Ολυμπιακούς η Κέρι Μίρς

    7/4/2004 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η Κέρι Μίρς, μια από τις μεγάλες ελπίδες της πατρίδας της για μετάλλιο στην ποδηλασία πίστας στους Ολυμπιακους Αγώνες, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα έρθει το καλοκαίρι στην Αθήνα, λόγω ενός τραυματισμού στον ώμο, που την ταλαιπωρεί. "Υποφέρω από έναν τραυματισμό χαμηλά στον ώμο, εδώ και ένα χρόνο και αυτό δεν με αφήνει να προετοιμαστώ όπως θέλω", δήλωσε η Μιρς που παρά την άσχημη κατάσταση που βιώνει, διατηρεί τις ελπίδες τις για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που διεξάγεται την επόμενη χρονιά αλλά και τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο, το 2008. Η 21χρονη Μιρς, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2002 και ακολουθεί προπονητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, ενώ λαμβάνει μέρος και σε αγώνες κατά διαστήματα, ώστε να μην επιδεινώσει το τραύμα της στον ώμο.

    [17] Αθλητισμός

    O Kλάιφερτ ψηφίζει Μπαρτσελόνα

    7/4/2004 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την επιθυμία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στην ομάδα της Μπαρτσελόνα εξέφρασε σήμερα, Πάτρικ Κλάιφερτ. Ο διεθνής Ολλανδός επιθετικός είχε δεχθεί δριμεία κριτική στο παρελθόν από τους φιλάθλους της "Μπάρτσα", για την αγωνιστική του προσφορά, αλλά και έντονη κριτική από τους διοικούντες του συλλόγου που είχαν αφήσει να εννοηθεί πως θα αποχωρήσει το καλοκαίρι. Ο ίδιος όμως με δηλώσεις του σε ισπανική εφημερίδα ψήφισε υπέρ της παραμονής του τονίζοντας ότι όπως για κάθε ποδοσφαιριστή έτσι και για αυτόν είναι χαρά να αγωνίζεται σε μία τόσο μεγάλη ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα.

    [18] Ιράκ

    Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στο Ιράκ Χτύπησαν τζαμί στη Φαλούτζα

    7/4/2004 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/4/2004 7:08:58 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters, BBC, CNN

    Μάχες σε πολλαπλά μέτωπα διεξάγονται στο Ιράκ, με τις δυνάμεις του συνασπισμού να προσπαθούν να εξοντώσουν Σουνίτες και Σιίτες μουσουλμάνους. Τις τελευταίες 24 ώρες το θέατρο των συγκρούσεων έχει στηθεί στη Φαλούτζα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ φέρεται να έπληξαν ένα τζαμί, σκοτώνοντας σαράντα αντάρτες που είχαν βρει καταφύγιο εκεί. Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις κατοχικές δυνάμεις και ένοπλους Ιρακινούς αναφέρονται στις πόλεις Ραμαντί, Αλ Κουτ, Καρμπάλα, Νασιρίγια και τη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης. Στο μεταξύ, παρά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν το έργο τους στο Ιράκ.

    Στο στόχαστρο ο Μοκτάντα Σαντρ

    Το Ιράκ φλέγεται.

    Σφοδρές μάχες αναφέρονται σε πολλές περιοχές της χώρας με τους Αμερικανούς να προσπαθούν να εξοντώσουν την ένοπλη οργάνωση "Στρατός του Μάχντι" η οποία είναι πιστή στο ριζοσπάστη σιίτη ιερωμένο Μοκτάντα Σαντρ .

    "Θα διαλύσουμε την παραστρατιωτική οργάνωση Στρατός του Μαχντί" δήλωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μαρκ Κίμιτ και κάλεσε τον Μοκτάντα Σαντρ να παραδοθεί ώστε να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία.

    Από την πλευρά του, ο Μουσουλμάνος κληρικός, με ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι "η εξουσία θα πρέπει να μεταβιβαστεί σε έντιμους ανθρώπους και όχι σε κείνους που συνεργάζονται με τις κατοχικές δυνάμεις ".

    Πεδία μαχών

    Στην πόλη Ραμαντί, σε συγκρούσεις με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους έχασαν τη ζωή τους δώδεκα Αμερικανοί πεζοναύτες, ενώ στην πόλη Χαβίτζα κοντά στο Κιρκούκ, σε μάχες με δυνάμεις του συνασπισμού έχασαν τη ζωή τους οκτώ Ιρακινοί.

    Στην Καρμπάλα ιερή πόλη των σιιτών σε αιματηρές συγκρούσεις, σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, εκ των οποίων πέντε Ιρακινοί ενώ σκληρές μάχες με 15 νεκρούς αναφέρθηκαν και στη Νασιρίγια.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πόλη Κουτ τέθηκε υπό τον έλεγχο των οπαδών του Σαντρ.

    Δεν πτοούνται οι "σύμμαχοι"

    Παρά τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης, ο Τζορτζ Μπους εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει την ίδια πολιτική στο Ιράκ.

    Στο πλευρό του και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος ανέφερε ότι οι επιθέσεις κατά των "συμμάχων" ενισχύουν την αποφασιστικότητα για θεμελίωση της Δημοκρατίας στο Ιράκ.

    Απτόητος, εμφανίσθηκε και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος προανήγγειλε, ότι η 30η Ιουνίου, δεν είναι απαραίτητα η ημερομηνία που θα αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ.

    Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας του από το Ιράκ, τονίζοντας ότι δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς των τρομοκρατών.

    [19] Αθήνα 2004

    Αποκλείστηκε ο Γερμανός παλαιστής Λέιπολντ

    7/4/2004 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων έμεινε τελικά ο Γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των 76 κιλών της ελευθέρας πάλης Αλεξάντερ Λέιπολντ. Η διεθνής ομοσπονδία πάλης (FILA) δεν του δίνει κάρτα ελεύθερης συμμετοχής, καθώς δεν πήρε μέρος στα προολυμπιακά τουρνουά, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει από τον περασμένο Αύγουστο όταν έπαθε οξύ καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας που έκανε σε προπονητικό καμπ του Ουζμπεκιστάν. Αιτιολογώντας την απόφασή του ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Ράφι Μαρτινέτι, εξήγησε ότι η κάρτα ελεύθερης συμμετοχής παρέχετε μόνο στη περίπτωση που ο αθλητής κατάγεται από χώρες που δεν μπόρεσε κανένας παλαιστής να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Του αφαιρέθηκε το μετάλλιο στο Σίδνεϊ

    Ο Λέιπολντ είχε κατακτήσει την πρώτη θέση στην κατηγορία 76κ. ελευθέρας πάλης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ αλλά το μετάλλιο του αφαιρέθηκε όταν βρέθηκε "θετικός" σε δύο απαγορευμένες αναβολικές ουσίες.

    Συνέπεια αυτού ήταν και ο διετής αποκλεισμός του από όλες τις διοργανώσεις

    Ο ίδιος δεν έπαψε ποτέ να υποστηρίζει ότι δεν πήρε ποτέ απαγορευμένη ουσία, τουλάχιστον εν γνώσει του, και λίγους μήνες αργότερα η ποινή του "έπεσε" στον ένα χρόνο.

    Έτσι, επέστρεψε στα ταπί το Σεπτέμβριο του 2001, ενώ τον περασμένο Μάιο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Νέας Υόρκης, εθεωρείτο ως ένα από τα φαβορί για το χρυσό, ωστόσο το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε δεν του επέτρεψε να πάρει μέρος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 7 April 2004 - 16:52:55 UTC