Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον προϊστορικό οικισμό Χοιροκοιτίας της Κύπρου Γάτος 9.500 ετών
  • [02] "Ετοιμάζεται" τρομοκρατική επίθεση στη Ρώμη
  • [03] Εννέα νεκροί από επίθεση ανταρτών
  • [04] Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες "Έπεσαν" για να σηκώσουν τη σημαία ψηλά
  • [05] Κρίσιμες διεργασίες σε Λευκωσία-Αθήνα
  • [06] Η Αποκαθήλωση Η κορύφωση του Θείου Δράματος
  • [07] Προσωπική παρέμβαση Αραφάτ Αραφάτ: να ελευθερωθούν οι απαχθέντες
  • [08] Ομαλοποιείται η κυκλοφορία Μαζική η πασχαλινή έξοδος
  • [09] Δεν έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια Πανικός στη Σόφια από
  • [10] Στο παραδοσιακό ματς της Μ. Παρασκευής Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός: 9-3
  • [11] Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες "Εκρηκτική" ατμόσφαιρα

    [01] Διάφορα

    Στον προϊστορικό οικισμό Χοιροκοιτίας της Κύπρου Γάτος 9.500 ετών

    9/4/2004 11:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 7:36:57 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Είναι όμορφα, κομψά με πλούσια κόμη και αέρα αριστοκρατικό.... κι όπως αποδεικνύεται είναι μάλλον ο παλαιότερος φίλος του ανθρώπου. Για τι μιλάμε; Για τα ζηλιάρικα γατάκια, που οι περισσότεροι από μας είχαμε κατά καιρούς για κατοικίδια και απ ότι φαίνεται, νιαουρίζουν στις αυλές και στα σπίτια μας τα τελευταία 9.500 χρόνια. Την εν λόγω ανακάλυψη έφερε στο φως ένας Γάλλος αρχαιολόγος κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον προϊστορικό οικισμό Χοιροκοιτίας στην Κύπρο, βρίσκοντας τα οστά ενός γάτου δίπλα στα οστά ανθρώπου.

    Το παλαιότερο κατοικίδιο

    Δεδομένου, ότι ο τάφος χρονολογείται μεταξύ του 8.300 και 7.000 προ Χριστού, το εύρημα αυτό θεωρείται ως η πρώτη ιστορική απόδειξη για τη χρήση των γατιών ως κατοικίδια ζώα, εδώ και τουλάχιστον 9.500 χρόνια.

    Την πεποίθηση αυτή ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο το γεγονός, ότι το εκλιπόν γατάκι βρέθηκε να φέρει ένα καμπανάκι στο λαιμό του. Τα στοιχεία αυτά ανατρέπουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, που θέλουν τη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα συμπαθή τριχωτά τετράποδα να έχει ηλικία μόλις 5 χιλιάδων χρόνων και να ξεκινά από την Αίγυπτο.

    [02] Διεθνή

    "Ετοιμάζεται" τρομοκρατική επίθεση στη Ρώμη

    9/4/2004 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 11:49:12 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίθεση με εκρηκτικά ετοιμάζεται στη Ρώμη, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα "La Repubblica" επικαλούμενη πληροφορία που είχαν την περασμένη Κυριακή οι ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών (SISMI). Η πληροφορία έφτασε από τη Μέση Ανατολή, προερχόμενη από ξένη πηγή και κάνει λόγο για επίθεση με εκρηκτικά, αναφέρεται στο άρθρο της ιταλικής εφημερίδας. Η ομάδα που πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση πρέπει να φτάσει στη Ρώμη. Τα εκρηκτικά βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, αναφέρεται στην πληροφορία της SISMI την οποία επικαλείται η εφημερίδα. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά ένδειξη όσον αφορά την ημερομηνία πραγματοποίησης της επίθεσης, προσθέτει η εφημερίδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομο -εφιάλτης σε Γαλλία - Ισπανία

    [03] Ιράκ

    Εννέα νεκροί από επίθεση ανταρτών

    9/4/2004 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αντάρτες επιτέθηκαν σήμερα εναντίον αμερικανικής αυτοκινητοπομπής που μετέφερε καύσιμα, στην πόλη Αμπού Γαρίμπ, δυτικά της Βαγδάτης. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Φωτογράφος του Ρόιτερ που μετέβη στην περιοχή δήλωσε πως είδε πτώματα να καίγονται μέσα στα φλεγόμενα οχήματα κοντά στο Αμπού Γαρίμπ. Η αυτοκινητοπομπή περιλάμβανε αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα και βυτιοφόρα καυσίμων. Νωρίτερα, ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε από αντάρτες στην Αμάρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε την ανακατάληψη της Κουτ.

    Κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροπλάνο

    Ένας Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένα μη επανδρωμένο αεροπλάνο καταρρίφθηκε χθες Πέμπτη από τους αντάρτες στην Αμάρα, στο νότιο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός της ιρακινής αστυνομίας.

    "Την Πέμπτη στις 22.15 (τοπική ώρα, 21.15 ώρα Ελλάδας) αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροπλάνου και το κατέρριψαν πάνω από τη συνοικία αλ-Χουσεΐν στην Αμάρα", 370 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, δήλωσε ο αξιωματικός Μοχάμαντ Ατίγια Ομπέιντ, ο οποίος υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της κατάρριψης.

    Οι αντάρτες συγκέντρωσαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα μετέφεραν ως τρόπαια στο τοπικό γραφείο του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ, πρόσθεσε.

    Λίγο αργότερα, περίπου 20 Βρετανοί στρατιώτες, που έλεγχαν αυτή την περιοχή, έφθασαν επιτόπου για να επιχειρήσουν να ανακτήσουν το αεροσκάφος και οι αντάρτες άνοιξαν πυρ εναντίον τους "σκοτώνοντας ένα στρατιώτη και τραυματίζοντας δύο άλλους", δήλωσε ο ιρακινός αξιωματικός προσθέτοντας πως οι στρατιώτες αποσύρθηκαν αμέσως.

    Τέλος, ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα πως ανακατέλαβε την πόλη Κουτ, στο νότιο Ιράκ, από τους ενόπλους του Μοκτάντα Σαντρ.

    Την είδηση αυτή είχε ανακοινώσει νωρίτερα η ιρακινή αστυνομία.

    [04] Εσωτερικά

    Σε κλίμα οδύνης οι κηδείες "Έπεσαν" για να σηκώσουν τη σημαία ψηλά

    9/4/2004 1:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 6:17:56 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης και θρήνου κηδεύονται σήμερα στην Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τη Καβάλα και τη Πέλλα, οι πέντε αδικοχαμένοι φαντάροι που έπεσαν χθες νεκροί με τη σημαία στα χέρια στο φυλάκιο του Έβρου. Μεσίστιες θα κυματίζουν για δύο ημέρες οι σημαίες στα στρατόπεδα όλης της χώρας. Χωρίς καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και χρήση μουσικών οργάνων θα εορταστεί το Πάσχα στο στράτευμα. Τραγικές σκηνές, εκτυλίχθηκαν χθες στο Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των πέντε άτυχων στρατιωτών από το φυλάκιο "Μανίτσα" στο Σουφλί. Για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος δύο εισαγγελείς διενεργούν προανάκριση. Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, δίπλα ακριβώς ήταν ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ.

    Το χρονικό της τραγωδίας

    Ήταν λίγο πριν τις εννέα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, όταν οι στρατιώτες Αντώνιος Χατζηροδιάς, 20 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη, Χαράλαμπος Δημητριάδης, 26 χρόνων, από τη Δράμα, Άγγελος Τσίπης, 20 χρόνων, από τις Συκιές Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Χρυσαφίδης, 20 χρόνων, από τη Σκύδρα Πέλλας και ο δεκανέας Νικόλαος Θεοδωρούδης , 28 χρόνων, από τη Νικήσιανη Καβάλας, επιχείρησαν να επανατοποθετήσουν τον ιστό της σημαίας του φυλακίου στη βάση του.

    Στο τόπο της τραγωδίας μετέβησαν ο υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, υφυπουργός Άμυνας, Γιάννης Λαμπρόπουλος και οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γιώργος Αντωνακόπουλος και ΓΕΣ, αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας.

    Επίσης, στο φυλάκιο βρέθηκε ο εισαγγελέας του στρατοδικείου Ξάνθης, Χρήστος Βράβας, προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες του δυστυχήματος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έπεσαν" προσπαθώντας να σηκώσουν τη σημαία ψηλά

    [05] Κυπριακό

    Κρίσιμες διεργασίες σε Λευκωσία-Αθήνα

    9/4/2004 3:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 5:31:32 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ

    Πυρετώδεις είναι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των κυπριακών κομμάτων, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν, στις 24 Απριλίου. Από το πρωί συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για να διαμορφώσει την τελική εισήγησή της για τη στάση του κόμματος έναντι του σχεδίου Ανάν, και εξετάζει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου να γίνει αποδεκτό το σχέδιο. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, πρότεινε στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος να πει "όχι" στο σχέδιο. Ομόφωνη απόφαση υπέρ του "ναι" από την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού. Την ερχόμενη Πέμπτη θα συνεδριάσει στην Αθήνα το Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για να αποτιμήσει το τελικό σχέδιο Ανάν. Στο μεταξύ, το Κυπριακό συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Έλληνα Επίτροπο στην Ε.Ε., Σταύρο Δήμα, την Μ. Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη συμπαράταξή του με τον Κύπριο Πρόεδρο εξέφρασε από την πλευρά του, ο Κώστας Λαλιώτης. Από την πλευρά της, η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και να άρει το εμπάργκο σε βάρος της, εάν οι Τουρκοκύπριοι εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι το απορρίψουν.

    "Απόφαση με νηφαλιότητα"

    Ο κ. Δήμας εξερχόμενος του Μεγάρου επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό, τονίζοντας πως θα πρέπει οι Κύπριοι να αποφασίσουν με νηφαλιότητα και με πλήρη επίγνωση των περιστατικών και αυτό να γίνει σεβαστό από όλους

    Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "με βαθιά θλίψη παρακολουθεί την προσπάθεια που καταβάλλουν ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου να διαστρεβλώσουν τον πολιτικό λόγο, τα πολιτικά μηνύματα και την πολιτική επιχειρηματολογία του διαγγελματικού λόγου του προέδρου της Δημοκρατίας" και καλεί και πάλι σε ένα παλλαϊκό "όχι" στο σχέδιο Ανάν.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου πρότεινε " όχι" στο σχέδιο σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών που συνήλθε την Μ. Παρασκευή για να τοποθετηθεί εν όψει του δημοψηφίσματος.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε τον λαό, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της 24ης Απριλίου να είναι ενωμένος με ομοψυχία και αδιάσπαστο μέτωπο για αποφυγή του διχασμού.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου τάχθηκε εναντίον του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί σκηνικό λύσης, αλλά σκηνικό διάλυσης.

    Σημειώνεται ότι η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ θα παραπεμφθεί προς έγκριση στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος, την ερχόμενη Τετάρτη.

    "Πολιτική αυτοκτονία" η απόφαση Παπαδόπουλου

    "Πολιτική αυτοκτονία" χαρακτήρισε ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδροκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την απόφαση του Τάσσου Παπαδόπουλου να καλέσει το λαό να πει "όχι" στο σχέδιο Ανάν.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μίλησε ύστερα από συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, τον οποίο ενημέρωσε για τις συναντήσεις που θα έχει το Μ. Σάββατο στις ελεύθερες περιοχές με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ.

    Όπως ανέφερε ο Ταλάτ, κατά τη συνάντηση συζήτησαν σχετικά με τη λίστα των 45.000 εποίκων που θα παραμείνουν στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης, προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται.

    Είπε ακόμη ότι θα ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να μην παραδώσουν αύριο τη λίστα, η οποία θα είναι έτοιμη πιθανότατα τη Δευτέρα.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς θα πει ''ναι'', προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό δημοψήφισμα ανάμεσα στα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος αυτό το Σαββατοκύριακο.

    Η διεθνής κοινότητα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αναγνωρίσει την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο και να άρει το εμπάργκο που της έχει επιβληθεί, σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι το απορρίψουν. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τόνισε: ''Εάν προκύψει η κατάσταση αυτή, αναμφίβολα δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αναγνώριση και την άρση του άδικου εμπάργκο''.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΟΧΙ και σε νέα δημοσκόπηση

    Δύσκολη η "μάχη" του δημοψηφίσματος

    "Όχι" από τον Τ. Παπαδόπουλο

    [06] Εσωτερικά

    Η Αποκαθήλωση Η κορύφωση του Θείου Δράματος

    9/4/2004 4:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 4:33:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο Δράμα. Χιλιάδες πιστοί σε ολόκληρη τη χώρα παρακολούθησαν το πρωί με κατάνυξη την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την Αποκαθήλωση. Με ιδιαίτερη ευλάβεια συρρέουν στους ιερούς ναούς για να προσκυνήσουν τους ανθοστόλιστους Επιτάφιους. Στο νου των πιστών έρχεται και ο θρήνος των ανθρώπων όπου γης που πάσχουν αδίκως και αναμένουν την Ανάσταση του Κυρίου. Το μεσημέρι, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Πεντέλη έγινε αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα στο Φάρο της Ορθοδοξίας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ιδιαίτερα ξεχωριστή και κατανυκτική είναι η ατμόσφαιρα στα Ιεροσόλυμα, όπου σήμερα γίνεται αναπαράσταση της πορείας του Ιησού προς το Γολγοθά. Το Μ. Σάββατο, με έκτακτη πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών θα φτάσει το Άγιο Φως από το Τελ Αβίβ στην Αθήνα. Προηγουμένως, η αφή του Άγίου Φωτός θα γίνει στον Πανάγιο Τάφο της Ιερουσαλήμ. Η έκτακτη πτήση των Ο.Α. θα φτάσει στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" αύριο στις 18.30 το απόγευμα και από εκεί, το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με πομπή και συνοδεία στο ναό της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα.

    [07] Διεθνή

    Προσωπική παρέμβαση Αραφάτ Αραφάτ: να ελευθερωθούν οι απαχθέντες

    9/4/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Την απελευθέρωση των δύο Παλαιστινίων, που είχαν απαχθεί από Ιρακινούς χθες, Μεγάλη Πέμπτη, ζήτησε ο Αραφάτ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής παρενέβη προσωπικά σήμερα για να ζητήσει την απελευθέρωση των δύο ανδρών. "Ο πρόεδρος Αραφάτ ήρθε σε επαφή σήμερα με τους αδελφούς μας στο Ιράκ, καθώς και με άλλους φίλους και διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην απελευθέρωση των δυο απαχθέντων Παλαιστινίων, που κρατούνται στο Ιράκ", ανακοίνωσε το γραφείο του Αραφάτ.

    Τους κατηγορούν για κατασκοπεία

    Οι δύο Παλαιστίνιοι, οι οποίοι φέρουν ισραηλινές ταυτότητες, απήχθησαν στο Ιράκ από ριζοσπαστική οργάνωση. Σύμφωνα με το ιρανικό κανάλι Αλ Άλαμ, η οργάνωση, που ευθύνεται για την απαγωγή είναι η Άνσαρ αλ Ντιν. Απαχθέντες είναι οι Άχμαντ Γιασίν Τικάτι, 33 ετών και Ναμπίλ Τζορτζ Γιαακούμπ Ραζούκ, 30 ετών. Οι δύο άνδρες, κατοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλώνουν ότι εργάζονταν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι απαγωγείς τους, όμως, τους κατηγορούν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

    [08] Εσωτερικά

    Ομαλοποιείται η κυκλοφορία Μαζική η πασχαλινή έξοδος

    9/4/2004 4:56:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ

    Ιδιαίτερα αυξημένη είναι σήμερα η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα καθώς κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, με σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό. Με έκτακτα δρομολόγια υπεραστικών λεωφορείων, πλοίων, τρένων και αεροπλάνων αντιμετωπίζεται η αυξημένη κίνηση. Στο μεταξύ, ομαλοποιείται σταδιακά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στα εθνικά οδικά δίκτυα , μετά και τις ουρές χιλιομέτρων που σχηματίστηκαν το μεσημέρι στην εθνική Αθηνών - Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας . Η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερα από 150.000 αυτοκίνητα πρόκειται να περάσουν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών. Η Τροχαία βρίσκεται επί ποδός και από τις 8 το πρωί ισχύουν τα έκτακτα μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν και μετά το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα.

    Καιρός καλοκαιρινός

    Ομαλά διεξάγεται, η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας.

    Από το λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να αποπλεύσουν σήμερα για τα νησιά του Αιγαίου, Κρήτη και Δωδεκάνησα 24 πλοία ,από τη Ραφήνα για τις Κυκλάδες 10 πλοία, ενώ περισσότερα από 100 δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

    Μεγάλη ήταν σήμερα το πρωί η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χωρίς όμως να υπάρξουν προβλήματα για τους επιβάτες. Καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις αεροσκαφών υπήρξαν αλλά ήταν πολύ μικρές χρονικά, της τάξης των 10 λεπτών.

    Στον ΟΣΕ έχουν αυξηθεί οι προσφερόμενες θέσεις κατά 15% προς Πελοπόννησο και κατά 25-30% προς Βόρεια Ελλάδα, οπότε υπάρχουν ακόμη λίγα εισητήρια.

    Στα ΚΤΕΛ έχουν δρομολογήσει 140 επιπλέον δρομολόγια καθημερινά και οι ταξιδιώτες μπορούν να βρουν εισιτήρια μέχρι και την τελευταία στιγμή.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν υψηλές θερμοκρασίες για το Πάσχα . Ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει στις νότιες περιοχές της χώρας ακόμη και τους 28 βαθμούς.

    Εορταστικό ωράριο

    Ανοιχτά έως τις 19:00 τα εμπορικά καταστήματα και έως τις 20:00 τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Τα κρεοπωλεία θα είναι ανοιχτά έως τις 21:00.

    Με εορταστικό ωράριο λόγω του Πάσχα λειτουργεί και σήμερα η αγορά.

    Τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ άνοιξαν στη μία μετά το μεσημέρι και θα κλείσουν στις 8 το βράδυ, ενώ τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Τα κρεοπωλεία θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.

    Ψωμί και για τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραχθεί από τους αρτοποιούς αύριο Μ. Σάββατο. Την Κυριακή του Πάσχα τα αρτοποιεία θα παραμείνουν ανοιχτά 8:00 - 13:00 για το ψήσιμο των φαγητών, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά και το κανονικό ωράριο λειτουργίας επανέρχεται από την Τρίτη 13 Απριλίου.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα θα γίνουν τα τελευταία δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου αύριο το βράδυ (Μ. Σάββατο) όπως ανακοινώθηκε από τη Διοίκηση του ΗΣΑΠ.

    Το τελευταίο δρομολόγιο από Πειραιά προς Κηφισιά, θα γίνει στις 22:15 και από Κηφισιά προς Πειραιά στις 22:45.

    Από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 22:33 και από Κηφισιά προς Ομόνοια στις 23:05.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η μεγάλη έξοδος

    [09] Διεθνή

    Δεν έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια Πανικός στη Σόφια από δηλητηριώδες αέριο

    9/4/2004 3:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 5:32:06 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σχεδόν 50 κάτοικοι της Σόφιας, χρειάστηκε να εισαχθούν επειγόντως σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όταν εισέπνευσαν δηλητηριώδες αέριο. Έξι από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση ενός τροχονόμου, ο οποίος εισέπνευσε μεγάλη ποσότητα αερίου. Το ατύχημα έγινε μεσα σε τμήμα της τροχαίας, το οποίο ήταν κατάμεστο από κόσμο. Οι αρχές συνέλαβαν τον 50χρονο Γκεόργι Χατζηιβάνοφ, κάτοικο της Σόφιας, ο οποίος παραδέχτηκε μεν ότι ευθύνεται για το ατύχημα, αλλά δηλώνει ότι το δοχείο με το αέριο, έπεσε κατά λάθος από την τσέπη του και έσπασε στο δρόμο. Πάντως, οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

    Προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον οργανισμό

    Λίγες ώρες μετά, η ατμόσφαιρα στο τμήμα είχε καθαρίσει.

    Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση δηλητηρίασης άμαχου πληθυσμού της Βουλγαρίας με δηλητηριώδες αέριο πολεμικής χρήσης, σε καιρό ειρήνης.

    Το δακρυγόνο αυτό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται και ως εντομοκτόνο, είναι ένωση του χλωρίου και μπορεί να προκαλέσει ασφυξία και σοβαρές επιπτώσεις στους πνεύμονες, στο συκώτι και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.

    [10] Αθλητισμός

    Στο παραδοσιακό ματς της Μ. Παρασκευής Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός: 9-3

    9/4/2004 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η παράδοση που θέλει τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και της Προοδευτικής, να συναντιούνται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο γήπεδο του Κορυδαλλού, συνεχίσθηκε και σήμερα. Ήταν η 43η φορά που οι "Βραδύποροι" παλαίμαχοι του Ολυμπιακού αντιμετώπισαν τους "Ταλαίπωρους" της Προοδευτικής, σε έναν αγώνα που πλέον έχει γίνει θεσμός. Για την ιστορία, ο Βραδυποριακός νίκησε τον Ταλαιπωριακό με 9-3. Ο Βαΐτσης με τρία γκολ και ο Χατζίδης με δύο πήραν στις πλάτες τους τον Βραδυποριακό και τον οδήγησαν στη νίκη με το ευρύ 9-3. Δύο γκολ πέτυχε και ο Λάλας και από ένα οι Σοφιανόπουλος και Γκόγκιτς ενώ για τον Ταλαιπωριακό σκόραραν οι Νταβέλης, Αταγιάν και Βογιατζής.

    [11] Ιράκ

    Δεν έχουν αναφερθεί τραυματίες "Εκρηκτική" ατμόσφαιρα

    9/4/2004 5:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/4/2004 7:51:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Από τη Φαλούτζα και την Κερμπάλα, ο κύκλος αίματος συνεχίζεται στη Βαγδάτη. Μόνο την εβδομάδα, που μας πέρασε, στη Φαλούτζα τουλάχιστον 450 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και 1000 τραυματίστηκαν. Πάντως, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συμφώνησε για μια προσωρινή παύση των επιχειρήσεων στη Φαλούτζα. Οι νέες πληροφορίες, που έρχονται από το Ιράκ, κάνουν λόγο για ένα νεκρό Βρετανό, ενώ στα δυτικά της πρωτεύουσας όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ Κίμιτ, αναπληρωτής επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων του συνασπισμού, έχασαν τη ζωή τους ένας Ιρακινός πολιτης και ένας Αμερικανός στρατιώτης, σε επίθεση κατά του συνασπισμού. Νωρίς το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις έγιναν στη Βαγδάτη, χωρίς να αναφερθούν θύματα. Ενώ, Ιρακινοί αντάρτες ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν ως ομήρους, σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, τέσσερις Ιταλούς και δυο Αμερικανούς στα δυτικά περίχωρα της πρωτεύουσας. Πριν από λίγο παραιτήθηκε ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμπντέλ Μπασάτ Τούρκι. Μόλις χθες είχε παραιτηθεί ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών, Νούρι Μπαντράνε. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί οι λόγοι της παραίτησης του Τούρκι.

    Συγκρούσεις και στη Μπακούμπα

    Σχετικά με τις απαγωγές των Ιταλών και των Αμερικανών, δημοσιογράφος του Ρόιτερ, δήλωσε, πως είδε τους δυο από τους τέσσερις Ιταλούς σε τζαμί ενός χωριού, κοντά στην ιρακινή πρωτεύουσα. Ο ένας από αυτούς ήταν τραυματισμένος στον ώμο. Οι Αμερικανοί στρατιώτες, που βρίσκονται στην περιοχή, δηλώνουν ότι έχουν πληροφορίες για τις απαγωγές, αλλά δε γνωρίζουν λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, οι Ιταλοί απαχθέντες επέβαιναν σε αυτοκίνητο, γεμάτο όπλα.

    Λίγο νωρίτερα, δημοσιογράφοι, που βρίσκονταν στη Βαγδάτη δήλωσαν πως άκουσαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις, ενώ έγινε γνωστό, πως σημειώθηκε και μία τρίτη έκρηξη στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, κοντά στο ξενοδοχείο "Σέρατον", όπου διαμένουν πολλοί δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και διπλωμάτες. Η έκρηξη προκλήθηκε από βλήμα όλμου, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Αναταραχές μαίνονται και στην πόλη Μπακούμπα, όπου αντάρτες συγκρούονται με τα αμερικανικά στρατεύματα. Στην πόλη διαμένουν Σιίτες και Σουνίτες μουσουλμάνοι. Στόχοι των ανταρτών φαίνονται να είναι κυβερνητικά κτήρια και κτήρια στα οποία φιλοξενούνται οι αμερικανικές δυνάμεις. Οι αναταραχές ξεκίνησαν μετά την προσευχή της Παρασκευής, όταν οι υποστηρικτές του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη του Ιράκ, Μοκτάντα Σαντρ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε απεργία πείνας, κατέλαβαν, διαμαρτυρόμενοι, τους δρόμους.

    Διεθνής ανησυχία και φόβος για όξυνση της βίας

    Ως τη "σοβαρότερη, που έχουμε αντιμετωπίσει" χαρακτηρίζει την κατάσταση στο Ιράκ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο.

    Έκκληση για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων απευθύνει και η Ρωσία, ενώ προειδοποιεί τις δυνάμεις του συνασπισμού για τη "χωρίς διάκριση χρήση βίας". Επίσης, καλεί για αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή και να τερματιστεί η κλιμάκωση της κρίσης.

    Στο μεταξύ, ο σεΐχης Μοχάμαντ Χουσέιν Φαντλάλα, ανώτερος ηγέτης των Σιιτών του Λιβάνου, καταδικάζει "τις σφαγές" που διέπραξαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, οι οποίες μοιάζουν όπως είπε, με εκείνες του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

    Επίσης, ο σεΐχης Φαντλάλα, προειδοποίησε για "μία εξέγερση", που μπορεί να προκαλέσουν κάποιες οργανώσεις στο Ιράκ, τις οποίες δεν κατονόμασε, με την ευκαιρία του εορτασμού της 40ής ημέρας της επετείου του θανάτου του σιίτη ιμάμη Χουσέιν, τη Μεγάλη Κυριακή.

    "Μέσα στη σύγχυση που επικρατεί στο Ιράκ, αμαρτωλοί είναι πιθανόν, με την ευκαιρία της 40ής ημέρας της επετείου του Χουσέιν, να διαπράξουν μία νέα σφαγή στην Κερμπάλα όπως έγινε στην Ασούρα, την πιο ιερή σιιτική ημέρα", είπε ο Φαντλάλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκτός ελέγχου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 9 April 2004 - 16:51:25 UTC