Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετά από αρνητική τοποθέτηση του ΟΗΕ Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό
  • [02] Με τη νέα υπηρεσία της Boeing Σερφάρετε στον αέρα
  • [03] Με απόφαση του Υπουργού Άμυνας Κλείνει το φυλάκιο της Μανίτσας
  • [04] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δέλτα Φαλήρου
  • [05] Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία Συλλήψεις Αράβων υπόπτων
  • [06] Εντονες διεργασίες στη Λευκωσία
  • [07] Καμία πληροφορία για τους 19 πολίτες Αγωνία για τους ομήρους

    [01] Κυπριακό

    Μετά από αρνητική τοποθέτηση του ΟΗΕ Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    13/4/2004 11:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 6:06:02 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 FM ΑΠΕ

    Νέα δεδομένα στο Κυπριακό. Ο ΟΗΕ, χωρίς να ξεκαθαρίζει πλήρως τη θέση του τοποθετείται σε πρώτη φάση αρνητικά απέναντι στο ενδεχόμενο αναβολής των δημοψηφισμάτων, εμμένοντας στο συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Διπλωματικοί κύκλοι από τη Νέα Υόρκη επισημαίνουν ωστόσο ότι ο ΓΓ Κόφι Αναν δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, ενώ και ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρος Κυπριανού, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στον ΟΗΕ υπάρχουν και σκέψεις για αποδοχή της πρότασης. Στην Κύπρο, η πρόταση του ΑΚΕΛ δημιουργεί αναταράξεις σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ο υπ. Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας υπέβαλε την παραίτησή του, λόγω διαφωνίας, από την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον Κύπριο Πρόεδρο. Εξάλλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, οι ΗΠΑ, οι οποίες δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν ήδη τοποθετηθεί κατά της αναβολής των δημοψηφισμάτων, προωθούν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν, καθώς και για τη διασφάλιση εφαρμογής του.

    Αναταράξεις προκαλεί στη Κύπρο η πρόταση ΑΚΕΛ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι το κόμμα δεν έχει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση αναφορικά με τη θέση των Ηνωμένων Εθνών στην πρόταση για αναβολή των δημοψηφισμάτων.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 FM, τόνισε ότι το αίτημα της αναβολής έχει ως στόχο να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός επί του σχεδίου, και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι στον ΟΗΕ βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες ζυμώσεις, και υπάρχουν και σκέψεις για αποδοχή της πρότασης

    Η πρόσφατη εισήγηση του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, του ΑΚΕΛ, να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα, αλλιώς να απορριφθεί το σχέδιο Ανάν έχουν προκαλέσει δονήσεις τόσο στους κόλπους της κυβέρνησης, όσο και στις τάξεις της αντιπολίτευσης .

    Στο μεταξύ, την παραίτησή του από την κυβέρνηση υπέβαλε ο υπουργός Συγκοινωνιών Κίκης Καζαμίας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Καζαμίας επιφυλάχθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις προθέσεις του σε συνέντευξηΤύπου που θα δώσει νωρίς το μεσημέρι. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου . Αμφότεροι οι υπουργοί, οι οποίοι προέρχονται από το ΑΚΕΛ, ψήφισαν υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν. Ο κ. Καζαμίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο την αποχώρηση του και από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Από τον κ. Χρίστου δεν αναμένεται, πάντως, οποιαδήποτε κίνηση πριν από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ, αύριο Τετάρτη.

    Ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου τάχθηκε σθεναρά υπέρ του "Όχι" προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις από πλευράς του έτερου αντιπρόεδρου του ΔΗΣΥ Σωκράτη Χάσικου , ο οποίος δήλωσε ότι ούτε ο κ. Χριστοφόρου αποτελεί εξαίρεση ανάμεσα στους παραπληροφορημένους. Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι είναι ώρα των ηγεσιών και της ευθύνης και όχι του λαϊκισμού και του καφενείου.

    Ο κ. Χάσικος εξαπέλυσε επίθεση και εναντίον του Κύπριου Προέδρου Παπαδόπουλου , τον οποίο κατηγόρησε ότι "παραπλάνησε το λαό όταν υφάρπασε την ψήφο του δηλώνοντας ότι θα διαπραγματευθεί για λύση, κάτι που δεν έπραξε". Ο κ. Χάσικος επέκρινε την ηγεσία του ΑΚΕΛ γιατί "δεν ανέλαβε τις ευθύνες της σοβαρά και υπεύθυνα, αλλά αντίθετα ακολούθησε το ρεύμα". Είπε επίσης ότι θα ήταν πιο έντιμο για το ΑΚΕΛ να πει το δικό του "μέα κούλπα" και να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Τέλος, ο κ. Χάσικος δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Συναγερμό εάν η απόφαση του Εκτακτου Συνεδρίου του κόμματος είναι απορριπτική προ το σχέδιο Ανάν.

    Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν δεν θα υπάρξει πολιτική κρίση στην Κύπρο", δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιάκωβου .

    Αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ , με αντικείμενο την πρόταση του ΑΚΕΛ, την οποία ο Ταλάτ, στην πρώτη αντίδρασή του, απέρριψε. Η αναβολή των δημοψηφισμάτων, είπε ο κ. Ταλάτ, θα επέτρεπε στους Ελληνοκυπρίους να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως εκπρόσωποι ολόκληρης της Κύπρου και θα ζημίωνε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

    Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά τα όσα συμβαίνουν. Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν χθες, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ενώ την Πέμπτη αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών , υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Η κυβέρνηση θα διαχειρισθεί με σύνεση και ψυχραιμία και το "Ναι" και το "Όχι" του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαλληνάκης .

    Εν τω μεταξύ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν, υπέγραψαν επιστολή με επικεφαλής τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παντελή Οικονόμου, την οποία θα παραδώσουν σήμερα στον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη.

    Οι ΗΠΑ πιέζουν

    Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους, "ο Κόφι Ανάν αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω μελέτη της κατάστασης, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης της τοποθέτησης επί του σχεδίου από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο". Αντίθετα, η αμερικανική κυβέρνηση ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για συζήτηση αναβολής.

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ , δήλωσε ότι το Σχέδιο Ανάν της 31ης Μαρτίου είναι το μόνο και το τελευταίο. "Η θέση της Ουάσινγκτον", ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, "είναι: αυτή η διευθέτηση ή καμία ".

    Χωρίς να σχολιάζει το αίτημα για αναβολή του δημοψηφίσματος, ο κ. Μπάουτσερ κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες και τον κυπριακό λαό να λάβουν σοβαρά υπόψη τις συνέπειες από την απώλεια της ευκαιρίας για επίτευξη λύσης. Ανέφερε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες στη Διάσκεψη Δωρητών στις 14 Απριλίου στις Βρυξέλλες, να ασκήσουν πιέσεις και σε άλλους να εισφέρουν γενναιόδωρα για το μέλλον της Κύπρου.

    Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε ότι η κυβέρνηση Μπους θα προβεί και στις αναγκαίες ενέργειες για να διασφαλιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες δομές ασφάλειας για προστασία των συμφερόντων όλων των Κυπρίων πολιτών.

    Όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα, αναμένεται ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πιθανότητα να συνέλθει ξανά το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό πριν τα δημοψηφίσματα, κάτι που τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Γάλλοι δεν κρίνουν αναγκαίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρνητικός στην αναβολή ο ΟΗΕ

    Οι αντιδράσεις στην πρόταση ΑΚΕΛ

    Σχετικά Links:

    Το Σχέδιο Ανάν από το site της Κυπριακής Δημοκρατίας

    [02] Τεχνολογία

    Με τη νέα υπηρεσία της Boeing Σερφάρετε στον αέρα

    13/4/2004 11:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΒΒC

    Την επόμενη φορά που θα επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο και θα σκέφτεστε πώς θα περάσουν οι ατελείωτες ώρες του ταξιδιού σας, εκτός από το να δείτε μία χιλιοπαιγμένη, τις περισσότερες φορές, ταινία, θα έχετε και μία επιπλέον επιλογή καθώς θα μπορείτε να σερφάρετε στο internet. Η Boeing σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες Lufthansa και British Airways έχει αρχίσει ήδη από τον περασμένο χρόνο να εφαρμόζει δοκιμαστικά τη νέα αυτή ιδέα η οποία βρήκε μεγάλη απήχηση από το επιβατικό κοινό. Μετά από αυτό, η Lufthansa ετοιμάζεται να διαθέσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε όλες τις πτήσεις της στα τέλη του μήνα.

    Εργασία από αέρος

    Δεδομένου ότι περίπου το 75% των επιβατών ταξιδεύουν μαζί με το φορητό υπολογιστή τους, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι η νέα υπηρεσία θα κάνει πιο ευχάριστα τα ταξίδια ενώ για τους αγιάτρευτα εργασιομανείς, το αεροπορικό ταξίδι δε θα είναι πλέον χάσιμο χρόνου καθώς θα μπορούν να είναι σε διαρκή επαφή με το γραφείο τους ακόμη και όταν θα βρίσκονται αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από αυτό.

    Υπολογίζεται ότι η νέα υπηρεσία θα κοστίζει περίπου 23 ευρώ για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, 16 ευρώ για τα ταξίδια μεσαίων αποστάσεων και 12 ευρώ για τα ταξίδια που θα διαρκούν μέχρι 3 ώρες.

    Μέχρι στιγμής η Boeing μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία όταν τα αεροσκάφη θα βρίσκονται πάνω από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη, αλλά στο μέλλον στοχεύει να την επεκτείνει και στην Αυστραλία, τη νότια Αμερική και τη νότια Αφρική.

    Το μόνο που θα χρειάζεται από τους επιβάτες θα είναι να διαθέτουν το δικό τους φορητό υπολογιστή με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο αν και ορισμένες εταιρείες θα προσφέρουν και υπηρεσίες Ethernet .

    [03] Εσωτερικά

    Με απόφαση του Υπουργού Άμυνας Κλείνει το φυλάκιο της Μανίτσας

    13/4/2004 1:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 1:13:00 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Στην απόφαση να κλείσει το φυλάκιο Μανίτσα, όπου τη Μεγάλη Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία πέντε στρατιώτες, προχώρησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, αποφάσισε την κατάργηση του φυλακίου γιατί δεν πληροί τους κανόνες ασφαλείας αλλά και για ψυχολογικούς λόγους για τους στρατιώτες. Εν τω μεταξύ, οι δύο στρατιώτες που υπέστησαν σοκ μετά το δυστύχημα πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τη Μεγάλη Παρασκευή για να περάσουν το Πάσχα μαζί με τις οικογένειές τους. Οι Στυλιανός Ζήνδρος και Τραϊανός Κουρτέλης είχαν συμμετάσχει και αυτοί στην προσπάθεια επανατοποθέτησης του ιστού της σημαίας μαζί με τους πέντε άτυχους στρατιώτες, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έπεσαν" για να σηκώσουν τη σημαία ψηλά

    [04] Εσωτερικά

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Δέλτα Φαλήρου

    13/4/2004 1:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αλλαγές που θα διαρκέσουν για τουλάχιστον ένα μήνα τίθεται από σήμερα σε ισχύ στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, στο Δέλτα Φαλήρου, λόγω των έργων για το τραμ. Οι νέες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν τους οδηγούς που κινούνται από τη Γλυφάδα, τον Άλιμο, και το Παλαιό Φάληρο και από την Αθήνα, με κατεύθυνση προς τις Τζιτζιφιές, το Νέο Φάληρο, το Μοσχάτο και τη Λαχαναγορά του Ρέντη. Η κυκλοφορία θα διακόπτεται στο ύψος του παλαιού Ιπποδρόμου, στο σημείο της νέας και παλαιάς παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος. Οι οδηγοί που κινούνται από τα νότια προάστια προς τη Καλλιθέα, το Μοσχάτο και τη λαχαναγορά θα ακολουθούν την εξής διαδρομή: λεωφόρος Ποσειδώνος, Φιξ, Αιόλου, Ορφέως, Κάτω διάβαση Ποσειδώνος, Παλαιά λεωφόρος Ποσειδώνος και Μακαρίου. Αντίστοιχα από την Αθήνα προς τα νότια η διαδρομή θα ακολουθεί την εξής σειρά: Συγγρού, Λυσικράτους, Επαμεινώνδα, Παλαιά λεωφόρο Ποσειδώνος και Μακαρίου.

    Εργασίες και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου

    Εν τω μεταξύ, σε μία λωρίδα διεξάγεται από τις 6:30 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων, στη διασταύρωση των οδών Λεωφόρου Αμαλίας και Όλγας . Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι το μεσημέρι.

    Εργασίες αποκατάστασης θα πραγματοποιηθούν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή 18/4 και στις γέφυρες Ροσινιόλ, Τρεις Γέφυρες, Λένορμαν. Τα έργα για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αρμών διαστολής θα εκτελούνται από τις 20:30 έως τις 6:00 στα εξής σημεία:

    Γέφυρα Ροσινιόλ (2ος αρμός στο ρεύμα προς Πειραιά) Γέφυρα Τρεις Γέφυρες (9ος, 10ος, 11ος αρμός στο ρεύμα προς Πειραιά) Γέφυρα Λένορμαν (6ος αρμός στο ρεύμα προς Πειραιά).

    Στα σημεία αυτά οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας.

    Αύριο, Τετάρτη, αρχίζουν εργασίες ανακατασκευής του κόμβου Μεταμόρφωσης - Κάτω Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Λαμία.

    [05] Διεθνή

    Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία Συλλήψεις Αράβων υπόπτων για τρομοκρατική επίθεση

    13/4/2004 3:48:00 μμ

    Τρεις Αραβες συνελήφθησαν σήμερα από την ουγγρική αστυνομία, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ότι σχεδίαζαν να ανατινάξουν το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Βουδαπέστη, το οποίο θα εγκαινίαζε ο πρόεδρος του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ στις 15 Απριλίου. Ωστόσο, η ουγγρική αστυνομία δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε και αρνήθηκε ότι σχεδιαζόταν επίθεση εναντίον του προέδρου του Ισραήλ, αλλά παραδέχτηκε πως έχει ενημερωθεί για μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη χώρα. ''Η αστυνομία της Βουδαπέστης έλαβε επιπλέον μέτρα ασφαλείας για το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής επίθεσης'', τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λάζος Νέμεθ, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως στόχος μιας πιθανής επίθεσης ήταν ο πρόεδρος Κατσάβ. ''Προχωρήσαμε σε συλλήψεις και συνεχίζουμε τις έρευνες και τις ανακρίσεις'', πρόσθεσε. Ο Ισραηλινός πρόεδρος έφτασε στην ουγγρική πρωτεύουσα σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Inforadio, το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κατσάβ τροποποιήθηκε τέσσερις φορές για λόγους ασφαλείας.

    [06] Κυπριακό

    Εντονες διεργασίες στη Λευκωσία

    13/4/2004 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/4/2004 7:12:15 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εντείνονται οι διαβουλεύσεις, μετά την εμμονή του ΟΗΕ στην προγραμματισμένη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου και την απόρριψη της πρότασης του ΑΚΕΛ για αναβολή τους. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είχε συναντήσεις σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη. Στο μεταξύ, ο Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος σε περίπτωση που υπερισχύσει το "ναι" στο δημοψήφισμα, στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

    Συναντήσεις Ταλάτ με Χριστόφια και Αναστασιάδη

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, αλλά στα δημοψηφίσματα αυτή τη στιγμή, και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρεί ότι τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα, και είναι έτοιμη να πει το "ναι" στο σχέδιο Ανάν. Το ζητούμενο, είπε ο κ. Χριστόφιας, "είναι να πουν και οι δύο κοινότητες το "ναι" , γι' αυτό και ζητούμε την αναβολή, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναλύσουμε στον κόσμο τα θετικά του σχεδίου και να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προοπτικές για εφαρμογή της λύσης". Παράλληλα, επανέλαβε ότι το σχέδιο Ανάν έχει και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία και τόνισε ότι "αυτοί που θέλουν να πουν ένα ξερό "όχι" τονίζουν μόνο τα αρνητικά". Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, υπογράμμισε, στη δική μας πλευρά, έχει δημιουργηθεί ένας παροξυσμός υπέρ του ΟΧΙ και ενάντια στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα πάση θυσία.

    Ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση αναβολής του δημοψηφίσματος θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που έχει καθοριστεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Και διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να γίνει έγκαιρα το δημοψήφισμα και να επιτευχθεί λύση πριν από την 1η Μαΐου, ώστε να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ταλάτ υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι σε μια συμφωνία μεγάλη σημασία δεν έχουν μόνο οι όροι και οι πρόνοιές της, αλλά και η καλή διάθεση για την εφαρμογή της. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε στην κοινή απόφαση των κομμάτων να δουλέψουν από κοινού "για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη" έτσι ώστε να τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει η δυνατότητα μέσα στην Ευρώπη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συνδημιουργήσουν. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με το τουρκοκυπριακό κόμμα, κατά την οποία ανταλλάχθηκαν προβληματισμοί.

    Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τόνισε την επιθυμία του για δύο "ναι" στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη και δεσμευμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα . Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι υπήρξε συναντίληψη και πως καταλαβαίνει τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων. "Θέλουμε να δώσουμε τη διαβεβαίωση ότι στο θέμα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα από την τουρκική πλευρά. Το ίδιο πράγμα απαιτούμε και εμείς από την ελληνοκυπριακή πλευρά", ανέφερε ο κ. Ταλάτ. Αναφερόμενος στις συνομιλίες, είπε ότι ήταν δυνατόν να επιτευχθεί κάποια πρόοδος ακόμα και στις εκ του σύνεγγυς συναντήσεις και έδωσε ως παράδειγμα την πρόταση του κ. Αναστασιάδη για δεύτερη κατοικία στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι μετά από ένα ενδεχόμενο "όχι" της ελληνοκυπριακής πλευράς θα αρχίσει εκστρατεία αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο κ. Ταλάτ είπε πως δεν θα ήταν σωστό να προβεί σε σχόλια σε αυτό το στάδιο και επανέλαβε την επιθυμία τα δημοψηφίσματα να καταλήξουν σε δύο "ναι". Ωστόσο, ανέφερε πως "μετά από όλο αυτό τον αγώνα, δεν θα έχει δίκιο όποιος απαιτήσει να παραμείνει απομονωμένος ο τουρκοκυπριακός λαός από εδώ και μπρος".

    Με παραίτηση απειλεί ο Ντενκτάς

    Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι αν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα στις 24 Απριλίου η απάντηση είναι "ναι", τότε θα παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής του ψευδοκράτους. Σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ", ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης . "Αν το αποτέλεσμα είναι ναι, τότε δεν θα παραμείνω στην εξουσία ως πρόεδρος του ψευδοκράτους γιατί δεν θα υπάρχει πλέον νόημα να παραμείνω. Ορισμένοι εκφράστηκαν για το θέμα αυτό λέγοντας ότι θα πρέπει να παραμείνω στην εξουσία ασχέτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αλλά δεν θα υπάρχει πλέον νόημα. Πιστεύω ότι η ψήφος που θα δοθεί στο δημοψήφισμα είναι η έκφραση της εμπιστοσύνης του λαού προς εμένα", είπε ο Τ/Κ ηγέτης. Σε ερώτηση για τη στάση του ΑΚΕΛ σε σχέση με το δημοψήφισμα, ο Ντενκτάς ταύτισε τη στάση του ΑΚΕΛ με τη γαλλική στάση σε σχέση με το δημοψήφισμα, αναφέροντας ότι η Γαλλία υποστηρίζει το "όχι". Ο κ. Ντενκτάς απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση σχετικά με δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναχωρώντας το Σάββατο για τη Ιαπωνία, είπε: "ό,τι έχει να πει ο Ραούφ Ντενκτάς μπορεί να το πει και από την Κύπρο, τον ακούμε και από κει". Ωστόσο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι το Κυπριακό γι' αυτόν είναι εθνική υπόθεση, στην οποία αφιέρωσε πολλά χρόνια από τη ζωή του και το θέμα αυτό το συζήτησε πολλές φορές στην Τουρκία χωρίς να κάνει καμία διάκριση υποστηρίζοντας πάντα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Από το Τόκιο, ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα του ανταγωνισμού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν αυτό το μήνα για την επανένωση της Κύπρου δεν αφορούν ενδεχόμενη νίκη της μίας πλευράς επί της άλλης. Απαντώντας σε επικρίσεις ότι το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ ειρηνευτικό σχέδιο, για το οποίο θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα, ευνοεί τους Τουρκοκυπρίους, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από ένα θετικό αποτέλεσμα. Επίσης, υπογράμμισε πως η επανένωση της Κύπρου δεν είναι όρος που έχει τεθεί από την Ε.Ε για την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στη διαδικασία.

    Στο μεταξύ, αργά το απόγευμα της Τρίτης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε ότι η Άγκυρα είναι υπέρ τόσο της διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων στην καθορισμένη ημερομηνία όσο και του σεβασμού προς το αποτέλεσμα που θα προκύψει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαβουλεύσεις για το Κυπριακό

    Σχετικά Links:

    Το Σχέδιο Ανάν από το site της Κυπριακής Δημοκρατίας

    [07] Ιράκ

    Καμία πληροφορία για τους 19 πολίτες Αγωνία για τους ομήρους

    13/4/2004 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Χαώδης παραμένει η κατάσταση στο Ιράκ καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τους 19 ομήρους. Μετά τους τρεις Τσέχους δημοσιογράφους, τους εννέα Αμερικανούς και τους τρεις Ιάπωνες, η ιταλική RAI μετέδωσε ότι, τέσσερις Ιταλοί πολίτες αγνοούνται στο Ιράκ ενώ αργότερα το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα τους έδειξε να κρατούνται αιχμάλωτοι από ισλαμική ομάδα. Νωρίτερα πάντως απελευθερώθηκαν οι πέντε Ουκρανοί και τρεις Ρώσοι πολίτες, που κρατούνταν από χθες. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τους έστειλαν πίσω στην έδρα της εταιρίας τους με ταξί ζητώντας τους συγγνώμη, μόλις έμαθαν τις εθνικότητές τους. Εξάλλου Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Πορτογαλία καλούν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ. Νωρίτερα αμερικανικό ελικόπτερο συνετρίβη δυτικά της Βαγδάτης, χωρίς να υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για θύματα ενώ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη Νατζάφ. Στο μεταξύ ελεύθερος αφέθηκε ο Αλ Αράζι, υπαρχηγός του Σιίτη ηγέτη, Αλ Σαντρ, που κρατήθηκε από τους Αμερικανούς για 5 ώρες, ενώ ισχύει ως το βράδυ η εκεχειρία με τους σουνίτες αντάρτες στη Φαλούτζα. Τέλος στις 3.30 π.μ, ώρα Ελλάδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου καθώς πιέζεται να στείλει άλλους 10.000 άνδρες στο Ιράκ.

    Τέσσερις Ιταλοί απήχθησαν στη Φαλούτζα

    Μια βιντεοταινία με τέσσερις άνδρες που περιγράφονται ως Ιταλοί όμηροι οι οποίοι κρατούνται από μια ιρακινή ισλαμιστική οργάνωση που απαιτεί την αποχώρηση των ιταλικών δυνάμεων από το Ιράκ μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ Αλ Τζαζίρα .

    Οι τέσσερις φαίνονται στην ταινία καθισμένοι στο έδαφος να κρατούν τα διαβατήριά τους, περιτριγυρισμένοι από ενόπλους, που έχουν τα πρόσωπά τους καλυμμένα με την παραδοσιακή αραβική μαντίλα. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως οι τέσσερις αγνοούμενοι Ιταλοί εργάζονται για την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας DTS Security.

    "Η ιταλική κυβέρνηση... θα πρέπει να υποσχεθεί και να δώσει εγγυήσεις ότι, θα αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ και να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα και να απελευθερώσει μουσουλμάνους κληρικούς στο Ιράκ'', λέει μια φωνή στην βιντεοταινία που μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, προσθέτοντας ότι, οι Ιταλοί συνελήφθησαν στη σουνιτική πόλη Φαλούτζα.

    "Απαιτούμε από την ιταλική κυβέρνηση μια επίσημη συγγνώμη προς το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους την οποία θα ζητήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός... Αν η ιταλική κυβέρνηση συμφωνήσει στα αιτήματα αυτά, θα την ενημερώσουμε με ποιους θα πρέπει να διαπραγματευτεί για την απελευθέρωσή τους'', προσθέτει η φωνή, καταλήγοντας ότι, οι απαγωγείς είναι μονάδα μιας οργάνωσης, που το αλ-Τζαζίρα ανέφερε, πως αυτοαποκαλείται Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν .

    Αφέθηκε ελεύθερος ο Χάζεμ αλ Αράζι

    Ελεύθερο άφησε στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός, μετά από πολύωρη κράτηση, τον Χάζεμ αλ Αράζι, υπαρχηγό του ριζοσπάστη Σιίτη ηγέτη Μοκτάντα αλ Σαντρ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Αλ Αράζι συνελήφθη νωρίς το πρωί την ώρα, που προσπαθούσε να φύγει από ξενοδοχείο στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός δεν ανακοίνωσε τους λόγους σύλληψής του.

    Ο ίδιος σε συνεντεύξεις, που έδωσε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης δήλωσε, πως κρατήθηκε για πέντε ώρες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δεν ανακρίθηκε και πως οι Αμερικανοί στρατιωτικοί πριν τον απελευθερώσουν του ζήτησαν συγγνώμη. "Καταγγέλλω αυτήν την απάνθρωπη συμπεριφορά", κατέληξε ο Αλ Αράζι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε εξέλιξη τα θρίλερ ομηρίας

    Εύθραυστη εκεχειρία στη Φαλούτζα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 April 2004 - 16:51:42 UTC