Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλα για τη νίκη η Προοδευτική
  • [02] "Πόντιος Πιλάτος"... η ΝΕΤΜΕΝΤ
  • [03] Εκατοντάδες απομακρύνονται από τα σπίτια τους Επτά νεκροί από διαρροή
  • [04] Ανανεώνει με Ρεάλ ο Ρ.Κάρλος
  • [05] Ισχύει το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης εξουσίας Το Ιράκ κεντρικό θέμα στη
  • [06] Τελευταίες πινελιές...
  • [07] Ντέρμπι εκπλήξεων...
  • [08] Για δωρεάν διακοπές Από τη Δευτέρα τα δελτία κοινωνικού τουρισμού
  • [09] Αντίθετες Γαλλία, Ρωσία, Αλγερία, Κίνα Ανακοίνωση Τύπου αντί προεδρικής

    [01] Αθλητισμός

    Όλα για τη νίκη η Προοδευτική

    16/4/2004 7:14:00 μμ

    Με στόχο τη νίκη που αποτελεί μονόδρομο, θα παραταχθούν το Σάββατο οι ποδοσφαιριστές της Προοδευτικής απέναντι στην ΑΕΚ. Οι "βυσσινί" γνωρίζουν πολύ καλά ότι με νίκη θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για την επίτευξη του στόχου τους που είναι η παραμονή στην κατηγορία. Aλλωστε όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο τεχνικός της ομάδας Σούλης Παπαδόπουλος "μία νίκη επί της ΑΕΚ μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον βαθμολογικό πίνακα". Από το ματς θα απουσιάσουν οι Αγγελόπουλος και Νταγκουνάκης. Οι ποδοσφαιριστές που θα είναι στην αποστολή είναι οι: Καραναστάσης, Στρακόσια, Καρανικόλας, Πουλόπουλος, Ανδράλλας, Φραντζέσκος, Τόγιας, Βιλανάκης, Ζαϊμι, Αντωνόπουλος, Κουμεντάκος, Τσιμπανάκος, Σπέρτος, Μάγγος, Θάνος, Σιδηρόπουλος, Βαρτζιώτης, Κουτσουπιάς, Καζαντζής.

    [02] Αθλητισμός

    "Πόντιος Πιλάτος"... η ΝΕΤΜΕΝΤ

    16/4/2004 7:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 9:04:32 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κυριολεκτικά στην τύχη της έχουν αφήσει οι βασικοί μέτοχοι την ομάδα της ΑΕΚ, την ώρα που αναμένεται η απόφαση της FIFA για την τιμωρία της "Ένωσης", με αφαίρεση βαθμών λόγω οφειλών σε τρεις πρώην ποδοσφαιριστές Φερούζεμ, Μπελότι, Φολία αλλά και την Παλμέιρας. Η ΝΕΤΜΕΝΤ με ανακοίνωσή της την Παρασκευή σήκωσε ψηλά τα χέρια απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα της ΑΕΚ, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βοηθήσει στην υπαγωγή της ΠΑΕ στο άρθρο 44, ενώ δηλώνει άγνοια για συνάντηση με την πλευρά Νικολαϊδη και ότι δεν μπορεί να παίξει ρόλο στη διαχείριση της ΠΑΕ.

    Η ανακοίνωση αναλυτικά

    Συγκεκριμένα αναφέρει:

    "Με αφορμή τα δημοσιεύματα εφημερίδων, η NETMED αισθάνεται την υποχρέωση, για την αποκατάσταση της αλήθειας, να διευκρινίσει τα εξής: -Η NETMED στηρίζει την ΑΕΚ και υποστηρίζει όλες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες για την οικονομική της εξυγίανση. -Η NETMED είναι μέτοχος στην ΑΕΚ με ποσοστό 15% και συνεπώς αποτελεί μειοψηφία. Ως εκ τούτου η NETMED δεν είναι σε θέση να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις δραστηριότητες ή τις αποφάσεις διαχείρισης της ομάδας. -Η NETMED ως νομικό πρόσωπο που δεν έχει φυσικά πρόσωπα ως μετόχους δεν έχει το νομικό δικαίωμα να συμμετέχει στη διαχείριση της εταιρίας, οι δε μετοχές της είναι ανενεργείς (παγωμένες). -Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η NETMED δεν μπορεί να μετέχει στις γενικές συνελεύσεις, να ψηφίζει κ.α. -Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η NETMED δεν επιθυμεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην ομάδα. -Δηλώνουμε ότι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στην ΑΕΚ είναι να βοηθήσουμε να υπαχθεί στις διαδικασίες του άρθρου 44. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία μας αποδέχεται να διαγράψει χρέη, να κεφαλοποιήσει δάνεια και να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τους μετόχους, που ασκούν την διοίκηση στην ΑΕΚ, για να πετύχει η δικαστική διαδικασία του άρθρου 44. -Όσον αφορά τα συνεχή δημοσιεύματα περί τριμερούς συναντήσεως την επόμενη εβδομάδα δεν είναι σε γνώση μας κάτι σχετικό. Όλα τα πιο πάνω είναι απολύτως γνωστά σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον της ΑΕΚ. -Τέλος η εταιρία μας δεν μπορεί και δεν θέλει να παρακολουθήσει κάποιους που για τους δικούς του λόγους παρερμηνεύουν ή διαστρεβλώνουν την αλήθεια".

    [03] Διεθνή

    Εκατοντάδες απομακρύνονται από τα σπίτια τους Επτά νεκροί από διαρροή αερίου στην Κίνα

    16/4/2004 7:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την πόλη Τσονγκ κινγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, μετά από διαρροή χλωριούχου αερίου από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον επτά ανθρώπων, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. "Από τότε που σημειώθηκαν οι εκρήξεις και η διαρροή χλωριούχου αερίου, 150.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν" από την περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι "οι ειδικοί δεν μπορούν να αποφασίσουν πότε θα μπορέσει να λήξει ο συναγερμός". Η διαρροή του χλωριούχου αερίου προκλήθηκε το πρωί (τοπική ώρα) στο εργοστάσιο χημικών προϊόντων Τιανιουάν, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Τσονγκ κίνγκ, όταν ένας θάλαμος ψύξης χλωρίου εξερράγη, προκαλώντας διαρροή χλωριούχου αερίου, το οποίο σχημάτισε ένα μεγάλο σύννεφο, σύμφωνα με τους εργάτες του εργοστασίου. Μετά την πρώτη έκρηξη ακολούθησαν κι άλλες.

    [04] Αθλητισμός

    Ανανεώνει με Ρεάλ ο Ρ.Κάρλος

    16/4/2004 8:03:00 μμ

    Τέλος στη φημολογία για το ενδεχόμενο της μεταγραφής του Ρομπέρτο Κάρλος στην Τσέλσι βάζει με δημοσίευμά της η ισπανική εφημερίδα Marca που αποκαλύπτει ότι ο Βραζιλιάνος άσος είναι έτοιμος να υπογράψει στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου νέο συμβόλαιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης παρατείνοντας την παραμονή του στη "Βασίλισσα" μέχρι το 2007. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο βραζιλιάνος συναντήθηκε την Πέμπτη, στο προπονητικό κέντρο της Λα Μάνγκα, με τον γενικό διευθυντή των "μερένγκες" Χόρχε Βαλντάνο και τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο και αποφάσισαν ότι με τη λήξη της εφετινής περιόδου θα πέσουν οι υπογραφές στο νέο συμβόλαιο. Το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου που είναι σε ισχύ λήγει στις 30 Ιουνίου του 2005.

    [05] Ιράκ

    Ισχύει το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης εξουσίας Το Ιράκ κεντρικό θέμα στη συνάντηση Μπους - Μπλερ

    16/4/2004 8:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 8:39:32 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: CNN-BBC

    Πιστοί στο χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς στις 30 Ιουνίου, εμφανίσθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζορτζ Μπους. "Δεν πρόκειται να ταλαντευτούμε από τις απειλές και τον εκφοβισμό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας" δήλωσε ο Μπους, τονίζοντας ότι το Ιράκ έχει δυο επιλογές, ή να προχωρήσει στη Δημοκρατία ή να επιστρέψει στη δικτατορία και την τρομοκρατία. Από την πλευρά του, ο Τόνι Μπλερ, υπογράμμισε ότι ο ΟΗΕ θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας στο Ιράκ.

    Ζητούν ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Ο Μπους δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, θα συνεχίζουν τη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στο Ιράκ, τον Ιανουάριο του 2005, ενώ επαίνεσε το έργο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραίμι, ο οποίος ετοιμάζει σχέδιο του ΟΗΕ για το Ιράκ..

    Στο σχέδιο, αυτό, προτείνεται η αντικατάσταση της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, η οποία έχει διορισθεί από τις ΗΠΑ, με μία υπηρεσιακή κυβέρνηση , μετά τις 30 Ιουνίου.

    Τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, θα ορισθούν από τα Ηνωμένη Έθνη, μετά από διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά, τη σημερινή προσωρινή κυβέρνηση της χώρας αλλά και άλλους Ιρακινούς.

    Ανταποκριτές στην Ουάσινγκτον, επισημαίνουν ότι και οι δυο ηγέτες, συμφωνούν ότι είναι αναγκαία μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη μεταβίβαση της εξουσίας στο Ιράκ.

    Οι δυο πλευρές, θεωρούν αναγκαία αυτή τη δράση, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη πολεμική για την έξαρση της βίας στο Ιράκ.

    Συνάντηση Μπλερ - Ανάν

    Της συνάντησης με τον Τζορτζ Μπους, προηγήθηκαν συνομιλίες του Τόνι Μπλερ στη Νέα Υόρκη με τον Κόφι Ανάν.

    Μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κοινή πρόθεση αλλά και κοινός στόχος των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ .

    Τόνισε επίσης ότι συμφωνεί με τον Κόφι Ανάν στην ανάγκη να επιτευχθεί ''απόλυτη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας για ένα δημοκρατικό Ιράκ, που θα κυβερνάται από τον Ιρακινό λαό και για ένα εθνικά κυρίαρχο κράτος του οποίου ο πλούτος θα είναι πλούτος του Ιρακινού λαού και η κυβέρνησή του, κυβέρνηση του Ιρακινού λαού''.

    [06] Αθλητισμός

    Τελευταίες πινελιές...

    16/4/2004 8:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 9:04:10 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σε μια κατάμεστη από οπαδούς Ριζούπολη, που συμπαραστάθηκαν στους παίκτες αλλά και καταφέρθηκαν κατά της απόφασης της αθλητικής ηγεσίας να μην πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα της Κυριακής, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την Παρασκευή την τελευταία του προπόνηση ενόψει του ντέρμπι. Την ίδια ώρα στη Παιανία ο Ιτζακ Σουμ είδε τον Λουτσιάν Σαμαρτεάν να τίθεται οριστικά νοκ αουτ καθώς δεν ξεπέρασε το πρόβλημα στο γόνατο από το παιχνίδι του ημιτελικού με την ΑΕΚ. Αυτό που δόθηκε ως μήνυμα από τη διοίκηση στους παίκτες ήταν ότι "όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, βρίσκονται στο πλευρό τους, σαν μια γροθιά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα". Με ανακοίνωση του ο ΠΣΑΤ, συνέστησε στους οπαδούς των δυο ομάδων ψυχραιμία και ευχήθηκε να πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι αντάξιο της ιστορίας των δύο συλλόγων.

    Μήνυμα νίκης

    Περίπου 12.000 φίλοι του Ολυμπιακού, δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στην Ριζούπολη δίνοντας το δικό τους μήνυμα για νίκη. Οι οπαδοί του "Θρύλου" δεν έπαψαν λεπτό να φωνάζουν υπέρ της ομάδας ενώ δεν έλειψαν πανό στις εξέδρες, τα οποία ήταν εναντίον τόσο του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, όσο και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κόσμος των πρωταθλητών Ελλάδας φώναξε ρυθμικά ακόμα και το όνομα του Λάμπρου Χούτου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό αποδοκιμαζόταν έντονα από τους φιλάθλους των Περαιωτών.

    Η προπόνηση είχε διάρκεια 80 λεπτών και κατά την αποχώρηση η ομάδα αλλά και ο Νίκος Αλέφαντος γνώρισαν την αποθέωση.

    Απών ο Σαμαρτεάν

    Στο στρατόπεδο του Παναθηναικού, το μόνο πρόβλημα του Ιτζάκ Σουμ εν όψει του ντέρμπι, ακούει στο όνομα Λουτσιάν Σανμαρτεάν. Ο Ρουμάνος ποδοσφαιριστής, έκανε και πάλι ατομικό πρόγραμμα, πράγμα που σημαίνει ότι η πιθανότητα να είναι έστω και στη 18άδα, είναι μικρή.

    Το αύστημα με το οποίο αναμένεται, τουλάχιστον να ξεκινήσει ο Σουμ, είναι το 4-4-2 και ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού είναι πιθανό, αν ο Παναθηναϊκός προηγηθεί να "γυρίσει" σε 3-5-2. Οσο για τις επιθετικές επιλογές, αυτές είναι τρεις ως γνωστόν: Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε, με τους δύο πρώτους να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν.

    Πάντως αύριο ο Ιτζάκ Σουμ θα έχει μια ακόμη ευκαιρία να δει τους παίκτες του στο γήπεδο, καθώς έχει προγραμματίσει μια ακόμη προπόνηση στις 18:00, οπότε στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και η αποστολή του ντέρμπι.

    [07] Αθλητισμός

    Ντέρμπι εκπλήξεων...

    16/4/2004 8:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τη δικιά τους μάχη, για μια θέση στο κύπελλο UEFA, θα δώσουν την Κυριακή οι δύο εκπλήξεις του φετινού πρωταθλήματος Αιγάλεω και Χαλκηδόνα. Η Χαλκηδόνα θέλει περισσότερο τους βαθμούς αλλά στο "στρατόπεδο" του Αιγάλεω πιστεύουν ότι θα πάρουν το αποτέλεσμα που θέλουν, ώστε να εξασφαλίσουν και τυπικά την έξοδό τους στην Ευρώπη. Το "Σίτι", θα παραταχθεί χωρίς τον επιθετικό του, Νίκο Νικολόπολο, που υποφέρει από οξεία αμυγδαλίτιδα, αλλά και τον μέσο Σκοπελίτη που είναι τιμωρημένος. Το επιθετικό δίδυμο θα αποτελέσουν οι Γιάννης Χλωρός και Ανέστης Αγρίτης. Στο άλλο στρατόπεδο ο Παππάς ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα αφού είχε πυρετό, αλλά ούτως ή άλλως δεν προβληματίζει τον Γιώργο Παράσχο καθώς είναι τιμωρημένος και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής. Ο προπονητής της Χαλκηδόνας δεν υπολογίζει ούτε στον ανέτοιμο Τιούτιο, τον τραυματία Εμπεντε και τον επίσης τιμωρημένο Αντερσον.

    [08] Εσωτερικά

    Για δωρεάν διακοπές Από τη Δευτέρα τα δελτία κοινωνικού τουρισμού

    16/4/2004 8:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 9:03:18 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αρχίζει τη Δευτέρα η διανομή των δελτίων κοινωνικού τουρισμού στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους από την Εργατική Εστία. Τα δελτία θα δίνονται καθημερινά από τα κατά τόπους γραφεία της Εργατικής Εστίας, από τις 8.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με αλφαβητική σειρά των δελτίων θα γίνουν φέτος με τη νομοθεσία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Ωστόσο, το υπουργείο Απασχόλησης προτίθεται να αλλάξει το νόμο και να απλουστευτούν οι διαδικασίες από την επόμενη χρονιά.

    Τα δικαιολογητικά

    Για την παραλαβή των δελτίων απαιτείται η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών. Για τους εργαζόμενους:

    Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας θεωρημένα για το έτος 2003 Αστυνομική ταυτότητα Απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης εργαζομένου με εκατό (100) ημέρες εργασίας, έτους 2003 και με πενήντα (50) για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά και για άγαμες μητέρες. Στη περίπτωση που δεν έχουν εκδοθεί τα αποσπάσματα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης απαιτείται βεβαίωση εργοδότη με τον αριθμό ημερών εργασίας και τον κλάδο ασφάλισης θεωρημένη από το ΙΚΑ. Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας έτους 2003 ή φορολογικής δήλωσης (και των δύο συζύγων, όταν έχουν αυτοτελές δικαίωμα λήψης των παροχών) Αντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας προστατευομένων μελών Για τους ασφαλισμένους σε άλλους φορείς εκτός ΙΚΑ για τη διαπίστωση του ορίου ηλικίας των παιδιών απαιτείται επιπλέον ληξιαρχική πράξη γέννησης ή βεβαίωση σπουδών Διαζευκτήριο ή αντίγραφο αγωγής ή απόφαση Δικαστηρίου περί της επιμέλειας των παιδιών στη περίπτωση των διαζευγμένων γονέων και στη περίπτωση χηρείας ληξιαρχική πράξη θανάτου

    Για τους συνταξιούχους:

    Αστυνομική ταυτότητα Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας θεωρημένα για το έτος 2003 Αρχική απόφαση σύνταξης ή βεβαίωσης από τον συνταξιοδοτικό φορέα Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2003 ή πρωτότυπο και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης Αντίγραφο βιβλιαρίου ασθενείας προστατευομένων μελών

    Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες : Οι ασφαλισμένοι

    Βιβλιάριο ασθενείας ατομικό και οικογενειακό θεωρημένο για το έτος 2003 Αστυνομική ταυτότητα Γνωματεύσεις Α/βάθμιων ή Β/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή άλλων επιτροπών Ασφαλιστικών Φορέων ή Ειδικών Διαγνωστικών Κέντρων ή Μονάδων του Ε.Σ.Υ. από τις οποίες προκύπτουν παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας έτους 2003 ή φορολογικής δήλωσης (και των δύο συζύγων, όταν έχουν αυτοτελές δικαίωμα λήψης των παροχών) Οι ανασφάλιστοι

    Γνωματεύσεις Α/βάθμιων Ή Β/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ή άλλων Επιτροπών Ασφαλιστικών Φορέων ή Ειδικών Διαγνωστικών Κέντρων ή Μονάδων του Ε.Σ.Υ., από τις οποίες προκύπτουν παθήσεις που επιφέρουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 67% Αστυνομική ταυτότητα Πρωτότυπο και αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας 2003 ή φορολογικής δήλωσης (και των δύο συζύγων σε περίπτωση, όταν έχουν αυτοτελές δικαίωμα λήψης των παροχών)

    Σχετικά Links:

    Το site του Οργανισμού Εργατικής Εστίας

    [09] Κυπριακό

    Αντίθετες Γαλλία, Ρωσία, Αλγερία, Κίνα Ανακοίνωση Τύπου αντί προεδρικής δήλωσης

    16/4/2004 10:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2004 10:46:23 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Έντονες είναι οι διεθνείς πιέσεις προς τους Ελληνοκυπρίους για υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Το θέμα συζητήθηκε και στο ΣΑ του ΟΗΕ, όπου παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από ΗΠΑ και Βρετανία, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε την πρόταση για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης, με την οποία θα παροτρυνόταν ο κυπριακός λαός να πει "ναι" στα δημοψηφίσματα. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή από Γαλλία, Αλγερία, Ρωσία και Κίνα και ο πρόεδρος του σώματος, Γκούντερ Πλόιγκερ διάβασε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι δίνεται στις δύο κοινότητες της Κύπρου χρυσή ευκαιρία με τα δημοψηφίσματα. Νωρίτερα, ο Κόλιν Πάουελ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β΄σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου και υποσχέθηκε βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι το καταψηφίσουν. Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, χαρακτήρισε εικασίες τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αν οι Ελληνοκύπριοι πουν όχι. Την αμέριστη στήριξή του στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε νωρίτερα την Παρασκευή και ο Τόνι Μπλερ, μετά από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Γαλλία, Ρωσία, Αλγερία, Κίνα "μπλόκαραν" την προεδρική δήλωση

    Στη δυσφορία, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Αλγερίας και της Κίνας, "σκόνταψαν" οι πιέσεις Αμερικανών και Βρετανών για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης για το Κυπριακό, κατά την οποία θα παροτρυνόταν ο κυπριακός λαός να πει ναι στο δημοψήφισμα.

    Στην ανακοίνωση που διάβασε μετά το τέλος των διαβουλεύσεων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Γερμανός πρέσβης Γκούλντερ Πλόνκε, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας καλωσορίζει τα αποτελέσματα της χθεσινής διεθνούς συνδιάσκεψης δωρητών που έγινε στις Βρυξέλλες και υπογραμμίζεται ότι επαφίεται πλέον στους Κυπρίους να λάβουν μία ιστορική απόφαση στις 24 Απριλίου για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

    Τονίζεται επίσης, ότι σε περίπτωση που το σχέδιο γίνει αποδεκτό, το Συμβούλιο Αασφαλείας, θα αναλάβει επιπρόσθετες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας νέας επιχείρησης του ΟΗΕ σε ένδειξη υποστήριξης της αποτελεσματικής και πλήρους εφαρμογής του από όλα τα μέρη.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεσμεύεται ότι θα φροντίσει για τη διασφάλιση του σχεδίου και το σεβασμό των όρων του από όλες τις πλευρές.

    Πιέσεις από όλες τις πλευρές

    Την ίδια ώρα, πυρετώδεις διεργασίες, ασφυκτικές πιέσεις και προειδοποιήσεις από το διεθνή παράγοντα, συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, λίγες μέρες πριν από τα δημοψηφίσματα.

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, διαμηνύουν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην πλευρά που θα καταψηφίσει το σχέδιο, ενώ από την πλευρά της Αγκυρα, εκμεταλλευόμενη την κατάσταση, δηλώνει ότι θα εντείνει τις πιέσεις της για αναγνώριση του ψευδοκράτους, σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι πουν "όχι".

    Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις του Τόμας Γουέστον που μίλησε για ριζική αναθεώρηση της αμερικανική πολιτικής απέναντι στους Τουρκοκυπρίους και αλλαγή του status στην περιοχή σε περίπτωση καταψήφισης του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους αλλά και οι προειδοποιήσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι σε μία τέτοια περίπτωση " Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα αφεθούν στα κρύα του λουτρού".

    Στην Αθήνα πάντως, ο Αμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ, χαρακτήρισε εικασίες τα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχουν τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου και όχι οι υποθέσεις για το μέλλον.

    Πιέζει και η Ευρώπη

    Την ίδια ώρα, οι πιέσεις είναι αφόρητες και από την Ευρώπη.

    Ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ευρωπαίος Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι "σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη του βορείου τμήματος του νησιού "

    Νωρίτερα σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πέτρο Μολυβιάτη, δεσμεύθηκε, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ότι η Ε.Ε θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του σχεδίου και από τις δυο πλευρές σε περίπτωση που αυτό γίνει αποδεκτό.

    Αιχμηρός εμφανίσθηκε στις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, ο οποίος χαρακτήρισε αντιφατική τη συμπεριφορά των κυπριακών κομμάτων.

    Όπως είπε, ενώ κατά την επίσκεψη εκπροσώπου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην Κύπρο, τα κόμματα της Κύπρου είχαν στηρίξει το σχέδιο, τώρα πραγματοποιούν εκστρατεία εναντίον του και ζητούν αναβολή των δημοψηφισμάτων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 16 April 2004 - 20:51:05 UTC