Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό,τι πρέπει για τις ζέστες Η μπύρα που ...κρυώνει για χάρη σας!
  • [02] Ο ιος "ξέφυγε" από εργαστήριο Άλλα δύο κρούσματα SARS στην Κίνα
  • [03] Σώθηκε από θαύμα Ένας από μηχανής σκύλος
  • [04] Χωρίς αλλαγές η έγκριση Τελικό "ναι" για την "πράσινη γραμμή"
  • [05] Πανωτόκια και εξυγίανση της ΑΤΕ οι πρώτοι στόχοι Ανέλαβε ο νέος
  • [06] Όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ΕΛΑ Γάντι ...έφερε στο δικαστήριο η
  • [07] Χαστούκι την κατάλληλη ώρα
  • [08] Αναλαμβάνουν οι Ιρακινοί Αρχίζει η αποχώρηση από τη Φαλούτζα
  • [09] Κατα τη χειροτονία του μητροπολίτη Κοζάνης Ρίχνει τους τόνους ο
  • [10] Προτιμήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή Ρεκόρ Εθελοντισμού στην Αθήνα
  • [11] "Εχθρός της νεολαίας" το Διαδίκτυο Κινέζικες "βολές" στα Internet cafe
  • [12] Διαψεύδει η Μάντσεστερ περί "Ρούουντ"
  • [13] Στη Νέα Σμύρνη η "γιορτή"
  • [14] Έντονες οι αντιδράσεις Υπερψηφίστικε το νομοσχέδιο Γκασπαρίνι
  • [15] "Μάχη" με αφορμή το Κυπριακό Κόντρα για την εξωτερική πολιτική

    [01] Τεχνολογία

    Ό,τι πρέπει για τις ζέστες Η μπύρα που ...κρυώνει για χάρη σας!

    29/4/2004 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 5:48:23 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ζέστη αναμένεται ανυπόφορη. Πόσο θα θέλατε ένα δροσιστικό ποτό, για να σας ανεβάσει τη διάθεση και να κατεβάσει λίγο τη θερμοκρασία. Τι πιο καλό λοιπόν από μία μπύρα, ξανθιά, σκούρα ή και κόκκινη, ανάλογα τα προσωπικά σας γούστα. Η μπύρα και δροσίζει και σε συνδυασμό με τον καυτό ήλιο, προσφέρει την απαραίτητη ζάλη για να διεκπεραιώσετε όλες σας τις υποχρεώσεις. Μία κρύα μπύρα, όμως, δεν μπορείτε να τη βρείτε παντού και το να την πιείτε ζεστή δεν έχει κανένα νόημα. Αυτό σκέφτηκαν, λοιπόν, και οι Βρετανοί επιστήμονες και είπαν να δημιουργήσουν ένα "αυτο-ψυχόμενο" κουτάκι μπύρας. Αφού, ενεργοποιήσετε το κουτάκι, μέσα σε τρία λεπτά η θερμοκρασία της μπύρας θα έρθει στους τρεις βαθμούς Κελσίου και μη βιαστείτε να την πιείτε. Θα παραμείνει κρύα για μία ολόκληρη ώρα.

    Βασίζεται σε πολύ απλή ιδέα

    Η όλη ιδέα στηρίζεται στο φαινόμενο της εξάτμισης, σε αυτό, δηλαδή, που οφείλεται το γεγονός, ότι κρυώνετε, μόλις βγείτε από το μπάνιο. Το κουτάκι της μπύρας, λοιπόν, περιβάλει ένα υγρό σε μορφή ζελέ , το οποίο αρχίζει να εξατμίζεται, μόλις στρίψετε τη βάση του κουτιού, η οποία περιέχει επίσης ένα μονωμένο εργαλειάκι, που απορροφά τη ζέστη.

    Έτσι, η θερμοκρασία του υγρού πέφτει και επιπλέον δημιουργείται ένα κενό , το οποίο διατηρεί τη χαμηλή θερμοκρασία για περίπου μία ώρα.

    Εμπνευστές του μαγικού κουτιού είναι οι επιστήμονες της εταιρίας Tempra Technology, οι οποία εδρεύει στη Φλόριδα των ΗΠΑ και δημιουργεί τα κουτάκια για ορισμένες από τις δημοφιλέστερες μάρκες αναψυκτικών και ζύθων στη Βρετανία.

    Τα μαγικά κουτάκια αναμένονται στα ράφια των καταστημάτων τον Ιούλιο.

    Ο Μπάρνεϊ Γκουαρίνο, επικεφαλής της εταιρίας Tempra στη Φλόριδα, δηλώνει, πως η ιδέα είναι εξαιρετικά απλή, αν και στο παρελθόν είχαν γίνει και άλλες προσπάθειες, όλες όπως είχαν την ίδια ανεπιτυχή κατάληξη.

    Μάλιστα, ο κ Γκουαρίνο προσθέτει, ότι το προϊόν είναι φιλικό για το περιβάλλον και η τιμή του κυμαίνεται από 10-20 λίρες , αλλά το κόστος αναμένεται να μειωθεί, ανάλογα με τη ζήτηση.

    Εμείς, δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε, ότι τα μαγικά κουτάκια θα έρθουν γρήγορα στη χώρα μας. Μην παρασυρθείτε, όμως, και αρχίζετε τις μπυροκατανύξεις στη θάλασσα!

    [02] Υγεία

    Ο ιος "ξέφυγε" από εργαστήριο Άλλα δύο κρούσματα SARS στην Κίνα

    29/4/2004 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Άλλα δύο κρούσματα της άτυπης πνευμονίας (SARS) επιβεβαίωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Μάλιστα, ο ένας από τους δύο ασθενείς νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πολλές είναι οι χώρες, που αυξάνουν τα μέτρα προστασίας για τον κίνδυνο του SARS. Μάλιστα, οι Κίνα ειδοποίησε τους ξένους επισκέπτες, ότι η πηγή της νέας πιθανής έξαρσης μπορεί να είναι ένα εργαστήριο στην επαρχία Μπεϊτζίνγκ. Στην περιοχή, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Επίσης, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 18 ξένοι είχαν επισκεφθεί το εργαστήριο, από όπου ξεκίνησε ο νέος γύρος. Πάντως, η νέα πιθανή έξαρση δεν φαίνεται να πτοεί τους Κινέζους, οι οποίοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν, με εκδρομές, την πρωτομαγιά. Πάντως, η γιατρός Τζούλι Χόλ, από τον ΠΟΥ, δήλωσε, πως δε χρειάζεται να απαγορεύσουν τις εξόδους από τις πόλεις. Επισήμανε, όμως, πως ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επιφυλακή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρά μέτρα πρόληψης

    [03] Διάφορα

    Σώθηκε από θαύμα Ένας από μηχανής σκύλος

    29/4/2004 12:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τύχη βουνό είχε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, το οποίο σώθηκε από ένα σκύλο. Το κοριτσάκι από τη Ρουμανία, ήθελε να ταΐσει ένα αδέσποτο σκυλάκι. Για αυτό έκυψε από το μπαλκόνι, αλλά δεν υπολόγισε καλά την απόσταση και ξαφνικά βρέθηκε στο κενό. Ευτυχώς, όμως, η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς έπεσε πάνω στο σκύλο και τελικά βγήκε από αυτή την περιπέτεια μόνο με μικροτραυματισμούς. Η γιαγιά του κοριτσιού, είπε, πως το κοριτσάκι διέλαθε για λίγα λεπτά της προσοχής της. Αυτό, όμως, ήταν αρκετό για να συμβεί το ατύχημα. Πάντως, τέλος καλό-όλα καλά για όλους, αφού και το κοριτσάκι δεν έπαθε τίποτα και ο σκύλος έγινε το νέο μέλος της οικογένειας.

    [04] Κυπριακό

    Χωρίς αλλαγές η έγκριση Τελικό "ναι" για την "πράσινη γραμμή"

    29/4/2004 1:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 7:26:11 μμ)

    Χωρίς καμιά αλλαγή υιοθετήθηκε ο κανονισμός για το νομικό καθεστώς της "πράσινης γραμμής" στην Κύπρο από το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπως ακριβώς είχε διαμορφωθεί χθες στις Βρυξέλλες από την επιτροπή των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ. Όπως ανακοινώθηκε, η έγκριση του κανονισμού έγινε χωρίς συζήτηση καθώς η Βρετανία ήρε τις επιφυλάξεις της. Σύμφωνα με τον κανονισμό τα προϊόντα, που παράγονται στα Κατεχόμενα θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το βασικότερο σημείο του νέου κανονισμού, είναι ο πρωταρχικός ρόλος της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην φτάνει Αθήνα το απόγευμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο Ντε Σότο. Αύριο αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή.

    Η αντίδραση της Κομισιόν

    Όπως υπογραμμίζεται στον κανονισμό, τα αγαθά θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά, που έχουν εκδοθεί από το τουρκοκυπριακό εμπορικό επιμελητήριο, επικυρωμένα από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κανονισμός αφορά αποκλειστικά προϊόντα κυπριακής προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη διακίνηση ατόμων από τη λεγόμενη πράσινη γραμμή, οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο και τη θεώρηση διαβατηρίων και εγκύρων ταξιδιωτικών εγγράφων για τους κατοίκους τρίτων χωρών.

    Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Κομισιόν , η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την έγκριση του κανονισμού. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργηθεί σταδιακά μια νέα τάξη πραγμάτων στην Κύπρο, κυρίως σε ότι αφορά τις οικονομικές σχέσεις των δύο κοινοτήτων τόσο μεταξύ τους όσο και με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και σε ό,τι αφορά τη διακίνηση των προσώπων.

    Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου, Γκίντερ Φερχόϊγκεν χαιρέτησε την απόφαση του Συμβουλίου τονίζοντας, ότι εάν δεν είχε εγκριθεί ο κανονισμός το καθεστώς ελέγχου επί της "πράσινης γραμμής" θα γινόταν πιο αυστηρό.

    Σχετικά με τη διακίνηση, η ΕΕ θεωρεί, ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ελευθερία διέλευσης της πράσινης γραμμής για τους πολίτες των δύο κοινοτήτων, καθώς και για όλους τους πολίτες των κρατών- μελών της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι τόσο οι πολίτες των κρατών - μελών της ΕΕ, όσο οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται και να παραμένουν νόμιμα σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Πιο περίπλοκα, ωστόσο,φαίνεται να είναι τα πράγματα στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα τα πράγματα είναι σχετικά περίπλοκα καθώς και σ ότι αφορά τις εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές. Ωστόσο, τα όποια νομικά προβλήματα, αλλά και κενά, τα οποία υπάρχουν θα αντιμετωπισθούν μέσα στους επόμενους μήνες και στη συνέχεια η Επιτροπή θα φέρει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο των Υπουργών, το οποίο και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

    Χαιρετίζει ο ντε Σότο

    Θετικός, όσον αφορά τη χαλάρωση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εμφανίστηκε και ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλβάρο ντε Σότο, ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί προσεχτικά το ενδεχόμενο διπλωματικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Επίσης ανέφερε, ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν, θα παραδώσει μια "αναλυτική" έκθεση για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

    Το ζήτημα, όμως, της διπλωματικής αναγνώρισης του ψευδοκράτους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και στην Τουρκία. Η Άγκυρα θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά δεν αναγνωρίζει την κυπριακή κυβέρνηση, για την οποία η ΕΕ θεωρεί, πως αντιπροσωπεύει ολόκληρο το νησί.

    Μέσω διαφωνιών η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

    Εν τω μεταξύ, διαφωνίες διαπιστώθηκαν στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την πρώτη μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου δήλωσε ότι "έγινε μία ενημέρωση των μελών για τις τελευταίες εξελίξεις και αντηλλάγησαν απόψεις". Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι η συνεδρία του Συμβουλίου θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 5 το απόγευμα .

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και κάλεσε τον κύριο Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα σημεία του σχεδίου Ανάν επί των οποίων ζητεί διαπραγμάτευση

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε, ότι στη συνεδρία δεν διαπιστώθηκε διάθεση επανάληψης των δημοψηφισμάτων , αλλά ούτε και αναζήτησης εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης. Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι οι ΕΔΗ στη συνεδρία διατύπωσαν τις απόψεις και τη διαφωνία τους για τη στήριξη μιας πολιτικής, που κατά την εκτίμησή τους, δεν είναι υλοποιήσιμη.

    Εξάλλου, τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους. Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε, ότι οι εξελίξεις δεν είναι ικανοποιητικές για το ψευδοκράτος, γι αυτό σε συνεννόηση με τον κατοχικό ηγέτη, θα αρχίσουν διπλωματική επίθεση διεθνώς, για να λύσουν τα πιθανά προβλήματα. Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ανακοίνωσε, ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από την κατεχόμενη Κύπρο, ενώ ο "πρωθυπουργός" του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέκλεισε οποιαδήποτε νέα διαπραγμάτευση του σχεδίου για την επανένωση του νησιού.

    [05] Οικονομία

    Πανωτόκια και εξυγίανση της ΑΤΕ οι πρώτοι στόχοι Ανέλαβε ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας

    29/4/2004 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν θα είναι αποδεκτή η ανοχή ''αστοχιών'', πέραν των επιτρεπτών ορίων, και ιδιαίτερα στον τομέα χορηγήσεως δανείων, ενώ ο κάθε εργαζόμενος στην τράπεζα θα κρίνεται με την πραγματική του απόδοση και όχι μόνο με τα τυπικά προσόντα του. Αυτά δήλωσε ο νέος διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Δημήτρης Μηλιάκος στην τελετή παραλαβής-παράδοσης στη νέα διοίκηση από τον απερχόμενο διοικητή Πέτρο Λάμπρου. Ο κ. Μηλιάκος τόνισε ότι, οι προηγούμενες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή εκ των πραγμάτων αναιρούνται, καθώς, με δέσμευση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η Αγροτική Τράπεζα παραμένει ιδιοκτησιακά κατά πλειοψηφία στο Δημόσιο.

    Εξυγίανση των θυγατρικών και στήριξη των αγροτών

    Ο κ. Μηλιάκος επανέλαβε ότι, με δεδομένη την επικείμενη ψήφιση νέου νόμου για τα πανωτόκια, παγώνουν οι πλειστηριασμοί της ΑΤΕ, που αφορούν οφειλές μεμονωμένων αγροτών. ''Κεντρικός στόχος είναι η ουσιαστική οικονομική εξυγίανση της Τράπεζας και η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των δανείων της, η οποία θα υποβοηθηθεί τα μέγιστα από την επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση των πανωτοκιών, δίνοντας έτσι την δυνατότητα ενός νέου ξεκινήματος χωρίς τα βάρη του παρελθόντος'', ανέφερε ο νέος διοικητής.

    Ο κ. Μηλιάκος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ''μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική εξυγίανση της ΑΤΕ που θα είναι προς όφελος των αγροτών, των μετόχων της, των εργαζομένων, των συνταξιούχων της και κατ' επέκταση ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας''. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εξυγίανση των θυγατρικών εταιριών της Τράπεζας, υιοθετώντας αναπτυξιακή στρατηγική για τον Όμιλο μέσω ενός σύγχρονου μάνατζμεντ και της περαιτέρω ανάπτυξης και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών του Ομίλου συνολικά.

    Η Τράπεζα, όπως ανέφερε ο κ.Μηλιάκος, θα συνεχίσει να διοχετεύει κατά προτεραιότητα τις αποταμιεύσεις προς την ύπαιθρο με ανταγωνιστικά επιτόκια, μειωμένα όμως με ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που δίνει η Πολιτεία.

    Μεταξύ των στόχων της νέας διοίκησης περιλαμβάνονται η ουσιαστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των δανείων της, η έμφαση στη λιανική τραπεζική, η εξυγίανση και επαναφορά σε κερδοφορία των θυγατρικών της, η πλειονότητα των οποίων έχουν γίνει σήμερα ζημιογόνες, καθώς και η στήριξη των αγροτών.

    [06] Εσωτερικά

    Όπου εκδικάζεται η υπόθεση του ΕΛΑ Γάντι ...έφερε στο δικαστήριο η Κυριακίδου

    29/4/2004 4:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 5:57:34 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για παραλείψεις στο έργο των δικαστικών αρχών σε ό,τι αφορά το ρόλο, που φέρεται να είχε η Σοφία Κυριακίδου στην υπόθεση του ΕΛΑ, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας. Στο μεταξύ η Σοφία Κυριακίδου προσκόμισε στο δικαστήριο ένα γάντι, το οποίο υποστήριξε ότι, ανήκε στην Ειρήνη Αθανασάκη. Όπως είπε η μάρτυρας, το γάντι το χρησιμοποιούσε η κατηγορουμένη και η ίδια το κράτησε ως ενθύμιο. Ο συνήγορος Αλέξης Κούγιας ζήτησε να εξεταστεί με τη μέθοδο DNA το γάντι, αίτημα για το οποίο το δικαστήριο επιφυλάχθηκε. Οι συνήγοροι της Αθανασάκη υποστήριξαν ότι, η μάρτυρας προσκόμισε ένα χρησιμοποιημένο γάντι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βολές" στη δίκη του ΕΛΑ

    [07] Αθλητισμός

    Χαστούκι την κατάλληλη ώρα

    29/4/2004 4:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 5:27:32 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής μας Ομάδα Ποδοσφαίρου μετά το βαρύ 4-0 από την Ολλανδία το βράδυ της Τετάρτης στο Αϊντχόφεν, που σταμάτησε το σερί των 15 συνεχόμενων αγώνων χωρίς ήττα. Τόσο οι διεθνείς όσο και ο προπονητής Ότο Ρεχάγκελ απέδωσαν την κακή απόδοση του δευτέρου ημιχρόνου στις πολλές αλλαγές που αποσυντόνισαν την ομάδα. Η Εθνική επέστρεψε το μεσημέρι στην Αθήνα αλλά κανείς δεν είχε την όρεξη να μπει ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Κοινή ήταν πάντως η διαπίστωση ότι αυτό το παιχνίδι πρέπει να ξεχαστεί γρήγορα και αυτό που προέχει τώρα είναι όλοι να δουλέψουν σκληρά στο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την έναρξη του EURO 2004, για να διορθωθούν τα λάθη.

    Ρεχάγκελ: "Ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση"

    Προβληματισμό πάντως δημιουργεί η ευκολία με την οποία ήρθε αυτό το αποτέλεσμα απόρροια της κακής λειτουργία της άμυνας αλλά και των ρηγμάτων που δημιούργησαν οι Ολλανδοί στην δεξιά πλευρά μας στο δεύτερο ημίχρονο.

    Ο Οτο Ρεχάγκελ, στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα στάθηκε ιδιαίτερα στην κακή απόδοση του δευτέρου ημιχρόνου που ήταν ίσως από τα χειρότερα που έχει κάνει η Εθνική μας επί της θητείας του, αποδίδοντας εν μέρει την ήττα στις αλλαγές, αλλά και στο γεγονός ότι οι διεθνείς δεν έκαναν πράξη αυτά που είχαν πει στην τελευταία προπόνηση.

    Σήμερα και κατά την άφιξη της αποστολής στο αεροδρόμιο ο Γερμανός τεχνικός εμφανώς στενοχωρημένος συνέστησε ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση, ώστε να διορθωθούν τα" κακώς κείμενα".

    "Παίξαμε με μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Στο πρώτο ημίχρονο τα πήγαμε αρκετά καλά. Στο δεύτερο, όχι και τόσο, αλλά πάντοτε πρέπει να βλέπουμε με τι αντίπαλο παίζουμε", είπε χαρακτηριστικά ο Ρεχάγκελ και πρόσθεσε: "Όταν παίζεις με τέτοιες ομάδες απαγορεύεται να κάνεις λάθη. Και εμείς στο δεύτερο ημίχρονο, κάναμε πολλά. Όπως στις φάσεις που δεχθήκαμε τα πρώτα δύο γκολ. Με την Αγγλία και την Ισπανία τα είχαμε πάει καλύτερα. Πρέπει να συγκεντρωθούμε, να κάνουμε τις αναλύσεις μας και να μην επαναλάβουμε εναντίον της Πορτογαλίας τα λάθη που κάναμε με την Ολλανδία. Πρέπει να πατάμε στη γη. Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία, είναι ομάδες υψηλού επιπέδου και για να αντεπεξέλθεις απέναντι σ΄ αυτές, πρέπει και στα 90 λεπτά να πάνε όλα καλά".

    Συγκίνηση πάντως προκάλεσε σε όλους η παρουσία 2.500 ομογενών στις εξέδρες του "Φίλιπς Στάντιον" που συμπαραστάθηκαν από το πρώτο έως τον τελευταίο λεπτό στους διεθνείς μας, κάτι που αναγνώρισαν ο ομοσπονδιακός τεχνικός οι παίκτες και η ΕΠΟ που με σημερινή τους ανακοίνωση, ένοιωσαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν.

    [08] Ιράκ

    Αναλαμβάνουν οι Ιρακινοί Αρχίζει η αποχώρηση από τη Φαλούτζα

    29/4/2004 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 6:42:42 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Την Παρασκευή θα αρχίσει η αποχώρηση των Αμερικανών πεζοναυτών από τη Φαλούτζα, προκειμένου ο έλεγχος της πόλης να μεταβιβαστεί σε ιρακινή στρατιωτική δύναμη, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Αμερικανός διοικητής στην περιοχή Μπρέναν Μπιρν σε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη αυτή, που απέχει 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης. "Η Φαλούτζα είναι πρόβλημα των Ιρακινών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση Αμερικανού στρατιωτικού εκπροσώπου στη Βαγδάτη, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα, που εξερράγη στην άκρη ενός δρόμου στη Μπακούμπα, 65 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη τραυματίστηκε άλλος ένας συνάδελφός του, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία τη ζωή του έχασε και ένας Ιρακινός πολίτης. Με το θάνατο αυτό, ανέρχεται σε δέκα ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών, που έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε διάφορες περιοχές γύρω από τη Βαγδάτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράκ

    [09] Εσωτερικά

    Κατα τη χειροτονία του μητροπολίτη Κοζάνης Ρίχνει τους τόνους ο Χριστόδουλος

    29/4/2004 5:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 5:38:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Διαλλακτιτότερος εμφανίστηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά τη χειροτονία του νεοεκλεγέντα μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου. Παρουσία 15 μητροπολιτών ο κ. Χριστόδουλος χειροτόνησε το νέο μητροπολίτη, συνιστώντας του σεβασμό και τιμή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης αναφέρθηκε στη μητρόπολη Κοζάνης για την οποία εξελέγη ο νέος ιεράρχης και ανήκει στις Νέες Χώρες: "Η μητρόπολη Κοζάνης είναι μία μητρόπολη που κείται στη συμπαθή και ευπαθή ελληνική Μακεδονία. Μια μητρόπολη που διασώζει πνευματικούς δεσμούς με τη μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προς το οποίο ο σεβασμός και η τιμή σου πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτος". Λίγο αργότερα ο μητροπολίτης Πειραιώς, Καλλίνικος επεσήμανε ότι οι εκλογές έγιναν νόμιμα και κανονικά. Και πρόσθεσε: "Και είπα και διακήρυξα δεν έχουμε αφεντικά. Είμεθα ορθόδοξος αυτοκέφαλη και αυτοδιοίκητη Εκκλησία. Πιστεύω οτι στο Πατριαρχείο θα πρυτανεύσει πνεύμα νηφαλιότητας, σοβαρότητας και όχι πνεύμα που θα διχάσει, θα διαιρέσει και θα βλάψει".

    Εν τω μεταξύ την Παρασκευή συνέρχεται στο Φανάρι η διευρυμένη σύνοδος των μητροπολιτών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την οποία αναμένεται να προκύψει και η απάντηση στην εκλογή από την Εκκλησία της Ελλάδος των μητροπολιτών στις μητροπόλεις των Νέων Χωρών.

    [10] Αθήνα 2004

    Προτιμήθηκε η ηλεκτρονική υποβολή Ρεκόρ Εθελοντισμού στην Αθήνα

    29/4/2004 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 7:48:53 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα εντυπωσιακό ρεκόρ πριν ακόμα αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σημείωσε η Αθήνα στον τομέα του Εθελοντισμού, που μάλιστα από ότι δείχνουν τα στοιχεία δύσκολα θα ξεπεραστεί. Εκατόν έξι ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών οι αιτήσεις των εθελοντών ξεπέρασαν τις 160.000, έναντι των 75.665 του Σίδνεϊ και 78.000 της Ατλάντα! Την πρωτιά κατέκτησαν οι γυναίκες καθώς καταλαμβάνουν το 55% του ποσοστού όσων δήλωσαν, ενώ οι άνδρες, ανέρχονται στο 45% . Από το σύνολο των αιτήσεων το 60% υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά (η ηλεκτρονική υποβολή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων) και το 40% έντυπα. Αύριο Παρασκευή 30 Απριλίου λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να δηλώσουν εθελοντές. Γι αυτό όσοι θέλουν να συμβάλλουν με την εργασία τους στην διοργάνωση των Αγώνων θα πρέπει να βιαστούν.

    Το προφίλ του Εθελοντή

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα "στατιστικά" στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η οργανωτική επιτροπή καθώς μας δίνουν μια πλήρη εικόνα του προφίλ του εθελοντή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σύμφωνα με αυτά λοιπόν ο Εθελοντής του 2004 είναι νέος κατά το πλείστον σε ηλικία, μορφωμένος, κυρίως κάτοικος Αττικής.

    Γιατί το λέμε αυτό; Δείτε τα στοιχεία που ακολουθούν και θα καταλάβετε.

    Το 78% των δηλωσάντων είναι έως 35 ετών, έχει κατά 41% πανεπιστημιακή και μεταπτυχιακή μόρφωση και μένει κατά ποσοστό 62% στην Αττική

    Κατά τα άλλα, οι προέρχονται κατά ποσοστό 65% από την Ελλάδα, το 25,5% από το Εξωτερικό (αιτήσεις από συνολικά 188 χώρες), ενώ το 9,5% είναι ομογενείς (αιτήσεις από συνολικά 99 χώρες). Από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν από άλλες χώρες, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γερμανία κατέχουν τις πρώτες θέσεις, με ποσοστά 6,3%, 4,4% και 3,3% αντίστοιχα ενώ ακολουθούν η Μ. Βρετανία 3%, η Αυστραλία 2,9% , η Κύπρος 1,7%, η Γαλλία 1,6%, ο Καναδάς 1,6% και η Ιταλία με 1,5%.

    Δημοφιλέστεροι τομείς απασχόλησης των Εθελοντών, όπως προκύπτουν από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν είναι κατά σειρά τα Αθλήματα, οι Τελετές, οι Δημόσιες &amp; Διεθνείς Σχέσεις, η Εξυπηρέτηση θεατών &amp; Φιλοξενία και τέλος η Πληροφορική.

    Έτοιμοι να προσφέρουν

    Έως σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας Επιλογής Εθελοντών έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 88.000 προσωπικές συνεντεύξεις, ενώ περισσότεροι από 30.000 εθελοντές έχουν επιλεγεί στις οριστικές τους θέσεις και η διαδικασία συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό.

    Τέλος, ένας σημαντικός αριθμός Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004 έχει ήδη δοκιμαστεί ή εκπαιδευτεί στις 38 Αθλητικές Διοργανώσεις που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα. Οι συνολικά 5.801 εθελοντές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στις Αθλητικές Διοργανώσεις συμμετείχαν σε πλήρεις διαδικασίες εκπαίδευσης, διαπίστευσης, διαχείρισης, αναγνώρισης κλπ., σε Ολυμπιακό περιβάλλον και ήδη αποτελούν μια έμπειρη και δεμένη ομάδα.

    [11] Τεχνολογία

    "Εχθρός της νεολαίας" το Διαδίκτυο Κινέζικες "βολές" στα Internet cafe

    29/4/2004 5:29:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Associated Press

    Στο κλείσιμο 8.600 Internet caf&#233; έχουν προχωρήσει τους τελευταίους δύο μήνες οι αρχές της Κίνας, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, για τον έλεγχο του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της "εκπαιδευτικής εκστρατείας", έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε πολλά Internet caf&#233; της Σαγκάης, ενώ οι τόποι συζητήσεων (forums) και τα διαδικτυακά ημερολόγια χρηστών (web logs) έχουν περιορισθεί. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι κινεζικές αρχές υποστηρίζουν, πως το Διαδίκτυο αποτελεί "κίνδυνο" για τη νεολαία και συμβάλλει στη διάδοση της πορνογραφίας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

    "Επικίνδυνο" το Διαδίκτυο

    Τα Internet caf&#233; είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ασιατική χώρα, αφού το κόστος αγοράς ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι "τσουχτερό". Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στις φτωχότερες, αγροτικές περιοχές της Κίνας, όπου οι νέοι καταφεύγουν σε Internet caf&#233;, για να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο του Διαδικτύου.

    Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές θεωρούν το Διαδίκτυο "κίνδυνο για τη νεολαία" και υποστηρίζουν, ότι τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν στοχεύουν στην καταπολέμηση της πορνογραφίας και του ηλεκτρονικού τζόγου.

    Μιλώντας στην εφημερίδα "Λαϊκή Ημερησία", ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Σαν Ζιαζχένγκ υπεραμύνθηκε των μέτρων του υπουργείου και δικαιολόγησε το κλείσιμο των Internet caf&#233; λέγοντας, πως "υπάρχουν πολλά προβλήματα με τη διαχείριση των Internet caf&#233; και την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο".

    [12] Αθλητισμός

    Διαψεύδει η Μάντσεστερ περί "Ρούουντ"

    29/4/2004 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τέλος στα σενάρια που θέλουν το Ρούουντ Φαν Νιστελρόι να μετακομίζει από το "Ολντ Τράφορντ" προς άλλες πολιτείες έβαλε την Πέμπτη η διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Απαντώντας σε χθεσινά δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου, που φέρουν τον Ολλανδό άσο μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, οι διοικούντες των "μπέμπηδων", με ανακοίνωσή τους στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου αναφέρουν ότι ο Ρούουντ δεν πωλείται. Υπενθυμίζουν επίσης ότι ο διεθνής στράικερ υπέγραψε νέο συμβόλαιο τον περασμένο Ιανουάριο ενώ πρόσφατα επανέλαβε ότι επιθυμία του είναι να μείνει στην ομάδα".

    Τα ίδια έλεγαν και για τον Μπέκαμ

    Ο 27χρονος άσος, είχε όντως δηλώσει πριν από μερικές ημέρες, ότι είναι απόλυτα ευχαριστημένος στο Μάντσεστερ και γι΄ αυτό το λόγο ανανέωσε το συμβόλαιο του.

    Εδώ όμως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι και πέρυσι τέτοιο καιρό τόσο η διοίκηση όσο και ο Ντείβιντ Μπέκαμ διέψευδαν ότι ο Άγγλος σούπερ σταρ, πρόκειται να πάρει μεταγραφή.

    Φέτος παίζει στη Ρεάλ και ίσως από τη νέα περίοδο στη Τσέλσι.

    Δεν μας απομένει να περιμένουμε, καθώς πρόβλεψη μας είναι ότι το τρομερό παιδί του Ολλανδικού ποδοσφαίρου θα μας ταλαιπωρήσει με τα πήγαινε έλα του.

    [13] Αθλητισμός

    Στη Νέα Σμύρνη η "γιορτή"

    29/4/2004 5:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 7:48:16 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στέγη στο Δημοτικό Στάδιο της Νέας Σμύρνης, βρήκε οριστικά ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που θα διεξαχθεί στις 8 Μαΐου. Μετά από συζητήσεις ημερών το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αποφάσισε την Πέμπτη τελεσίδικα, ότι παρά τις αντιρρήσεις του Δήμου, η έδρα του Πανιώνιου στο πρωτάθλημα αποτελεί την κατάλληλη λύση για την διεξαγωγή της γιορτής του ποδοσφαίρου. Αντίθετος εκ νέου με την απόφαση ο Δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, που παρότι δήλωσε ότι είναι δικαίωμα της ΕΠΟ να ορίσει τον τελικό όπου εκείνη θέλει, έχει καθήκον να προχωρήσει στην λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να προστατεύσει του πολίτες του Δήμου από περιπτώσεις δολιοφθορών. "Ο Θεός βοηθός. Καθιστώ υπεύθυνη την ΕΠΟ και την Πολιτεία για ότι γίνει", κατέληξε ο κ. Κουτελάκης.

    Αποτρεπτική είσοδος 50 ευρώ

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, αιτιολογώντας την απόφαση της Ομοσπονδίας, δήλωσε πως η ΕΠΟ δεν είχε πολλές εναλλακτικές λύσεις για τον ορισμό της έδρα του τελικού και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Παράλληλα όρισε ως τιμή εισιτηρίου τα 50 ευρώ, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για επίδοξους ταραξίες.

    "Μετά την σύσκεψη που είχαμε το πρωί της Πέμπτης αποφασίσαμε να ορίσουμε την Νέα Σμύρνη ως έδρα του τελικού. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε πολλές εναλλακτικές λύσεις μετά την άρνηση της αστυνομικής δύναμης Αχαΐας. Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης έκανε γνωστή την αντίρρηση του σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο. Ο λόγος ήταν φυσικά η διασφάλιση της περιουσίας των δημοτών του από πιθανές δολιοφθορές από τους οπαδούς των δυο ομάδων. Στην συνάντηση της Τρίτης που είχε η ΕΠΟ με τους εκπροσώπους των δυο ΠΑΕ, συμφωνήσαμε πως και οι δύο πλευρές ήθελαν ως τόπο διεξαγωγής την Πάτρα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε. Για την αποφυγή επεισοδίων η ΕΠΟ όρισε γενική είσοδο στα 50 ευρώ. Σε αυτό το σημείο που φτάσαμε εύχομαι να βρεθούν όσο το λιγότερο οπαδοί των δυο ομάδων στο γήπεδο. Αυτός ο τελικός θα είναι μία γιορτή. Εξάλλου η ομοσπονδία έχει δείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να διοργανώσει καλές διοργανώσεις".

    Από ψύχραιμα, έως και αδιάφορα, αποδέχτηκαν τον ορισμό του γηπέδου της Νέας Σμύρνης ως έδρας του τελικού στον Παναθηναϊκό.

    Σύσκεψη στο Δημοσίας Τάξης

    Την ίδια ώρα σε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του Υπουργού, Γεωργίου Βουλγαράκη και τη συμμετοχή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Φώτιου Νασιάκου και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που προέκυψαν στις πόλεις, οι οποίες κλήθηκαν να φιλοξενήσουν τον αγώνα και γενικότερα το θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα.

    Ο κ. Βουλγαράκης, μετά τη λήξη της σύσκεψης δήλωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ο τελικός ενός κυπέλλου που θα έπρεπε να είναι μία γιορτή του ποδοσφαίρου, να αποτελεί για την Ελλάδα ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα.

    Παράλληλα όπως τόνισε, μετά το τέλος της φετινής ποδοσφαιρικής περιόδου θα ξεκινήσει ένας πραγματικός, ουσιαστικός και βαθύς διάλογος, για να παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις με σκοπό να αντιμετωπισθεί ριζικά το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και της βίας στα γήπεδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο "όχι" απο τη Ν Σμύρνη

    Άστεγος ο τελικός

    [14] Διεθνή

    Έντονες οι αντιδράσεις Υπερψηφίστικε το νομοσχέδιο Γκασπαρίνι

    29/4/2004 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/4/2004 6:19:01 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Στην υπερψήφιση του νόμου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τα ραδιοτηλεοπτικά, προχώρησε την Πέμπτη το ιταλικό Κοινοβούλιο. Ο νόμος που είχε απορριφθεί καταρχήν από τον πρόεδρο Τσάμπι, προβλέπει μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής RAI, δημιουργία νέων ψηφιακών καναλιών, ενώ μειώνει τους περιορισμούς για δυνατότητα ελέγχου πολλών καναλιών και μέσων ενημέρωσης από λίγα άτομα. Μάλιστα, υπέρ του νομοσχεδίου Γκασπαρίνι -από το όνομα του υπουργού Επικοινωνιών της κυβέρνησης- ψήφισαν 142 γερουσιαστές και μόλις 91 κατά, ενώ ένας γερουσιαστής απείχε. Με το νομοσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής RAI,για δημιουργία νέων ψηφιακών καναλιών και για τροποποιήσεις στους περιορισμούς στη δυνατότητα ελέγχου πολλών τηλεοπτικών καναλιών και πολλών μέσων ενημέρωσης

    Στο γεγονός, πάντως, αντέδρασαν έντονα οι κεντρο-αριστεροί πολιτικοί και ορισμένοι διευθυντές εφημερίδων και διευθυντικά στελέχη της RAI.

    [15] Εσωτερικά

    "Μάχη" με αφορμή το Κυπριακό Κόντρα για την εξωτερική πολιτική

    29/4/2004 6:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Τα ξίφη τους διασταύρωσαν σήμερα Κυβέρνηση και Αξιωματική αντιπολίτευση για την εξωτερική πολιτική, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ότι "η κυβέρνηση έχει δώσει γη και ύδωρ στην Τουρκία". Απαντώντας στο σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έκανε λόγο για "διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις" και άφησε αιχμές κατά του κ. Παπανδρέου λέγοντας, πως "ο κ. Καραμανλής δεν χόρεψε ζεϊμπέκικο ενώπιον του Τούρκου ομολόγου του". Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση αυτή και κατηγόρησε τη ΝΔ για "λανθασμένες επιλογές, ακινησία και απραξία ". Φραστικός πόλεμος για την εξωτερική πολιτική σημειώθηκε και στη Βουλή, μεταξύ του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, και της Άννας Διαμαντοπούλου.

    Κοινοβουλευτική διαμάχη για το Κυπριακό

    Αυστηρή κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης για το Κυπριακό κατά την πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στην Ιρλανδία, άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε, ότι η κυβέρνηση δεν έθεσε στην ατζέντα της ιρλανδικής Συνόδου το Κυπριακό και την κατηγόρησε για "παθητική συμπαράσταση". Παράλληλα, υποστήριξε, πως "η προετοιμασία της επόμενης ημέρας ήταν ανεπαρκής" και ζήτησε να διαμορφωθεί επειγόντως ένα σχέδιο δράσης και διαχείρισης των τρεχουσών εξελίξεων.

    Στις επικρίσεις της βουλευτού απάντησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης, λέγοντας πως η κυβέρνηση συμπαραστάθηκε στους Κύπριους, ενώ το ΠΑΣΟΚ "εγκλωβίστηκε στις μονομερείς επιλογές του". Ο υφυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για το νον- πέιπερ για το Κυπριακό, που έδωσε στην ιρλανδική προεδρία, και τόνισε, ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά τις διεθνείς θέσεις της χώρας.

    "Οι ενέργειες της κυβέρνησης απέσπασαν τα συγχαρητήρια των Κυπρίων αδελφών μας καιδιαφύλαξαν την πολύ καλή εικόνα, που πρέπει να έχει η χώρα", κατέληξε ο κ. Βαληνάκης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 29 April 2004 - 16:51:32 UTC