Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το Κυπριακό
  • [02] Συνεδρίασαν οι ιεράρχες στο Φανάρι Κρίσιμες ώρες για την Εκκλησία
  • [03] Στα πέντε τα κρούσματα Νέος θάνατος από SARS
  • [04] Τον Αύγουστο ξεκινούν να τη βρουν Βρήκαν τη "χαμένη κιβωτό";
  • [05] Αμερικανοί κακοποιούσαν Ιρακινούς κρατούμενους Εικόνες φρίκης στη
  • [06] Σε "καλό δρόμο" η προετοιμασία
  • [07] Κάδρο προσκόμισε ως απόδειξη η Κυριακίδου Καλλιτεχνικές ανησυχίες στη
  • [08] Τουλάχιστον 1000 τραυματίες Εκατόμβη θυμάτων στη Νιγηρία
  • [09] Λαμπαδηδρόμοι οι Πελέ - Ρονάλντο
  • [10] Στο επίκεντρο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό Η Κύπρος και εννέα χώρες
  • [11] Ξέσπασμα Ελευθερόπουλου
  • [12] Για πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία Αποκαλύφθηκαν οι ομαδικοί τάφοι στη
  • [13] Ίσως μας τα χαλάσει ο καιρός Άρχισε η "πρωτομαγιάτικη" έξοδος
  • [14] "Πράσινη" διαφωνία για τις θέσεις

    [01] Κυπριακό

    Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το Κυπριακό

    29/4/2004 9:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε την Πέμπτη με 47 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους κατά, πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο που εισηγήθηκε η Επιτροπή πολιτικών υποθέσεων μέσω του Ούγγρου βουλευτή κ. Έορσι. Το εν λόγω ψήφισμα υιοθετήθηκε με μια σημαντική τροπολογία που υπεβλήθη με πρωτοβουλία των Κυπρίων και των Ελλήνων βουλευτών. Η εν λόγω τροπολογία ανατρέπει το αρχικό άρθρο 6 του ψηφίσματος με το οποίο είχε γίνει πρόσκληση στους Τουρκοκυπρίους να συμμετέχουν σε όλες τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, και ανεξάρτητα από την κυπριακή αντιπροσωπεία. Με την τροπολογία η Συνέλευση αποφασίζει να συνεργαστεί πιο στενά με τους εκπροσώπους της τουρκοκυπριακής κοινότητας τόσο στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης όσο και στις Επιτροπές και τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Οι Τουρκοκύπριοι είχαν ήδη έως σήμερα τη δυνατότητα να παρέμβουν στην Ολομέλεια ύστερα από πρόσκληση, για θέματα που αφορούσαν την Κύπρο. Μια δεύτερη τροπολογία που προτάθηκε από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στους Ελληνοκυπρίους για να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ως προς τη νέα συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων αλλά και της Τουρκίας.

    Οι δύο αυτές τροποποιήσεις ήταν οι μόνες που εγκρίθηκαν από το σύνολο των 12 που είχαν προταθεί τόσο από ελληνικής όσο και από τουρκικής πλευράς. Με το τροποποιημένο στο σύνολό του ψήφισμα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δηλώνει τη βαθιά απογοήτευσή της για τη μαζική απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους ελληνοκυπρίους και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοήσει και να μην περιφρονήσει την ελπίδα "ανοίγματος" που εκδήλωσαν οι Τουρκοκύπριοι. Ζητά επίσης, να δοθεί ένα τέλος στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν "Όχι" στο Σχέδιο Ανάν επιχείρησαν να εξηγήσουν οι Κύπριοι και Έλληνες βουλευτές στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξήγαγε την Πέμπτη κατεπείγουσα συζήτηση για την Κύπρο. Οι βουλευτές τόνισαν την έλλειψη εγγυήσεων για την εφαρμογή του Σχεδίου και τη λειτουργικότητά του ενώ αναφέρθηκαν και στην έλλειψη χρόνου για την κατανόηση από το λαό των σημαντικών σημείων του Σχεδίου.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ένα σύντομο επεισόδιο είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί. Με αίτημά της η Πολιτική Επιτροπή ζήτησε από τον προεδρεύοντα της Συνέλευσης να δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης σε Τουρκοκύπριο εκλεγμένο που ανέμενε εκτός του ημικυκλίου. Μολονότι η πλειοψηφία των παρισταμένων βουλευτών ήταν υπέρ της παρέμβασης, δεν επετράπη η είσοδος στον Τουρκοκύπριο διότι δε συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα δύο τρίτα που απαιτούνται από τον κανονισμό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχάζει το Κυπριακό το Συμβούλιο Ασφαλείας

    Τελικό "ναι" για την "πράσινη γραμμή"

    [02] Εσωτερικά

    Συνεδρίασαν οι ιεράρχες στο Φανάρι Κρίσιμες ώρες για την Εκκλησία

    30/4/2004 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 7:21:03 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μαραθώνια ήταν η διευρυμένη Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, για το θέμα των σχέσεων με την Ελλαδική Εκκλησία μετά την διαφωνία στην εκλογή των μητροπολιτών των Νέων Χωρών. Στη συνοδό, στην οποία παίρνουν μέρος 44 ιεράρχες από όλα τα μέρη του κόσμου, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κατατεθεί πρόταση για συνάντηση Πατριάρχη-Αρχιεπισκόπου, προκειμένου να αποφευχθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, η οριστική ρήξη στις σχέσεις των δυο εκκλησιών. Σύμφωνα με τη ΝΕΤ 105,8 μητροπολίτης του Φαναρίου τηλεφώνησε σε συνεργάτη του κ. Χριστόδουλου και του γνωστοποίησε, ότι θα κατέθετε πρόταση για συνάντηση των δύο προκαθημένων τις ερχόμενες ημέρες, ενδιαφερόμενος να μάθει τις διαθέσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου αποδέχτηκε την πρόταση με την επιφύλαξη, όταν αυτή κατατεθεί, να διευκρινίζει τους όρους και τις προϋπόθεσης μιας τέτοιας συνάντησης. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρωτοβουλία ήταν γνωστή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πάντως, η διατύπωση και επικύρωση των αποφάσεων αναμένεται αύριο το απόγευμα.

    Χειροτονήθηκε ο νέος μητροπολίτης Μεσογαίας

    Στο μεταξύ, υπό τη σκιά της κρίσιμης συνεδρίασης στο Φανάρι, έγινε το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Μεσογαίας, Νικολάου Χατζηνικολάου. Ο μητροπολίτης Νικόλαος, στην ομιλία του, έκανε μία θερμή αναφορά στους δεσμούς του με το Φανάρι. Σχετικά με την κρίση με την Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Νικόλαος είπε ότι "είναι τόσο μεγάλο το Πατριαρχείο, που την εξουσία του την έχει, δεν την διεκδικείΑποτελεί κομμάτι της υποστάσεώς μας και ως Ελλήνων και Ορθοδόξων". Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, φανερά συγκινημένος, απάντησε πλέκοντας το εγκώμιο του νέου ιεράρχη.

    Λίγο αργότερα, ο μητροπολίτης Πειραιώς σε δηλώσεις του χαρακτήρισε "τοπική" τη διευρυμένη σύνοδο του Φαναρίου και αμφισβήτησε, ότι έχει δικαιοδοσία στην Εκκλησία της Ελλάδος.

    [03] Υγεία

    Στα πέντε τα κρούσματα Νέος θάνατος από SARS

    30/4/2004 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Επιβεβαίωσε σήμερα το υπ Υγείας της Κίνας, ότι μια γυναίκα, που πέθανε στις 19 Απριλίου είχε προσβληθεί από το Σοβαρό και Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η γυναίκα ήταν η μητέρα του ασθενούς που έχει προσβληθεί από τη νόσο αυτή στην επαρχία Ανχούι. Υπενθυμίζουμε, ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα άτυπης πνευμονίας από τις 22 Απριλίου στην Κίνα ανέρχονται πλέον σε πέντε, εκ των οποίων τρία στο Πεκίνο και δύο στην επαρχία Ανχούι.

    [04] Διάφορα

    Τον Αύγουστο ξεκινούν να τη βρουν Βρήκαν τη "χαμένη κιβωτό";

    30/4/2004 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 2:39:59 μμ)

    Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου φαίνεται πως μάλλον βρίσκει τη λύση του. Ο λόγος για την κιβωτό του Νώε, που ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει, πως ανακάλυψε μετά από χρόνια ερευνών στο όρος Αραράτ. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι μπορούν να την αναγνωρίσουν σε μία ανωμαλία, που διακρίνεται στις πλαγιές του βουνού μέσα από μια σειρά δορυφορικών φωτογραφιών, που ελήφθησαν από εμπορικούς και στρατιωτικούς δορυφόρους, η οποία επιβεβαιώνει παλαιότερες λήψεις που ήταν ήδη γνωστές στους κυνηγούς αυτής της "χαμένης κιβωτού". Μετά από τις εξελίξεις αυτές οργανώνουν μια μεγάλη εξερευνητική αποστολή για τον επόμενο Αύγουστο. Εμείς να τους ευχηθούμε τι άλλο από καλή τύχη...

    [05] Ιράκ

    Αμερικανοί κακοποιούσαν Ιρακινούς κρατούμενους Εικόνες φρίκης στη Βαγδάτη

    30/4/2004 3:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 7:33:21 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Τον αποτροπιασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης προκάλεσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να κακομεταχειρίζονται Ιρακινούς αιχμαλώτους στην φυλακή Αμπου Γράιμπ, έξω από τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με την εκπομπή "60 minutes" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS , που μετέδωσε τις εικόνες, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν πέρυσι και δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να ποζάρουν χαμογελώντας δίπλα σε ιρακινούς κρατούμενους, οι οποίοι είναι γυμνοί και είτε είναι στοιβαγμένοι σε πυραμίδα, ή μιμούνται ερωτικές στάσεις. Το ρεπορτάζ του CBS προκάλεσε την αντίδραση πολιτικών από τη Μέση Ανατολή, αλλά και του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, που ζητούν τη δίκη των ενόχων.

    Παγκόσμιος αποτροπιασμός

    Σύμφωνα με το CBS, έξι Αμερικανοί αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της φυλάκισης. Μάλιστα, στην εκπομπή αναφέρθηκε, πως η προβολή των εικόνων αναβλήθηκε για 2 εβδομάδες, ύστερα από αίτημα του αμερικανικού Πενταγώνου. Παράλληλα, το δίκτυο υπογράμμισε, πως, σε έρευνα του αμερικανικού στρατού, αποκαλύπτεται ότι αυτή η πρακτική είναι πολύ διαδεδομένη .

    Νωρίτερα, η Βρετανίδα ειδική απεσταλμένη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ, Ανν Κλούιντ, δήλωσε ταραγμένη από την αποκάλυψη της άσχημης μεταχείρισης που υφίστανται ιρακινοί αιχμάλωτοι, επισημαίνοντας, όμως, πως πρόκειται για ένα "μικρό αριθμό περιπτώσεων".

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε μέσω αντιπροσώπου του τον αποτροπιασμό του για τις φωτογραφίες και τόνισε, πως "οι συγκεκριμένες πράξεις είναι τελείως αντίθετες προς κάθε κανόνα και η συμμαχία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τις συγχωρήσει".

    Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το αμερικανικό Πεντάγωνο διέταξε έρευνα, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, έκανε λόγο για "αξιοκαταφρόνητες πράξεις" και τόνισε, πως ο πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε για αυτές τις κατηγορίες και περιμένει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα εναντίον των εμπλεκομένων.

    [06] Αθήνα 2004

    Σε "καλό δρόμο" η προετοιμασία

    30/4/2004 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 5:44:51 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Η πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκε επί τάπητος την Παρασκευή, σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, της δημάρχου Αθηνών, Ντόρας Μπακογιάννη, και εκπροσώπων της οργανωτικής επιτροπής του Αθήνα 2004. Κοινή ήταν η διαπίστωση, ότι τα έργα προχωρούν σε γοργούς ρυθμούς, ενώ ως κλειδί για την επιτυχία των αγώνων θεωρείται η εύρυθμη λειτουργία, η συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σύμφωνα με του υπολογισμούς της Διυπουργικής Επιτροπής, κατά την περίοδο των Αγώνων του 2004, εκατό σαράντα χιλιάδες άνθρωποι θα εργαστούν μέσα και έξω από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, για να εξασφαλιστεί η πλήρης επιτυχία τους.

    Γενική ικανοποίηση για την πορεία των έργων

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου και ο εντεταλμένος σύμβουλος Μάρτον Σίμιτσεκ, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσίασε το σχεδιασμό που έχει κάνει η ΑΘΗΝΑ 2004 για όλους τους τομείς της λειτουργίας και εμφάνισης της πόλης, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Ο κ.Σίμιτσεκ αναφέρθηκε στις εμπειρίες που έχει αποκομίσει η Οργανωτική Επιτροπή από τις 38 δοκιμαστικές αθλητικές διοργανώσεις που έχουν γίνει, σημείωσε ότι παρουσιάστηκαν 324 προβλήματα από τα οποία μόνο τα 13 χρειάστηκαν να επιλυθούν με παρέμβαση υπουργών, ενώ όπως είπε κλειδί για μία πετυχημένη διοργάνωση αποτελεί ο συντονισμός και η άψογη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και δυνατότητα να δίνονται άμεσες λύσεις δίχως γραφειοκρατικές μεθόδους.

    "Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί σήμερα αναλύσαμε όλα αυτά που πρέπει να γίνουν από την Οργανωτική Επιτροπή, πριν και κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Παράλληλα εκθέσαμε με συγκεκριμένο τρόπο τη συνεργασία που απαιτείται μεταξύ όλων των φορέων, και των ιδιωτικών και των δημοσίων. Την παρουσίαση αυτή οφείλαμε να κάνουμε και ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί γι αυτή. Την κάναμε 105 ημέρες πριν τους Αγώνες, στην πραγματικότητα 75 ημέρες πριν αρχίσουν να φθάνουν οι πρώτοι επίσημοι ξένοι. Θα πρέπει στο εξής όλοι να σκεφτόμαστε ότι πολύ καλά τα έχουμε σχεδιάσει όλα, ωστόσο, έχουμε ακόμη να συμπληρώσουμε και άλλα", δήλωσε εξερχόμενη του Μεγάρου η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Την ικανοποίησή τους από την πορεία της Ολυμπιακής προετοιμασίας εξέφρασαν στις δηλώσεις τους και οι περισσότεροι υπουργοί.

    "Το 80% των έργων που ανήκουν θα είναι έτοιμα εγκαίρως", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ενώ χαρακτήρισε το σχέδιο λειτουργίας των αγώνων άρτιο.

    "Έχουν γίνει πολλά test-events, και σε πραγματικό χρόνο, οι ατέλειες διορθώνονται. Δεν θα είμαστε απλώς συνεπείς αλλά έτοιμοι πολύ πιο πριν", πρόβλεψε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κάνει όχι απλώς πετυχημένους, αλλά ασφαλείς και μοναδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Τουρισμού, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στα φαινόμενα κερδοσκοπίας που έχουν παρουσιαστεί τόνισε ότι ήδη έχουν αρχίσει και αντιμετωπίζονται.

    Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι έως τώρα οι κρατήσεις κλινών στα ξενοδοχεία για την περίοδο των Ολυμπιακών έχει φτάσει στο 90%, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τους ξενοδόχους, ώστε να υπέρξουν καλύτερες τιμές και για τους Έλληνες τουρίστες.

    Τέλος η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά και ότι ο δήμος θα κάνει τα μέγιστα για να περάσουν καλά όλοι οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες.

    [07] Εσωτερικά

    Κάδρο προσκόμισε ως απόδειξη η Κυριακίδου Καλλιτεχνικές ανησυχίες στη δίκη του ΕΛΑ

    30/4/2004 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένα κάδρο, αντίγραφο έργου του ζωγράφου Λύτρα, προσκόμισε στο δικαστήριο η μάρτυρας, Σοφία Κυριακίδου, ισχυριζόμενη, πως ανήκε στην Ειρήνη Αθανασάκη πριν από 20 χρόνια και βρισκόταν στο κρησφύγετο της οργάνωσης στην οδό Πολέμωνος. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κ. Αθανασάκη, αλλά και του συνυγόρου υπεράσπισης του Αγγελέτου Κανά, Αλέξη Κούγια, που έκαναν λόγο για "δήθεν πειστήρια". Η Ειρήνη Αθανασάκη έκανε λόγο για αδυναμία των αρχών να αποδείξουν τη συμμετοχή της στον ΕΛΑ και κάλεσε την έδρα να μην αποδεχθεί το κάδρο ως αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου να μη δημιουργηθούν "υπόνοιες μεροληψίας". Από την πλευρά του, ο κ. Κούγιας αποκάλεσε "ακραία επιλογή" την προσκόμιση αντικειμένων στο δικαστήριο και μίλησε για "υπόγειες διαδρομές", που αποδεικνύουν την ψευδορκία της Σοφίας Κυριακίδου. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχισθεί τη Δευτέρα, με την εξέταση της κ. Κυριακίδου από τους άλλους συνηγόρους υπεράσπισης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γάντι ...έφερε στο δικαστήριο η Κυριακίδου

    [08] Διεθνή

    Τουλάχιστον 1000 τραυματίες Εκατόμβη θυμάτων στη Νιγηρία

    30/4/2004 4:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Τουλάχιστον 100 είναι οι νεκροί και 1.000 οι τραυματίες από τις νέες φυλετικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, που ξέσπασαν στην Κεντρική Νιγηρία, όπως ανακοίνωσε ο Νιγηριανός Ερυθρός Σταυρός. Επίσης, τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με μία τοπική εφημερίδα, 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις μάχες, που σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών σε έξι απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές μεταξύ των κρατιδίων Πλατό και Ταράμπα. Με τη νέα έξαρση των συγκρούσεων, του τελευταίους δυόμισι μήνες, τουλάχιστον 350 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα ανεπίσημα στοιχεία. Οι αρχές της χώρας δεν δίνουν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία, κυρίως επειδή φοβούνται μήπως ξεσπάσουν νέες συγκρούσεις, ως αντίποινα. Σε παρόμοιες συγκρούσεις στο Πλατό το 2001, είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

    [09] Αθήνα 2004

    Λαμπαδηδρόμοι οι Πελέ - Ρονάλντο

    30/4/2004 5:14:00 μμ

    Δύο μορφές του Βραζιλιάνικου αλλά και του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, ο Πελέ, και ο Ρονάλντο, θα αποτελέσουν δύο από τους διάσημους κρίκους στην αλυσίδα για τη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής φλόγας, που θα ''τυλίξει'' τον πλανήτη. Όπως ανακοίνωσε η Ολυμπιακή επιτροπή της Βραζιλίας, οι δύο σταρ θα είναι μεταξύ των 49 αθλητών, που θα μεταφέρουν την Ολυμπιακή φλόγα στους δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 13 Ιουνίου.

    Ο Πελέ θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος και ο Ρονάλντο ο τελευταίος στην συνολικής απόστασης 45 χιλιομέτρων πορεία της φλόγας μέσα από τα προάστια της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης.

    ''Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετάσχω στη λαμπαδηδρομία για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας'', δήλωσε σχετικά ο Πελέ, ενώ για τον Ρονάλντο ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ολυμπιακής επιτροπής, Κάρλος Αρτούρ Νούζμαν, τόνισε: ''Ο Ρονάλντο είναι ο πιο διάσημος αθλητής, αυτή τη στιγμή, στον κόσμο και δέχτηκε με χαρά να λάβει μέρος στη λαμπαδηδρομία.''

    [10] Κυπριακό

    Στο επίκεντρο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό Η Κύπρος και εννέα χώρες στην Ε. Ε.

    30/4/2004 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- BBC

    Δέκα νέα μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, εντάσσονται και επισήμως από τα μεσάνυχτα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσημη τελετή θα γίνει στο Δουβλίνο, όπου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, θα εκμεταλλευτεί την παρουσία των αρχηγών των κρατών της Ε. Ε. και των υπουργών Εξωτερικών, για να αναλύσει τη στάση της Λευκωσίας στο σχέδιο Ανάν. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, που έχει προκαλέσει η απόρριψη του σχεδίου λύσης. Το πρωί, τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του BBC, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη λύση του Κυπριακού.

    Αποχαιρετισμός από τον ντε Σότο

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος πραγματοποιεί αποχαιρετιστήριες επαφές με όλες τις πλευρές που συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Στη συνέχεια, ο κ. ντε Σότο συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίον ενημέρωσε για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα Ηνωμένα Έθνη μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διπλωμάτης του ΟΗΕ επεσήμανε, πως επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και επιφύλαξη για το τι μέλλει γενέσθαι και τόνισε, πως πρέπει να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για την επίλυση του Κυπριακού.

    Όπως έχει δηλώσει ο κ. ντε Σότο, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, θα παραδώσει μια "αναλυτική έκθεση" για την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία θα εκθέτει τι σημαίνει η απόρριψη του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους και ποιος θα πρέπει να είναι ο μελλοντικός ρόλος των ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού.

    Απαισιόδοξος ο Γουέστον

    Απαισιόδοξος για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στην Ελληνική Υπηρεσία του BBC, o ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, ο οποίος, ωστόσο, έσπευσε να δηλώσει ότι, οι ΗΠΑ σέβονται την απόφαση των Ελληνοκυπρίων για απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Στην ερώτηση για το πώς αισθάνεται ο ίδιος μετά την απόρριψη του σχεδίου απάντησε, ότι "ασφαλώς και λυπούμαστε για το γεγονός αυτό και είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι", ενώ απέκλεισε την αναγνώριση από πλευράς ΗΠΑ της αυτόκλητης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. "Περιμένουμε την έκθεση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της έκθεσης αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας", σημείωσε ο κ. Γουέστον. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επεσήμανε, πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να μη συνεχισθεί η απομόνωση της τουρκοκυπριακής πλευράς και για το λόγο αυτό η Ουάσινγκτον θα παράσχει "οικονομική βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους και παράλληλα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να πάρει η Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής το Δεκέμβριο".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Συμβούλιο της Ευρώπης το Κυπριακό

    Τελικό "ναι" για την "πράσινη γραμμή"

    Σχετικά Links:

    Η Διεύρυνση της Ε. Ε.

    [11] Αθλητισμός

    Ξέσπασμα Ελευθερόπουλου

    30/4/2004 5:32:00 μμ

    Μετά τον Γρηγόρη Γεωργάτο και ο "κολλητός του" Δημήτρης Ελευθερόπουλος, αποκάλυψε την Παρασκευή ότι θα ήθελε να συνεχίσει την καριέρα του στην Ιταλία. Ο πρώην "πορτιέρο" του Ολυμπιακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε, στους σπουδαστές του Κολεγίου Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ Δομή, έκανε και επίσημα γνωστό το ενδιαφέρον της Λάτσιο για την απόκτησή του, ενώ επανέλαβε ότι το κεφάλαιο Ολυμπιακός έκλεισε οριστικά, και πλέον κοιτάει μπροστά για το επόμενο βήμα της καριέρας του. "Για μένα, προτεραιότητα είναι η Λάτσιο και θα περιμένω λίγες μέρες για να δω, πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Έκπληξη με πράσινο χρώμα

    Η έκπληξη ήρθε όταν σε υποθετική ερώτηση για το τι θα έκανε αν δεχόταν πρόταση από τους "πράσινους" δεν απέκλεισε το γεγονός κάποια στιγμή να έπαιζε και στον Παναθηναϊκό.

    "Έχουν αλλάξει πολλά τον τελευταίο καιρό", τόνισε σχετικά απογοητευμένος από την στάση των "ερυθρόλευκων" προς το πρόσωπό του και για τα χρόνια προσφοράς του στο σύλλογο.

    Τέλος, για το ποιος θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα, ο διεθνής τερματοφύλακας υποστήριξε: "Πραγματικά είναι το τελευταίο πράγμα που με απασχολεί".

    [12] Διεθνή

    Για πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία Αποκαλύφθηκαν οι ομαδικοί τάφοι στη Σρεμπρένιτσα

    30/4/2004 6:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 6:28:20 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Για πρώτη φορά αποκάλυψε τις ακριβείς θέσεις ομαδικών τάφων με τα πτώματα των μουσουλμάνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η κυβέρνηση της Βοσνίας. Όπως δήλωσε ο Μίλαν Μπογκντάνιτς, πρόεδρος της επιτροπής για την ανακάλυψη της αλήθειας σχετικά με τη σφαγή στο γαλλικό πρακτορείο, "παρουσιάσαμε στην κυβέρνηση μία προκαταρκτική έκθεση, με βάση τις πληροφορίες, που μας έδωσαν τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών, με την οποία την πληροφορούμε για την ύπαρξη έξι νέων ομαδικών τάφων στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα". Μέχρι τώρα, οι αρχές των Σέρβων της Βοσνίας δεν παραδέχονταν, πως περισσότεροι από 7.000 μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, λίγους μήνες πριν το τέλος του πολέμου στη Βοσνία, το 1995.

    [13] Εσωτερικά

    Ίσως μας τα χαλάσει ο καιρός Άρχισε η "πρωτομαγιάτικη" έξοδος

    30/4/2004 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εν όψει της πρωτομαγιάς, αποφάσισαν οι Αθηναίοι να εγκαταλείψουν το "κλεινόν άστυ" για να πιάσουν το Μάη, εκτός των Αττικών συνόρων. Η κίνηση στο ρεύμα εξόδου της Εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου είναι αυξημένη, αλλά η τροχαία παραχώρησε μία επιπλέον λωρίδα, ώστε να διευκολυνθούν οι εκδρομείς. Επίσης, από τις δύο το μεσημέρι, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία φορτηγών άνω του ενάμισι τόνου. Μεγάλη υπομονή θα πρέπει να έχουν οι οδηγοί, που περνούν από σημεία, όπου εκτελούνται έργα, όπως είναι η Κακιά Σκάλα και η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας στον κόμβο της Κηφισιάς. Ο καιρός το Σαββατοκύριακο δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά είναι πιθανό σε ορισμένες περιοχές να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές ή και καταιγίδες. Τη Δευτέρα ο καιρός προβλέπεται ζεστός και υγρός, ενώ από τα μέσα της εβδομάδας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένονται και πάλι βροχές.

    [14] Αθλητισμός

    "Πράσινη" διαφωνία για τις θέσεις

    30/4/2004 7:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2004 7:43:34 μμ)

    Τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν κατά την ημέρα του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΠΟ. Οι δυο ομάδες θα πάρουν από 3750 εισιτήρια ενώ η ΕΠΟ θα κρατήσει 940 προσκλήσεις. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα καθίσουν στις θύρες 1Α , 2, και 3 ενώ αυτοί του Ολυμπιακού στις θύρες 4, 7, 8 και 9. Ο διαχωρισμός αυτός έφερε την αντίδραση των "πράσινων", καθώς ένιωσαν ριγμένοι, κάνοντας λόγο ότι οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά πήραν το "φιλέτο" ή αλλιώς τις λεγόμενες καλές θύρες των επισήμων. Γι΄ αυτό το λόγο δεν υπέγραψαν το έγγραφο αποδοχής των μέτρων, αφού δεν δέχθηκαν τις προτεινόμενες θύρες, αλλά ζήτησαν εκείνες που προτάθηκαν στον Ολυμπιακό.

    Η μετάβαση των φιλάθλων

    Οι εκπρόσωποι του Παναθηναϊκού δεσμεύτηκαν ότι δεν διαθέσουν εισιτήρια σε οργανωμένους φιλάθλους. Οπως διευκρίνισαν, οι οπαδοί τους θα μεταβούν με το μετρό ως τον Νέο Κόσμο και εν συνεχεία, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, θα περπατήσουν ως το γήπεδο της Νέας Σμύρνης.

    Από την άλλη πλευρά, οι 1.500 οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, που θα λάβουν εισιτήρια, θα πάνε μόνοι τους ως το Μοσχάτο ή τη Λεωφόρο Συγγρού (χαμηλά) και από εκεί θα βαδίσουν προς το γήπεδο, παρουσία αστυνομικής δύναμης.

    Ως προς την ώρα έναρξης του αγώνα υπήρξε διαφωνία, αφού η ΕΠΟ πρότεινε την έναρξη της αναμέτρησης στις 21.00, ενώ η Αστυνομία θέλει να ξεκινήσει το ματς στις 19.00.

    Μετά την σύσκεψη ο εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Γιάννης Μόραλης τόνισε πως όλα κυλούν βάση σχεδίου και ότι πρέπει αυτό το παιχνίδι να είναι μια γιορτή του ποδοσφαίρου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 30 April 2004 - 16:51:28 UTC