Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-05-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύναψη άμεσων εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκοκυπρίων
  • [02] Η κατάθεσή του "βαρύνουσας σημασίας" Ξεκινά η δίκη για τα βασανιστήρια
  • [03] Σκοτώθηκαν δυο στελέχη των Μαρτύρων του Αλ Άκσα Να παρέμβει η διεθνής
  • [04] Αποχώρηση εκτός από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας Νέο σχέδιο Σαρόν
  • [05] Και με την "βούλα" στους Ολυμπιακούς οι Κράβαρικ, Μπεντινίδης
  • [06] Με Μπαρτέζ Ντρογκμπά η Μαρσέϊγ
  • [07] Παρελθόν ο Ντενουί για Σοσιεδάδ
  • [08] Πρόταση στον Ουντέζε
  • [09] Ένας άνδρας τραυματίστηκε Κολομβία: Συγκρούσεις αστυνομικών και
  • [10] Αγνωστα τα αίτια Θεσ/νίκη: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας
  • [11] Ο Μπερλουσκόνι συναντά τον Μπους για το Ιράκ

    [01] Κυπριακό

    Σύναψη άμεσων εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. - Τουρκοκυπρίων

    18/5/2004 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Τη σύναψη απευθείας εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του βορείου τμήματος της Κύπρου, προανήγγειλε ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν, στο πλαίσιο των μέτρων που θα προταθούν για την άρση της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε εντυπωσιακή την πρόοδο της γείτονος στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και εκσυγχρονισμού και τόνισε ότι η έκθεση που θα εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο για την τουρκική υποψηφιότητα, θα είναι αντικειμενική. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά ότι προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να τηρηθεί η διεθνής νομιμότητα και το δίκαιο της Ε.Ε., καθόσον αφορά στις προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων. Στην ερώτηση αν κινδυνεύει να παρακαμφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ότι όλα συζητούνται, προσθέτοντας ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο παρέχει αρκετή προστασία.

    Σύνοδος Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Στο μεταξύ, όλο το φάσμα των σχέσεων Άγκυρας - Βρυξελλών συζητήθηκε την Τρίτη στη Σύνοδο Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στο επίκεντρο τέθηκε και το Κυπριακό.

    Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ είπε ότι η κυβέρνησή του και οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν με τη στάση τους την πραγματική βούλησή τους για λύση του Κυπριακού επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι δική τους η ευθύνη που παραμένει άλυτο το πολιτικό πρόβλημα στην Κύπρο.

    Παράλληλα, υποστήριξε ότι έφτασε η ώρα να τεθεί τέρμα στην άδικη, όπως τη χαρακτήρισε, απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    [02] Ιράκ

    Η κατάθεσή του "βαρύνουσας σημασίας" Ξεκινά η δίκη για τα βασανιστήρια Ιρακινών

    19/5/2004 7:26:00 πμ

    Ενώπιον στρατοδικείου θα παρουσιασθεί ο Aμερικανός στρατονόμος Τζέρεμι Σίβιτς, προκειμένου να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες σχετικά με τον βασανισμό ιρακινών κρατουμένων. Ο 24χρονος Σίβιτς θα παρουσιασθεί στο έκτακτο στρατοδικείο στο συμμαχικό στρατηγείο στη Βαγδάτη, εγκαλούμενος για συνομωσία, παράλειψη καθηκόντων και κακομεταχείριση. Ο Σίβιτς που θεωρείται πως τράβηξε τις περισσότερες φωτογραφίες για τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ αντιμετωπίζει τις ελαφρύτερες κατηγορίες από όλους όσους παραπέμπονται στο στρατοδικείο, μολονότι κι ο ίδιος κατηγορείται για κακοποίηση κρατουμένων. Η κατάθεσή του αναμένεται να είναι βαρύνουσας σημασίας για τις στρατιωτικές δικαστικές αρχές, οι οποίες συμπληρώνουν τους φακέλους του κατηγορητηρίου κατά των άλλων κατηγορουμένων, τρεις εκ των οποίων-ο στρατονόμος Τσαρλς Γκάρνερ, ο αρχιλοχίας Άιβαν Φρέντερικ κι ο λοχίας Τζαβάλ Ντέιβις, θα αντιμετωπίσουν βαρύτερες κατηγορίες, οι οποίες μάλιστα θα τους απαγγελθούν την ώρα της δίκης του Σίβιτς.

    Επιστολή της Human Rights Watch

    "Η αμερικανική κυβέρνηση παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και τη Συνθήκη κατά των βασανιστηρίων και της πάσας σκληρής, απάνθρωπης, ή εξευτελιστικής μεταχείρισης"

    Ανακοίνωση της Human Rights Watch

    Τις ΗΠΑ κατηγόρησε η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch, πως παραβίασαν τις διεθνείς συμβάσεις για τα βασανιστήρια και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να λάβει μέτρα για την υπόθεση της κακοποίησης που υπέστησαν ιρακινοί κρατούμενοι.

    "Τα βασανιστήρια κι οι σεξουαλικοί εξευτελισμοί στις φυλακές του Αμπού Γράιμπ δεν αποτελούν παρά ένα τμήμα του προβλήματος. Εκείνο που είναι πιό προβληματικό είναι πως οι βασανισμοί εκπορεύονταν σαφώς από αποφάσεις που εγκρίθηκαν από την κυβέρνησή σας. Πρόκειται για αποφάσεις στις οποίες εσείς οφείλεται τώρα να επανέλθετε", γράφει σε επιστολή του προς τον Μπους ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Κένεθ Ρόθ.

    Η οργάνωση κατηγορεί την αμερικανική κυβέρνηση πως όχι απλώς παραβίασε τη Συνθήκη της Γενεύης για τους αιχμαλώτους πολέμου, αλλά επίσης και τη Συνθήκη κατά των βασανιστηρίων και της πάσας σκληρής, απάνθρωπης, ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.

    Τέλος, η οργάνωση τονίζει πως ο Μπους είχε υποσχεθεί τον Ιούνιο του 2003 ότι θα σεβασθεί τις διεθνείς συμβάσεις απαγορεύοντας τους βασανισμούς και τις εξευτελιστικές πρακτικές κατά των αιχμαλώτων.

    [03] Διεθνή

    Σκοτώθηκαν δυο στελέχη των Μαρτύρων του Αλ Άκσα Να παρέμβει η διεθνής κοινότητα ζητά ο Αραφάτ

    19/5/2004 7:48:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει προκειμένου να θέσει τέρμα στην επιθετικότητα του Τελ Αβιβ, κάλεσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασερ Αραφάτ, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή επίθεση στον καταυλισμό της Ράφα μεγάλη σφαγή, η οποία ήταν προγραμματισμένη. Εν τω μεταξύ, ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα έχασε τη ζωή του σήμερα το πρωΐ από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στην πόλη Νάμπλους, στα βόρεια της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Νωρίτερα, ένας τοπικός αρχηγός της ίδιας οργάνωσης, είχε χάσει τη ζωή του από ισραηλινά πυρά στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν , στη Δυτική Όχθη.

    Στο Σ.Α το θέμα των κατεδαφίσεων

    Επίσης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ύστερα από συναντήσεις που είχε με μέλη διπλωματικών αποστολών στη Ραμάλα και την Ιερουσαλήμ τόνισε ότι κανένας δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό που γίνεται στη Ράφα.

    "Οι σφαγές, οι δολοφονίες και η καταστροφή στη Ραμάλα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Παλαιστίνιους, τους Άραβες ή τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Αραφάτ στη Ραμάλα.

    Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Βελγίδα γερουσιαστής Αν Μαρι Λιζίν με τον Γιασερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζητεί παρέμβαση του αμερικανικού στρατού στην κρίση με το Ισραήλ.

    Έκκληση για τερματισμό της ισραηλινής ''επιθετικότητας'' απηύθυνε η Ε.Ε, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους αρκέστηκε να χαρακτηρίσει ανησυχητική την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Τη Τρίτη το βράδυ συνήλθε στη Νέα Υόρκη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξετάσει σχέδιο απόφασης με το οποίο θα καταδικάζει, αλλά και θα αξιώνει τον άμεσο τερματισμό των κατεδαφίσεων κατοικιών στη Ραφα από το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το κείμενο που προτάθηκε από τις αραβικές χώρες χαίρει της ευρύτερης υποστήριξης μέσα στους κόλπους του Συμβουλίου, όμως οι ΗΠΑ αντιπρότειναν κάποιες τροποποιήσεις, οι οποίες αμβλύνουν την αυστηρή φρασεολογία κατά των ισραηλινών πράξεων και ενσωματώνουν μία προσθήκη που ταυτόχρονα αξιώνει από τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις αντι-ισραηλινές επιθέσεις.

    Ισοπέδωση κατοικιών με 20 νεκρούς

    Είκοσι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και 2 παιδιά και δεκάδες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει την ισοπέδωση παλαιστινιακών κατοικιών αφήνοντας χιλιάδες άστεγους.

    [04] Διεθνή

    Αποχώρηση εκτός από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας Νέο σχέδιο Σαρόν

    19/5/2004 8:18:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Την σταδιακή εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας αναμένεται να προβλέπει το νέο τροποποιημένο σχέδιο του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα καλείται κάθε φορά να εγκρίνει δια ψηφοφορίας το κάθε στάδιο της αποχώρησης ξεχωριστά, αφού πρώτα θα έχει συμφωνήσει επί της αρχής με το σχέδιο του Σαρόν. Ο ισραηλινός στρατός θα έχει αποχωρήσει ολοκληρωτικά από τη Γάζα, εκτός από τον διάδρομο της Φιλαδελφείας, όπως ονομάζεται μία στενή περιοχή κατά μήκος της μεθορίου με την Αίγυπτο στον τομέα της Ράφα, όπου τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται μία ιδιαίτερα αιματηρή για τους Παλαιστινίους επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων.

    Απόρριψη αρχικού σχεδίου

    Αντίθετα προς το αρχικό σχέδιο, το τροποποιημένο σχέδιο του Σαρόν προβλέπει την καταστροφή των κατοικιών των εκκενωθέντων εβραϊκών οικισμών, μεταδίδει σήμερα η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ.

    Στις 9 Μαΐου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει στην κυβέρνησή του πως πρόκειται να της παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο διαχωρισμού με τους Παλαιστινίους εντός τριών εβδομάδων, έπειτα από την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από το ίδιο του το κόμμα Λικούντ στις 2 Μαΐου.

    [05] Αθήνα 2004

    Και με την "βούλα" στους Ολυμπιακούς οι Κράβαρικ, Μπεντινίδης

    19/5/2004 9:24:00 πμ

    Με απόφασή της η ΔΟΕ, επικύρωσε την αλλαγή υπηκοότητας σε 15 αθλητές και αθλήτριες. Οι αθλητές-τριες αυτοί, έχουν πλέον το δικαίωμα να συμμετάσχουν κανονικά στο μεγάλο ραντεβού της Αθήνας. Αυτή η απόφαση, άνοιξε και τυπικά τον δρόμο στους Εμζάριο Μπεντινίδη (πάλη) και Αντρέι Κράβαρικ (βόλεϊ), για να αγωνιστούν με τα χρώματα της Ελλάδας στην γιορτή της Αθήνας

    Οι 15 αθλητές/τριες:

    Χένο Μέλερ (Κωπηλασία) από Ελβετία σε ΗΠΑ,

    Λούκας Κίελοζ (Υδατοσφαίριση) από Πολωνία σε Γερμανία

    Νατάσα Γιάνιτς (Κανόε καγιάκ) από Σερβία/Μαυροβούνιο σε Ουγγαρία

    Αντρέ Μπέρτο (πυγμαχία) από ΗΠΑ σε Αϊτή Ντίνκο Μούλιτς (Κανόε Καγιάκ) από Βοσνία σε Κροατία

    Εμζάριος Μπεντινίδης (πάλη) από Γεωργία σε Ελλάδα

    Νάταλι Χάρβεϊ (στίβος) από Αυστραλία σε Βρετανία

    Αντρέι Κράβαρικ (βόλεϊ) από Σλοβακία σε Ελλάδα

    Μαρίνα Κουτς (κολύμβηση) από Γερμανία σε Σερβία/Μαυροβούνιο

    Όλιβερ Βιντεντζέτι (κολύμβηση) από Ιταλία σε Γερμανία

    Τσέλσι Λούκερ (συγχρονισμένη κολύμβηση) από Καναδά σε Βρετανία

    Σεργκέι Ροζνόφ (πυγμαχία) από Ρωσία σε Βουλγαρία

    Αλεξέι Σαϊντούλιν (πυγμαχία) από Ρωσία σε Βουλγαρία

    Νταβίντ Μπικινασβίλι (πάλη) από Ουκρανία σε Γερμανία

    Αντρέι Λίπσκιι (γυμναστική) από Ουκρανία σε Βουλγαρία

    [06] Αθλητισμός

    Με Μπαρτέζ Ντρογκμπά η Μαρσέϊγ

    19/5/2004 9:54:00 πμ

    Ειδήσεις > Αθλητισμός)&body='Πάνοπλη' θα παρουσιαστεί η Μαρσέϊγ στον σημερινό τελικό του κυπέλλου UEFA με αντίπαλο την Βαλένθια, καθώς ο τεχνικός της ομάδας Ζοσέ Ανιγκό θα έχει κανονικά στην διάθεσή του, τους Μπαρτέζ, Ντρογκμπά

    Με τον βασικό της τερματοφύλακα, Φαμπιάν Μπαρτέζ, η Μαρσέϊγ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει σήμερα την Βαλένθια στον μεγάλο τελικό του κυπέλλου UEFA. Ο ιδιόρρυθμος τερματοφύλακας, πήρε κανονικά μέρος στην τελευταία προπόνηση των "μαρσεγιέζων" και θα δώσει κανονικά το "παρών" στο "Ούλεβι" του Γκέτεμποργκ. Το ίδιο ευχάριστα ήταν και τα νέα που αφορούσαν τον μεγάλο σκόρερ των Γάλλων Ντιντιέ Ντρογκμπα, καθώς και αυτός ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που ένιωθε και θα αγωνιστεί κανονικά, στην γραμμή κρούσης της Μαρσέϊγ.

    [07] Αθλητισμός

    Παρελθόν ο Ντενουί για Σοσιεδάδ

    19/5/2004 10:17:00 πμ

    Θετικά είναι τα μηνύματα που δέχονται οι "ερυθρόλευκοι" από την Ισπανία, καθώς όπως όλα δείχνουν, ο Ρεϊνάλ Ντενουί σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν από τον πάγκο της Ρεάλ Σοσιεδάδ. Ο Γάλλος τεχνικός τις επόμενες ημέρες θα έχει ραντεβού με την διοίκηση των Βάσκων, με πιο πιθανή κατάληξη την λύση της συνεργασίας τους. Όπως είναι φυσικό, αν τελικά υπάρξει "διαζύγιο" με Ντενουί και Σοσιεδάδ, ανοίγει ο δρόμος για να έρθει ο έμπειρος τεχνικός στο λιμάνι. Όλα αυτά θα αποφασιστούν από την Πέμπτη, ημέρα επιστροφής του προέδρου της ομάδας Σωκράτη Κόκκαλη από την Αμερική

    [08] Αθλητισμός

    Πρόταση στον Ουντέζε

    19/5/2004 10:31:00 πμ

    Μετά τον Αρμάντο Φουτσίνι, η διοίκηση του ΠΑΟΚ, θέλοντας να συνεχίσει να έχει τον "δικέφαλο του βορρά" πρωταγωνιστή και την νέα χρονιά, που σημαδεύεται από την πρώτη συμμετοχή της ομάδας στο Τσάμπιονς Λίγκ, έκανε πρόταση ανανέωσης συμβολαίου και στον Ιφεάνι Ουντέζε. Η πρόταση ήταν για συμβόλαιο τριών ετών, χωρίς να γίνουν γνωστοί οι οικονομικοί όροι. Ο Νιγηριανός άκουσε την πρόταση των παραγόντων του ΠΑΟΚ, λίγο πριν αναχωρήσει για την πατρίδα του και ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να απαντήσει σε αυτή.

    [09] Διεθνή

    Ένας άνδρας τραυματίστηκε Κολομβία: Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών

    19/5/2004 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στη Κολομβία. Χιλιάδες διαδηλωτές από όλες τις περιοχές της Κολομβίας διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους για τις νέες διαπραγματεύσεις υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού. Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα και οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες. Ένας άνδρας τραυματίστηκε.

    [10] Εσωτερικά

    Αγνωστα τα αίτια Θεσ/νίκη: Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ξυλείας

    19/5/2004 11:10:00 πμ

    Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε φωτιά σε τμήμα εργοστασίου ξυλείας, που βρίσκεται στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας σoβαρές ζημίες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά ξέσπασε σε παράπηγμα, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου "Σ. &amp; Α. Ευστρατιάδη" προξενώντας ζημιές, ύψους 40.000 ευρώ, καταστρέφοντας πρώτες ύλες, καθώς και μεγάλο μέρος του οικήματος. Η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 25 άνδρες και 12 υδροφόρα οχήματα, ήταν αποτελεσματική αποτρέποντας τη επέκταση της φωτιάς στις παρακείμενες εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

    [11] Ιράκ

    Ο Μπερλουσκόνι συναντά τον Μπους για το Ιράκ

    19/5/2004 11:07:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ

    Τις πύλες του Λευκού Οίκου θα διαβεί σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με σκοπό να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο το μέλλον της ιταλικής στρατιωτικής συμμετοχής στο Ιράκ. Ο Μπερλουσκόνι, παρά το ότι έχει γίνει τον τελευταίο καιρό αποδέκτης έντονων πιέσεων από τους συμμάχους του τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην Εκκλησία προκειμένου να ζητήσει από τον πρόεδρο Μπους ριζική αλλαγή στο θέμα του Ιράκ, προς το παρόν αρνείται να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Ιταλών στρατιωτών, χαρακτηρίζοντας την εκεί αποστολή τους ως "απαραίτητη". Σε συνέντευξη που έδωσε σε ιταλικό κανάλι πετώντας πάνω από τον Ατλαντικό, διευκρίνισε ότι εναποθέτει τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο Ιράκ περισσότερο στον ΟΗΕ, παρά στην Ουάσιγκτον. Αυτό ακριβώς διεμήνυσε και στον γ.γ. του ΟΗΕ τον οποίο συνάντησε στον πρώτο του σταθμό στις ΗΠΑ, τη Νέα Υόρκη.

    Ζητά από τον ΟΗΕ νέα απόφαση για το Ιράκ ο Ιταλός Πρωθυπουργός

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες βράδυ στην έδρα του ΟΗΕ, μετά την συνάντησή του με τον Κόφι Αναν, τόνισε πως μία νέα απόφαση του Οργανισμού θα καθορίσει σαφώς τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ.

    "Υπάρχει μία σοβαρή βούληση από την πλευρά του ΟΗΕ για να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο προκειμένου να προσδώσει νομιμότητα στη νέα ιρακινή κυβέρνηση" μετά την παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, υπογράμμισε ο Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα με τον ίδιον, μία νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επέτρεπε την καλύτερη προετοιμασία των εκλογών στο Ιράκ, που προβλέπονται για το 2005, ενώ επίσης θα περιέβαλε με "διεθνή νομιμότητα η διαδικασία για την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ".

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στις ΗΠΑ θα επιστρέψει αμέσως στη Ρώμη, όπου αύριο θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο η πρόταση της αντιπολίτευσης για την άμεση ανάκληση των περίπου 3,000 Ιταλών στρατιωτών από τη Νασιρίγια του Ιράκ.

    Είναι γεγονός ότι η συναισθηματική φόρτιση και η ανησυχία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα του είναι έκδηλη.

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενόσω ο Μπερλουσκόνι βρισκόταν εν πτήσει πάνω από τον Ατλαντικό, στην πατρίδα του έφτανε η σορός του 23χρονου Ιταλού στρατιώτη, που σκοτώθηκε την Κυριακή κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Νασιρίγια.

    Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε το θέμα των τεσσάρων Ιταλών ομήρων που κρατούνται εδώ και ένα μήνα -ο ένας μάλιστα εκτελέστηκε-, το σοκ που βίωσαν οι Ιταλοί πολίτες από τις εικόνες των βασανισμών Ιρακινών κρατουμένων, πρακτικές οι οποίες είχαν υποτίθεται είχαν τελειώσει με την κατάρρευση του καθεστώτος του Σαντάμ, αλλά και το ότι ο ριζοσπάστης σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ κήρυξε ιερό πόλεμο κατά των Ιταλών στρατιωτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 19 May 2004 - 8:54:15 UTC