Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Διαφωνία Παπαδόπουλου στην
  • [02] Μεγαλείο ψυχής
  • [03] Η ομάδα Ντερσάζ της Βρετανίας
  • [04] Χάλκινο η Κούβαρη στο Πανευρωπαϊκό
  • [05] Αποκλείστηκαν οι Νικολαϊδου - Τσιαρτσιάνη
  • [06] Σε επιφυλακή για πιθανά επεισόδια Στην "αιώνια πόλη" ο Μπους
  • [07] Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών
  • [08] Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών
  • [09] Αναμένεται και δεύτερη αποχώρηση Στον απόηχο της παραίτησης Τένετ
  • [10] Συνεδριάζει η Σύνοδος του Πατριαρχείου
  • [11] Δεν υπάρχει σκέψη για δεύτερο δημοψήφισμα Με τους ομογενείς στις ΗΠΑ ο
  • [12] Τέλος ο Σουαντό από "Θρύλο"
  • [13] Για δημοψήφισμα προετοιμάζεται ο Τσάβες

    [01] Κυπριακό

    Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Διαφωνία Παπαδόπουλου στην έκθεση Ανάν

    3/6/2004 11:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Τη θέση του υπέρ της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ο Κύπριος πρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Στην πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, μετά τις συνομιλίες στη Λουκέρνη και το "όχι" των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του με πολλά σημεία της έκθεσης για το Κυπριακό και τόνισε, πως η απόρριψη του πρώτου σχεδίου δεν συνιστά και απόρριψη της λύσης. Από την πλευρά του, ο κ. Ανάν εξέφρασε τη λύπη του, επειδή ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε το λαό του να ψηφίσει "όχι" και ζήτησε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων.

    "Απαιτείται χρόνος για περισυλλογή"

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανάν δεν άφησε περιθώρια για αλλαγές στο σχέδιό του, ενώ, στο άμεσο μέλλον, δεν αναμένεται κάποια κίνηση από τις δύο πλευρές.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε, πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι το μόνο, που ανταποκρίνεται στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και επεσήμανε τη συμφωνία και των δύο, ότι θα πρέπει να υπάρξει "κάποιος χρόνος για περισυλλογή", πριν εκδηλωθεί οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία.

    Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε, ότι θα απαντήσει με αναλυτικό γραπτό κείμενο σε όλα τα ζητήματα, που παρουσιάζονται στην έκθεση, για τα οποία επικρίνεται ο ίδιος και η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επεσήμανε, πως μπορεί να δοθούν εγγυήσεις εφαρμογής του σχεδίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας και έκανε λόγο για μια "μοναδική ευκαιρία για λύση που χάθηκε".

    Ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων

    Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ανάν, Φρέντ Έκχαρτ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε από τον Κύπριο πρόεδρο να τερματισθούν τα "περιττά εμπόδια" στην "ελεύθερη ανάπτυξη" των Τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Ανάν, μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελέσει ένδειξη, ότι οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να προσεγγίσουν τους Τουρκοκυπρίους, να τους υποστηρίξουν και να υποβοηθήσουν τον τελικό στόχο της επανένωσης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων, που αφορούν την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων "για να απολαύσουν όλα τα οφέλη της Ε.Ε, όσο το δυνατό πιο γρήγορα, υπό τον όρο ότι αυτά είναι επιτρεπτά και δυνατά στο πλαίσιο της Ένωσης, της διεθνούς νομιμότητας και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δυσαρέσκεια Παπαδόπουλου για τις εκτιμήσεις Ανάν

    Η έκθεση Ανάν για το Κυπριακό

    [02] Στίβος

    Μεγαλείο ψυχής

    4/6/2004 5:05:00 πμ

    Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται για να λάμψουν. Είναι αυτοί που ότι και να τους σταθεί εμπόδιο καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν τους υψηλούς τους στόχους. Ενα από αυτά τα αστέρια, που υπάρχουν, μόνο για να λάμπουν, είναι ο Βόιτεκ Τσιτζ. Ο Γερμανός κατέχει, το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος των αθλητών με ειδικές ανάγκες και το ρεκόρ Γερμανίας στα 100μ. Ο Τσιτζ είναι μόλις 23 ετών και πριν δύο χρόνια ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αφού έπαιζε στην "Ρεγκιονάλ Λίγκα με τα χρώματα της Φορτούνα Κολωνίας.Είχε λαμπρό μέλλον, αλλά τα όνειρα του καταστράφηκαν μετά από ένα χτύπημα φάουλ. Στον τελευταίο του αγώνα ο αντίπαλος τερματοφύλακας με τεντωμένο πόδι χτύπησε το αριστερό γόνατο του Τσιζ και τον άφησε ανάπηρο, καθώς οι γιατροί, αναγκάστηκαν να το κόψουν το πόδι.

    Τα όνειρα του είχαν καταστραφεί... Αλλά τώρα, δύο χρόνια μετά, στέκεται όρθιος και αγωνιζόμενος με πρόσθετο μέλος θέλει όσο τίποτα άλλο να στεφθεί Παραολυμπιονίκης στην χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

    "Προπονούμαι σκληρά για να καταφέρω να κάνω στην Αθήνα ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ" δηλώνει ο Τσιτζ.

    Μόλις έξι εβδομάδες από τότε που αυτός ο εκληκτικός αθλητής δοκίμασε τις ικανότητες του σε αθλήματα για αθλητές με αναπηρίες, συμμετείχε στο Γερμανικό πρωτάθλημα και πέτυχε νέο Γερμανικό ρεκόρ στα 100μ με χρόνο 13.19 και στο μήκος 5.15μ, ενώ σε μίτινγκ στην Γερμανία τον Ιούνιο του 2003 πετυχαίνει παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος με 5.85 μέτρα.

    Την καριέρα του ο Τσιτζ θέλει να την τελειώσει μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Αλλά πριν από αυτό το γεγονός επιθυμία του είναι να τρέξει και σε έναν μαραθώνιο.

    Ο Παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος των αθλητών με ειδικές ανάγκες εκπαιδεύεται από τον Ρομπέρτο Σιμονάτσι, πού ήταν δύο φορές Παραολυμπιονίκης, στο πένταθλο και στην δισκοβολία.

    "Αν δεν ήταν αυτός δεν θα ήξερα τι θα έκαμα στην ζωή μου', δηλώνει ο Σιμονάτσι για τον Τσιτζ.

    Και εμείς δεν θα καταλαβαίναμε ποτέ τι μπορεί να πετύχει η δύναμη της θέλησης αν δεν υπήρχαν άνθρωποι σαν τον Βόιτεκ Τσιτζ.

    [03] Ιππασία

    Η ομάδα Ντερσάζ της Βρετανίας

    4/6/2004 5:54:00 πμ

    Οι Ρίτσαρντ Ντάβισον, Καρλ Έστερ, Νίκολα Μακ Γκίβερν και Έμα Χίντλ θα αποτελέσουν την Ολυμπιακή ομάδα του Ντρεσάζ της Μεγάλης Βρετανίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο πρόεδρος της βρετανικής επιτροπής του Ντρεσάζ, Ντέιβιντ Τροτ, μετά την ανακοίνωση των ονομάτων φάνηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για το τι μπορεί να καταφέρει η ομάδα κατά τη διάρκεια των αγώνων δηλώνοντας σχετικά: "Είμαστε ευτυχείς να δούμε όχι μόνο τέσσερις ισχυρούς αναβάτες για την Αθήνα, αλλά και ταλαντούχα άλογα. Καθένας από τους ιππείς μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004".

    [04] Ταεκβοντό

    Χάλκινο η Κούβαρη στο Πανευρωπαϊκό

    4/6/2004 6:21:00 πμ

    Η Κυριακή Κούβαρη με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην κατηγορία των +72 κιλών συνέχισε την εντυπωσιακή εμφάνιση των Ελλήνων αθλητών στο 15ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, που ολοκληρώθηκε στις 9/5 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Οι άνθρωποι του Ταεκβοντό από την χώρα μας υπερηφανεύονται ότι πλέον φέρνουν τα περισσότερα μετάλλια από άλλα σπορ σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και χωρίς να αγωνίζεται κανένας από την Ολυμπιακή Ομάδα. Η μεγάλη εμφάνιση της Κούβαρη ξεκίνησε με τη νίκη της κατά της Ιταλίδας Κοστινάνιο με 10 9 και συνεχίστηκε με νίκη κατά της γαλλίδας Λαρσέρ με 10-7. Η πορεία της Λούβαρη προς τον μεγάλο τελικό ανακόπηκε από την Κροάτισα Βέζμαρ, η οποία πήρε και το χρυσό μετάλλιο. Οι υπόλοιποι, αλλά και νεότεροι Έλληνες αθλητές, που αγωνίστηκαν σήμερα προσπάθησαν χωρίς να μπορέσουν να φτάσουν στην διάκριση.

    [05] Μπιτς Βόλει

    Αποκλείστηκαν οι Νικολαϊδου - Τσιαρτσιάνη

    4/6/2004 6:40:00 πμ

    Με δύο ομάδες θα συμμετάσχει την Παρασκευή στο 4ο τουρνουά μπιτς βόλεϊ γυναικών World Tour 2004 της Οζάκα η Ελλάδα, αφού μετά την ήττα με 2-0 (21-16, 16-21, 15-13) από τις Κινέζες Ζι - Ζάνγκ Ξι στον γ γύρο των προκριματικών, οι διεθνείς Νικολαϊδου - Τσιαρτσιάνη κατέλαβαν την 33η θέση στη διοργάνωση κερδίζοντας 18 βαθμούς. Σήμερα στη μάχη του κυρίως ταμπλό θα αγωνιστούν οι διεθνείς Καραντάσιου/Σφυρή, Αρβανίτη/Κουτρουμανίδου.

    [06] Διεθνή

    Σε επιφυλακή για πιθανά επεισόδια Στην "αιώνια πόλη" ο Μπους

    4/6/2004 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε, λίγο μετά τη μία το πρωί, στη Ρώμη ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζόρτζ Μπους. Η επίσκεψή του στην αιώνια πόλη θα διαρκέσει 30 ώρες, κατά τις οποίες θα είναι επί ποδός 10.000 αστυνομικοί. Αργότερα ο κ. Μπους θα επισκεφθεί τον Πάπα, στο Βατικανό, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Κύριο θέμα των συζητήσεων αναμένεται να είναι η κατάσταση στο Ιράκ. Μάλιστα, ο κ. Μπερλουσκόνι, υπέρμαχος της πολιτικής Μπους, διατηρεί 2.900 άνδρες στο Ιράκ, παρά την έντονη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Στο μεταξύ, για σήμερα το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του Αμερικανού Προέδρου, στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας. Πάντως, οι αρχές εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανά επεισόδια, καθώς μετά τις πρόσφατες εικόνες των Ιταλών ομήρων στο Ιράκ και με νωπές τις μνήμες από την εκτέλεση ενός εξ αυτών, η κοινή γνώμη εμφανίζεται εξαγριωμένη.

    Αναμένεται ηχηρή η αντίδραση

    Μία οργάνωση απείλησε, ότι θα καταλάβει και θα κλείσει τους σταθμούς του μετρό της Ρώμης, προκαλώντας τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Επίσης, πολλοί από τους διαδηλωτές, δήλωσαν, ότι θα προσπαθήσουν να κλείσουν τους δρόμους από όπου αναμένεται να περάσει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, με την οποία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα συγκεντρωμένα πλήθη και τους προειδοποιεί για ενδεχόμενη βία, καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση "δεν αναμένονται ειρηνικές όλες οι διαδηλώσεις".

    "Θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την επίσκεψη Μπους, επειδή σκοπεύουμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας ως πολίτες. Αυτή η πόλη από την αρχή αρνήθηκε τον πόλεμο και δεν μπορούμε να πράξουμε αλλιώς, παρά να αρνηθούμε τον αρχηγού αυτού του πολέμου", δήλωσε στο BBC ένας από τους Ιταλούς, που θα κατέβει στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

    Η συνέχεια στη Γαλλία

    Ο Πρόεδρος Μπους βρίσκεται στη Γηραιά Ήπειρο, προκειμένου να παραστεί σε εκδηλώσεις για το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, την Κυριακή, 6 Ιουνίου, αναμένεται να μεταβεί στη Νορμανδία, όπου θα παρακαθίσει στις τελετές για την 60η επέτειο από την απόβαση. Στη Γαλλία ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συναντηθεί με άλλους 16 ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους θα είναι η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο Γάλλος ομολογός του, Ζακ Σιράκ, καθώς και ο Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επί ποδός η Ιταλία για την επίσκεψη Μπους

    [07] Εσωτερικά

    Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

    4/6/2004 8:44:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Μόνο έκτακτα και επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται σήμερα από τα δημόσια νοσοκομεία Αθηνών και Πειραιώς, λόγω της στάσης εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι γιατροί διεκδικούν την καταβολή υπερωριών και νέο ιατρικό μισθολόγιο.

    [08] Ευρωεκλογές

    Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών

    4/6/2004 8:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 ΑΠΕ

    Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται πυρετωδώς, ενώ γνωστή έγινε και η σύνθεση του δημοσιογραφικού πάνελ της τηλεοπτικής αναμέτρησης των πολιτικών αρχηγών, που θα γίνει την Τρίτη. Συντονιστής της συζήτησης αναδείχτηκε με κλήρωση ο Γιάννης Πρετεντέρης. Τις ερωτήσεις θα υποβάλλουν η Έλλη Στάη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Παύλος Τσίμας και ο Μανώλης Καψής. Σήμερα, ο Κώστας Καραμανλής θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΟΑΕΔ, ενώ ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, θα μιλήσει στο Ρίο. Η κα Παπαρήγα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. και το βράδυ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προεκλογική κόντρα Ρουσόπουλου - Βούγια

    [09] Διεθνή

    Αναμένεται και δεύτερη αποχώρηση Στον απόηχο της παραίτησης Τένετ

    4/6/2004 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ανακατατάξεις και αναταραχές προκαλεί η παραίτηση του διευθυντή της CIA, Tζορτζ Τένετ, στους κόλπους της υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δρόμο, που χάραξε, ο ελληνικής καταγωγής, Τένετ, θα ακολουθήσει και δεύτερος αξιωματούχος της υπηρεσίας, ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων Τζέιμς Πάβιτ. Πάντως, η CIA υποστηρίζει, ότι οι δύο παραιτήσεις δε συνδέονται. Οι λόγοι, που οδήγησαν τον Τένετ σε παραίτηση, κατά τον ίδιο, ήταν προσωπικοί και συγκεκριμένα ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένεια του. Όμως, ο κ. Τένετ, είχε δεχθεί δριμεία κριτική επειδή δεν επενέβη στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν κατάφερε να αποκαλύψει τα μυστικά οπλοστάσια του Ιράκ.

    Τη λύπη της εκφράζει η πολιτική ηγεσία

    Ο Τζέιμς Πάβιτ εργαζεται εδώ και 31 χρόνια στη CIA, τα τελευταία πέντε ως διευθυντής. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ο Πάβιτ, ήταν ο δεύτερος στη σειρά, που δέχθηκε αυστηρή κριτική σχετικά με τα οπλοστάσια του Ιράκ. Πάντως, φήμες, που προέρχονται μέσα από την υπηρεσία, θέλουν τον Πάβιτ να συνταξιοδοτείται, όχι να παραιτείται.

    Ο Πρόεδρος Μπους, δέχτηκε την παραίτηση Τένετ, αλλά δήλωσε, ότι στην υπηρεσία θα λείψει "ένα ισχυρό και ικανό στέλεχος". Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, ουδεμία σχέση είχε ο Πρόεδρος με την παραίτηση. Μάλιστα, ο κ. Μακλίλαν, δήλωσε, πως "ο Πρόεδρος δε ζήτησε ποτέ από τον Τένετ την παραίτησή του και δεν είχε ενημερωθεί για το ζήτημα αυτό πριν από την Τετάρτη" την ημέρα δηλαδή που ο κ. Τένετ του ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή.

    Τη λύπη του για την παραίτηση Τένετ εξέφρασε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος χαρακτήρισε τον πρώην, πλέον, διευθυντή "ένα κρατικό λειτουργό εξαιρετικών ικανοτήτων".

    Στο μεταξύ και ο αντίπαλος του Μπους στις Προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, Τζον Κέρι, ευχήθηκε "το καλύτερο" στον Τένετ, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση Μπους να αναλάβει τις ευθύνες της για ορισμένες σημαντικές παραλήψεις της υπηρεσίας. Στο παρελθόν, ο Τζον Κέρι είχε καλέσει τον Τένετ σε παραίτηση, καθώς, όπως είπε, ήταν η ευκαιρία για την αναμόρφωση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

    Ο κ. Τένετ, θα εγκαταλείψει την υπηρεσία στις 11 Ιουλίου, οπότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο αναπληρωτής διευθυντής Τζον Μακ Λόγκλιν

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχωρεί ο Τένετ από διευθυντής της CIA

    [10] Εσωτερικά

    Συνεδριάζει η Σύνοδος του Πατριαρχείου

    4/6/2004 9:31:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σήμερα συνεδριάζει στη διευρυμένη σύνθεσή της η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να άρει την διακοπή κοινωνίας που είχε επιβάλει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Χριστόδουλο. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, η σύνοδος θα εξετάσει τη συμφωνία που επετεύχθη, με τη μεσολάβηση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, με την Εκκλησία της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνόδου θα οριστεί και πότε θα πραγματοποιηθεί το συλλείτουργο μεταξύ Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αθηνών, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και μέσα στον Ιούνιο. Η απόφαση του Πατριάρχη να συγκαλέσει άμεσα την σύνοδο του Πατριαρχείου, όπως τονίζουν έγκυροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, δείχνει ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο εκκλησιών υλοποιείται άμεσα.

    [11] Κυπριακό

    Δεν υπάρχει σκέψη για δεύτερο δημοψήφισμα Με τους ομογενείς στις ΗΠΑ ο Παπαδόπουλος

    4/6/2004 10:23:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στην Αστόρια βρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου μίλησε σε πολυπληθή συγκέντρωση ομογενών. Ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε, πως δεν πρόκειται να θέσει σε δεύτερο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν, όπως παραδόθηκε στην τελευταία του εκδοχή, γιατί "κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μεγάλη ύβρη εναντίον του λαού μας". Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε, πως είναι δυνατό να "είναι σεβαστή η απόφαση του λαού μας, όταν οι μεσολαβητές εμφανίζονται οργισμένοι επειδή καταψηφίσαμε το σχέδιο Ανάν", προσθέτοντας, ότι "ο λαός κρίνει τις ηγεσίες και όχι οι ηγεσίες το λαό". Σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε, πως σκοπός της ήταν να παρουσιάσει τους λόγους, που οδήγησαν τον κυπριακό λαό να πει "όχι" και να του αποδείξει, ότι δεν τον εξαπάτησε, όπως άφηνε να εννοηθεί στην έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Ανάν. Στο μεταξύ, το Κυπριακό είναι το επίκεντρο της συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην Αθήνα βρίσκεται και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου , ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πέτρο Μολυβιάτη.

    Η λύση έχει πολύ δρόμο ακόμα

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, επεσήμανε, ότι η Κύπρος συνεργάζεται και θα συνεργάζεται με την Ελλάδα, ενώ τόνισε, πως το δημοψήφισμα δεν ήταν η μοναδική ευκαιρία, γιατί, καθώς είπε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει νέα τροπή στα πράγματα.

    Στη συνέχεια, δήλωσε, ότι "κάποιοι θέλουν σώνει και καλά να προσβάλλουν το λαό μας, ενώ από την αρχή μας είπαν ότι θα έχουμε δυο επιλογές . Επειδή, λοιπόν, καταψηφίσαμε το σχέδιο προσπαθούν να μας εκδικηθούν", επαναλαμβάνοντας, ότι επιδιώκουν την επανένωση. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά "θέλουμε λύση χθες".

    Σχετικά με το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε, πως ένα από τα "απαράδεκτα στοιχεία" της προτεινόμενης λύσης, ήταν το κάλεσμα του συντάκτη της "να υπογράψω την παραγραφή κάθε δικαιώματος και κάθε αίτησης των Ελληνοκυπρίων προσφύγων προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από την αρχή είχα πει: αποκλείεται να υπογράψω κάτι τέτοιο. Η Κύπρος δεν είναι δική μου. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να διαγράψει τη γη των πατέρων κάποιου άλλου. Είναι ανεπίτρεπτο, αντιδημοκρατικό και απάνθρωπο".

    Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε, ότι "τώρα αρχίζουν οι δυσκολίες για το Κυπριακό. Με τη λύση διακυβεύονται συμφέροντα και σκοπιμότητες άλλων χωρών", τονίζοντας, πως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία στηρίζουν την πολιτική της Άγκυρας. Επίσης, απευθυνόμενος προς τους ομογενείς είπε, ότι "μας συγκίνησε η συμπαράστασή σας και η συστράτευσή σας με τον Κυπριακό Ελληνισμό Βρίσκομαι εδώ για να πω ένα μεγάλο "ευχαριστώ" από τον Κυπριακό λαό προς την Ομογένεια ".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαφωνία Παπαδόπουλου στην έκθεση Ανάν

    [12] Αθλητισμός

    Τέλος ο Σουαντό από "Θρύλο"

    4/6/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Φώτης Καρακούσης

    Άδοξο τέλος είχε η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Γάλλο τεχνικό Ζαν Κλοντ Σουαντό, που είχε πάει στους "ερυθρόλευκους", με σκοπό να αναλάβει τις ακαδημίες της ομάδας. Μετά την επίτευξη της συμφωνίας της ομάδας του Πειραιά, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο επιτυχημένος κόουτς, ήθελε όπως ήταν φυσικό το δικό του επιτελείο, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεργασία με τον Γάλλο προπονητή. Σύμφωνα με πληροφορίες, την θέση του Σουαντό στις ακαδημίες, θα πάρει ο Σίνισα Γκόγκιτς, με συνεργάτη τον Βασίλη Καραπιάλη, ενώ ενδέχεται να τους ακολουθήσει και ο γυμναστής Δημήτρης Καρύδας.

    Από βδομάδα οι συνεργάτες

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να περάσουν από τα γραφεία της ΠΑΕ και οι συνεργάτες του Μπάγεβιτς, Τάκης Περσίας, Δημήτρης Μπουρουτζίκας και Αντώνης Δρακόπουλος, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους Πειραιώτες. Όπως είναι ήδη γνωστό και οι τρεις είναι χρόνια συνεργάτες του Σερβοέλληνα τεχνικού και μάλιστα στην προηγούμενη θητεία του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ήταν παρόντες.

    [13] Διεθνή

    Για δημοψήφισμα προετοιμάζεται ο Τσάβες

    4/6/2004 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να θέσει θέμα δημοψηφίσματος για τη διάρκεια της θητείας του προέδρου της χώρας, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας. Ο διευθυντής του Συμβουλίου, Χόρχε Ροντρίγκεζ, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει 2,45 εκατομμύρια υπογραφές, τη στιγμή που το όριο για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την προεδρία του Τζάβες είναι τα 2,44 εκατομμύρια υπογραφές. Από την πλευρά του, ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, πολλοί ήταν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν .

    Τσάβες: "Θα νικήσουμε"

    "Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε προεδρικό δημοψήφισμα", ανέφερε ο ηγέτης της Βενεζουέλας, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το λαό, από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του είχαν συγκεντρωθεί έξω από το μέγαρο εκφράζοντας τη στήριξή τους προς το πρόσωπό του.

    Ο Τσάβες είπε ότι είναι σίγουρος ότι θα νικήσει και πρόσθεσε ότι οι δικές του συνταγματικές μεταρρυθμίσεις επέτρεψαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 June 2004 - 9:00:58 UTC