Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-06-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σήμα κινδύνου για τους υπηκόους των ΗΠΑ Αμερικανικές συστάσεις για την
  • [02] Συνομιλίες για βοήθεια από την Αίγυπτο Μεταρρυθμίσεις ασφαλείας από τον
  • [03] Επτά τραυματίες Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Πακιστάν
  • [04] Τουλάχιστον 31 νεκροί και 46 τραυματίες Μπαράζ συγκρούσεων στο Ιράκ
  • [05] Στο "σκοτάδι" τα ντοκουμέντα για τους βασανισμούς Ομόφωνη έγκριση για
  • [06] Στην αποθήκη της Σπρίντερ Μεγάλη φωτιά στο Άνω Καλαμάκι

    [01] Διεθνή

    Σήμα κινδύνου για τους υπηκόους των ΗΠΑ Αμερικανικές συστάσεις για την Σ. Αραβία

    24/6/2004 7:32:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: AΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο

    Νέα ταξιδιωτική οδηγία για τη Σαουδική Αραβία εξέδωσαν οι ΗΠΑ, συστήνοντας στους υπηκόους τους να μην μεταβαίνουν στη χώρα, ενώ όσοι βρίσκονται ήδη εκεί καλούνται να την εγκαταλείψουν. "Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να λαμβάνει αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εξτρεμιστές σχεδιάζουν νέες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτηρίζοντας το Ριάντ ως την πιο επικίνδυνη περιοχή. "Τα πρόσφατα επεισόδια δείχνουν, ότι οι Αμερικανοί πολίτες, που ζουν σε ιδιωτικές κατοικίες, έχουν επίσης τεθεί στο στόχαστρο", συνεχίζει η ανακοίνωση, η δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα.

    [02] Διεθνή

    Συνομιλίες για βοήθεια από την Αίγυπτο Μεταρρυθμίσεις ασφαλείας από τον Αραφάτ

    24/6/2004 7:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- Γαλλικό Πρακτορείο

    Την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας εντός δύο μηνών υποσχέθηκε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, μετά από συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας, Ομάρ Σουλεϊμάν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στη Ραμάλα, προκειμένου να συζητήσουν για τη βοήθεια του Καΐρου προς τους Παλαιστίνιους, ώστε να διατηρηθεί η τάξη στη Γάζα, μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με το σύμβουλο του κ. Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Παλαιστίνης θα αναδιοργανωθούν "σε εσωτερικό επίπεδο", μετά από διάλογο. Τις αλλαγές στις παλαιστινιακές υπηρεσίες επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέντ Κορέι.

    Στόχος η βοήθεια του Καΐρου

    Όπως δήλωσε ο κ. Ρουντέινα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, "η αναδιοργάνωση θα ακολουθηθεί από έναν παλαιστινιακό εσωτερικό διάλογο για να ενισχυθεί η εθνική ενότητα".

    "Έχουμε δύο μήνες για να πάρουμε αποφάσεις, να προβούμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και τους διορισμούς στον τομέα της ασφάλειας και να προωθήσουμε το διάλογο ανάμεσα στις οργανώσεις", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, προσθέτοντας, ότι μετά από αυτό το χρονικό διάστημα "θα αρχίσουν να έρχονται οι ειδικοί στην ασφάλεια από την Αίγυπτο'.

    Από την πλευρά της Αιγύπτου, ο κ. Σουλεϊμάν δήλωσε ικανοποιημένος από τις συνομιλίες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει τη στάση του Καΐρου σε περίπτωση, που οι μεταρρυθμίσεις αποτύχουν.

    Ο στρατηγός Σουλεϊμάν συναντήθηκε επίσης στην Ιερουσαλήμ με τον αρχηγό της ισραηλινής διπλωματίας, Σιλβάν Σαλόμ, καθώς και με τον υπουργό Άμυνας, Σαούλ Μοφάζ και άλλους ισραηλινούς ανώτερους αξιωματούχους του τομέα της ασφάλειας, στο Τελ Αβίβ.

    Αντιδράσεις από τον Σαρόν

    Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πρόθεση της Αιγύπτου, δηλώνει, όμως, πως δεν θα της επιτρέψει διαμεσολαβητικό ρόλο στην κατάπαυση του πυρός.

    Σύμφωνα με το Ισραηλινό Ραδιόφωνο του Στρατού, ο κ. Σαρόν δήλωσε, πως "αποδίδουμε τεράστια σημασία στην ανάμιξη των Αιγυπτίων στη Γάζα και στα σύνορα αλλά δεν έχω την πρόθεση να επιτρέψω στους Αιγυπτίους να αναλάβουν το ρόλο του διαμεσολαβητή".

    Επίσης, δημοσίευμα της εφημερίδας Χααρέτζ, αναφέρει, πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν προτίθεται να επιτρέψει στον Αραφάτ να εγκαταλείψει το αρχηγείο του στη Ραμάλα για τα επόμενα 45 χρόνια.

    Την Τετάρτη, ο κ. Σαρόν υποστήριξε, πως μια πιθανή διαμεσολάβηση της Αιγύπτου θα ήταν εμπόδιο στην αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα, αλλά και στην εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου του "οδικού χάρτη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντίθεση Σαρόν στη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου

    [03] Διεθνή

    Επτά τραυματίες Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα του Πακιστάν

    24/6/2004 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Επτά αστυνομικοί τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, μετά από επίθεση αγνώστων εναντίον του αστυνομικού τμήματος της πόλης Ντέρα Ισμαΐλ Καν, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ. Ρουκέτες και χειροβομβίδες έπληξαν την αυλή του τμήματος ,την ώρα που οι αστυνομικοί κοιμόντουσαν. Η Ντέρα Ισμαΐλ Καν βρίσκεται κοντά στις περιοχές, όπου οι αρχές του Πακιστάν καταδιώκουν ένοπλους μαχητές, που έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, ενώ η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη μέσα σε ένα μήνα.

    [04] Ιράκ

    Τουλάχιστον 31 νεκροί και 46 τραυματίες Μπαράζ συγκρούσεων στο Ιράκ

    24/6/2004 8:47:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Reuters- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Συνδυασμένες επιθέσεις ανταρτών γίνονται από το πρωί σε τέσσερις πόλεις του Ιράκ, ενώ στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων και άνδρες της ιρακινής αστυνομίας συγκρούονται με τους αντάρτες. Τουλάχιστον 31 άνθρωποι, Ιρακινοί και στρατιώτες, έχουν χάσει τη ζωή τους κι άλλοι 46 έχουν τραυματισθεί από τις συγκρούσεις, που μαίνονται στις πόλεις Μπακούμπα, Ραμαντί, Μοσούλη και Φαλούτζα. Στη Μπακούμπα, αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια αντάλλαξαν πυρά με τους Αμερικανούς στρατιώτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε οργάνωση του Ιορδανού, Αμπού αλ Ζαρκάουι, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Συγκρούσεις και εκρήξεις συγκλονίζουν το Ραμάντι και τη Φαλούτζα, ενώ πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στη Μοσούλη.

    Οργάνωση του Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη

    Στους δρόμους της Μπακούμπα , μαίνονται μάχες μεταξύ των πεζοναυτών και των ανταρτών. Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 26 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού νοσοκομείου.

    Τα επεισόδια ξέσπασαν, όταν ομάδα άγνωστων άνοιξε πυρ με αυτόματα όπλα και εκτόξευσε ρουκέτες και χειροβομβίδες εναντίον αστυνομικού τμήματος. Επίσης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι αντάρτες επιτέθηκαν και σε ένα περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί.

    Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στην πόλη, για να καταστείλει τις επιθέσεις των ανταρτών. Στο στόχαστρο των Αμερικανών βρέθηκαν τρία σπίτια, τα οποία θεωρήθηκαν ως καταφύγια μαχητών.

    Με ανακοίνωσή της, που μοιράστηκε στους δρόμους της πόλης, η οργάνωση του Αμπού αλ Ζαρκάουι, Τζαμάα αλ Τάουχιντ και Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα.

    "Καλούμε τους κατοίκους της πόλης να συμμορφώνονται με τις διαταγές της αντίστασης και να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους όταν το ζητάμε" αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η οργάνωση απειλεί όποιον κάτοικο δεν συνεργαστεί μαζί της, πως "θα οδηγηθεί στο θάνατο" και θα καταστραφεί το σπίτι του.

    Τέλος, η οργάνωση προειδοποιεί για νέα χτυπήματα , λέγοντας, πως "τις επόμενες ημέρες, θα εκδηλωθούν νέες επιθέσεις ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και τους συνεργάτες τους".

    Νέος κύκλος αίματος

    Στο μεταξύ, επίθεση αυτοκτονίας έγινε στη Μοσούλη, όπου πέντε παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν σταδιακά στο κέντρο της πόλης, έξω από αστυνομικά τμήματα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν, πως 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 τραυματίσθηκαν, ενώ σε εξέλιξη βρίκονται μάχες μεταξύ των ανταρτών και των αμερικανικών δυνάμεων.

    Στο Ραμάντι τουλάχιστον 7 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας στρατιώτης, σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών τμημάτων και κυβερνητικών κτηρίων, ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και στρατιωτών της συμμαχίας. "Κανείς μπορεί να βγεί στους δρόμους, καθώς η ανταλλαγή πυρών είναι σφοδρή, ιδιαίτερα στη συνοικία Αλ Μάλααμπ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάτοικος της πόλης.

    Συγκρούσεις μαίνονται και στη Φαλούτζα, όπου οι αντάρτες κατέρριψαν αμερικανικό ελικόπτερο τύπου Κόμπρα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξουν θύματα. Αμερικανικά ελικόπτερα περιπολούν συνεχώς πάνω από την πόλη, για να εντοπίσουν τους αντάρτες, που εξαπολύουν επιθέσεις με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν, πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από το κέντρο της πόλης, καθώς στην περιοχή κινούνται αμερικανικά θωρακισμένα οχήματα.

    [05] Διεθνή

    Στο "σκοτάδι" τα ντοκουμέντα για τους βασανισμούς Ομόφωνη έγκριση για τον προϋπολογισμό του Μπους

    24/6/2004 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ

    Την ώρα, που οι προκαταρκτικές ακροάσεις για το σκάνδαλο της φυλακής Αμπού Γκράιμπ, συνεχίζονται, η αμερικανική Γερουσία δείχνει την ομόφωνη υποστήριξή του στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Με ψήφους 97-0, λοιπόν, ενέκρινε τον ύψους 447 δισεκατομμυρίων δολαρίων προϋπολογισμό για αμυντικά προγράμματα, ο οποίος συμπεριλαμβάνει δαπάνες για επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Η έγκριση, όμως, του προϋπολογισμού, δεν ήταν η μοναδική επιτυχία των Ρεπουμπλικανών στην Γερουσία. Πέτυχαν, επίσης, την απόρριψη των τροποποιήσεων, που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί, ανάμεσά τους και μια προσπάθεια να αποδεσμευτούν και τους παραχωρηθούν τα ντοκουμέντα σχετικά με τα βασανιστήρια σε βάρος Ιρακινών κρατουμένων.

    Δεν επεκτείνονται οι παροχές για τους βετεράνους

    Μετά από εκτενή, πικρό και φορτισμένο διάλογο, η Γερουσία απέρριψε την διάταξη, που καλούσε τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ να παραδώσει τα ντοκουμέντα σχετικά με την μεταχείριση των κρατουμένων στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Γκουαντάναμο, με 50-46 ψήφους.

    Επίσης, απορρίφθηκε η επέκταση των φαρμακευτικών και υγειονομικών υπηρεσιών και των παροχών για τους βετεράνους του Αμερικανικού στρατού, που θα κόστιζαν στις ΗΠΑ 300 δισεκατομμύρια δολάρια για 10 χρόνια. Επίσης, απορίφθηκε το αίτημα των Δημοκρατικών, να γνωστοποιήσει ο Λευκός Οίκος στη Γερουσία τις εκτιμήσεις του για τον αριθμό των στρατευμάτων των ΗΠΑ, που θα παραμείνουν στο Ιράκ ως το τέλος του 2005.

    Θα ζητήσει βοήθεια από ΝΑΤΟ

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές, κατά την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, στο τέλος του μήνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα ζητήσει από τους συμμάχους βοήθεια για το Ιράκ, ευελπιστώντας, ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών θα απαντήσουν θετικά στο αίτημα του διορισμένου πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουϊ, για παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση των "νέων" δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Πάντως, πριν δύο εβδομάδες, στη σύνοδο του G8, όπου έθεσε το θέμα ο Αμερικανός Πρόεδρος, οι Ευρωπαίοι (κυρίως Γάλλοι και Γερμανοί ) εμφανίσθηκαν να απορρίπτουν την πρόταση, αντιτάσσοντας ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται "στα όρια των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων", ειδικά όταν εκκρεμεί και η ενίσχυση των δυνάμεών του στο Αφγανιστάν.

    [06] Εσωτερικά

    Στην αποθήκη της Σπρίντερ Μεγάλη φωτιά στο Άνω Καλαμάκι

    24/6/2004 10:10:00 πμ

    Ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών προκάλεσε η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 3 μετά τα μεσάνυχτα στο υπόγειο τριώροφης αποθήκης ενδυμάτων της "Σπρίντερ", στο Άνω Καλαμάκι. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών και στην κατάσβεση πήραν μέρος 60 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής, ενώ, όπως ανέφεραν αξιωματικοί της Υπηρεσίας, η φωτιά μεταδόθηκε πολύ γρήγορα και στους τρεις ορόφους και υπήρχε κίνδυνος κατάρρευσης του κτιρίου, αν διαρκούσε περισσότερες ώρες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 24 June 2004 - 8:53:22 UTC