Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εννιά μποφώρ πνέουν στα πελάγη Έδεσαν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα
  • [02] Όλα ανοιχτά για τον Ρεχάγκελ
  • [03] Νεκροί Αμερικανοί και Ιρακινοί Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Ιράκ
  • [04] Νέα προειδοποίηση της ΓΓΠΠ Πύρινα μέτωπα
  • [05] Δύο ακόμη προσφυγές στην ΑΕΚ
  • [06] Το ύστατο χαίρε στον Νίκο Κεσσανλή
  • [07] Τον Μοριέντες θέλει η Πόρτο
  • [08] Άλλαξε γειτονιά ο Ουάνγκα
  • [09] Μπορεί να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις Κανονικά τα δρομολόγια
  • [10] Αντικρουόμενες οι πληροφορίες Άποπυρηνικοποιείται η Μέση Ανατολή;
  • [11] Δυόμισι χρόνια μετά το σκάνδαλο Παραδόθηκε ο "εγκέφαλος" της Enron
  • [12] Κραστούνται άλλοι 594 άνθρωποι Νέα απελευθέρωση από το Γκουαντάμο

    [01] Εσωτερικά

    Εννιά μποφώρ πνέουν στα πελάγη Έδεσαν τα πλοία σε Πειραιά και Ραφήνα

    8/7/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απαγορεύθηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν στα πελάγη, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ. Στο μεταξύ, η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας καλεί τους δήμους και τις νομαρχίες Αττικής, Ευβοίας, Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς στο "κόκκινο" παραμένει ο δείκτης επικινδυνότητας για πυρκαγιές, λόγω των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν και τα επόμενα 24ωρα.

    [02] Αθλητισμός

    Όλα ανοιχτά για τον Ρεχάγκελ

    8/7/2004 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέχρι τώρα όλοι μιλούσαν για το θέμα εκτός από τον ίδιο τον Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος προτιμούσε να απαντάει στις φήμες και στις συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του, με σιωπή. Τελικά την έλυσε στην αγαπημένη του "Bild" και στις δηλώσεις που έκανε είπε πως δεν τον ενδιαφέρουν τα χαρτιά και οι υπογραφές και πως πρέπει πρώτα να συζητήσει με την σύζυγό του, Μπεάτε και στην συνέχεια θα αποφασίσει. "Γνωρίζετε καλά πως ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα χαρτιά και οι υπογραφές, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις", τόνισε αρχικά κι συμπλήρωσε, "Θα δούμε Θα μιλήσω πρώτα με την γυνάικα μου, την Μπεάτε και θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε. Τα δύο τρίτα της καρδιάς μου χτυπάνε για την Γερμανία και το ένα για την Ελλάδα".

    Απίστευτες στιγμές

    Ο Ότο Ρεχάγκελ μίλησε και για την υποδοχή που έγινε στους Έλληνες διεθνείς, τόσο στο Καλλιμάρμαρο, όσο και στις υπόλοιπες εκδηλώσεις και στάθηκε ιδιαίτερα σε εκείνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: "Ό,τι και αν αποφασίσει οι Έλληνες θα τον αγαπάνε και θα τον σέβονται". Ο Ρεχάγκελ δήλωσε περήφανος για την συγκεκριμένη δήλωση, "Είναι μια υπέροχη πρόταση", είπε, "Ο κ. Στεφανόπουλος με έκανε πολύ υπερήφανο"! Παράλληλα για την υποδοχή σημείωσε, "Ήταν απίστευτο, Δεν θα το ξεχάσω ποτέ"!

    [03] Ιράκ

    Νεκροί Αμερικανοί και Ιρακινοί Εκρηκτική ατμόσφαιρα στο Ιράκ

    8/7/2004 3:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/7/2004 5:38:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Ανοικτός παραμένει ο κύκλος αίματος στο Ιράκ. Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ιρακινοί φρουροί έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των θυμάτων, από επίθεση στη Σαμάρα, ενώ νέες επιθέσεις συγκλονίζουν τη Βαγδάτη αλλά και το Ραμάντι, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις Ιρακινοί. Η επίθεση στη Σαμάρα, που στοίχισε τέσσερις ανθρώπινες ζωές, σημειώθηκε σήμερα, όταν άγνωστοι έπληξαν με οβίδες το αρχηγείο της Εθνοφρουράς στην πόλη, που βρίσκεται 125 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Επίσης, από την ίδια επίθεση, τραυματίστηκαν 18 Αμερικανοί στρατιώτες και τρεις Ιρακινοί εθνοφρουροί, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη το κτήριο, το οποίο χρησιμοποιείται και από τον αμερικανικό στρατό. "Οι Ιρακινοί χτύπησαν με τέσσερα βλήματα όλμου το αρχηγείο της Ιρακινής Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα κτήριο που χρησιμοποιείτο από την Ιρακινή Εθνική Φρουρά και την 1η Μεραρχία Πεζικού", δήλωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων, ο οποίος πρόσθεσε, ότι ανταπέδωσαν τα πυρά. Ωστόσο συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών, καθώς νοσοκομειακές πηγές στη Σαμάρα έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς Ιρακινοούς εθνοφρουρούς, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι νεκροί από ιρακινής πλευράς είναι έξι, εκ των οποίων μόνον δύο εθνοφρουροί.

    Εκτέλεσαν το γιο ενός φιλοαμερικανού Ιρακινού

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα, στη συνοικία Ντόρα στις νότιες περιοχές της Βαγδάτης, σημειώθηκε σήμερα νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ούτε για το στόχο της επίθεσης.

    Επίσης, στην πόλη Ραμάντι, στην καρδιά της σουνιτικής περιοχής δυτικά της Βαγδάτης, σκοτώθηκε ο γιος ενός φιλοαμερικανού τοπικού ηγέτη, ο Χουσέιν Αμερ Αμπντέλ Τζαμπάρ, καθώς και δύο αστυνομικοί , όταν άγνωστοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

    "Κατά λάθος" επίθεση

    Το βράδυ της Τετάρτης, δύο Ιρακινοί, ένας άνδρας και μία γυναίκα, τραυματίστηκαν, όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ χθες εναντίον του σπιτιού τους στη Βαγδάτη, καθώς νόμισαν , πως δέχονται επίθεση.

    "Μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή, ένα από τα οχήματα της οποίας έμεινε από λάστιχο, σταμάτησε στο ύψος του σπιτιού μου γύρω στις 23.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) και, όταν η γεννήτριά μου ξεκίνησε αυτόματα να λειτουργεί, άρχισαν να πυροβολούν", αφηγήθηκε ο αυτόπτης μάρτυρας, Μοχάμαντ Τζααφάρ Νουμάιμι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες φαίνεται, πως μπέρδεψαν το θόρυβο της γεννήτριας με εκείνο μιας βόμβας.

    Ο πρώτος όροφος του διώροφου σπιτιού καταστράφηκε από τους πυροβολισμούς. Μέχρι στιγμής, ο αμερικανικός στρατός δεν έχει επιβεβαιώσει το επεισόδιο.

    [04] Εσωτερικά

    Νέα προειδοποίηση της ΓΓΠΠ Πύρινα μέτωπα

    8/7/2004 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ειδήσεις > Εσωτερικά)&body=Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Παρνηθα, Κάλαμο Αττικής και Αιγινα. Σε εξέλιξη οι φωτιές στη Βελβίνα Ναυπάκτου, στο Καστρί Καρύστου και στην Σαμοθράκη

    Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί σε δασική έκταση στον Κάλαμο Αττικής, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης. Νωρίτερα, προληπτικά εκκενώθηκαν 4 παιδικές κατασκηνώσεις και τα παιδιά μεταφέρθηκαν με πούλμαν, που διέθεσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην παραλία Αγίων Αποστόλων. Στην Πάρνηθα αναζωπυρώνονται μικρές εστίες φωτιάς που όμως σβήνονται γρήγορα, λόγω της άμεσης επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων που σπεύδουν επί τόπου. Σε εξέλιξη παραμένουν οι φωτιές στη Βελβίνα Ναυπάκτου και στο Καστρί Καρύστου. Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη από το μεσημέρι και στην Σαμοθράκη στην περιοχή Καμαριώτισσα που κατακαίει αγροτικές καλλιέργειες και δασική έκταση στην περιοχή Θέρμα. Υπό έλεγχο έχουν τεθεί και οι πυρκαγιές σε Αίγινα, Ικαρία και Σάμο, ενώ έσβησαν οι φωτιές στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, αλλα και στα Κιούρκα, που ξέσπασε από ηλεκτροσυγκόλληση που πραγματοποιούσαν εργάτες, οι οποίοι και προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα. Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά σε μάντρα αυτοκινήτων στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Σε αυξημένη ετοιμότητα καλεί με νέα ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Για τις περιοχές Εύβοιας, Αττικής, Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας, προβλέπεται αύριο, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με την έκδοση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Συγκεκριμένα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρκαγιών συνέχεια...

    [05] Αθλητισμός

    Δύο ακόμη προσφυγές στην ΑΕΚ

    8/7/2004 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι δύο Λυμπερόπουλοι της ΑΕΚ, κατέθεσαν σήμερα προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ και αμφότεροι ζητούν να αποδεσμευτούν από την ομα΄δα του Δικεφάλου, καθώς και τα δεδουλευμένα χρήματά τους. Για τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο το ποσό που έχειλαμβάνειν είναι 175.000 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά ο Νίκος Λυμπερόπουλος μαζί με την λύση του συμβολαίου του ζητά και τα 750.00 ευρώ που του αναλογούν.

    [06] Πολιτισμός

    Το ύστατο χαίρε στον Νίκο Κεσσανλή

    8/7/2004 4:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Τον διακεκριμένο Έλληνα καλλιτέχνη και πρωτοπόρο της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, Νίκο Κεσσανλή, αποχαιρέτησαν το πρωί, στο Α΄ νεκροταφείο, η σύντροφος της ζωής του Χρύσα Ρωμανού, καθώς και προσωπικότητες από το χώρο της ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης, φίλοι, συνάδελφοι και παλαιοί μαθητές. Ο Νίκος Κεσσανλής, ασυμβίβαστος και επαναστάτης μέχρι το τέλος, αφήνει πίσω του ένα σημαντικό έργο με διεθνείς διακρίσεις. Μέτοχος των εξελίξεων στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1950, ανανέωσε τον ελληνικό εικαστικό λόγο. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων σχεδόν δεκαετιών παρουσίας του στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, ο Κεσσανλής έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 30 ατομικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα και πολυάριθμες συμμετοχές σε σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις. Το 1959 του απονεμήθηκε το βραβείο Modigliani, ενώ το 1961 βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο στη Biennale του Sao Paulo και με τον σημαντικό ευρωπαϊκό τίτλο Premio Lissone. Το πρώτο βραβείο απέσπασε επίσης το 1997 στη Γαλλία από το Conseil regional, στο Salon de Montrouge, ενώ υπήρξε και ένας από τους θεμελιωτές της μηχανικής τέχνης Mec-art, ενώ κατάφερε να λύσει το κτιριακό πρόβλημα της Σχολής Καλών Τεχνών, κατά τη θητεία του ως πρύτανης. Ανάμεσα στα πολυάριθμα στεφάνια ήταν και αυτό του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πέθανε ο Νίκος Κεσσανλής

    [07] Αθλητισμός

    Τον Μοριέντες θέλει η Πόρτο

    8/7/2004 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Συμπαίχτες στην Πόρτο, Σεϊταρίδης και Μοριέντες; Έτσι άφησε να εννοηθεί ο μάνατζερ του παίκτη, Γκίνες Καρβαχάλ, σε δηλώσεις του. Ο Ισπανός επιθετικός, έκανε πολύ καλές εμφανίσεις στο περσινό CHAMPIONS LEAGUE, και από τότε έχει αποτελέσει στόχο, μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων. Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τον μάνατζερ του, και ο παίκτης φαίνεται θετικός για αυτή την μετακίνηση. Πάντως γερά στο παιχνίδι είναι και η Τσέλσι, με τον διεθνή Ισπανό να αποτελεί διακαή πόθο, του νέου της τεχνικού, Ζόσε Μουρίνιο. Πάντως εξελίξεις για το που θα καταλήξει ο παίκτης αναμένονται μετά τις εκλογές στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου ανήκει ο παίκτης, και αυτό καθώς οι "μερένγκες" θέλουν να τον επαναφέρουν στο δυναμικό τους.

    [08] Αθλητισμός

    Άλλαξε γειτονιά ο Ουάνγκα

    8/7/2004 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την απόκτηση του Ζαν Ουάνγκα, ανακοίνωσε η Καλλιθέα. Ο αμυντικός παίκτης, αγωνιζόταν μέχρι και πέρυσι στην ομάδα του Αιγάλεω. Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Ουάνγκα, είναι διάρκειας 1+1 έτη. Ο Ουάνγκα είναι η τέταρτη μεταγραφή της Καλλιθέας, μετά τους Κρίστο Τελκίνσκι, Μιχάλη Τζωρμπατζάκη και Παναγιώτη Μπαρτζώκα.

    [09] Εσωτερικά

    Μπορεί να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις Κανονικά τα δρομολόγια

    8/7/2004 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Έληξε η στάση εργασίας των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και μαζί έληξε και η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, στην Αθήνα. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, πραγματοποίησαν στάση εργασίας, από τις 11 έως τις 5 το απόγευμα, με αίτημα την εφάπαξ καταβολή του Ολυμπιακού επιδόματος, ενώ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα εάν και πότε θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους.

    Δε δέχθηκε το αίτημα το υπουργείο

    Το υπουργείο Μεταφορών, από την πλευρά του, τονίζει, πως η αποζημίωση των εργαζόμενων στις αστικές συγκοινωνίες για οποιαδήποτε πρόσθετη εργασία κατά την περίοδο των αγώνων προβλέπεται να γίνει κατά τρόπο απόλυτα δίκαιο και ασφαλώς ανταποδοτικό, ανάλογα δηλαδή με την προσφορά εργασίας. Ταυτόχρονα, απορρίπτει το αίτημα των εργαζομένων για την εφάπαξ καταβολή του Ολυμπιακού επιδόματος, ύψους περίπου 3.000 ευρώ.

    Έτσι, μεταξύ άλλων το υπουργείο προτείνει:

    - Αυξημένη αμοιβή για εργασία σε ημέρα προγραμματισμένης ανάπαυσης.

    - Αυξημένη αμοιβή για αποζημίωση υπερωριακής απασχόλησης λόγω των ειδικών συνθηκών.

    - Αύξηση της αποζημίωσης για τις νυχτερινές βάρδιες, που θα είναι σημαντικά περισσότερες.

    - Αύξηση της αποζημίωσης για κανονική άδεια θερινής περιόδου που δεν θα ληφθεί ή πρόσθετη άδεια για όσους τη μεταφέρουν στη χειμερινή περίοδο.

    - Δυνατότητα προσφοράς εργασίας του προσωπικού στη "διαχείριση πλήθους" με αυξημένο ημερομίσθιο κατά τις κανονικές εργάσιμες ώρες που αυξάνεται ακόμα περισσότερο εκτός των ωρών αυτών.

    - Δυνατότητα προσφοράς εργασίας του προσωπικού στη "νυκτερινή φύλαξη" με αυξημένη αποζημίωση.

    [10] Διεθνή

    Αντικρουόμενες οι πληροφορίες Άποπυρηνικοποιείται η Μέση Ανατολή;

    8/7/2004 5:59:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έτοιμος να αποπυρηνικοποιήσει το Ισραήλ με στόχο τη δημιουργία μιας ειρηνικής Μέσης Ανατολής είναι ο Αριέλ Σαρόν σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. "Το γεγονός, ότι επαναβεβαιώθηκε σε επίπεδο πρωθυπουργού αποτελεί μία εξέλιξη ευπρόσδεκτη και θετική", ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, ο Ελ Μπαραντέι εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ενδεχόμενο έναρξης ενός διαλόγου με το Ισραήλ για θέματα ασφαλείας , αλλά και για τη δημιουργία μιας υπο-επιτροπής αρμόδιας για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο πλαίσιο του "οδικού χάρτη". Ωστόσο, αξιωματούχος της ισραηλινής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε, ότι το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει την πολιτική της αμφισημίας όσον αφορά τα πυρηνικά και θα εξακολουθήσει να μην επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και να διαψεύδει, ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    [11] Διεθνή

    Δυόμισι χρόνια μετά το σκάνδαλο Παραδόθηκε ο "εγκέφαλος" της Enron

    8/7/2004 6:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Στα χέρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας βρίσκεται ο Κένεθ Λέι, πρώην επικεφαλής και ιδρυτής της Enron. Ο 62χρονος Κένεθ Λέι, παρουσιάστηκε στο γραφείο του FBI στο Χιούστον λίγο μετά τις 14.00 (ώρα Ελλάδας), λίγο περισσότερο από δυόμισι χρόνια μετά το σάλο, που προκάλεσε το σκάνδαλο της πτώχευσης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας του κόσμου. Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απηύθυνε το ομοσπονδιακό ορκωτό δικαστήριο του Χιούστον, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Enron κατηγορείται για συνωμοσία, με σκοπό τη διάπραξη χρηματιστηριακής απάτης, τη δημοσίευση λανθασμένων και παραπλανητικών ανακοινώσεων, τη διάπραξη τραπεζικής απάτης και άλλα.

    Δηλώνει αθώος

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημοσίευσε αντίγραφο του επίσημου κατηγορητηρίου, 65 σελίδων, μετά την παράδοση του Λέι στις ομοσπονδιακές αρχές του Χιούστον.

    Ο Λέι έδωσε χθες βράδυ στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση, στην οποία ισχυρίζεται, πως είναι αθώος . "Δεν έκανα τίποτε κακό και οι κατηγορίες εναντίον μου δεν είναι δικαιολογημένες", υποστηρίζει, ενώ προσθέτει, πως δεν γνώριζε για τις λαθροχειρίες των υφισταμένων του, που οδήγησαν στη χρεοκοπία της εταιρείας.

    Πάντως, είτε κριθεί ένοχος είτε απαλλαγεί, η απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Λέι σηματοδοτεί μια καμπή στη ζωή ενός ανθρώπου, που κάποτε λογάριαζε ανάμεσα στους φίλους του προέδρους χωρών, ενώ ήταν ένας από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

    [12] Διεθνή

    Κραστούνται άλλοι 594 άνθρωποι Νέα απελευθέρωση από το Γκουαντάμο

    8/7/2004 7:05:00 μμ

    Ελεύθερος αφέθηκε την Πέμπτη από τις αμερικανικές φυλακές του Γκουαντάναμο ο 25χρονος Σουηδός, Μέχντι Γεζάλι, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στη χώρα με ναυλωμένη πτήση. Η απελευθέρωση του Γεζάλι γέμισε με χαρά την οικογένειά του, ενώ ο πατέρας του ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε, πως ανυπομονεί να σφίξει στην αγκαλιά του τον γιό του. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο ο νεαρός Σουηδός ήταν ο 135ος κρατούμενος που αφέθηκε ελεύθερος, ενώ στις φυλακές του Γκουαντάναμο κρατούνται άλλοι 594 άνθρωποι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 8 July 2004 - 16:50:28 UTC