Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο εδώλιο έξι άτομα Βαρύ πένθος στην Παραγουάη
  • [02] Βγάλτε γλώσσα στο διαβατήριο
  • [03] Ύποπτοι για αιματηρές επιθέσεις Συλλήψεις μελών της Τζεμάα Ισλαμίγια
  • [04] Νεκρός ιρακινός συνταγματάρχης Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη
  • [05] Μπερλουσκόνι - Αμπράμοβιτς σημειώσατε 1
  • [06] Σε επιφυλακή για επίθεση η Βρετανία
  • [07] Εκτοξεύθηκε πύραυλος Έκρηξη στη Ράφα
  • [08] Σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι "Σήκωσε" χειρόφρενο το
  • [09] Εκτοξεύθηκε επιτυχώς το Messenger "Αγγελιοφόρος" στον Ερμή

    [01] Διεθνή

    Στο εδώλιο έξι άτομα Βαρύ πένθος στην Παραγουάη

    3/8/2004 8:10:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Συνεχίζονται τα μακάβρια ευρήματα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Παραγουάης, Ασουνσιόν, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την Κυριακή. Τουλάχιστον 346 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 300 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ομάδες γιατρών και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν ήδη αποσταλεί πολλές γειτονικές χώρες, ενώ χείρα βοηθείας θα προσφέρουν οι ΗΠΑ η Γαλλία και η Ισπανία. Την ίδια ώρα, έξι άτομα θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την τραγωδία και παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Διεθνής βοήθεια

    Ο πρόεδρος της χώρας, Νικάνορ Ντουάρτε, έχει κηρύξει τριήμερο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτήρια της χώρας.

    Αργεντινή, Χιλή, Βραζιλία και Ουρουγουάη έχουν αποστείλει ομάδες γιατρών και νοσοκόμων, που μεταφέρουν φάρμακα και κινητά νοσοκομεία. Σήμερα αναμένεται να φθάσουν στη χώρα Ισπανοί ειδικοί, που θα εξετάσουν τις σωρούς που έχουν βρεθεί, ενώ την αποστολή βοήθειας ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

    Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν νεκρούς από τα συντρίμμια του εμπορικού. "Συνεχίζουμε να βρίσκουμε πτώματα στη ζώνη των εστιατορίων, της κρεαταγοράς και των αποθηκών. Πιθανότατα πρόκειται για υπαλλήλους του κέντρου", τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Επιπλέον 300 άτομα έχουν τραυματισθεί και νοσηλεύονται, εκ των οποίων τα 30 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. "Θα πρέπει να προσευχηθούμε για να γλιτώσουν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός, Χούλιο Βελάσκες.

    Στο εδώλιο για ανθρωποκτονία από πρόθεση

    Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου, Χουάν Πίο Πάιβα, ο γιος του Ντανιέλ Πάιβα και τέσσερις φύλακες, παραπέμφθηκαν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Στο μεταξύ, αληθινές φαίνεται να είναι οι μαρτυρίες πολλών επιζώντων, πως οι πόρτες εμπορικού έκλεισαν μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά, ώστε να μη φύγουν οι πελάτες χωρίς να πληρώσουν. Αν και το πρόσωπο που έδωσε τη διαταγή δεν έχει ακόμα αναγνωρισθεί, η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για τον γιο του ιδιοκτήτη.

    Μπροστά στον δικαστή, ένας από τους φύλακες παραδέχθηκε, πως μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά έλαβε διαταγή να κλείσει τις πόρτες, ενώ μια ταμίας δήλωσε, ότι άκουσε τον ιδιοκτήτη του κέντρου να δίνει την εντολή αυτή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκατόμβη νεκρών στην Παραγουάη

    [02] Διάφορα

    Βγάλτε γλώσσα στο διαβατήριο

    3/8/2004 8:49:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Απόφαση- σταθμός στα δικαστικά χρονικά είναι η ετυμηγορία γερμανικού δικαστηρίου, που αναγνώρισε το δικαίωμα όσων το επιθυμούν να βάζουν στα διαβατήριά τους φωτογραφίες, στις οποίες βγάζουν έξω τη γλώσσα τους! Ο 30χρονος Αλεξάντερ Μέχτχολντ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, όταν η τοπική υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων αρνήθηκε να του χορηγήσει τα σχετικά έγγραφα, επειδή είχε προσκομίσει φωτογραφίες στις οποίες έκανε την κατά τα άλλα κοροϊδευτική κίνηση.

    Όπως υποστήριξε ο Μέχτχολτν, η ιδέα για αυτή τη φωτογραφία του ήρθε από μια ανάλογη του μεγάλου επιστήμονα, Άλμπερτ Αινστάιν, τον οποίο θαυμάζει.

    Το δικαστήριο έκρινε, πως κανένας νόμος της Γερμανίας δεν απαγορεύει τη χρήση τέτοιας φωτογραφίας σε επίσημο έγγραφο και έτσι ο 30χρονος απέκτησε το διαβατήριο που φανταζόταν. Ωστόσο, υπέγραψε δήλωση, σύμφωνα με την οποία δεν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εάν προκύψει πρόβλημα με το διαβατήριό του στα σύνορα.

    Την επόμενη φορά λοιπόν που θα βγάλετε φωτογραφίες για κάποιο επίσημο έγγραφο, αν δεν σας "βγαίνει" να χαμογελάσετε, βγάλτε έξω τη γλώσσα σας!

    [03] Διεθνή

    Ύποπτοι για αιματηρές επιθέσεις Συλλήψεις μελών της Τζεμάα Ισλαμίγια

    3/8/2004 8:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνελήφθησαν δυο μέλη του τρομοκρατικού δικτύου Τζεμάα Ισλαμίγια, που φέρονται ως οι δράστες επιθέσεων που προ τετραετίας είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους στη Μανίλα, ανακοίνωσε ο στρατός των Φιλιππίνων. Οι ύποπτοι Μασαμάο Νάγκα και Αμπντουλ Πάτα συνελήφθησαν στην πόλη Μαράουϊ, στα νότια της χώρας, το τελευταίο διήμερο. Είχαν αναγνωρισθεί από τον πυροτεχνουργό της οργάνωσης, τον Ινδονήσιο Φαθούρ Ροχμάν αλ Γκόζι, ως δράστες της βομβιστικής επίθεσης του εναέριου μετρό της Μανίλας, τον Δεκέμβριο του 2000. Ο αλ Γκόζι είχε συλληφθεί στις Φιλιππίνες το 2002 κι έχει καταδικασθεί για παράνομη κατοχή εκρηκτικών. Είχε δραπετεύσει από τις φυλακές τον Ιούλιο του 2003 κι είχε σκοτωθεί τον επόμενο Οκτώβριο σε μάχη με τους στρατιώτες στη νήσο Μιντανάο. Η Τζεμάα Ισλαμίγια κατηγορείται για την εκτέλεση της επίθεσης στη νήσο Μπαλί, τον Οκτώβριο του 2002, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 202 ανθρώπους. Η οργάνωση διατηρεί δεσμούς με το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    [04] Ιράκ

    Νεκρός ιρακινός συνταγματάρχης Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    3/8/2004 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τραγικό θάνατο βρήκε ο συνταγματάρχης της ιρακινής αστυνομίας Μογιάντ Μπασάρ αλ Τζανάμπι, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου στη συνοικία αλ Μάνσουρ, στη δυτική Βαγδάτη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των δυνάμεων ασφαλείας. Η βόμβα εξερράγη στις 06.40 (ώρα Ελλάδος) τη στιγμή που περνούσε το αυτοκίνητο του συνταγματάρχη. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί που συνόδευαν τον συνταγματάρχη. Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Γιάρμουκ δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης Τζάναμπι υπέκυψε στα τραύματά του λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Νωρίτερα, άλλη μία βόμβα είχε εκραγεί στο κέντρο της Βαγδάτης, δίχως να υπάρξουν θύματα.

    Επιχείρηση ασφαλείας

    Επίσης, ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης ασφαλείας στην επαρχία Αλ Ανμπάρ, στο δυτικό Ιράκ, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

    Στην επαρχία Αλ Ανμπάρ βρίσκονται οι σουνιτικές πόλεις Φαλούτζα και Ραμάντι.

    Από την αρχή του πολέμου στο Ιράκ έχουν σκοτωθεί σε μάχες στο Ιράκ 680 Αμερικανοί στρατιώτες.

    [05] Αθλητισμός

    Μπερλουσκόνι - Αμπράμοβιτς σημειώσατε 1

    3/8/2004 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο ντέρμπι των μεγιστάνων, (Μπερλουσκόνι Vs Αμπράμοβιτς), η Μίλαν επικράτησε της Τσέλσι με 3-2. Ο φιλικός αγώνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο του τουρνουά Champions World Series, ήταν συναρπαστικός, και οι δύο ομάδες που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας τους, έδειξαν ότι φέτος θα είναι πρωταγωνιστές σε όλες τις διοργανώσεις. Οι "μπλε" προηγήθηκαν με τον Γκούντγιονσεν στο 19 με τον Καφού να ισοφαρίζει για τους "ροσονέρι" στο 26. Το νέο απόκτημα της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του, λίγο πριν τελειώσει το ημίχρονο (38). Στο β ημίχρονο η κατάσταση άλλαξε, και οι Πρωταθλητές Ιταλίας έφτασαν στη νίκη με τα δύο γκολ των Κοστακούρτα (76) και Σεφτσένκο (85).

    [06] Διεθνή

    Σε επιφυλακή για επίθεση η Βρετανία

    3/8/2004 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

    "Το επίπεδο απειλής αναθεωρείται συνεχώς. Εάν προκύψει συγκεκριμένη απειλή αναθεωρούμε τα επίπεδα ετοιμότητας καταλλήλως", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου. Οι βρετανικές εφημερίδες, επικαλούμενες πηγές που δεν κατονομάζονται, γράφουν ότι μπορεί να γίνουν στόχοι επιθέσεων οι αμερικανικές τράπεζες στη χώρα. Ωστόσο, το BBC επισημαίνει πως το υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρομοφοβία σε ΗΠΑ- Βρετανία

    [07] Διεθνή

    Εκτοξεύθηκε πύραυλος Έκρηξη στη Ράφα

    3/8/2004 9:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/8/2004 10:54:20 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, AΠΕ

    Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 10 τραυματίστηκαν, από έκρηξη στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ισραηλινό ελικόπτερο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ελέγχει την πληροφορία αυτή. Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα, άγνωστοι σκότωσαν σε νοσοκομείο της πόλης της Γάζας δύο Παλαιστίνιους που κατηγορούνται ότι είναι συνεργάτες των ισραηλινών. Οι δύο άνδρες νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι από έκρηξη χειροβομβίδας που είχαν ρίξει άγνωστοι στο κελί τους σε παλαιστινιακή φυλακή, όπου κρατούνταν.

    "Έδωσε" το πράσινο φως

    Έκκληση απηύθυναν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον τερματισμό της οικοδομικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη.

    Η έκκληση της Ουάσιγκτον πραγματοποιείται καθώς η κυβέρνηση του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή 600 νέων κτηρίων στον οικισμό Μάαλε Αντουμίμ, έξω από την Ιερουσαλήμ, όπου διαμένουν ήδη 28 χιλιάδες έποικοι.

    [08] Εσωτερικά

    Σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες οι εργαζόμενοι "Σήκωσε" χειρόφρενο το ΕΚΑΒ στην Αττική

    3/8/2004 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε 24ωρες κυλιόμενες απεργίες προχωρούν από σήμερα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Αττικής, που ζητούν τη χορήγηση του ολυμπιακού επιδόματος των 2.500 ευρώ και την καταβολή υπερωριών. "Το 90% των αιτημάτων τους έχουν ικανοποιηθεί", τόνισε μέσω της ΝΕΤ 105,8, ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, και επανέλαβε τη δέσμευσή του να μη μείνει απλήρωτη ούτε μία ώρα υπερωρίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε επιπλέον ότι, το επίδομα ετοιμότητας των 40 ευρώ, το οποίο αποτελούσε διαχρονικό αίτημα του κλάδου, και θεσμοθετείται από την 1η Σεπτεμβρίου, είναι πολλαπλάσιο του ολυμπιακού, εφόσον οι εργαζόμενοι θα το λαμβάνουν σε όλο τον επαγγελματικό τους βίο. Εξάλλου χθες οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσωπικού του ΕΚΑΒ, μετά τη συνάντηση, που είχαν με τον Υπουργό Υγείας, δήλωσαν, πως οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διαχώρισαν τη θέση τους από το Σύλλογο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Αττικής.

    [09] Τεχνολογία

    Εκτοξεύθηκε επιτυχώς το Messenger "Αγγελιοφόρος" στον Ερμή

    3/8/2004 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC- NASA

    Με επιτυχία εκτοξεύτηκε σήμερα το πρωί από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριδα των ΗΠΑ, ο πύραυλος Δέλτα 2, που μεταφέρει τη διαστημική κάψουλα Messenger στον Ερμή. Το Μessenger (Αγγελιαφόρος) θα προσεγγίσει τον πλανήτη το 2008 και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν, για ένα χρόνο, το 2011. Το διαστημικό σκάφος της NASA θα ερευνήσει τη γεωλογία του πλανήτη, το μαγνητικό του πεδίο και τη χημεία της επιφάνειάς του, ενώ συγχρόνως θα αναζητήσει νερό σε μονίμως σκοτεινούς κρατήρες. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή της NASA στον Ερμή μετά από 30 χρόνια, εγχείρημα που κόστισε 247.000 δολάρια.

    "Φως" στα μυστήρια του πλανήτη

    Το σκάφος, πλάτους 120 εκατοστών και βάρους 500 κιλών, θα κάνει μια μακρά και περίεργη διαδρομή προς στον πλανήτη, ώστε να γλιτώσει αρκετά καύσιμα. Όταν πλησιάσει την Αφροδίτη και τον Ερμή θα πάρει έξι φορές μια βαρυτική ώθηση, ώστε να φθάσει χωρίς πολλά καύσιμα στον τελικό του προορισμό το 2011, μετά από ταξίδι επτά χρόνων.

    Κατά τη διάρκεια της μονοετούς αποστολής του, το Messenger θα περιστρέφεται γύρω από τον Ερμή μια φορά κάθε 12 ώρες, χρησιμοποιώντας επτά επιστημονικά όργανα για να διερευνήσει τον πλανήτη λεπτομερώς.

    Ένα από τα θέματα μελέτης της αποστολής είναι η πυκνότητα του πλανήτη. Ο Ερμής έχει την υψηλότερη πυκνότητα από όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με τα δύο τρίτα της μάζας του να καταλαμβάνονται από τον βαρύ μεταλλικό πυρήνα του.

    Το μαγνητικό πεδίο του Ερμή είναι ένας άλλο αντικείμενο μελέτης. Οι έρευνες για το πώς ταλαντεύεται ο πλανήτης στον άξονά του καθώς περιστρέφεται, μαζί με τις μετρήσεις του μαγνητικού του πεδίου μπορούν να βοηθήσουν στο να καθοριστεί ο τρόπος δημιουργίας του. "Η κατανόηση του Ερμή είναι ουσιαστική για την κατανόηση των βραχωδών πλανητών σαν τη Γη", λέει ο Ορλάντο Φιγκίεροα, διευθυντής του τμήματος εξερεύνησης ηλιακών συστημάτων της NASA.

    Πυρ και ύδωρ

    Ένας άλλος στόχος του Messenger είναι να εξερευνήσει τους πολικούς κρατήρες του Ερμή. Η θερμοκρασία στους κρατήρες δεν υπερβαίνει τους -200°C και οι παρατηρήσεις με ραντάρ από τη Γη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι γεμάτοι με υδάτινο πάγο.

    Χρησιμοποιώντας ένα φασματόμετρο, το σκάφος θα μελετήσει τους κρατήρες για να καθορίσει εάν ο πάγος προέρχεται από νερό, θείο, ή αν πρόκειται για έναν καταψυγμένο βράχο.

    Ο Ερμής έχει μια διαφορά θερμοκρασίας 600°C ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, γεγονός "που έκανε την αποστολή πολύ προκλητική και πολύ συναρπαστική", σύμφωνα με τον Τζέιμς Λίρι, μηχανικό συστημάτων της αποστολής στο εργαστήριο φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

    Αυτές οι συνθήκες είναι επίσης και ο κύριος λόγος που έχει αναβληθεί μια επίσκεψη στον Ερμή τόσο πολύ καιρό. "Τα δύο μεγάλα εμπόδια που έχουν απομακρύνει την πτήση στον Ερμή επί 30 χρόνια είναι η θερμοκρασία και η μάζα του διαστημικού σκάφους", αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λίρι.

    Το Messenger είναι κατασκευασμένο για να προστατευθεί από αυτές τις θερμοκρασίες από μια ειδική θερμική ασπίδα, φτιαγμένη από ίνες κεραμικού. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή του, το σκάφος θα φύγει από την τροχιά του γύρω από τον Ερμή και θα συντριβεί στην επιφάνεια του πλανήτη.

    Σχετικά Links:

    Messenger


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 3 August 2004 - 8:50:27 UTC