Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρόντες 35 αρχηγοί κρατών
  • [02] Μόδα Ολυμπιακών διαστάσεων
  • [03] Δεν παραδίδεται ο Σαντρ Νίκη ή θάνατος
  • [04] Έκλεισε κύριος πετρελαιαγωγός του Ιράκ

    [01] Αθήνα 2004

    Παρόντες 35 αρχηγοί κρατών

    13/8/2004 10:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πλήθος επωνύμων βρέθηκαν στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου, στην τελετή έναρξης των Αγώνων της 28ης Ολυμπιάδας. Αρχηγοί κρατών, αλλά και άνθρωποι του θεάματος και της Τέχνης, έδωσαν το "παρών". Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 35 αρχηγοί κρατών και εστεμμένοι παρακολούθησαν την εντυπωσιακή τελετή έναρξης.

    Μεταξύ των ηγετών που παρακολούθησαν την τελετή ήταν: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, της Αλβανίας Φάτος Νάνο, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Τσιάμπι, της Γερμανίας Χορστ Κόλερ, της Νορβηγίας Μάγκνε Μπόντεβικ, της Σερβίας-Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Ανταν Τέζιτς, του Κιργιστάν Νικολάι Τανάγεφ, της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπραζάουσκας, της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, της Ελβετίας Σάμουελ Σμιντ, της Ρουμανίας Ίον Ιλιέσκου, της Βουλγαρίας Σιμεόν, της Λετονίας Ιντούλις Έμσις, του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγερφ, της ΠΓΔΜ Χάρι Κόστοφ, του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλιέφ, του Σαν Μαρίνο Μαρίνο Ρικάρντι και Πάολο Μπολίνι, της Αγκόλα Εδουάρδο Ντος Σάντος, των εξωτικών νησιών της Καραβικής Σεντ Κιτς και Νέβις Ντένζελ Ντάγκλας, της Σάντα Λουτσία, Κένι Άντονι.

    Παρούσα και η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία με την πριγκίπισσα Ελένα, οι πρίγκιπες Φρέντερικ και Χοακίν και η πριγκίπισσα Μαίρη της Δανίας, ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Μάγκνους Χάκον. Στην τελετή παραβρέθηκαν και η σύζυγος του Προέδρου της Νοτίου Αφρικής Ζανέλα Μπέκι, καθώς και του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, Αλ Κάλεντ-Φατέα.

    [02] Διάφορα

    Μόδα Ολυμπιακών διαστάσεων

    14/8/2004 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η φαντασμαγορική Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τα είχε όλα: θέαμα, "μαθήματα" Ιστορίας και Γεωγραφίας, αλλά και πολύ ...στυλ. Ο λόγος για τα μικρά και "περίεργα" των στιλιστικών επιλογών των αθλητών και των αθλητριών, που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες. Η παρέλαση των αθλητών αποτέλεσε πραγματική συνεισφορά στη μόδα: χρώματα, σχέδια αξεσουάρ και στυλ από κάθε γωνιά του πλανήτη "συναντήθηκαν" στο στίβο του ΟΑΚΑ, σε μια μεγάλη γιορτή της υψηλής ραπτικής! Κι αν θέλετε να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας με βάση το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων, όσα ακολουθούν σίγουρα θα σας βοηθήσουν!

    Η μεγάλη πασαρέλα

    Στο πολύχρωμο χαλί, που άρχισε να σχηματίζεται όταν μπήκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο οι πρώτες Ολυμπιακές αποστολές, ξεχώρισαν εύκολα οι χώρες που προτίμησαν να μας μεταφέρουν την παράδοσή τους.

    Γκάμπια, Γκάνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προτίμησαν την παράδοση και παρήλασαν φορώντας τα πολύχρωμα σάρονγκ και τις κλασικές λευκές λινές κελεμπίες αντίστοιχα.

    Με πόντζο στα εθνικά τους χρώματα, παρήλασαν οι αθλητές και αθλήτριες του Περού, με μαντό- κιμονό οι γυναίκες της Ιαπωνίας, ενώ οι γυναίκες της Αργεντινής εμφανίστηκαν με τα παραδοσιακά παντελόνια "γκάουτσο", σε γήινο χρώμα.

    Από την πλευρά της, η Αυστραλία θέλησε να επιβεβαιώσει ότι είναι η "Πράσινη Ήπειρος": οι αθλητές της εμφανίστηκαν με στολές σε κλασικούς πράσινους τόνους, με κίτρινα γεωμετρικά αστέρια.

    Πάντως, η υψηλή ραπτική σίγουρα κατάγεται από τη Γαλλία και την Ιταλία. Κομψότατη η αποστολή των Γάλλων, με τις γυναίκες να φορούν άσπρα ταγέρ, με κόκκινα και μπλε σιρίτια, ενώ οι άνδρες φορούσαν μπεζ παντελόνι και μπλε σακάκι.

    Αλλά και οι Ιταλοί δεν πήγαν πίσω: εμφανίστηκαν με το κλασικό χρώμα των "ατζούρι", στο παντελόνι οι άνδρες- στη φούστα οι γυναίκες, και με σακάκι σε τόνο εκρού, το χρώμα της μεσογειακής γης.

    Κι αν αναρωτιέστε για τα Ολυμπιακά αξεσουάρ, είναι λίγο αργά για να βρείτε το καρτελάκι με τη διαπίστευση, που όλοι φορούσαν στο λαιμό.

    Ωστόσο, να σας ενημερώσουμε, πως η μπούργκα δεν είναι πλέον "must", αφού οι γυναίκες του Αφγανιστάν παρήλασαν χωρίς να φορούν το άλλοτε "παραδοσιακό" τους ένδυμα!

    Βραβείο πρωτοτυπίας παίρνει σίγουρα η Ολυμπιακή Ομάδα του Μπουρούντι, που εμφανίστηκε με μια άκρως "ιθαγενή" στολή... Μάλιστα, οι αθλητές της χώρας δεν παρήλασαν απλά, αλλά χόρεψαν και το χορό της βροχής!

    Κι αν έπρεπε να απονείμουμε βραβείο λιτότητας, αυτό θα πήγαινε στις Βερμούδες. Βλέπετε, οι αθλητές της εμφανίστηκαν με κόκκινες βερμούδες! Λέτε από εκεί να πήρε το όνομά της η χώρα τους;

    [03] Ιράκ

    Δεν παραδίδεται ο Σαντρ Νίκη ή θάνατος

    14/8/2004 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Μετά από δέκα σχεδόν ημέρες σφοδρότατων συγκρούσεων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που κυρήχθηκε μόλις χθες στη Νατζάφ μεταξύ των μαχητών του και των αμερικανικών και ιρακινών δυνάμεων, ο ριζοσπάστης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει στο μαυσωλείο του Ιμάμη Άλι μέχρι να νικήσει ή να πεθάνει και παράλληλα ζήτησε "την παραίτηση της δικτατορικής κυβέρνησης και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων", σε ομιλία του προς τους οπαδούς του στο μαυσωλείο. Χιλιάδες υποστηρικτές του ριζοσπάστη κληρικού βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις πύλες της ιερής πόλης, έπειτα από την χθεσινή έκκλησή του στους σιίτες πιστούς "να κάνουν πορεία προς τη Νατζάφ". Εξάλλου, οι πιστές δυνάμεις στον Σαντρ κατόρθωσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύκτας να καταλάβουν δύο αστυνομικά τμήματα στην πόλη Χίλα, ενώ σε συγκρούσεις που ακολούθησαν έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα και τραυματίσθηκαν άλλα 33. Στο μεταξύ, άλλοι 13 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 84 τραυματίσθηκαν σε μάχες με Αμερικανούς στη Σαμάρα.

    Βομβαρδίστηκαν θέσεις στασιαστών στη Σαμάρα

    Πάντως, ο Σαντρ, το βράδυ της Παρασκευής, όταν εμφανίστηκε ενώπιον των οπαδών του είχε επιδέσμους στο δεξί του χέρι, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές βοηθών του ότι είχε τραυματισθεί στις μάχες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Στη Χίλα, οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν οι πιστοί του Σαντρ επιτέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής με όλμους κι αυτόματα όπλα σε ένα αστυνομικό τμήμα και σε κυβερνητικό κτήριο, μετά το πέρας μίας διαδήλωσης. Οι ένοπλοι κατόρθωσαν να καταλάβουν δύο αστυνομικά τμήματα και Ιρακινοί αστυνομικοί, επικουρούμενοι από πολωνούς στρατιώτες, επιχείρησαν σήμερα το πρωΐ να τα ανακαταλάβουν.

    Στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 8 άτομα και τραυματίσθηκαν 33, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, πολίτες και ένοπλοι σιίτες.

    Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε περίπου 50 στασιαστές στην πόλη της Σαμάρα, βορείως της Βαγδάτης, έπειτα από τον βομβαρδισμό των θέσεών τους με βόμβες των 230 κιλών.

    Νωρίτερα, από το γενικό νοσοκομείο της Σαμάρα είχε ανακοινωθεί πως 13 Ιρακινοί βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 83 τραυματίσθηκαν κατά τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις μεταξύ στασιαστών και Ιρακινών αστυνομικών, επικουρούμενοι από αμερικανικές δυνάμεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διαπραγματεύσεις για αποχώρηση Σαντρ

    [04] Οικονομία

    Έκλεισε κύριος πετρελαιαγωγός του Ιράκ

    14/8/2004 10:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Τον κύριο πετρελαιαγωγό προς τους σταθμούς εξαγωγής, έκλεισαν οι αρχές στο νότιο Ιράκ, έπειτα από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για ενδεχόμενο χτύπημα από τις δυνάμεις των στασιαστών στις υποδομές της περιοχής. Η ροή πετρελαίου στους θαλάσσιας τερματικούς σταθμούς φόρτωσης θα διεξάγεται μέσω δευτερευόντων αγωγών με ρυθμό 1 εκατ. βαρελιών / ημέρα. Ο κύριος πετρελαιαγωγός εξασφαλίζει μία ροή 1,5 εκατ. βαρελιών / ημέρα. Την Παρασκευή, η τιμή του αργού πετρελαίου σημείωσε νέο ρεκόρ και έκλεισε στα 46,58 δολάρια το βαρέλι ενώ στα 43 δολάρια έκλεισε το Μπρεντ. Δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον Ιρανό διοικητή του.

    Δεν χρειάζεται αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ

    Οι παγκόσμιες αγορές είναι υπερκορεσμένες από 2,8 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, όπερ σημαίνει ότι δεν παρίσταται ανάγκη για τον ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή του ώστε να μειωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία 21 χρόνια, δήλωσε το Σάββατο ο Ιρανός διοικητής του ΟΠΕΚ, Χουσεϊν Καζεμπούρ Αρντεμπιλί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 August 2004 - 8:50:24 UTC