Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποτελεσματική κατά του καρκίνου η κάνναβη
  • [02] Δύο αγνοούμενοι Στο έλεος της βροχής η Τουρκία
  • [03] Απάντησαν με πυροβολισμούς στις πέτρες Σκότωσαν δεκάχρονο Παλαιστίνιο
  • [04] Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυβερνητική για την πάταξη της
  • [05] Αύριο ενώπιον του Κοινοβουλίου Εν αναμονή των αποφάσεων Αραφάτ
  • [06] Τρεις μήνες εκτός ο Τζόρτζεβιτς

    [01] Υγεία

    Αποτελεσματική κατά του καρκίνου η κάνναβη

    17/8/2004 12:01:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: New Scientist - BBC

    Το αστείρευτο φαρμακείο της φύσης αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πολύτιμος σύμμαχος στον πόλεμο κατά θανατηφόρων νόσων. Ισπανοί επιστήμονες απέδειξαν με ποιο τρόπο τα κανναβινοειδή, οι ψυχοδραστικές ουσίες που προέρχονται από το φυτό της κάνναβης, μπορούν να επιφέρουν να επιφέρουν συρρίκνωση των καρκινικών όγκων, και ειδικότερα εκείνων του εγκεφάλου. Το γεγονός ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία των αιμοφόρων αγγείων που βοηθούν στην ανάπτυξη των όγκων ήταν γνωστό. Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας του ισπανικού Πανεπιστημίου Complutense, έδειξε για πρώτη φορά τον ακριβή μηχανισμό της διαδικασίας διεξάγοντας πειράματα με ποντίκια, ενώ παρουσίασε για επίσης για πρώτη φορά ενδείξεις αποτελεσματικότητας σε ασθενείς, προσφέροντας έτσι σημαντικές ελπίδες για τη δημιουργία νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων.

    Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα

    Παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στην περίπτωση του καρκίνου του εγκεφάλου δυστυχώς δεν έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη βελτίωση.

    Το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα είναι μια από τις πιο συνήθεις μορφές εγκεφαλικών καρκινικών όγκων. Η αντιμετώπιση του ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι μπορεί να "αντισταθεί" τόσο στις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες, όσο και στις χειρουργικές επεμβάσεις.

    Ο δρ. Manuel Guzman και οι συνάδελφοι του προσπάθησαν να προσδιορίσουν το κατά πόσο μπορούν να εμποδίσουν την αύξηση των όγκων αυτού του είδους, διακόπτοντας την τροφοδοσία τους με αίμα. Κάθε όγκος αρχίζει να μεγαλώνει μόλις αναπτύξει αιμοφόρα αγγεία, μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειογένεση,

    Η επιστημονική ομάδα εξέτασε την επίδραση της ουσίας, που απαντά στη κάνναβη, της Δ-9-τετραϋδροκανναβινόλης σε 30 ποντίκια με καρκίνο. Ανακάλυψαν ότι απέτρεπε τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων που συνδέονται με την παραγωγή μιας ουσίας, του αυξητικού παράγοντα του αγγειακού ενδοθηλίου (VEGF). Ο VEGF θεωρείται σημαντικός στην αγγειογένεση που επιτρέπει στον καρκινικό όγκου να αναπτύξει ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, που θα του εξασφαλίσει την αναγκαία τροφοδοσία. Διαπιστώθηκε ότι η Δ-9-τετραϋδροκανναβινόλη έριχνε σημαντικά τα επίπεδα του VEGF με αποτέλεσμα να ανακόπτεται η τροχιά ανάπτυξης του όγκου. "Παρατηρήσαμε ότι οι όγκοι μίκρυναν και άλλαξαν χρώμα γεγονός που σημαίνει ότι δεν τροφοδοτούνται με αίμα" είπε η Cristina Blazquez, μέλος της ομάδας.

    Το ίδιο φάρμακο που χορηγήθηκε στα ποντίκια, χορηγήθηκε και σε δύο ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν σε καμία άλλη θεραπεία και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν θετικά. Άλλοι 12 ασθενείς συμμετέχουν στην κλινική δοκιμή και βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση.

    Πάντως, οι επιστήμονες, των οποίων τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cancer Research, διευκρινίζουν ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αυτό που μπορεί να εξαχθεί ως συμπέρασμα είναι ότι ανοίγει ένας νέος ορίζοντας για τη δημιουργία φαρμάκων που στηρίζονται στο συνδυασμό κανναβινοειδών.

    Σχετικά Links:

    Universidad Complutense

    [02] Διεθνή

    Δύο αγνοούμενοι Στο έλεος της βροχής η Τουρκία

    17/8/2004 4:33:00 μμ

    Ως οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζονται οι καταρρακτώδεις βροχές, που πλήττουν την Τουρκία. Μάλιστα, οι βροχές έχουν προκαλέσει την υπερχείλιση ποταμών με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές συνοικίες της τουρκικής μητρόπολης και να προκληθούν σημαντικές υλικές ζημιές, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο άνθρωποι αγνοούνται, ένας 80χρονος και ο γιος του, στην περιοχή Ζονγκουιντάκ. Συνεργεία διάσωσης και χωροφύλακες έσπευσαν σε πολλές περιοχές της πόλης για να σώσουν τους κατοίκους, που είχαν αποκλειστεί στις στέγες των σπιτιών τους, όταν τα νερά τουλάχιστον δύο ποταμών πλημμύρισαν τους δρόμους. Σε μερικές συνοικίες τα νερά έφτασαν μέχρι τον πρώτο όροφο των σπιτιών.

    Πλημμύρισαν 2500 σπίτια

    Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις συνοικίες Αλιμπεϊκόι και Εσενιέρ στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, όπου η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με κατοίκους των περιοχών αυτών, δεν χρειάστηκαν παρά ελάχιστα λεπτά για να πλημμυρίσουν οι δρόμοι. Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσαν οι αρχές, μέσα σε 12 ώρες έπεσε περισσότερη από τη μισή βροχή ενός ολόκληρου χρόνου, ενώ πλημμύρισαν περισσότερα από 2.500 διαμερίσματα και γραφεία.

    Στο μεταξύ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί, πως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει και πως οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη.

    [03] Διεθνή

    Απάντησαν με πυροβολισμούς στις πέτρες Σκότωσαν δεκάχρονο Παλαιστίνιο

    17/8/2004 5:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας δεκάχρονος Παλαιστίνιος έπεσε σήμερα νεκρός από πυρά του ισραηλινού στρατού κατά την διάρκεια συγκρούσεων στην Νάμπλους, στην βόρεια Δυτική Όχθη, ενώ, όπως ανακοίνωσε νοσοκομειακή πηγή, από την ίδια επίθεση τραυμάτισαν άλλους έξι Παλαιστίνιους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με πυρά, σε μία ομάδα νέων, που πετούσε πέτρες Ο δεκάχρονος Χάλεντ αλ-Οστα τραυματίστηκε θανάσιμα και είναι ο 3.236ος Παλαιστίνιος, που χάνει τη ζωή του από το Σεπτέμβριο του 2000, όταν άρχισε η Ιντιφάντα. Την ίδια περίοδο έχουν σκοτωθεί 927 Ισραηλινοί. Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει από χθες μεγάλη επιχείρηση στην Νάμπλους, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχει ανακαλυφθεί εργαστήριο κατασκευής βομβών.

    [04] Εσωτερικά

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυβερνητική για την πάταξη της γραφειοκρατίας

    17/8/2004 6:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2004 6:54:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Θέματα του υπουργείου Εσωτερικών απασχόλησαν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ειδικότερα, συζητήθηκε το προεδρικό διάταγμα για την πάταξη της γραφειοκρατίας καθώς και το νομοσχέδιο, που προετοιμάζει το υπουργείο με στόχο τον εξορθολογισμό της νομοθετικής εργασίας. Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, το προεδρικό διάταγμα θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες και σε πολλές περιπτώσεις θα μειώνει σε τρεις τις 6-7 υπογραφές, που χρειάζονται για θέματα επενδύσεων και ζητήματα προστασίας τού πολίτη. Όσον αφορά το νομοσχέδιο με στόχο τον εξορθολογισμό, θα προωθηθεί στις αρχές Οκτωβρίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ κρίνεται απαραίτητο από την κυβέρνηση για την κωδικοποίηση, την παρακολούθηση και την εφαρμογή του νομοθετικού της έργου.

    [05] Διεθνή

    Αύριο ενώπιον του Κοινοβουλίου Εν αναμονή των αποφάσεων Αραφάτ

    17/8/2004 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας αναμένεται να δεσμευθεί ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Γιάσερ Αραφάτ, που θα μιλήσει αύριο σε συνεδρίαση του Κοινοβουλίου στο αρχηγείο του, στη Ραμάλα. Όπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στον κ. Αραφάτ, στο επίκεντρο της ομιλίας θα τεθεί "το ζήτημα της ενοποίησης των υπηρεσιών ασφαλείας και η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις". Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναμένεται να τονίσει, πως είναι υπέρ κάθε αποχώρησης των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα συνοδεύεται από μία παρόμοια αποχώρηση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    [06] Αθλητισμός

    Τρεις μήνες εκτός ο Τζόρτζεβιτς

    17/8/2004 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άσχημα τα νέα για τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού εξετάστηκε από τον γιατρό της ομάδας, Λάκη Νικολάου, και διαπιστώθηκε πως έχει υποστεί ρήξη οπίσθιου χιαστού συνδέσμων. Ο "Τζόλε" υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει εκτός αγωνιστικών χώρων και δράσης για τουλάχιστον τρεις μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 August 2004 - 16:51:02 UTC