Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικοί πανηγυρισμοί
  • [02] Παράταση αγωνίας στην ομηρία τους Θρίλερ με τους Γάλλους ομήρους
  • [03] Όχι στη συναινετική λύση "Να πάμε σε εκλογές"
  • [04] Παραιτήθηκε ο Γιάρτσεφ
  • [05] Με δέκα νεκρούς και δέκα τραυματίες Θανάσιμα ατυχήματα στην Κίνα
  • [06] Εκπληρώθηκαν οι όροι του τελεσιγράφου Αίσιο τέλος για τον Τούρκο όμηρο;
  • [07] Μέσα σε 5 ώρες δύο ισχυροί σεισμοί Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στην
  • [08] Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς Διήμερο με θυελλώδεις ανέμους
  • [09] Εξω από το Φανάρι Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Γκρίζων Λύκων"

    [01] Αθλητισμός

    Τραγικοί πανηγυρισμοί

    5/9/2004 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2004 6:52:27 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με αίμα βάφτηκαν οι πανηγυρισμοί νεαρών Αλβανών τη νύχτα στη Ζάκυνθο λίγο μετά τη νίκη της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας τους επί της εθνικής Ελλάδος στα Τίρανα. Ένας νεαρός Έλληνας, ο Παναγιώτης Κλάδης, 22 ετών, που έχει γεννηθεί στο Σικάγο, όρμησε σε παρέα Αλβανών με μαχαίρι στο χωριό Τσιλιβί της Ζακύνθου και χτύπησε τρεις από αυτούς. Ένας 20χρονος πέθανε λίγη ώρα αργότερα, ενώ άλλοι δύο 22 και 32 ετών μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Ο ένας παραμένει για νοσηλεία ενώ ο άλλος μετά τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε στο σπίτι του. Ο δράστης συνελήφθη και σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Τραυματισμοί και συλλήψεις

    Πέντε άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία τραυματισμένα από μαχαίρια από διάφορα επεισόδια που έγιναν στην περιοχή της Αθήνας, όπου Αλβανοί πανηγύριζαν για τη νίκη της ομάδας τους. Οι τέσσερις είναι Αλβανοί και ο ένας Έλληνας. Οι δύο Αλβανοί που μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ μαχαιρωμένοι από την περιοχή του Κολωνού, ενώ οι άλλοι δύο Αλβανοί μεταφέρθηκαν επίσης από το κέντρο της Αθήνας και ο ένας Έλληνας από το Μπουρνάζι στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι δύο στο ΚΑΤ είναι σοβαρότερα αλλά έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Επίσης Αλβανοί έκαψαν με φωτοβολίδα ένα ΙΧ αυτοκίνητο και προξένησαν φθορές σε άλλα έξι στο σταθμό Πελοποννήσου. Η αστυνομία είχε πάρει από νωρίς μέτρα και επιτηρούσε κυρίως τα γραφεία ακροδεξιών οργανώσεων στην Αθήνα, ενώ υπήρχαν δυνάμεις στην Ομόνοια και σε άλλα σημεία για τον έλεγχο Αλβανών, γι αυτό και αποφεύχθηκε γενική σύρραξη αλλά όχι και τα διάσπαρτα επεισόδια στις γειτονιές.

    Πολλαπλές εστίες

    Στην Ομόνοια γύρω στα μεσάνυχτα περίπου 200 Αλβανοί που είχαν συγκεντρωθεί απείλησαν να συμπλακούν με ομάδα Ελλήνων που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πλατείας, αλλά η σύγκρουση αποφεύχθηκε από την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων. Οι αστυνομικοί απώθησαν τους Αλβανούς προς τα Χαυτεία και έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν, ενώ αργότερα έδιωξαν από την περιοχή και τους Έλληνες που προκαλούσαν. Άλλη μια ομάδα Αλβανών που κατέβαινε την οδό Πανεπιστημίου απομακρύνθηκε επίσης από την αστυνομία πριν φτάσει στην Ομόνοια ανακόπηκε, επέστρεψε στο Σύνταγμα όπου και διαλύθηκε. Καθ΄οδόν όμως υπήρξαν αντεγκλήσεις με Έλληνες που περνούσαν με ΙΧ αυτοκίνητα. Στο σταθμό Πελοποννήσου απειλήθηκε ακόμα μία σύγκρουση, αλλά τα επεισόδια δεν πήραν έκταση επίσης μετά την επέμβαση της αστυνομίας, υπήρξαν όμως φθορές σε αυτοκίνητα. Ανάλογα επεισόδια που δεν πήραν έκταση κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών σημειώθηκαν και στο Πασαλιμάνι. Οι αστυνομικοί έκαναν αρκετές προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής δεν έχει κρατηθεί κανένας από τους προσαχθέντες.

    "Οι πράξεις βίας είναι ξένες προς το πνεύμα του αθλητισμού που τιμήσαμε έμπρακτα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα βίαια επεισόδια", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    [02] Διεθνή

    Παράταση αγωνίας στην ομηρία τους Θρίλερ με τους Γάλλους ομήρους

    5/9/2004 11:51:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2004 5:28:30 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναχώρησε σήμερα από το Αμάν για το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Μπαρνιέ προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες που κατέβαλε σχετικά με την απελευθέρωση των δύο γάλλων ομήρων στο Ιράκ. Πριν την αναχώρηση του από την ιορδανική πρωτεύουσα ο Μπαρνιέ δήλωσε, ότι "σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ο Κριστιάν Σεσνό και ο Ζορζ Μαλμπρινό είναι καλά στην υγεία τους και έχουν την πρέπουσα μεταχείριση" από τους απαγωγείς τους. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι θα συνεχιστούν "με αποφασιστικότητα" οι προσπάθειες για να αφεθούν ελεύθεροι οι δυο δημοσιογράφοι. Ωστόσο, εκτιμήσεις αναφέρουν, ότι η επιστροφή του Μπαρνιέ στο Παρίσι είναι σημάδι, πως η απελευθέρωση των Σεσνό και Μαλπμρινό δεν είναι επικείμενη.

    Ανησυχούν οι δηλώσεις Μπαρνιέ

    Την πεποίθηση αυτή εντείνουν οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Le Journal du Dimanche.

    Ο Μπαρνιέ τονίζει, πως δε θα ήταν υπεύθυνο εκ μέρους του να κάνει προβλέψεις, ενώ ζήτησε "διακριτικότητα, μέτρο και υπομονή", όσον αφορά τις πληροφορίες για τους δύο δημοσιογράφους ομήρους.

    "Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Το σημαντικότερο για μας είναι να απελευθερωθούν στην καλύτερη προθεσμία. Δουλεύουμε γι αυτό εδώ και 15 ημέρες και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", πρόσθεσε.

    Τους πέρασαν για πράκτορες

    Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει, ο Μοχάμεντ Μπεσαρί, μέλος της αντιπροσωπείας του Γαλλικού Συμβουλίου της Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) που είχε μεταβεί στη Βαγδάτη για να ζητήσει την απελευθέρωσή τους, οι απαγωγείς των δύο Γάλλων δημοσιογράφων πίστευαν, ότι οι όμηροί τους ήταν πράκτορες κάποιας από τις χώρες που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην τοπική εφημερίδα Est Republicain του Νανσί ορισμένοι "ριζοσπάστες" είχαν ταχθεί υπέρ της εκτέλεσης των ομήρων επειδή κάποιοι τους ώθησαν σ αυτό. "Μάλιστα κυκλοφορούσε μια φήμη σύμφωνα με την οποία ο Σεσνό και ο Μαλμπρινό ήταν μυστικοί πράκτορες κάποιας από τις εμπλεκόμενες στον πόλεμο χώρας" άνέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, ο Μπεσαρί τόνισε, ότι η φήμη αυτή διαψεύστηκε χάρη και στο γεγονός, ότι οι δυο αυτοί δημοσιογράφοι "είναι πολύ γνωστοί στον αραβικό κόσμο και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και την Ιορδανία".

    [03] Εσωτερικά

    Όχι στη συναινετική λύση "Να πάμε σε εκλογές"

    5/9/2004 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2004 1:21:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8

    Την προσφυγή στις κάλπες ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επέλεγε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αν ήταν πρωθυπουργός και όχι μια συναινετική λύση, όπως δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. "Εγώ αν ήμουν πρωθυπουργός θα έλεγα τα πράγματα με το όνομά τους. Και θα επρότεινα μια πολιτική, η οποία, βεβαίως, με τα σημερινά δεδομένα δε θα ήταν ευχάριστη για το λαό. Θα του ζητούσα μια προσπάθεια", αναφέρει χαρακτηριστικά. Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά, ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιδρούσε ακραία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς, όπως τονίζει, "είναι στην ουσία ένα κόμμα διαλυμένο".

    "Ναι στην περιοριστική πολιτική"

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ Μητσοτάκης τονίζει, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει περιοριστικά μέτρα στην οικονομία.

    Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη για τομές και ρήξεις και προτείνει γρήγορες και αληθινές ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις όχι πάνω από τον πληθωρισμό, τόνωση των επενδύσεων και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

    Τέλος, αναφερόμενος στην μεταολυμπιακή χρήση των έργων που δημιουργήθηκαν για τους Αγώνες, κάνει λόγο για μίσθωση, συνεργασίες και πωλήσεις σε ιδιώτες. "Ένα μόνο δεν πρέπει να κάνουμε: να κρατήσουμε όλα αυτά τα έργα υπό την ευθύνη του Δημοσίου.

    Από την πλευρά της, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη της στο ΒΗΜΑ της Κυριακής κάνει λόγο για συναινετική λύση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας τονίζοντας, ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι άνθρωπος με άποψη και θέση. Πρόσωπο το οποίο να συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας".

    Επίσης, η κυρία Μπακογιάννη επισημαίνει, πως το κριτήριο της επιλογής του προσώπου δεν μπορεί να είναι εκλογικού χαρακτήρα.

    [04] Αθλητισμός

    Παραιτήθηκε ο Γιάρτσεφ

    5/9/2004 1:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ποδοσφαίρου της Ρωσίας υπέβαλε ο Γκεόργκι Γιάρτσεφ, μετά την εντός έδρας ισοπαλία (1-1) που παραχώρησε η «αρκούδα» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Σλοβακίας, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, όπως μετέδωσε σήμερα ο ραδιοφωνικός σταθμός Echo της Μόσχας. Ο 56χρονος τεχνικός, που ανέλαβε τα «ηνία» της Εθνικής Ρωσίας τον Αύγουστο του 2003, θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον βοηθό του, Αλεξάντερ Μπορόντιουκ, έως ότου βρεθεί ο διάδοχός του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όπως ανέφερε ο εν λόγω ραδιοφωνικός σταθμός, επικαλούμενος «μια καλά πληροφορημένη πηγή από τους κόλπους της ομάδας».

    [05] Διεθνή

    Με δέκα νεκρούς και δέκα τραυματίες Θανάσιμα ατυχήματα στην Κίνα

    5/9/2004 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγικό τέλος βρήκαν δέκα ανθρακωρύχοι από έκρηξη στις στοές ορυχείου στη νοτιοδυτική Κίνα, ενώ άλλοι δέκα βρίσκονται παγιδευμένοι σε άλλο ορυχείο της περιοχής, όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Η έκρηξη σημειώθηκε χθες στην επαρχία Γκουϊζού, σε ορυχείο της Αντεσένγκ, στην κομητεία της Ζινσά. Άλλοι δέκα ανθρακωρύχοι τραυματίσθηκαν, και δεν είναι βεβαιωμένο ακόμη εάν υπάρχουν αγνοούμενοι. Επιπλέον, δέκα ανθρακωρύχοι βρίσκονται παγιδευμένοι από σήμερα το πρωΐ στις στοές ορυχείου στη Χαζάνγκ, στην ίδια επαρχία, λόγω πλημμύρας. Τα δυστυχήματα στα ανθρακωρυχεία είναι συχνό γεγονός στην Κίνα, πρώτη χώρα στην κατανάλωση άνθρακα στον κόσμο. Σημειώνουμε, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους 3,758 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις στοές.

    [06] Ιράκ

    Εκπληρώθηκαν οι όροι του τελεσιγράφου Αίσιο τέλος για τον Τούρκο όμηρο;

    5/9/2004 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2004 3:49:25 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παύση όλων των δραστηριοτήτων της στο Ιράκ ανακοίνωσε η κουβεϊτιανή εταιρεία στην οποία εργάζεται ένας Τούρκος οδηγός, που απήχθη χθες. "Σταματήσαμε όλες τις δραστηριότητές μας στο Ιράκ. Καλούμε τους απαγωγείς ν αφήσουν ελεύθερο τον οδηγό Μεντχάτ Τσιβί", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της κουβεϊτιανής Εταιρείας Μεταφορών, Σακρ Αλ Κουβέιτ. "Είναι μία ανθρώπινη έκκληση που γίνεται για την οικογένειά του και τα παιδιά του", πρόσθεσε. Χθες σε βιντεοταινία, που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" η ένοπλη οργάνωση "Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης-Ταξιαρχίες Νόμαν" ανακοίνωσε, ότι είχε απαγάγει τον Τούρκο οδηγό και απειλούσε να τον σκοτώσει εντός 48 ωρών, αν η εταιρεία στην οποία εργάζεται και όλες οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται για λογαριασμό των Αμερικανών στο Ιράκ δεν σταματήσουν τις εργασίες τους στη χώρα. Στο μεταξύ, το πτώμα ενός Αιγυπτίου, που είχε απαχθεί τον περασμένο μήνα βρέθηκε στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πτώμα βρέθηκε στην πόλη Μπαϊτζί, περίπου 180 χλμ βόρεια της Βαγδάτης.

    [07] Διεθνή

    Μέσα σε 5 ώρες δύο ισχυροί σεισμοί Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιαπωνία

    5/9/2004 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/9/2004 6:45:04 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Δύο ισχυροί σεισμοί σε διάστημα 5 ωρών συγκλόνισαν τη δυτική Ιαπωνία. Ο πρώτος ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ο δεύτερος 7,3 Ρίχτερ. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι παλιρροϊκά κύματα μισού μέτρου μπορεί να πλήξουν τη νότια ακτή της χερσονήσου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, αλλά σύμφωνα με το δίκτυο NHK ένα παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι), ύψους τουλάχιστον ενός μέτρου πιστεύεται ότι έχει ήδη πλήξει την ακτή του Ειρηνικού.

    [08] Εσωτερικά

    Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς Διήμερο με θυελλώδεις ανέμους

    5/9/2004 4:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι θυελλώδεις άνεμοι, εντάσεως μέχρι και 9 μποφόρ, που πνέουν σήμερα και όπως προβλέπει η ΕΜΥ θα συνεχιστούν και αύριο, έχει θέσει σε ετοιμότητα τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι πιο επίφοβες περιοχές είναι: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Χανιά, Ρέθυμνο, Κόρινθος Αργολίδα, Αρκαδία και Λακωνία. Επίσης, η ΓΓΠΠ συνιστά στο κοινό να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. Εξάλλου, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοίο θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθούν δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων.

    [09] Διεθνή

    Εξω από το Φανάρι Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των "Γκρίζων Λύκων"

    5/9/2004 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε το μεσημέρι, ομάδα περίπου 200 Τούρκων εθνικιστών που ανήκουν στο κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, τους λεγόμενους "Γκρίζους Λύκους". Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει από νωρίς τον Πατριαρχικό Οίκο, ενώ οι διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προσωπικώς έδειχναν απειλητικές διαθέσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις εκτόξευσαν πέτρες προς τον εξωτερικό τοίχο του Πατριαρχικού Οίκου. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "η Τουρκία δεν διαιρείται", "έξω ο Βαρθολομαίος", ενώ δεν είναι γνωστό τι ακριβώς προκάλεσε την οργή των Τούρκων εθνικιστών, εικάζεται όμως ότι αφορμή ήταν τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ τον περασμένο μήνα, που έφερε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να λέει ότι θα πρέπει να επέμβει η ΕΕ για να γίνουν σεβαστές οι θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ουδέποτε είχε κάνει τις δηλώσεις αυτές και το πρακτορείο Ρόιτερ είχε την επομένη ημέρα ακυρώσει το εν λόγω τηλεγράφημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 September 2004 - 16:51:42 UTC