Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με τον καλλιτέχνη Χάρη Κοντοσφύρη Ελληνική συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε
  • [02] Ανάμεσα σε τεχνολογία και παράδοση Επικοινωνιακός πόλεμος
  • [03] Ελληνική... παροικία δημιουργείται στη Μεσίνα
  • [04] Νέα έρευνα ανατρέπει το κατεστημένο Οι φαλακροί κερδίζουν
  • [05] Ακάθεκτη προχωρά η Κυβέρνηση
  • [06] Η Ε.Ε. κρούει κώδωνα κινδύνου To AIDS "κτυπά" πάλι την πόρτα της
  • [07] "Πράσινο" αμόκ για τα εισιτήρια
  • [08] "Αφγανιστάν 2004": Ένας κόσμος που ανιστέκεται
  • [09] Ενόψει της ΔΕΘ Σε συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς ο Παπανδρέου
  • [10] Απεργούν οι καθηγητές των ΤΕΙ
  • [11] Έξι νεκροί από έκρηξη στην Υεμένη
  • [12] Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα Αντιδράσεις για τις "προληπτικές"
  • [13] Δεκαεννέα νεκροί σε εργατικό ατύχημα στην Τουρκία
  • [14] Με το βλέμμα στο Καραϊσκάκη Μάχη για την πρόκριση
  • [15] Έντασεις και προβληματισμός στη Λα Κορούνια
  • [16] Διάλογος για αποφυγή ανατιμήσεων στα άλευρα

    [01] Πολιτισμός

    Με τον καλλιτέχνη Χάρη Κοντοσφύρη Ελληνική συμμετοχή στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο

    8/9/2004 10:33:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μια διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο "Αθήνα-Πεκίνο" του εικαστικού καλλιτέχνη Χάρη Κοντοσφύρη συμμετέχει η Αθήνα στην 26η Μπιενάλε του Σάο Πάολο που ξεκινά στις 25 Σεπτεμβρίου. Ο Κοντοσφύρης συνεργάστηκε για το έργο του, με τον Έλληνα μουσικό Βασίλη Κόκκα, τον Ελληνοαμερικανό ποιητή Παναγιώτη Μποσνάκη και τον Ελληνοαυστριακό βιολόγο Ορέστη Δαβία. O Έλληνας καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στη συλλογή του Κέντρου Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, κ.α. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στη θεματολογία της φετινής Μπιενάλε διευκρινίζοντας ότι "και οι εικαστικές τέχνες εκφράζουν τη σύγχρονη πραγματικότητα, την πορεία του σημερινού ανθρώπο" και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ελληνική συμμετοχή. Το θέμα της φετινής Μπιενάλε είναι "Λαθρέμποροι εικόνων σε μια ελεύθερη περιοχή" και η συμμετοχή της Ελλάδας οργανώνεται-όπως κάθε χρόνο από το υπουργείο Πολιτισμού με εθνική επίτροπο την ιστορικό και κριτικό τέχνης Ειρήνη Σαββανή. Η Μπιενάλε του Σάο Πάολο ιδρύθηκε το 1951 και αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά διεθνή εικαστικά γεγονότα διεθνώς. Καλλιτεχνικός διευθυντής φέτος είναι ο Alfons Hug. Συμμετέχουν 135 καλλιτέχνες από 55 διαφορετικές χώρες. Η έκθεση πραγματοποιείται σε 25.000τ.μ και στους 3 ορόφους του κτιρίου Pavilhao Ciccilio Matarazzo.

    [02] Τεχνολογία

    Ανάμεσα σε τεχνολογία και παράδοση Επικοινωνιακός πόλεμος

    8/9/2004 12:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 1:41:37 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Έναν μεγάλο κι άκρως επικίνδυνο ανταγωνιστή έχουν βρει οι παραδοσιακοί κόκκινοι θάλαμοι της Βρετανίας, που μάλιστα, απειλεί την ίδια την ύπαρξή τους. Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στην προτίμηση των Βρετανών και τείνουν να οδηγήσουν στην αχρηστία τους θαλάμους. Μάλιστα, η στροφή των χρηστών στα κινητά τηλέφωνα είναι τόσο μεγάλη, που η εταιρεία British Telecom, η οποία εκμεταλλεύεται τους κόκκινους θαλάμους σκοπεύει να αποσύρει ένα μεγάλο αριθμό εξ αυτών, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι, ότι κατά τα τρία τελευταία χρόνια οι κλήσεις από τους θαλάμους μειώθηκαν στο μισό με αποτέλεσμα η διατήρηση και συντήρησή τους να αποτελεί μεγάλο οικονομικό βάρος για την εταιρεία. Ωστόσο, η ΒΤ τόνισε πως θα προσπαθήσει να διασώσει, όσους περισσότερους θαλάμους μπορεί σε μια προσπάθεια να μην αλλοιωθεί το επικοινωνιακό προφίλ της χώρας.

    [03] Αθλητισμός

    Ελληνική... παροικία δημιουργείται στη Μεσίνα

    8/9/2004 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 4:38:31 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δυνατά θα κτυπά από φέτος η καρδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στο καμπιονάτο, καθώς συμπαίκτες του Δημήτρη Ελευθερόπουλου στη Μεσίνα, θα είναι σε λίγες ημέρες ο διεθνής Βασίλης Τσιάρτας και ο Τάκης Γκώνιας. Η συμφωνία των δύο παικτών επετεύχθη με τη διοίκηση της ομάδας και τις επόμενες μέρες θα μεταβούν στην Ιταλική πόλη για να υπογράψουν τα νέα τους συμβόλαια. Σύμφωνα με δηλώσεις του τεχνικού διευθυντή της Μεσίνα Μαριάνο Φαμπιάνι ο μεγάλος πόθος της ιταλικής ομάδας ήταν το δεκάρι της Εθνικής: "Είναι πολύ καλοί παίκτες και θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο που έχουμε. Ειδικά τον Τσιάρτα τον θέλαμε καιρό στην ομάδα και είμαστε ευχαριστημένοι που τον αποκτήσαμε τώρα".

    [04] Διάφορα

    Νέα έρευνα ανατρέπει το κατεστημένο Οι φαλακροί κερδίζουν περισσότερα....

    8/9/2004 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 2:23:54 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κι αν ο Σαμσών αντλούσε τη μυθική του δύναμή από τα μαλλιά του, σύγχρονες μελέτες δείχνουν, πως οι φαλακροί άνδρες κερδίζουν στα σημεία. Σύμφωνα με έρευνα, οι φαλακροί άνδρες, που αισθάνονται σίγουροι για την εμφάνιση τους και πιστεύουν στον εαυτό τους μπορούν να κερδίσουν πολλά περισσότερα στον εργασιακό τομέα και να βελτιώσουν αισθητά τα οικονομικά τους. Όπως σημειώνεται όσο περισσότερα κερδίζει ένας άνδρας τόσο περισσότερα μαλλιά χάνει. Συγκεκριμένα, το 95% αυτών που κερδίζουν 5.700 δολάρια ΗΠΑ το μήνα ή και περισσότερα παραπονούνται, ότι χάνουν τα μαλλιά τους. Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν, ότι οι άνδρες που εργάζονται στον οικονομικό και νομικό τομέα είναι πιθανότερο να χάσουν γρήγορα τα μαλλιά τους καθώς ένας στους πέντε δηλώνει, ότι σύντομα θα είναι φαλακρός.

    Αποκαλυπτικά αποτελέσματα

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων με "μεγάλες απώλειες" στο τριχωτό της κεφαλής, με το 15% να δηλώνει ότι χάνουν συνεχώς μαλλιά, αμέσως μετά έρχονται οι εργαζόμενοι στον ιατρικό και νοσηλευτικό τομέα. Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έλαβαν μέρος στην έρευνα που πραγματοποίησε η διαδικτυακή υπηρεσία MSN μαζί με την εταιρία Svenson, που ειδικεύεται στις εμφυτεύσεις μαλλιών.

    Η ειδική επί θεμάτων τριχοφυΐας Κριστίνα Γιενγκ δήλωσε στη εφημερίδα South China Morning Post, ότι τα υψηλόμισθα άτομα αντιμετωπίζουν περισσότερη πίεση και άγχος στην εργασία τους, παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση.

    Τέλος το 40% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απάντησαν, ότι χάνουν ταχύτατα τα μαλλιά τους, κοιμούνται λιγότερο από 4 ώρες στη διάρκεια της νύχτας.

    [05] Αθλητισμός

    Ακάθεκτη προχωρά η Κυβέρνηση

    8/9/2004 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 3:23:33 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρά την αντίθετη στάση των "Αθανάτων" και της ΟΥΕΦΑ η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις προτάσεις και στις τροπολογίες που έχει καταθέσει στη Βουλή για τις αλλαγές στον τρόπο εκλογής της διοίκησης της ΕΠΟ αλλά και για την ΕΟΕ. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τις πιθανές αντιρρήσεις τις ΔΟΕ και της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρκής Ομοσπονδίας.

    "Όχι" στα κλειστά κλαμπ

    Συγκεκριμένα ο κ. Αντώναρος είπε, ότι οι τροπολογίες αλλάζουν φωτογραφικές διατάξεις, που μετέτρεπαν τις Ομοσπονδίες σε κλειστά κλάμπ ολίγων και διευρύνουν τη συμμετοχική δημοκρατία. Επίσης τόνισε, ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει επιστολή του κ. Ρόγκ για το θέμα, αλλά υπογράμμισε πως η ελληνική πολιτεία σέβεται και τιμά τις υποχρεώσεις της αλλά λειτουργεί συντεταγμένα. Παράλληλα χαρακτήρισε υποθετικό το ερώτημα ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις όπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Β. Πολύδωρα σημειώνοντας ότι οι βουλευτές είναι ελεύθεροι να εκφράζουν τη γνώμη τους.

    [06] Υγεία

    Η Ε.Ε. κρούει κώδωνα κινδύνου To AIDS "κτυπά" πάλι την πόρτα της Ευρώπης

    8/9/2004 4:31:00 μμ

    Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την επανεμφάνιση της επιδημίας του AIDS και οι κυβερνήσεις της αδιαφορούν σε επικίνδυνο σημείο για την θανατηφόρα ασθένεια, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παρά το γεγονός ότι το AIDS συνδέεται περισσότερο με τις αναπτυσσόμενες χώρες, το πρόβλημα του AIDS στην Ευρώπη έχει γίνει περισσότερο ανησυχητικό με την μόλυνση από τον ιό HIV να εμφανίζεται σε ορισμένες νέες χώρες-μέλη στο ανατολικό τμήμα της. "Μιλάμε για αύξηση των κρουσμάτων στην δυτική Ευρώπη και για μια πολύ σοβαρή κατάσταση ιδιαίτερα στην Εσθονία και την Λιθουανία", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος της ΕΕ Πάβελ Τελίτσκα .

    Διαστάσεις επιδημίας

    Περίπου 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, επισήμανε. "Στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ έχουμε μία πολύ σοβαρή κατάσταση, όπου οι δείκτες αύξησης σε ετήσια βάση δεν συγκρίνονται με άλλους δείκτες πουθενά στον κόσμο, ακόμα και στην Αφρική", υπογράμμισε ο Τελίτσκα. Το AIDS είναι η υπ'αριθμόν ένα αιτία θανάτου στην Αφρική, όπου ζει τουλάχιστον το 70% των περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, αλλά η γρηγορότερη αύξηση της επιδημίας παρατηρείται στην ανατολική Ευρώπη. Στην πρώην Σοβιετική Ενωση, οκτώ χώρες της οποίας εντάχθηκαν στην ΕΕ τον Μάιο, η αύξηση στις μολύνσεις από τον ιό τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει πεντηκονταπλασιαστεί.

    Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία διάσκεψη για το AIDS και οι υπουργοί Υγείας και οι εμπειρογνώμονες που θα λάβουν μέρος θα αναζητήσουν μία συντονισμένη προσέγγιση.

    [07] Αθλητισμός

    "Πράσινο" αμόκ για τα εισιτήρια

    8/9/2004 5:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η πρώτη αναμέτρηση για το Τσάμπιονς Λιγκ πλησιάζει για τον Παναθηναϊκό. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας αντιμετωπίζουν την Ρόζενμποργκ την ερχόμενη Τετάρτη, και τα εισιτήρια που κυκλοφόρησαν για τον αγώνα, φαίνονται πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγκες των "πράσινων" οπαδών. Για αυτό τον λόγο η ΠΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας οδηγίες σε αυτούς που θα θελήσουν να βρεθούν στο γήπεδο.

    Η ανακοίνωση υπογραμμίζει τα εξής

    "Λόγω της αυξημένης ζήτησης των εισιτηρίων του αγώνα με τη Ρόζενμποργκ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ανακοινώνει ότι θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στη διάθεσή τους.

    Οι κάτοχοι κάρτας διαρκείας δικαιούται ένα εισιτήριο, για κάθε κάρτα και οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές δύο, για κάθε κάρτα.

    Οι κάτοχοι καρτών διαρκείας και οι παλαίμαχοι θα πρέπει, μέχρι αύριο 9 Σεπτεμβρίου, να πάνε στη Θύρα 4, για να προμηθευτούν τα εισιτήριά τους".

    Εισιτήρια, όμως, διαθέτει από σήμερα στα μέλη της και η ΠΑΛΕΦΙΠ, στην τιμή των 30 ευρώ.

    [08] Πολιτισμός

    "Αφγανιστάν 2004": Ένας κόσμος που ανιστέκεται

    8/9/2004 5:29:00 μμ

    Μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας που αρχίζει σε λίγες ημέρες στην Αθήνα, έρχεται να μας θυμίσει μια πληγή που παραμένει ανοιχτή και δεν σταματά να αιμορραγεί. Ο λόγος για το πολύπαθο Αφγανιστάν που μετά και το καταστροφικό πέρασμα του πολέμου δε σταματά με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Τον Απρίλιο του 2004 αντιπροσωπεία του Κέντρου Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ), επισκέφθηκε το Αφγανιστάν για την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Κατάρτισης Γυναικών στην Καμπούλ. Μαζί τους βρέθηκε και η φωτογράφος Νικιάννα Σιάνου, μέλος του ΚΕΔΕ, η οποία αποτύπωσε την καθημερινότητα αυτού του λαού, τραβώντας αρκετές φωτογραφίες, οι οποίες θα εκτεθούν στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος "Διάβαση", από τις 15 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου.

    Στόχος η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού

    Το ΚΕΔΕ, είναι μια γυναικεία μη κυβερνητική οργάνωση, που αναπτύσσει δράση για την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη και μάχεται κατά της βίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Μέλη του ΚΕΔΕ βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος, χρηματοδοτούμενου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, για την κατάρτιση γυναικών στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στην αγγλική γλώσσα, με σκοπό την απορρόφησή τους στη μικρή αγορά εργασίας που έχει δημιουργηθεί, κυρίως λόγω του ΟΗΕ και των αναγκών των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εκεί.

    Θέλησαν όμως γυρίζοντας να φέρουν πίσω μαζί τους μερικές εικόνες από τα όσα αντίκρισαν εκεί, έτσι ακριβώς όπως θα μπορούσε να τις "αιχμαλωτίσει" ο φωτογραφικός φακός. Το προϊόν αυτής της οπτικής περιπλάνησης παρουσιάζεται στο πλαίσιο της έκθεσης "Αφγανιστάν 2004" με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη δημοσιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων που στηρίζονται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και κυρίως, την ενημέρωση για το Κέντρο Κατάρτισης για τις Γυναίκες στο Αφγανιστάν που έχει ήδη στελεχωθεί και λειτουργεί.

    [09] Οικονομία

    Ενόψει της ΔΕΘ Σε συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς ο Παπανδρέου

    8/9/2004 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της παρουσίασης της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, διαπίστωσε κλίμα ανασφάλειας στους συνομιλητές του μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ και ΠΑΣΕΓΕΣ. Έκανε λόγο για σοβαρές αντιφάσεις, έλλειψη αξιοπιστίας και αδυναμία της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία στην Οικονομία, ιδίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κατάχρηση εξουσίας και κομματικοποίηση του κράτους. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έχει συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη την Παρασκευή στις 10 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητήσουν τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τη στάση, που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ στο θέμα.

    Για τις εξελίξεις στη Δημόσια Διοίκηση

    "Δεν θα αφήσουμε το χώρο της Δημόσιας Διοίκησης και της Παιδείας να μετατραπούν σε έναν χώρο αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών". Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου απαντώντας στο ερώτημα περί κομματικών διώξεων στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Παπασπύρος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ και ιδίως για το θέμα του νέου μισθολογίου και υπογράμμισε ότι, θα είναι συνεχής ο διάλογος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Παπασπύρος τόνισε ότι, "οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο Δημόσιο έχουν ήδη τοποθετηθεί εκεί, όπου με συγκεκριμένα στοιχεία υπάρχουν αυθαίρετες παρεμβάσεις με κομματικά κριτήρια και αυτό επιβεβαιώνει την στάση και τις αντιρρήσεις της ΑΔΕΔΥ στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση και αποδεικνύει ότι, πέρα από τις όποιες προσωπικές προθέσεις υπουργών, όταν το θεσμικό πλαίσιο ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, διαμορφώνει ένα πεδίο αντιπαραθέσεων, τριβών και συγκρούσεων, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ελεγχθεί".

    Ο κ. Παπασπύρος ανέφερε ότι, υπήρξε μια εκτεταμένη συζήτηση για τα θέματα της οικονομίας, της απασχόλησης, της ανεργίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας ,όσο και για τα ειδικότερα θέματα των εξελίξεων στην δημόσια διοίκηση, του νέου μισθολογίου που διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ και της αντιμετώπισης άλλων αιτημάτων.

    "Τονίσαμε από τη μεριά μας ότι, θεωρούμε καθοριστικής σημασίας τις αποφασιστικές πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υποστήριξη των αιτημάτων μας", ανέφερε ο κ. Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι, "από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ διατυπώθηκε μια συμφωνία επί της αρχής και των στόχων του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και μία παραπομπή για συνέχιση των συζητήσεων μετά τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ".

    Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, που αφορούσε την ύπαρξη μυστικών εγκυκλίων για προσλήψεις, ο κ. Παπασπύρος τόνισε ότι, "δεν έχω υπόψη μου".

    Την "κορυφή" του ασφαλιστικού με τον ΣΕΒ

    "Η χώρα δεν πρέπει να μπει στη λογική της εκλογολογίας, την οποία πρέπει να αποφύγει πάση θυσία", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος μετά το πέρας της συνάντησης, που είχε το προεδρείο του Συνδέσμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, ενόψει της ΔΕΘ.

    Ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε επίσης ότι, "δεν επικεντρώσαμε τις συζητήσεις μας στο θέμα του ασφαλιστικού, πιάσαμε μόνο τις παρυφές του θέματος αυτού, το οποίο είναι μεγάλο και σοβαρό και θα απασχολήσει την κοινωνία μας μελλοντικά, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας, παρά τη σοβαρότητά του διαχρονικά".

    Μιλώντας για τις προοπτικές της Οικονομίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι, "αυτές είναι καλές και όλοι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας εκμεταλλευόμενοι τη θετική εικόνα που δημιουργήθηκε μετά τους πολύ επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες". "Να εκμεταλλευθούμε αυτήν την εικόνα για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα, που σίγουρα έχει η πατρίδα μας", πρόσθεσε, τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας στο επίκεντρο

    Το μείζον πρόβλημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας έθεσε ως βασική προτεραιότητα το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τζ. Καραμίχας αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολυλειτουργικού μοντέλου γεωργίας, με σκοπό τη διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο και μιας περιφερειακής πολιτικής, που να αποδίδει προτεραιότητα στη σύγκλιση και τη συνοχή, στην άμβλυνση των ανισοτήτων, όχι μόνο μεταξύ των περιφερειών, αλλά και εντός της ίδιας της περιφέρειας, σε επίπεδο νομού, ακόμη και δήμου.

    Ειδικότερα ο κ. Καραμίχας επεσήμανε ότι, το ενδιαφέρον των πρωταγωνιστών της αγροτικής οικονομίας αφορά την αλλαγή του ρόλου του κράτους, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ευελιξία των αποφάσεων. Χαρακτήρισε κρίσιμο στοιχείο τη δυνατότητα των θεσμικών φορέων των αγροτών και των ενώσεών τους, να διαχειριστούν εθνικούς φακέλους με μεγάλους προϋπολογισμούς και διευκρίνισε ότι για την ΠΑΣΕΓΕΣ το εισόδημα των αγροτών πρέπει να διαμορφώνεται από την αγορά και να συμπληρώνεται από τις κοινοτικές ενισχύσεις.

    Ο κ. Καραμίχας ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την αναγκαιότητα ένταξης του αγροτικού τομέα στο νέο αναπτυξιακό νόμο.

    Οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για το νέο αναπτυξιακό νόμο είναι:

    Να αντιμετωπισθούν υπάρχουσες αδυναμίες και ελλείψεις ως προς την υπαγωγή στις διατάξεις των αγροτικών συνεταιρισμών και των επιχειρήσεών τους Να προβλεφθούν ενισχυμένα κίνητρα για επενδύσεις σε ορεινές, μειονεκτικές, και απομονωμένες νησιωτικές περιοχές. Να δοθεί προτεραιότητα στη δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων από τις αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις για επενδύσεις στην ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων σε όλο το φάσμα της διατροφικής αλυσίδας. Να περιληφθούν οι αγροτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητας" του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Ο κ. Καραμίχας παρέδωσε στον κ. Παπανδρέου, όπως και στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Σ. Τσιτουρίδη, Γ. Αλογοσκούφη και Δ. Σιούφα με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση, ένα πλήρη φάκελο με τις προτάσεις της συνομοσπονδίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

    Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και προτάσεις φορολογικών μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα με σκοπό τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής κινήτρων συγχώνευσης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

    Με την υιοθέτηση των προτεινόμενων φορολογικών αυτών κινήτρων αξιοποιούνται αδρανή περιουσιακά στοιχεία των αγροτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τη συγχώνευσή τους, αλλά και τις επενδυτικές και αναπτυξιακές τους δραστηριότητες.

    [10] Εσωτερικά

    Απεργούν οι καθηγητές των ΤΕΙ

    8/9/2004 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη και την Παρασκευή τα ΤΕΙ όλης της χώρας λόγω αποχής των καθηγητών, εν μέσω της εξεταστικής περιόδου. Οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ υποστηρίζουν ότι τα ιδρύματα αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα που απειλούν ακόμη και τη λειτουργία τους. Η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, αναγνώρισε τα προβλήματα των ΤΕΙ τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός των ιδρυμάτων καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    [11] Διεθνή

    Έξι νεκροί από έκρηξη στην Υεμένη

    8/9/2004 6:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν την Τετάρτη στη βορειοδυτική Υεμένη, κοντά σε ζώνη όπου σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τους υποστηρικτές του αντάρτη σεΐχη Χουσέιν Μπαντρ Εντίν αλ Χούτι, όπως ανακοίνωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες. Η έκρηξη, της οποίας τα αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε αγορά του Κατάφ, ανατολικά της επαρχίας Σαάντα. Οι Αρχές της χώρας κατηγορούν το σεΐχη Χούτι ότι θέλει να προκαλέσει "εξέγερση θρησκευτικού χαρακτήρα, η οποία βλάπτει την εθνική ενότητα και την ειρήνη". Ωστόσο ο σεΐχης Χούτι διαψεύδει την εκδοχή αυτή και δηλώνει ότι η αιτία της σύγκρουσής του με την κυβέρνηση είναι ο αντιαμερικανισμός του.

    Πολύνεκρες συγκρούσεις

    Περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 18 Ιουνίου στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του στρατού και υποστηρικτών του σεΐχη Χούτι, ενώ οι προσπάθειες μεσολάβησης δεν έχουν καταφέρει να οδηγήσουν σε επίλυση της κρίσης ή να εξασφαλίσουν την παράδοση του σεΐχη.

    [12] Διεθνή

    Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα Αντιδράσεις για τις "προληπτικές" επιθέσεις

    8/9/2004 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 7:29:34 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αντιμέτωπο με ένα διεθνές κύμα αντιδράσεων βρίσκεται και πάλι το Κρεμλίνο, αυτή τη φορά για τον τρόπο που προτίθεται να βάλει τέλος στο πρόβλημα της τρομοκρατίας. Οι δηλώσεις του αρχηγού του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατού Γιούρι Μπαλουγιέφσκι περί "προληπτικών επιθέσεων κατά τρομοκρατικών πυρήνων σε όλο τον κόσμο " προκάλεσαν αναταραχή στη διεθνή κοινότητα, η οποία έσπευσε να καταδικάσει μονομερείς ενέργειες και λογικές. "Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας μας αφορά όλους. Τέτοιες δηλώσεις δεν είναι το καλύτερο εργαλείο για να υπάρξουν αποτελέσματα" δήλωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν. Τις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού καταδίκασαν επίσης Γαλλία και Τουρκία." Καμία χώρα, όσο ισχυρή κι αν είναι, δεν μπορεί να επιλύσει μόνη της το πρόβλημα της τρομοκρατίας" υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα η Ρωσία επικήρυξε τους Τσετσένους οπλαρχηγούς Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ με το ποσό των 10.000.000 δολαρίων.

    Κριτική από Κομισιόν, Γαλλία, Τουρκία

    "Φωτιές" στη διεθνή κοινότητα άναψαν οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γιούρι Μπαλουγιέφσκι ο οποίος μίλησε για προληπτικές επιθέσεις, σε κάθε περιοχή του κόσμου για την εξουδετέρωση τρομοκρατικών πυρήνων, με μέσα που θα αποφασίσει ανάλογα με την κάθε περίσταση το Κρεμλίνο.

    Η διευκρίνηση ότι οι επιθέσεις αυτές δεν θα είναι πυρηνικές, δεν καταλάγιασαν την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και πρώτες οι Βρυξέλλες, έσπευσαν να καταδικάσουν τέτοιες μονομερείς λογικές.

    "Πιστεύω πως έχω ξανακούσει αυτού του είδους τις δηλώσεις. Αλλά δεν ήταν από τη Ρωσία" δήλωσε με ειρωνικό ύφος ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρέιτζο Κέμπινεν ενώ και η Έμμα Γιούντουιν εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν υποβάθμισε τις δηλώσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι " αν προέρχονταν από τον κ. Πούτιν, θα τους έδινε μεγαλύτερη προσοχή".

    Την αντίθεση του με τη λογική Μπαλουγέφσκι εξέφρασε και το Παρίσι.

    "Ο αντιτρομοκρατικός αγώνας είναιένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, στην Ομάδα των Οκτώ (G8) και στον ΟΗΕ" τόνισε ο Ερβέ Λαντσού, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Νωρίτερα, το χαρακτήρα των μονομερών δράσεων καταδίκασε και η Τουρκία.

    "Εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει να έχουμε τη λογική του 'εμείς' και όχι του 'εγώ'. Αν τα καταφέρουμε, πιστεύω πως η ανθρωπότητα σίγουρα θα κερδίσει τη μάχη ", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μιας διεθνούς πλατφόρμας που θα αναλάβει κοινές δράσεις κατά της τρομοκρατίας.

    Φόβοι για ρωσικές επιχειρήσεις στη Δύση

    Αναλυτές εκτιμούν ότι πρώτος στόχος του Κρεμλίνου θα είναι η Γεωργία, δεδομένου ότι η Ρωσία πιστεύει ότι στη χώρα αυτή έχουν βρει καταφύγιο πολλοί Τσετσένοι αντάρτες.

    Σύμφωνα όμως με τον αναλυτή του Βρετανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Ρόι Αλισον, αν οι Ρώσοι επιχειρήσουν να δολοφονήσουν Τσετσένους αντάρτες που βρίσκονται στη Δύση , υπάρχει ο κίνδυνος διπλωματικής καταστροφής.

    Στις δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού αναφέρθηκε και ο Αχμεντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του Ασλάν Μασχάντοφ, ο οποίος έχει πάρει πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία και ζει στο Λονδίνο.

    Ο Ζακάγεφ, τόνισε ότι οι δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού στρέφονται κατά της Ευρώπης και δεν απέκλεισε να επαναληφθεί σε ευρωπαϊκά εδάφη ότι έγινε τον Φεβρουάριο στο Κατάρ όταν Ρώσοι πράκτορες σκότωσαν τον πρώην Τσετσένο ηγέτη Ζέλιμχαν Γιαντερμπίνεφ.

    Πυρά από Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Η Ρωσία δεν δέχεται τα πυρά της διεθνούς κοινότητας μόνο για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαχειρισθεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

    Οκτώ οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι απέκρυψε τις αληθινές διαστάσεις της τραγωδίας στο Μπεσλάν, δίνοντας στη δημοσιότητα ψευδή στοιχεία για τον αριθμό των ομήρων.

    Στην ανακοίνωση τους καταδικάζουν τους Τσετσένους για την πρωτοφανή πράξη βιαιότητας αλλά και τη Μόσχα, η οποία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης σε αυτήν την τραγωδία, μετά τις πολύχρονες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.΄

    Παράλληλα "βλέπουν" έξαρση βιαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και υπενθυμίζουν στη ρωσική κυβέρνηση την υποχρέωση της να προστατεύσει τους πολίτες που ζουν στη Β. Οσετία την Ινγκουσετία και την Τσετσενία.

    Αυστηρή κριτική και από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

    Την ίδια ώρα, οι ρωσικές αρχές δέχονται "επίθεση" και από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου

    Σε ανακοίνωση του το IPI αναφέρεται σε ουκ ολίγες περιπτώσεις παρεμπόδισης του έργου των δημοσιογράφων που κάλυπταν την τραγωδία στο Μπεσλάν και θεωρούν ότι οι ρωσικές αρχές εσκεμμένα προσπαθούσαν να κρύψουν πληροφορίες από το κοινό.

    Μεταξύ των περιπτώσεων, το IPI αναφέρθηκε στο διευθυντή της εφημερίδας Ιζβέστια Ραφ Σακίροφ, ο οποίος εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση λόγω του φύλλου της εφημερίδας που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο.

    Η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα, η Profmedia, κατηγόρησε τον Σακίροφ ότι η κάλυψη ήταν "υπερβολικά ριζοσπαστική και υπερβολικά αρνητική".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιζβέστια ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που έκανε γνωστό ότι στην πραγματικότητα οι όμηροι ήταν πολλοί περισσότεροι απ' όσους είχαν αρχικά ανακοινώσει οι αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η Ρωσία επικηρύσσει την τρομοκρατία

    [13] Διεθνή

    Δεκαεννέα νεκροί σε εργατικό ατύχημα στην Τουρκία

    8/9/2004 7:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/9/2004 7:24:18 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκαεννέα νεκροί και δεκαεπτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τετάρτη σε υπό κατασκευή σήραγγα σε ένα ορυχείο χαλκού στη βόρεια Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής. Η φωτιά προκλήθηκε από διαρροή αερίου στο ορυχείο που βρίσκεται σε βάθος 150 μέτρων με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η είσοδος στη στοά. Τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν οκτώ πτώματα και απελευθέρωσαν εννέα άνδρες από το ορυχείο κοντά στην πόλη Κούρε στην επαρχία Καστάμονου (Κασταμονής) στην Μαύρη Θάλασσα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Τα εργατικά ατυχήματα σε ορυχεία είναι σύνηθες φαινόμενο στην Τουρκία και οφείλονται στην κακή κατασκευή τους και συντήρηση. Τον περασμένο μήνα από πτώση βράχων σε ορυχείο χαλκού σκοτώθηκε ένα εργαζόμενος, ενώ πέντε Κινέζοι εργάτες σκοτώθηκαν το Μάρτιο από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη βόρεια Τουρκία.

    [14] Αθλητισμός

    Με το βλέμμα στο Καραϊσκάκη Μάχη για την πρόκριση

    8/9/2004 6:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την σημαντική αναμέτρηση της Εθνικής μας με την αντίστοιχη της Τουρκίας για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2006. Η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους διεθνείς μας καθώς σε άλλη περίπτωση η Πρωταθλήτρια Ευρώπης θα μείνει πολύ πίσω στο θέμα πρόκριση για τα γήπεδα της Γερμανίας, ύστερα από την ήττα με την Αλβανία. Ο Ότο Ρεχάγκελ έδωσε το σύνθημα της νίκης και όλοι πλέον με αγωνία περιμένουν την έκβαση του αγώνα. Μοναδικός απόντας για την Ελλάδα θα είναι ο Τραϊανός Δέλλας που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του στη γάμπα. Η Εθνική μας, στην πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση του EURO 2004, θα έχει στο "πλευρό της" περίπου 33.500 Έλληνες που θα κατακλύσουν το νεόκτιστο γήπεδο Καραϊσκάκη. Εισιτήριο φυσικά δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

    Κατσουράνης ο αντι-Δέλλας

    Πέραν του τραυματία Δέλλα, ο Ρε-χακλής μάλλον θα εμπιστευτεί την ενδεκάδα που συνηθίζει. Ο Κώστας Κατσουράνης θα είναι κατά τα φαινόμενα ο αντικαταστάτης του "Κολοσσού" της Ελληνικής άμυνας και θα αποτελέσει μαζί με τον Μιχάλη Καψή το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

    Κάτω από τα δοκάρια θα βρίσκεται ο Αντώνης Νικοπολίδης, με την δεξιά πτέρυγα να την αναλαμβάνει ο Γιούρκας Σεϊταρίδης και την αριστερή ο Τάκης Φύσσας. Η Εθνική μας θα παρουσιαστεί με δύο αμυντικά χαφ, τους Άγγελο Μπασινά και τον αρχηγό Θοδωρή Ζαγοράκη ενώ την τετράδα της μεσαίας γραμμής θα συμπληρώνουν οι Γιώργος Καραγκούνης και Στέλιος Γιαννακόπουλος. Τέλος το επιθετικό δίδυμο θα παραμείνει ως έχει, δηλάδη τον Άγγελο Χαριστέα και τον Ζήση Βρύζα.

    Σημαντικές απουσίες στην Τουρκία

    Στην Τουρκική πλευρά κατά όπως φαίνεται θα υπάρχει μία μεγάλη απώλεια. Ο επιθετικός της Γαλατάσαράι, Χακάν Σουκούρ, δεν έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό στο αριστερό του πόδι και δύσκολα θα ξεκινήσει τουλάχιστον στην αρχική ενδεκάδα.

    Απών θα είναι και ο Χασάν Σας, ο οποίος δέχτηκε την κόκκινη κάρτα στο προηγούμενο παιχνίδι των Τούρκων με την Γεωργία. Η πιθανότερη ενδεκάδα για τους Τούρκους είναι : Ρουστού, Τοραμάν, Μπαρίς, Ιμπραϊμ, Οζάτ, Οκάν, Εμρέ, Σανλί, Καραντενίζ, Τεκέ και Νιχάτ.

    Ο Άντερς Φρισκ, "άρχοντας του αγώνα"

    Τον αγώνα θα διαιτητεύσει μία από τις καλύτερες σφυρίχτρες του κόσμου, ο Σουηδός Άντερς Φρισκ. Ο κορυφαίος διαιτητής, μόνο καλές αναμνήσεις έχει να προσφέρει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς αυτός ήταν ο "άρχοντας" του αγώνα, στον προημιτελικό της Εθνικής μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλήμα, με την Γαλλία, ενώ ήταν ο τέταρτος διαιτητής στον νικηφόρο τελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο την Πορτογαλία.

    [15] Αθλητισμός

    Έντασεις και προβληματισμός στη Λα Κορούνια

    8/9/2004 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ένταση δημιουργήθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί η προπόνηση της ομάδας της Λα Κορούνια, προσεχούς αντιπάλου του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Βάλτερ Παντιάνι και ο Άλμπερτ Λούκε "ήρθαν στα χέρια", μετά από ένα σκληρό φάουλ του πρώτου στον δεύτερο, με συνέπεια ο Ισπανός να τον πλησιάσει με άγριες διαθέσεις ζητώντας του τον λόγο. Μάλιστα αν δεν είχαν επέμβει οι ψυχραιμότεροι να τους χωρίσουν, ίσως οι δύο παίκτες να είχαν πιαστεί στα χέρια. Λίγες μέρες πριν από την πρώτη τους αναμέτρηση για το Τα΄σαμπιονς Λιγκ, με αντιπάλους τους "ερυθρόλευκους", φαίνεται πως το κλίμα στην Ισπανική ομάδα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό.

    [16] Οικονομία

    Διάλογος για αποφυγή ανατιμήσεων στα άλευρα

    8/9/2004 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Για το πρωί της Πέμπτης ανανέωσαν το ραντεβού τους οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, κ. Παπαθανασίου, και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κοντός, με τους εκπροσώπους της αλευροβιομηχανίας, των αρτοποιών και των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο πλαίσιο ευρύτερης σύσκεψης με θέμα την αποτροπή των ανατιμήσεων στα άλευρα. Οι τελευταίοι εξέθεσαν στην κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγχώρια παραγωγή, καθώς και τις αντιρρήσεις τους σχετικά με το περιοριστικό καθεστώς που ισχύει για τις εισαγωγές σιτηρών από τρίτες χώρες -όπως Ρωσία, Ουκρανία, Καναδάς, ΗΠΑ- και προειδοποίησαν για αυξήσεις έως 20%, σε ψωμί, ζυμαρικά και ζωοτροφές. Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης οι δύο υφυπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης που θα συγκρατήσει τις τιμές και παρέπεμψαν στην αυριανή συνάντηση.

    Σε αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης

    Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου επιδιώκεται λύση, ώστε να απορροφηθεί η αδιάθετη ελληνική παραγωγή σε καλές τιμές για τον αγρότη και χωρίς επιβάρυνση των τιμών των τελικών προϊόντων και εκτίμησε ότι ο σχετικός διάλογος βρίσκεται σε καλό δρόμο.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντός επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς οι μεγάλες μεν ποσότητες που παρήχθησαν, υποβαθμίστηκαν ποιοτικά λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση του ότι όλες οι πλευρές θα δείξουν κατανόηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές ανέφερε ότι με την απόφαση που υπέγραψε "το καθεστώς ελέγχου δεν γίνεται πιο αυστηρό, αλλά πιο προσεκτικό" και εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην αύξηση του κόστους των ζωοτροφών που ενδέχεται να συμπαρασύρει και το τελικό προϊόν.

    Οι αλευροβιομήχανοι, από την πλευρά τους ζήτησαν απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος τους κ. Λούλης, εάν δεν αρθούν τα αντικίνητρα στις εν λόγω εισαγωγές, η ελληνική αλευροβιομηχανία θα καλύψει τις ανάγκες της μόνο από την Ε.Ε., όπου τα σιτηρά προσφέρονται κατά πολύ ακριβότερα.

    Πάντως, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων δια στόματος του εκπρόσώπου τους κ. Κούτουλα εκτίμησε ότι οι τιμές του ψωμιού θα παραμείνουν σταθερές, καθώς ο κλάδος τους θα απορροφήσει τις τυχόν ανατιμήσεις.

    Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, κ. Κοκκινούλης, διαφώνησε με τον κ. Λούλη σχετικά με την ποιότητα της εγχώριας παραγωγής, τονίζοντας ότι δεν είναι υποβαθμισμένη στο βαθμό που παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι πιέσεις που ασκούνται από την αλευροβιομηχανία έχουν στόχο τη συμπίεση των τιμών παραγωγού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 September 2004 - 16:51:09 UTC