Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόβλημα με Νοβότνι στη Λεβερκούζεν
  • [02] Με το σημάδι της Αλ Κάιντα
  • [03] "Νοσοκομείο" η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • [04] Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Β. Οσετίας Η Ρωσία προειδοποιεί Ουάσινγκτον
  • [05] Με επεισόδια στην πλατεία Ομονοίας Αντιρατσιστική πορεία
  • [06] Συνάντηση αλευροβιομήχανων με τον Σ. Τσιτουρίδη Δεν ακριβαίνει το ψωμί
  • [07] "Αρένα των μουτζαχεντίν το Αφγανιστάν" Ξανά στο προσκήνιο ο αλ Ζαουάχρι

    [01] Αθλητισμός

    Πρόβλημα με Νοβότνι στη Λεβερκούζεν

    9/9/2004 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Χωρίς τον Γενς Νοβότνι, θα αγωνιστεί η Μπάγερν Λεβερκούζεν στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γερμανός αμυντικός αντιμετωπίζει πρόβλημα στους συνδέσμους του δεξιού του ποδιού εδώ και αρκετό καιρό και δεν κατά τα φαινόμενα δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμος για την μάχη της Τετάρτης, Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα υποβλήθηκε σ επέμβαση καθαρισμού στο πόδι του και ακόμα βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας. Ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός θα απουσιάσει και από τον αγώνα της Λεβερκούζεν το Σάββατο με αντίπαλο τη Μάιντζ, για την τέταρτη αγωνιστική της "Μπουντεσλίγκα".

    [02] Διεθνή

    Με το σημάδι της Αλ Κάιντα

    9/9/2004 7:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 9:54:26 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ ΝΕΤ 105,8 Γαλλικό Πρακτορείο

    Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών της φονικής έκρηξης, που σημειώθηκε το πρωί στην Τζακάρτα της Ινδονησίας έχουν εξαπολύσει οι αρχές. Η επίθεση είχε στόχο την αυστραλιανή πρεσβεία στη χώρα, που βρίσκεται πολύ κοντά στην ελληνική. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν, ότι το χτύπημα φέρει την υπογραφή της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια, η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Από την τρομοκρατική επίθεση σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Ινδονησίας, εννιά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 182 έχουν τραυματιστεί, 20 εκ των οποίων σοβαρά. Από την πλευρά του ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που μεταβαίνει στην Ινδονησία ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 11 . Την αιματηρή επίθεση καταδίκασε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα.

    Αναζητώντας τους ενόχους

    Καλά στην υγεία της είναι η Ελληνίδα διπλωματική υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας, που είχε τραυματιστεί ελαφρά, από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

    Παράλληλα, ο υπουργός υγείας της Ινδονησίας, Αχμάντ Σουγιούντι ανέφερε, ότι γίνονται ανακρίσεις για να διαπιστωθεί αν ένας Έλληνας βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο Μητροπολιτικό Ιατρικό Κέντρο της Τζακάρτα. έχρι στιγμής, όμως, τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Όσον αφορά τους υπεύθυνους της επίθεσης, ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να επιρρίψει με βεβαιότητα την ευθύνη για την επίθεση στη Τζεμάα Ισλαμίγια, τονίζοντας, ότι προς το παρόν υπάρχουν μόνο ενδείξεις. "Στο παρόν στάδιο δεν γνωρίζουμε ποιός είναι υπεύθυνος για την έκρηξη. Φυσικά, οι υποψίες μας στρέφονται στη Τζεμάα Ισλαμίγια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια ώρα, όμως, η Αστυνομία της Ινδονησίας εμφανίζεται σίγουρή, πως πίσω από το σημερινό λουτρό αίματος στην αυστραλιανή πρεσβεία βρίσκεται το παρακλάδι αυτό της Αλ Κάιντα.

    Ο Ντάουνερ αναχώρησε για τη Τζακάρτα συνοδευόμενος από επτά αυστραλούς αστυνομικούς ειδικευμένους στα εκρηκτικά, τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Ντένις Ρίτσαρντσον, τον αστυνομικό επιθεωρητή Μικ Κίλτι και τον εκπρόσωπο του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης για εξωτερικές υποθέσεις, Κέβιν Ρουντ.

    Διεθνής καταδίκη

    Το μακελειό από το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Τζακάρτα έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Μπερνάρντ Μποτ, εξέφρασε τη θλίψη και τη φρίκη της για την επίθεση καταδικάζοντας "κατηγορηματικά και χωρίς προϋποθέσεις όλες τις μορφές τρομοκρατίας".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, τόνισε ότι "δεν μπορεί να υπάρξει δικαιολογία για μία τέτοια επίθεση".

    Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να λάβουν "άμεσες πολιτικές αποφάσεις".

    Παράλληλα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ και της Τσεχικής Δημοκρατίας, Σίριλ Σβόμποντα καταδίκασαν τη φονική επίθεση και έκαναν έκκληση για στενότερη αντιτρομοκρατική συνεργασία όλων των χωρών.

    "Η συνεργασία και ο συντονισμός της δράσης για την ανάληψη αντιτρομοκρατικών μέτρων είναι εξαιρετικά αναγκαία για όλες τις χώρες που επιζητούν την ειρήνη" επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του γιατο θλιβερό γεγονός και απηύθυνε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στην ινδονησιακή κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων.

    Τέλος, την ανελέητη βίας της τρομοκρατίας, που φανέρωσε για ακόμη μια φορά σήμερα το φριχτό κατήγγειλε και το Βατικανό. Όπως γράφει το επίσημο όργανο της Αγίας Έδρας "Οσεβατόρε Ρομάνο", "η τρομοκρατία για ακόμα μια φορά επιχείρησε να ασκήσει εκβιασμούς στον κόσμο και το έπραξε με τα πλέον προσφιλή της εργαλεία που είναι ο θάνατος και η καταστροφή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτυπήθηκε αυστραλιανή πρεσβεία

    [03] Αθλητισμός

    "Νοσοκομείο" η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    9/9/2004 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν προλαβαίνει να μετρήσει απουσίες, ειδικά στην άμυνα του, εν όψει του αγώνα με την Μπόλτον για την Πρέμιερσιπ, αλλά και τον αγώνα της Τετάρτης κόντρα στην Μπάγερν Λεβερκούζεν για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ιρλανδός Τζον Ο Σέι, τραυματίστηκε στον αγώνα της χώρας του με την Ελβετία και δεν είναι έτοιμος ενώ τραυματίας επέστρεψε και ο Γκάρι Νέβιλ από την Πολωνία. Αν υπολογίσει κανείς και την απουσία του Ρίο Φέρντιναντ, λόγω της τιμωρίας του (εκτίει την τελευταία εβδομάδα ποινής), συμπεραίνει πως ουσιαστικά η Μάντσεστερ για τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν έχει ουσιαστικά άμυνα. Τα "κάστανα από τη φωτιά", θα καλεστεί να βγάλει ο νεοφερμένος Αργεντινός Γκάμπριελ Χάιντσε.

    Πρόβλημα και στην επίθεση

    Ο Γκαμπριέλ Χάιντσε δεν έχει προλάβει καν να γνωριστεί με τους νέους του συμπάικτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν αποκλείεται όμως να ξεκινήσει βασικός το Σάββατο, εναντίον της Μπόλτον, αφού μετά τις απουσίες φαίνεται επιτακτική η χρησιμοποίηση του. Ο Αργεντινός αμυντικός έφτασε την Τρίτη στο Μάντσεστερ, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής του από την Παρί Σεν Ζερμέν κι αυτό γιατί είχε διαδοχικές υποχρεώσεις με την εθνική ομάδα της χώρας του.

    Για το ματς του «Ρίμποκ» τα προβλήματα του προπονητή της Γιουνάιτεντ δεν περιορίζονται μόνο στην άμυνα. Ο Ρούουντ Φαν Νίστελροϊ και ο Γουέιν Ρούνι δεν έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους, ενώ χτύπησε και ο Λουΐ Σαχά και αντικαταστάθηκε μόλις στο 8ο λεπτό του αγώνα Νήσοι Φερόα-Γαλλία (0-2).

    [04] Διεθνή

    Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Β. Οσετίας Η Ρωσία προειδοποιεί Ουάσινγκτον και Λονδίνο

    9/9/2004 9:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2004 10:19:29 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Μήνυμα με σαφείς αποδέκτες έστειλε η Μόσχα δια στόματος του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κάλεσε τις δυτικές χώρες να μην εμπλέκονται στην τσετσενική υπόθεση και κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς Ουάσινγκτον και Λονδίνο ότι στηρίζουν τους εξόριστους Τσετσένους αντάρτες χορηγώντας τους πολιτικό άσυλο. " Οι δυτικές χώρες παίρνουν επάνω τους μια άμεση ευθύνη για την τραγωδία του τσετσενικού λαού με το να χορηγούν πολιτικό άσυλο σε τρομοκράτες" τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παύση της κυβέρνησης της Β. Οσετίας

    Νωρίτερα, αποδεχόμενος ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα γεγονότα στο Μπεσλάν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Οσετίας, Αλεξάντρ Ντζασόκοφ, έπαυσε σύσσωμη την κυβέρνηση του .

    Την ίδια ώρα, η εξαγγελθείσα από τον Πρόεδρο Πούτιν αναδιάρθρωση των Μυστικών Υπηρεσιών, φαίνεται ότι παίρνει σάρκα και οστά.

    Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, ανακοίνωσε ότι 13 ανώτατοι αξιωματικοί τίθενται επικεφαλής ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων που θα επιφορτισθούν με το έργο της αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων κατά αμάχων.

    Μονόδρομος ο διάλογος για τον Gorbachev

    Στο μεταξύ, με ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ιδρύματος Mikhail Gorvachev, o τελευταίος Πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης τοποθετείται επί των τελευταίων γεγονότων.

    Ο Mikhail Gorvachev, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η διαπραγμάτευση των ρωσικών αρχών με τους Τσετσένους αυτονομιστές, αν και όπως παραδέχτηκε κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο μετά τα γεγονότα του Μπεσλάν.

    "Δυστυχώς, στην τελική ανάλυση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει διάλογος με εκείνους που είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.

    "Μόνο τότε θα απομονωθούν όσοι έχουν διάθεση για περισσότερη βία και δεν έχουν καμία πρόθεση συμφιλίωσης" προσθέτει.

    Ο Mikhail Gorvachev κάλεσε τις ρωσικές αρχές να αποκαλύψουν στον κόσμο όλην την αλήθεια για το θρίλερ ομηρίας στο Μπεσλάν και κατηγόρησε τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ασφαλείας για αδυναμία να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο σχολείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι Τσετσένοι αντάρτες επικήρυξαν τον Πούτιν!

    Αντιδράσεις για τις "προληπτικές" επιθέσεις

    Η Ρωσία επικηρύσσει την τρομοκρατία

    [05] Εσωτερικά

    Με επεισόδια στην πλατεία Ομονοίας Αντιρατσιστική πορεία

    9/9/2004 9:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ ΝΕΤ

    Αντιρατσιστική συγκέντρωση και πορεία διοργάνωσαν στις έξι το απόγευμα το Αλβανικό Κοινωνικό Φόρουμ, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και άλλες οργανώσεις. Περίπου 1500 άτομα, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια μέσω των οδών Σταδίου, Αμερικής και Πανεπιστημίου κατευθύνθηκαν στη Βουλή. Μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές ζητούσαν τη χορήγηση άδειας παραμονής στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και πλήρη εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα. Παράλληλα κάλεσαν σε κοινό αγωνιστικό μέτωπο Ελλήνων και ξένων εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις καθώς επίσης και σε κοινούς αγώνες για την ειρηνική συμβίωση των λαών. Λίγο μετά τις οχτώ η πορεία κατέληξε και πάλι στην Ομόνοια. Εκεί, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με βόμβες μολότοφ. Ακολούθησε χρήση δακρυγόνων και αμέσως μετά οι ταραξίες κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων.

    Το χρονικό των επεισοδίων

    Οι ταραχές άρχισαν περίπου στις οχτώ όταν μια ομάδα από περίπου 400 αναρχικούς, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας η οποία είχε ξεκινήσει από την Ομόνοια με προορισμό τη Βουλή πέταξε πέτρες στην οδό Αμερικής και έσπασε τη τζαμαρία της εισόδου του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και της Εμπορικής Τράπεζας. Στη συνέχεια η ομάδα εισχώρησε στην κεφαλή της πορείας την ώρα, ενώ εκείνη άρχισε να κατεβαίνει την οδό Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια.

    Στη διασταύρωση Σταδίου και Ομονοίας οι νεαροί πέταξαν πέντε μολότοφ, πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, τα οποία έκαναν, αρχικά, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν. Οι νεαροί όμως εισχώρησαν και πάλι στον κύριο όγκο της πορείας η οποία είχε φτάσει στην οδό Πειραιώς και κατέβαινε για να διαλυθεί και πέταξαν άλλες πέντε μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Τότε οι αστυνομικοί έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και διέλυσαν ολόκληρη την πορεία προς την οδό Πειραιώς και τα γύρω στενά ενώ καταδίωξαν τους ταραξίες. Οι συμπλοκές τελείωσαν στις 8.30, ενώ έγιναν δέκα προσαγωγές. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και εξετάζονται για να εξακριβωθεί, ποιοί από αυτούς συμμετείχαν στις ταραχές για να οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα..

    [06] Εσωτερικά

    Συνάντηση αλευροβιομήχανων με τον Σ. Τσιτουρίδη Δεν ακριβαίνει το ψωμί

    9/9/2004 10:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή του ψωμιού και των ζωοτροφών, έδωσαν σήμερα μετά τη συνάντησή τους οι αλευροβιομήχανοι και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σάββας Τσιτουρίδης. Εκπρόσωποι των αγροτών πάντως κατηγόρησαν τις βιομηχανίες ότι ασκούν πιέσεις για ανεξέλεγκτη εισαγωγή σταριού, με στόχο να αγοράσουν φθηνότερα την εγχώρια παραγωγή.

    Δηλώσεις Σ. Τσιτουρίδη

    Οι τιμές του ψωμιού και των άλλων προϊόντων δεν μπορεί να αυξηθούν. Την κατηγορηματική δήλωση έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά των δημητριακών.

    Όπως τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, φέτος οι τιμές των σιτηρών είναι χαμηλότερες κατά 20% . Συνεπώς, πρόσθεσε, πτωτική τάση θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι τιμές για τον καταναλωτή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επεσήμανε ακόμη ότι η ελληνική παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, αλλά η ποιότητα έχει προβλήματα με συνέπεια να υπάρχει ακινησία στην αγορά.

    Στο σημείο αυτό εξήρε τη στάση των αγροτών οι οποίοι δεν διεκδικούν τιμές ίσες με την περσινή σοδειά και θεώρησε ότι οι έλεγχοι που γίνονται στις εισαγωγές δημητριακών από τρίτες χώρες αποτελούν αυτονόητη διαδικασία και θα συνεχιστούν με την ίδια επιμέλεια.

    [07] Διεθνή

    "Αρένα των μουτζαχεντίν το Αφγανιστάν" Ξανά στο προσκήνιο ο αλ Ζαουάχρι

    9/9/2004 10:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ Reuters

    Βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αιμάν αλ-Ζαουάχρι, του δεύτερου στην ιεραρχία του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα στο οποίο αναφέρει, ότι οι "μουτζαχεντίν" έχουν μειώσει την κυριαρχία των Αμερικανών στο Αφγανιστάν στο ελάχιστο, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Ο ίδιος σημείωσε, ότι οι "ιεροί μαχητές" έχουν τη λαϊκή υποστήριξη στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Ο αλ-Ζαουάχρι μιλούσε στην κάμερα για αρκετά λεπτά φορώντας ένα άσπρο τουρμπάνι και είχε δίπλα του ένα αυτόματο όπλο. "Το ανατολικό και το νότιο Αφγανιστάν έχουν εξελιχθεί σε μια ανοικτή αρένα για τους Μουτζαχεντίν" τονίζει, προσθέτοντας, ότι "ο εχθρός έχει περιοριστεί μόνο στις πρωτεύουσες". Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα είχε μικρές μεταβολές στην εμφάνισή σε σχέση με τα παλαιότερα μαγνητοσκοπημένα μηνύματά του και η μόνη διαφορά ήταν τα λίγο πιο γκρίζα γένια του. Το μήνυμα μεταδόθηκε δύο, μόλις, ημέρες πριν από την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ, ενώ το κανάλι δεν ανέφερε πότε το έλαβε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 9 September 2004 - 20:50:48 UTC