Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακούφιση για τους αγρότες Μειώνει τα πανωτόκια η Αγροτική
  • [02] Μεγαλώνει το "θέατρο των ονείρων"
  • [03] Στο χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα O Aλ Ζαουάχρι με σάρκα και οστά
  • [04] Εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης "Τώρα η ώρα της
  • [05] Τα σενάρια περί τροπολογίας του ν/σ για την ΕΠΟ Διάψευση Ορφανού
  • [06] "Φως στο τούνελ" αναζητεί ο Άρης
  • [07] "Στο μικροσκόπιο" οι απαλλαγές στράτευσης
  • [08] Εναρκτήρια συνεδρίαση για τη Βουλή των Εφήβων
  • [09] Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ Δηλώσεις Καστανίδη για την ομιλία του
  • [10] Νίκη ...με το ζόρι ο ΠΑΟ
  • [11] Κίνητρα για ανανέωση του στόλου των ταξί

    [01] Οικονομία

    Ανακούφιση για τους αγρότες Μειώνει τα πανωτόκια η Αγροτική

    10/9/2004 2:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Περισσότεροι από 100.000 αγρότες, που έχουν οφειλές από πανωτόκια, αναμένεται να ευνοηθούν από τις νέες ρυθμίσεις της Αγροτικής Τράπεζας. Η Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει δραστικά το επιτόκιό της, από 8% που είναι σήμερα σε 5%, για όσους ενταχθούν στην πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας, η ΑΤΕ μειώνει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από τις οποίες η μία δίνεται από το Κράτος, σε εφαρμογή δέσμευσης του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα, η αποπληρωμή αυτών των δανείων θα γίνεται στα 10 χρόνια και όχι στα επτά, που ισχύει για τις άλλες τράπεζες.

    [02] Αθλητισμός

    Μεγαλώνει το "θέατρο των ονείρων"

    10/9/2004 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου είναι ίσως το μοναδικό της Ευρώπης που σε κάθε αγώνα τα γήπεδα είναι γεμάτα σε κάθε αγωνιστική. Το "Όλντ Τράφορντ", έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ένα από τα ιστορικότερα ανά τον κόσμο. Οι ιθύνοντες των "κόκκινων διάβολων" βλέποντας τους πολυάριθμους οπαδούς της να αυξάνονται, αποφάσισε να προσπαθήσει να πάρει άδεια για να επεκτείνει τη χωρητικότητα του "θεάτρου των ονείρων" κατά 7.000 θέσεις. Το γήπεδο σήμερα χωράει 68.000 θεατές και σκοπός της διοίκησης είναι να φτάσει τις 75.000.

    [03] Ιράκ

    Στο χθεσινό βιντεοσκοπημένο μήνυμα O Aλ Ζαουάχρι με σάρκα και οστά

    10/9/2004 7:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 10:19:13 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Αυθεντικό ήταν το χθεσινό μήνυμα, του δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, όπως αποφάνθηκαν σήμερα οι αναλυτές της CIA. "Έπειτα από τεχνική ανάλυση της βιντεοταινίας που μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, από το Αλ Τζαζίρα, η CIA διαπίστωσε ότι πρόκειται για τον Αϊμάν Ζαουάχρι", διευκρίνισε υπεύθυνος της Υπηρεσίας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Στο μήνυμα το δεξί χέρι του Μπιν Λάντεν δήλωνε, ότι "η ήττα της Αμερικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αποτελεί πλέον θέμα χρόνου με το θέλημα του Θεού". Η βιντεοταινία μεταδόθηκε από το αραβικό κανάλι Αλ Τζαζίρα χθες, δύο ημέρες πριν από την τρίτη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξανά στο προσκήνιο ο αλ Ζαουάχρι

    [04] Εσωτερικά

    Εγκαίνια της 69ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης "Τώρα η ώρα της Περιφέρειας"

    10/9/2004 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 11:16:31 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το όραμα του για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδος γενικότερα, ανέπτυξε εγκαινιάζοντας για πρώτη φορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε σειρά παρεμβάσεων και έργων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προκειμένου "η Β. Ελλάδα να μπει στο δρόμο της πραγματικής σύγκλισης" και να γίνει πράξη η αποκέντρωση. "Κεντρική επιλογή μας για την τετραετία της Νέας Διακυβέρνησης είναι η Ελληνική Περιφέρεια " τόνισε σημειώνοντας με έμφαση ότι "τώρα είναι η ώρα της Περιφέρειας". Ειδικότερα για τη συμπρωτεύουσα, μίλησε για "ξεκάθαρες αποφάσεις". "Η Θεσσαλονίκη περνά από τα λόγια στα έργα. Δεν είναι υπόσχεση. Είναι απόφαση" είπε χαρακτηριστικά.

    "Τέλος στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων"

    Σειρά παρεμβάσεων προκειμένου η Θεσσαλονίκη αλλά και η ευρύτερη Β. Ελλάδα να γίνει Μητρόπολη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, ο Κώστας Καραμανλής, τόνισε ότι:

    "Τώρα είναι η ώρα της Περιφέρειας" και δεσμεύθηκε στο ακέραιο για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.

    "Ξέρω πολύ καλά ότι οι Θεσσαλονικείς, χρόνια τώρα, ακούτε μεγάλα λόγια για μεγάλα έργα. Αντιλαμβάνομαι πόσο δύσπιστοι δικαιούστε να είστε απέναντι σε εξαγγελίες και υποσχέσεις. Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη διαιώνιση της αναξιοπιστίας " υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός έθεσε ως κεντρική επιδίωξη για τη χώρα την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας " ώστε να έχουν την ευκαιρία να παράγουν, να δημιουργήσουν, να προοδεύσουν" καθώς και τη μεγιστοποίηση του παραγόμενου προϊόντος και τη δικαιότερη κατανομή του.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης του ολυμπιακού κεκτημένου, στην ανάγκη να διατηρηθεί έντονο το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό και υποστήριξε με σθένος τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των γειτόνων μας.

    "Αποκέντρωση τώρα"

    Ξεδιπλώνοντας το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε την ανασυγκρότηση του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης , το οποίο θα επιφορτισθεί με τη γεφύρωση του χάσματος που υπάρχει ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια.

    Δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση μέχρι το 2008 των οδικών αρτηριών που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών και για την ανάδειξη της Βορείου Ελλάδας σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο με την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς την Αυστρία και την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς- Αλεξανδρούπολη.

    Ανακοίνωσε τη δημιουργία στην ανατολική πλευρά της πόλης του Πόλου Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

    Σε αυτό το μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης, - ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εταιριών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του INTERREG, μίας κοινοτικής πρωτοβουλίας με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ προκειμένου να προωθηθεί η διασυνοριακή συνεργασία.

    Εξήγγειλε τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος , για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, ένα έργο που εντάσσεται στο πρόγραμμα "Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μίλησε για τις κινήσεις που γίνονται για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη και για τις πρόνοιες του νέου αναπτυξιακού νόμου που δίνει ισχυρή κίνητρα για την ανάπτυξη της Β. Ελλάδας.

    Εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη σύγχρονου αυτοματοποιημένου Κέντρου Διαλογής των ΕΛΤΑ, την ενεργοποίηση Κέντρου Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ για θέματα δημόσιας διοίκησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Έργα κοινωνικής ευθύνης

    Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης τη δημιουργία έργων κοινωνικής ευθύνης για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη

    Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, Δημιουργία νέων σχολικών κτηρίων Δημιουργία του Συμβουλίου Προστασίας και Ανάπτυξης Θερμαϊκού Κόλπου Ολοκλήρωση της Εγκατάστασης Βιολογικού Καθαρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός σε έργα που περιμένει η συμπρωτεύουσα εδώ και καιρό και μίλησε για συγκεκριμένες και ξεκάθαρες αποφάσεις.

    "Η Θεσσαλονίκη περνά από τα λόγια στα έργα. Δεν είναι υπόσχεση. Είναι απόφαση " τόνισε υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μπει τέλος οριστικά στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων.

    Για το Μετρό Θεσσαλονίκης Ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της προεπιλογής ολοκληρώνεται ως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ η επιλογή αναδόχου και η έναρξη των εργασιών τοποθετούνται στο Καλοκαίρι του 2005.

    Για την υποθαλάσσια αρτηρία Η υπογραφή και η κύρωση της σύμβασης προσδιορίζονται στα μέσα του 2005. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης και η εγκατάσταση του αναδόχου προβλέπεται να γίνει το ερχόμενο Καλοκαίρι και η ολοκλήρωση του έργου περίπου σε 3,5 χρόνια.

    Για το αεροδρόμιο Μακεδονία Ο διαγωνισμός του 2001 για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών, είχε καταλήξει σε φαύλο κύκλο και ακυρώνεται. Η κυβέρνηση προωθεί νέο ανοικτό διαγωνισμό, με το νέο σύστημα απόλυτης μειοδοσίας (που θα καταστεί νόμος του Κράτους μέσα στο Σεπτέμβριο). Τον ερχόμενο Φεβρουάριο - Μάρτιο θα υπάρξει ανακηρυγμένος ανάδοχος

    Μέχρι το 2008

    Θέτοντας ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι μέχρι το 2008 θα έχουν ολοκληρωθεί:

    Τμήμα του ΜΕΤΡΟ Τμήμα της ΠΑΘΕ ΠΑΘΕ από τη Λάρισα ως τη Θεσσαλονίκη, Η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες της Η αναβάθμιση του αεροδρομίου Η κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας, Η ενωτική οδός ΒΙΠΕΘ - Π.Α.Θ.Ε Η ανακατασκευή σημαντικού τμήματος της Παλαιάς Συμμαχικής οδού Η ανάπλαση της κοίτης του Γαλλικού και της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου σε ενιαίο Εθνικό Πάρκο

    Στρατηγική ανάπτυξης

    Αναλύοντας την κυβερνητική στρατηγική της Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αναπτυξιακά κίνητρα για τη στήριξη των ΜΜΕ της επαρχίας, και κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων, μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης.

    Αναφέρθηκε αναλυτικά στη νέα επιθετική αγροτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει φέρει ήδη καρπούς, (στήριξη των μεσογειακών προϊόντων, βαμβακιού, καπνού και λαδιού μέχρι το 2003, λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων, αύξηση του επιτοκίου της Αγροτικής Τράπεζας), έθεσε συγκεκριμένους στόχους για την ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας και πρόταξε την ανάγκη στήριξης των ορεινών περιοχών και της νησιωτικής Ελλάδας .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλώσεις Καστανίδη για την ομιλία του πρωθυπουργού

    [05] Αθλητισμός

    Τα σενάρια περί τροπολογίας του ν/σ για την ΕΠΟ Διάψευση Ορφανού

    10/9/2004 8:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2004 9:57:15 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άμεση ήταν η απόντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού στις φήμες περί ανάμιξης τρίτων προσώπων όσον αφορά την τροπολογία της ΕΠΟ και την έναρξη της από 01/01/2005. Ο κ. Ορφανός διέψευσε κατηγορηματικά αυτές τις φήμες τονίζοντας πως η απόφαση βγήκε από όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και από κανέναν άλλο.

    "Δεν κάνουμε πίσω"

    Ο κ. Ορφανός επικύρωσε πως η τροπολογία θα μπει σε ισχύ από τη 01/01/2005, τονίζοντας το γεγονός πως όλα έγιναν σύμφωνα με τους νόμους. Το μόνο που απομένει για την επικύρωση της τροπολογίας είναι η δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Όσον αφορά τις διατάξεις που αφορούν τον Ελληνικό Αθλητισμό, ο Υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως όλες που αφορούν τη βία, τη δικαιοσύνη αλλά και όλες οι υπάρχουσες είναι σε ισχύ, και η μόνη αλλαγή έγκειται στις εκλογές της ΕΠΟ. Μίλησε και για την ανάμιξη της FIFA στην όλη υπόθεση λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι σίγουρος πως δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση εναντίον ενός θεσμού που προωθεί την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

    Κλείνοντας την παρέμβαση του και την αναφορά του το θέμα, ο κ. Ορφανός τόνισε και πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την εξυγίανση του Ελληνικού Αθλητισμού. Η παρουσία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ίδιου ήταν αυτή που κατάφερε να περάσει τις συγκεκριμένες διατάξεις καθώς πριν δεν είχε επιτευχθεί τίποτα. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γυρίσει πλέον πίσω, καθώς είναι επιβεβλημένο το "ξεκαθάρισμα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Από το 2005 η τροπολογία

    [06] Αθλητισμός

    "Φως στο τούνελ" αναζητεί ο Άρης

    10/9/2004 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα του Άρη Θεσσαλονικής έχει φέρει τους κίτρινους πολλές φορές σε αδιέξοδο. Τώρα η "κίτρινη" ΠΑΕ, σε μια προσπάθεια να "φτιάξουν" τα πράγματα, είναι έτοιμη να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα το φάκελο για την υπαγωγή της στο άρθρο 44, στο αρμόδιο εφετείο. Η κίνηση αυτή είναι πλέον δυνατή μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου των "κιτρίνων" Λάμπρου Γράντα, στην διεκδίκηση του ποσού των 278.000 ευρώ που έχει λαμβάνειν από την Άρη.

    [07] Εσωτερικά

    "Στο μικροσκόπιο" οι απαλλαγές στράτευσης

    10/9/2004 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Την επέκταση της έρευνας και για άλλες περιπτώσεις απαλλαγής στράτευσης διέταξε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με αφορμή την υπόθεση του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη Χριστόφορου Παπακαλιάτη, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν το φως της δημοσιότητας φέρεται να χρησιμοποίησε πλαστογραφημένο έγγραφο προκειμένου να απαλλαγεί από τη στρατιωτική του υποχρέωση. "Είναι αδιανόητο κάποιοι να φέρονται ως πολίτες πιο ίσοι από κάποιους άλλους. Ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες", δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Σπηλιωτόπουλος, διευκρινίζοντας ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινωθούν και όλοι όσοι οφείλουν να υπηρετήσουν και δεν το έχουν κάνει, θα κληθούν να υπηρετήσουν την θητεία τους, ενώ θα αναζητηθούν και ευθύνες.

    Στο μικροσκόπιο ο φάκελος Παπακαλιάτη μαζί με άλλες περιπτώσεις

    Δεν έχω κάνει καμία παράνομη πράξη δηλώνει ο δημοφιλής ηθοποιός.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις απαλλαγές "επωνύμων" ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήγησε ότι οι απαλλαγές στράτευσης, βάση του νόμου, αφορούν εκείνους που για διάφορους λόγους υγείας δεν μπορούν να κρατούν όπλο και να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με

    Σε ερώτηση αν τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έχει κάνει πλαστογραφία απάντησε: "δεν γνωρίζουμε τίποτα, αν δεν πάρουμε στα χέρια μας το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης".

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Άμυνας καθώς και ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος έχουν διατάξει να εξετασθούν όλες οι περιπτώσεις απαλλαγών σε βάθος 45 ετών.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης αναμένεται να περάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την επιτροπή απαλλαγών.

    Πάντως, ο γνωστός ηθοποιός, δια του δικηγόρου του έχει δηλώσει ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη και είναι έτοιμος, αν κριθεί απαραίτητο να υπηρετήσει ακόμα και τώρα στο στρατό.

    [08] Εσωτερικά

    Εναρκτήρια συνεδρίαση για τη Βουλή των Εφήβων

    10/9/2004 10:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τους νέους από τα σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και του απόδημου Ελληνισμού, που θα πάρουν μέρος στις εργασίες της 9ης συνόδου της Βουλής των Εφήβων καλωσόρισε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Στην ομιλία της, στην κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μεγάλη επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στις αρετές των νέων που θριάμβευσαν κυρίως ως εθελοντές. "Ο εθελοντισμός είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της χώρας" τόνισε.

    Η πρόεδρος της Βουλής, δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφερθεί στα φαινόμενα τυφλής βίας ή φυλετικών διώξεων με θύματα κυρίως παιδιά, όπως η πρόσφατη τραγωδία της Οσετίας ή οι φρικαλεότητες στο Νταρφούρ του Σουδάν, επισημαίνοντας πως "οι πολιτικές λύσεις είναι πάντα καλύτερες από τη βία των όπλων".

    Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, αλλά και του διαλόγου και του αμοιβαίου συμβιβασμού μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και μέσα από τον έλεγχο που ασκούν τα Κοινοβούλια. Η κυρία Μπενάκη - Ψαρούδα αναφέρθηκε ακόμη στο υπό κύρωση Σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης των 25, "εξέλιξη που μπορεί να γίνει η πιο αποτελεσματική απάντηση αλλά και η πιο ισχυρή άμυνα απέναντι στην παγκοσμιοποίηση", όπως τόνισε.

    Μετά την τελετή έναρξης της συνόδου, οι μαθητές και οι συνοδοί τους πήγαν στο Ηρώδειο για να παρακολουθήσουν θεατρική μουσική παράσταση. Η σύνοδος της Βουλής των Εφήβων θα διερκέσει έως τις 13 Σεπτεμβρίου.

    [09] Εσωτερικά

    Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ Δηλώσεις Καστανίδη για την ομιλία του πρωθυπουργού

    10/9/2004 10:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Αντιφάσεις, ανακρίβειες και ιδιοποιήσεις έργων του ΠΑΣΟΚ εντοπίζει στην ομιλία του πρωθυπουργού ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης. Όπως επισημαίνει, ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε ιδέες και στόχους, χωρίς να υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο θα τους υλοποιήσει ενώ ανακοινώνει δράσεις που έχουν ήδη συντελεστεί. " Ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει ότι το Κέντρο του ΟΗΕ για θέματα Δημόσιας Διοίκησης λειτουργεί ήδη εδώ και μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη;" διερωτάται χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργικός λόγος είναι αντιφατικός όταν από τη μία μεριά προαναγγέλλει επιτάχυνση έργων και από την άλλη ακυρώνει διαγωνισμούς και χάνει προθεσμίες, όπως έγινε, με το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

    [10] Αθλητισμός

    Νίκη ...με το ζόρι ο ΠΑΟ

    10/9/2004 10:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την πρώτη επίσημη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας, θυμίζοντας έντονα την περσινή τους "κατάσταση", επιβλήθηκαν του Ατσαλένιου, στον πρώτο αγώνα για τη φάση του Κυπέλλου, με 3-2 στα τελευταία λεπτά. Παρουσία 5.000 "πράσινων" φιλάθλων, το "τριφύλλι", δεν ικανοποίησε με την απόδοση του, και έδειξε κάποια καλά αλλά και κάποια στοιχεία που χρειάζονται άμεση βελτίωση. Άλλωστε το παιχνίδι αποτελούσε μία "τελική πρόβα", εν όψει των επίσημων υποχρεώσεων του "τριφυλλιού", και ειδικότερα για την αναμέτρηση της Τετάρτης με την Ρόζενμποργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ. Δύο γκολ πέτυχε ο Τσέχος Σκάτσελ, και ένα ο Σαπάνης. Τα γκολ των ηττημένων οι Ταουσιάνης και Αργέντης.

    Όπως και πέρυσι

    Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν χαλαρά τον αγώνα, και μάλιστα βρέθηκαν πίσω στο σκορ, "σχεδόν από τα αποδυτήρια" . Μόλις στο τρίτο λεπτό, έπιασε "στον ύπνο" την πράσινη άμυνα και με τον Ταουσιάνη, έγραψε το 1-0. Ο Παναθηναϊκός ανασυντάχθηκε και "έκλεισε στα καρέ του" τον αντίπαλο του. Η υπεροχή του αυτή "καρποφόρησε" στο 18΄ όταν το νέο απόκτημα του ΠΑΟ, ο Τσέχος Σκάτσελ ισοφάρισε σε 1-1. Εκεί όμως που όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός θα κυριαρχήσει, ήρθε νέα ψυχρολουσία. Ο Ατσαλένιος προηγήθηκε εκ νέου με τον Αργέντη, που εκμεταλλεύτηκε το λάθος στην άμυνα των "πρασίνων". Το ημίχρονο έληξε με αυτό το αποτέλεσμα.

    Στην επανάληψη ο Παναθηναϊκός άρχισε να πιέζει "αφόρητα" την αντίπαλη άμυνα με τους Σκάτσελ (ένα εκ των κορυφαίων για τι τριφύλλι"), και Κυριάκο να χάνουν καλές ευκαιρίες για ισοφαρίσουν. Ο Τσέχος εξιλεώθηκε στο 64΄ όταν και με δυνατό σουτ ισοφλαρισε για τον Πρωταθλητή. Από εκεί και πέρα οι "πράσινοι" επιδίωξαν τη νίκη, την οποία και κατάφεραν όταν στο 85΄ ο Μίλτος Σαμπάνης πέτυχε το τρίτο "πράσινο" γκολ με ωραία κεφαλιά.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Μίτου, Κυργιάκος, Μόρις, Μινχ, Μάριτς, Αντριτς, Κωνσταντινίδης, Σκάτσελ, Γκονζάλες, Παπαδόπουλος.

    ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ: Ρουμπάκης, Διγενής, Καλογιαννάκης, Λεκάκης, Πολεμαρχάκης, Ορφανουδάκης, Ταουσιάνης, Καρβελάς, Νικηφόρος, Καλογεράκης, Αργέντης.

    [11] Οικονομία

    Κίνητρα για ανανέωση του στόλου των ταξί

    10/9/2004 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Την εκταμίευση του ποσού των 4.304.500 ευρώ, το οποίο θα διοχετευθεί υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης για την αντικατάσταση άλλων 1.019 ταξί, ενέκρινε ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Μέχρι σήμερα συνολικά 7.500 ταξί έχουν αντικατασταθεί από νεότερα οχήματα, με την καταβολή συνολικά 21 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους. Όπως τόνισε ο υφυπουργός οι προσπάθειες του υπουργείου για ανανέωση και εκσυγχρονισμό του κλάδου θα συνεχιστούν είτε με την αντιμετώπιση των υφιστάμενων δυσλειτουργιών, είτε με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 September 2004 - 20:50:54 UTC