Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκυλο-ροχαλητό για μεγάλες αϋπνίες
  • [02] Στο φως στοιχεία για κατασκευαστική ατέλεια Εισαγγελική παρέμβαση
  • [03] Η οργάνωση του Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ
  • [04] Εμφύτευση φακών επαφής
  • [05] Η γιορτή αρχίζει!
  • [06] Ο Φρεντ Εμπ πέθανε σε ηλικία 76 ετών "Έφυγε" ο στιχουργός του "Καμπαρέ"
  • [07] Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης Πλυντήριο που μιλάει
  • [08] Γηράσκω αεί διδασκόμενος Το σχολείο της ηδονής
  • [09] Το συζητούν οι πρατηριούχοι Πρόταση για νέο ωράριο στα βενζινάδικα
  • [10] Οι αλλαγές θα ισχύουν από τη χρονιά 2005-2006 Καταργούνται τα ΤΕΕ
  • [11] Αποζημίωση στους εποίκους που θα αποχωρήσουν Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός
  • [12] Πρεμιέρα στα ...βαθιά για Ολυμπιακό
  • [13] Δωρεάν άδειες σε αγρότες
  • [14] Πρωτοποριακό gadget από την Ιαπωνία Φυτά που παίζουν μουσική!
  • [15] Κόντρα Κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ "Πυρά" για τους εξοπλισμούς
  • [16] Έκλεισαν τους πετρελαιαγωγούς Το Μεξικό θα "επισκεφθεί" ο "Ιβάν"
  • [17] Συμφωνία διοίκησης-παικτών στην ΑΕΚ
  • [18] "Οι δικαστές ήταν θαρραλέοι" Αθώοι οι τρεις φωτογράφοι
  • [19] Δεν "χωράει" αντικατάστατης
  • [20] Αύριο στο Κάιρο η ταφή του Αποχαιρετούν τον Πατριάρχη

    [01] Διάφορα

    Σκυλο-ροχαλητό για μεγάλες αϋπνίες

    14/9/2004 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ο κ. Ατίλα Βάργκα, κάτοικος του Κλουζ στη Ρουμανία, ήταν πολύ περήφανος για τον σκύλο του, ένα καθαρόαιμο ναπολιτάνικο μαστίφ, βάρους 60 κιλών, ονόματι Σούμο. Εντάξει, μπορεί ο Σούμο να ροχαλίζει τη νύχτα, αλλά ο κ. Βαργκα είναι βολικός άνθρωπος και δεν το έκανε θέμα, οι γείτονες του όμως το έκαναν. Για την ακρίβεια πήγαν στην αστυνομία και κατέθεσαν μήνυση καταγγέλλοντας ότι το ροχαλητό του Σούμο έκανε τους τοίχους να τρέμουν και έθετε σε λειτουργία τους συναγερμούς ασφαλείας κρατώντας τους άγρυπνους όλη τη νύχτα.

    Και ήρθε η ώρα της δίκης και το δικαστήριο απεφάνθη: ο κ. Βάργκα πρέπει να εγκαταλείψει άμεσα το διαμέρισμα του στην πολυκατοικία όπου διαμένει στο κεντρικό Κλουζ, μετά του Σούμο, φυσικά. Εις μάτην προσπάθησε ο ατυχής ιδιοκτήτης να πείσει τους υπερβολικούς, κατά την άποψη του, γείτονες του ότι ο Σούμο δεν είναι κανένας τυχαίος. Είναι 2,5 ετών και ήδη πρωταθλητής, καθώς έχει κερδίσει ουκ ολίγους διαγωνισμούς. "Δεν τους καταλαβαίνω" είπε ο κ. Βάργκα, λέγοντας ότι θα εφεσιβάλει κατά της απόφασης. "Με τον Σούμο μοιραζόμαστε το ίδιο κρεβάτι. Εντάξει, ροχαλίζει, αλλά το έχω συνηθίσει τόσο πολύ που ούτε καν το ακούω" είπε.. αλλά ποιος τον ακούει.

    [02] Εσωτερικά

    Στο φως στοιχεία για κατασκευαστική ατέλεια Εισαγγελική παρέμβαση

    14/9/2004 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 7:42:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών, υπό το φως των νέων στοιχείων που κάνουν λόγο για πιθανά κατασκευαστικά προβλήματα στο μοιραίο Σινούκ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Άμυνας έδωσε εντολή να καθηλωθούν όλα τα Σινούκ, ωσότου γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι, τόσο σε αυτά όσο και στα αεροσκάφη "Empraer". Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των δυο επιτροπών που έχουν επιφορτιστεί από το Υπ. Άμυνας να ρίξουν φως στις συνθήκες της τραγωδίας, αλλά και στις χρονοτριβές στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται με τη συνδρομή ωκεανογραφικού σκάφους οι έρευνες ανοιχτά της Σιθωνίας για τον εντοπισμό της ατράκτου, καθώς εκτιμάται ότι μέσα της βρίσκονται οι άλλοι οκτώ επιβαίνοντες.

    Σε αναζήτηση απαντήσεων

    Οι έρευνες έχουν τον πρώτο λόγο, τα πορίσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον και τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν είναι πολλά.

    Οι δύο επιτροπές που συγκροτήθηκαν με εντολή του υπουργού Άμυνας και ασχολούνται με την υπόθεση καλούνται να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια της συντριβής, αλλά και της καθυστέρησης στην ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συνταχθεί κατάλογος περίπου 40 αξιωματικών και υπαξιωματικών, που σύμφωνα με την πρώτη διερεύνηση ευθύνονται για την αυτήν την καθυστέρηση .

    Παράλληλα, έρευνα σε ό,τι αφορά την προμήθεια και παραλαβή του μοιραίου Σινούκ διέταξε σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Αυριανή". Ζητούμενο η εξακρίβωση της βασιμότητας των ισχυρισμών του δημοσιεύματος που αναφέρει πως οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι το μοιραίο ελικόπτερο παρουσίαζε πρόβλημα μετά από ανάπτυξη συγκεκριμένης ταχύτητας.

    Εξάλλου, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε από τον τηλεοπτικό σταθμό "Αλφα" το υλικό της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι το αεροσκάφος που αντικατέστησε το πρωθυπουργικό Φάλκον παρουσιάζει προβλήματα και με διαταγή του έχει καθηλωθεί . Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει διατάξει για την υπόθεση τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

    Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης , Ζήσης Γερασόπουλος, στο πλαίσιο της οποίας θα ληφθούν καταθέσεις από το προσωπικό του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου "Μακεδονία", από το προσωπικό στα ραντάρ Χορτιάτη και Λάρισας, καθώς και από τον πύργο ελέγχου του στρατιωτικού αεροδρομίου Αθηνών.

    Στο μεταξύ, ο υποπτέραρχος Ιωάννης Γιάνγκος ορίστηκε αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας , μετά την αποστρατεία του υποπτεράρχου Φλάσκου. Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου αρχηγών γενικών επιτελείων αποφασίστηκε ο κ. Γιάνγκος να παραμείνει στο βαθμό που έχει μέχρι το Μάρτιο, οπότε και θα προαχθεί σε αντιπτέραρχο. Επίσης ο κ Γιάννης Δουλγκέρης προήχθη σε αντιπτέραρχο και θα τοποθετηθεί ως Β υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Τέλος αποστρατεύτηκε ο υποπτέραρχος Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

    Επιπλέον το ΣΑΓΕ προήγαγε στο βαθμό του Υποπτεράρχου τους: α. Ταξίαρχο (Ι) Τζαναβάρα Ανδρέα β. Ταξίαρχος (Ι) Συμεωνίδη Θεολόγο γ. Ταξίαρχο (Ι) Παπαδόπουλο Μιχαήλ δ. Ταξίαρχο (Ι) Τζιναέτη Βασίλειο ε. Ταξίαρχο (Ι) Μενάγια Ιωάννη

    Ενώ έκρινε διατηρητέους στον αυτό βαθμό τους: α Ταξίαρχο (Ι) Καρτσάκη Ζαχαρία β Ταξίαρχο (Ι) Βουδούρη Νέστωρα γ Ταξίαρχο (Ι) Μαρκινό Ευάγγελο δ Ταξίαρχο (Ι) Τσιγαρά Αλέξανδρο ε Ταξίαρχο (Ι) Καμπιανάκη Αντώνιο

    Διευκρινίσεις Ρουσόπουλου για την υπόθεση "Σινούκ"

    Διευκρινίσεις σχετικά με την υπόθεση Σινούκ παρείχε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διέψευσε πληροφορίες ότι στην έκθεση του υποδιοικητή του Αγίου Όρους προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο κ. Καζμίρογλου ενημέρωσε στις 12.30 τηλεφωνικά τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκη ότι αγνοείται το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Ο κ. Ρουσόπουλος, αφού είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους αναφορά στην έκθεση Κασμίρογλου, επιφυλάχθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να δοθεί στη δημοσιότητα η εν λόγω έκθεση. Πάντως, δεν απέκλεισε να υπήρξε τέτοια τηλεφωνική επικοινωνία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τον ακριβή χρόνο ενημέρωσης του Πρωθυπουργού για την πτώση του ελικοπτέρου, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε στις 14.15 κι επικοινώνησε αμέσως με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε μόλις ενημερωθεί από τον κ.Σπηλιωτόπουλο.

    Αναφερόμενος στην την απομάκρυνση του αρχηγού ΓΕΑ σημείωσε ότι δεν δούλεψαν όπως έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες και ότι θα έπρεπε όλοι οι εμπλεκόμενοι να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα, κάτι το οποίο δεν έγινε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι η έρευνα θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα, καθώς και στο αν υπήρχε κατασκευαστικό πρόβλημα στο συγκεκριμένο Σινούκ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν επρόκειτο να μεταβεί στο Άγιο Όρος με το συγκεκριμένο ελικόπτερο ανέφερε ότι όντως είχαν ζητηθεί δύο Σινούκ από τα 15 που διαθέτει η χώρα μας για τον κ. Πούτιν και την αντιπροσωπεία του, αλλά δεν είχε οριστεί συγκεκριμένο ελικόπτερο.

    Εξάλλου, ο κ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα ότι στο αεροπλάνο "Empraer" το οποίο χρησιμοποιούσε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας για τις μετακινήσεις της διαπιστώθηκε πρόβλημα. Είπε επίσης ότι ο ίδιος είχε προσωπική εμπειρία και ότι όταν ένα αεροπλάνο λειτουργεί σωστά δεν τοποθετείς τους επιβάτες σε συγκεκριμένες θέσεις. Σε ερώτηση για το αν γνωρίζει ότι υπάρχει ήδη αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας της πολιτικής αεροπορίας υπό τον νυν αρχηγό Γιώργο Αυλωνίτη, στην οποία αναφέρεται ότι το αεροσκάφος δεν είχε πρόβλημα, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει τέτοιο πόρισμα.

    Σε γενικότερη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επανεξέταση των συμβάσεων προμήθειας αεροσκαφών, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η έρευνα για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις και ότι δεν έχει τελειώσει αυτή η ιστορία, όπως είπε.

    Για την υπόθεση Σινούκ ερωτήσεις δέχθηκε και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τόνισε ότι μέσα και από αυτό το συμβάν, διαπιστώνει κανένας την στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος από πλευράς αξιοπιστίας και ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον.

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    Εν τω μεταξύ συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, στ ανοιχτά της Χαλκιδικής, με τη συμμετοχή ενός ναυαγοσωστικού, τεσσάρων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικών σκαφών, στο έργο των οποίων συμβάλλουν, δυο αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

    Τις πρώτες πρωινές ώρες κατέπλευσε στην περιοχή και το ωκεανογραφικό σκάφος "Αιγαίο" , που μεταφέρει το βαθυσκάφος "Θέτις", το οποίο αναμένεται να ερευνήσει τον υποθαλάσσιο χώρο, που στην περιοχή φτάνει μέχρι και τα 1000 μέτρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποχαιρετούν τον Πατριάρχη

    Νέα στοιχεία για την τραγωδία

    [03] Ιράκ

    Η οργάνωση του Ζαρκάουι ανέλαβε την ευθύνη Κύμα επιθέσεων στο Ιράκ

    14/9/2004 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 7:31:08 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC- Γαλλικό Πρακτορείο

    Η βία και ο τρόμος "βασιλεύουν" για ακόμα μια φορά στο Ιράκ. Στη Βαγδάτη, τουλάχιστον 47 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 114 τραυματίστηκαν από επίθεση, που, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρακινούς αξιωματούχους, έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο. Λίγη ώρα αργότερα, δύο Ιρακινοί τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας έξω από το υπουργείο Σχεδιασμού, ενώ ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. Στην πόλη Μπακούμπα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μικρού λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις ανέλαβε, με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, η οργάνωση του Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι.

    Έξαρση της βίας σε όλη τη χώρα

    Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 114 τραυματίσθηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστη αγορά, μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας της Βαγδάτης, στην οδό Χάιφα. Σύμφωνα με τις αρχές, οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι πολίτες, που περίμεναν να καταταγούν στις τάξεις της αστυνομίας.

    Λίγη ώρα αργότερα, νέα έκρηξη συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα. Ένας Ιρακινός καμικάζι σκοτώθηκε από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που οδηγούσε στο κέντρο της πόλης. Κατά την έκρηξη τραυματίστηκε ένας περαστικός, ενώ τρία οχήματα των συμμαχικών δυνάμεων, που φαίνεται να αποτελούσαν το στόχο, γλύτωσαν χωρίς να υποστούν ζημιές.

    Στην Μπακούμπα, δώδεκα αστυνομικοί και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σήμερα σε ένοπλη επίθεση εναντίον μικρού λεωφορείου. Ένοπλοι, που επέβαιναν σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ακινητοποίησαν το λεωφορείο, υποχρέωσαν τους αστυνομικούς και τον οδηγό τους να αποβιβαστούν και άρχισαν να τους πυροβολούν.

    Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Μοσούλης, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν σε επίθεση ενόπλων εναντίον αμερικανικής περιπόλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, οι τραυματίες νοσηλεύονται σε στρατιωτικά νοσοκομεία της Μοσούλης και της Βαγδάτης. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα και στην πόλη Ραμάντι, που θεωρείται προπύργιο των οπαδών του πρώην ηγέτη Σαντάμ Χουσέιν. Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 22 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξυ Αμερικανών στρατιωτών και εξεγερμένων Ιρακινών.

    Στην πόλη Μπάιτζι, οι μηχανικοί που εργάζονται σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσαν, ότι έκλεισαν το εργοστάσιο για προληπτικούς λόγους, ύστερα από δολιοφθορά που σημειώθηκε σε κοντινό αγωγό εξαγωγής πετρελαίου προς την Τουρκία. Όπως εξήγησαν, υπάρχει φόβος επέκτασης της φωτιάς από τον πετρελαιαγωγό στο σταθμό παραγωγής ενέργειας.

    Ανέλαβε την ευθύνη ο Ζαρκάουι

    Με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, η ισλαμιστική οργάνωση Τάουχιντ ουάλ Τζιχάντ, της οποίας ηγείται ο Ιορδανός Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης, στη Βαγδάτη, "με τη χάρη του Θεού, ένα λιοντάρι από τις ταξιαρχίες των μαρτύρων μας χτύπησε με επιτυχία ένα κέντρο αποστατών αστυνομικών εθελοντών".

    Σε σχέση με την επίθεση στη Μπακούμπα, η Τάουχιντ ουάλ Τζιχάντ αναφέρει: "οι ήρωες της οργάνωσης ... χτύπησαν ένα αυτοκίνητο, όπου βρίσκονταν πάνω από δέκα πράκτορες της αστυνομίας, οδηγώντας τους στο θάνατο".

    Ωστόσο, η αυθεντικότητα του μηνύματος δεν έχει εξακριβωθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη έκρηξη στη Βαγδάτη

    [04] Υγεία

    Εμφύτευση φακών επαφής

    14/9/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Associated Press

    Οριστική λύση σε όσους υποφέρουν από βαριάς μορφής μυωπία έρχεται να δώσει μια νέα γενιά φακών επαφής που θα εμφυτεύονται στο μάτι. Η εμφύτευση των φακών γίνεται με μία μικρή τομή στο μάτι του ασθενούς και τοποθετείται μπροστά από τον φυσικό φακό. Το μικροσκοπικό πλαστικό εμφύτευμα λειτουργεί όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής, που τον περιστρέφει ο φωτογράφος για να εστιάσει σε ένα αντικείμενο. Ο φακός-εμφύτευμα δημιουργήθηκε ως εναλλακτική λύση στα γυαλιά, τους συμβατικούς φακούς επαφής και τις επεμβάσεις με λέιζερ. Προς το παρόν, οι νέοι αυτοί φακοί προορίζονται για όσους έχουν πολλούς βαθμούς μυωπίας και δεν μπορούν να υποβληθούν σε εγχείρηση με λέιζερ.

    Στην Ευρώπη, η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται ήδη και οι φακοί, με την ονομασία Artisan, κατασκευάζονται από την εταιρεία Ophtec USA Inc. Στις ΗΠΑ, οι φακοί εγκρίθηκαν από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η επέμβαση αναμένεται να κοστίζει 3.000-4.000 δολάρια για κάθε μάτι.

    Ωστόσο, η FDA ζήτησε από την εταιρεία να παρακολουθήσει επί μία πενταετία τους ασθενείς μετά την εμφύτευση των φακών, προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες παρενέργειες.

    [05] Champions League

    Η γιορτή αρχίζει!

    14/9/2004 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Έπειτα από ένα καλοκαίρι γεμάτο επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα και γεμάτο αθλητικές διοργανώσεις, ήρθε η ώρα για το ετήσιο ραντεβού των φιλάθλων της Ευρώπης. Το Τσάμπιονς Λιγκ ξεκινά απόψε με την πρώτη αγωνιστική για τους τέσσερις από τους οκτώ ομίλους και με τον Παναθηναϊκό να ρίχνεται στην μάχη απέναντι στην Ρόζενμποργκ. Η σέντρα γίνεται ασφαλώς στις 21:45 και η τηλεοπτική μετάδοση είναι από την ΝΕΤ, που και φέτος στηρίζει και καλύπτει τις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων. Εισιτήρια πιθανότατα δεν θα βρει κανείς, όσο και αν ψάξει, καθώς η Λεωφόρος αναμένεται να γεμίσει από νωρίς, με τους φίλους της ομάδας να διψούν να παρακολουθήσουν από κοντά την πρώτη υψηλού επιπέδου, επίσημη υποχρέωση της ομάδας.

    Έκπληξη με Μίτου η Βύντρα

    Όπως όλα δείχνουν ο Ιτζάκ Σουμ προσανατολίζεται να αιφνιδιάσει τους ισόβιους πρωταθλητές Νορβηγίας, με την χρησιμοποίηση του Μίτου ή του Βύντρα στο δεξί άκρο της ομάδας. Ο Ρουμάνος μοιάζει πιθανότερο να πάρει την θέση, δεδομένου πως ο νεαρός Έλληνας δεν φαίνεται ακόμη να είναι έτοιμος για να πέσει στα βαθιά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα κάτι. Το βέβαιο είναι πως ο Σουμ έχει καταλήξει, όμως όλα θα γίνουν γνωστά, όπως πάντα μια ώρα πριν την σέντρα. Επιπλέον ερωτηματικό υπάρχει και για την θέση του τερματοφύλακα με τους Γκαλίνοβιτς και Χαλκιά να είναι οι υποψήφιοι και με τον πρώτο να έχει περισσότερες πιθανότητες λόγω περισσότερων λεπτών συμμετοχής.

    Φαβορί η Άρσεναλ

    Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου η Άρσεναλ υποδέχεται την Αϊντχόβεν, σε μια αναμέτρηση που κλίνει σαφώς υπέρ των "κανονιέρηδων". Η ομάδα του Βενγκέρ είναι αήττητη στην "Πρέμιερ Λιγκ" από πέρσι και φέτος θέλει διακαώς να γραφτεί στην ιστορία με χρυσά γράμματα, κατακτώντας το κορυφαίο τρόπαιο της Ευρώπης σε διασυλλογικό επίπεδο. Η ομάδα του Γκους Χίντινγκ από την άλλη πλευρά έχει αρκετές ελλείψεις σε σχέση με πέρσι, ενώ από το φετινό δυναμικό της, το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η απουσία του Κάσπερ Μπόγκελουντ.

    Πρόσωπο του αγώνα ο Λάρσον

    Αν και αμφίβολο αν θα αγωνιστεί τελικά, καθώς ο Φρανκ Ράικαρντ μπορεί να μην τον επιλέξει για το αρχικό σχήμα της Μπαρτσελόνα, ο Χένρικ Λάρσον είναι το πρόσωπο της αναμέτρησης των Καταλανών με την Σέλτικ. Ο Σουηδός ακόμη και στον πάγκο, απέναντι στην ομάδα με την οποία έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι το ξεχωριστό κομμάτι ενός αγώνα που ούτως ή άλλως αναμένεται συναρπαστικός. Οι γηπεδούχοι Σκωτσέζοι, έχουν να γευτούν την πίκρα της εντός έδρας ήττα εδώ και πολύ καιρό και σίγουρα έχουν ένα, έστω ανεπαίσθητο, προβάδισμα. Οι "Μπλαουγκράνα" πάντως μόνο αμελητέα ποσότητα δεν είναι ακόμη και αν καλούνται να αγωνιστούν χωρίς δύο βραζιλιάνους τους, τους Μότα και Εντμίλσον, αφού ο πρώτος είναι τραυματίας και ο δεύτερος τιμωρημένος.

    Επίσκεψη στην πατρίδα του

    Στο άλλο παιχνίδι του έκτου ομίλου, ο Αντρέι Σεβτσένκο επισκέπτεται την πατρίδα του και ως παίκτης της Μίλαν θα τεθεί αντιμέτωπος της Σαχτάρ Ντόνετσκ, της έκπληξης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήδη πολλοί από τους Ουκρανούς φιλάθλους έχουν εκφράσει την πρόθεση να παρακολουθήσουν τον αγώνα περισσότερο λόγω της παρουσίας του μεγάλου Ουκρανού επιθετικού, παρά της Μίλαν ολόκληρης και φυσικά το γήπεδο αναμένεται να έχει πολύ κόσμο. Η Μίλαν θα παραταχθεί "πανοπλη" με την επίθεση-φωτιά, αποτελούμενη από τους Κακά, Σεβτσένκο και Τόμασον και θα κληθεί να νικήσει την Σαχτάρ, η οποία διαθέτει μια αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα εντός έδρας, έχοντας κερδίσει τους πέντε από τους έξι τελευταίους της αγώνες.

    Ανοιχτό σε προβλέψεις

    Η πρώτη αναμέτρηση του εβδόμου ομίλου, είναι εκείνη ανάμεσα στην Βαλένθια και την Άντερλεχτ. Οι Ισπανοί τίθενται πρώτη φορά αντιμέτωποι με Βέλγους στο Τσάμπιονς Λίγκ, ενώ όποτε έχουν βρει απέναντί τους Βέλγους, κυρίως στο ΟΥΕΦΑ, είτε έχουν ηττηθεί, είτε έχουν πάρει ισοπαλία. Παρόλα αυτά είναι κυπελλούχοι ΟΥΕΦΑ και κάτοχοι του Σούπερ Καπ Ευρώπης και αυτό σημαίνει πως δεν είναι τυχαίοι, ακόμη και αν φέτος έχον ξεκινήσει στην "Πριμέρα Ντιβιζιόν" ελαφρώς μουδιασμένοι. Απών θα είναι ο Αγιάλα λόγω τραυματισμού, όμως ο Μπαράχα έστω και κουρασμένος θα αγωνιστεί κανονικά με την ελπίδα του Κλαούντιο Ρανιέρι να ανταπεξέλθει στην δύσκολη υποχρέωση. Στην Άντερλεχτ η μοναδική σημαντική απουσία είναι εκείνη του Μπασέτζιο από το νικηφόρο ματς με την Οστάνδη της προηγούμενη αγωνιστικής του Βελγίου.

    Το μεγάλο ερωτηματικό

    Η ισοπαλία της πρεμιέρας της Ίντερ θα ανταγωνιστεί το κακό ξεκίνημα της Βέρντερ στην Μπουντεσλίγκα. Ο "παράξενος" Τόμας Σάαφ, δεν έχει στην διάθεσή του τους Ουμίτ Νταβαλά, Γκουστάβο Γιένσεν και Λίζστες, ενώ δεν απάντησε στους δημοσιογράφους για την χρησιμοποίηση του Μίροσλαβ Κλόζε. Για τον Χαριστέα δε, ούτε λόγος! Ο Μαντσίνι από την άλλη πλευρά, δεν υπολογίζει τους Γκαμάρα, Μάρτινς, λόγω τραυματισμών και τον Μιχαϊλοβιτς λόγω τιμωρίας, τον οποίον όμως θα αντικαταστήσει με τον Κόρντομπα.

    Εντός έδρας ξεκίνημα οι πρωταθλητές

    Την ΤΣΣΚΑ Μόσχας υποδέχεται η Πόρτο, που ξεκίνα στο "Ντραγκάο" την υπεράσπιση του τίτλου της. Το έργο της δεν αναμένεται εύκολο, ωστόσο εκείνο των Ρώσων είναι σίγουρα δυσκολότερο. Αυτή είναι η πρώτη αναμέτρηση στην ιστορία των δύο ομάδων και είναι και η πρώτη φορά που οι "δράκοι" κουνούν το σεντόνι χωρίς τον Μουρίνιο. Απόντες θα είναι επίσης και οι Ντερλέι και Νούνο Βαλέντε, ενώ η σημαντική διαφορά των δύο ομάδων είναι πως η Πόρτο ξεκίνησε μόλις πριν μερικές ημέρες το πρωτάθλημα και οι Ρώσοι ολοκληρώνουν το δικό τους σε δύο μήνες.

    Προπονητής πρωταθλητής

    Στο Παρίσι ταξιδεύει η Τσέλσι με τον Χοσέ Μουρίνιο στο τιμόνι της και με σαφείς τις προθέσεις να ξεκινήσει με μεγάλη εκτός έδρας επιτυχία. Οι γηπεδούχοι μόνο καλά δεν έχουν ξεκινήσει το πρωτάθλημά τους, όμως το Τσάμπιονς Λιγκ είναι διαφορετική υπόθεση. Ο Χαλίχοτζιτς πάντως ακόμη και αν έχει το θεωρητικό πλεονέκτημα του εντός έδρας αγώνα, είναι συγκρατημένος και ρεαλιστής και τονίζει πως μια ισοπαλία θα είναι καλό αποτέλεσμα. Για την Παρί η απουσία του τιμωρημένου μαυνιτκού Μάριο Γιέπες αποτελεί "πονοκέφαλο", ωστόσο ο Χαλίχοτζιτς δεν έχει αποφασίσει αν θα τον αντικαταστήσει με τον Χέλντερ, ο οποίος υστερεί σε φυσική κατάσταση. Από την άλλη ο Μουρίνιο δεν θα έχει τους Γκουντιτσίνι και Μπαμπαγιάρο.

    [06] Πολιτισμός

    Ο Φρεντ Εμπ πέθανε σε ηλικία 76 ετών "Έφυγε" ο στιχουργός του "Καμπαρέ"

    14/9/2004 4:03:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη άφησε το βράδυ του Σαββάτου την τελευταία του πνοή ο Φρεντ Εμπ, ο στιχουργός των πιο γνωστών μιούζικαλ του Χόλιγουντ και του Μπρόντγουεϊ. "Σικάγο, "Καμπαρέ" και "Νιού Γιόρκ, Νιού Γιόρκ" ήταν μερικές από τις ταινίες για τις οποίες έγραψε στίχους που τραγούδησαν μεγάλοι ερμηνευτές όπως ο Φρανκ Σινάτρα, η Λάιζα Μινέλι και η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ. Στον Εμπ χρωστάει ο Σινάτρα τους στίχους που έκαναν το τραγούδι "Νιού Γιόρκ, Νιού Γιόρκ" μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, ενώ η πρόσφατη ταινία "Σικάγο" ίσως να μην είχε καταφέρει να αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας (2002) χωρίς τη μουσική και τα τραγούδια των Φρεντ Εμπ και Τζον Κάντερ.

    Ο Κάντερ ήταν o επί 40 χρόνια στενός συνεργάτης του Εμπ, με τον οποίον έγραψαν περισσότερα από 11 μιούζικαλ για το Μπρόντγουεϊ. Το 1977 το ίδιο δίδυμο συνέθεσε τα τραγούδια της ταινίας "Νιού Γιόρκ, Νιού Γιόρκ" σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορτσέζε και με πρωταγωνιστές τη Λάιζα Μινέλι και το Ρόμπερτ ντε Νίρο.

    Οι Εμπ και Κάντερ είχαν τιμηθεί με τα βραβεία Τόνι για το "Καμπαρέ" και για τη "Γυναίκα της Χρονιάς".

    [07] Τεχνολογία

    Για ανθρώπους με προβλήματα όρασης Πλυντήριο που μιλάει

    14/9/2004 4:57:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με διαφορετικό τρόπο . θα "βλέπουν" πλέον την υπόθεση πλύσιμο ρούχων όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Μία ομάδα φοιτητών από το κρατικό πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, εργάσθηκαν πάνω στο τελευταίο μοντέλο πλυντηρίου ρούχων της Whirlpool και κατάφεραν να "του δώσουν φωνή", κάθε φορά που πατιέται κάποιο πλήκτρο λειτουργίας του. Το πρωτοποριακό πλυντήριο, χρησιμοποιείται για την ώρα πειραματικά από ένα τυφλό ζευγάρι, το οποίο δηλώνει ενθουσιασμένο από τις δυνατότητες του. Επόμενος στόχος, σύμφωνα με τον καθηγητή Ερικ Γκούντμαν, υπό την καθοδήγηση του οποίου έγινε η έρευνα, να δημιουργηθούν στο μέλλον από τους φοιτητές του και άλλες συσκευές για ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα. Ήδη όπως ανακοίνωσε στο επόμενο εξάμηνο, οι φοιτητές του θα κληθούν να σχεδιάσουν μία πλακέτα κυκλώματος που "θα δίνει φωνή" σε ένα στεγνωτήριο ρούχων.

    [08] Διάφορα

    Γηράσκω αεί διδασκόμενος Το σχολείο της ηδονής

    14/9/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα προβλήματα του έγγαμου βίου φαίνεται πως αποφάσισε να λύσει ένα σχολείο στην Καλκούτα της Ινδίας, που στοχεύει να κάνει πράξη τους αιώνιους όρκους πίστης μεταξύ των ζευγαριών και να αποτελέσει το έναυσμα για χίλιες και μία νύχτες. Έμπειροι "εκπαιδευτικοί" αναλαμβάνουν να δώσουν στα ζευγάρια- μαθητές του σχολείου μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, συμβουλές για αρμονική συμβίωση και Κάμα Σούτρα! Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του "εκπαιδευτικού οργανισμού", Γκιρντχάρι Γιόσι, το Κάμα Σούτρα θα αποτελέσει το βασικό οδηγό των μαθημάτων του σχολείου, που υπόσχονται να διώξουν την ανία από τη συζυγική κλίνη μια για πάντα. Οι διδασκόμενοι μπορούν να επιλέξουν τρία μαθήματα, καταβάλλοντας, φυσικά, το αντίστοιχο αντίτιμο: απλά μαθήματα ερωτικής συνεύρεσης (44 ευρώ), τρόποι για απόλυτη ικανοποίηση (58,6 ευρώ) και προηγμένα μαθήματα ανατομίας, ψυχολογίας και συμπεριφοράς (αυτά είναι μάλλον ανεκτίμητα). Πάντως, όσα ζευγάρια επιλέξουν και τα τρία μαθήματα έχουν και έκπτωση στα δίδακτρα!

    [09] Οικονομία

    Το συζητούν οι πρατηριούχοι Πρόταση για νέο ωράριο στα βενζινάδικα

    14/9/2004 5:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ

    Τη διεύρυνση του ωραρίου κατά μία έως δύο ώρες στα πρατήρια καυσίμων εισηγήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Oμοσπονδίας Βενζινοπωλών Eλλάδας. Σύμφωνα με την πρόταση, τα βενζινάδικα θα λειτουργούν από τις 6 το πρωί έως τις 9 ή 10 το βράδυ τις καθημερινές. Το καθεστώς διανυκτερεύσεων δεν αλλάζει, θα αφορά το πολύ δύο στα δέκα βενζινάδικα και θα εξακολουθήσει να ρυθμίζεται με αποφάσεις των Νομαρχιών. Οι πρατηριούχοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, δεσμεύθηκαν, όμως, να εξετάσουν το θέμα. Επίσης, από τη σύσκεψη προέκυψε, ότι παγώνει προς το παρόν η τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου με το υπουργείο Οικονομίας.

    [10] Εσωτερικά

    Οι αλλαγές θα ισχύουν από τη χρονιά 2005-2006 Καταργούνται τα ΤΕΕ

    14/9/2004 6:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 6:31:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την κατάργηση των ΤΕΕ και την αντικατάστασή τους από τα Επαγγελματικά Λύκεια, από την επόμενη σχολική χρονιά, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Καλού, οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν δυνατότητα εισαγωγής και στις πανεπιστημιακές σχολές, καθώς μέχρι τώρα οι απόφοιτοι των ΤΕΕ μπορούσαν να εισάγονται μόνο στα ΤΕΙ. Επίσης, στο πρόγραμμα σπουδών των Επαγγελματικών Λυκείων θα προστεθούν και μαθήματα γενικής παιδείας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρεμιέρα με αλλαγές στα σχολεία

    [11] Διεθνή

    Αποζημίωση στους εποίκους που θα αποχωρήσουν Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Σαρόν

    14/9/2004 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- Reuters

    Ένα βήμα πριν την επιτυχία φαίνεται πως είναι το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για την εκκένωση των εβραϊκών οικισμών της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε προϋπολογισμό, ύψους 550- 670 εκατομμυρίων δολαρίων, για την αποχώρηση των εποίκων. Μάλιστα, ένα μέρος του ποσού θα αρχίσει να καταβάλλεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σε όσους αποφασίζουν να εκκενώσουν τα σπίτια τους εθελοντικά. Το πακέτο της χρηματοδότησης, το οποίο θα κατανεμηθεί σε δύο οικονομικά έτη, θα στηρίξει την πρόθεση του κ. Σαρόν να απομακρύνει τους περισσότερους από 8.000 εποίκους ως το τέλος του 2005, βάσει του σχεδίου του για "αποχωρισμό" από τους Παλαιστίνιους. Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Βενιαμίν Νετανιάχου, που ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του σχεδίου αποχώρησης.

    [12] Champions League

    Πρεμιέρα στα ...βαθιά για Ολυμπιακό

    14/9/2004 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η αυριανή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Λα Κορούνια για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ομάδων. Οι δυό τους αναμετρήθηκαν ξανά την περίοδο 2001-2002, όταν έιχαν έρθει ισόπαλη και στα δύο παιχνίδια. Μάλιστα, στον εκτός έδρας αγώνα, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν φτάσει "μια ανάσα" από τη νίκη, αλλά με ένα γκολ στις καθυστερήσεις από τον Βαλερόν, η Λα Κορούνια απέσπασε την ισοπαλία με 2-2. Ο δεύτερος έιχε λήξει και πάλι χωρίς νικητή, με το τελικό σκορ να είναι 1-1.

    Αν εκμεταλλευτεί τα προβλήματα...

    Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να πετύχει την πρώτη του εκτός έδρας νίκη σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πράγμα όχι και τόσο εύκολο, καθώς απέναντι του βρίσκεται μία ομάδα που αν βρεθεί στην μέρα της, κατατροπώνει κάθε αντίπαλο. Θυμηθείτε τον περσινό προημιτελικό των "μπλε" με την Μίλαν, όταν και ηττήθηκε στο Μιλάνο με 4-1, αλλά πήρε την πρόκριση, αφού στο δεύτερο παιχνίδι "ισοπέδωσε" τους "ροσονέρι" με το εκπληκτικό 4-0.

    Πάντως όσον αφορά τον αυριανό αγώνα, οι "Ντεπορτιβίστας" έχουν πολλά προβλήματα, τόσο αγωνιστικά όσο και εσωτερικά. Πράγμα βέβαια που δεν πρέπει να εφησυχάζει τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς και την ομάδα του, αλλά με τους παίκτες κλάσης που διαθέτουν οι "κόκκινοι", να μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν.

    [13] Εσωτερικά

    Δωρεάν άδειες σε αγρότες

    14/9/2004 6:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 6:56:41 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δωρεάν θα εκδίδονται οι άδειες για την κατασκευή των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διάφορων έργων υποδομής των αγροτών, έπειτα από απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης και ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Οι περιφερειακές υπηρεσίες θα έχουν στη διάθεση των αγροτών τυποποιημένες μελέτες για τις διάφορες κατασκευές. "Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε εφαρμογή προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτουρίδης.

    Οι άδειες κατασκευής θα εκδίδονται για τα κτίσματα

    Χώρους στέγασης ζώων (στάβλοι κ.α.) ως 300 τ.μ. Αποθηκευτικούς χώρους και υπόστεγα ως 150 τ.μ. Οικίσκους διαμονής φύλακα ή βοσκών ως 30 τ.μ. Στέγαστρα ζώων σε βοσκότοπους ως 300 τ.μ. Ομβροδεξαμενές (επίγειες ή υπόγειες) ως 400 τ.μ. Ποτίστρες ως 24 μέτρα μήκος

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

    [14] Τεχνολογία

    Πρωτοποριακό gadget από την Ιαπωνία Φυτά που παίζουν μουσική!

    14/9/2004 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Αποτελούν μία πρώτης τάξεως ιδέα διακόσμησης για τραπέζια εστιατορίων, αιθουσών δεξιώσεων ενώ μπορούν κάλλιστα να αφήσουν άφωνους όσους προσέρχονται σε ένα γραφείο υποδοχής. Η Lets Corp, ιαπωνική εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιούργησε και διαθέτει στην ιαπωνική αγορά.φυτά που παίζουν μουσική. Τα Ka on s, που έχουν εξωτερικά την εμφάνιση ενός πανέμορφου φυτού, είναι στην πραγματικότητα ηλεκτρικές συσκευές που παίζουν μουσική και μπορούν κάλλιστα να συνδεθούν και να αναμεταδίδουν μελωδίες από ένα CD player, το ραδιόφωνο ακόμα και την τηλεόραση.

    Και με εντομοαπωθητική δράση!

    Νέο νόημα στη θεραπευτική δύναμη των φυτών, δίνει πρωτοποριακό gadget από την Ιαπωνία.

    Τα Ka on s, (φυτά με μουσική, στην ιαπωνική γλώσσα) είναι η νέα μόδα στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αφού όχι μόνο διακοσμούν με τον ιδανικότερο τρόπο αίθουσες δεξιώσεων και χώρους γραφείων αλλά προσφέρουν και μουσική επένδυση.

    Με το πάτημα ενός κουμπιού τα άνθη τους μετατρέπονται σε ηχεία ενώ στο άγγιγμα των φύλλων τους αισθάνεται κανείς μία ελαφρά κίνηση στο ρυθμό της μουσικής που μεταδίδουν.

    Οι συσκευές αποτελούνται από ένα μαγνήτη και έναν πολλαπλασιαστή ο οποίος βρίσκεται στη βάση του βάζου και ο οποίος μπορεί να συνδεθεί με ένα CD Player, ένα στέρεο ή την τηλεόραση.

    Αντίθετα με τα κανονικά ηχεία, τα Ka on μεταδίδουν ήχο προς όλες τις κατευθύνσεις, "σκορπώντας" ενιαία και με το πιο φυσικό τρόπο, απαλές μελωδίες σε όλο το χώρο όπου βρίσκονται.

    Τα βάζα των Ka-on και οι ενισχυτές τους διατίθενται σε διαφορετικά σχήματα και μεγέθη και οι τιμές τους αρχίζουν από τα 46 και μπορούν να φθάσουν στα 460 δολάρια.

    Οι συσκευές έχουν γίνει ανάρπαστες στην Ιαπωνία.

    Μέχρι στιγμής από τον Ιούλιο που άρχισαν να πουλιούνται έχουν διατεθεί μέσω Internet, 3.000 Ka-on s στην τιμή των 46 δολαρίων. Η εταιρεία, αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνει επιπλέον 10.000 παραγγελίες.

    Όπως τονίζει ο Masumi Gotoh, Διευθυντής της Let's Corp, τα Ka on είναι ιδανικά ακόμα και για τα αληθινά φυτά, στα οποία ως γνωστό αρέσει να τους μιλάς.

    Επιπλέον κρατούν μακριά τα βλαβερά έντομα.

    [15] Εσωτερικά

    Κόντρα Κυβέρνησης- ΠΑΣΟΚ "Πυρά" για τους εξοπλισμούς

    14/9/2004 6:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, περί αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας. Μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτήρισε "λόγια του αέρα" τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η συμφωνία είναι προφορική, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με την γείτονα.

    Ζητούν συζήτηση στη Βουλή

    Αίτημα για κατάθεση στη Βουλή του κειμένου συμφωνίας ή εγγράφων, που αποδεικνύουν την εγκυρότητα της δήλωσης του κ. Καραμανλή, απηύθυνε προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, η βουλευτής Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για διαστρέβλωση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού και μικροκομματικές σκοπιμότητες, επισημαίνοντας, πως "στην πολιτική υπάρχουν γραπτές συμφωνίες που δεν τηρούνται και προφορικές που τηρούνται".

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε όσα έκανε για τον θέμα των εξοπλισμών το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών, ενέργειες, που, όπως είπε, είχαν αποτέλεσμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στο χρονικό των διμερών επαφών για την περικοπή των εξοπλιστικών κονδυλίων Ελλάδας- Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ότι η αναλογία της μείωσης θα ήταν σύμφωνη προς την αναλογία του εξοπλισμού και κατέληξε, λέγοντας: "αυτή είναι η πραγματικότητα που είχε απτά αποτελέσματα".

    [16] Διεθνή

    Έκλεισαν τους πετρελαιαγωγούς Το Μεξικό θα "επισκεφθεί" ο "Ιβάν"

    14/9/2004 7:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 7:32:17 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και το Μεξικό, καθώς ετοιμάζονται να "υποδεχτούν" τον φονικό τυφώνα "Ιβάν". Μάλιστα, οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν εκκενώσει τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να ανέβει τη Δευτέρα κατά 1,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι περιοχές κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικού είναι υπ ατμόν. Προηγούμενο πέρασμα του Ιβάν ήταν η Κούβα, την οποία "σάρωσε" με ανέμους, που έφταναν τα 300 χμ. την ώρα. Ευτυχώς, όμως, ο "Ιβάν" ήταν "ευγενικός", όπως τον χαρακτήρισε ο Φιντέλ Κάστρο, με το νησί της Κούβας, καθώς δεν κόστισε ανθρώπινες ζωές, πάντως το νησί υπέστη ζημιές. Πάντως, φαίνεται, πως η "μανία" του τυφώνα αρχίζει να κοπάζει, καθώς έχει πλέον κατέβει στην τέταρτη κατηγορία, ενώ μέχρι χθες ήταν στην πέμπτη και ισχυρότερη. Όμως, ακόμα θεωρείται επικίνδυνος και καταστροφικός.

    Σε επιφυλακή

    Οι τουρίστες στο Κανκούν και σε άλλα θέρετρα του Μεξικού έχουν λάβει οδηγίες να μην μετακινούνται εκτός των καταλυμάτων τους ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Γιοκουτάν και το Κιντάνα Ρόο.

    Σε επιφυλακή είναι και οι κάτοικοι της Φλόριντας και της Λουιζιάνας, καθώς είναι πολύ πιθανό να βρεθούν "στο μάτι" του κυκλώνα.

    Στο μεταξύ, μέχρι τώρα, τουλάχιστον 63 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο "Ιβάν" απειλεί την Κούβα

    [17] Αθλητισμός

    Συμφωνία διοίκησης-παικτών στην ΑΕΚ

    14/9/2004 7:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2004 7:41:56 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η συνάντηση των παικτών της ΑΕΚ με την διοίκηση και τον Ντέμη Νικολαϊδη, κράτησε μόνο μία ώρα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε όλα, όσον αφορά τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς. Σε ένα μοντέλο εσωτερικού κανονισμού βασισμένο κατά πολύ στα ισπανικά δεδομένα, που συνάντησε ο νέος πρόεδρος του "δικεφάλου" στην Ατλέτικο Μαδρίτης, οι παίκτες έμεινα ικανοποιημένοι και συμφώνησαν αμέσως. Επίσης, η διοίκηση υποσχέθηκε πριμ πρόκρισης τους ομίλους του κυπέλλου UEFA. Η παρουσία του "Ντεμίνιο" ως πρόεδρος αλλά και η έλλειψη βεντετισμού στα αποδυτήρια της ΑΕΚ, ήταν οι δύο βασικοί λόγοι που όλα κύλησαν ομαλά και οι παίκτες δεν προέβαλαν καμία αντίρρηση.

    Αυξημένα τα πριμ

    Μία από τις καινοτομίες στον εσωτερικό κανονισμό είναι το θέμα των πριμ. Η διοίκηση αποφάσισε πως το ποσό που θα αναλογεί για τα πριμ θα έχει άμεση σχέση με τα έσοδα που θα φέρουν οι παίκτες στην ομάδα. Επίσης το πριμ που ορίστηκε από την διοίκηση όσο αφορά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος είναι πολύ υψηλό, (οι παίκτες θα μοιραστούν περίπου 2 εκατ., ευρώ). Αρκετά ψηλό και αυτό για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, (περίπου 1 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με τους παίκτες πολύ καλό είναι και αυτό για την κατάκτηση των θέσεων από 3-5. Πριμ θα υπάρξει και για την περίπτωση κατάληψης της τρίτης θέσης. Οι παίκτες της ΑΕΚ, για κάθε νίκη που θα πετυχαίνουν στο Πρωτάθλημα, θα εισπράττουν περί τα 2.000 ευρώ.

    Στο δρόμο για την Σλοβενία

    Μέσα σε αυτό το ευχάριστο κλίμα, ο "δικέφαλος" ετοιμάζει τις "βαλίτσες του" για την Σλοβενία όπου την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει την Γκόριτσα για το κύπελλο UEFA. Η "Ένωση" δεν θα έχει στις τάξεις της τους Μπούρμπο και Κάππο, που δεν ικανοποίησαν τον Σάντος, αλλά και τον ανέτοιμο Κωνσταντινίδη. Συνολικά 19 ποδοσφαιριστές "θα μπουν" στο αεροπλάνο: Μιχαηλίδης, Χιώτης, Άλβες, Κωστένογλου, Κόντης, Κρασσάς, Αμπονσά, Μόρας, Τζιωρτζιόπουλος, Τόσκας, Τσεβάς, Ρούσεφ, Πέτκοφ, Ασουνσάο, Κατσουράνης, Σολάκης, Σοάρες, Λυμπερόπουλος, Καμπάνταης.

    Όσον αφορά την ενδεκάδα που θα ξεκινήσει τον συγκεκριμένο αγώνα, θέση φαίνεται να παίρνει ο Κρασσάς, ενώ παίζεται μια θέση ανάμεσα στους Ασουνσάο, Πέτκοφ. Ο Βούλγαρος φαίνεται μέχρι στιγμής να είναι ο επικρατέστερος, καθώς ο Βραζιλιάνος δεν έχει καταφέρει ακόμα να εγκλιματιστεί. Στο βασικό σχήμα αναμένεται να ξεκινήσει και ο Κόντης σαν δεξί μπακ, ο οποίος σήμερα έκανε πιο χαλαρό πρόγραμμα, κυρίως για προληπτικούς λόγους, ενώ κάτω από τα δοκάρια θα καθήσει ο Μιχαηλίδης, ο Τζιωρτζόπουλος στο αριστερό άκρο, κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κωστένογλου, Άλβες, στα χάφ Τόσκας, Κατσουράνης, Σοάρες (αριστερά), Κρασσάς(δεξιά) και στην κορυφή της επίθεσης ο Λυμπερόπουλος.

    [18] Διεθνή

    "Οι δικαστές ήταν θαρραλέοι" Αθώοι οι τρεις φωτογράφοι

    14/9/2004 7:14:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Αθώοι κρίθηκαν από το Εφετείο του Παρισιού οι τρεις φωτογράφοι που διώκονταν για προσβολή της ιδιωτικής ζωής και συγκεκριμένα αφορά τις φωτογραφίες που τράβηξαν από την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον σύντροφό της Ντόντι αλ Φάγεντ τη νύχτα του δυστυχήματος, στις 31 Αυγούστου του 1997, στο Παρίσι. Την απόφαση χαιρέτισε η υπεράσπιση στο όνομα του δικαιώματος στην πληροφόρηση. "Οι δικαστές ήταν θαρραλέοι", δήλωσε ο φωτογράφος Ζακ Λανγκεβίν, ο μόνος παρών στην ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ο πατέρας του Ντόντι που είχε υποβάλει αγωγή για προσβολή της ιδιωτικής ζωής του γιού του να φανεί "λογικός".

    "Δεν τίθεται θέμα προσβολής της ιδιωτικής ζωής"

    Έξι από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν θεωρήθηκαν από το δικαστήριο ότι εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Δύο που ελήφθησαν κατά την έξοδο από το ξενοδοχείο Ριτζ από τον Ζακ Λανγκεβίν, δύο από το δυστύχημα κάτω από τη σήραγγα Αλμά από τον Κριστιάν Μαρτινέ και μία από καθεμία από τις δύο σκηνές από τον τρίτο φωτογράφο Φαμπρίς Σασερί.

    Όσον αφορά τις υπόλοιπες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στην έξοδο του Ριτζ, το δικαστήριο έκρινε ότι αυτές "δεν αποκάλυπταν έναν κρυφό δεσμό", καθώς η σχέση του ζευγαριού είχε καλυφθεί ευρύτατα από τα μέσα ενημέρωσης το καλοκαίρι του 1997.

    Για τις φωτογραφίες στον τόπο του δυστυχήματος, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν τίθεται θέμα προσβολής της ιδιωτικής ζωής "λόγω του δυστυχήματος και της ανάγκης επέμβασης των σωστικών συνεργείων εντός του οχήματος, μετά την οποία οι επιβαίνοντες ήταν σε κοινή θέα".

    Ο δικηγόρος του Αλ Φάγεντ Φαμπρίς Ντιπέστ εξέφρασε τη λύπη του για την "αλλαγή της δικαστικής απόφασης" όσον αφορά την προσβολή της ιδιωτικής ζωής και δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ αλ Φάγεντ αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης αυτής στο ακυρωτικό δικαστήριο .

    [19] Champions League

    Δεν "χωράει" αντικατάστατης

    14/9/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Τιάγκο Μότα της Μπαρτσελόνα στάθηκε πολύ άτυχος καθώς ο τραυματισμός του στον αγώνα με την Σεβίλλη την Κυριακή θα τον κρατήσει εκτός αγωνιστικών χώρων για 6 μήνες. Παρ΄ όλα αυτά, η διοίκηση των "μπλαουγκράνα", θέλοντας να τον υποστηρίξει ψυχολογικά αλλά και πρακτικά, δήλωσε μέσω του προέδρου της, Ζουάν Λαπόρτα, πως δεν πρόκειται να αποκτηθεί άλλος παίκτης στη θέση του. Εκτός αυτού, όπως δήλωσε, η Μπαρτσελόνα είναι πλήρης σε όλες τις γραμμές, και μάλιστα με παίκτες τεράστιας κλάσης, οπότε δεν χρειάζεται καν να φέρει κάποιον καινούριο. Κλείνοντας, εξέφρασε την λύπη του για τον 22χρονο μέσο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    [20] Εσωτερικά

    Αύριο στο Κάιρο η ταφή του Αποχαιρετούν τον Πατριάρχη

    14/9/2004 7:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Συνεχίζεται από τις 6 το πρωί η προσέλευση πιστών στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου της Μητρόπολης Αθηνών, για να προσκυνήσουν τη σορό του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Πέτρου. Σήμερα, με απόφαση της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, τελέσθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς της επικράτειας της Ελλαδικής Εκκλησίας επιμνημόσυνη δέηση για τον Πατριάρχη Πέτρο και τα άλλα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Αύριο, στις 10 το πρωί, θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση. Στη συνέχεια, με τιμές αρχηγού κράτους, η σορός του εκλιπόντα θα μεταφερθεί με C-130 στο Κάιρο, όπου στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου θα γίνει ο ενταφιασμός του, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εισαγγελική παρέμβαση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 September 2004 - 16:50:49 UTC