Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδεχόμενη θεραπεία για τη φαλάκρα Μαλλιά για πάντα
  • [02] Επιστήμονες φωτογράφησαν εξωηλιακό πλανήτη Διαστημικό "αναμνηστικό"
  • [03] Φαβορί και αουτσάιντερ
  • [04] "Εκρηκτικό" αυτοκίνητο
  • [05] Ολομέτωπη επίθεση από το ΠΑΣΟΚ
  • [06] Ερευνητικό πρόγραμμα Νανοτεχνολογία εναντίον καρκίνου
  • [07] Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΝ
  • [08] Αναπάντητα τα ερωτήματα Αναζήτηση ευθυνών
  • [09] Παράπονα Βέρντερ για την διαιτησία
  • [10] Στόχος η καλή λειτουργία της αγοράς
  • [11] Ικανοποίηση ΣΕΒ από εξαγγελίες Καραμανλή
  • [12] Πάει για το δωδέκατο μετάλλιο
  • [13] Θέλει το δεύτερο χρυσό
  • [14] Επανάληψη του θριάμβου θέλει ο Γιόργκενσεν
  • [15] Κατάθεση Ψαρέλλη για την υπόθεση ντοπινγκ
  • [16] Αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Γκαλά όπερας στη μνήμη της
  • [17] Ομαδική παρενόχληση λεχώνων στη Ν. Καλιφόρνια Έπαιζε το γιατρό..με

    [01] Υγεία

    Ενδεχόμενη θεραπεία για τη φαλάκρα Μαλλιά για πάντα

    15/9/2004 12:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Επιστημονική επιθεώρηση "Nature"

    Το δρόμο σε νέες θεραπείες για τη φαλάκρα, αλλά και για τα εγκαύματα, ανοίγει έρευνα του πανεπιστημίου Ροκφέλερ στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature", τα βλαστικά κύτταρα από το δέρμα ενηλίκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγέννηση των τριχών και του δέρματος! Οι ερευνητές του πανεπιστημίου απομόνωσαν βλαστικά κύτταρα από θύλακες τριχών στο δέρμα ενήλικων πειραματόζωων και τα εμφύτευσε σε ποντίκια, με θεαματικά αποτελέσματα.

    "Απάντηση" στις εμφυτεύσεις

    Η μελέτη της δρ Ελέιν Φουκς εντόπισε πρωτεΐνες που παράγονται μόνο στα βλαστικά κύτταρα. Τα κύτταρα που απομονώθηκαν, καλλιεργήθηκαν σε χιλιάδες αντίγραφα και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκαν σε τραύματα, που είχαν δημιουργηθεί τεχνητά στην πλάτη άτριχων ποντικών.

    Σύντομα, στην περιοχή του μοσχεύματος εμφανίστηκε νέο δέρμα, θύλακες τριχών, τρίχες και σμηγματογόνοι αδένες. "Οι τρίχες είναι αρκετά πυκνές. Φαίνονται ακριβώς όπως μια φυσιολογική γούνα", σχολιάζει η ερευνήτρια.

    Τα κύτταρα αυτά, εκτιμά ο Τζορτζ Κοτσαρέλις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που έχει επίσης απομονώσει βλαστικά κύτταρα δέρματος, θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να επαναεμφυτευτούν στο δέρμα ανθρώπων που χάνουν τα μαλλιά τους για να παράγουν νέες τρίχες.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα που μπορούν, υπό τις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, να δώσουν σχεδόν οποιονδήποτε τύπο ιστού στο ανθρώπινο σώμα. Πειραματικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του διαβήτη, της παράλυσης, καθώς και των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.

    Σχετικά Links:

    Επιστημονική επιθεώρηση "Nature"

    [02] Τεχνολογία

    Επιστήμονες φωτογράφησαν εξωηλιακό πλανήτη Διαστημικό "αναμνηστικό"

    15/9/2004 1:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters- Επιστημονικό περιοδικό "Nature"

    Τον πρώτο πλανήτη εκτός του ηλιακού μας συστήματος που έχει παρατηρηθεί άμεσα, υποστηρίζουν ότι φωτογράφησαν αστρονόμοι του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), στη Χιλή. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters και το επιστημονικό περιοδικό "Nature", ο υποψήφιος πλανήτης περιφέρεται γύρω από τον καφέ νάνο 2M1207, ένα άστρο που δεν διαθέτει αρκετά μεγάλη μάζα, ώστε να παράγει ενέργεια από θερμοπυρηνικές αντιδράσεις, όπως οι κανονικοί αστέρες. H νέα ανακάλυψη δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αφού, όπως παρατηρεί το "Nature", οι ερευνητές δεν κατάφεραν να αποδείξουν, ότι το σώμα κινείται όντως γύρω από το 2M1207.

    "Απέναντι" από το ηλιακό μας σύστημα

    Οι παρατηρήσεις έγιναν με ένα από τα τεράστια τηλεσκόπια του ESO στη Χιλή, το οποίο φωτογράφησε τον 2M1207 στην υπέρυθρη περιοχή του φάσματος και στη φωτογραφία, ο νέος πλανήτης είναι μια θολή κόκκινη κουκκίδα.

    Όπως ισχυρίζονται οι αστρονόμοι του ESO, ο εξωηλιακός μας γείτονας είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από το Δία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 230 ετών φωτός.

    "Ο λόγος που είμαστε αρκετά σίγουροι, ότι αυτό είναι το πραγματικό σώμα, είναι το χρώμα του υποψήφιου πλανήτη. Είναι πολύ κόκκινο", δήλωσε ο Μπεν Ζούκερμαν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες. Το κόκκινο χρώμα υποδεικνύει, ότι το αντικείμενο είναι πολύ ψυχρό για να είναι άστρο.

    Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι έχουν επιδοθεί σε μια πραγματική κούρσα για να φωτογραφήσουν πρώτη φορά έναν εξωηλιακό πλανήτη. Τον περασμένο Μάιο, αστρονόμοι του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια ανακοίνωσαν, πως πέτυχαν τον στόχο πρώτοι, αλλά δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της ανακάλυψης μέχρι να την επιβεβαιώσουν.

    Το αν η φωτογραφία δείχνει ή όχι έναν εξωηλιακό μας γείτονα θα το μάθουμε σύντομα, αφού η επιθεώρηση "Astronomy & Astrophysics" ερευνά τη μελέτη των αστρονόμων του ESO.

    Σχετικά Links:

    Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO)

    Επιθεώρηση "Astronomy & Astrophysics"

    [03] Champions League

    Φαβορί και αουτσάιντερ

    15/9/2004 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με στόχο ο Σεπτέμβρης του 2004 να είναι ακόμη καλύτερος από εκείνον του 2001, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην Ισπανία και το βράδυ θα αντιμετωπίσει την Λα Κορούνια στο πρώτο του παιχνίδι στην φετινή πορεία του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε, πριν τρία χρόνια, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει την τελευταία από τις τρεις ισοπαλίες που έχει να επιδείξει εκτός έδρας και ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα, σίγουρα θα ήταν επιτυχία, μια νίκη όμως θα ήταν το ιδανικότερο ξεκίνημα. Προβλήματα έχουν και οι δύο ομάδες, οι Πειραιώτες δεν έχουν δώσει ούτε έναν επίσημο αγώνα, όμως και η Λα Κορούνια στους δύο που έχει δώσει δεν τα έχει πάει καλά, με αποτέλεσμα τουλάχιστον από ψυχολογικής πλευράς να μοιάζει πως υστερεί. Ο Χαβιέ Ιρουρέτα έχει ένα σημαντικό δίλημμα, ανάμεσα στους Σκαλόνι και τον νεαρό και φέρελπι, Κάρλος Πίτα για την θέση του αμυντικού χάφ, καθώς οι τραυματισμοί τον έχουν αφήσει χωρίς και τους δύο βασικούς στην θέση αυτή, τον Μάουρο Σίλβα και τον Ντουσέρ.

    "Δεν ήρθαμε να χάσουμε"

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς πέρα από την αγωνιστική απραξία, αντιμετωπίζει το γνωστό πρόβλημα με τον τραυματισμό του Τζόρτζεβιτς, όμως αυτό ως δεδομένο, σχεδόν έχει ξεχαστεί. Από εκεί και πέρα ο Ριβάλντο ήδη έχει τραβήξει πάνω του όλα τα βλέμματα, με την επιστροφή του στην ομάδα την οποία αγωνίστηκε στο παρελθόν, ενώ Νικοπολίδης, Οκκάς, Σούρερ και Τζιοβάνι είναι οι άλλοι παίκτες στους οποίους επέστησε την προσοχή ο Ιρουρέτα. Οι "ερυθρόλευκοι" αναμένεται να παραταχθούν με σύστημα 4-4-2 με τους Στολτίδη και Καφέ να έχουν το νευραλγικό πόστο εμπρός από το κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Ανατολάκη και Σούρερ. Μπροστά, Οκκάς και Τζιοβάνι θα είναι η πηγή κινδύνων για το κενό που έχει δημιουργηθεί στον κορμό της Ντεπορτίβο και φυσικά η επικράτηση στο κέντρο θα αποτελέσει και το βαρόμετρο για την νίκη της μιας ή της άλλης ομάδας. Πέρα από όλα αυτά πάντως η σημερινή επιστροφή του Ολυμπιακού, στον "τόπο του εγκλήματος", αποτελεί μια καλή ευκαιρία για ένα δυνατό ξεκίνημα, που εκτός από τρεις πολύτιμους βαθμούς, θα φέρει και άλλα οφέλη κυρίως στον ψυχολογικό τομέα που απασχολεί τους "ερυθρόλευκους" τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

    Επιστροφή της Λίβερπουλ στο Τσάμπιονς Λιγκ

    Έπειτα από δύο χρόνια η ομάδα του λιμανιού της Αγγλίας, επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια του Τσάμπιονς Λιγκ και το νέο ξεκίνημα φέρνει απέναντί της, την φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης, Μονακό. Η συνάντηση έχει αρκετές ιδιαιτερότητες με την Λίβερπουλ να έχει μια σπουδαία ευρωπαϊκή παράδοση με πολλά τρόπαια και τους "πρίγκηπες" να αποτελούν το νέο "αίμα" στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Σίγουρα το παιχνίδι είναι αμφίρροπο, αφού οι Μονεγάσκοι έχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με πέρσι, έχουν όμως κρατήσει ορισμένες καλές τους μονάδες και κυρίως τον Ντιντιέ Ντεσάμπ. Σημαντική απουσία πάντως είναι εκείνη του Σαβιόλα, ο οποίος ήρθε να αναπληρώσει τα κενά που άφησαν οι Μοριέντες και Ζιουλί, όμως λόγω τιμωρίας απουσιάζει από την πρεμιέρα αυτή.

    Κάποτε ήταν τελικός

    Για τον δεύτερο όμιλο, η Μπάγερ Λεβερκούζεν υποδέχεται την Ρεάλ Μαδρίτης, σε έναν αγώνα επανάληψη του τελικού του 2002, υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, όμως. Αουγκεντάλερ και Καμάτσο, μετά την μονομαχία τους ως παίκτες πριν μια δεκαετία, με τον πρώτο να παίρνει την πρόκριση με την Μπάγερν και να αφήνει έξω την Ρεάλ, συναντιόνται ξανά ως προπονητές, χωρίς όμως τίποτα προσωπικό. Ο Γερμανός έχει να σκεφτεί τις απουσίες των τραυματιών Φριτς και Νοβότνι, όμως ο αρχηγός, Κάρστεν Ράμελοφ, δεν έχει κερδίσει ποτέ την Ρεάλ και φέτος πιστεύει πως αυτό θα αλλάξει. Ο Καμάτσο δεν έχει τραυματισμούς που να τον απασχολούν, πέρα από την δεδομένη απουσία του Γουντγκέιτ και ο μόνιμος "πονοκέφαλός" του είναι να κρατήσει τους παίκτες της Ρεάλ ενωμένους σαν ομάδα και προσγειωμένους σαν μια κανονική ομάδα.

    Το φαβορί απέναντι στην εμπειρία

    Στο άλλο ματς του ομίλου η Ρόμα βρίσκεται ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ και το πρώτο της εμπόδιο είναι η έμπειρη στην Ευρώπη, Δυναμό Κιέβου. Οι Ιταλοί θέλουν να αποδείξουν και μέσα στο γήπεδο πως είναι το φαβορί και το θετικό είναι πως αγωνίζονται μέσα στο γήπεδό τους. Καμία ομάδα δεν έχει σημαντικές απουσίες που να αποτελούν άλυτο πρόβλημα, όμως για την Ρόμα παραμένει γεγονός πως ο Φέλερ, εξακολουθεί να γνωρίζεται με τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Από την άλλη η Δυναμό, μετά την περιπετειώδη πρόκρισή της στους ομίλους, που είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Μιχαιλιτσένκο, δείχνει αναμορφωμένη υπό τις οδηγίες του Ζόζεφ Σάμπο και βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα, κάτι που μένει να επιβεβαιώσει εντός του Ολίμπικο.

    Όπως ο Λάρσον

    Χθες ο Χένρικ Λάρσον σκόραρε εναντίον τη παλιάς του ομάδας, με την φανέλα της Μπαρτσελόνα και σήμερα το ίδιο θέλει να κάνει ο Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς που τίθεται αντιμέτωπος του Άγιαξ στη σύνθεση της Γιουβέντους. Ο Κούμαν γνωρίζει πως αντιμετωπίζει μια πολύ καλή ομάδα και μέσα στο γενικότερο πνεύμα ανησυχίας για την αμυντική λειτουργία του Άγιαξ, που την Κυριακή επέτρεψε τρία γκολ και οδήγησε στο 3-3 με την Ντεν Χάαγκ, υπάρχουν και οι απουσίες του Τόμας Γκάλασεκ και Γιον Ο'Μπράιεν, που είναι τραυματίες. Παρόλα αυτά εκείνο που απασχολεί τον Κούμαν τις τελευταίες ώρες πριν τον αγώνα, είναι η ετοιμότητα ή όχι του Μάουρο Ροζάλες, του Αργεντίνου "χρυσού" Ολυμπιονίκη της Αθήνας. Ο Φάμπιο Καπέλο θέλει καλό ξεκίνημα και αυτό είναι δεδομένο, αφού οι μεταγραφές του καλοκαιριού αποσκοπούν σε μια επιτυχημένη χρονιά. Μοναδική απουσία μάλιστα για την "μεγάλη κυρία" είναι ένας από τους νέους, ο Γάλλος αμυντικός Ζεμπινά, ο οποίος είναι τραυματίας.

    Απόβαση στο Ισραήλ

    Η Μπάγερν Μονάχου θα είναι η πρώτη ομάδα που θα δώσει παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ στο Ισραήλ, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, η χώρα ανοίγει τις πόρτες της και υποδέχεται την γιορτή του αθλητισμού. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ από την άλλη βρίσκεται εμπρός σε μια ιστορική αναμέτρηση, αφού συμμετέχει για πρώτη φορά στους ομίλους του θεσμού και φυσικά αυτό απεικονίζεται χαρακτηριστικά και στις δηλώσεις του προπονητή, Νιρ Κλίνγκερ, ο οποίος περιέγραψε τον αγώνα ως την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του. Για τους Ισραηλινούς οι απουσίες ακούν στο όνομα του τραυματία Άντο και του τιμωρημένου Άμπο Σιάμ, ενώ για τους Γερμανούς και τον Φέλιξ Μάγκατ που θέλει μόνο νίκη, παρόντες δεν θα είναι ο Χασεμιάν και ο Ρόκε Σάντα Κρουζ, επιστρέφει οόμως ο Πιζάρο.

    Φοβάται ο Γιάννης το θεριό

    Η επιστροφή της Φενερμπαχτσέ στο Τσάμπιονς Λιγκ συνδυάζεται με την αναμέτρηση με την Σπάρτα Πράγας που αν μη τι άλλο έχει περισσότερες συμμετοχές στον θεσμό τα τελευταία χρόνια. Ο Κριστόφ Ντάουμ σε αυτό στέκεται εξάλλου, ενώ ο ομόλογός του, Φράντισεκ Στράκα τονίζει πως δεν πάει για νίκη αλλά για ισοπαλία, αφού η Φενέρ είναι ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Προβλήματα δεν υπάρχουν και τον Ντάουμ τον απασχολεί το εάν θα αφήσει μόνο του στην επίθεση τον Βαν Χόϊντονκ ή αν θα χρησιμοποιήσει και τον Μάρτσιο Νόμπρε που στο πρωτάθλημα αναμόρφωσε την επίθεση της ομάδας. Ο Στράκα έχει το θετικό της καλής κατάστασης του Κάρελ Πομπόρσκι, ο οποίος πλέον δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

    Μεγάλο ματς στο Ζερλάντ

    Η Λιόν υποδέχεται την Μάντσεστερ σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της αγωνιστικής, τουλάχιστον από πλευράς ονομάτων. Ο Πολ Λε Γκουέν αισιοδοξεί για ένα καλό ξεκίνημα, συνεπαρμένος προφανώς από την κακή εικόνα της Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ και για αυτό επαναφέρει και τον Ζουνίνιο μετά την ξεκούραση της Κυριακής απέναντι στην Ρεν. Η απουσία του Τζιοβάνι Έλμπερ είναι δεδομένη και ο τεχνικός των Γάλλων προσανατολίζεται στο να ξεκινήσει με τους Βιλτόρντ που θα τεθεί αντιμέτωπος με παλιούς γνώριμους και τον Φρο. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον από την άλλη έχει προβλήματα και μάλλον σημαντικά, ο Λουίς Σαχά είναι εκτός, όπως εξάλλου και ο Γουέιν Ρούνει αλλά και ο Σόλσκιερ. Το μοναδικό καλό είναι πως ο Βαν Νίστελροϊ επέστρεψε το Σαββατοκύριακο και δείχνει σε καλή κατάσταση για να αποτελέσει την επιθετική αιχμή της Μάντσεστερ.

    [04] Διάφορα

    "Εκρηκτικό" αυτοκίνητο

    15/9/2004 3:00:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μήπως δεν ξέρετε πολλά για τα αυτοκίνητα και θέλετε να υπερηφανεύεστε σε φίλους και γνωστούς; Προσέξτε μην μπείτε σε μπελάδες και ανησυχήσετε άδικα, όπως ο Βρετανός της ιστορία μας Ο Ντέιβιντ Πέιτζ αγόρασε ένα καινούργιο αυτοκίνητο και άρχισε να περιεργάζεται τα εξαρτήματά του. Ξαφνικά, βρήκε μια "περίεργη" συσκευή και την κόλλησε με ταινία στο χέρι του. Ο κ. Πέιτζ νόμιζε, ότι επρόκειτο για βόμβα και αμέσως κάλεσε την αστυνομία και τη γυναίκα του. Η αστυνομία με τη σειρά της ειδοποίησε τους πυροτεχνουργούς και έσπευσε στο σημείο. Αμέσως μόλις έφθασαν, έβαλαν το χέρι του κ. Πέιτζ σε ένα βαρέλι με άμμο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες απώλειες αν συνέβαινε το μοιραίο, μέχρι να έρθουν οι πυροτεχνουργοί. Οι τελευταίοι έδωσαν τέλος στο σκηνικό πανικού, αφού διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για βόμβα, αλλά ένα από τα ανταλλακτικά του αυτοκινήτου!

    [05] Εσωτερικά

    Ολομέτωπη επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

    15/9/2004 3:15:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το τραγικό δυστύχημα με το Σινούκ, το ασφαλιστικό και τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο στόχαστρο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Σπύρου Βούγια, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. Ο κ. Βούγιας απέδωσε την πλήρη ευθύνη για το χειρισμό του θέματος της πτώσης του Σινούκ στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση "περιορισμένης ευθύνης", ενώ δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά και το ασφαλιστικό.

    "Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες για το Σινούκ"

    Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ δεν σκέφτεται να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το δυστύχημα με το Σινούκ

    "Υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες οι οποίες δεν αφορούν στα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αλλά στην αντιμετώπιση της όλης υπόθεσης και στην κινητοποίηση", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας στον Πρωθυπουργό την ευθύνη για "την ασυνεννοησία που επικράτησε".

    Ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το χρόνο που ενημερώθηκαν κρίσιμα πρόσωπα της κυβέρνησης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας ότι η μη ανάληψη ευθυνών δείχνει πολιτική δειλία .

    Ωστόσο, ο κ. Βούγιας απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ δεν σκέφτεται να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ασφαλιστικό και εξοπλισμοί στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ

    Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο κ. Βούγιας διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλώσεων του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, καθώς ενώ ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε να μην υπάρξει καμιά αλλαγή, ο κ. Αλογοσκούφης έθεσε θέμα αλλαγών τις οποίες, όπως είπε, θα προωθήσει με δημόσιο διάλογο με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή για την ακριβή συμφωνία με την Τουρκία.

    Ο κ. Βούγιας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο των δηλώσεων του κ. Καραμανλή μετά τη συνάντηση που είχε τον Ιανουάριο του 2003 με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία, όπως αναφέρθηκε από την κυβέρνηση, υπήρξε για πρώτη φορά η συμφωνία για τη μείωση των εξοπλισμών. Στις δηλώσεις αυτές, ο κ. Βούγιας είπε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα της μείωσης των εξοπλισμών εκτιμώντας ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των κυρίων Καραμανλή και Ερντογάν τον Ιανουάριο του 2003.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και ζήτησε διαφάνεια και ενημέρωση της Βουλής. Ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση είχε προωθήσει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και το θέμα της μείωσης των εξοπλισμών, κάτι για το οποίο η ΝΔ είχε λοιδωρήσει τον κ. Παπανδρέου, ενώ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι τώρα προσποιείται πως ξεκίνησε ο ίδιος την πολιτική προσέγγισης.

    [06] Υγεία

    Ερευνητικό πρόγραμμα Νανοτεχνολογία εναντίον καρκίνου

    15/9/2004 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Η νανοτεχνολογία μπαίνει δυναμικά στη μάχη κατά του καρκίνου. Το αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ένα πενταετές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της χρήσης μικροσκοπικών "εργαλείων", με στόχο την καταπολέμηση της επάρατης νόσου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο σχεδιασμός και η χρήση συσκευών με μέγεθος μορίων, προσφέρει νέους τρόπους για τον εντοπισμό, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου από τα πρώτα κιόλας στάδια και με ελάχιστες παρενέργειες! Η νανοτεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη στην Ιατρική, κυρίως με "συσκευές" μοριακού μεγέθους και σχήμα φυσικών και τεχνικώς παρασκευασμένων πρωτεϊνών, όπως τα αντισώματα.

    Ελπίδες για διάγνωση και θεραπεία

    Το πρόγραμμα, ύψους 144, 5 εκατομμυρίων δολαρίων, θα περιλαμβάνει τη Συμμαχία του αμερικανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου για τη Νανοτεχνολογία στον Καρκίνο, μια πρωτοβουλία με τη συνεργασία ερευνητών, γιατρών, εταιριών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, ώστε ν' αναπτυχθούν προϊόντα νανοτεχνολογίας, που θα χρησιμεύουν στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα "εργαλεία" που θα προκύψουν από τη νανοτεχνολογία μπορούν να επικαλυφθούν με αυτοκατευθυνόμενες συσκευές, όπως αντισώματα τεχνητά ή φυσικά, που θα βρίσκουν τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να μεταφέρουν φάρμακα για να σκοτώνουν κύτταρα ή απεικονισμένους παράγοντες για την ανίχνευση του καρκίνου.

    Για παράδειγμα, ένα φάρμακο που χρησιμοποιεί μια νανοσυσκευή μπορεί με ακρίβεια να στοχεύσει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να πλήξει τα υγιή, κάτι που δεν επιτυγχάνεται σήμερα με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

    "Εάν μπορέσουμε να το πετύχουμε, τότε μπορούμε να περιορίσουμε αυτή την αρρώστια", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σμάλεϊ, καθηγητής Νανοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Ράις του Χιούστον.

    [07] Εσωτερικά

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΝ

    15/9/2004 3:49:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Επίθεση στην κυβέρνηση για αναβολή υλοποίησης προεκλογικών της εξαγγελιών εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Στο στόχαστρο του κ. Κωνσταντόπουλου βρέθηκε η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τασσόμενος υπέρ της συναινετικής εκλογής. Όσον αφορά το θέμα του δυστυχήματος με το Σινούκ, ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε "κωμική" την αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

    "Η τραγικότητα του δυστυχήματος δεν επιτρέπει την εύκολη και φτηνή πολιτική εκμετάλλευση και είναι απαράδεκτο το θέαμα των τελευταίων ημερών", τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ για να προσθέσει ότι το δυστύχημα "έφερε στην επιφάνεια τα τραγικά προβλήματα λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού".

    "Εάν το Σινούκ έπεφτε έναν χρόνο πριν, θα είχαμε τον ίδιο ανούσιο καβγά με τα ίδια πρόσωπα σε διαφορετικούς ρόλους", συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει και εσωκομματικό μήνυμα ενόψει του Συνεδρίου του Συνασπισμού τον προσεχή Νοέμβριο.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα στο πλαίσιο της οποίας το απόγευμα συναντάται με τη διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και κατόπιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της 69ης ΔΕΘ. Αύριο, στις 10.30 το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα της ΑΔΕΔΥ στο ξενοδοχείο "Καψής".

    [08] Εσωτερικά

    Αναπάντητα τα ερωτήματα Αναζήτηση ευθυνών

    15/9/2004 3:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/9/2004 7:06:08 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό για τον εντοπισμό της ατράκτου του μοιραίου Σινούκ και των άλλων οχτώ αγνοουμένων. Στις έξι το απόγευμα, το βαθυσκάφος ΘΕΤΙΣ εντόπισε σε βάθος 800 μ. και 8 μίλια νοτιοανατολικά της Σιθωνίας συντρίμμια, σε μεγάλα κομμάτια της ατράκτου του μοιραίου Σινούκ, ενώ νωρίτερα, η φρεγάτα "Ψαρά" περισυνέλεξε κάποια μικρά συντρίμμια του ελικοπτέρου βορείως των Σποράδων. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα και οι αποκαλύψεις για τα αίτια συντριβής του Σινούκ. Στα χέρια του Υπουργού Εθνικής Αμυνας βρίσκεται η αναφορά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το Σάββατο με την πτώση του Σινούκ στην θαλάσσια περιοχή Πόρτο Κουφό της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προκύπτουν ευθύνες στα πληρώματα των ραντάρ του Χορτιάτη. Στο μεταξύ, έντονη είναι η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, για την τραγωδία με το Σινούκ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το μεσημέρι, απέδωσε εκ νέου τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, υπογραμμίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αποδοχής παραίτησης Σπηλιωτόπουλου. Να αναλάβει τις ευθύνες της κάλεσε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας.

    Οξύνεται η αντιπαράθεση

    Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος, το μεσημέρι, δήλωσε ότι η έρευνα που διενεργείται θα απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη πτώση του ελικοπτέρου και απέδωσε εκ νέου τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες .

    Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε ως φημολογία και "ανυπόστατο και φαντασιόπληκτο σενάριο" τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατά τις οποίες ο κ. Δ. Σταμάτης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό νωρίτερα από τον χρόνο που έχει δηλωθεί για την πτώση του ελικοπτέρου στο Άγιο Όρος και παρέπεμψε σε δηλώσεις του κ. Σταμάτη.

    Επίσης, διέψευσε ότι υπάρχει θέμα αποδοχής παραίτησης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε ερώτηση περί του "αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την απομάκρυνση του κ. Σπηλιωτόπουλου από την κυβέρνηση".

    Ως προς τη δυσλειτουργία που εντοπίστηκε στα αεροσκάφη τύπου "Empraer", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι "αποκαταστάθηκε το πρόβλημα ισορροπίας" και τόνισε πως οι έρευνες θα επεκταθούν σ' ένα μεγάλο τμήμα του υλικού που διαθέτουν οι ΄Ένοπλες Δυνάμεις για να διαπιστωθεί η ασφαλής λειτουργία του. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας χαρακτήρισε την κυβέρνηση "περιορισμένης ευθύνης", κάνοντας λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης και συσκότισης της πραγματικότητας σχετικά με το χρόνο που ενημερώθηκαν κρίσιμα πρόσωπα της κυβέρνησης και κάλεσε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους τονίζοντας ότι η μη ανάληψη ευθυνών δείχνει πολιτική δειλία.

    Απαντώντας ο κ. Ρουσόπουλος στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε: "η πολιτική θρασύτητα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται πως δεν έχει όρια. Κομματικοποίησαν το κράτος, διέλυσαν τους μηχανισμούς, επέτρεψαν, επί χρόνια, στα διαπλεκόμενα συμφέροντα να αλωνίζουν παντού και τώρα τυμβωρυχούν. Ντροπή πια".

    Ανταπαντώντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει "παρά τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του κ. Ρουσόπουλου, το ερώτημα παραμένει ένα: Για πόσο ακόμη η κυβέρνηση θα λέει ψέματα και θα προσπαθεί να μεταθέσει αλλού τις βαρύτατες ευθύνες της".

    Από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις για κομματισμό του κράτους που βλάπτει τη χώρα.

    Παράδοση με αιχμές

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι, με αιχμές κατά της πολιτικής ηγεσίας παρέδωσε τα καθήκοντά του ο αποπεμφθείς αρχηγός του γενικού επιτελείου Αεροπορίας σε τελετή που έγινε στην αεροπορική βάση της Δεκέλιας. Ο αντιπτέραρχος Παπανικολάου επανέλαβε ότι δεν δέχεται τις ευθύνες για τη συντριβή του Σινούκ, έθεσε επτά ερωτήματα σχετικά με την απόδοση ευθυνών. Ο κ. Παπανικολάου είπε ότι εμφανίζεται ως εξιλαστήριο θύμα , ότι δεν περίμενε να πιει το πικρό αυτό ποτήρι στο τέλος της υπηρεσιακής του καριέρας και διερωτήθηκε κατά πόσο έχει ευθύνες ο αρχηγός της Αεροπορίας και το προσωπικό της για τη συντήρηση των μέσων του Στρατού Ξηράς. Διερωτήθηκε ακόμα για την εκπαίδευση των χειριστών του Στρατού Ξηράς, για τις επιλογές των πιλότων των VIP μέσων, για τον προγραμματισμό πτήσεων του Στρατού Ξηράς, επίσης για το ότι δεν επελέγη ο αρμόδιος φορέας για τις πτήσεις επισήμων και ακόμα κατά πόσον ανήκει πλέον επιχειρησιακά στο ΓΕΑ η μονάδα ραντάρ του Χορτιάτη. Ο κ. Παπανικολάου, καταλήγοντας ρώτησε αν φταίει μόνο το ΓΕΑ για τη φημολογούμενη καθυστέρηση στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού.

    Ο νέος αρχηγός Αεροπορίας Γιώργος Αυλωνίτης, που παρέλαβε τα καθήκοντά του ενώπιον και του υφυπουργού Άμυνας Βασ. Μιχαλολιάκου, είπε ότι θα προσπαθήσει να ανεβάσει το επίπεδο αεροπορικού ελέγχου και να μειώσει στο μηδέν το δείκτη των αεροπορικών δυστυχημάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση από τον ΣΥΝ

    Ολομέτωπη επίθεση από το ΠΑΣΟΚ

    Ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    [09] Champions League

    Παράπονα Βέρντερ για την διαιτησία

    15/9/2004 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις της Βέρντερ Βρέμης όσον αφορά τη διαιτησία του Λούμπος Μίχελ στο χθεσινό αγώνα με την Ιντερ. Ο Σλοβάκος διαιτητής βρέθηκε στο στόχαστρο του προπονητή των πρωταθλητών Γερμανίας, Τόμας Σάαφ, καθώς θεώρησε υπερβολική την απόφασή του, για τον καταλογισμό του δεύτερου πέναλτι που κέρδισε η Ιντερ, μετά την ανατροπή του Αντριάνο από τον Μπάουμαν, υποστηρίζοντας ότι το μαρκάρισμα έγινε έξω από τη μεγάλη περιοχή. "Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου παραπονέθηκα στο διαιτητή για το δεύτερο πέναλτι και μου απάντησε ότι βρισκόταν δίπλα στη φάση. Ξαναείδα το στιγμιότυπο στο βίντεο και δεν φαινόταν (σ.σ. ο διαιτητής) πουθενά. Είμαι περίεργος να δω αν θα απολογηθεί όταν παρακολουθήσει το φιλμ του αγώνα", δήλωσε σε έντον ύφος ο Σάαφ. Παράπόνα εκφράσθηκαν και από τον αμυντικό Βαλεριέν Ισμαέλ, που μόλις στο έκτο λεπτό αποβλήθηκε για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Βραζιλιάνο επιθετικό των "νερατζούρι", Αντριάνο.

    Εγκώμια Σάαφ για Αντριάνο

    Η συγκεκριμένη απόφαση του Μίχελ, για αποβολή και πέναλτι (το έχασε ο Βιέρι), προκάλεσε την οργή του Ισμαέλ, ο οποίος δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα τα εξής: "Εντάξει, υπήρξε μια επαφή με τον Αντριάνο, μπορούσε να δώσει το πέναλτι, η αποβολή μου όμως ήταν "τραβηγμένη".

    Πάντως ο Βραζιλιάνος διεθνής φορ, που "ζάλισε", την γερμανική άμυνα με την σημειώνοντας και τα δυο γκολ της Ίντερ, προκάλεσε τα θετικά σχόλια του Τόμας Σάαφ, που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την αξία του Αντριάνο και τόνισε πως είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο.

    "Αυτός ο παίκτης δεν σταματιέται. Είναι πολύ δυνατός ο Αντριάνο και πολύ δύσκολα μπορείς να τον κρατήσεις... ήσυχο σε όλο το 90λεπτο. Ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά. Ήξερα πως έπρεπε να τον σταματήσουμε, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η Ιντερ πήρε δίκαια τη νίκη, την οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Αντριάνο, που είναι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός τεχνικός.

    [10] Οικονομία

    Στόχος η καλή λειτουργία της αγοράς

    15/9/2004 4:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την ένωση δυνάμεων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή στη μεταολυμπιακή περίοδο, συμφώνησαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς και των καταναλωτών, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο υπουργός, Δημήτρης Σιούφας, οι έλεγχοι, που πραγματοποιούνται στην αγορά και θα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται διαπιστώνουν συγκράτηση τιμών και διαψεύδουν τις Κασσάνδρες.

    Το καλό κλίμα να συνεχιστεί και μετά την Παραολυμπιάδα

    Ο υπουργός επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στο μεταολυμπιακό τοπίο και στην κεφαλαιοποίηση των ωφελειών, που προέκυψαν από τους Αγώνες, ζητώντας τη συνδρομή της επιχειρηματικής κοινότητας. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Σιούφας, δήλωσε ικανοποιημένος από την εικόνα της Ολυμπιακής αγοράς, ενώ διευκρίνισε, ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε συμφωνία κυρίων με τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας, πως το Υπουργείο "θα είναι αμείλικτο με όσους δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της αγοράς".

    Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε, ότι η συνεργασία με τις επιχειρήσεις συνεχίζεται και ότι το καλό κλίμα στις επιχειρηματική κοινότητα θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά την Παραολυμπιάδα. Επίσης, δήλωσε, ότι το καθεστώς των αγορανομικών διατάξεων θα επανεξεταστεί και όπου κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξουν αλλαγές.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) Παντελής Παντελιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι "παραδοσιακά" και φέτος τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν αυξήσεις από τη βιομηχανία, διευκρινίζοντας, ότι μέχρι και σήμερα οι τιμές παραμένουν σταθερές.

    [11] Οικονομία

    Ικανοποίηση ΣΕΒ από εξαγγελίες Καραμανλή

    15/9/2004 4:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Την ικανοποίηση του από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την οικονομία, εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου το προεδρείο των Ελλήνων βιομηχάνων και ζήτησε την συνένωση των δυνάμεων στην οικονομία και την κοινωνία με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, ενώ πρότεινε να ξεκινήσει διάλογος για το ασφαλιστικό από μηδενική βάση. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος τόνισε ότι οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κινήθηκαν στο πλαίσιο των προσδοκιών του επιχειρηματικού κόσμου.

    Μείζον θέμα το ασφαλιστικό

    Ο κ. Κυριακόπουλος αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, εκτίμησε ότι θα τεθεί στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι η θέση του ΣΕΒ είναι ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σοβαρό και ότι όσο καθυστερεί η λύση, επιδεινώνεται και γίνονται πιο επώδυνα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

    Ο Σύνδεσμος προτείνει να ξεκινήσει σε πρώτη φάση διάλογος από μηδενική βάση για τον προσδιορισμό του προβλήματος και του μεγέθους των ελλειμμάτων σε βάθος χρόνου, χωρίς να προταθούν σε αυτή τη φάση οι λύσεις που μπορεί να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις, αφού αφορούν μεταξύ άλλων το ύψος των εισφορών, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων.

    Ο κ. Κυριακόπουλος σημείωσε εξάλλου ότι οι προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για τη λύση του ασφαλιστικού απέτυχαν, είπε πως "πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος" και τόνισε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς κοινωνική συναίνεση.

    Επανέλαβε εξάλλου το αίτημα για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει σχετικός διάλογος με τη ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε εφέτος.

    Σε σχετικό υπόμνημα ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων, αναθεώρηση του νόμου 2874/2000, που κατήργησε την υπερεργασία και αύξησε την αμοιβή για τις υπερωρίες, διεύρυνση της ευχέρειας διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, περιορισμό της αδήλωτης εργασίας και αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην αγορά εργασίας.

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι "ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων μας με την άψογη διεξαγωγή τους", τόνισε, ωστόσο, ότι οι πρωτοβουλίες για να αξιοποιήσουμε την επιτυχία των Αγώνων, ώστε να υπάρξουν μόνιμα οφέλη για την οικονομία, πρέπει να ληφθούν άμεσα. Για τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τονίστηκε ότι "αν οι ειδικευμένες εγκαταστάσεις παραμείνουν ανενεργές έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, το κόστος θα μεγεθύνεται και η πιθανότητα ωφελειών θα περιορίζεται".

    Τέλος, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2005, ο ΣΕΒ επεσήμανε πως οτιδήποτε μετριάζει την ταχύτητα και την τόλμη στη λήψη αποφάσεων, δεν είναι καλό.

    [12] Ιστιοπλοΐα

    Πάει για το δωδέκατο μετάλλιο

    15/9/2004 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Έχει πάρει μέρος στους οχτώ από τους έντεκα Παραολυμπιακούς Αγώνες, που έχουν προηγηθεί. Έχει κατακτήσει έντεκα μετάλλια ως τώρα, ωστόσο οι στόχοι του παραμένουν υψηλοί και για την Παραολυμπιάδα της Αθήνας, που ξεκινά την Παρασκευή. Ο λόγος για τον Σουηδό, Λάρς Λόφστρομ, που έχει τις περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο συμμετοχές στην διοργάνωση κατάφερε να κερδίσει πέντε χρυσά παραολυμπιακά μετάλλια ως αθλητής του στίβου, ενώ είχε μεγάλες επιτυχίες αγωνιζόμενος και με την αντίστοιχη ομάδα μπάσκετ της χώρας του.

    Τριάντα δύο χρόνια παρουσίας

    Ο 49χρονος Σουηδός, τριάντα δύο χρόνια μετά την πρώτη του συμμετοχή σε Παραολυμπιακούς αγώνες αναζητά τώρα στα νερά του Σαρωνικού το πρώτο του μετάλλιο και ως ιστιοπλόος

    "Στην Ατλάντα το 1996, ο πηδαλιούχος μου Κάρλ Γκούσταφ Φρέσκ κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση και τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Σίδνεϊ, κατακτήσαμε πάλι την ίδια θέση. Οπότε νομίζω πως ήρθε η στιγμή να κερδίσουμε ένα μετάλλιο", υποστηρίζει.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο Φρέσκ ήταν αυτός που έπεισε τον Λόφστρομ να αλλάξει άθλημα και να ασχοληθεί με την Παραολυμπιακή Ιστιοπλοΐα, την οποία ως τότε γνώριζε μόνο ως ερασιτέχνης.

    "Ο Φρέσκ με ρώτησε αν ενδιαφέρομαι να ασχοληθώ με την ιστιοπλοΐα και να αγωνιστούμε μαζί. Το δοκίμασα, μου άρεσε, και να΄ μαι τώρα εδώ, να συμμετέχω για δεύτερη φορά σε Παραολυμπιακή Regatta".

    Ο 49χρονος ιστιοπλόος, που θα πάρει μέρος στην κατηγορία του ανοιχτού τριθέσιου σόναρ, θα είναι και ο σημαιοφόρος της Σουηδίας, κατά την τελετή έναρξης την ερχόμενη Παρασκευή το βράδυ.

    [13] Τζούντο

    Θέλει το δεύτερο χρυσό

    15/9/2004 5:30:00 μμ

    Έτοιμος να υπερασπιστεί τον τίτλο, που κατέκτησε πριν από τέσσερα χρόνια στο Σίδνεϊ, εμφανίζεται ο Αμερικανός Παραολυμπιονίκης, Στίβεν Μουρ. Ο 35χρονος Μουρ, έγραψε ιστορία επί Αυστραλιανού εδάφους, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των -73 κιλών, επικρατώντας στον τελικό του Κινέζου Κούι Μπαότζι, καθώς ήταν το πρώτο για τις ΗΠΑ, τόσο σε Παραολυμπιακούς, όσο και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μουρ, είχε την πρώτη του επαφή με το άθλημα το 1988 και από τότε έγινε ένας από τους κορυφαίους τυφλούς τζουντόκα παγκοσμίως.

    Μήνυμα ζωής

    Το 1996 είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο και είναι μόλις ο δεύτερος τυφλός αθλητής, που παίρνει θέση σε εθνικό επίπεδο, σε κατάταξη όπου μετέχουν και τζουντόκα που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

    Ο ίδιος λίγο πριν ην έναρξη των αγώνων με δηλώσεις του έστειλε, ένα μήνυμα ζωής προς όλους:"Αν δεν θέλεις να δουλέψεις σκληρά για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου, δεν θα πρέπει να συνεχίζεις να ονειρεύεσαι. Θέλω να παραμείνω σε υψηλό επίπεδο και γιατί όχι να κερδίσω ένα δεύτερο χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", είπε ο Μουρ.

    [14] Μπότσια

    Επανάληψη του θριάμβου θέλει ο Γιόργκενσεν

    15/9/2004 5:42:00 μμ

    Είκοσι χρόνια μετά την κατάκτηση του πρώτου Παραολυμπιακού χρυσού μεταλλίου, ο Δανός Χένρικ Γιόργκεν Γιόργκενσεν προσδοκά το δεύτερο χρυσό μετάλλιό του στους Αγώνες της Αθήνας. Ο 37χρονος Γιόργκενσεν, ο οποίος αγωνίζεται στο Μικτό Ατομικό στην κατηγορία BC1, είχε κερδίσει χρυσό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στη Νέα Υόρκη το 1984, όταν το Μπότσια μπήκε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα. Έχει επίσης κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στη Σεούλ (1988) και την Ατλάντα (1996), το χάλκινο στη Βαρκελώνη (1992). Δεν κέρδισε μετάλλιο μόνο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Ο Γιόργκενσεν θα αγωνιστεί στις 23 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ατομικό στην κατηγορία BC1 και στις 26 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ομαδικό στις κατηγορίες BC1 και BC2, στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση των Άνω Λιοσίων.

    [15] Αθλητισμός

    Κατάθεση Ψαρέλλη για την υπόθεση ντοπινγκ

    15/9/2004 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Από ακόμα μια μαραθώνια κατάθεση χαρακτηρίστηκε την Τετάρτη, η έρευνα των εισαγγελέων κ. Σπύρου Μουζακίτη και Αθηνάς Θεοδωροπούλου, για την υπόθεση των Κεντέρη και Θάνου και γενικότερα της χρήσης αναβολικών ουσιών, από Έλληνες αθλητές. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του χημικού, υπεύθυνου του Τμήματος ντόπινγκ της WADA Παναγιώτη Ψαρέλλη να καταθέσει για τα όσα ξέρει για την υπόθεση και αν κρίνουμε από την εφτάωρη κατάθεση τότε θα είχε πολλά να πει. Στον κ. Ψαρέλλη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκαν ερωτήσεις τόσο για το θέμα της μη εμφάνισης προς έλεγχο των Κεντέρη και Θάνου, όσο και γενικότερα για τις διαδικασίες που τηρούνται από τη WADA για τους ελέγχους αντιντόπινγκ, τις αναβολικές ουσίες και άλλα.

    Σημαντικός μάρτυρας

    Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο κ. Ψαρέλλης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικός μάρτυρας.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ" τον περασμένο Αύγουστο ο κ. Ψαρέλλης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δέχθηκε πιέσεις από αξιωματούχο του ΣΕΓΑΣ προκειμένου να του παραδώσει λίστα με τα ονόματα των αθλητών που επρόκειτο να υποβληθούν σε έλεγχο αντιντόπινγκ.

    Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη ισχυρίστηκε, ότι ανάλογες πιέσεις είχε δεχθεί και το 2002 ενόψει του "Γκραν Πρι" που διοργανωνόταν στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό μάλιστα, όπως αναφέρει στη συνέντευξή του είχε ζητήσει να μην ελέγχει Ελληνες αθλητές.

    [16] Πολιτισμός

    Αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης Γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας

    15/9/2004 6:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με σολίστ τη νεαρή Αλβανίδα σοπράνο Ινβα Μούλα που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από άριες πραγματοποιείται αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το καθιερωμένο πλέον γκαλά όπερας στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας. Με το γκαλά, που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά την 16η Σεπτεμβρίου - ημέρα θανάτου (το 1977) της Μαρίας Κάλλας- αρχίζει και η χειμερινή περίοδος λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την Ινβα Μούλα, που θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από άριες των Μπελίνι, Βέρντι, Πουτσίνι, Μπιζέ, Μασενέ, και Γκουνό, θα πλαισιώσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Ενθουσιασμένη από τη Θεσσαλονίκη, που επισκέπτεται για πρώτη φορά, από το Μέγαρο Μουσικής, την ακουστική τού χώρου αλλά και τη θάλασσα που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο, δήλωσε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου η Αλβανίδα σοπράνο που πραγματοποιεί διεθνή καριέρα με συχνές εμφανίσεις της σε λυρικά θέατρα στο Παρίσι, τη Μόσχα, τη Σεβίλλη, το Βερολίνο, το Σικάγο κ.ά. Το γκαλά όπερας θα αρχίσει αύριο τις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Τα εισιτήρια στοιχίζουν 25, 40, 50, 60 και 12 ευρώ (μαθητικά - φοιτητικά).

    [17] Διάφορα

    Ομαδική παρενόχληση λεχώνων στη Ν. Καλιφόρνια Έπαιζε το γιατρό..με λεχώνες!

    15/9/2004 6:47:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στο νοσοκομείο Garden Grove της Καλιφόρνια, υποστηρίζουν ότι έπεσαν επτά λεχώνες. Οι γυναίκες καταγγέλλουν την απρεπή συμπεριφορά ενός εργαστηριακού τεχνικού, ο οποίος υποδυόμενος το γυναικολόγο, τις υπέβαλε σε πάσης φύσεως γυναικολογικές εξετάσεις. Όπως αναφέρει εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της πόλης, ο επιτήδειος έδειχνε στις γυναίκες ότι ήξερε πολύ καλά τι έκανε και κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους, συζητώντας μαζί τους για τη ψυχολογική τους κατάσταση μετά τον τοκετό. Η συζήτηση ήταν μάλιστα ένας τρόπος που "έπιανε" και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέληγε όχι μόνο σε μία απλή ψηλάφηση στήθους αλλά και σε μία ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση! Η αστυνομία, άρχισε να ερευνά την υπόθεση όταν μία γυναίκα έκρινε ύποπτη τη συμπεριφορά του τεχνικού και ανέφερε το περιστατικό σε νοσοκόμο του Garden Grove Hospital.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 September 2004 - 16:51:02 UTC