Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η τέχνη θέλει γδύσιμο
  • [02] Σόγια η ευεργετική
  • [03] 100 φορές περισσότερο περιεχόμενο Τα DVD "μεγαλώνουν"
  • [04] Σε έξι παρεμβάσεις προχωρά η Κυβέρνηση Άμεσα μέτρα για τα τροχαία
  • [05] Οι τελικοί του ομαδικού
  • [06] "Η μπούργκα δεν είναι έγκλημα" Ο Αρμάνι και η τρομοκρατία
  • [07] Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε Φρίγκερ
  • [08] Η "σελεσάο" το 5χ5
  • [09] Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων Τέσσερα χρόνια Ιντιφάντα
  • [10] Στον Εισαγγελέα οι δύο οδηγοί Έρευνα για την τραγωδία
  • [11] Συνεδρίασαν στη Βουλή οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ "Πυρά" Παπανδρέου για
  • [12] Διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών των Σερβοβοσνίων "Πιάστε τον Κάρατζιτς"
  • [13] Ίσως να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ ΕΔΕ για την υπεξαίρεση στο ταμείο των
  • [14] Συνέδριο των Εργατικών στη Βρετανία Επεισοδιακό το συνέδριο των
  • [15] Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ολυμπιακής Φάρσα για βόμβα σε
  • [16] Στην τελική ευθεία η "Ένωση"
  • [17] Ενδείξεις για επιδείνωση το 2004 Αξιολόγηση της Οικονομίας από τη Fitch
  • [18] Καμπανάκι από Βρετανούς επιστήμονες Νοθευμένα viagra στο Internet
  • [19] Το επιβεβαίωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Ελεύθερες οι Ιταλίδες όμηροι

    [01] Διάφορα

    Η τέχνη θέλει γδύσιμο

    28/9/2004 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Sky News

    Έναν πρωτότυπο τρόπο προσέγγισης της τέχνης υιοθέτησε ένας καλλιτέχνης από τη Μεγάλη Βρετανία. Οι επισκέπτες της Gallery 39 στο Γουιλτσάιρ καλούνται να περιηγηθούν ανάμεσα στα εκθέματα γυμνοί! Μάλιστα, ο καλλιτέχνης, Κέβιν Μάνεϊ, προσφέρει και 25% έκπτωση σε κάθε τολμηρό φιλότεχνο, που θα αφήσει τα ρούχα του στην υποδοχή και θα αποφασίσει να αγοράσει κάποιο από τα έργα. Η έκθεση, με τίτλο "Bodyline" και θεματολογία το γυμνό σώμα, αντιμετωπίζεται, μέχρι στιγμής, με επιφύλαξη από το κοινό, ενώ ο κ. Μάνεϊ πιστεύει, πως οι γυμνοί φιλότεχνοι είναι τελικά αυτοί που μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα σε βάθος. Μάλλον η τέχνη δεν απαιτεί μόνο θυσίες!

    [02] Υγεία

    Σόγια η ευεργετική

    28/9/2004 1:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η υψηλή διατροφική αξία της σόγιας και η ευεργετική επίδραση της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστή και οι επιστήμονες έχουν καταγράψει σειρά παθήσεων απέναντι στις οποίες μπορεί λειτουργήσει ως ασπίδα για την υγεία. Η κατανάλωση σόγιας έχει παρατηρηθεί πως, μεταξύ άλλων, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, βοηθά καρδιά και νεφρούς, προστατεύει από την οστεοπόρωση και τη νόσο του Alzheimer, αλλά ως πιο σημαντικές θεωρούνται οι αντικαρκινικές ιδιότητες της. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά στον καρκίνο του προστάτη, αλλά κυρίως στον καρκίνο του μαστού. Προς αυτήν την τελευταία κατεύθυνση εργάζονται Βρετανοί επιστήμονες που ανακοίνωσαν σήμερα ότι μελετούν νέους τρόπους χρήσης της σόγιας ως βασικό όπλο για την καταπολέμηση της μοιραίας νόσου.

    Ζητούμενο η παρασκευή φαρμάκων με μέρη σόγιας

    Οι ερευνητές παραδέχονται πως είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσουν στις θεραπείες τα μέρη της σόγιας που πιστεύεται ότι είναι πιο ωφέλιμα, τις ισοφλαβόνες, τα λεγόμενα φυτο-οιστρογόνα.

    "Υπάρχουν λίγα φάρμακα με βασικό τους έκδοχο την ισοφλαβόνη που διατίθενται για κλινική χρήση και υπάρχουν καλοί λόγοι γι αυτό", είπε η δρ. Κάρεν Τζέιμς του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ στην Αγγλία. "Οι ισοφλαβόνες δεν είναι πολύ ισχυρές και γρήγορα μεταβολίζονται στον οργανισμό. Ενώ η διάρκεια ζωής χαμηλών δόσεων ισοφλαβόνης στη διατροφή μπορεί να είναι ευεργετική, η ανάπτυξη ανάλογης φαρμακευτικής θεραπείας απαιτεί μια νέα προσέγγιση", πρόσθεσε. Η κ. Τζέιμς επεσήμανε ότι οι έρευνές του τμήματός της εστιάζονται στους τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους οι ισοφλαβόνες θα μπορούν να παραμένουν περισσότερο στον οργανισμό.

    Η επιστήμονας διευκρίνισε ότι έλεγξε την επίδραση σύνθετων στοιχείων με βάση τη σόγια στην ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου του μαστού και βρήκε ότι περιόρισαν την κυτταρική ανάπτυξη σε υψηλότερες δόσεις.

    [03] Τεχνολογία

    100 φορές περισσότερο περιεχόμενο Τα DVD "μεγαλώνουν"

    28/9/2004 2:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: BBC- New Scientist

    Ένα νέο τρόπο αποθήκευσης δεδομένων σε DVD, που θα οδηγήσει στη δημιουργία δίσκων χωρητικότητας 1.000 γιγαμπάιτ, παρουσίασαν ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου. Η τεχνική, που ονομάζεται Multiplexed Optical Data Storage (Mods), θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα δίσκο με τέσσερα "στρώματα" (layers), χωρητικότητας 250 γιγαμπάιτ το καθένα, που αντιστοιχεί σε 472 ώρες ταινίας. Με ένα απλό παράδειγμα, τα νέα DVD θα μπορούσαν να χωρέσουν όλα τα επεισόδια των γνωστών καρτούν Simpsons! Οι δίσκοι αυτοί δεν έχουν τίποτα να "ζηλέψουν" από τους υπόλοιπους, αφού η Mods βασίζεται στη χρήση λέιζερ, όπως συμβαίνει και στα "παραδοσιακά" CD και DVD.

    472 ώρες ταινίας

    Τα περισσότερα DVD έχουν δύο στρώματα και μπορούν να χωρέσουν 8,5 γιγαμπάιτ. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί δύο νέες γενεές DVD: τα HD και τα Blu-ray, με χωρητικότητα 30 και 50 γιγαμπάιτ αντίστοιχα. Ωστόσο, η τεχνική του Imperial College υπόσχεται πολλά περισσότερα.

    Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ένα μείγμα αριθμητικών και αναλυτικών τεχνικών, που τους επιτρέπουν να μεταχειριστούν τη διασπορά του φωτός στη επιφάνεια των δίσκων. Παράλληλα, η Mods εξετάζει την πιθανότητα δημιουργίας μικρότερων σε μέγεθος δίσκων που, όμως, θα μπορούν να αποθηκεύσουν περισσότερα δεδομένα.

    Τα νέα DVD θα αργήσουν λίγο μέχρι να φθάσουν στο σαλόνι μας: όπως παρατηρούν οι ερευνητές, χρειάζονται ακόμη πέντε χρόνια μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική Mods, ενώ η εμπορική της έκδοση μπορεί να είναι διαθέσιμη το 2010, ανάλογα με τη χρηματοδότηση.

    Σχετικά Links:

    Imperial College of London

    [04] Εσωτερικά

    Σε έξι παρεμβάσεις προχωρά η Κυβέρνηση Άμεσα μέτρα για τα τροχαία

    28/9/2004 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 4:55:55 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, που περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις στα επικίνδυνα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, προχωρά η Κυβέρνηση μετά το χθεσινό τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα με τους μαθητές στο φονικό πέταλο του Μαλλιακού. "Η οδική ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και η μείωση των ατυχημάτων είναι χρέος μας", ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος προήδρευσε ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, με τη συμμετοχή των αρμοδίων Υπουργών. Ο Πρωθυπουργός, αφού εξέφρασε τη λύπη και την οδύνη όλης της Κυβέρνησης για τη χθεσινή τραγωδία, μεταφέροντας τα συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων των θυμάτων και την αμέριστη συμπαράσταση τους στους τραυματίες και στους οικείους τους, ανακοίνωσε έξι άμεσα μέτρα για την οδική ασφάλεια, τονίζοντας ότι, οι πρόχειρες παρεμβάσεις και τα αποσπασματικά μέτρα είναι ατελέσφορα και πως η κυβέρνηση έχει συνολική πολιτική για το θέμα.

    Τα έξι μέτρα

    Τα μέτρα, που αποφασίστηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη προβλέπουν νέους ρυθμούς ταχείας ολοκλήρωσης των έργων στο εθνικό οδικό δίκτυο με στόχο αυτό να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της Ε.Ε., καθώς και την αυστηρότερη αστυνόμευση όλου του οδικού δικτύου και ιδιαίτερα των χαρακτηρισμένων ως "επικίνδυνων σημείων".

    Νέοι ρυθμοί για ταχεία ολοκλήρωση όλων των έργων στις εθνικές οδούς, ώστε το εθνικό οδικό δίκτυο να ανταποκρίνεται σε μια χώρα μέλους της ΕΕ. Αυστηρότερη αστυνόμευση του εθνικού οδικού δικτύου και κυρίως των σημείων, που έχουν υψηλό δείκτη επικινδυνότητας. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα παρουσιάσει σύντομα ολοκληρωμένο σχέδιο συγκρότησης Αστυνομίας Εθνικών Οδών. Τοποθέτηση καμερών σε επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, ώστε να παρακολουθείται η κίνηση και να εντοπίζονται οι παραβάτες. Αναθεώρηση της διαδικασίας ελέγχου των διπλωμάτων οδήγησης, κυρίως των οδηγών βαρέων οχημάτων. Αναθεώρηση προς το αυστηρότερο των κυρώσεων για τους παραβάτες στο εθνικό δίκτυο. Εκτός από τους οδηγούς θα τιμωρούνται και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων, στις οποίες ανήκουν τα οχήματα.

    "Για κάθε πολιτισμένη χώρα η οδική ασφάλεια είναι ουσιώδης συνιστώσα της ποιότητας ζωής. Είναι ασφαλώς και πάνω απ όλα υπόθεση του κράτους, τόνισε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι, πρόκειται για ζήτημα κοινωνικού πολιτισμού και νοοτροπίας. "Είναι ζήτημα Παιδείας, που αφορά όλους τους Έλληνες μαζί και τον καθένα μας χωριστά".

    "Πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο με τους χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο, όπου μια μικρή πόλη χάνεται στην άσφαλτο", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βαρύ το πένθος

    Τα έργα στο φονικό πέταλο

    "Να πέσει φως στα αίτια"

    Οδύνη και ερωτήματα

    [05] Μπότσια

    Οι τελικοί του ομαδικού

    28/9/2004 4:05:00 μμ

    Δύο σκαλιά πιο ψηλά, σε σχέση με το Σίδνεϊ, βρέθηκε η ομάδα της Πορτογαλίας αφού στον τελικό του μικτού ομαδικού BC1-ΒC2 για το τουρνουά Μπότσια που διεξήχθη στο κλειστό των Άνω Λιοσίων, επικράτησε 5-4 της αντίστοιχης της Νέας Ζηλανδίας. Έτσι, το ιβηρικό συγκρότημα απέκτησε και πάλι τα σκήπτρα στην κατηγορία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι έστω και έτσι κατάφεραν να φύγουν με ένα μετάλλιο από την Αθήνα. Την 3η θέση στην ίδια κατηγορία, πήρε η Ισπανία που επικράτησε 7-5 της Βρετανίας.Η Κορέα έκανε την έκπληξη στην κατηγορία BC3. Το ασιατικό συγκρότημα, επικράτησε στον τελικό με 4-1 της Ισπανίας και έφτασε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου, ανέβηκε το δίδυμο από τον Καναδά, αφού στο "μικρό" τελικό νίκησε 4-3 τους Νεοζηλανδούς. Στο δίδυμο από το Χόνγκ Κόνγκ κατέληξε το χρυσό μετάλλιο, στην πρωτοεμφανιζόμενη στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα του Μπότσια, κατηγορία για μικτά ζευγάρια, κατηγορίας BC4. Το ασιατικό δίδυμο, με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, κατέκτησε την πρώτη θέση, στον ένα και μοναδικό όμιλο και έτσι ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Τη δεύτερη θέση πήρε η Πορτογαλία, ενώ την Τρίτη η Ουγγαρία.

    Τα αποτελέσματα

    BC 1/2 Η τελική κατάταξη: 1. Πορτογαλία 2. Νέα Ζηλανδία 3. Ισπανία 4. Βρετανία

    BC3 Τελική κατάταξη 1. Κορέα 2. Ισπανία 3. Καναδάς 4. Νέα Ζηλανδία

    BC 4 Η τελική βαθμολογία: 1. Χόνγκ Κόνγκ 5-0 2. Πορτογαλία 3-2 (+18) 3. Ουγγαρία 3-2 (+1) 4. Σλοβακία 3-2 (-2) 5. Ισπανία 1-4 6. Καναδάς 0-5

    [06] Διάφορα

    "Η μπούργκα δεν είναι έγκλημα" Ο Αρμάνι και η τρομοκρατία

    28/9/2004 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η μπούργκα δεν είναι έγκλημα" είπε ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής ρούχων Τζόρτζιο Αρμάνι σχολιάζοντας την άποψη ότι μία γυναίκα που φοράει μπούργκα συνιστά πιθανή τρομοκρατική απειλή. "Είναι θέμα σεβασμού των πεποιθήσεων και της κουλτούρας των άλλων. Πρέπει να ζούμε με τις ιδέες αυτές, πρέπει να μάθουμε πώς να το κάνουμε", τόνισε ο Αρμάνι σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα. Ο Ιταλός σχεδιαστής, γνωστός για τα μάλλον σέξι γυναικεία ρούχα που δημιουργεί, σχολίασε το φόβο που εμπνέει στις μέρες μας μία γυναίκα ντυμένη με τον παραδοσιακό ισλαμικό τρόπο. "Μια γυναίκα με καλυμμένο κεφάλι στο Παρίσι θεωρείτο κάποτε εξωτικό θέαμα και προκαλούσε το θαυμασμό. Τώρα ο κόσμος τις θεωρεί τρομοκράτες και φοβάται", είπε χαρακτηριστικά για να καταλήξει: "Μπορεί να είσαι ζωσμένος με εκρηκτικά και το πρόσωπό σου να είναι ακάλυπτο".

    [07] Αθλητισμός

    Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε Φρίγκερ

    28/9/2004 4:13:00 μμ

    Το νέο προπονητή της ομάδας, Ρολφ Φρίνγκερ, παρουσίασε σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Μαζί του και τα δυο νέα πρόσωπα που θα τον πλαισιώσουν στο τεχνικό επιτελείο, οι Γιώργος Κωστίκος και Νίκος Μιχόπουλος. Αναφερόμενος στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΑΕ, Γιάννης Γούμενος, εξήγησε ότι η απόφαση για αλλαγή τεχνικού ήρθε μετά από ώριμη σκέψη και έπειτα τα ατυχή αποτελέσματα της ομάδας σε Ευρώπη και Ελλάδα. " Αποφασίσαμε ν αλλάξουμε σελίδα. Η φιλοσοφία του νέου προπονητή ταιριάζει με αυτήν της ομάδας, γι αυτό επιλέχθηκε. Πρέπει να αγκαλιάσουμε όλοι το νέο προπονητή, το τεχνικό επιτελείο και τους παίκτες" τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γούμενος, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι θέση γενικού αρχηγού στον "Δικέφαλο" θα έχει ο Νίκος Παπαβραμίδης. Ο Αυστριακός προπονητής από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε όσους τον έφεραν στην Θεσσαλονίκη και τόνισε πώς είναι περήφανος που βρίσκεται σε μια μεγάλη ομάδα όπως είναι ο ΠΑΟΚ

    "Μου αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο"

    "Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τους ανθρώπους, που συνετέλεσαν στο να έρθω. Είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με τρία καινούργια πρόσωπα, τον Γιώργο Κωστίκο, τον Νίκο Μιχόπουλο και ένα ακόμη που θα βρίσκεται μαζί μας, μετά τον αγώνα με την Άλκμααρ. Ανυπομονώ να δουλέψω με όλους", τόνισε ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ροφλ Φρίνγκερ και συνέχισε:

    "Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για να δώσουμε στον ΠΑΟΚ επιτυχημένο μέλλον. Ξέρω πολλά για τον ΠΑΟΚ, έπαιξα αντίπαλος του πριν από δέκα χρόνια σε ένα φιλικό παιχνίδι όταν ήταν προπονητής του ο Αρι Χάαν. Και θυμάμαι τον ΠΑΟΚ πριν από δύο χρόνια στον αγώνα του με την Γκρασχόπερς, τότε που ήταν τυχερός και ισοφάρισε στο τέλος. Ο ΠΑΟΚ είναι γνωστός σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι μόνο μεγάλος στην Ελλάδα, και αυτό με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο υπερήφανος που είμαι εδώ.

    Έχω δει την ομάδα και είναι δύσκολο να πεις τι πρέπει ν αλλάξεις. Το σημαντικό είναι να δουλέψουμε πάνω στη ψυχολογία, να δουλέψουμε σκληρά με πειθαρχία για να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για στόχους. Το βασικό είναι να προσπαθήσουμε να έχει συμμετοχή ο ΠΑΟΚ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και να παλεύουμε τα παιχνίδια. Χρειάζομαι μερικές εβδομάδες να γνωρίσω τους παίκτες".

    Μιλώντας διεξοδικότερα για τον αγώνα ρεβάνς για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Άλκμααρ ο Ρολφ Φρίνγκερ είπε: "Η Άλκμααρ είναι καλή ομάδα και το 2-3 του πρώτου αγώνα είναι σαφώς υπέρ της. Στα χαρτιά είμαστε σε δυσμενή θέση. Όλοι στην Ολλανδία πιστεύουν ότι θα περάσει η Άλκμααρ και ίσως αυτό είναι καλό για μας. Πρέπει να πάμε με αυτοπεποίθηση και στο τέλος να δούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη και να πούμε ότι κάναμε την προσπάθεια".

    Καταλήγοντας ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ μίλησε για την αγωνιστική του φιλοσοφία: "Μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο, να πιέζουμε, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να σκοράρουμε και όχι να μένουμε πίσω στην άμυνα. Πρέπει να έχουμε ομαδικό πνεύμα, να παλεύουμε. Στο πνεύμα δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε την Εθνική Ελλάδος και αυτό που πέτυχε. Όλοι μαζί πρέπει να παίζουμε για την ομάδα με δύναμη για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Το λόγο αμέσως μετά πήραν οι συνεργάτες του Φρίνγκερ, Γιώργος Κωστίκος και Νίκος Μιχόπουλος που δεν έκρυψαν την χαρά τους για την νέα σελίδα που ανοίγει στην καριέρα τους και συνδυάζεται μάλιστα και με την ομάδα που υπηρέτησαν επί χρόνια σαν παίκτες.

    "Ευχαριστώ τη διοίκηση που μου δίνει τη δυνατότητα να υπηρετήσω τον ΠΑΟΚ και πάλι από διαφορετικό πόστο. Από διαφορετικό ρόλο, αυτό του τεχνικού διευθυντή και συνεργάτη του κ. Ρολφ. Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να αποκτήσει τη δικιά του φιλοσοφία σαν ομάδα, πέρα από πρόσωπα και καταστάσεις. Μετά από αλλαγές, πάντα τα πράγματα είναι δύσκολα. Θα πρέπει να γνωρίσουμε τα παιδιά από κοντά και να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση τους", τόνισε ο Γιώργος Κωστίκος.

    "Η επαγγελματική ποδοσφαιρική μου καριέρα είναι συνδεμένη με το όνομα του ΠΑΟΚ. Φόρεσα τη φανέλα του για πολλά χρόνια, με την οποία ένιωσα χαρές και λύπες. Καλούμε από μια νέα ιδιότητα να προσθέσω ένα λιθαράκι στην προσπάθεια, που κάνουμε όλοι μαζί, ώστε βήμα-βήμα ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει την ταυτότητα του. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση που με την κίνηση της μου έδωσε την ευκαιρία να προσφέρω στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στους γονείς των παιδιών, που χάθηκαν στο πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα", επισήμανε -από την πλευρά του- ο Νίκος Μιχόπουλος.

    [08] Ποδόσφαιρο 5x5

    Η "σελεσάο" το 5χ5

    28/9/2004 4:54:00 μμ

    Στα πέναλτι κρίθηκε ο τελικός του ποδοσφαιρικού τουρνουά 5Χ5 των Παραολυμπιακών Αγώνων, με την Βραζιλία να κατακτά το χρυσό μετάλλιο, αφού στην ψυχοφθόρα διαδικασία επικράτησε με 3-2 της Αργεντινής. Στην εκπνοή της παράτασης, η Βραζιλία κέρδισε ντάμπλ πέναλτι, το έκτο της, το εκτέλεσε ο Φιγκουερόα, στα χέρια του Αργεντινού γκολκίπερ, ενώ στο επόμενο δευτερόλεπτο ντάμπλ πέναλτι κέρδισε και η Αργεντινή με τον Βέλο άουτ. Η Ελλάδα παρότι προσπάθησε, στον μικρό τελικό δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε από την αντίστοιχη της Ισπανίας με 2-0. Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και δίκαια κατέκτησαν την τρίτη θεση και το χάλκινο μετάλλιο, ενώ η Ελλάδα περιορίστηκε στην τέταρτη θέση. Η Γαλλία κατέκτησε την 5η θέση, ενώ η Κορέα βγήκε έκτη.

    [09] Διεθνή

    Μεγαλώνει η λίστα των θυμάτων Τέσσερα χρόνια Ιντιφάντα

    28/9/2004 4:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 7:31:47 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας ακόμη Παλαιστίνιος προστέθηκε σήμερα στη μακριά λίστα των θυμάτων του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, την ίδια ώρα, που η δεύτερη Ιντιφάντα συμπληρώνει τέσσερα χρόνια από την έναρξή της, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000, μετρώντας τουλάχιστον 3.549 Παλαιστίνιους και 1.017 Ισραηλινούς νεκρούς σύμφωνα με τα στοιχεία των δύο εμπλεκομένων πλευρών. Πρόκειται για τον 47χρονο Σάλεχ Μπιλάλου, ένα άτομο με διανοητική στέρηση, ο οποίος τερμάτισε τη ζωή του με μία σφαίρα στην κοιλιά, όταν Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του όταν παραβίασε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τζενίν, μία πόλη σύμβολο της Ιντιφάντα. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι, στα τέσσερα αυτά χρόνια σκοτώθηκαν 3.549 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 772 παιδιά ή ανήλικοι. Σύμφωνα με την υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ Σιν Μπετ, στο ίδιο διάστημα σκοτώθηκαν 1.017 Ισραηλινοί, εκ των οποίων 703 πολίτες και 314 στρατιώτες ή αστυνομικοί.

    Χάος και ανασφάλεια

    Από τις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 οι Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν 13.508 επιθέσεις, εκ των οποίων 138 επιθέσεις αυτοκτονίας, με 5.598 τραυματίες, από τους οποίους οι 4.566 είναι πολίτες και οι 1.032 στρατιώτες ή αστυνομικοί, αναφέρει η ίδια πηγή.

    Σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο, 158 από τους Παλαιστίνιους, που σκοτώθηκαν, οι 75 στη Δυτική Όχθη και οι 83 στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξαν θύματα επιλεκτικών φόνων από τον ισραηλινό στρατό

    Το παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε παράλληλα ότι, οι 2.477 Παλαιστίνιοι από τους 3.549, που σκοτώθηκαν ήταν πολίτες ενώ οι υπόλοιποι ήταν μαχητές διαφόρων παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, βασικός σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι, "ο μοναδικός δρόμος για την ειρήνη περνάει μέσα από την πλήρη κατάπαυση του πυρός, από τον τερματισμό των φόνων και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    "Ο παλαιστινιακός λαός παραμένει προσηλωμένος στα δίκαιά του και στην εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου κράτους του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή", πρόσθεσε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισραηλινοί κομάντος εναντίον Σαρόν

    [10] Εσωτερικά

    Στον Εισαγγελέα οι δύο οδηγοί Έρευνα για την τραγωδία

    28/9/2004 5:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 6:51:05 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Βαρύτατες κατηγορίες, ακόμα και σε βαθμό κακουργήματος, αντιμετωπίζουν οι οδηγοί των δύο οχημάτων και η συνιδιοκτήτρια του φορτηγού, που προσήχθηκαν το απόγευμα στον Εισαγγελέα Λαμίας. Παράλληλα, οι αρμόδιοι του υπουργείου Μεταφορών ελέγχουν τα στοιχεία φόρτωσης και τη νομιμότητα της άδειας οδήγησης του οδηγού του λεωφορείου, ενώ αναζητείται ο υπεύθυνος φόρτωσης της μοιραίας νταλίκας. Τη διεξαγωγή έρευνας για την εξακρίβωση των συνθηκών του δυστυχήματος στο Ασπρονέρι Λαμίας, ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Βαριές κατηγορίες

    Συγκεκριμένα, ο οδηγός της νταλίκας, Αντώνης Παρσαλάκης, κατηγορείται για δύο κακουργήματα (ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, επικίνδυνες και βαριές σωματικές βλάβες), καθώς και για δύο πλημμελήματα (υπέρβαρο και διατάραξη συγκοινωνιών).

    Από την πλευρά του, ο οδηγός του λεωφορείου, Δημήτρης Πεσλής, βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο πλημμελήματα: έλλειψη ταχογράφου και υπέρβαση της χιλιομετρικής απόστασης που προβλέπει το δίπλωμά του (οδηγούσε εκτός των ορίων του νομού και της περιφέρειας).

    Παράλληλα, ελεγκτής του υπουργείου Μεταφορών βρίσκεται στην Καρδίτσα και συνεργάζεται με αρμόδιους της τοπικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, με σκοπό να ελέγξει το φάκελο του οδηγού. Στο μεταξύ, ένα άλλο στοιχείο που ήρθε στη δημοσιότητα είναι, ότι δυο μήνες πριν την έκδοση του διπλώματος του νεαρού οδηγού, πρόεδρος του ΚΤΕΛ Τρικάλων ήταν ο θείος του, Αθανάσιος Πεσλής.

    Χθες το βράδυ, συνελήφθη στα Χανιά και οδηγήθηκε στην Αθήνα, η αντιπρόεδρος της εταιρίας "Τζαμοτεχνική", στην οποία ανήκει το φορτηγό. Η Μαρία Σαρτζετάκη αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, με ενδεχόμενο δόλο.

    Ο αστυνομικός Διευθυντής Χανίων, Ταξίαρχος Μάρκος Πάγκαλος, δήλωσε, πως ένα κομμάτι της προανάκρισης αφορά την αναζήτηση και σύλληψη των ιδιοκτητών της εταιρείας, του διευθυντή της επιχείρησης και του υπευθύνου φόρτωσης. Από όλα αυτά τα πρόσωπα βρέθηκε μόνο η σύζυγος του Ευτυχίου Σαρτζετάκη, προέδρου της εταιρείας. Ιδιοκτήτης, διευθυντής και υπεύθυνος φόρτωσης είναι ο κ. Σαρτζετάκης, που συνόδευσε το φορτίο μέχρι και την Αθήνα, όπως προκύπτει από μαρτυρίες.

    "Σε κάθε περίπτωση, θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και θα καταλογιστούν ευθύνες κατά παντός υπευθύνου", δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεσα μέτρα για τα τροχαία

    Βαρύ το πένθος

    [11] Εσωτερικά

    Συνεδρίασαν στη Βουλή οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ "Πυρά" Παπανδρέου για την Οικονομία

    28/9/2004 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και τις τυχόν επιπτώσεις της απογραφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδρίασαν στη Βουλή οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι απέτυχε στην υλοποίηση του προϋπολογισμού και απαξιώνει την Οικονομία, "γεγονός που υπονομεύει τους πολίτες και τις επενδύσεις". Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην Κυβέρνηση τη δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας και τόνισε πως, η ΝΔ θέλει με την απογραφή να κρύψει τις ευθύνες της. Αναφερόμενος στο θέμα των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημείωσε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν φοβάται τίποτα και μόλις μελετήσει τις σχετικές δικογραφίες θα διατυπώσει την ακριβή του θέση". Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την τραγωδία στο Μαλλιακό, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες σε τοπικούς και κοινωνικούς παράγοντες, αλλά και στους οδηγούς των εθνικών οδών.

    [12] Διεθνή

    Διέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών των Σερβοβοσνίων "Πιάστε τον Κάρατζιτς"

    28/9/2004 6:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 7:28:00 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη σύλληψη των φυγάδων σε βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην πολιτικής ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο στρατιωτικός αρχηγός του Ράτκο Μλάντιτς διέταξε σήμερα ο νέος υπουργός Εσωτερικών των Σέρβων της Βοσνίας, ο Ντάρκο Ματιγιάσεβιτς. "Στις ενέργειές μας με στόχο τη σύλληψη και την έκδοση των κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ματιγιάσεβιτς προσθέτοντας, "κύριοι αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, σας απευθύνω το ακόλουθο μήνυμα: εκτελέστε το έργο σας. Δεν έχετε δικαίωμα σε σφάλματα".

    Καμία σύλληψη δεν έχουν κάνει οι Σερβοβόσνιοι

    Ο Ματιγιάσεβιτς, νεαρός συνταγματάρχης του στρατού, διορίστηκε στη θέση του υπουργού στα μέσα Σεπτεμβρίου, σε αντικατάσταση του Ζόραν Τζέριτς, που παύτηκε τον Ιούνιο από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Πάντι Ασντάουν με την κατηγορία ότι, εμπόδιζε τις διεθνείς προσπάθειες για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Οι σερβοβοσνιακές αρχές είναι οι μόνες στις χώρες, που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που δεν έχουν συλλάβει ούτε έναν κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, σχεδόν εννέα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).

    [13] Εσωτερικά

    Ίσως να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ ΕΔΕ για την υπεξαίρεση στο ταμείο των Εμπόρων της Καβάλας

    28/9/2004 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένορκη Διοικητική Εξέταση πραγματοποιούν στην Καβάλα τρεις ανώτεροι υπάλληλοι από την Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν το μέγεθος της υπεξαίρεσης, που έγινε στο Ταμείο Ασφάλισης Εμπόρων, από ποια συγκεκριμένα άτομα και ποιος ή ποιοι ιδιοποιήθηκαν εισφορές ασφαλισμένων του ΤΑΕ. Προηγήθηκε επιθεώρηση - έρευνα στα οικονομικά του ταμείου και από τα αποτελέσματα της θα αντληθούν στοιχεία για την ΕΔΕ, η οποία αφού ολοκληρωθεί θα διαβιβαστεί στα κεντρικά του ταμείου για τον καταλογισμό ευθυνών. Πάντως από πλευράς ΤΑΕ κρατείται άκρα μυστικότητα για την υπόθεση και δεν έγινε καμία απολύτως ανακοίνωση ούτε ακόμα και στον Εμπορικό Σύλλογο του νομού Καβάλας, του οποίου ο πρόεδρος Παναγιώτης Μοδούρας προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία και να ενημερώσει την Ομοσπονδία του κλάδου του στην Θεσσαλονίκη.

    Στη Δικαιοσύνη οι θιγόμενοι

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι καθόλου λίγοι οι έμποροι, που εμφανίζονται πλέον ως θύματα της όλης απάτης και η επιθεώρηση έδειξε, πως υπάρχουν ασφαλισμένοι από τα βιβλιάρια των οποίων λείπουν ένσημα 2,5 χρόνων, 2 χρόνων, 17 μηνών, αλλά και μικρότερων μηνιαίων περιόδων. Οι πρώτοι 25 θιγέντες περιμένουν το πόρισμα της ΕΔΕ και θα αποφασίσουν αν θα καταφύγουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη.

    Η έρευνα έδειξε ότι, οι έμποροι, που έχουν πληγεί έδιναν κανονικά κάθε μήνα τις ανάλογες εισφορές τους σε έναν ή δυο εισπράκτορες και έπαιρναν αποδείξεις, οι οποίες όμως δεν είχαν κανένα αντίκρισμα και φυσικά δεν προέβαιναν στην επικόλληση ενσήμων στα βιβλιάρια των συγκεκριμένων εμπόρων.

    Οι φήμες, που υπάρχουν μιλούν για υπεξαίρεση που ίσως να φθάνει ή και να ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ.

    [14] Διεθνή

    Συνέδριο των Εργατικών στη Βρετανία Επεισοδιακό το συνέδριο των Εργατικών

    28/9/2004 6:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 7:37:33 μμ)

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC

    Δύο φορές διακόπηκε την Τρίτη από διαδηλωτές η βασική ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, στο συνέδριο των Εργατικών που διενεργείται στο Μπράιτον. "Έχετε αίμα στα χέρια σας", φώναξε ένας από τους διαδηλωτές διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο του Ιράκ για να πάρει την ψύχραιμη απάντηση του Βρετανού Πρωθυπουργού: "Εντάξει κύριε, μπορείτε να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Μόνο να ευχαριστείτε το Θεό που ζούμε σε μια δημοκρατία και μπορείτε να το κάνετε". Λίγο αργότερα περίπου δέκα διαδηλωτές διέκοψαν και πάλι την ομιλία του Μπλερ στο σημείο που αναφερόταν στην εσωτερική πολιτική. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν και τις δύο φορές από αστυνομικούς και άνδρες της ασφάλειας του Τόνι Μπλερ. Στο μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Μπράιτον για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει το κυνήγι της αλεπούς .

    "Καλύτερη ζωή για όλους"

    Κατά τα άλλα, ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησης των Εργατικών τα οποία είπε ότι είναι η σταθερή οικονομία , τα χαμηλά επίπεδα ανεργίας και οι επενδύσεις στο δημόσιο τομέα.

    Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του για μια τρίτη περίοδο διακυβέρνησης η οποία, όπως είπε, θα έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας χώρας όπου οι ευκαιρίες και ο πλούτος θα είναι στα χέρια των πολλών και όχι των λίγων. Κεντρικό σύνθημα του Βρετανού Πρωθυπουργού είναι "Καλύτερη ζωή για όλους" ο οποίος ελπίζει ότι οι εκλογές του 2005 θα του χαρίσουν μια τρίτη συνεχόμενη θητεία .

    "Δε ζητάω συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ"

    "Ο κόσμος είναι πλέον πιο ασφαλής με τον Σαντάμ Χουσεΐν στη φυλακή και όχι στην εξουσία", είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός αρνούμενος να ζητήσει συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ .

    Ωστόσο, ο Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε ότι μπορεί να ζητήσει συγγνώμη για τις πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών που αποδείχτηκε ότι ήταν εσφαλμένες για να προσθέσει: "Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι αυτές οι αποδείξεις έγιναν δεκτές από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, κυρίως επειδή ο Σαντάμ Χουσεΐν χρησιμοποίησε τέτοια όπλα κατά του ίδιου του του λαού και γειτονικών χωρών".

    Στο μεταξύ, ο Τόνι Μπλερ είπε ότι θα αναγάγει την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, σε "προσωπική του προτεραιότητα" μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές δηλώνοντας απογοητευμένος από την έως σήμερα αποτυχία της διαδικασίας.

    "Δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, που θα ζουν δίπλα-δίπλα σε διαρκή ειρήνη, θα κάνουν πολύ περισσότερα για να νικηθεί η τρομοκρατία , κάτι που μόνες τους οι σφαίρες δε μπορούν ποτέ να το επιτύχουν", επισήμανε στην ομιλία του ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

    Αγωνιούν οι Βρετανοί για το Ιράκ

    Στο μεταξύ, δύο δημοσκοπήσεις είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Ενώ το 75% των τηλεθεατών του τηλεοπτικού καναλιού Sky News απαντά πως δεν εμπιστεύεται πλέον τον Τόνι Μπλερ, μία δημοσκόπηση της εφημερίδας Times εμφανίζει το 60% των Βρετανών να δηλώνει πως προτιμά να παραμείνει πρωθυπουργός ο Τόνι Μπλερ.

    Ωστόσο, κοινό σημείο και των δύο σφυγμομετρήσεων είναι η αγωνία των Βρετανών πολιτών για την κατάσταση στο Ιράκ καθώς και για την τύχη του ομήρου Κεν Μπίγκλεϊ .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκκληση του Βρετανού ομήρου προς τον Μπλερ

    [15] Εσωτερικά

    Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ολυμπιακής Φάρσα για βόμβα σε αεροσκάφος

    28/9/2004 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Μια κακόγουστη φάρσα, η δεύτερη σε λίγες ημέρες, για βόμβα σε αεροπλάνο των Ολυμπιακών Αερογραμμών έγινε σήμερα. Άγνωστος τηλεφώνησε σε απογευματινή εφημερίδα και δήλωσε, πως στο Αίρμπας 340, που πραγματοποιούσε την πτήση 411 από Αθήνα για Νέα Υόρκη, είχε τοποθετηθεί βόμβα. Το αεροσκάφος, με 295 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προσγειώθηκε αναγκαστικά στο αεροδρόμιο Σάνον της Ιρλανδίας, όπου διεξήχθησαν έρευνες. Ο άγνωστος έδωσε προθεσμία για την έκρηξη του μηχανισμού μία ώρα μετά το τηλεφώνημα, δηλαδή μέχρι τις 16:55, προθεσμία που εξέπνευσε χωρίς να συμβεί τίποτα.

    [16] Αθλητισμός

    Στην τελική ευθεία η "Ένωση"

    28/9/2004 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2004 7:09:59 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε ρυθμούς UEFA κινείται πλέον η ΑΕΚ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, μπήκε στην τελική ευθεία για τον αγώνα της Πέμπτης με την Γκόριτσα, στη ρεβάνς του 1-1 στη Σλοβενία. Ο Πορτογάλος τεχνικός είδε με ευχαρίστηση τον αρχηγό του, Κώστα Κατσουράνη να προπονείται κανονικά και να τίθεται στην διάθεση του. Όσον αφορά το Σίμο Κρασσά, έκανε ελαφρύ πρόγραμμα λόγω των ενοχλήσεων που συνεχίζει να νιώθει και η συμμετοχή του στον αγώνα της Πέμπτης θα κριθεί την τελευταία στιγμή. Απόψε οι ποδοσφαιριστές θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο αφού ο Φερνάντο Σάντος επέλεξε να τους συγκεντρώσει μια ημέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, ώστε να προετοιμαστούν όσο γίνεται καλύτερα. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την αποστολή, που αποτελείται από τους: Μιχαηλίδη, Χιώτη, Κόντη, Αμπονσά, Κωστένογλου, Άλβες, Τζιωρτζιόπουλο, Πέτκοφ, Ρούσεφ, Ασουνσάο, Κατσουράνη, Λυμπερόπουλο, Καμπάνταη, Σοάρες, Τόσκα, Κρασσά, Μόρα, Σολάκη, Τσεβά.

    Για παραδειγματισμό

    Βαρύς ήταν ο πέλεκυς για τον οπαδό που προκάλεσε επεισόδιο στην κερκίδα σε βάρος άλλου οπαδού της ΑΕΚ, στον κυριακάτικο αγώνα με την Κέρκυρα. Η διοίκηση της "Ένωσης" κάνοντας πράξη τα νέα μέτρα που εξήγγειλε για την πάταξη της βίας, απέβαλλε τον συγκεκριμένο οπαδό για τα επόμενα τρία εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας με Γκόρτσα, Πανιώνιο και τον ΠΑΝΟ Μαλλίων. Το όνομά του θα βρίσκεται σε λίστα που θα έχει στα χέρια του ο υπεύθυνος ασφαλείας κάθε θύρας. Εάν ο συγκεκριμένος οπαδός, επιχειρήσει να εισέλθει στο γήπεδο με οποιοδήποτε τρόπο, ο αποκλεισμός του από τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας θα αυξηθεί.

    Χρωστάει για Ναλιτζή

    Με έγγραφο που κοινοποίησε η FIFA προς την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, γνωστοποίησε ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ θα πρέπει να καταβάλλει στην Ουντινέζε 150.000 ευρώ (σε τρεις δόσεις), ποσό που αφορά στη συνεργασία της «Ένωσης» με τον Δημήτρη Ναλιτζή. Αναφορικά με την περίπτωση του Ρουμάνου προπονητή Ντουμιτρέσκου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία απάλλαξε την ΑΕΚ (ο Ντουμιτρέσκου θα πρέπει να καταβάλει 7.000 λίρες Κύπρου στον Απόλλωνα Λεμεσού). Τέλος, στην υπόθεση αντιδικίας της ΠΑΕ Κασσάνδρας με τον Αλβανό ποδοσφαιριστή Ρόλαντ Ζαΐμι, η αρμόδια επιτροπή της FIFA καλεί τη μακεδονική ομάδα να καταβάλει στον παίκτη 29.401,52 ευρώ.

    [17] Οικονομία

    Ενδείξεις για επιδείνωση το 2004 Αξιολόγηση της Οικονομίας από τη Fitch

    28/9/2004 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Αρνητική" ένδειξη (rating watch negative) στο μακροπρόθεσμο εξωτερικό και εσωτερικό χρέος της Ελλάδας, θέτει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch μετά τις σημαντικές αναθεωρήσεις προς τα πάνω των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών, ελλείμματος γενικής κυβέρνησης και χρέους, της περιόδου 2000-2003, το οποίο προς το παρόν πάντως, όπως ανακοίνωσε η Fitch διατηρεί τη βαθμολογία Α+. Ο οίκος αναφέρει ότι, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, πως η δημοσιονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί περαιτέρω το 2004 και γνωστοποιεί, πως η επισκόπηση της κατάστασης στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί το Νοέμβριο και θα εστιαστεί στην προοπτική των δημοσίων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2005. Όπως επισημαίνει, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός, καθώς και μια θετική ανταπόκριση από το συμβούλιο ΕCOFIN, θα είναι σημαντικοί παράγοντες, που θα καθορίσουν τελικά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής Οικονομίας.

    "Ανάμικτο το ιστορικό της Ελλάδας"

    Σύμφωνα με τη Fitch, ενώ οι αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών είναι συνηθισμένες σε όλες τις χώρες, το μέγεθος της αναπροσαρμογής των ελληνικών μεγεθών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, έχουν ήδη προηγηθεί άλλες αναθεωρήσεις, που εθεωρείτο κάθε φορά πως αποτελούσαν το τέλος των μειζόνων αναπροσαρμογών στα δημοσιονομικά μεγέθη, συνιστά πηγή ανησυχίας.

    "Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν, πως η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πολύ λιγότερο προχωρημένη από ό,τι εθεωρείτο προηγουμένως", δήλωσε ο Κρις Πράις, διευθυντής της εταιρίας. "Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν στην πραγματικότητα 110% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003, επτά ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ότι, εκτιμούνταν πριν, ενώ και οι τρέχουσες τάσεις δεν είναι ενθαρρυντικές".

    Η Fitch αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι, ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός για το 2005 και μια πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, θα είναι ουσιώδης στο μέλλον.

    "Όμως το ιστορικό της Ελλάδας είναι ανάμικτο και τα πιο σημαντικά μέτρα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι πιθανό να αποδειχθούν τα πιο δύσκολα από πολιτική άποψη για υλοποίηση", υπογραμμίζει.

    Ο διεθνής οίκος παρατηρεί επίσης ότι, ενώ οι υπερβάσεις των δημοσίων δαπανών λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συνεισφέρει στην επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, η τελευταία επίσης αντανακλά τον ανεπαρκή έλεγχο των πρωτογενών δημοσίων δαπανών και κάτι τέτοιο κρίνεται απογοητευτικό με δεδομένο ότι, έχει συμβεί σε μια περίοδο, που η ελληνική Οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

    Η Fitch εκτιμά ακόμα ότι, μολονότι δεν θα επαναληφθούν οι εφάπαξ ολυμπιακές δαπάνες, η δημοσιονομική προσαρμογή συνιστά πρόκληση, καθώς μάλιστα η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να περικόψει τους φόρους.

    Υπενθυμίζεται ότι, η άλλη εταιρία αξιολόγησης S&P πρόσφατα αναθεώρησε σε "αρνητική" από "σταθερή" την προοπτική της ελληνικής Οικονομίας λόγω έλλειψης προόδου στη μείωση του δημοσίου χρέους.

    [18] Υγεία

    Καμπανάκι από Βρετανούς επιστήμονες Νοθευμένα viagra στο Internet

    28/9/2004 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Εμπόριο ελπίδας με το πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο, γίνεται στο Internet. Βρετανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα Viagra που πωλούνται μέσω Διαδικτύου, καθώς όπως διαπίστωσαν, το 50% των χαπιών που πωλούνται από άλλους δικτυακούς τόπους, πλην της φαρμακευτικής που τα παρασκευάζει είναι νοθευμένα. Οι επιτήδειοι βαφτίζουν τα παρασκευάσματα τους με το όνομα των γνωστών χαπιών και τα διαθέτουν στην αγορά στην ίδια συσκευασία με αυτή των αυθεντικών. Πολλές φορές μάλιστα, τα σκευάσματα αυτά περιέχουν συστατικά εντελώς διαφορετικά από αυτά των αληθινών Viagra, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

    Μεγάλη προσοχή

    Όπως επισημαίνει ο Tony Moffat ένας από τους Βρετανούς επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, τα νοθευμένα χάπια μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου σε περίπτωση που περιέχουν υψηλότερη από την προβλεπόμενη δόση σιλδεναφίλης του βασικού συστατικού του Viagra

    Σε μία τέτοια περίπτωση, τονίζει ο καθηγητής, θα μπορούσε κάποιος να ανεβάσει υψηλή πίεση, με τον κίνδυνο φυσικά να πάθει καρδιακή προσβολή.

    Ο καθηγητής προτείνει μάλιστα στους χρήστες να προσέχουν ιδιαίτερα, όταν τα χάπια πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν των αυθεντικών, όταν δεν δίνονται πληροφορίες για τη χημική τους σύσταση και όταν ο δικτυακός τόπος που τα πουλά, δείχνει κάπως "περίεργος".

    [19] Ιράκ

    Το επιβεβαίωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι Ελεύθερες οι Ιταλίδες όμηροι

    28/9/2004 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Μαρία Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Αφέθηκαν ελεύθερες την Τρίτη οι δύο Ιταλίδες όμηροι που είχαν απαχθεί στο Ιράκ στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας ότι είναι καλά στην υγεία τους. Νωρίτερα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι οι δύο Ιταλίδες αφέθηκαν ελεύθερες. Οι Σιμόνα Πάρι και Σιμόνα Τορέτα, 29 χρόνων, εργάζονταν για ανθρωπιστική οργάνωση που εδρεύει στη Βαγδάτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ελεύθεροι Αιγύπτιοι και Ιρακινοί όμηροι

    Θρίλερ με τις Ιταλίδες ομήρους

    Αγωνία για τις Ιταλίδες


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 September 2004 - 16:51:01 UTC