Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 04-10-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμμετέχουν 700 περίπου παίκτες από 60 χώρες "Χάι σκορ" στους
  • [02] Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης Η περιφέρεια στο επίκεντρο
  • [03] Από το Μουσείο Φρυσίρα Αναδρομική έκθεση "Jean Rustin"
  • [04] Έπεσε στα 51,88 το ελαφρύ αμερικανικό αργό "Υποχωρεί" το πετρέλαιο
  • [05] Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής Εκδήλωση "Ελευθέριος Βενιζέλος και
  • [06] Μεταδόθηκε το μακάβριο βίντεο Νεκρός ο Μπίγκλεϊ
  • [07] Έρευνα επιστημόνων σε ποντίκια Τα κύτταρα "μπαλαντέρ" θεραπεύουν την
  • [08] Χωρίς επιθετική αιχμή
  • [09] Αντρική υπόθεση
  • [10] Αυξάνει τις πιθανότητες για λέμφωμα Προειδοποίηση για το Remicade
  • [11] Συνάντηση Καραμανλή-Τατούλη Προς αναζήτηση λύσης για τους συμβασιούχους
  • [12] Συμπαραστάτης ο αντίπαλος!
  • [13] Υπόδειγμα υπομονής
  • [14] Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στα Χανιά Τα οικονομικά των ΤΕΙ επί
  • [15] Πλήγμα με Έβερτον
  • [16] Κοσμιότατοι οι Τσέχοι
  • [17] Τέσσερα "ολυμπιακά" άλογα "ντοπέ"
  • [18] Μεγάλη νίκη των νέων

    [01] Τεχνολογία

    Συμμετέχουν 700 περίπου παίκτες από 60 χώρες "Χάι σκορ" στους Κυβερνο-Ολυμπιακούς

    8/10/2004 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: BBC

    Κυβερνο-αθλητές όλου του κόσμου, ενωθείτε! Αυτό το σύνθημα "δονεί" το Σαν Φρανσίσκο, την πόλη που θα φιλοξενήσει τον τέταρτο ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό παιχνιδιών του κυβερνοχώρου (World Cyber Games). Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, με τη συμμετοχή 700 περίπου διαγωνιζομένων από 60 χώρες, που θα διεκδικήσουν το έπαθλο των 400.000 δολαρίων. Οι παίκτες θα επιδοθούν σε ατομικές ή συλλογικές κυβερνο-αναμετρήσεις μέχρι τελικής πτώσεως!

    Παίκτες έτοιμοι για όλα

    "Προχώρα πέρα από το παιχνίδι", είναι το θέμα του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επίσημο ύμνο και μασκότ.

    Ετοιμοπόλεμοι "αθλητές" του υπολογιστή, από όλες τις γωνιές του κόσμου, θα αναμετρηθούν σε γνωστά παιχνίδια, όπως τα: "Counter-Strike: Condition Zero", "Unreal Tournament 2004", "StarCraft: Broodwar" και "WarCraft III: Frozen Throne". Επιπλέον, θα υπάρχουν και τα παιχνίδια "Halo" και "Project Gotham Racing", αποκλειστικά, για την κονσόλα "Xbox". Ωστόσο, η διοργάνωση περιλαμβάνει και ορισμένα "ανεπίσημα" παιχνίδια, στα πλαίσια του τουρνουά "Bring Your Own Computer Τournament".

    Φαβορί θεωρούνται οι χώρες της Γερμανίας (περσινής νικήτριας, που απέσπασε τρία χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια), της Νότιας Κορέας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    "Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να επιστρατεύσουν όλες τις δεξιότητες και τη στρατηγική σκέψη που διαθέτουν, προκειμένου να συναγωνιστούν με ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως", δήλωσε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης του διαγωνισμού, Χανκ Γιόνγκ.

    Για πρώτη φορά, η εν λόγω διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί εκτός ασιατικών συνόρων. Οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού διευκρινίζουν, ότι σκοπός είναι να καταστήσουν τα εν λόγω παιχνίδια ως τη "δεύτερη κοινή γλώσσα μετά τον αθλητισμό". Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν δωρεάν μεταβίβαση στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχείο της περιοχής.

    Μεταξύ των χορηγών των κυβερνο-Ολυμπιακών είναι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η συγκεκριμένη χώρα έχει γίνει ο επίσημος τόπος συνάντησης για τους λάτρεις των κυβερνοπαιχνιδιών, με χρηματικά έπαθλα ύψους 100.000 δολαρίων.

    Σχετικά Links:

    Η επίσημη ιστοσελίδα των κυβερνο-Ολυμπιακών

    [02] Οικονομία

    Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης Η περιφέρεια στο επίκεντρο

    8/10/2004 1:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2004 2:14:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη της περιφέρειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας. Σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών, καθώς και 13 περιφερειαρχών από όλη τη χώρα, αποφασίστηκε η έναρξη της στενής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο και της εντολής του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για στροφή στην περιφέρεια. Όπως τόνισε ο κ. Σιούφας, στόχος των κυβερνητικών πρωτοβουλιών είναι η ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας, με αιχμή την προώθηση και υλοποίηση πολιτικών στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη δημιουργία έργων, που θα αναβαθμίσουν την ελληνική ύπαιθρο.

    Στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη

    Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σιούφας, προετοιμάζει και σύντομα θα παραδώσει σε δημόσιο διάλογο νομοσχέδιο για την ίδρυση Αναπτυξιακών Οργανισμών σε κάθε περιφέρεια. Το σχέδιο δράσης για την περιφερειακή ανάπτυξη κινείται σε πέντε άξονες: αγροτική ανάπτυξη, ανάπτυξη του τουρισμού, έργα υποδομής, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανάπτυξη καινοτομίας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει επίσης η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου, η αναβάθμιση των Βιομηχανικών Περιοχών, καθώς και η προώθηση πολιτικών για την καταπολέμηση του παραεμπορίου.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι όλες οι δομές του υπουργείου είναι έτοιμες να συμπράξουν στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Σύμφωνα με τον υπουργό, το νομικό καθεστώς δεν πρόκειται να αλλάξει, αφού θα παραμείνουν οι 13 διοικητικές περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πάταξη της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, ενισχύονται οι διοικητικές δομές των περιφερειών, ώστε να ανταποκριθούν στο διευρυμένο ρόλο τους.

    Απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στην περιφερειακή ανάπτυξη είναι η απόφαση το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης να διοχετευθεί μόνο στις περιφέρειες της χώρας.

    [03] Πολιτισμός

    Από το Μουσείο Φρυσίρα Αναδρομική έκθεση "Jean Rustin"

    8/10/2004 2:07:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Mια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Rustin , παρουσιάζει το Μουσείο Φρυσίρα. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Πέτρο Τατούλη και τον Πρέσβη της Γαλλίας Bruno Delaye και είναι ανοιχτή για το κοινό από την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου. Η αναδρομική έκθεση "Jean Rustin" θα φιλοξενηθεί και στα δύο κτήρια του Μουσείου Φρυσίρα, έως τις 9 Ιανουαρίου 2005, φιλοδοξώντας μέσα από την παρουσίαση 130 έργων, να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, από τη δεκαετία του 50 έως τις μέρες μας. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Fondation Jean Rustin στην Αμβέρσα. Το Μουσείο Φρυσίρα σας ενημερώνει ότι το περιεχόμενο της έκθεσης μπορεί να βλάψει την ευαισθησία ορισμένων επισκεπτών και κυρίως ατόμων μικρής ηλικίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    "Η ιστορία διαγράφεται"

    O Jean Rustin , ένας από τους σημαντικότερους παραστατικούς Γάλλους ζωγράφους της εποχής μας, γεννήθηκε το 1928 στο Montigny-les-Metz. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο ατελιέ του Untersteller. Στη δεκαετία του 50 ασχολήθηκε κυρίως με την αφηρημένη ζωγραφική για να περάσει, από τη δεκαετία του 70 και μετά, στην παραστατικότητα και τη διαμόρφωση ενός ιδιότυπου κόσμου ανθρώπινων μορφών, όπου το υπαρξιακό αδιέξοδο μετατρέπεται σε τρόμο, αποστροφή, οίκτο αλλά και λύτρωση.

    "Αντιλαμβάνομαι πως πίσω από την καλλιτεχνική μου δημιουργία, πίσω από αυτή τη γοητεία του γυμνού σώματος, κρύβονται 20 αιώνες ζωγραφικής, κυρίως θρησκευτικής, 20 αιώνες νεκρών Χριστών, βασανισμένων μαρτύρων, αιματηρών επαναστάσεων, σφαγών, θρυμματισμένων ονείρων αντιλαμβάνομαι, πως η ιστορία διαγράφεται στο σώμα και στη σάρκα των ανθρώπων και ίσως και η ιστορία της τέχνης", είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος ζωγράφος.

    "Να κατανοήσουν το βαθμό ταραχής"

    Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόννης Philippe Dagen στον δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση ανέφερε ότι "η ζωγραφική του Jean Rustin δεν χρειάζεται οδηγίες χρήσεως, είναι αρκετά δυνατή για να σταθεί μόνη και γυμνή απέναντι στον θεατή όταν του υποβάλλω μια υπόθεση, μια ανάλυση, δεν τις αρνείται αλλά ούτε και τις αποδέχεται, πεπεισμένος πως ο καθένας πρέπει, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, να εισπράττει τα έργα, όπως θέλει και μπορεί δε θα μπορούσε να προσηλυτίσει, μέσω εξηγήσεων, αυτούς που εξ αρχής αποφασίζουν πως δεν μπορούν να ανεχτούν παρόμοιες απεικονίσεις του ανθρώπινου είδους. Όσο για αυτούς που βαθιά αναστατώνονται, πολύ γρήγορα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, τη ζωή τους, τα προβλήματά τους. Το σημαντικό για αυτούς είναι να κατανοήσουν το βαθμό ταραχής που τους προκαλούν τα συγκεκριμένα έργα, τη δοκιμασία που τους υποβάλλουν, αυτό που πραγματικά υφίστανται".

    Οργάνωση-Επιμέλεια έκθεσης: Μάρθα Χαλικιά Ξεναγήσεις: Από 16/10 κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12:30

    [04] Οικονομία

    Έπεσε στα 51,88 το ελαφρύ αμερικανικό αργό "Υποχωρεί" το πετρέλαιο

    8/10/2004 2:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά την "τρελή" ανοδική κούρσα των τελευταίων ημερών, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σήμερα σημαντικά στις διεθνείς αγορές. Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη ήρθε μετά τη διαβεβαίωση συνδικάτων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Νιγηρίας ότι η διήμερη απεργία, που πραγματοποιείται, θα λήξει χωρίς αντίκτυπο στις εξαγωγές νιγηριανού αργού. Ταυτόχρονα, η αγορά αναθάρρησε καθώς η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα προσφέρει αρκετές ποσότητες στην αμερικανική βιομηχανία διύλισης ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης το χειμώνα. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 51,88 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 1,5% σε σχέση με το ιστορικό ρεκόρ των 53 δολαρίων το βαρέλι που άγγιξε την Πέμπτη. Παράλληλα, στο Λονδίνο, το Μπρεντ υποχώρησε στα 48,28 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας απώλειες 62 σεντς, για να ξανανέβει αργότερα και να φτάσει τα 48,87 δολάρια.

    [05] Πολιτισμός

    Στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής Εκδήλωση "Ελευθέριος Βενιζέλος και Δημήτριος Λαμπράκης"

    8/10/2004 3:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαρβάρα Τουμαζάτου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διάλεξη αφιερωμένη στη σχέση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον Δημήτριο Λαμπράκη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, και ώρα 19.00 στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Ομιλητής θα είναι ο κ. Βάσος Μαθιόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Η εκδήλωση οργανώνεται από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" των Χανίων, στα πλαίσια αφιερωμάτων του Ιδρύματος σε σημαντικές μορφές του βενιζελικού χώρου. Αναμφισβήτητα, Ο Δημήτριος Λαμπράκης, που δραστηριοποιείται στον χώρο του Τύπου (εκδότης των εφημερίδων "Ελεύθερον Βήμα", "Αθηναϊκά Νέα" και του περιοδικού "Οικονομικός Ταχυδρόμος" και ιδρυτής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη) συγκαταλέγεται σε αυτήν την κατηγορία, αφού υπήρξε στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Ποιος ήταν ο Δημήτρης Λαμπράκης

    O Δημήτρης Λαμπράκης, που είχε γεννηθεί στο Βάμο Χανίων, υπήρξε Μακεδονομάχος και για τη δράση του καταδικάστηκε σε θάνατο από το τουρκικό καθεστώς. Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους, ως εθελοντής. Αργότερα, στράφηκε στη δημοσιογραφία και έγινε αρχισυντάκτης της εφημερίδας "ΠΑΤΡΙΣ" των Αθηνών, του κατ' εξοχήν βενιζελικού οργάνου της εποχής. Απο τότε συνδέθηκε με στενούς πολιτικούς και φιλικούς δεσμούς με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οι δεσμοί αυτοί διευρύνθηκαν, όταν ο Δημήτριος Λαμπράκης έγινε ο ίδιος εκδότης και ιδρυτής του ομώνυμου δημοσιογραφικού συγκροτήματος, το οποίο έκτοτε αποτέλεσε τη δημοσιογραφική έκφραση του βενιζελικού χώρου. Κατά τη μακρά δημοσιογραφική θητεία του, ο Δημήτρης Λαμπράκης διακρίθηκε για την αγωνιστικότητά του και την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεών. Για τις θέσεις του αυτές υπέστη διώξεις την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1916), στη δικτατορία Παγκάλου (1925), στο Κίνημα του 1935 και σε άλλες περιστάσεις. Κατά τη γερμανική κατοχή κατέφυγε στη Μέση Ανατολή. Δεν ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, αλλά διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ θεωρείται ως ένας από τους διαπρεπέστερους εκδότες της εποχής του.

    [06] Ιράκ

    Μεταδόθηκε το μακάβριο βίντεο Νεκρός ο Μπίγκλεϊ

    8/10/2004 3:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/10/2004 6:04:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ

    Στη δημοσιότητα δόθηκε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Βρετανού ομήρου, Κένεθ Μπίγκλεϊ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Στο βίντεο φαίνεται ο Βρετανός όμηρος να κάνει μια δήλωση, μπροστά από έξι άντρες, στιγμές πριν ένας από αυτούς τον αποκεφαλίσει. Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο του Αμπού Ντάμπι, επικαλούμενο ιρακινές πηγές, όπως και το βρετανικό Sky News είχαν μεταδώσει την πληροφορία του θανάτου του Κένεθ Μπίγκλεϊ. Πάντως, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί τίποτα από τη βρετανική κυβέρνηση. Ο 62χρονος Μπίγκλεϊ είχε απαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, μαζί με δύο Αμερικανούς μηχανικούς, τους οποίους η ομάδα του Αλ Ζαρκάουϊ έχει ήδη αποκεφαλίσει. Όπως έγινε γνωστό από πηγές μεταξύ των ανταρτών της Φαλούτζα, ο Μπίγκλεϊ αποκεφαλίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην πόλη Λατιφίγια, νοτιοδυτικά της Βαγδάτης. Λίγες ημέρες πριν, σε δύο βίντεο που είχαν δώσει οι ισλαμιστές στη δημοσιότητα, φαινόταν ο Βρετανός όμηρος να παρακαλεί τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει ότι είναι δυνατόν για να απελευθερωθεί. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άλλαξε χέρια ο Μπίγκλεϊ

    "Δεν διαπραγματευόμαστε με απαγωγείς"

    [07] Υγεία

    Έρευνα επιστημόνων σε ποντίκια Τα κύτταρα "μπαλαντέρ" θεραπεύουν την καρδιά

    8/10/2004 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: New Scientist, BBC

    Πιο κοντά στη θεραπεία για τις καρδιοπάθειες βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν, ότι τα αρχέγονα εμβρυϊκά κύτταρα μπορούν να αποβούν σωτήρια στις εκ γενετής καρδιοπάθειες. Τα αρχέγονα εμβρυϊκά κύτταρα είναι πρωτόγονα κύτταρα, που μπορούν να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο, ώστε μπορούν να αντικαταστήσουν φθαρμένα κύτταρα ή φθαρμένο ιστό. Χρησιμοποιώντας τα αρχέγονα κύτταρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν έμβρυα ποντικιών, που ήταν "φτιαγμένα" έτσι, ώστε να παρουσιάσουν καρδιολογικά προβλήματα. Επίσης, χορήγησαν τα κύτταρα αυτά σε θηλυκά ποντίκια, προτού "συλλάβουν". Έτσι, όταν το ποντίκι έμεινε έγκυος, τα αρχέγονα κύτταρα μπόρεσαν να θεραπεύσουν το πρόβλημα από απόσταση, χωρίς να χρειαστεί να διαπεράσουν τον πλακούντα.

    Θεραπεύουν τα φθαρμένα κύτταρα

    Την έρευνα διεξήγαγαν οι επιστήμονες, από το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, της Νέας Υόρκης και το Weill Medical College, με την ελπίδα, ότι η μελέτη τους θα οδηγήσει τελικά σε νέες θεραπείες για καρδιακά νοσήματα.

    Οι ερευνητές από τη Νέα Υόρκη χορήγησαν με ένεση εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα σε έμβρυα ποντικιών, που θα εμφάνιζαν καρδιακά προβλήματα.

    Ανακάλυψαν, λοιπόν, πως τα κύτταρα αυτά, όχι μόνο αναπτύχθηκαν σε υγιή καρδιακό ιστό, αλλά μπόρεσαν να θεραπεύσουν τα "γειτονικά" προβληματικά κύτταρα. Το ίδιο έγινε και όταν τα κύτταρα αυτά χορηγήθηκαν στη μητέρα πριν μείνει έγκυος.

    Τα αρχέγονα κύτταρα μπορούν να επηρεάσουν τα διπλανά κύτταρα με την έκκριση δύο βασικών μορίων. Ένα, το WNT5a "δουλεύει" από μικρή απόσταση, ενώ το δεύτερο, το IGF1, φαίνεται να λειτουργεί και από μεγαλύτερη απόσταση.

    Μάλιστα, ο Δρ. Ρόμπερτ Μπενέζρα, είπε, πως τα "τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σαν νοσοκόμες, και αποκαθιστούν της υγεία των άρρωστων κυττάρων".

    Ηθικά ζητήματα

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει, πως μία πρωτεΐνη, η Id, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του εμβρύου.

    Τα ποντίκια, που μελετήθηκαν στην τελευταία έρευνα, δεν είχαν αυτή την πρωτεΐνη. Ως αποτέλεσμα, χωρίς την θεραπεία με τα αρχέγονα κύτταρα ήταν πολύ πιθανό να εμφανίσουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και να πεθάνουν ακόμα και πριν τη γέννησή τους.

    Πάντως, οι επιστήμονες, τονίζουν, πως τα αρχέγονα κύτταρα, που δεν είχαν την πρωτεΐνη Id, είχαν μικρότερη θετική επιρροή στον ελαττωματικό καρδιακό ιστό.

    Στο μεταξύ, ο Δρ. Άντονι Μάθουρ, καρδιολόγος στο Barts και στο NHS Trust του Λονδίνου, τόνισε, πως τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά τόνισε, πως η χρήση των εμβρυϊκών κυττάρων είναι ηθικά αμφιλεγόμενο ζήτημα. "Πιθανώς, όμως, τα εμβρυϊκά αρχέγονα κύτταρα να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διορθωθούν τα φθαρμένα όργανα".

    Τα αρχέγονα κύτταρα μπορούν να ληφθούν από τον ενήλικο ιστό, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι αυτά, που λαμβάνονται από τα έμβρυα μπορεί να έχει τις καλύτερες προοπτικές για ιατρική χρήση.

    Σχετικά Links:

    Memorial Sloan-Kettering Cancer Center

    Weill Medical College

    [08] Αθλητισμός

    Χωρίς επιθετική αιχμή

    8/10/2004 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Κοινή συναινέσει Χαριστέας και Ρεχάγκελ κατέληξαν στην συμφωνία να μην αγωνιστεί αύριο ο Έλληνας επιθετικός εναντίον της Ουκρανίας. Ο Χαριστέας μετά την τελευταία δοκιμή στην μέση του το πρωί, ενημέρωσε τον Ότο Ρεχάγκελ πως δεν είναι σε θέση να αγωνιστεί. Σε αυτό συμφώνησε και το ιατρικό επιτελείο της Εθνικής και έτσι ο Γερμανός τεχνικός έρχεται πλέον αντιμέτωπος με τον φόβο που είχε από την προηγούμενη Τετάρτη, οπότε και ο Χαριστέας ένιωσε την πρώτη ενόχληση στην μέση του. Πλέον η λύση είναι η χρησιμοποίηση ενός και μόνου παίκτη στην κορυφή της επίθεσης και αυτός θα είναι ο Ζήσης Βρύζας, καθώς εκτός από τον τραυματισμό του Χαριστέα, υπάρχει και η απουσία του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Πιθανότερος αντικαταστάτης του Χαριστέα πάντως είναι ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ο οποίος θα συμπληρώσει στον χώρο του κέντρου τον Μπασινά, τον Ζαγοράκη και τον Κατσουράνη.

    [09] Αθλητισμός

    Αντρική υπόθεση

    8/10/2004 5:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μπορεί οι φίλαθλοι του Ιράν να έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ζήλο να υποδεχτούν την εθνική Γερμανίας στην Τεχεράνη, ωστόσο η θέρμη τους αυτή δεν αλλάζει τα ήθη και τα έθιμα της χώρας και της θρησκείας της και έτσι στο Σαββατιάτικο φιλικό παιχνίδι, θα δώσουν το "παρών" περίπου 70.000 θεατές στο σύνολό τους άνδρες. Η απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα που ισχύει για τις γυναίκες δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αρθεί για την αναμέτρηση με την Γερμανία, έτσι ο Μπάλακ και η παρέα του, θα αγωνιστούν υπό αντρικά βλέμματα και μόνο, κάτι που όπως φαίνεται δεν ενοχλεί τον Γερμανό μέσο. "Εγώ είμαι αθλητής και ξέρω πως υπάρχουν άλλες παραδόσεις. Πάντα ίσχυε αυτό και πρέπει να το αποδεχτούμε, άσχετα αν στην χώρα μας είναι διαφορετικά". Για την ιστορία πάντως και μόνο αξίζει να αναφέρουμε πως οι γυναίκες του Ιράν παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά μόνο σε κλειστούς χώρους και μακριά από τα "επικίνδυνα" αντρικά βλέμματα. Σε περίπτωση που γίνει αγώνας γυναικών σε ανοιχτό χώρο τότε οι παίκτριες πρέπει να φορούν και το ανάλογο ένδυμα το οποίο θα καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το σώμα τους!

    [10] Υγεία

    Αυξάνει τις πιθανότητες για λέμφωμα Προειδοποίηση για το Remicade

    8/10/2004 5:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επικίνδυνο, μπορεί να αποβεί το φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, Remicade, καθώς είναι πιθανό να ευθύνεται για τη δημιουργία λεμφώματος. Η εταιρία Johnson & Johnson, ανακοίνωσε, πως θα στείλει τη Δευτέρα επιστολές σε γιατρούς με τις οποίες θα τους προειδοποιεί, πως οι ασθενείς, που παίρνουν το Remicade διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα (μια μορφή καρκίνου του αίματος) σε σχέση με αυτούς, που δε λαμβάνουν τη συγκεκριμένη θεραπεία. Μάλιστα, θα επισημαίνεται, πως ο κίνδυνος είναι τρεις φορές μεγαλύτερος. Η προειδοποίηση θα προστεθεί στο φυλλάδιο, που βρίσκεται μέσα στη συσκευασία και με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο ασφάλειας του συγκεκριμένου φαρμάκου θα ταιριάζει περισσότερο με αυτά ανταγωνιστικών φαρμάκων της ίδιας κατηγορίας, όπως το Enbrel της Amgen Inc και το Humira της Abbot Laboratories Inc.

    Σχετικά Links:

    Remicade

    Johnson & Johnson

    [11] Εσωτερικά

    Συνάντηση Καραμανλή-Τατούλη Προς αναζήτηση λύσης για τους συμβασιούχους

    8/10/2004 5:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Συνεχίστηκαν και σήμερα οι κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Υπουργείο και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντιπροσωπεία των συμβασιούχων ζήτησε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού, αλλά τελικά η συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα, στο Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αρμόδιο υφυπουργό Πέτρο Τατούλη για το θέμα των περίπου 5.000 συμβασιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται τρεις διαφορετικές λύσεις. Η πρώτη αφορά κατ' αρχήν τους συμβασιούχους που καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα και φτάνουν περίπου τους 1.200, η δεύτερη το ποσοστό των 20% των συμβάσεων οι οποίες θα έχουν ανανεωθεί μέχρι το Γενάρη, ενώ για τους υπόλοιπους θα προβλέπεται η ένταξή τους στη διαδικασία της μοριοδότησης. Εξάλλου, τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου για τη μοριοδότηση των συμβασιούχων του Δημόσιου τομέα που έμειναν εκτός του Π.Δ για τις μονιμοποιήσεις, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου. Θα προβλέπει μοριοδότηση έως και 50% για προϋπηρεσία στον ίδιο φορέα.

    [12] Αθλητισμός

    Συμπαραστάτης ο αντίπαλος!

    8/10/2004 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόλις δύο γκολ σε δέκα εμφανίσεις έχει πετύχει ο Τιερί Ανρί φέτος, με την φανέλα της εθνικής Γαλλίας και αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει και πολύ στους συμπατριώτες του, ιδιαίτερα την στιγμή που στην "Πρέμιερλιγκ" η αποτελεσματικότητά του είναι 7 γκολ σε 8 παιχνίδια. Αυτό ανάγκασε μάλιστα την γαλλική "Λε Εκίπ" να βγει πριν μερικές ημέρες με βασικό τίτλο "Το μυστήριο του Ανρί" και αυτό απασχολεί τις εφημερίδες της Γαλλίας εδώ και αρκετούς μήνες. Παρόλα αυτά ο Ανρί δέχεται και τις θετικές κριτικές του και μάλιστα αυτή τη φορά προέρχονται από τους προσεχείς αντιπάλους του, όπως ο Σέι Γκ΄θιβεν, τερματοφύλακας της Ιρλανδίας και ο συμπαίκτης του, Ματ Χόλαντ. Ο Γκίβεν χαρακτηριστικά τόνισε, "Ο Ανρί είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο, έχει καλή φυσική κατάσταση και τελειώνει τις φάσεις εξαιρετικά. Έχει τα πάντα. Εάν έχει μια ευκαιρία θα την κάνει γκολ". Ακριβώς αυτό έκανε ο Γάλλος και στον αγώνα με την Τσάρλτον το Σάββατο, όπου αντίπαλός του ήταν αυτή τη φορά ο Ματ Χόλαντ, που δήλωσε, "Ήμουν σε καλή θέση και ξαφνικά ξέφυγε και έκανε κάτι εκπληκτικό. Είναι φανταστικός παίκτης", κατέληξε.

    [13] Αθλητισμός

    Υπόδειγμα υπομονής

    8/10/2004 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η παρουσία δύο ποδοσφαιριστών όπως ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο, στην ομάδα της Βραζιλίας δεν αφήνει περιθώρια στον Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα να χρησιμοποιήσει στο αρχικό σχήμα τον Αντριάνο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Ίντερ έχει ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την φετινή χρονιά και είναι άκρως αποτελεσματικός, όμως αυτό δεν σημαίνει πως ήρθε η ώρα να εκθρονίσει τους δύο "μάγους" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και σε αυτό ο Αντριάνο δεν φέρνει ουδεμία αντίρρηση! "Μου αρκεί και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στα πλάνα του προφέσορα, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα. Είμαι ακόμη νέος και πιστεύω πως στο μέλλον θα καταφέρω πολλά με την εθνική ομάδα της χώρας μου", δήλωσε ο Αντριάνο ο οποίος και στον αγώνα με την Βενεζουέλα αύριο δεν υπολογίζεται για την βασική ενδεκάδα.

    [14] Εσωτερικά

    Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στα Χανιά Τα οικονομικά των ΤΕΙ επί τάπητος

    8/10/2004 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η οικονομική κατάσταση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων απασχόλησαν κυρίως τις εργασίες της συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ όλης της χώρας, στα Χανιά, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας, Σπύρου Ταλιαδούρου. Μάλιστα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε, ότι για το 2004 θα διατεθούν επιπλέον 13 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη επιχορήγηση σε όλα τα ΤΕΙ της χώρας, ενώ θα εκταμιευθεί άμεσα και το 15% από τον τακτικό προϋπολογισμό. Όπως τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος, αυτά τα δύο μέτρα "θα δώσουν μία πρώτη απάντηση στο οξύ οικονομικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, κυρίως λόγω της αυξήσεως του αριθμού των σπουδαστών τα τελευταία χρόνια".

    Από κοινού με το υπουργείο

    Παράλληλα, ο κύριος Ταλαδιούρος ανακοίνωσε στους προέδρους των ΤΕΙ, ότι το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, προετοιμάζεται για την κατάθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Επίσης, τους ζήτησε να επισπεύσουν την δημοσίευση των κανονισμών λειτουργίας, ώστε σύντομα να υπάρχει σε όλα τα ΤΕΙ για να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία τους.

    Όσον αφορά στις οφειλές στο έκτακτο προσωπικό, ο υφυπουργός Παιδείας, επεσήμανε, πως μπορούν να καλυφθούν από την έκτακτη χρηματοδότηση. Πάντως, κάλεσε τις διοικήσεις των ΤΕΙ να μελετήσουν, από κοινού με το υπουργείο, τρόπους για εξορθολογισμό των δαπανών.

    Άμεση λύση προβλημάτων

    Από την πλευρά τους, οι πρόεδροι των ΤΕΙ αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν τα προβλήματα των ιδρυμάτων, καθώς και τις θέσεις της συνόδου, ενώ δήλωσαν, πως θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

    Επίσης, ζητούν: την άμεση καταβολή και κατανομή της πρώτης δόσης της έκτακτης επιχορήγησης , ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ. Τη συμπλήρωση της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού των ΤΕΙ, για το επόμενο οικονομικό έτος, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες τους.

    Επίσης, ζήτησαν από την πολιτεία να συνδράμει για την άμεση έκδοση των εκκρεμούντων επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ, να κηρυχθούν νέες θέσεις για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό, να εγκριθούν και να λειτουργήσουν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα και τέλος να δοθεί στα ΤΕΙ η δυνατότητα διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.

    [15] Αθλητισμός

    Πλήγμα με Έβερτον

    8/10/2004 6:49:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτός δράσης για δύο εβδομάδες θα μείνει ο Βραζιλιάνος Έβερτον. Ο επιθετικός της Ντόρτμουντ τραυματίστηκε στους προσαγωγούς κατά τη διάρκεια της χθεσινής προπόνησης, κι έτσι θα χάσει τον επόμενο αγώνα της ομάδας του, στη Στουτγκάρδη, στις 16 Οκτωβρίου. Ο Έβερτον, που έχει πετύχει πέντε γκολ στις πρώτες επτά αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα, θα επιστρέψει εκ νέου στις 23 Οκτωβρίου, στην αναμέτρηση με το Αμβούργο, όπως ανακοίνωσε το ιατρικό επιτελείο της Μπορούσια.

    [16] Αθλητισμός

    Κοσμιότατοι οι Τσέχοι

    8/10/2004 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αν και φαβορί για τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η ομάδα της Τσεχίας αρκείται στο βραβείο του "ευ αγωνίζεσθαι", που μπορεί να είναι άτυπο, είναι όμως ιδιαιτέρως τιμητικό. Η UEFA θα απονείμει στην ομάδα του Μπρίκνερ το βραβείο της πιο κόσμιας ομάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς ειδική επιτροπή αποφάσισε πως η συμπεριφορά των Τσέχων απέναντι στους αντιπάλους και τους διαιτητές ήταν η καλύτερη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην κρίση της επιτροπής της UEFA λήφθηκε υπόψη και η συμπεριφορά των Τσέχων οπαδών που ήταν πολύ καλή, ανεξαρτήτως πως ήταν από τους πιο λίγους στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Στην δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα κατετάγη η Ολλανδία και τρίτη ήταν η Αγγλία. Η Ελλάδα πήρε την ένατη θέση.

    Τα αποτελέσματα

    1. Τσεχία 8.500 βαθμοί 2. Ολλανδία 8.450 3. Αγγλία 8.437 4. Γαλλία 8.312 5. Σουηδία 8.312 6. Λετονία 8.166 7. Πορτογαλία 8.083 8. Γερμανία 8.000 9. Ελλάδα 8.000 10. Δανία 7.875 11. Ισπανία 7.833 12. Ιταλία 7.666 13. Κροατία 7.666 14. Ελβετία 7.416 15. Ρωσία 6.833 16. Βουλγαρία 6.250

    [17] Αθλητισμός

    Τέσσερα "ολυμπιακά" άλογα "ντοπέ"

    8/10/2004 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Βάσει στατιστικής, τα άλογα «ντοπάρονται» με μεγαλύτερη συχνότητα από τους αθλητές στο άθλημα της ιππασίας! Όπως ανακοίνωσε σήμερα η παγκόσμια ομοσπονδία ιππασίας (FEI) τέσσερα από τα 40 άλογα που υποβλήθηκαν σε έλεγχο ντόπινγκ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας βρέθηκαν θετικά, ένα ποστοσό 10% που ασφαλώς ξεπερνά κατά πολύ τις αντίστοιχες... επιδόσεις των ανδρών και γυναικών που «συνελλήφθησαν» να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών στο μεγάλο αθλητικό γεγονός του καλοκαιριού. "Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FEI, τα πρόσωπα που ήταν υπεύθυνα για τα συγκεκριμένα άλογα, έχουν ήδη ειδοποιηθεί μέσω των αντίστοιχων ομοσπονδιών" αναφέρει η λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε η παγκόσμια ομοσπονδία.

    Και "χρυσά" άλογα

    Μάλιστα ανάμεσα στα ντοπαρισμένα άλογα ήταν και δύο "χρυσά". Ο ίππος "Γουότερφορντ Κρίσταλ" με τον οποίο η Τσιάν Ο΄Κόνορ χάρισε στην Ιρλανδία το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, και ο "Γκολντφίβερ", τον οποίο ίππευσε ο Γερμανός Λούντγκερ Μπέερμπαουμ, όταν κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό της υπερπήδησης εμποδίων. Ένα τρίτο θετικό δείγμα αφορούσε στον ίππο «Ρίνγκγουντ Κοκάτου» της επίσης Γερμανίδας, Μπετίνα Χόι. "Πιστεύω ότι κέρδισα δίκαια αυτό το μετάλλιο. Το άλογο δεν πήρε καμία ουσία για να μπορεί να πηδήξει πιο ψηλά", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Ο΄Κόνορ, χρυσή Ολυμπιονίκης στην υπερπήδηση εμποδίων, που διευκρίνισε ότι θα ζητήσει την εξέταση του Β΄ δείγματος.

    [18] Αθλητισμός

    Μεγάλη νίκη των νέων

    8/10/2004 7:28:00 μμ

    Την καλύτερη δυνατή εκκίνηση πραγματοποίησε η εθνική ομάδα Νέων στην πρεμιέρα της α΄ προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αφού στον εναρκτήριο αγώνα του 1ου ομίλου συνέτριψε με 5-0 τα νησιά Φερόε (είναι η διοργανώτρια χώρα). Τα γκολ της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Ηλιάδης (10΄), Πετρόπουλος (27΄, 44΄), Λισγάρας (34΄) και Περπερίδης (52΄). Να σημειωθεί ότι για τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Αλέξη Αλεξίου, ήταν το πρώτο παιχνίδι που κάθισε στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Την Κυριακή η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ουαλία (17.00) και την προσεχή Τρίτη την Ουγγαρία, χρειάζεται δε μια νίκη στα δύο παιχνίδια που απομένουν για να διασφαλίσει την πρόκρισή της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 October 2004 - 16:51:32 UTC